SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XI. - broj 20. Petak, 1. kolovoza 2003.
GRAD CRES
27

28.

Na osnovi članka 36. stavka 3. podstavka 7. Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Cresa (»Službene novine« broj 25/01 i 29/01) i članka 3. Odluke o izmjenama Odluke o uređenju prometa i o nerazvrstanim cestama na području Grada Cresa (»Službene novine« broj 5/03), Odbor za statutarno-pravna pitanja Gradskoga vijeća Grada Cresa, na sjednici 22. srpnja 2003., utvrdio je pročišćeni tekst Odluke o uređenju prometa i o nerazvrstanim cestama na području Grada Cresa.

Pročišćni tekst Odluke obuhvaća Odluku o uređenju prometa i o nerazvrstanim cestama na području Grada Cresa (»Službene novine« broj 11/00), njezine izmjene i dopune objavljene u »Službenim novinama« broj 16/00, 7/01, 10/ 02, 16/02, 5/03 i 16/03) u kojima je naznačeno vrijeme njihova stupanja na snagu, te Ispravak Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prometa i o nerazvrstanim cestama na području Grada Cresa koji je objavljen u »Službenim novinama« broj 12/02.

Klasa: 340-01/03-1/5

Ur. broj: 2213/02-01-03-03-2

Cres, 22. srpnja 2003.

Predsjednik
Odbora za statutarno-pravna pitanja
Stevo Filinić, v.r.

ODLUKA
o uređenju prometa i o nerazvrstanim cestama na
području Grada Cresa
(Pročišćeni tekst)

I. UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuje se promet i utvrđuju se nerazvrstane ceste na području Grada Cresa.

Članak 2.

U cilju zaštite života i zdravlja ljudi, optimalne sigurnosti ljudi i imovine i zaštite životnog okoliša ovom se Odlukom uređuje promet na području Grada Cresa tako što se utvrđuje način određivanja ili se neposredno određuju:

1. ceste s prednošću prolaska;

2. dvosmjerni, odnosno jednosmjerni promet;

3. sustav tehničkog uređenja prometa;

4. ograničenja brzine kretanja vozila;

5. promet pješaka, bicikla, vozača mopeda i zaprežnih vozila, gonjenje i vođenje stoke;

6. parkirališne površine i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja;

7. zone smirenog prometa;

8. blokiranje autobusa, teretnih automobila, priključnih vozila i radnih strojeva na mjestima koja nisu namijenjena za parkiranje tih vrsta vozila i način deblokade tih vozila;

9. postavljanje i održavanje zaštitnih ograda za pješake na opasnim mjestima;

10. pješačke zone, sigurni pravci za kretanje školske djece, posebne tehničke mjere za sigurnost pješaka i biciklista u blizini obrazovnih, zdravstvenih i drugih ustanova, igrališta, kinodvorana, drugih pravnih osoba čija djelatnost razumijeva veće okupljanje ili prolazak fizičkih osoba i sl.;

11. uklanjanje dotrajalih, oštećenih ili napuštenih vozila.

Članak 3.

Utvrđivanje nerazvrstanih cesta na području Grada Cresa služi utvrđivanju načina održavanja, zaštite, rekonstrukcije ili izgradnje nerazvrstanih cesta.

II. UREĐENJE PROMETA

A. Ceste s prednošću prolaza

Članak 4.

(1) Ljestvica razine cesta, u smislu ove odluke, utvrđuje se kako slijedi:

1. razina - državna cesta;

2. razina - županijska cesta;

3. razina - lokalna cesta;

4. razina - nerazvrstana cesta.

(2) Cesta razvrstana u višu razinu u smislu stavka 1. ovoga članka daje joj pravo prednosti prolaska na području Grada Cresa.

B. Dvosmjerni, odnosno jednosmjerni promet

1. Dvosmjerni promet

Članak 5.

Promet cestama na području Grada Cresa dvosmjeran je, ako odredbama ove odluke nije drukčije određeno.

2. Jednosmjerni promet

Članak 6.

Jednosmjerni promet određuje se

1. u naselju Cres:

- Šetalištem 20. travnja, od spomenika žrtvama fašizma do ulice Put fortece, u smjeru prema ulici Put fortece, s time što tijekom svake kampanje prerade maslina, od početka studenog tekuće godine do konca veljače naredne godine, promet na dijelu ove prometnice na dionici od spomenika žrtvama fašizma do ulice Turion postaje dvosmjeran;

- ulicom Put fortece, u smjeru prema creskoj kuli;

- ulicom Zazid, u smjeru prema Consu;

- ulicom Peškera, od Consa u smjeru prema trgu Svetog Frane, osim na pristupnim dijelovima ceste koji Cons i ulicu Peškera spajaju sa sjedištima društava: Brodogradilište d.d., Vodovod i čistoća Cres-Mali Lošinj d.o.o. i Elektro-voda d.o.o.;

- cestom od trga Svetog Frane do D100, u smjeru prema D100;

- cestom u predjelu Grabar, od ulaza u predjel Grabar iz ulice Jadranska obala, od kuće broj 1 cca 150 metara u smjeru istoka, potom naglo ulijevo u smjeru zapada, između kuća broj 13 i 17, u dužini cca 120 metara, do kuće broj 9, potom naglo lijevo u dužini cca 35 metara do kuće broj 5;

- cestom u predjelu Grabar, s početkom na raskrižju kod kuća broj 73 i 50, cca 130 metara u smjeru zapada, potom, nakon oštrog lijevog zavoja, cca 200 metara do kuća broj 7 i 18;

2. u naselju Martinšćica, cestom uz obalu od središta naselja do spoja sa županijskom cestom 5137 (T. L. Martinšćica - D100), od 15. lipnja do 31. kolovoza.

3. Zabrana prometa za vozila na motorni pogon

Članak 7.

(1) Zabranjuje se promet za sva vozila na motorni pogon

1. u naselju Cres ulicama i trgovima:

Sveti Sidar, Giovanni Moise, Kapetana Nikole Draže, Klančić rov, Pjaceta, Lubenička, Kuntrada creskih kopača, Kutonjina, Kovačine, Osorska, Veli dvor, Ribarska, Družbe svetih Ćirila i Metoda, Zagrad, Ante Tentora, Bernardino Rizzi, Svetog Jurja, Palada, Rialto, Varozina, Drevenik, Lošinjska, Žrtava fašizma, Creskog statuta - od gradskih vrata 'Marcella' do ljetnog kina, Turion - od groblja do županijske ceste 5124 (T .L. Kovačine - D100) i Lungomare Svetog Mikule - od ugostiteljskog objekta 'Borova šumica' do naselja Gavza - osim za dostavna vozila za ugostiteljske objekte u Autokampu 'Kovačine' (dalje: Autokamp) odnosno vozila koja dovoze i odvoze plovila, koja nakon provoza kroz Autokamp prilaze skladišnom prostoru prodavaonice i ugostiteljskog objekta odnosno dizalici u Autokampu, s dopuštenim zadržavanjem do 60 minuta;

2. u naselju Beli, unutar ograđene stare jezgre naselja, osim za vozila za snabdijevanje i za vozila stanovnika i gostiju naselja prilikom istovara i utovara stvari, s dopuštenim zadržavanjem do 60 minuta;

3. u naselju Grmov, cestom Grmov - Podol;

4. u naselju Valun, servisnom cestom i cestom prema Getu, osim za vozila za snabdijevanje, za vozila gostiju kampa prilikom istovara i utovara stvari te za vozila stanovnika naselja prilikom istovara i utovara stvari za potrebe njihova domaćinstva, s dopuštenim zadržavanjem do 60 minuta;

(2) Iznimno odredbama stavka 1., točke 1. ovoga članka, promet po Lungomare Svetog Mikule, pod uvjetima koje će posebnom odlukom propisati Gradsko poglavarstvo, dozvoljen je od ugostiteljskog objekta »Borova šumica« do ugostiteljskog objekta »Dalmacija« kao i od spoja tzv. »servisne ceste« s Lungomare svetog Mikule do zgrade »Marketa« na uglu Lungomare svetog Mikule i Palade, opskrbnim vozilima poslovnih prostora na tome dijelu Lungomare svetog Mikule, vozilima u vlasništvu osoba koje stalno stanuju na tome dijelu Lungomare svetog Mikule te vozilima ribara - obrtnika koji po ugovoru s Lučkom upravom Cres imaju privez plovila na tom dijelu operativne obale.

(3) Upravni odjel Grada Cresa (dalje: Upravni odjel) osigurat će provedbu zabrane prometa iz stavka 1. točke 1. i stavka 2. ovog članka postavljanjem posebnih rampi i zapreka te provedbu ograničene dozvole prometa izdavanjem posebnih dozvola pod uvjetima propisanim posebnom odlukom Gradskog poglavarstva.

(4) Iznimno, odredbe iz stavka 1. ovoga članka ne primjenjuju se na vozila s pravom prednosti prolaska, kad posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, kao i na vozila HEP-a, HT-a, HP-a i vozila komunalnih službi, uz posjedovanje radnog naloga za obavljanje posla u zoni zabrane prometa.

(5) U naselju Martinšćica, cestom uz obalu od središta naselja do gostionice 'Koralj', u razdoblju od 1. lipnja do 15. rujna, zabranjuje se promet za sva vozila na motorni pogon svakoga dana od 18.00 sati do 24.00 sata.

Članak 8.

(1) Zabranjuje se promet za sva vozila na motorni pogon ulicama u naselju Cres: Turion - od ulice Put fortece do ulice Creskog statuta; Creskog statuta - od zgrade sjedišta Grada Cresa do trga Frane Petrića; Pod urom; Riva creskih kapetana i trgom Frane Petrića, osim u vremenu od 05.45 do 12.00 sati za označena vozila opskrbe ukupne mase vozila i tereta do 5 tona i za vozila za invalide ako se u vozilu nalazi invalidna osoba.

(2) U naselju Martinšćica, cestom uz obalu od središta naselja do spoja sa županijskom cestom 5137 (T. L. Martinšćica - D100), zabranjuje se promet za sva teretna vozila.

(3) Upravni odjel osigurat će provedbu djelomične zabrane prometa iz stavka 1. ovoga članka izdavanjem posebne oznake za vozila opskrbe, postavljanjem posebne zapreke na ulasku u staru gradsku jezgru na raskrižju ulica Turion i Put fortece i osiguranjem stalnog nadzora provedbe djelomične zabrane prometa.

(4) Posebna oznaka za vozila opskrbe u smislu stavka 3. ovoga članka izdaje se na zahtjev vlasnika vozila za opskrbu uz mjesečnu naknadu koju utvrđuje Poglavarstvo Grada Cresa (dalje: Gradsko poglavarstvo).

(5) Opskrbnim vozilima ukupne mase vozila i tereta preko 5 tona, odgovarajućim prometnim znakom rezervira se parkirališni prostor za iskrcaj ili prekrcaj robe u trajanju do 60 minuta, u prolazu u ulici Put fortece, od kraja Šetališta 20. travnja do ulaska u ulicu Turion.

(6) Izuzetno odredbama stavka 1. i 3. ovoga članka, Upravni odjel omogućit će nesmetani promet ulicama i trgom iz stavka 1. ovoga članka i bez plaćanja mjesečne naknade vozilima iz stavka 2. članka 7. ove odluke i vozilima kojima se u zdravstvenu ustanovu prevoze osobe kojima je neophodno ukazati hitnu medicinsku pomoć.

Članak 9.

Iznimno odredbama članka 7. i 8. ove odluke, u razdoblju od 01. rujna do 15. lipnja naredne godine, svim ulicama i trgovima na području Grada Cresa dozvoljen je promet za vozila kojima se prevoze masline, ogrjev, građevinski materijal, plovila, kućni i uredski namještaj i oprema te druge pokretne stvari za potrebe fizičkih ili pravnih osoba koje stanuju ili imaju sjedište u tim ulicama, s dopuštenim zadržavanjem do 60 minuta.

C. Sustav tehničkog uređenja prometa

Članak 10.

U cilju zaštite pješaka, a uz osiguranje odvijanja gospodarskih i drugih djelatnosti na područja Grada Cresa, Gradsko poglavarstvo, uz prethodnu suglasnost policijske uprave, može posebnom odlukom odrediti da se na sigurnim pravcima kretanja školske djece i drugih pješaka te na prometnicama iz članka 7. i 8. ove odluke, postave fizičke zapreke prometu vozila na motorni pogon (ograde, stupići, »gljive«, rampe i dr.) uz uvjete pod kojima je na tim prometnicama iznimno dopušten promet određenim vozilima.

D. Ograničenja brzine kretanja vozila

Članak 11.

(1) Na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama izvan naselja na području Grada Cresa vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 60 km na sat, a u naseljima na području Grada Cresa brzinom većom od 40 km na sat, ako odredbama ove odluke nije što drugo propisano.

(2) Ograničenja brzine kretanja vozila u smislu stavka 1. ovoga članka regulirat će se odgovarajućim prometnim znakovima.

Članak 12.

(1) U naselju Cres, ulicom Jadranska obala i Zagrebačkom ulicom vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 15 km na sat.

(2) Na spojnim cestama naselja Orlec s D100 vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat.

(3) U naselju Beli, cestom Beli - Pod Beli vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 10 km na sat.

(4) U naselju Valun, pristupnim cestama u naselje (tzv. 'servisna cesta' i cesta do Geta) vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 15 km na sat.

(5) U naselju Martinšćica, cestom od gostionice 'Koralj' do Samostana svetog Jeronima Provincijalata franjevaca Trećoredaca vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 15 km na sat.

(6) Kada je na cestama iz članka 7. i 8. ove odluke vozilima iznimno dozvoljeno prometovanje, brzina kretanja tih vozila ne smije biti veća od brzine hoda pješaka.

Članak 13.

Radi osiguranja poštivanja ograničenja brzine kretanja vozila u smislu stavka 1., 2., 3. i 4. članka 12. ove odluke Gradsko poglavarstvo, uz prethodnu suglasnost nadlenog tijela Ministarstva unutarnjih poslova, može odlučiti da se na cestu postavi naprava za usporenje brzine kretanja vozila, tzv. 'ležeći policajac'.

E. Promet pješaka, biciklista, vozača mopeda i zaprežnih vozila, gonjenje i vođenje stoke

1. Kretanje pješaka i promet bicikala

Članak 14.

Na cestama na području Grada Cresa nema ograničenja kretanju pješaka i prometu bicikala, ako se odvijaju na način propisan Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

2. Promet mopeda i motocikala

Članak 15.

Na promet mopeda i motocikala na području Grada Cresa odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 5. do 9. ove odluke.

3. Promet zaprežnih vozila i kretanje stoke

Članak 16.

U naselju Cres zabranjen je promet zaprežnim vozilima te gonjenje i vođenje stoke unutar stare jezgre naselja omeđene prstenom koji čine ulice Zagrebačka, Put fortece, Šetalište 20. travnja, Zazid, Cons, Riva creskih kapetana i Palada, uključujući i te ulice; cijelom dužinom Lungomare Svetog Mikule do turističkog naselja Gavza; lokalnom cestom 58095 na dionici od creske kule do spoja na županijsku cestu Ž-5124; te na dionici prometnice od raskrižja županijske ceste Ž-5124 i nerazvrstane ceste prema AC »Kovačine« do turističkog naselja Gavza.

F. Parkirališne površine i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja

1. Parkirališne površine

Članak 17.

Na području Grada Cresa javne su parkirališne površine

a) u naselju Cres:

- na omeđenom (označenom) prostoru pored zgrade Uljare i na prostoru 'stare škole' uz Šetalište 20. travnja;

- unutar ograđenog prostora nogometnog igrališta Dari;

- na prostoru iza Samostana svetog Frane, pored ulice Jadranska obala;

- na prostoru ispred i pored objekata bivše tvornice za preradu ribe ('Plavica');

- na označenim mjestima u ulici Peškera;

- na označenim parkirališnim mjestima na spojnoj cesti od trga Sv. Frane do D-100;

- na označenim parkirališnim mjestima u Marini Cres;

- na označenim parkirališnim mjestima u ulicama Turion i Put fortece;

- na označenim parkirališnim mjestima ispred hotela 'Kimen';

- na dijelu Šetališta 20. travnja, od kuće broj 31 u ulici Creskog statuta do ulaza u rezervirani parkirališni prostor za dostavna vozila za snabdijevanje s vremenskim ograničenjem do 30 minuta, u dužini od 90 metara;

- na označena dva parkirališna mjesta za invalide, u ulici Peškera, na prostoru privoza benzinskoj crpki;

- za usluge poslovnice platnog prometa i noćnog trezora, na označenim parkirališnim mjestima u ulici Peškera, s lijeve strane uz zeleni pojas, kod trafostanice, s vremenskim ograničenjem do 30 minuta;

- na označenim parkirališnim mjestima ispred područne ambulante Cres u ulici Turion 24;

b) u naselju Beli:

- asfaltirani prostor uz kolnik pored mosta na ulasku u naselje;

- asfaltirani prostor pored kolnika uz ogradu groblja i pored buffeta 'Beli';

c) u naselju Filozići, na uređenom i obilježenom parkirališnom prostoru trajektnog pristaništa Porozina;

d) u naselju Martinšćica:

- prostor ispred i iza zgrade mjesne pošte;

- na obilježenim parkirališnim mjestima uz cestu, od gostionice 'Koralj' do izlaska na nerazvrstanu cestu OD59;

- na obilježenim parkirališnim mjestima na cesti od Samostana Svetog Jeronima Provincijalata franjevaca Trećoredaca do raskrižja za naselje Vidovići;

e) u naselju Merag, na uređenom i obilježenom parkirališnom prostoru na trajektom pristaništu Merag;

f) u naselju Loznati prostor kod gostionice 'Bukaleta';

g) u naselju Lubenice, prostor ispred i pored crkve Svetog Antona do ulaska u staru jezgru naselja;

h) u naselju Orlec:

- prostor ispred zgrade doma (Orlec kbr. 4);

- prostor pored ceste za plažu Mali Bok, ispred rampe;

i) u naselju Valun:

- na uređenom i označenom parkirališnom prostoru ispred rampe na ulazu u naselje Valun;

- na obilježenim parkirališnim mjestima na tzv. servisnoj cesti.

2. Način parkiranja

Članak 18.

(1) Parkiranje na određenim parkirališnim površinama iz članka 17. ove odluke može biti s vremenskim ograničenjem i bez vremenskog ograničenja, s naplatom ili bez naplate, za sve ili za određene kategorije vozila.

(2) Gradsko poglavarstvo odlučuje na kojim se parkirališnim površinama iz članka 17. ove odluke, za koje vremensko ograničenje i za koje kategorije vozila parkiranje vrši uz naplatu naknade za parkiranje.

(3) Odlukom iz stavka 2. ovoga članka Gradsko poglavarstvo utvrdit će razdoblje u godini, visinu i način naplate naknade za parkiranje.

 (4) Naknadu za parkiranje na parkiralištima s naplatom ne plaćaju invalidi za vozila označena propisanom naljepnicom za vozila invalidnih osoba.

Članak 19.

Iz sredstava ubranih naplatom naknade za parkiranje iz članka 18. i 23. ove odluke podmiruju se troškovi uređenja parkirališta i organizacije naplate naknade za parkiranje, a eventualni višak sredstava raspoređuje se u proračunska sredstva za financiranje komunalnog sustava.

3. Zabrane parkiranja

Članak 20.

Zabranjuje se parkiranje za sva vozila, osim za vozila na posebno označenim rezeviranim parkirališnim mjestima, u sljedećim ulicama i trgovima

u naselju Cres:

- Šetalište 20. travnja, od gradskih vrata 'Marcella' do zgrade creske Ispostave V. policijske postaje Mali Lošinj;

- Šetalište 20. travnja, od restorana Ulika do Osnovne škole Frane Petrića i do spoja s D100;

- Zazid, cijelom dužinom;

- Jadranska obala, od Samostana svetog Frane do Samostana Svetog Petra;

- Zagrebačka ulica, osim na 4 obilježena parkirališna mjesta kod kuće u Varozini 25;

- u naselju Martinšćica, od spomenika do Samostana Svetog Jeronima Provincijalata franjevaca Trećoredaca.

Članak 21.

Kada ovlaštena službena osoba po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama odredi da se vozilo zaustavljeno ili parkirano na području Grada Cresa na mjestu na kojem ugrožava sigurnost prometa ili ometa normalan tok prometa premjesti na drugo mjesto, to vozilo će biti premješteno na parkiralište 'Dari' u ulici Turion u naselju Cres (nogometno igralište N.K. 'Cres').

Članak 22.

Gradsko poglavarstvo, uz prethodnu suglasnost nadležnog tijela Ministarstva unutarnjih poslova, može ovlastiti određeno trgovačko društvo ili pojedinca da obavlja premještanje vozila u smislu članka 21. ove odluke.

Odlukom Gradskog poglavarstva iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se i visina troškova premještanja vozila.

4. Mjesta ograničenog parkiranja

Članak 23.

(1) Gradsko poglavarstvo, uz prethodnu suglasnost policijske uprave, može odrediti mjesta ograničenog parkiranja, odnosno mjesta rezervirana za parkiranje vozila određenih pravnih ili fizičkih osoba (vozila hitne medicinske pomoći, vatrogasna vozila, policijska vozila, vozila taksi službe, vozila invalidnih osoba i dr.).

(2) Za parkiranje na rezerviranom parkirališnom mjestu Gradsko poglavarstvo može odrediti plaćanje godišnje paušalne naknade, koju utvrđuje prilikom odlučivanja o zahtjevu za odobrenje parkiranja na mjestu ograničenog parkiranja.

(3) Naknada iz stavka 2. ovoga članka ne može se utvrditi pravnim osobama za parkiranje vozila s pravom prednosti prolaska i za parkiranje vozila s propisnom oznakom invalida.

(4) Pravnim i fizičkim osobama kojima Gradsko poglavarstvo odobri parkiranje njihovih vozila u smislu stavka 1. ovoga članka, Upravni odjel izdat će posebnu naljepnicu koja važi godinu dana.

G. Zone smirenog prometa

Članak 24.

Zone smirenog prometa na području Grada Cresa čine ceste na kojima je promet dozvoljen na način i pod uvjetima iz članka 7. stavka 1., članka 8. stavka 1. i članka 9. ove odluke.

H. Blokiranje vozila na mjestima koja nisu namijenjena za parkiranje tih vozila

Članak 25.

Ako se u zoni zabrane prometa za vozila na motorni pogon iz članka 7. stavka 1. točke 1. ove odluke zatekne parkiran teretni automobil ili priključno vozilo, komunalno redarstvo obavijestit će o tome prometnu policiju radi naplate kazne na licu mjesta, a do naplate kazne na licu mjesta blokirat će to vozilo u zatečenoj zoni podizanjem zapreke iz stavka 3. članka 8. ove odluke.

I. Postavljanje i održavanje zaštitnih ograda za pješake na opasnim mjestima

Članak 26.

(1) Na prijedlog povjerenstva za uređenje prometa Gradsko poglavarstvo može odlučiti da se između prometnice i određene poslovne zgrade ispred koje se redovito okuplja veći broj građana postavi zaštitna ograda.

(2) Odluku Gradskog poglavarstva iz stavka 1. ovoga članka provodi Upravni odjel.

J. Pješačke zone i sigurni pravci za kretanje školske djece

1. Pješačke zone

Članak 27.

(1) U naselju Cres pješačka zona uspostavlja se unutar stare gradske jezgre omeđene prstenom koji čine ulice: Put fortece, Šetalište 20. travnja, Zazid, Cons, Riva creskih kapetana, Palada, Lungomare svetog Mikule do spoja sa Zagrebačkom ulicom, isključujući te ulice, ulicom Jadranska obala, od skretanja za naselje Grabar do Marine Cres, i ulicom Lungomare svetog Mikule, od ugostiteljskog objekta 'Borova šumica' do turističkog naselja Gavza.

(2) U pješačkoj zoni dozvoljen je i promet biciklima.

2. Sigurni pravci za kretanje školske djece

Članak 28.

Sigurni pravci za kretanje školske djece utvrđuju se:

- u naselju Cres, na Šetalištu 20. travnja, od dijela koji Osnovnu školu Frane Petrića spaja sa Šetalištem 20. travnja kod restorana 'Ulika' i dalje Šetalištem 20. travnja do gradskih vrata 'Marcella';

- u naselju Martinšćica, od prodavaonice 'Pod luntanu' do sjedišta Mjesnog odbora Martinšćica.

K. Uklanjanje dotrajalih, oštećenih i napuštenih vozila

Članak 29.

(1) Vlasnici dotrajalih, oštećenih i napuštenih vozila obvezni su ukloniti ta vozila s javnih i nerazvrstanih cesta na području Grada Cresa.

(2) Ako vlasnik ne ukloni dotrajalo, oštećeno ili napušteno vozilo ni u roku od 15 dana po dostavi pisanog upozo

renja na obvezu iz stavka 1. ovoga članka, takvo vozilo uklonit će se na odlagalište otpada u naselju Cres ('Pržić'), nalogom komunalnog redarstva Upravnog odjela, na teret vlasnika vozila.

L. Povjerenstvo za uređenje prometa

Članak 30.

(1) U cilju praćenja stanja uređenja prometa na području Grada Cresa te predlaganja mjera za njegovo poboljšanje, osniva se povjerenstvo za uređenje prometa (dalje: Povjerenstvo), kao stručno i savjetodavno tijelo Gradskog poglavarstva.

(2) Povjerenstvo čine predsjednik, tajnik i tri člana.

(3) Predsjednika, tajnika i članove Povjerenstva imenuje Gradsko poglavarstvo.

(4) Za tajnika Povjerenstva imenuje se stručni djelatnik Upravnog odjela iz Odsjeka za komunalno-stambeni sustav.

(5) Za članove Povjerenstva imenuju se fizičke osobe koje su po naravi svojega posla upoznate s uređenjem i funkcioniranjem prometa na cestama.

III. NERAZVRSTANE CESTE

Članak 31.

(1) Nerazvrstane ceste u smislu ove odluke one su ceste na području Grada Cresa koje općim propisima nisu razvrstane ni u jednu od tri skupine cesta (državne, županijske, lokalne).

(2) Pregled nerazvrstanih cesta iz stavka 1. ovoga članka sastavni je dio ove odluke.

Članak 32.

(1) Na prijedlog Povjerenstva iz članka 30. ove odluke, Gradsko poglavarstvo utvrđuje prijedlog godišnjeg programa održavanja nerazvrstanih cesta.

(2) Program održavanja nerazvrstanih cesta iz stavka 1. ovoga članka čini sastavni dio programa održavanja komunalne infrastrukture, koji se donosi uz proračun Grada Cresa.

IV. KAZNENE ODREDBE

Članak 33.

Globom u iznosu od 50,00 do 200,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

1. ako pomjera, uklanja ili oštećuje fizičke zapreke postavljene u cilju zaštite pješaka (članak 10.),

2. ako goni ili vodi stoku ili uveze zaprežno vozilo protivno odredbi članka 16.,

3. ako oštećuje, pomjera ili uklanja zaštitnu ogradu za pješake (članak 26.).

Članak 34.

(1) Globom u iznosu od 500,00 do 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba:

1. ako svojim vozilom prometuje protivno odredbama članka 7. ove odluke;

2. ako svojim vozilom prometuje protivno odredbama članka 8. ove odluke;

3. ako svoje vozilo bez posebne naljepnice parkira na mjestu ograničenog parkiranja (članak 23.)

4. ako svoje dotrajalo, oštećeno ili napušteno vozilo ne ukloni s javnih i nerazvrstanih cesta na području Grada Cresa (članak 29.)

(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka, globom u iznosu od 50,00 do 150,00 kuna, kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi.

(3) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka, globom u iznosu od 50,00 do 200,00 kuna, kaznit će se fizička osoba.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 35.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o uređivanju prometa na području Općine Cres (»Službene novine« broj 1/97).

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=36&mjesto=10002&odluka=28
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr