SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIV. - broj 26. Petak, 30. lipnja 2006.
GRAD KASTAV
30

17.

Na temelju članka 18. Zakona o grobljima (»Narodne novine« broj 19/98) i članka 15. Statuta Grada Kastva (»Službene novine« PGŽ broj 24/01), Gradsko vijeće Grada Kastva, na svojoj 12. sjednici održanoj dana 1. lipnja 2006. godine, donosi

ODLUKU
o groblju Kastav

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom propisuju se:

- uvjeti upravljanja grobljem,

- mjerila i način dodjeljivanja i ustupanja grobnih mjesta na korištenje, vremenski razmaci ukopa u popunjena grobna mjesta, te način ukopa nepoznatih osoba,

- uvjeti i mjerila za plaćanje naknade kod dodjele grobnog mjesta i godišnje naknade za korištenje grobnog mjesta,

- održavanje groblja i uklanjanje otpada.

Članak 2.

Groblje je ograđen prostor zemljišta na kojem se nalaze grobna mjesta, prateće građevine i komunalna infratruktura.

Pod pratećim građevinama smatraju se mrtvačnica, prostorija za izlaganje i ispraćaj umrlih, prostorija za smještaj alata, sanitarni čvor i slično.

Članak 3.

Grobna mjesta u smislu ove Odluke su grobovi, grobnice, grobne niše i grobnice za urne, namijenjene za ukop umrlih osoba.

Korisnici grobnih mjesta u smislu ove Odluke su osobe kojima je grobno mjesto dodijeljeno rješenjem, odnosno osobe koje su do stupanja na snagu ove Odluke imale zaključen ugovor o korištenju grobnog mjesta.

Članak 4.

Na području Grada Kastva postoji »Gradsko groblje Kastav«.

Članak 5.

Na groblju iz članka 4. ove Odluke ukapaju se u pravilu umrli koji su imali prebivalište na području Grada Kastva.

U skladu sa mjesnim običajima na području Grada Kastva umrle osobe se ukapaju isključivo na groblju.

Članak 6.

Gradsko vijeće Grada Kastva donosi odluku o:

- zatvaranju groblja kada utvrdi da na groblju više nema mogućnosti osnivanja novih grobnih mjesta ali postoji mogućnost ukopa u postojeća grobna mjesta,

- stavljanju groblja ili dijela groblja izvan uporabe kada više nema mogućnosti ukopa zbog prostornih, sanitarnih ili drugih uvjeta,

- premještanju groblja ili dijela groblja koje je izvan uporabe pod uvjetom da se premještanje groblja i daljnji ukop osigura izgradnjom novog groblja pod uvjetima propisanim Zakonom o grobljima.

Odluke iz stavka 1. ovog članka objavljuju se u službenom glasilu i javnim glasilima, a po potrebi i na drugi način.

II. UVJETI UPRAVLJANJA GROBLJEM

Članak 7.

Grobljem na području Grada Kastva upravlja »Bršjanovac« d.o.o. za komunalne usluge i razvoj Kastav (u daljnjem tekstu: Uprava groblja).

Članak 8.

Pod upravljanjem grobljem podrazumijeva se dodjela grobnih mjesta, uređenje, održavanje i rekonstrukcija groblja na način koji odgovara tehničkim i sanitarnim uvjetima pri čemu treba voditi računa o zaštiti okoliša, a osobito o krajobraznim i estetskim vrijednostima.

Uprava groblja obvezna je upravljati grobljem pažnjom dobrog gospodara, na način da se ne narušava pijetet prema umrlim osobama koje u njemu počivaju, te sukladno Programu uređenja i održavanja groblja.

Članak 9.

Uprava groblja je dužna pravovremeno poduzimati odgovarajuće mjere da se osiguraju grobna mjesta sukladno potrebama, a ako to nije moguće zbog nedostataka prostora na groblju, da pravovremeno poduzima odgovarajuće mjere radi rekonstrukcije, odnosno proširenja postojećeg ili izgradnje novog groblja.

Članak 10.

Uprava groblja dužna je najmanje jedanput godišnje Gradskom poglavarstvu podnijeti izvješće o svom radu.

Članak 11.

Uprava groblja dužna je voditi grobni očevidnik, registar umrlih osoba, te voditi i donositi ostale akte predviđene pozitivnim zakonskim propisima i ovom Odlukom.

Akti iz pethodnog stavka moraju se pohraniti i trajno čuvati, a nadzor nad vođenjem istih provodi Jedinstveni upravni odjel Grada Kastva.

Članak 12.

Uprava groblja dužna je donijeti i izložiti na vidljivom mjestu na groblju Pravila ponašanja na groblju.

Uprava groblja dužna je izložiti na vidljivom mjestu na groblju položajni plan grobnih mjesta i grobnica.

III. MJERILA I NAČIN DODJELJIVANJA I USTUPANJA GROBNIH MJESTA NA KORIŠTENJE

Članak 13.

Grobno mjesto dodjeljuje na korištenje Uprava groblja osobi koja ima prebivalište na području Grada Kastva.

Korisniku grobnog mjesta može se dodijeliti na korištenje samo jedno grobno mjesto.

Iznimno od prethodnog stavka, grobno mjesto dodijelit će se osobi koja već ima na groblju Kastav pravo ukopa u grobno mjesto ukoliko je to grobno mjesto popunjeno.

Grobna mjesta dodjeljuju se prema planu rasporeda i korištenja grobnih mjesta kojeg donosi Uprava groblja, a s obzirom na raspoloživa mjesta, te na način da se nastoji udovoljiti želji korisnika.

Plan rasporeda i korištenja grobnih mjesta mora sadržavati: plan groblja, plan rasporeda grobnih mjesta s naznačenim oznakama, brojevima i njihovim površinama, te po potrebi i druge podatke vezane za raspored i korištenje grobnih mjesta.

Članak 14.

Uprava groblja daje grobno mjesto na korištenje na neodređeno vrijeme uz naknadu, te o tome donosi rješenje.

Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka stranka može izjaviti žalbu Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Kastva.

Rješenjem iz stavka 1. ovog članka utvrđuje se i visina naknade za dodjelu na korištenje grobnog mjesta.

Članak 15.

Ukop u popunjeni grob može se odobriti nakon proteka petnaest godina od posljednjeg ukopa, a ukop u popunjenu grobnicu i grobnu nišu može se odobriti nakon proteka trideset godina od zadnjeg ukopa, uz zadovoljenje sanitarnih uvjeta.

U grobnicu za urne može se položiti urna bez obzira kada je položena prethodna urna do popunjenja grobnice.

Ako je na grobnom mjestu izgrađena grobnica ili grobna niša s više polica koje se na odgovarajući način zatvaraju, to grobno mjesto smatra se popunjenim kada se popune sve police.

Grob se smatra popunjenim kada dimenzije grobnog mjesta i sanitarni uvjeti ne dozvoljavaju daljnji ukop.

Popunjenost grobnog mjesta utvrđuje Uprava groblja.

Članak 16.

Grobno mjesto za koje grobna naknada nije plaćena deset godina smatra se napuštenim i može se ponovo dodijeliti na korištenje, ali tek nakon što od zadnjeg ukopa u grob protekne petnaest godina, odnosno nakon trideset godina od zadnjeg ukopa u grobnicu.

Prijašnji korisnik grobnog mjesta za koje se prema prethodnom stavku smatra da je napušteno, može raspolagati izgrađenom opremom i uređenjem groba (nadgrobna ploča, nadgrobni spomenik i znaci, ograda groba i sl.) nakon što plati dužni iznos grobne naknade sa zakonskim kamatama. U protivnom smatrat će se da se radi o napuštenoj imovini kojom Uprava groblja može slobodno raspolagati.

Uprava groblja dužna je, prije dodjele grobnog mjesta odnosno grobnice drugom korisniku, premjestiti ostatke preminulih iz napuštenog groba u zajedničku grobnicu izgrađenu za tu namjenu.

Članak 17.

Pravo ukopa uz korisnika grobnog mjesta imaju i članovi njegove obitelji.

Korisnik grobnog mjesta može dopustiti privremeni ukop i drugim osobama o čemu je dužan pisanim putem obavijestiti Upravu groblja. Prijenos privremeno ukopanog pokojnika u grobno mjesto za konačni ukop može se obaviti samo uz suglasnost korisnika grobnog mjesta.

Nakon smrti korisnika grobnog mjesta korištenje grobnog mjesta stječu njegovi nasljednici.

Korisnik može korištenje grobnog mjesta ugovorom ustupiti trećim osobama koje u pravilu imaju prebivalište na području Grada Kastva, a ugovor o ustupanju mora se dostaviti Upravi groblja radi upisa novog korisnika u grobni očevidnik.

Ukoliko je ugovorom iz prethodnog stavka ovog članka novom korisniku prodano ili na drugi način preneseno vlasništvo opreme odnosno uređaja izgrađenih na grobnom mjestu, a koji se smatraju nekretninom, novi korisnik grobnog mjesta dužan je uz ugovor priložiti dokaz o uplaćenom porezu na promet nekretnina.

Članak 18.

Uprava groblja odredit će opće polje u koje će se ukopati umrle osobe koje su imale prebivalište na području Grada Kastva, a koje nisu bile korisnici grobnog mjesta u smislu ove Odluke niti su bile upisane u grobni očevidnik kao osobe koje imaju pravo ukopa u grobno mjesto, te nemaju obitelj ili srodnike koji bi bili dužni osigurati mjesto za ukop pokojnika.

Umrle osobe iz prethodnog stavka ovog članka pokopat će se i grobno mjesto prikladno označiti o trošku Grada Kastva.

Eventualni nasljednici osoba iz stavka 1. ovog članka ne stječu pravo korištenja grobnog mjesta u koje su ove osobe ukopane.

Članak 19.

Popunjeno grobno mjesto na općem polju može se prekopati nakon proteka 15 godina od posljednjeg ukopa u isto, a ostatke preminulih osoba premjestit će se u zajedničku kosturnicu o trošku Grada Kastva.

Prije prekopa Uprava groblja je dužna sva obilježja i druge predmete ukloniti s grobnih mjesta.

Prekop grobnih mjesta na općem polju i iskop umrlih odnosno njihovih posmrtnih ostataka (eshumacija) obavlja Uprava groblja u skladu sa pozitivnim propisima.

Popunjenim grobom odnosno grobnim mjestom na općem polju, smatra se ono u koje je ukopana najmanje jedna osoba.

Članak 20.

Nepoznate osobe ukapaju se u grobno mjesto na općem polju, koje odredi Uprava groblja, a na način uobičajen mjesnim prilikama, osiguravajući pritom dostupne podatke o nepoznatoj osobi (dob, spol, datum smrti).

Trošak pogreba nepoznate osobe snosi Grad Kastav.

IV. UVJETI I MJERILA ZA PLAĆANJE NAKNADE KOD DODJELE GROBNIH MJESTA I GODIŠNJE GROBNE NAKNADE ZA KORIŠTENJE GROBNOG MJESTA

Članak 21.

Korisnik kojem se dodjeljuje na korištenje grobno mjesto na neodređeno vrijeme dužan je platiti naknadu.

Visinu naknade za dodjelu na korištenje grobnog mjesta određuje Uprava groblja uz prethodnu suglasnost Gradskog poglavarstva, ovisno o:

- pripadajućoj površini koja obuhvaća grobno mjesto

- troškovima opremanja groblja odgovarajućom komunalnom i drugom infrastrukturom odnosno sadržajima.

Troškovi opremanja groblja odgovarajućom komunalnom i drugom infrastrukturom utvrđuju se na temelju stvarnih troškova uređenja groblja i izgradnje novih grobnih mjesta.

Članak 22.

Naknada iz članka 21. ove Odluke plaća se u rokovima i prema uvjetima koje utvrdi Uprava groblja uz prethodnu suglasnost Gradskog poglavarstva.

Članak 23.

Za korištenje grobnog mjesta korisnik plaća godišnju grobnu naknadu. Visinu naknade iz prethodnog stavka utvrđuje Uprava groblja uz prethodnu suglasnost Gradskog poglavarstva.

Naknada iz stavka 1. ovog članka utvrđuje se na temelju plana i programa održavanja i uređenja groblja, na način da se ukupni troškovi, umanjeni za iznos koji Grad Kastav u svom proračuna izdvaja za tu namjenu, dijele na sve korisnike grobnih mjesta razmjerno površini odnosno vrsti svakog pojedinog grobnog mjesta.

Naknadu iz stavka 1. ovog članka plaća korisnik grobnog mjesta po uplatnici koju ispostavlja Uprava groblja najkasnije do konca mjeseca lipnja za tekuću godinu.

V. ODRŽAVANJE I UKLANJANJE OTPADA

Članak 24.

Godišnji plan i program održavanja groblja donosi Gradsko poglavarstvo na prijedlog Uprave groblja.

Članak 25.

Groblje održava i otpad uklanja Uprava groblja, na temelju godišnjeg plana i programa održavanja groblja.

Pod održavanjem groblja podrazumijeva se čišćenje zemljišta, staza i puteva na groblju od otpada, održavanje mrtvačnice, dvorane za izlaganje na odru i drugih pratećih objekata, uzgoj i održavanje zelenila, te građevinske i instalaterske sanacije objekata.

Uprava groblja poslove iz prethodnih stavaka ovoga članka obavlja stalno, na način da groblje i objekti na groblju budu uredni i čisti, ispravni i funkcionalni, a sve na način da se ne vrijeđaju osjećaji pijeteta prema mrtvima.

Pod pojmom otpada smatraju se svi materijali, koji su na bilo koji način naneseni, odnosno dospiju na groblje, a po svojoj prirodi ne pripadaju na groblju ili narušavaju izgled groblja, te ostaci vijenaca i cvijeća na grobovima, koji zbog proteka vremena narušavaju izgled groblja, a korisnici grobnih mjesta su ih propustili pravovremeno ukloniti.

Uprava groblja dužna je na prikladnom mjestu unutar groblja osigurati prostor za odlaganje otpadaka, te isti održavati čistim i urednim.

Uprava groblja ne odgovara za štetu koja je nastala na grobnom mjestu, a prouzročile su je treće osobe.

Članak 26.

Korisnici grobnog mjesta dužni su brinuti o uređenju i održavanju grobnih mjesta, na istima održavati red i čistoću na način da se ne oštećuju ili na bilo koji način smetaju druga grobna mjesta.

Svako grobno mjesto mora biti označeno prikladnim grobnim znakom.

Članak 27.

Korisnik grobnog mjesta odlučuje o obliku i načinu uređenja grobnog mjesta. Uprava groblja daje suglasnost za podizanje nadgrobnog spomenika na pisani zahtjev korisnika. Zahtjevu je potrebno priložiti idejnu skicu nadgrobnog spomenika sa vidljivim dimenzijama, podatke o izvođaču radova i dokaz o uplaćenoj naknadi za izdavanje suglasnosti.

Visinu naknade iz prethodnog stavka ovog članka utvrđuje Uprava groblja uz prethodnu suglasnost Gradskog poglavarstva.

Ako nadgrobni spomenik bude izgrađen protivno izdanoj suglasnosti ili izgrađen bez suglasnosti, a istu nije moguće naknadno dobiti, korisnik grobnog mjesta dužan je nadgrobni spomenik ukloniti najkasnije 15 dana od zaprimljenog naloga Uprave groblja. U protivnom Uprava groblja uklonit će nadgrobni spomenik na teret korisnika grobnog mjesta.

Članak 28.

Svako grobno mjesto mora biti označeno prikladnim nadgrobnim znakom.

Osnovni materijal od kojeg se izrađuju nadgrobni spomenici mora biti trajan materijala (kamen, beton i sl.), a po obliku i načinu izvedbe mora biti u skladu s okolinom i sa mjesnim običajima, o čemu je mjerodavno mišljenje Uprave groblja.

Nadgrobni spomenik od osobite umjetničke i povijesne vrijednosti i grobovi zaslužnih pokojnika, pod posebnom su zaštitom.

Preinaka grobnih mjesta, odstranjenje spomenika i slično, može se nakon ukopa prvog korisnika izvršiti u opravdanim slučajevima, samo uz suglasnost Uprave groblja.

Natpisi na grobovima ne smiju vrijeđati ničije nacionalne, vjerske i moralne osjećaje, niti na bilo koji način povrijediti uspomenu na pokojnika. Takve natpise uklonit će Uprava groblja na trošak korisnika grobnog mjesta.

Članak 29.

Grobovi i grobnice koji su proglašeni spomenicima kulture kao i oni u kojima su pokopane značajne povijesne osobe prema sudu nadležnih institucija, ne mogu se smatrati napuštenim grobnim mjestima već o njima brine Uprava groblja na teret Grada Kastva.

Gradsko vijeće Grada Kastva može utvrditi osobe od značaja za Grad Kastav čija se grobna mjesta ne mogu smatrati napuštenima, već o njima brine i održava ih Uprava groblja na teret Grada Kastva.

Grobovi antifašističkih boraca poginulih u II. svjetskom ratu i grobovi branitelja poginulih u Domovinskom ratu ne mogu se smatrati napuštenima već o njima brine i održava ih Uprava groblja na teret Grada Kastva.

Članak 30.

Osobe koje namjeravaju izvoditi bilo kakve radove na groblju, osim ako to čine po nalogu Uprave groblja, dužne su Upravi groblja prijaviti obavljanje bilo kakvih radova i dobiti dozvolu za te radove, a iste obavljati kako slijedi:

- radove izvoditi na način da se u najvećoj mogućoj mjeri očuva mir na groblju,

- radove izvoditi u radne dane, a samo iznimno, uz suglasnost Uprave groblja i u neradne dane,

- građevni materijal, alati i oruđe mogu se zadržati na groblju samo dok se izvode radovi,

- gradilište i ostale prostore na groblju koji se koriste za izvođenje radova odmah po završetku radova treba urediti i očistiti odnosno dovesti u prijašnje stanje,

- građevni materijal može se odlagati na mjestima koje odredi Uprava groblja,

- građevni materijal može se prevoziti samo putevima i stazama koje odredi Uprava groblja.

Osobe iz prethodnog stavka ovog članka dužne su se pridržavati odredbi Pravila ponašanja na groblju, koje donosi Uprava groblja i ističe ih na vidljivom mjestu na groblju.

Članak 31.

Sve troškove i štetu koja je nastala na groblju u svezi radova na grobnom mjestu dužan je podmiriti korisnik grobnog mjesta na kojem se izvode radovi.

VI. KAZNENE ODREDBE

Članak 32.

Novčanom kaznom od 1.500,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se Uprava groblja ako ne postupa na način određen člankom 25. ove Odluke.

Novčanom kaznom od 300,00 do 500,00 kuna kaznit će se odgovorna osoba Uprave groblja za prekršaj iz prethodnog stavka.

Članak 33.

Novčanom kaznom od 300,00 do 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako:

- prije izgradnje nadgrobnog spomenika nije ishodovana suglasnost iz članka 27. ove Odluke,

- izvodi radove na groblju protivno članku 30. ove Odluke,

- se ne pridržava Pravila ponašanja na groblju iz stavka 2. članka 12. ove Odluke,

- grobno mjesto ne održava sukladno članku 26. ove Odluke.

Članak 34.

Novčanom kaznom u visini od 1.500,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se pravna osoba koja:

- izvodi radove bez ishodovane suglasnosti iz članka 27. ove Odluke,

- izvodi radove na groblju protivno članku 30. ove Odluke,

- se ne pridržava Pravila ponašanja na groblju iz stavka 2. članka 12. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 do 500,00 kuna kaznit će se odgovorne osoba u pravnoj osobi za prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

Članak 35.

Za prekršaj iz članka 33. ove Odluke komunalni redar je ovlašten naplatiti mandatnu kaznu od 150,00 kuna od fizičke osobe koja je zatečena u prekršaju.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 36.

Korisnicima grobnih mjesta koji su do stupanja na snagu ove Odluke imali status korisnika temeljem ugovora o korištenju grobnog mjesta, izdat će se rješenje o dodjeli grobnog mjesta na neodređeno vrijeme po isteku ugovora o korištenju.

Rješenja o godišnjoj grobnoj naknadi za 2006. godinu izdavat će Jedinstveni upravni odjel i ta naknada bit će prihod Proračuna Grada Kastva.

Poslovi održavanja groblja koji su planirani odnosno ugovoreni temeljem Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Kastva za 2006. godinu (»Službene novine« PGŽ broj 36/05) realizirat će se sukladno Programu i planiranim sredstvima u Proračunu Grada Kastva.

Članak 37.

Nadzor nad radom Uprave groblja provodi Jedinstveni upravni odjel Grada Kastva.

Članak 38.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o groblju Kastav od 25. ožujka 1999. godine (»Službene novine« PGŽ broj 7/99).

Članak 39.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 021-05/06-01/5

Ur. broj: 2170-05-01-1-06-7

Kastav, 1. lipnja 2006.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KASTVA

Predsjednik
Gradskog vijeća
Dalibor Ćiković, dipl. ing. građ., v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=181&mjesto=51215&odluka=17
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr