SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XI. - broj 1. Petak, 31. siječnja 2003.
OPĆINA LOVRAN
3B2 HTML

2.

Na temelju članka 35. i 61. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01) i članka 68. Statuta Općine Lovran (»Službene novine« PGŽ broj 26/01), Općinsko vijeće, na sjednici održanoj dana 23. siječnja 2003., donosi

ODLUKU
o pravilima za izbor članova Vijeća mjesnih odbora
na području Općine Lovran

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se Odlukom uređuje izbor članova Vijeća mjesnih odbora, predlaganje kandidata, tijela za provođenje izbora, glasovanje i utvrđivanje rezultata glasovanja, te druga pitanja u svezi provedbe izbora za članove Vijeća mjesnih odbora (u daljnjem tekstu: Vijeće).

Članak 2.

Članove Vijeća biraju građani koji imaju biračko pravo, s područja mjesnog odbora za čije se Vijeće izbori provode.

Za člana Vijeća može se kandidirati i biti izabran hrvatski državljanin s navršenih 18 godina života koji ima prebivalište na području mjesnog odbora za čije se članove Vijeća izbori provode.

Izbornu jedinicu za izbor članova vijeća mjesnog odbora čini cijelo područje mjesnog odbora.

Za člana Vijeća izabran je građanin koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali na izborima.

Članak 3.

Članovi Vijeća biraju se na neposrednim izborima (u daljnjem tekstu: izbori) tajnim glasovanjem.

Prava i dužnosti članova Vijeća započinju danom konstituiranja Vijeća.

Mandat članova Vijeća izabranih na redovnim izborima traje 4 godine.

Mandat članova Vijeća izabranih na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata članova Vijeća izabranih na redovnim izborima.

Članak 4.

Izbore za članove Vijeća raspisuje Općinsko vijeće Općine Lovran i utvrđuje točan datum održavanja izbora i broj članova Vijeća u svakom mjesnom odboru.

Općinsko vijeće dužno je u roku 45 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora provesti izbore za Vijeća mjesnih odbora.

Članak 5.

Jamči se sloboda opredjeljenja birača i tajnost glasovanja.

Nitko ne može biti pozvan na odgovornost zbog glasovanja ili zbog toga što nije glasovo.

Nitko ne može tražiti od birača da objavi svoje glasačko opredjeljenje.

II. KANDIDIRANJE

Članak 6.

Liste za izbor članova Vijeća mjesnih odbora predlažu političke stranke u Republici Hrvatskoj na način opisan u članku 11. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (»Narodne novine« broj 33/01).

Članak 7.

Kada birači kao ovlašteni predlagatelji predlažu nezavisnu listu, za pravovaljanost kandidacijske liste dužni su prikupiti 10 potpisa.

Podnositelj prijave nezavisne kandidacijske liste su prva tri po redu potpisnika nezavisne liste.

Članak 8.

Potpisi birača prikupljaju se na propisanom obrascu u koji se unosi ime i prezime, adresa i matični broj za svakog potpisanog predlagatelja.

Članak 9.

Prijedlozi lista moraju biti dostavljeni nadležnom izbornom povjerenstvu, najkasnije u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora.

Naziv liste navodi se punim imenom stranke, odnosno stranke koalicije, a ako postoji navodi se i skraćeni naziv stranke odnosno stranaka ili stranačke koalicije koja je listu predložila. Ako je listu predložila skupina birača, njen naziv je »Nezavisna lista Mjesnog odbora«.

Članak 10.

U prijedlogu liste obvezno se navode imena i prezimena kandidata, nacionalnost, adrese i jedinstveni matični brojevi kandidata predloženih na listi. Uz listu dostavljaju se i očitovanja svih kandidata o prihvaćanju kandidature ovjerovljenja od strane javnog bilježnika ili nadležnog izbornog povjerenstva.

Članak 11.

U prijedlogu liste obvezatno se uz podatke iz prethodnog stavka navodi naziv liste, a kandidati moraju na listi biti poredani od rednog broja 1 do zaključno rednog broja koliko se članova Vijeća bira na izborima. Predlagatelj liste slobodno utvrđuje redoslijed kandaidata na listi. Ako nakon predaje lista postane nepotpuna zbog smrti nekog od predloženih kandidata, njegovo će se ime izbrisati sa liste, a lista će se smatrati potpunom.

Članak 12.

Izborno povjerenstvo sastavit će i objaviti sve pravovaljano predložene liste za izbor članova Vijeća, kao i zbirnu listu i to u roku od 48 sati od isteka propisanog za postupak kandidiranja i podnošenja lista na oglasnoj ploči mjesnog odbora.

Članak 13.

Kandidacijske liste unose se na zbirnu listu prema abecednom redu punog naziva političke stranke, odnosno koalicije, koja je listu predložila. Ako je više stranaka predložilo koalicijsku listu, ona će se unijeti na zbirnu listu prema nazivu prve po redu stranke na prijedlogu.

Članak 14.

Sve političke stranke koje su predložile liste i nositelji ili drugi predstavnici nezavisnih lista imaju pravo na iznošenje i obrazlaganje svojih izbornih programa i izbornu promidžbu pod jednakim uvjetima.

Izborna promidžba počinje od dana objave zbirne kandidacijske liste, a traje zaključno do 24 sata prije dana održavanja izbora.

III. IZBOR ČLANOVA VIJEĆA

Članak 15.

Vijeće mjesnog odbora ima 7 članova.

Članak 16.

Kod utvrđivanja rezultata glasovanja, pravo na sudjelovanje u diobi mjesta u Vijeću mjesnog odbora imaju liste koje na izborima dobiju najmanje 5% važećih glasova birača.

Članak 17.

Sa svake kandidacijske liste izabrani su kandidati od rednog broja 1 pa do rednog broja koliko je određena lista dobila mjesta u Vijeću.

IV. TIJELA ZA PROVEDBU IZBORA

Članak 18.

Tijela za provedbu izbora za Vijeće mjesnih odbora su izborno povjerenstvo i birački odbor. Članovi izbornog povjerenstva i birački odbor, kao i njihovi zamjenici mogu biti samo osobe koje imaju biračko pravo. Članovi izbornog povjerenstva i birački odbor, kao i njihovi zamjenici imaju pravo na naknadu za svoj rad.

Članak 19.

Općinsko izborno povjerenstvo posebnim rješenjem imenuje Općinsko Vijeće. Izborno povjerenstvo čine predsjednik i dva člana, te njihovi zamjenici.

Predsjednik izbornog povjerenstva mora biti diplomirani pravnik.

Biračke odbore, posebnim rješenjem imenuje Općinsko izborno povjerenstvo.

Birački odbor čine predsjednik i dva člana te njihovi zamjenici.

Članak 20.

Izborno povjerenstvo:

- brine za zakonitu pripremu i provođenje izbora za članove Vijeća,

- imenuje biračke odbore,

- određuje biračka mjesta za izbore članova Vijeća,

- nadzire rad biračkih odbora,

- obavlja sve tehničke pripreme za provođenje izbora, na temelju pravovaljanih prijedloga sastavlja i objavljuje kandidacijske liste, nadzire pravilnost izborne promidžbe za izbor članova Vijeća u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom,

- prikupljaju i zbrajaju rezultate na biračkim mjestima,

- objavljuju rezultate izbora za članove Vijeća i

- obavlja i druge poslove radi provedbe izbora za Vijeća.

Članak 21.

Birački odbori imenuju se za svako biračko mjesto radi neposredne provedbe glasovanja i osiguranja pravilnosti i tajnosti glasovanja.

Općinsko izborno povjerenstvo imenovat će predsjednika i članove biračkih odbora te njihove zamjenike, najkasnije pet dana prije dana održavanja izbora.

V. PROVOĐENJE IZBORA

Članak 22.

Glasovanje za izbor članova Vijeća obavlja se na biračkim mjestima koja utvrđuje Izborno povjerenstvo s naznakom koji birači imaju glasovati na pojedinim biračkim mjestima.

Svakom biračkom mjestu određuje se redni broj.

Članak 23.

Za svako biračko mjesto odredit će se prostorija uređena i opremljena tako da osigurava tajnost glasovanja.

Na biračkom mjestu trebaju biti vidljivo istaknute sve kandidacijske liste s pregledno navedenim imenima svih kandidata za članove Vijeća za koje se glasuje.

Članak 24.

Političke stranke i birači koji su predložili liste za izbor članova Vijeća kao i nevladine udruge imaju pravo odrediti promatrače koji će pratiti provedbu izbora tijekom čitavog izbornog postupka.

Promatrač ima pravo biti nazočan glasovanju i prebrojavanju glasova, upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti otklanjanje, te u zapisnik o radu biračkog odbora stavljati svoje primjedbe.

Promatrač ima pravo dobiti kopiju zapisnika o radu biračkog odbora čiji je rad promatrao.

VI. GLASOVANJE I UTVRĐIVANJE REZULTATA GLASOVANJA

Članak 25.

Glasovanje se obavlja na biračkom mjestu, glasačkim listićem.

Glasački listić sadrži:

- naziv liste,

- ime i prezime nositelja liste i

- serijski broj.

Kandidacijske liste navode se na glasačkom listiću onim redom kojim su navedene na Zbirnoj listi kandidacijskih lista.

Ispred naziva liste stavlja se redni broj.

Članak 26.

Glasuje se samo za kandidacijske liste navedene na glasačkom listiću.

Glasački se listić popunjava tako da se zaokružuje redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje.

Članak 27.

Važeći glasački listić je onaj iz kojeg se na siguran i nedvojben način može utvrditi za koju je kandidacijsku listu birač glasovao.

Nevažeći glasački listić je:

- nepopunjen glasački listić,

- listić popunjen tako da se ne može sa sigurnošću utvrditi za koju je listu birač glasovao,

- listić na kome je birač glasovao za dvije ili više kandidacijskih lista.

Članak 28.

Glasovanje traje neprekidno od 7 do 19 sati, kada se biračka mjesta zatvaraju. Omogućit će se glasovanje i biračima koji su se zatekli na biračkom mjestu u 19 sati.

Za vrijeme trajanja glasovanja na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

Članak 29.

Prije no što birač pristupi glasovanju predsjednik biračkog odbora ili od njega ovlašten član provjerava u popisu birača je li birač koji je pristupio glasovanju upisan.

Ukoliko se ustanovi da birač nije upisan u popis birača, neće mu se dozvoliti glasovanje, osim ukoliko birač potvrdom tijela nadležnog za vođenje popisa birača dokaže da ima pravo pristupiti glasovanju na tom biračkom mjestu.

Članak 30.

Birač koji zbog kakve tjelesne mane ili zbog toga što je nepismen ne bi mogao samostalno glasovati, može doći na biračko mjesto s drugom osobom koja je pismena i koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti redni broj ispred naziva liste.

Birač koji zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja ili nemoći nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto obavijstit će o tome birački odbor. Predsjednik biračkog odbora određuje najmanje dva člana biračkog odbora ili zamjenika koji će birača posjetiti u mjestu gdje se nalazi i omogućiti mu glasovanje.

Članak 31.

Po završetku glasovanja birački odbori pristupaju utvrđivanju rezultata glasovanja i sastavljanju zapisnika o radu, kojeg sa ostalim izbornim materijalom dostavljaju Izbornom povjerenstvu u roku od 12 sati od zatvaranja birališta.

Članak 32.

Izborno povjerenstvo utvrdit će rezultate glasovanja za Vijeće mjesnog odbora u roku od 24 sata od zatvaranja birališta.

O svom radu Izborno povjerenstvo vodi zapisnik kojeg potpisuju svi članovi Izbornog povjerenstva.

VII. TROŠKOVI ZA PROVOĐENJE IZBORA

Članak 33.

Sredstva za provedbu redovnih i prijevremenih izbora za članove Vijeća osiguravaju se u Proračunu Općine Lovran.

Sredstvima za provedbu izbora u mjesnim odborima raspolaže Izborno povjerenstvo.

Izborno povjerenstvo ovlašteno je odrediti način korištenja sredstava, nadzor nad njihovom raspodjelom i korištenjem, te dodijeliti potrebna sredstva biračkim odborima.

VIII. ZAŠTITA IZBORNOG PRAVA

Članak 34.

Prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja može podnijeti politička stranka koja je predlagatelj liste, dvije ili više političkih stranaka koje su predložile koalicijsku listu kao i nositelji nezavisnih lista.

Članak 35.

Prigovor se podnosi Izbornom povjerenstvu u roku od 48 sati računajući od isteka dana kada je izvršena radnja za koju je stavljen prigovor.

Izborno povjerenstvo dužno je donijeti rješenje o prigovoru u roku od 48 sati od dana kada mu je dostavljen izborni materijal na koji se odnosi prigovor.

Članak 36.

Protiv rješenja Izbornog povjerenstva podnositelj prigovora ima pravo žalbe Općinskom vijeću.

Žalba iz stavka 1. ovog članka podnosi se Općinskom vijeću u roku od 48. sati, računajući od dana kada je primljeno pobijeno rješenje.

Žalba se podnosi putem Izbornog povjerenstva.

Općinsko vijeće je dužno donijeti odluku o žalbi u roku od 48 sati od dana primitka žalbe.

Članak 37.

Nadzor pravilnosti izbora članova Vijeća u skladu s odredbama ove odluke, obavlja Općinsko vijeće.

IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 38.

Prva konstituirajuća sjednica Vijeća održat će se u roku od 30 dana od dana objave izbornih rezultata.

Konstuituirajuće sjednice Vijeća saziva predsjednik Općinskog vijeća ili osoba koju on ovlasti.

Ako se konstituirajuća sjednica ne održi u zakazanom roku ovlašteni sazivač odmah će sazvati novu konstituirajuću sjednicu koja se treba održati u roku od 15 dana.

Konstituirajućoj sjednici Vijeća do izbora predsjednika predsjedava najstariji član.

Članak 39.

Izbori za članove Vijeća mjesnih odbora u 2003. godini provest će se za mjesne odbore na području Općine Lovran koji su osnovani po ranijim propisima, a shodno članku 68. Statuta Općine Lovran (»Službene novine« PGŽ broj 26/ 01).

Članak 40.

Na pitanja izbora članova Vijeća mjesnih odbora koja nisu uređena ovom Odlukom odgovarajuće se primjenjuju odredbe zakona kojim se uređuje izbor članova predstavničkih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Članak 41.

Ova odluka stupa na snagu danom objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 013-01/03-01/01

Ur. broj: 2156/02-01-03-3

Lovran, 23. siječnja 2003.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOVRAN

Predsjednik

Edvard Primožić, v. r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=3&mjesto=51415&odluka=2
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr