SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIV. - broj 26. Petak, 30. lipnja 2006.
OPĆINA LOKVE
30

64.

Na temelju članka 16. st. 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - pročišćeni tekst, 110/04 i 178/04), članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 i 129/05) i članka 18. Statuta Općine Lokve (»Službene novine« broj 37/05), Općinsko vijeće Općine Lokve, na sjednici održanoj 30. lipnja 2006. godine donijelo je

ODLUKU
o komunalnom redu

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se Odlukom propisuje komunalni red i mjere za njegovo provođenje.

Komunalni red propisan ovom Odlukom obvezan je za sve pravne i fizičke osobe na području Općine Lokve, ako zakonom ili drugim propisom nije drugačije određeno.

Članak 2.

Ovom su Odlukom naročito propisane odredbe o:

- uređenju naselja,

- korištenju javnih površina,

- održavanju čistoće i čuvanju javnih površina,

- skupljanju, odvozu i postupanju sa skupljenim komunalnim otpadom,

- uklanjanju snijega i leda,

- sanitarno-komunalnim mjerama uređenja naselja,

- uklanjanju protupravno postavljenih predmeta,

- mjerama za provođenje komunalnog reda,

- kaznama za učinjene prekršaje.

Članak 3.

Pod javnim površinama u smislu ove Odluke smatraju se:

1. Javna prometna površina: ulica, cesta, prolaz, javne stube, most, podvožnjak, nadvožnjak, parkiralište, nogostup, pješačke staze, stajalište javnog prijevoza i slične površine koje se koriste za promet po bilo kojoj osnovi.

2. Javna zelena površina: parkovi, park-šuma, drvored, živica, cvjetni rasadnik, travnjak, skupina ili pojedinačno samoniklo stablo, posuda s ukrasnim biljem, dječja igrališta kao i drugi oblici vrtnog i parkovnog oblikovanja koji nisu proglašeni zaštićenim dijelovima prirode, rekreacijska površina, zelena površina uz cestu u naselju, zelena površina uz javni objekt i slična površina.

3. Dijelovi javnih cesta koje prolaze kroz naselje, kad se ti dijelovi cesta ne održavaju kao javne ceste prema posebnom zakonu.

4. Površine na kojima se u skladu s tržnim redom pružaju usluge obavljanja prometa živežnim namirnicama i drugim proizvodima.

U slučaju spora, što se smatra javnom površinom, odluku donosi Općinsko Poglavarstvo Općine Lokve.

Članak 4.

Pod predmetima u smislu ove Odluke smatraju se pokretne stvari koje se mogu premjestiti s jednog mjesta na drugo, a da im se ne povrijedi bit (supstanca) i predmeti koji nemaju građevinskog dijela ili nisu ugrađeni u podlogu.

Pod predmetima iz stavka 1. ovoga članka, smatraju se naročito:

1. kiosk, kao prenosiva, tipizirana i prefabricirana jednoprostorna jedinica proizvedena od ovlaštenog proizvođača u modularnom sistemu, čije se postavljanje na terenu izvodi sa suhom montažom na odgovarajuću podlogu te podrazumijeva mogućnost premještanja i uklanjanja s lokacije u komadu,

2. montažni objekt koji svojom namjenom, veličinom, oblikovanjem te montažom i suhom izvedbom nosivog konstrutivnog sistema predstavlja građevinu privremenog karaktera, koja podrazumjeva mogućnost demontaže, premještanja i uklanjanja s lokacije,

3. stolovi, stolice, suncobrani, tende i druga oprema ugostiteljskih terasa,

4. pokretna radnja, kao prostorno neovisna i prenosiva prostorna jedinica (u pravilu na kotačima),

5. uslužna naprava (automat, hladnjak, vaga, peć za pečenje kestena, kokica i slično),

6. naprava za zabavu (uređaj predviđen za zabavu djece i odraslih - vlak, vrtuljak, jastuk za skakanje, karting staza i slično, drugi uređaji u sastavu zabavnog parka, šator za zabave i druge prilike),

7. štand (tipiziran kao prenosivi element, predviđen za stalnu, povremenu ili prigodnu uličnu prodaju),

8. transparenti, jarboli za zastave, metalni nosači za konzolne reklame, plastične reklame, oglasne ploče, oglasni stupovi, oglasni ormarići te druge slične naprave i uređaji za isticanje reklamnih poruka i oglašavanje.

Vlasnici odnosno korisnici predmeta iz stavka 1. ovoga članka dužni su iste održavati urednima, čistima te u stanju funkcionalne sposobnosti.

II. UREĐENJE NASELJA

Članak 5.

Pod uređenjem naselja u smislu ove Odluke smatra se uređenje vanjskih dijelova individualnih stambenih objekata i stambenih zgrada (u daljnjem tekstu: zgrada), gospodarskih objekata, okućnica i okoliša zgrada, ograda, izloga, reklama, natpisa, javne rasvjete i komunalnih objekata, kao i održavanje javnih površina.

Članak 6.

Imena ulica, trgova, parkova, u skladu s posebnim propisom određuje Općinsko vijeće Općine Lokve.

Ime iz stavka 1. ovoga članka mora biti vidljivo označenom pločom.

Natpisna ploča mora biti postavljena u suglasju s propisom kojim se određuje način označavanja imena naselja, ulica i trgova.

Svaka zgrada mora biti obilježena kućnim brojem, kojeg određuje nadležni Ured za katastarske i geodetske poslove.

Način označavanja i obilježavanja imena u smislu stavka 3. i 4. ovoga članka određen je posebnim propisom.

Natpisne ploče nabavlja Odjel, a troškove nabave, postavljanja i održavanja natpisnih ploča snosi Općina Lokve.

Pločicu s brojem zgrade nabavlja, postavlja i održava vlasnik, odnosno suvlasnik zgrade o svome trošku.

Vlasnik odnosno suvlasnik stambenog i poslovnog objekta dužan je pločicu s brojem zgrade održavati i čistiti.

1. Uređenje vanjskih dijelova zgrade

Članak 7.

Vanjski dijelovi zgrade (fasade, balkoni, terase, lođa, ulazna vrata, prozori, podrumski otvori, žljebovi i drugi vanjski uređaji i oprema) moraju biti uredni i čisti, a oštećenja se moraju popraviti.

Vanjski uređaji i oprema izvan gabarita zgrade moraju biti postavljeni tako da ne ometaju pješački promet i smanjuju preglednost u cestovnom prometu.

Vlasnici i korisnici zgrada, stanova i poslovnih prostorija dužni su brinuti o vanjskom izgledu i čistoći balkona, terasa, prozora i naprava te ih ukrašavati ukrasnim biljem i brinuti se o urednom izgledu i čistoći ulaznih vrata u zgradi.

Zgrada koja svojim izgledom zbog oštećenja ili dotrajalosti vanjskih dijelova nagrđuje opći izgled ulice i naselja mora se urediti u tijeku godine u kojoj je ta okolnost utvrđena a najkasnije u roku od 12 mjeseci.

Odluku iz prethodnog stavka ovog članka donosi, na prijedlog komunalnog redara, Općinsko poglavarstvo.

Članak 8.

Po vanjskim dijelovima zgrada zabranjeno je šarati, crtati ili ih na drugi način prljati ili nagrđivati.

Članak 9.

Vlasnik i korisnik zgrade, poslovnog prostora i građevinskog zemljišta, dužan je održavati okućnicu odnosno okoliš zgrade, uključujući i ogradu prema javnoj površini, koja ne smije ometati korištenje javno prometne površine.

Okućnica odnosno okoliš iz stavka 1. ovoga članka mora biti uređena.

Na nekretninama koje su vidljive s javne površine nije dozvoljeno drobljenje tehničkog kamena, uskladištenje niti odlaganje građevinskog i drugog krupnog otpada.

Vlasnik odnosno korisnik nekretnine iz stavka 1. ovoga članka, dužan je podrezivati zelenilo zasađeno u dvorištu koje svojim granama prelazi na javno prometnu površinu tako da omogući nesmetan prolaz pješaka i vozila, preglednost prometne signalizacije i javne rasvjete.

Članak 10.

Vrt, voćnjak i druga slična površina ispred zgrade mora se ograditi.

Ograda na javnu površinu mora biti izgrađena tako da se uklapa u okolni izgled dijela naselja.

2. Reklamne poruke (promidžbene) na javnoj površini

Članak 11.

Predmeti čija je svrha oglašavanje i isticanje reklamnih poruka (u daljnjem tekstu predmeti), u smislu ove Odluke su predmeti projektirani ili proizvedeni tipski, koji materijalima, obradom i oblikovanjem zadovoljavaju kriterije tehničkih i tehnoloških standarda, estetski oblikovani i postavljeni u skladu s izgledom zgrade i okoline, a to su:

1. reklamne ploče, reklamne konstrukcije, reklamni uređaji, jarboli za zastave, transparenti, reklamni natpisi, drugi reklamni natpisi, te tende i tvrtke ako su sa reklamnom porukom.

2. oglasne ploče, oglasni stupovi, oglasni ormarići, te drugi oglasni predmeti.

Predmeti iz stavka 1. ovoga članka moraju se održavati čistim, urednim i ispravnim, a dotrajale predmete treba obnoviti, zamijeniti ili ukloniti.

Troškove održavanja, čišćenja, zamjene i uklanjanja ovih predmeta snosi njihov vlasnik odnosno korisnik.

Članak 12.

1. Transparent je predmet od tkanine, plastificiranih i sličnih materijala koji se postavlja razapinjanjem iznad uličnog prostora na način da ne ometa prolaz pješaka i motornih vozila.

Transparent može biti u svrhu oglašavanja ili reklamiranja.

2. Zastava je reklamni predmet, ukoliko sadrži reklamni natpis, a postavlja se na za to predviđen jarbol.

3. Reklamni natpis je natpis kojim se ističe naziv, proizvod ili djelatnost koja se obavlja u nekom poslovnom prostoru na način da privlači pozornost prolaznika - mogućih korisnika bez obzira na veličinu natpisa, osvjetljenje, materijal i boju natpisa.

4. Reklamni natpis na vozilu javnog prijevoza je svaki natpis kojim se reklamira nečija djelatnost ili proizvod.

5. Reklamna površina je površina predviđena za isticanje reklamnih poruka i natpisa ili postojeća površina naknadno osposobljena za svrhu reklamiranja (oslikani zabat kuća ili zida).

Reklamna površina može biti samostojeća, viseća ili pričvršćena na podlogu konzolno ili plošno.

U reklamne površine mogu se ubrojiti površine za plakatiranje, panoi ili ploče, tende, ograde od reklama ispisanih ploča i sl.

6. Reklamna konstrukcija je trodimenzionalna konstrukcija u prostoru postavljena isključivo radi reklamiranja sebe same kao proizvoda ili koja svojim specifičnim oblikovanjem prenosi reklamnu poruku.

7. Reklamni uređaj je posebno projektiran ili tipski izrađen predmet čija je jedina namjena i svrha prijenos reklamnih poruka i oglasa.

Reklamni uređaj podrazumijeva sve kompleksnije vidove reklamiranja i oglašavanja s obzirom na oblikovanje, neophodni priključak na električnu instalaciju ili eventualno poseban način postavljanja, održavanja i zaštite. Na primjer, informativno-reklamni panoi, traka sa titlovanom porukom, veliki svijetleći samostojeći panoi i sl.

8. Oglasni stup je stup kružnog presjeka čije je oplošje predviđeno za oglašavanje, a dimenzijama i oblikovanjem je prilagođen urbanoj sredini u kojoj se postavlja.

9. Oglasni ormarić je zastakljena i osvijetljena površina predviđena za isticanje oglasa i obavijesti dimenzijama i oblikovanjem prilagođena urbanoj sredini u kojoj se postavlja. Može biti samo stojeća ili pričvršćena na pročelje zgrade.

Članak 13.

Predmeti iz prethodnog članka ove Odluke moraju biti tehnički i estetski oblikovani, a izloženi ormarići osvijetljeni i postavljeni u skladu s izgledom zgrade i okoline.

Predmeti se moraju održavati čistim, urednim i ispravnim, a dotrajale treba obnoviti, zamijeniti, odnosno ukloniti.

Svaki kvar na svjetlećem natpisu ili reklami mora se otkloniti najkasnije u roku od 8 dana.

Troškove održavanja, čišćenja i uklanjanja snosi zakupoprimatelj, odnosno vlasnik postavljenih predmeta.

Članak 14.

Fizičke i pravne osobe, te ostali koji su to dužni na temelju posebnih propisa, na pročelju zgrade u kojoj koriste poslovni prostor, ili u kojoj im je sjedište, ističu ime, odnosno tvrtku.

Tvrtka mora biti napisana čitljivo prema rješenju registarskog suda na pločici dimenzije od 0,25 m2, tehnički i estetski oblikovana i uredna.

Članak 15.

Izlozi u poslovnim prostorima na području Općine Lokve trebaju biti uredni i čisti, osvijetljeni i primjereno dekorirani.

Izlog u smislu stavka 1. ovoga članka čini zastakljeni otvor u zidovima zgrade i izložbeni ormarići koji služe javnom izlaganju robe ili koji služe za ugostiteljstvo, banku, agenciju, uredski prostor, obrtničku djelatnost ili drugu djelatnost.

Za dane blagdana i općinskih manifestacija izlozi moraju biti prigodno dekorirani.

Članak 16.

Javne površine moraju imati javnu rasvjetu.

Javna rasvjeta mora biti izvedena u skladu sa suvremenom svjetlosnom tehnikom, uzimajući u obzir značaj pojedinih dijelova naselja i pojedinih javnih površina, prometa i potreba građana.

Članak 17.

Pravna ili fizička osoba koja obavlja djelatnost javne rasvjete dužna je održavati objekte i uređaje javne rasvjete u stanju funkcionalne sposobnosti.

Članak 18.

Korištenje uređaja javne rasvjete i drugih predmeta na javnoj površini za postavljanje predmeta čija je svrha isticanje reklamnih poruka moguće je samo na temelju odobrenja Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lokve (u daljnjem tekstu: Odjel), ako propisima iz područja prometa ili drugim propisima nije drukčije određeno.

Odobrenje iz stavka jedan ovoga članka utvrđuje se rješenjem.

Članak 19.

Oštećivanje rasvjetnih tijela i uređaja javne rasvjete kažnjivo je prema odredbama ove Odluke.

Članak 20.

Pravne i fizičke osobe koje obavljaju komunalnu djelatnost dužne su održavati u stanju funkcionalne sposobnosti klupe, košarice za otpad, opremu dječjih igrališta, stajališta javnog gradskog prijevoza, spomenike i skulpture, orijentacijske planove općine i druge slične predmete ili objekte koji predstavljaju urbanu opremu.

Urbanu opremu iz stavka 1. ovoga članka nije dozvoljeno uništavati, oštećivati te po njoj šarati ili je na drugi način prljati ili nagrđivati.

Članak 21.

Uz odobrenje komunalnog redara, na javnoj površini dozvoljeno je postaviti kemijski WC.

Kemijski WC mora ispunjavati odgovarajuće higijenske i tehničke uvjete i mora ih se održavati u stanju funkcionalne sposobnosti.

Članak 22.

Protupožarne hidrante i hidrante za pranje i zalijevanje javnih površina vlasnik je dužan održavati u ispravnom stanju.

Zabranjeno je uništavanje, oštećenje ili neovlaštena uporaba hidranta za vlastite potrebe (pranje vozila ili privatnih prostora i slično).

Članak 23.

Stajališta javnog prijevoza moraju, u pravilu, biti natkrivena i opremljena klupama.

Stajališta javnog prijevoza moraju se održavati urednim i ispravnim, a svako oštećenje tog prostora mora biti u najkraćem roku uklonjeno.

Na objektima javnog prijevoza zabranjeno je svako plakatiranje osim u posebnim slučajevima kada to dozvoli Općinsko Poglavarstvo.

Na stajalištima se obavezno postavljaju košarice za smeće i ističe vozni red.

Stajalište održava ovlaštena pravna osoba za održavanje stajališta.

Članak 24.

Uređenje i održavanje javnih parkirališta uređuje se posebnom odlukom.

Članak 25.

Način utvrđivanja lokacija i davanja u zakup površina određuje se posebnom odlukom.

Članak 26.

Zastave, transparenti i drugi prigodni natpisi ili ukrasi što se postavljaju na zgradama, moraju biti uredni i čisti te se trebaju ukloniti u roku od 24 sata nakon prestanka prigode radi koje su postavljeni.

Članak 27.

Pravila o načinu izrade zahtjeva za postavljanje predmeta, provedbu javnog nadmetanja i zaključenja ugovora o zakupu lokacije za isticanje izbornih plakata, te visinu zakupnine utvrđuje i donosi Općinsko Poglavarstvo.

3. Uređenje ograde, vrta, voćnjaka i slične površine

Članak 28.

Ograda uz javnu površinu mora biti izrađena tako da se uklapa u okolišu, u pravilu od ukrasne živice i ne smije biti izvedena od bodljikave žice, šiljaka i slično.

Bodljikavu žicu, šiljke ili slično može se iznimno postaviti kao dopunu postojeće ograde samo iznad visine od 190 cm i to tako da ne smeta prolaznicima i da po svom položaju ne predstavlja opasnost od ozljeda.

Pravna ili fizička osoba dužna je ogradu uz javnu površinu koju koristi održavati urednom.

Ograda uz javnu površinu mora se održavati tako da ne predstavlja opasnost za prolaznike.

Stablo, ograda od ukrasne živice i drugo zelenilo uz javnu prometnu površinu mora se uredno održavati i godišnje najmanje dva puta obrezati tako da ne prelazi regulacijsku liniju na javnu prometnu površinu i da ne ometa vidljivost i preglednost u prometu.

Članak 29.

Vrt, voćnjak i druga slična površina ispred zgrade mora se ograditi. Ograda uz javnu površinu mora biti izrađena tako da se uklapa u okolni izgled naselja, u pravilu od ukrasne

živice i ne smiju biti izvedene od bodljikave žice, šiljaka i slično.

4. Javna zelena površina

Članak 30.

Zelenom površinom u smislu ove Odluke smatra se:

1. park, park-šuma, šetalište, drvored, živica, cvjetnjak, travnjak, posuda sa ukrasnim biljem, rekreacijska površina,

2. zelena površina uz objekte, spomenike, dječja igrališta, te sportske objekte,

3. zelena površina duž prometnice (javne i nerazvrstane ceste, te drugi prilazi i prolazi),

4. skupina ili pojedinačno samoniklo stablo, posebno zaštićen nasad rijetko i hortikulturno vrijedno, kao i drugo zelenilo čije je održavanje od javnog interesa.

Članak 31.

Zaštićenom zelenom površinom u smislu ove Odluke smatra se:

- Dio nacionalnog parka Risnjak,

- Park šuma Golubinjak,

- pojas oko spilje Lokvarke.

Članak 32.

Način održavanja, čišćenja i zaštit javnih zelenih površina regulira se posebnom odlukom.

Javna zelena površina mora se redovito održavati, tako da svojim izgledom uljepšava naselje i služi svrsi za koju je namijenjena.

Održavanjem javne zelene površine ne smije se mijenjati projekt prema kojem je izgrađena, odnosno konstruirana.

Članak 33.

Pod održavanjem javne zelene površine smatra se posebice:

1. obnova biljnog materijala,

2. podrezivanje stabala i grmlja,

3. okopavanje i pljevenje grmlja i živice,

4. košnja trave,

5. gnjojenje i folijarno prihranjivanje biljnog materijala koje raste u nepovoljnim uvjetima (drvoredi i slično),

6. ukljanjanje otpadnog granja, lišća i drugih otpadaka,

7. održavanje posuda s ukrasnim biljem u urednom i ispravnom stanju,

8. preventivno djelovanje na sprečavanju biljnih bolesti, uništavanje tih biljnih štetnika, te kontinuirano provođenje zaštite zelenila,

9. održavanje pješačkog puta i naprava na javnoj zelenoj površini (oprema) u urednom stanju (ličenje i popravci klupa, posuda, odnosno košara za otpatke, popločenja i sl.),

10. postavljanje zaštitne ograde od prikladnog materijala, odnosno živice na mjestima ugroženim od uništavanja,

11. postavljanje ploča s upozorenjima za zaštitu javne zelene površine,

12. obnavljanje, a po potrebi i rekonstrukcija zapuštene javne zelene površine,

13. skidanje snijega sa grana,

14. zaostalo opremanje javne zelene površine oko stambenih objekata,

15. uređenje i privođenje namjeni neuređene javne zelene površine.

Članak 34.

Pravna ili fizička osoba koja upravlja ili gospodari sportsko-rekreacijskim ili drugim centrom, park šumom, spomen područjem, grobljem ili slično, obvezatna je održavati zelenu površinu i brinuti se za njenu zaštitu i obnovu.

Vlasnik zgrade, vlasnik ili korisnik poslovnog objekta, škole, crkve i slično, obvezatan je osigurati obnovu, uređivanje, održavanje i zaštitu zelene površine na zemljištu koje pripada objektu, odnosno zelenim površinama koje su u okviru ograđenog okoliša objekta.

Vlasnik ili korisnik u zgradi s ograđenim okolišem, a kojim je onemogućen slobodan pristup i korištenje od strane drugih građana, obvezatan je osigurati održavanje i zaštitu zelene površine na zemljištu koje služi redovitoj upotrebi i predstavlja okoliš zgrade.

Ukoliko osoba iz stavka 1., 2., 3. ovoga članka ne ispuni obvezu održavanja i zaštite zelene površine, učinit će to Općina Lokve na njezin trošak.

Članak 35.

U naseljenim i nenaseljenim područjima Općine Lokve mogu se držati životinje, ako njihovo držanje ispunjava sanitarno-higijenske uvjete.

Komunalni redar može u povodu prijave ili po službenoj dužnosti zabraniti držanje životinja na područjima gdje je to dopušteno, ako je držanje životinja suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka ili ako se time nanosi nepotrebna smetnja okolnim stanarima ili narušava izgled naselja.

Ako se životinje drže suprotno stavku 1. ovoga članka komunalni redar će izdati rješenje o uklanjanju s rokom izvršenja.

Članak 36.

Držanje pasa i mačaka propisano je posebnom odlukom.

III. KORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA

Članak 37.

Predmeti iz članka 4. stavka 2. točke 1.-7. ove Odluke smiju biti postavljeni na javnoj površini isključivo na lokaciji određenoj Planom lokacija za postavljanje lokacija, kojeg donosi Poglavarstvo Općine Lokve, u skladu s uvjetima i na način određen općim aktom kojim se propisuje davanje u zakup javnih površina za postavljanje privremenih objekata.

Predmeti iz članka 4. stavka 2. točke 8. ove Odluke smiju se postavljati isključivo na površinama određenim Planom lokacija, u skladu s uvjetima i na način određen propisima kojima se uređuje postavljanje i oblikovanje reklamnih i oglasnih površina te davanje u zakup nekretnina za postavljanje predmeta za isticanje reklamnih poruka i oglašavanje, kojeg donosi Poglavarstvo Općine Lokve.

Članak 38.

Zelena površina smije se koristiti samo u svrhu za koju je namijenjena.

Vlasnik ili korisnik zelene površine ili pojedinačnog objekta zelenila, obvezatan je brinuti se za njega, obnovu, obrezivanje i prihranjivanje drveća, cvjetnih gredica i travnjaka, održavanje i obnovu puteva i stazica, objekata, uređaja i ostale opreme, čišćenja cjelokupne zelene površine, čuvanje od oštećenja, zaštitu od bolesti i štetnika, zaštitu od mehaničkih oštećenja i slično.

Članak 39.

Na javnoj površini mogu se postavljati posude s ukrasnim biljem po odobrenju Odjela.

Vlasnik je obvezan održavati, nadopunjavati, obnavljati i čistiti postavljenu posudu s ukrasnim biljen, u protivnom obvezan je iste ukloniti po nalogu komunalnog redara Odjela Općine Lokve.

Članak 40.

Unutar javne zelene površine dozvoljeno je postavljanje električnih, telefonskih, vodovodnih, kanalizacijskih i plinskih vodova, uz prethodno pribavljeno odobrenje Općinskog poglavarstva, uz obvezu izvoditelja radova da uspostavi prijašnje stanje javne zelene površine.

Ukoliko izvoditelj ne uspostavi prijašnje stanje u određenom mu roku, učinit će to Općina Lokve na njegov trošak.

Na javnoj zelenoj površini ne smiju se postavljati okna podzemnih instalacija, osim instalacija koje služe toj zelenoj površini, a temelji stupa zračnih vodova ne smiju biti vidljivi.

Članak 41.

Bez odobrenja komunalnog redara zabranjeno je na javnoj zelenoj površini:

1. rezanje grana i vrhova, obaranje i uklanjanje drveća, te vađenje panjeva bez odobrenja

2. prekapanje javne zelene površine

3. postavljanje bilo kakvih objekata, uređaja, naprava reklamnih panoa i slično

4. odlaganje građevinskog materijala

5. kampiranje

Odobrenje iz stavka 1. ovog članka obavezno sadrži uvjete pod kojima se mogu obavljati radovi i koristiti dijelovi javne površine.

Članak 42.

Radi zaštite javne zelene površine, zabranjuje se:

1. rezanje i skidanje granja i vrhova s ukrasnog drveća i grmlja,

2. guljenje kore stabala, zasijecanje, zarezivanje, savijanje, trganje, zabadanje noževa, zabijanje čavala, stavljanje plakata i slično, bušenje, gaženje te drugo oštećivanje drveća, grmlja i živica,

3. penjanje po drveću,

4. neovlašteno skidanje plodova s drveća i grmlja, trganje i branje cvijeća, vađenje cvjetnih i travnatih busenova, te kidanje grana s grmlja i drveća,

5. neovlašteno sakupljanje i odnošenje suhog granja, kore,

6. branje zakonom zaštićenog i ostalog bilja,

7. kopanje i odnošenje zemlje, humusa i bilja,

8. bacanje papira i otpadaka, smeća, piljevine, pepela, drozge (leša), odrezanog šiblja, granja i njihovo paljenje,

9. dovođenje i puštanje životinja,

10. oštećivanje ili izvaljivanje stabala i grmlja, oštećivanje stabala raznim materijalima prilikom gradnje, istovara i dopreme građevinskog materijala, drva, ugljena i dr., zabijanja oplata i upiranje u deblo,

11. oštećivanje oprema (npr.: most, ograde, ogradnog stupića i žice, stolova, skloništa, sprava za igru djece, hranilišta, košara za otpatke, vodova, sanitarnih uređaja, javne rasvjete), te njihovo prljanje, zagađivanje i onesposobljavanje,

12. puštanje otpadnih voda, kiselina, motornih ulja i gnojnica i svako njeno zagađivanje,

13. vožnja biciklom, motorom, automobilom, guranje bicikla ili sličnog vozila, te kolica za teret (osim ako se takva vozila kreću u svrhu održavanja javne zelene površine), te parkiranje,

14. loženje vatre i potpaljivanje stabala,

15. rezanje odnosno prekidanje korijena stabala,

16. poduzimanje zahvata koji mogu izazvati stvaranje popuzina (klizišta) na području koje nije utvrđeno posebnim propisima kao erozivno područje,

17. pranje vozila,

18. iskrcavanje, uskladištenje raznog materijala (ogrijevnog drva, ugljena, otpadnog drva, željeza, lima, tehničkog građevnog kamena i slično),

19. protupravno prisvajanje,

20. hvatanje i uznemiravanje ptica i ostalih životinja,

21. nenamjensko korištenje i oštećivanje opreme.

Zabranjeno je sječenje, kresanje i uklanjanje rijetkog ili za ovu regiju karakterističnog, a hortikulturno vrijednog drveća bez odobrenja posebne stručne komisije.

Komisiju iz prethodnog stavka osniva Poglavarstvo.

Članak 43.

Prostornim planom utvrđuje se područje namijenjeno za uređenje nove zelene površine i određuje pojas zaštitnog zelenila.

Prilikom utvrđivanja namjene površina u fazi izrade prostornog plana ne može se uređena površina na bilo kojem području predvidjeti za druge namjene, ukoliko za to ne postoje posebno opravdani razlozi i ukoliko se na području za koje se odnosi prostorni plan, u istoj površini ne predvidi uređenje novih zelenih površina.

Članak 44.

Javna zelena površina oblikuje se na osnovi odobrenog projekta.

Prilikom projektiranja novih zelenih površina ili objekata gdje se nalaze pojedinačna ili skupina stabala, moraju se sačuvati postojeća stabla i uklopiti u projekt gdje god je to moguće.

Zabranjena je promjena namjene javne zelene površine, odnosno biljnog materijala bez odobrenja Općinskog poglavarstva i uz odobreni projekt.

Članak 45.

Izvoditelj građevinskih radova obvezatan je prije početka iskopa plodne zemlje zatražiti od Odjela da odredi debljinu sloja, način iskopa i mjesto deponiranja plodne zemlje na gradilištu.

Izvoditelj građevinskih radova obvezan je pri iskopu odstraniti plodnu zemlju (humusni sloj) u cjelokupnoj debljini bez primjesa neplodnog materijala i deponirati je na određenom mjestu.

Stručni nadzor nad radovima s plodnom zemljom obavlja komunalni redar.

Kod obavljanja tehničkog pregleda objekta, komisija za tehnički pregled treba imati na raspolaganju inventarizaciju biljnog pokrova i količinu deponirane zemlje, radi utvrđivanja eveuntalne štete nastale nemarnošću prilikom izgradnje objekta.

Članak 46.

Kod izgradnje novog građevinskog objekta, investitor je obvezatan urediti okoliš objekta koji je predviđen kao zelena površina, prema utvrđenim uvjetima uređenja prostora i odobrenom projektu.

Prilikom gradnje objekta, izvoditelj je obvezatan sačuvati postojeću zelenu površinu kod polaganja podzemnih komunalnih instalacija od oštećenja, i to tako da se debla stabala oblože od početka krošnje oplatama koje ne smiju biti bliže od 15 cm od kore stabla.

Prekop za podzemne komunalne instalacije mora biti udaljen najmanje 2 m od debla pojedinog stabla.

Članak 47.

Ako investitor ili izvoditelj građevinskih radova prilikom izgradnje novih i rekonstrukcije postojećeg objekta, postavljanja naprava, uređaja i instalacija uništi ili ošteti postojeću zelenu površinu, obvezatan je nadoknaditi puni iznos troškova za vraćanje oštećene i uništene zelene površine u prvobitno stanje.

Otklanjanje svih oštećenja i ponovno uređenje zelenila vrši Općina Lokve o trošku investitora odnosno izvoditelja građevinskih radova iz prethodnog stavka.

Vlasnik, odnosno korisnik građevinskog objekta izgrađenog prema odobrenom projektu, ne smije nakon izdavanja uporabne dozvole na bilo koji način bitno mijenjati izgled uređenog okoliša, bez odobrenja Općinskog poglavarstva.

Članak 48.

Osoba koja namjerno ili iz nepažnje učini štetu na zelenim površinama obvezatna je nadoknaditi počinjenu štetu.

Šteta se procjenjuje prema hortikulturnoj vrijednosti pojedinog objekta na osnovi cjenika, kojeg donosi Općinsko Poglavarstvo.

Članak 49.

Komunalni redar će rješenjem odrediti vlasniku odnosno korisniku zelene površine, uklanjanje osušenog ili bolesnog stabla ili samo grana, koje bi svojim rušenjem, odnosno padom moglo ugroziti sigurnost ljudi, prometa, objekata i slično.

Ukoliko vlasnik, odnosno korisnik ne postupi po rješenju iz prethodnog stavka, uklanjanje stabala ili grana izvršit će općina Lokve na njegov trošak.

Svaku štetu koja nastane rušenjem stabla ili grane iz stavka 1. ovoga članka, dužan je nadoknaditi vlasnik odnosno korisnik.

Komunalni redar će postupiti na način iz stavka 1. ovog članka i u slučaju kada pojedino stablo ugrožava sigurnost objekta (potkopavanje temelja, podizanje asfaltnog sloja na prometnici i slično).

Članak 50.

Na zelenim površinama namijenjenim široj upotrebi mora na vidnom mjestu biti istaknuta ploča koja sadrži odredbe o održavanju reda, čistoće, zaštite i dr.

Članak 51.

Ako se na javnoj površini održava javna priredba ili skup, organizator priredbe ili skupa dužan je u roku od 48 sati po završetku priredbe odnosno skupa očistiti javnu površinu i prilaz istoj.

Članak 52.

Način utvrđivanja lokacija i uvjeta za postavljanje promidžbenog materijala na javnim površinama u vrijeme izborne promidžbe utvrđuje i donosi Poglavarstvo Općine Lokve, sukladno odredbama općeg akta kojim se uređuje davanje u zakup nekretnina za postavljanje predmeta za isticanje reklamnih poruka i oglašavanje.

1. Javna rasvjeta

Članak 53.

Javno-prometna površina, pješački i drugi glavni putevi (ulice) na javnoj zelenoj površini mora imati javnu rasvjetu.

Javna rasvjeta mora biti izvedena u skladu sa suvremenom svjetlosnom tehnikom, uzimajući u obzir značaj pojedinih dijelova naselja i pojedinih javnih površina, prometa i potreba mještana.

Rasvjetna tijela moraju biti funkcionalna i estetski oblikovana.

Ne smiju se oštećivati i uništavati objekti javne rasvjete, uređaji i oprema javne rasvjete.

Ne smije se na objekte javne rasvjete postavljati oglase, obavijesti, reklame i sl. predmete.

Iznimno, na objekte, uređaje i opreme javne rasvjete mogu se postavljati ukrasne zastave ali tako da ne smetaju namjeni objekta.

Osoba kojoj je povjereno održavanje javne rasvjete, istu je dužna redovito održavati u stanju funkcionalne sposobnosti.

2. Komunalni objekti i uređaji u općoj uporabi

Članak 54.

Na području Općine Lokve grade se i postavljaju skulpture i dr. slični ukrasni objekti na mjestima gdje svojim izgledom uljepšavaju okoliš.

Skulpture i dr. slični ukrasni predmeti moraju biti ispravni i uredni.

Članak 55.

Javne telefonske govornice i poštanski sanduci postavljaju se na važnijim križanjima.

Javne telefonske govornice i poštanske sanduke postavljaju javna poduzeća HT i Hrvatska pošta i dužno je telefonske govornice i poštanske sanduke održavati u ispravnom stanju te kvarove uklanjati u najkraćem mogućem vremenu.

Članak 56.

Zabranjeno je komunalne objekte i uređaje u općoj uporabi uništavati, oštećivati te po njima šarati, crtati ili na drugi način prljati i nagrđivati.

Članak 57.

Na javnim površinama mogu se postavljati kiosci i pokretne naprave na način utvrđen posebnom odlukom.

Davanje u zakup javnih površina s utvrđenom obvezom njihova održavanja u urednom i ispravnom stanju, utvrđuje se posebnom odlukom.

3. Tržnice

Članak 58.

Lokacije za prodaju na otvorenim prostorima (tržnice na malo ili veliko, prigodne prodaje, sajmovi, izložbe i sl.), a kojima upravlja Općina Lokve, određuje Općinsko Poglavarstvo Općine Lokve.

Otvorene tržnice na kojima se obavlja promet poljoprivrednim i drugim proizvodima moraju biti čiste i uredne, o čemu se brine ovlaštena pravna osoba.

Planom rasporeda koji se donosi za svaku tržnicu posebno, a koji na prijedlog ovlaštene osobe iz stavka 2. ovog članka donosi Poglavarstvo, određuje se raspored i broj štandova, kioska i drugih pokretnih i nepokretnih naprava, lokacije kontejnera kao i granice tržnice.

Tržni red donosi ovlaštena pravna osoba iz stavka 2. ovog članka uz suglasnost Poglavarstva.

Tržnim redom utvrđuje se posebice:

- radno vrijeme,

- proizvodi koji se smiju prodavati,

- vrijeme dostave proizvoda,

- čišćenje i odvoženje smeća.

Tržni red se mora istaknuti na više mjesta na tržnici, ovisno o veličini tržnice.

Pravne i fizičke osobe mogu obavljati prodaju proizvoda na otvorenim prostorima u skladu s propisima kojima se uređuje obavljanje djelatnosti trgovine i tržnim redom.

Na otvorenim prostorima kojima upravlja Općina Lokve nije dozvoljena prodaja čije je obavljanje zabranjeno na temelju rješenja nadležnog inspektora.

Članak 59.

Po isteku vremena određenog za prodaju, ovlaštena pravna osoba iz članka 59. ove Odluke obvezna je s tržnice ukloniti u roku jednog sata sve klupe i druge pokretne naprave osim kioska.

Osoba iz stavka 1. ovog članka dužna je najkasnije do 18 sati svakog dana dovesti u čisto i uredno stanje otvorenu tržnicu.

Članak 60.

Zabranjeno je prodavanje ili izlaganje poljoprivrednih, prehrambenih i drugih proizvoda (od tekstila, plastike, metala, knjiga i dr.) izvan prostora otvorenih tržnica, ukoliko isto pravo nije utvrđeno u suglasju s posebnom odlukom o zakupu javnih površina.

Ukoliko prodavatelj ne postupi po rješenju Odjela za inspekcijske poslove, odmah će se privremeno oduzeti prehrambena roba s mogućnošću preuzimanja robe u roku od 24 sata i plaćanja nastalih troškova, a u protivnom se uništava.

Neprehrambena roba se privremeno oduzima s mogućnošću preuzimanja robe u roku od 8 dana i s plaćanjem nastalih troškova, a u protivnom se prodaje na javnom nadmetanju radi podmirenja nastalih troškova.

4. Iskrcaj, ukrcaj i smještanje materijala na javnoj površini

Članak 61.

Za iskrcaj, smještaj i ukrcaj građevinskog materijala, podizanje skela, popravke vanjskih dijelova zgrade i slične radove koji služe građevinskoj namjeni prvenstveno se mora koristiti vanjsko zemljište.

U opravdanim slučajevima mogu se za potrebe prethodnog stavka privremeno koristiti javna površina ili neizgrađeno građevinsko zemljište.

Odobrenje za korištenje javnih prometnih površina iz prethodnog stavka izdaje izvođačima odnosno investitorima radova ili Općinski načelnik ili komunalni redar Općine Lokve.

Kod izvođenja radova iz stavka 1. ovog članka zauzeti dio javne površine mora se ograditi urednom ogradom.

Građevinski materijal mora biti složen uredno da ne sprječava otjecanje oborinskih voda.

Ako se građevinski materijal odlaže u drvoredima tada se stabla moraju zaštititi tako da se deblo stabla obloži oplatama koje ne smiju biti bliže od 15 cm kori stabla.

Članak 62.

Za vrijeme obavljanja radova iz prethodno članka Odluke izvođač mora preuzeti sve propisane i uobičajene mjere sigurnosti. Za sigurnost radova odgovoran je izvođač radova.

Ako se gradnja iz bilo kojeg razloga obustavi na vrijeme duže od jednog mjeseca, komunalni redar može odrediti da se ukloni skela i drugi materijal s javne površine.

Članak 63.

Korisnik odobrenja za zauzimanje javno-prometne površine i neizgrađenog građevinskog zemljišta za potrebe gradnje dužan je najkasnije u roku od 24 sata po završetku radova obavijestiti komunalnog redara da mu zauzeta površina nije više potrebna.

Tijelo iz prethodnog stavka pregledat će korišteni prostor i ako ustanovi da postoji kakvo oštećenje, narediti korisniku odobrenja da odredi dovođenje korištenog prostora u prijašnje stanje o svom trošku.

Članak 64.

Za iskrcaj ogrjeva, te za piljenje i cijepanje drva prvenstveno se koristi kućni prostor, odnosno vlastito zemljište. U slučaju potrebe može se koristiti javno-prometna površina, ali tako da se ta površina ne oštećuje i da se ne ometa promet. Iskrcana drva moraju se složiti okomito na rub kolnika, tako da se ne ruše.

Općinsko poglavarstvo može u pojedinim dijelovima ili u pojedinim ulicama potpuno zabraniti ili vremenski ograničiti obavljanje radova iz prethodnog stavka.

Drva, ugljen i slično moraju se ukloniti najkasnije u roku od 8 dana od dana zauzimanja javne površine, a upotrijebljena površina mora se odmah očistiti od piljevine i drugih otpadaka.

Zabranjeno je cijepanje drva i ugljena i drugi slični radovi na javno-prometnim površinama.

Članak 65.

Ukrcaj i iskrcaj robe i materijala prvenstveno se obavlja u na površinama koje nisu javne.

U opravdanim slučajevima može se ukrcaj i iskrcaj privremeno obaviti i na javno-prometnim površinama pod uvjetom da se ne oštećuje.

Ako se roba mora izuzetno iskrcati na samu javno-prometnu površinu, mora se složiti tako da ne ometa promet i mora se odmah ukloniti.

5. Odlaganje zemlje i otpadnog građevinskog materijala

Članak 66.

Izvođač radova dužan je višak zemlje iz iskopa i otpadni građevinski materijal odlagati na za tu svrhu određena odlagališta - deponije.

Pri iskopu mora se odvojiti plodna zemlja - humus i odvoziti na poseban deponij plodne zemlje koji odredi Općinsko poglavarstvo.

Površinu za odlaganje viška neplodne zemlje iz iskopa i otpadnog građevinskog i otpadnog materijala, privremenog i trajnog karaktera, odrađuje Općinsko poglavarstvo vodeći računa o podmirenju potreba za deponij smeća.

Do odlagališta iz prethodnog stavka, uz obavezno čišćenje kotača pri odvozu i dovozu zemlje i otpadnog materijala, prilaz mora biti izgrađen na suvremani način kako bi se spriječilo iznošenje blata i zemlje na javno-prometnu površinu.

Izvođač građevinskih radova prilikom odlaganja zemlje i otpadnog građevinskog materijala dužan je pridržavati se uputa o načinu odlaganja koje daje upravljač odlagališta i platiti utvrđenu naknadu.

Zabranjeno je odlagati zemlju i otpadni materijal izvan odlagališta predviđenih za tu svrhu.

Zemlju i otpadni građevinski materijal, odložen izvan predviđenih odlagališta, uklonit će na prijedlog komunalnog redara Općina Lokve o trošku počinitelja.

IV. ODRŽAVANJE ČISTOĆE I ČUVANJE JAVNO- PROMETNE POVRŠINE

1. Javno-prometna površina

Članak 67.

Pod održavanjem čistoće i čuvanjem javnih-prometnih površina u smislu ove Odluke smatra se njihovo čišćenje kao i određivanje mjera za njihovo čuvanje.

Članak 68.

Održavanje čistoće javno-prometnih površina propisuje se posebnom odlukom.

Članak 69.

Radi očuvanja javno-prometne površine zabranjeno je:

- bilo kakvo oštećenje javno-prometne površine ili objekta i uređaja koji su njihov sastavni dio,

- izvođenje radova bez odobrenja nadležnog tijela.

Uvjeti i način prekopavanja javno-prometne površine određuju se posebnom odlukom.

U suprotnom će Općinski načelnik na prijedlog komunalnog redara izdati rješenje za obustavu radova koji se izvode bez odobrenja i dovođenje javno-prometne površine u prvobitno stanje.

Članak 70.

Javno-prometna površina mora se redovito održavati. Održavanje se provodi u skladu s Programom koji utvrđuje Općinsko Poglavarstvo, osiguravajući zakonske uvjete sigurnosti u prometu.

Javno-prometnu površinu čisti ovlašteno trgovačko društvo u skladu s godišnjim programom iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 71.

Pravna i fizička osoba koja obavlja djelatnost u objektima uz javne površine dužna je svakodnevno dovesti javnu površinu u čisto i uredno stanje, ako zbog njihove poslovne i druge djelatnosti dolazi do onečišćavanja prostora oko njihova objekta.

Vlasnik ili korisnik sportskog i rekreacijskog objekta, zabavnog parka i igrališta, organizator javnog skupa i zakupoprimatalj javnih površina obvezan je osigurati čišćenje prostora koji služe kao pristup tim objektima tako da ti prostori budu očišćeni u roku od 24 sata po završetku priredbe, odnosno radnog vremena tih objekata.

Članak 72.

Na javno-prometnoj površini mogu se, prema posebnim propisima Općine Lokve postavjati košarice za otpatke za odlaganje otpadaka od prolaznika.

Košaricu uz poslovne, trgovinske, ugostiteljske i uslužne objekte za prikupljanje otpadaka iz tih djelatnosti osigurava i održava vlasnik, odnosno korisnik poslovnog objekta.

Posuda, odnosno košarica za otpatke mora biti izgrađena od prikladnog materijala i estetski oblikovana.

Za postavljanje posuda, odnosno košara za odlaganje otpadaka mogu se upotrebljavati stupovi, zidovi kuća, ograde uz pločnike i slobodno stojeća postolja.

Zabranjeno je postavljanje posuda, odnosno košara za otpatke na stupove ne kojima se nalaze prometni znakovi, na drveće i stupove za isticanje zastava, te na drugim mjestima gdje nagrđuju izgled naselja, objekata ili ometaju promet.

Članak 73.

Na javnu površinu ne smije se ostavljati ni bacati bilo kakav otpad ili na drugi način se onečišćavati, a posebice se zabranjuje:

- bacanje i ostavljanje izvan košarice i drugih posuda za smeće raznog otpada, kao i druge radnje kojima se onečišćuju javne površine,

- bacanje gorućih predmeta u košaricu ili drugu posudu za smeće,

- odlaganje građevinskog i otpadnog materijala na javnu površinu bez odobrenja nadležnog tijela kao i postavljanje predmeta, naprave i stroja koji mogu ozlijediti ili uprljati prolaznika,

- popravak, servisiranje i pranje vozila na javnoj površini,

- ispuštanje otpadnih voda i gnojnica,

- oštećenje košarica za smeće i druge posude namijenjene sakupljanju smeća,

- bacanje reklamnih i drugih letaka iz zrakoplova i na drugi način bez odobrenja komunalnog redara,

- paliti otpad,

- obavljanje bilo kakvih radnji ili njihovo propuštanje kojima se onečišćuju javno-prometne površine.

Članak 74.

Osoba kojoj je povjerena djelatnost odvoženja i pročišćavanja otpadnih i atmosferskih voda dužna je redovno održavati i čistiti kanalizacijske odvode radi osiguranja od plavljenja javno-prometnih površina.

Članak 75.

Zabranjeno je svako onečišćavanje, te crtanje i štampanje na javno-prometnoj površini, čime se ugrožava sigurnost prometa.

Članak 76.

Vozilo koje sudjeluje u prometu ne smije onečišćavati javno-prometnu površinu.

Vozilo koje prevozi tekući ili rasuti materijal mora imati ispravne naprave iz kojih se materijal ne smije prosipati ni teći.

Vozilo koje prevozi papir, sijeno, slamu, piljevinu, lišće i sl. mora se prekriti ceradom ili na drugi način osigurati da materijal ne prosipa po javno-prometnoj površini.

Članak 77.

Pri obavljanju građevinskih radova izvođač je dužan poduzimati sljedeće mjere sprječavanja onečišćavanja javnih površina:

- očistiti javnu površinu oko gradilišta od svih vrsta građevinskog i drugog materijala, blata i slično, a čije je taloženje na javnim površinama posljedica građevinskih radova,

- polijevati trošni materijal za vrijeme rušenja građevinskog objekta kako bi se spriječilo stvaranje blata i prašine,

- čistiti ulične slivnike u neposrednoj blizini gradilišta,

- deponirati građevinski materijal u okviru gradilišta tako da se ne ometa promet i slobnodno otjecanje vode i da se materijal ne raznosi po javnim površinama.

Kod većih zemljanih radova Upravni odjel može posebnim aktom odrediti mjesta za odvoz i dovoz materijala.

V. SKUPLJANJE, ODVOZ I POSTUPANJE SA SKUPLJENIM KOMUNALNIM OTPADOM

Članak 78.

Otpad su tvari koje je pravna ili fizička osoba odbacila ili odložila, namjerava ih ili mora odložiti.

Komunalni otpad je otpad iz kućanstva, otpad koji nastane čišćenjem javnih površina i otpad sličan otpadu iz kućanstava koji nastaje u gospodarstvu, ustanovama i uslužnim djelatnostima.

Komunalnim se otpadom u smislu ove Odluke smatra i glomazni otpad koji nastaje u kućanstvu (kućanski aparati, pokućstvo, sanitarni urađaji i slično).

Tehnološki otpad je otpad koji nastaje u proizvodnim procesima u gospodarstvu, ustanovama i uslužnim djelatnostima, a po količinama, sastavu i svojstvu razlikuje se od komunalnog otpada.

Članak 79.

Općinsko Poglavarstvo osigurava provođenje mjera za postupanje s komunalnim otpadom u skladu s posebnom odlukom.

Članak 80.

Ovlaštena osoba (u daljnjem tekstu: skupljač otpada) donosi Program skupljanja i odvoza otpada.

Članak 81.

Skupljač otpada dužan je osigurati dovoljan broj posuda za reciklažni i ostali kućni otpad.

Broj posuda za odlaganje otpada određuje Odjel na prijedlog skupljača otpada.

Skupljač otpada dužan je održavati posude u tehnički i sanitarno ispravnom stanju.

Članak 82.

Mjesto za postavljanje posuda određuje Odjel, na prijedlog skupljača otpada.

Mjesto ne kojem se postavlja posuda mora se označiti bojom ili na drugi način obilježiti.

Posude se moraju smjestiti tako da ne ugrožavaju sigurnost prometa, da su na strminama osigurane od pomicanja i da su dostupne specijalnom vozilu za odvoz otpada.

Korisnici usluga uz čije nekretnine zbog prostornih uvjeta nije moguće smjestiti posude, dužni su odlagati otpad u posude najbliže njihovoj nekretnini.

Članak 83.

Pravna ili fizička osoba (u daljnjem tekstu: korisnik usluge) obvezna je koristiti uslugu odvoza otpada i postupati s otpadom na način određen ovom Odlukom i propisima o otpadu.

Korisnik usluge dužan je iz kućnog otpada izdvojiti otpad koji se može reciklirati (parir, staklo, plastika, metal i drugi korisni otpad) i odložiti ga u posudu namijenjenu toj vrsti otpada.

Glomazni kućni otpad prikuplja se u otvorene posude većeg obujma.

Članak 84.

U posude za otpad zabranjeno je odlagati opasni i tehnološki otpad, otpadni građevinski materijal, otpad iz klaonica, mesnica, ribarnica, leševe životinja, akumulatore, auto-gume, električne baterije, granje, otpad iz vrta, žar te tekuće i polutekuće tvari.

Nije dozvoljeno odlagati otpad izvan posuda.

Članak 85.

Posude za otpad je zabranjeno oštećivati, po njima crtati i pisati, lijepiti plakate, te premještati s obilježenog mjesta.

Članak 86.

Nije dozvoljeno parkiranje vozila na način da se onemogućuje pristup specijalnom vozilu za odvoz otpada ili onemogućuje odvoz otpada na drugi način.

Članak 87.

Skupljač otpada je dužan redovito odvoziti otpad na način utvrđen Programom skupljanja i odvoza otpada.

Skupljač otpada je dužan upoznati korisnike s Programom iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 88.

Skupljač otpada je dužan pri skupljanju, odvozu i deponiranju otpada poduzimati mjere zaštite javnih površina i higijenske i sanitarne mjere te pridržavati se propisa o otpadu i zaštiti okoliša.

VI. UKLANJANJE SNIJEGA I LEDA

Članak 89.

Uklanjanje snijega i leda s javnih površina propisano je posebnim aktom Općine Lokve.

Članak 90.

Snijeg se s javne površine počinje uklanjati kada napadne 5 cm, a ako pada duže vrijeme mora se uklanjati više puta.

Led se s javne površine uklanja čim nastane.

Članak 91.

Dio nogostupa koji se nalazi ispred stambenog ili poslovnog objekta dužan je čistiti od snijega i leda vlasnik ili korisnik toga poslovnog objekta, na način da se uklanjanjem ili posipanjem pijeska osigura siguran i nesmetan prolaz pješaka.

O uklanjanju snijega i leda s nogostupa uz kiosk ili pokretnu napravu dužan je brinuti se vlasnik odnosno korisnik kioska ili pokretne naprave.

Uklanjanje snijega i leda s pješačkih staza i drugih pješačkih površina na groblju te s parkirališta, obveza je pravne osobe koja koristi taj prostor za obavljanje djelatnosti.

Pravna ili fizička osoba koja obavlja uklanjanje snijega i leda s javne površine dužna je osigurati da se materijal kojim je posipana javna površina ukloni u roku od 8 dana od otapanja snijega ili leda.

VII. SANITARNO KOMUNALNE MJERE UREĐENJA NASELJA

1. Septičke jame

Članak 92.

Svaki vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora na području Općine Lokve dužan je sagraditi nepropusnu septičku jamu prema uvjetima građenja izdanog od nadležnog organa.

Čišćenje septičkih jama na području Općine Lokve, u skladu sa sanitarno tehničkim uvjetima, a na zahtjev vlasnika septičke jame, obavlja se na osnovi posebnog akta Općine Lokve.

Vlasnik septičke jame dužan je na vrijeme zatražiti od ovlaštenog isporučitelja komunalne usluge čišćenje jame kako ne bi došlo prelijevanja, a time i onečišćavanja okoline.

2. Dezinsekcija i deratizacija

Članak 93.

U svrhu zaštite zdravlja građana, u tijeku godine obavlja se obavezno dva puta sistemska dezinsekcija, dok se sistemska deratizacija javnih površina obavlja jedanput godišnje uz obavezno održavanje cijele godine.

Pod pojmom sistemske dezinsenkcije podrazumijeva se prskanje ili zamagljivanje odgovarajućim sredstvima u cilju uništavanja muha, komaraca i drugih insekata.

Pod pojmom sistemske deratizacije podrazumijeva se postavljanje odgovarajućih mamaca za uništavanje štakora i drugih glodavaca te prikupljanje i odstranjivanje uginulih životinja.

Opseg, način, vrijeme i ostali uvjeti obavljanja sistemske dezinsekcije i deratizacije utvrđuje se godišnjim programom, kojeg utvrđuje Općinsko Poglavarstvo.

Za ostale otvorene prostore troškove obvezne sistemske dezisenkcije i deratizacije snosi korisnik tog prostora.

Trgovačko društvo kojemu su povjereni poslovi dezisenkcije i deratizacije dužno je prije početka radova obavijestiti građane o početku i završetku izvođenja tih radova.

VIII. UKLANJANJE PROTUPRAVNO POSTAVLJENIH PREDMETA

Članak 94.

Predmeti koji su na javnoj i drugoj površini, na zgradama ili objektima postavljeni suprotno odredbama ove Odluke smatraju se protupravno postavljenim predmetima.

Komunalni redar rješenjem ća naložiti uklanjanje predmeta postavljenog ili smještanog suprotno odredbama ove Odluke.

Članak 95.

Napušteno vozilo kao i vozilo bez registarskih oznaka ostavljeno na javnim površinama duže od 15 dana uklonit će se o trošku vlasnika.

Predujam troškova osigurava se u Proračunu Općine Lokve.

Vlasnik vozila dužan je preuzeti svoje vozilo u roku od 30 dana od dana uklanjanja uz podmirenje nastalih troškova.

Ako vlasnik ne preuzme vozilo, isto se prodaje na javnom nadmetanju radi podmirenja nastalih troškova premještanja i skladištenja (čuvanja) i troškova prodaje.

IX. MJERE ZA PROVOĐENJE KOMUNALNOG REDA

Članak 96.

Nadzor nad provedbom ove Odluke provodi Odjel Općine Lokve putem komunalnog redara.

Komunalni redar mora imati posebnu iskaznicu i posebne oznake na odjeći.

Pravilnik o obliku i sadržaju iskaznice i oznaka na odjeći kao i načinu njihovog izdavanja propisuje Općinsko Poglavarstvo Općine Lokve.

Članak 97.

Komunalni redar je u provođenju ove Odluke ovlašten:

- rješenjem narediti fizičkim i pravnim osobama radnje u svrhu održavanja komunalnog reda,

- predložiti podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka,

- izdati prekršajni nalog,

- naplatiti globu od počinitelja prekršaja odmah (na licu mjesta).

Članak 98.

Komunalni redar u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti dužan je pridržavati se zakona, ove odluke i drugih propisa.

Komunalni redar obavlja poslove nadzora samostalno u ime Općine Lokve, postupa i donosi akte u okviru dužnosti i ovlaštenja određenih ovom Odlukom i drugim propisima.

Poduzimanje mjera za provođenje komunalnog reda smatra se hitnim i od javnog interesa za Općinu Lokve.

Članak 99.

Fizička i pravna osoba dužna je komunalnom redaru omogućiti nesmetano obavljanje nadzora, a poglavito pristup do prostorija objekata, naprava i uređaja, dati osobne podatke, kao i pružiti druga potrebna obavještenja o predmetu uredovanja.

Ako komunalni redar u svome radu naiđe na otpor, može zatražiti pomoć od Ministarstva unutarnjih poslova - Policijske uprave Primorsko-goranske.

X. KAZNENE ODREDBE

Članak 100.

Globom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja obavlja komunalnu djelatnost ako:

1. ne održava objekte i uređaje javne rasvjete u stanju funkcionalne sposobnosti (članak 53. stavak 6. Odluke),

2. ne održava u stanju funkcionalne sposobnosti klupe, košarice za otpad, opremu dječjih igrališta, stajališta javnog gradskog prometa, spomenike i skulpture, orijentacijske planove općine i druge slične predmete ili objekte koji predstavljaju urbanu opremu (članak 20. stavak 1. Odluke),

3. ne održava kemijske WC-e u odgovarajućim higijensko-tehničkim uvjetima i stanju funkcionalne sposobnosti (članak 21. stavak 2. Odluke),

4. ne održava redovito javne zelene površine sukladno članku 32. ove Odluke,

5. ne održava čistoću javno-prometnih površina prema posebnoj Odluci (članak 68. Odluke),

6. posude za otpad smjesti izvan odobrenih mjesta (članak 82. stavak 1. Odluke),

7. ne održava posude za otpad u tehnički i sanitarno ispravnom stanju (članak 81. stavak 3. Odluke),

8. ne odvozi redovito otpad na način utvrđen Programom skupljanja i odvoza otpada (članak 87. stavak 1. Odluke),

9. pri sakupljanju i odvozu otpada ne poduzima mjere zaštite javnih površina (članak 88. Odluke),

10. snijeg i led ne ukloni s javne površine ili ga nepravovremeno ukloni (članak 91. stavak 1. i 2. Odluke),

11. u roku od osam dana ne ukloni materijal kojim je posipana zaleđena javna površina (članak 91. stavak 4. Odluke).

Globom u iznosu od 200,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

Članak 101.

Globom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. predmete iz članka 4. stavci 1. i 2. ove Odluke ne održava urednima, čistima i u stanju funkcionalne sposobnosti (članak 4. stavak 3. Odluke),

2. ne obilježi zgradu kućnim brojem (članak 6. stavak 4. Odluke),

3. vanjske dijelove zgrade ne održava urednima i čistima (članak 7. stavak 1. Odluke),

4. vanjske uređaje i opremu izvan gabarita zgrade ne postavi tako da ne ometa pješački promet i preglednost u cestovnom prometu (članak 7. stavak 2. Odluke),

5. crta, šara ili na drugi način prlja i nagrđuje vanjske dijelove zgrade (članak 8. Odluke),

6. ne održava i ne uređuje okućnicu zgrade odnosno okoliš poslovnog prostora i građevinsko zemljište, te ogradu do javne površine tako da ne ometa korištenje te površine (članak 9. stavak 1. i 2. Odluke),

7. na nekretninama vidljivim s javne površine uskladištava i odlaže građevinski i drugi krupni otpad (članak 9. stavak 3. Odluke),

8. ne podrezuje zelenilo na okućnici i građevinskom zemljištu koje svojim granama prelazi na javnu površinu tako da ometa prolaz pješaka i vozila, preglednost prometa i prometne signalizacije i javne rasvjete (članak 9. stavak 4. Odluke),

9. vrt, voćnjak i drugu sličnu površinu ispred zgrade ne ogradi (članak 10. stavak 1. Odluke),

10. izlog u poslovnom prostoru ne održava urednim i čistim te ga ne osvijetli i primjereno dekorira (članak 15. stavak 1. Odluke),

11. istakne na pročelju zgrade ploču s nazivom tvrtke ili obrta dimenzije veće od 0,25 m2 ili je drži neurednom ili neestetski oblikovanom (članak 14. Odluke),

12. zastave, prigodne natpise i ukrase postavljene na zgradama i druga namjenska mjesta ne ukloni u roku od 24 sata nakon prestanka prigode radi koje su postavljeni (članak 26. Odluke),

13. bez odobrenja koristi uređaje javne rasvjete za postavljanje predmeta čija je svrha isticanje reklamnih poruka (članak 18. Odluke),

14. ošteti rasvjetna tijela i uređaje javne rasvjete (članak 19. Odluke),

15. urbanu opremu iz članka 20. stavka 1. ove Odluke uništi, ošteti ili je uprlja ili nagrdi (članak 20. stavak 2. Odluke),

16. u dopuštenim područjima Općine Lokve drži životinje ne ispunjavajući higijensko-sanitarne uvjete ili držanjem životinja nanosi smetnje okolnim stanarima i narušava izgled naselja (članak 35. stavak 2. Odluke),

17. svakodnevno ne čisti dio javne površine koji se onečišćuje obavljanjem djelatnosti u njenom objektu uz javnu površinu (članak 71. Odluke),

18. se ne pridržava odredbi članka 73. Odluke,

19. na javnoj površini ostavi motorno i drugo vozilo u nevoznom stanju (bez registarskih oznaka ili neregistrirano), (članak 95. Odluke),

20. se ne pridržava odredbi članka 42. Odluke,

21. predmete iz članka 4. stavka 2. točke 1.-7. ove Odluke ne postavi isključivo na lokaciji određenoj Planom lokacija i u skladu s uvjetima i na način određen općim aktom kojim se propisuje davanje u zakup javnih površina za postavljanje privremenih objekata, koje donosi Poglavarstvo Općine Lokve (članak 37. stavak 1. Odluke),

22. predmete iz članka 4. stavka 2. točke 8. ove Odluke ne postavi isključivo na površinama određenim Planom lokacija i u skladu s uvjetima i na način određen propisima kojima se određuje postavljanje i oblikovanje reklamnih i oglasnih površina te davanje u zakup nekretnina za postavljanje predmeta za isticanje reklamnih poruka i oglašavanje, koje donosi Poglavarstvo Općine Lokve (članak 37. stavak 2. Odluke),

23. na javnu površinu postavi posudu s ukrasnim biljem bez odobrenja Odjela (članak 39. stavak 1. Odluke),

24. ne održava i na obnavlja posudu s ukrasnim biljem postavljenu uz odobrenje na javnu površinu (članak 39. stavak 2. Odluke),

25. bez odobrenja Odjela unutar javne zelene površine postavlja električne, telefonske, vodovodne, kanalizacijske i plinske vodove, odnosno ako ne uspostavi prvobitno stanje javne zelene površine u određenom roku (članak 40. stavak 1. i 2. Odluke),

26. bez odobrenja Odjela na javnoj površini iskrcava, smješta i ukrcava građevinski materijal, podiže skele i obavlja slične radove u građevinske svrhe (članak 61. Odluke),

27. ne obavijesti Odjel o završetku radova u roku od 24 sata (članak 63. stavak 1. Odluke),

28. javnu površinu ne dovede u prvobitno stanje (članak 63. stavak 2. Odluke),

29. javnu površinu koristi za iskrcaj i smještaj drva i ogrjeva suprotno odredbama članka 64. Odluke,

30. javnu površinu koristi za ukrcaj i iskrcaj robe suprotno odredbama članka 65. stavak 2. Odluke,

31. ako organizator priredbe ili skupa u roku od 48 sati po završetku priredbe odnosno skupa ne očisti javnu površinu (članak 51. Odluke),

32. odbije uslugu odvoza komunalnog otpada (članak 83. stavak 1. Odluke),

33. s otpadom postupa suprotno odredbama članka 83. stavaka 2. i 3. ove Odluke,

34. u posude za otpad odlaže opasni i tehnološki otpad, otpadni građevinski materijal, otpad iz klaonica, mesnica, leševe životinja, akumulatore, autogume, električne baterije, granje, otpad iz vrta, žar te tekuće i polutekuće tvari (članak 84. stavak 1. Odluke),

35. odlaže otpad izvan posuda (članak 84. stavak 2. Odluke),

36. oštećuje posude za otpad, po njima crta i piše ili ih premješta s obilježenog mjesta (članak 85. Odluke),

37. parkira vozilo na način da onemogući pristup specijalnom vozilu za odvoz otpada ili onemogući odvoz otpada na drugi način (članak 86. Odluke),

38. ne čisti snijeg i led sukladno odredbama članka 91. stavaka 1., 2. i 3. Odluke.

Globom u iznosu od 200,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

Globom u iznosu od 200,00 kuna kaznit će se i fizička osoba koja učini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 102.

Globom u iznosu od 100,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako:

1. dovodi i pušta životinje na javnu zelenu površinu (članak 42., točka 9. Odluke).

Članak 103.

Za prekršaje propisane odredbom članka 101. stavak 1. i članka 102. ove Odluke komunalni redar je ovlašten kad utvrdi postojanje Zakonom propisanih uvjeta, za izdavanje prekršajnog naloga, naplatiti globu u visini od 100,00 kuna od počinitelja prekršaja odmah, bez prekršajnog naloga, a uz izdavanje potvrde.

XI. PRIJELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 104.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 363-11/06-01/01

Ur. broj: 2112-02/1-06-03

Lokve, 30. lipnja 2006.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOKVE

Predsjednik
Mirko Turukalo, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=181&mjesto=51316&odluka=64
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr