SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIV. - broj 37. Petak, 6. listopada 2006.
GRAD CRES
106

18.

Na temelju članka 8. i 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/ 01 i 129/05) i članka 48. Statuta Grada Cresa (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 25/01, 29/01 i 15/03) Gradsko vijeće Grada Cresa, na sjednici održanoj 27. rujna 2006. godine, donijelo je

ODLUKU
o izmjenama i dopunama Statuta Grada Cresa

Članak 1.

Iza članka 10. dodaje se novo poglavlje III., koje glasi:

»III. SURADNJA S DRUGIM JEDINICAMA LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE«

Članak 11. mijenja se i glasi:

»Radi promicanja zajedničkih interesa i unapređenja suradnje u gospodarskom, društvenom i kulturnom razvitku svojih zajednica, Grad Cres uspostavlja i održava suradnju u okviru samoupravnog djelokruga s drugim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u zemlji i inozemstvu, u skladu sa Zakonom, Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i drugim međunarodnim ugovorima.«

Članak 12. mijenja se i glasi:

»Gradsko vijeće donosi odluku o uspostavljanju međusobne suradnje, odnosno sklapa sporazum (ugovor, povelja, memorandum i sl.) kada ocijeni da postoji dugoročan i trajan interes za uspostavljanje suradnje, u skladu sa svojim općim aktima i Zakonom.

Odluka iz stavka 1. ovog članka donosi se većinom glasova svih članova Gradskog vijeća.

Odluku o uspostavljanju suradnje, zajedno s tekstom sporazuma o suradnji na hrvatskom jeziku i na jeziku države u kojoj se nalazi jedinica lokalne, odnosno regionalne samouprave s kojom se navedeni sporazum sklapa, dostavlja se središnjem tijelu državne uprave nadležnom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Sporazum o suradnji Grada Cresa s jedinicima lokalne i područne (regionalne) samouprave, objavljuje se u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.«

Članak 2.

Poglavlja III., IV., V., VI. i VII. postaju poglavlja IV., V., VI., VII. i VIII.

Članak 3.

U članku 13. stavak 1. mijenja se i glasi:

»Grad Cres u okviru svog samoupravnog djelokruga obavlja poslove lokalnog značaja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana i to osobito poslove koji se odnose na:

- uređenje naselja i stanovanje,

- prostorno i urbanističko planiranje,

- komunalno gospodarstvo,

- brigu o djeci,

- socijalnu skrb,

- primarnu zdravstvenu zaštitu,

- odgoj i osnovno obrazovanje,

- kulturu, tjelesnu kulturu i šport,

- zaštitu potrošača,

- zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša,

- protupožarnu i civilnu zaštitu,

- promet na svom području,

- te ostale poslove sukladno posebnim zakonima.«

Članak 4.

Podnaslov 4. »Akti Gradskog vijeća« i članak 19. briše se.

Podnaslovi 5., 6., 7. i 8. postaju podnaslovi 4., 5., 6. i 7.

Članak 5.

U članku 23. stavku 6., iza riječi »Gradsko vijeće« stavlja se točka i brišu se riječi »na četiri godine i može biti ponovno imenovan.«

Članak 6.

U članku 27. stavku 3. podstavak 3., iza riječi »obavijestiti«, dodaju se riječi: »predstojnika ureda državne uprave u županiji te«.

U članku 27. stavku 3. iza podstavka 3. dodaje se novi podstavak 4. koji glasi:

»- dužan je dostaviti statut, poslovnik, proračun ili drugi opći akt predstojniku ureda državne uprave u županiji, zajedno sa izvatkom iz zapisnika koji se odnosi na postupak donošenja općeg akta propisan statutom i poslovnikom, u roku od 15 dana od dana donošenja općeg akta.«

Članak 7.

Članak 28. stavak 2., mijenja se i glasi:

»Zamjenik gradonačelnika, po položaju je zamjenik predsjednika Gradskog poglavarstva.«

Članak 8.

U članku 33. u stavku 4. briše se rečenica »Glasovanje o povjerenju Gradskom poglavarstvu može zahtjevati i njegov predsjednik.«

U članku 33. dodaju se novi stavci 5., 6. 7. i 8. koji glase:

»O prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja ne može se raspravljati i glasovati prije nego što protekne sedam dana od dana njegova podnošenja.

Rasprava i glasovanje o prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja mora se provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga predsjedniku Gradskog vijeća.

Gradonačelnik, može tražiti glasovanje o povjerenju Gradskog poglavarstva.

Ako Gradsko vijeće povodom prijedloga gradonačelnika, ne donese odluku kojom potvrđuje povjerenje Gradskom poglavarstvu, time se ne smatra da je Gradskom poglavarstvu iskazano nepovjerenje.«

Članak 9.

U članku 36., stavak 1. mijenja se, i glasi:

»Upravnim odjelom upravlja pročelnik Upravnog odjela, kojeg na temelju javnog natječaja imenuje Gradsko poglavarstvo.«

U članku 36., iza stavka 1. dodaju se stavci 2. i 3. koji glase:

»Gradsko poglavarstvo može razriješiti pročelnika Upravnog odjela iz stavka 1. ovoga članka:

1. ako pročelnik sam zatraži razrješenje,

2. ako nastanu takvi razlozi koji po posebnim propisima kojima se uređuju radni odnosi dovode do prestanka radnog odnosa,

3. ako pročelnik ne postupa po propisima ili općim aktima Grada Cresa, ili neosnovano ne izvršava odluke tijela Grada Cresa, ili postupa protivno njima,

4. ako pročelnik svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzroči Gradu Cresu veću štetu, ili ako zanemaruje ili nesavjesno obavlja svoje dužnosti koje mogu štetiti interesima službe u obavljanju poslova Grada Cresa.

Pročelnik koji bude razriješen sukladno stavku 2. ovoga članka rasporedit će se na drugo slobodno radno mjesto unutar Upravnog odjela Grada Cresa, za koje ispunjava stručne uvjete.«

Dosadašnji stavci 2. i 3. postaju stavci 4. i 5.

Članak 10.

Iza članka 36. dodaje se članak 36.a, koji glasi:

Članak 36.a

»Upravne, stručne i ostale poslove u tijelima Grada Cresa, obavljaju službenici i namještenici.

Prava, obveze i odgovornosti kao i druga pitanja od značenja za rad službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Cresa, uređuju se posebnim zakonom.

Službenici u Gradu Cresu poticat će se na trajno stručno osposobljavanje i usavršavanje putem tečajeva, seminara i školovanja, sukladno nacionalnoj strategiji i planu trajnog osposobljavanja i usavršavanja.«

Članak 11.

Iza poglavlja VIII. »Imovina i financiranje Grada Cresa« dodaje se novo poglavlje IX. »AKTI GRADA CRESA« i članci 46.a, 46.b, 46.c, 46.d, i 46.e.

»IX. AKTI GRADA CRESA

1. OPĆI AKTI

Članak 46.a

Gradsko vijeće donosi Statut, gradski proračun, obračun proračuna, odluke, poslovnik, pravilnike, zaključke, deklaracije, povelje, preporuke i druge akte na osnovi prava i ovlaštenja utvrđenih zakonom, ovim Statutom i svojim poslovnikom, te daje vjerodostojno tumačenje akata.

Gradsko vijeće donosi rješenja i druge pojedinačne akte kada u skladu sa zakonom rješava o pojedinačnim stvarima.

Članak 46.b

Gradsko poglavarstvo donosi pravilnike, poslovnik, preporuke, rješenja, zaključke, upute i naputke i opće akte kada je na to ovlašteno zakonom ili općim aktom Gradskog vijeća.

Članak 46.c

Opći akt stupa na snagu najranije osmi dan od dana njegove objave. Iznimno, općim se aktom može iz osobito opravdanih razloga odrediti da stupa na snagu danom objave.

Prije nego što stupi na snagu, opći akt obvezno se objavljuje u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Opći akt ne može imati povratno djelovanje.

2. POJEDINAČNI AKTI

Članak 46.d

Upravno tijelo u izvršavanju općih akata Gradskog vijeća donosi pojedinačne akte kojima rješava o pravima, obvezama i pravnim interesima fizičkih i pravnih osoba.

Pojedinačni akt kojim se rješava o obvezi razreza gradskih poreza, doprinosa i naknada, odnosno poreza, doprinosa i naknada koji su prihod Grada Cresa, donosi se po skraćenom upravnom postupku.

Skraćeni upravni postupak provodi se i kod pojedinačnih akata kojima se rješava o pravima, obvezama i interesima fizičkih i pravnih osoba od strane pravnih osoba kojima je Grad Cres osnivač.

Na donošenje akata iz ovoga članka shodno se primjenjuju odredbe Zakona o općem upravnom postupku, ako posebnim zakonom nije propisan postupak pred tijelima lokalne samouprave.

Protiv pojedinačnih akata iz stavka 1. ovoga članka, može se izjaviti žalba nadležnom upravnom tijelu županije, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano.

U skladu s odredbama Zakona o upravnim sporovima protiv konačnih pojedinačnih akata iz stavka 1. ovoga članka može se pokrenuti upravni spor.

Članak 46.e

Protiv pojedinačnih akata Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva Grada Cresa, kojima se rješava o pravima, obvezama i pravnim interesima fizičkih i pravnih osoba, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano, ne može se izjaviti žalba, već se može pokrenuti upravni spor.«

Članak 12.

Dosadašnja poglavlja VIII., IX. i X. postaju poglavlja X., XI. i XII.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE.

Članak 13.

Ovlašćuje se Odbor za statutarno-pravna pitanja, da utvrdi i izda pročišćeni tekst Statuta Grada Cresa.

Članak 14.

Ove izmjene i dopune Statuta Grada Cresa stupaju na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 011-01/06-1/8

Ur. broj: 2213/02-01-01-06-1

Cres, 27. rujna 2006.

GRAD CRES
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik

mr. Nivio Toich, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=195&mjesto=10002&odluka=18
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr