SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIV. - broj 21. Petak, 2. lipnja 2006.
OPĆINA LOKVE
64

47.

Na temelju članka 11. Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine« broj 30/94, 68/98, 61/00, 32/02 i 100/ 04), članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 i 129/05) i

članka 18. Statuta Općine Lokve (»Službene novine« broj 37/05), Općinsko vijeće Općine Lokve, na sjednici održanoj 31. svibnja. 2006. god. donosi

PROGRAM MJERA
za unapređenje stanja u prostoru Općine Lokve za
četverogodišnje razdoblje od lipnja 2006. godine do lipnja 2010. godine

Program mjera za unapređenje stanja u prostoru Općine Lokve (u daljnjem tekstu: Program) sadrži:

I. CILJEVI PROGRAMA

II. PROCJENU IZRADE NOVIH, ODNOSNO IZMJENU I DOPUNU POSTOJEĆIH DOKUMENATA PROSTORNOG UREĐENJA

III. POTREBU PRIBAVLJANJA PODATAKA I STRUČNIH PODLOGA ZA IZRADU I DONOŠENJE DOKUMENATA PROSTORNOG UREĐENJA

IV. POTREBA UREĐENJA ZEMLJIŠTA, RAZINA UREĐENJA ZEMLJIŠTA I IZVORI ZA FINANCIRANJE UREĐENJA TE ROK U KOJEM JE ODREĐENO ZEMLJIŠTE POTREBNO UREDITI ZA PLANIRANU NAMJENU

V. DRUGE MJERE ZA PROVOĐENJE POLITIKE UREĐENJA PROSTORA I DOKUMENATA PROSTORNOG UREĐENJA

VI. MJERE ZA OSTVARENJE PROGRAMA

I. CILJEVI PROGRAMA

Program mjera za unapređenje stanja u prostoru radi se za naredno četverogodišnje razdoblje dakle do lipnja 2010. god. U navedenom vremenskom periodu biti će potrebno sustavno pristupiti izradi i donošenju Planova prostornog uređenja, a u skladu s Prostornim planom uređenja Općine Lokve (»Službene novine« broj 43/04). Navedeni planovi koji su doneseni u proteklom planskom periodu osnova su za daljnji razvoj Općine Lokve i samog naselja Lokve kao središta.

Za teritorij Općine Lokve na snazi su slijedeći planovi prostornog uređenja:

d) Prostorni plan Primorsko-goranske županije (»Službene novine« broj 14/00)

e) Prostorni plana Nacionalnog parka Risnjak (»Narodne novine« broj 23/01)

f) Prostorni plan uređenja Općine Lokve (»Službene novine« broj 43/04)

Cilj ovog Programa je osiguranje preduvjeta za mogućnost pristupanju kvalitetnog i stručnog planiranja prostora, otkupu zemljišta, izgradnji komunalne infrastrukture i pripremi zemljišta za izgradnju građevina prema trendovima i potrebama korisnika prostora.

Također će ovaj program mjera biti osnova za izradu planova kojima će se definirati izvori financiranja izrade planske dokumentacije, izrade projekata i izvođenje komunalne infrastrukture, otkup zemljišta, priprema zemljišta za gradnju i sl. te visina planiranih sredstava, a unutar godišnjih programa gradnje, održavanja i rekonstrukcije komunalne infrastrukture ili unutar proračunskih stavki u kojima će se predvidjeti sredstva za izradu planova i projektne dokumentacije.

S obzirom na to da se ovaj program izrađuje za vremenski period od 4 godine detaljna razrada i realizacija biti će izvršena programima i planovima koji su gore navedeni, a koji moraju biti u skladu s ovim Programom.

II. PROCJENA IZRADE NOVIH, ODNOSNO IZMJENE I DOPUNE POSTOJEĆIH DOKUMENATA PROSTORNOG UREĐENJA

II.A. Procjena izrade izmjene i dopune postojećih dokumenata prostornog uređenja

1. Prostorni plan uređenja Općine Lokve (»Službene novine« broj 43/04)

PPU Općine Lokve je novijeg datuma i u njegovoj primjeni nisu se iskazale veće potrebe za pristupanjem izmjeni i dopuni Plana. Budući se ovaj Program radi za vremenski period od četiri godine i s obzirom na činjenicu da planovi moraju biti razvojni i pratiti potrebe korisnika prostora, a ujedno i usmjeravati razvoj jasno je da je to živi dokument koji je podložan promjenama, a sve u svrhu realizacije osnovnim postavki plana i koncepcije razvoja koju je zadao Županijski prostorni plan moguće je da će se u pojedinim segmentima pokazati potreba za izmjenom Plana.

II.B. Procjena izrade novih dokumenata prostornog uređenja

Obvezu izrade dokumenata prostornog uređenja propisao je Prostorni plan uređenja Općine Lokve.

PPU-om Općine Lokve propisana je izrada slijedećih dokumenata prostornog uređenja.

1. UPU 1 - Naselje Lokve (N4/1) (izgrađeni dio 13,85 ha i neizgrađeni dio 5,26 ha - ukupne površine 19,11 ha) - Općina Lokve je za središte jedinice lokalne samouprave naselje Lokve dužna prema postavkama Prostornog plana Županije primorsko-goranske izraditi Urbanistički plan uređenja. U izradu navedenog plana neophpdno je odmah krenuti, a do donošenja navedenog plana mogući su zahvati u prostoru koji su propisani člankom 180. Odredbi za provođenje PPU- a Općine Lokve, a to je rekonstrukcija postojećih građevina.

2. UPU 2 - vikend naselje Gorski Raj (T4/1)

3. UPU 3 - vikend naselje Gorski Raj (T4/2)

4. UPU 4- vikend naselje Gorski Raj (T4/3)

UPU2, UPU 3 i UPU4 vezani su na prostor uz Lokvarsko jezero i već je u većem dijelu izgrađen postojećim vikend građevinama - površina mu je ukupno za sve tri zone 7,12 ha izgrađenog dijela i 1,66 ha neizgrađenog dijela odnosno ukupno 8,78 ha.

Potreba izrade UPU-a iskazat će se ineteresom za gradjom i drugim zahvatima u prostoru koji se mogu odrediti i propisati UPU-om. U navedenim zonama prema Odredbama za provođenje PPU-a Općine Lokve nije dozvoljena gradnja do donošenja UPU-a, prostor je atraktivan za gradnju vikend građevina u funkciji turizma te će se morati krenuti u izradu UPU-a. Podijeljen je u tri cjeline i može ići u izradu UPU-a za svaku zonu zasebno u različitim vremenskim periodima ili se u jednom kvalitetnijem rješavanju mogu sagledati sve tri zone istovremeno.

5. UPU 5 - vikend naselje Zelin Mrzlovodički (T4/5) (površine 0,65 ha) - neizgrađeni dio prostora koji je potrebno UPU-om definirati naročito u smislu opremanjem komunalnom infrastrukturom. U skladu s interesom za gradnju kao i godišnjim planovima pristupit će se izradi predmetnog UPU-a. Do donošenja UPU-a primjenjuje se članak 180. Odredbi za provođenje PPU-a Općine Lokve.

6. UPU 6 - vikend naselje Mrzla Vodica (T4/6) (površine 0,11 ha izgrađenog dijela i 5,53 ha neizgrađenog dijela, ukupno 5,64 ha) - U Mrzloj Vodici kao potencijalno vrlo atraktivnom području moguće je da će se pokazati veći interes za izgradnjom vikend građevina u funkciji turizma te će se krenuti u izradu UPU-a. Do donošenja UPU-a primjenju

je se članak 180. Odredbi za provođenje PPU-a Općine Lokve.

7. UPU 7 - ugostiteljsko turističko naselje Gorski Raj (T2) (površine 14,12 ha) - zona je potpuno neizgrađena, a vrlo atraktivna kako položajno tako i prema prirodnim pogodnostima za veće i značajnije zahvate u izgradnji turističkih građevina. UPU-om će se definirati prostor i osnovni način rješavanja komunalne infrastrukture. Osnovom toga može se ishoditi dokumentacija za gradnju infrastrukture, rješiti imovinske odnose i izgraditi infrastruktura za privađanje zone namjeni a time su postugnuti osnovni preduvjeti za realizaciju zone. Do donošenja UPU-a primjenjuje se članak 180. Odredbi za provođenje PPU-a Općine Lokve odnosno ne dozvoljava se nikakva gradnja i zahvati u prostoru.

8. UPU 8 - rekreacijsko-poslovna zona Sljeme (K1/1) (površina postojeće gradnje 3,61 ha odnosno 6,62 ha odnosno ukupno 10,23 ha)pored postojećih sadržaja koji su u funkciji u navedenoj zoni i eventualne potrebe za gradnjom i proširenjem djelatnosti za očekivat je da će se pokazati potreba za novim sadržajima i poslovnim prostorima koje će biti moguće realizirati samo osnovom UPU-a. Zona je prostorno dobro locirana uz cestu Zagreb- Rijeka i atraktivna je za gradnju. Do donošenja UPU-a primjenjuju se Odredbe za provođenje PPU-a Općine Lokve.

9. UPU 9 - poslovna zona Mrzla Vodica (K1/2) (površine 3,03 ha) - nova poslovna zona na terenu koji je ujedno i devastiran dosadašnjom eksploatacijom te se UPU-om mora rješiti sanacija terena te privođenje novoj poslovnoj namjeni. Do donešenja UPU-a nisu dozvoljeni nikakvi zahvati u prostoru u skladu s Odredbama za provođenje UPU-a Općine Lokve.

10. DPU 1 - Ugostiteljsko turistička građevina Mrzla Vodica (T1/1) (površine 2,20 ha) - uz jezero u Mrzloj vodici vrlo atraktivna lokacija

11. Detaljni planovi uređenja - u skladu s analizom PPU-a Općine Lokve koja je u kratko izvršena u Izvješću o stanju u prostoru i u Ovom Programu mjera za unapređenje stanja u prostoru potrebno je preispitati i uskladiti odredbu PPU-a Općine Lokve o obvezi izrade DPU-a s obzirom na Članak 15a. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika i sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova koji kaže da se DPU ne može izraditi za pojedinačni zahvat u prostoru. Tako se ovim programom mjera predviđa izrada DPU-a u skladu s člankom 44. stavak 4. za građevine društvene djelatnosti tlocrtne projekcije veće od 400 m2 i više od 2 etaže, u skladu s člankom 47. za građevine poslovne namjene veće od 150 m2 bruto površine i u skladu s člankom 60. stavak 3. za pojedinačne građevine ugostiteljsko turističke namjene tlocrtne projekcije veće od 400 m2 i visine veće od 2 etaže ako je to u skladu s odredbom gore citiranog članka Pravilnika odnosno ako se to ne smatra pojedinačnim zahvatom u prostoru - dio je šireg kompleksa gradnje ili se sam zahvat tako ne tretira.

12. DPU 1 - ugostiteljsko turističke građevine Mrzla Vodica (T1/1) -površine 2,20 ha - nalazi se na vrlo atraktivnom području na svega nakoliko katastarskih čestica te je rješenje imovinskih odnosa jednostavnije, a zbog blizine jezera Mrzla vodica očekuje se veći interes za gradnju. Zona je neizgrađena i opitrebno je osim planiranja i izrade UPU-a ishoditi dokumentaciju i izgraditi komunalnu infrastrukturu.

13. DPU2 - ugostiteljsko turističke građevine motel Jezero (T1/2) - površina postojeće gradnje 0,63 ha i proširenja postojeće gradnje 0,68 ha - ukupne površine 1,38 ha - sama lokacija je već djelomično izgrađena i za potrebe proširenja ponude i djelatnosti biti će potrebno u skladu s željama i dinamikom koju odrede korisnici prostora izraditi DPU.

14. DPU3 - ugostiteljsko turističke građevine Žaba (T1/3) - površina postojeće gradnje 1,07 ha - prostor je u potpunosti izgrađen a za potrebe proširenja postojeće gradnje i nadopune sadržaja kao i uređenja okoliša biti će potrebno izraditi DPU. S obzirom na činjenicu da su navedeni objekti već duže vrijeme izvan funkcije za očekivat je da će se morati pristupiti izradi UPU-a zbog eventualnih novih potreba za gradnjom i zahvatima koji bi i postojeće objekte priveli funkcionalnoj namjeni.

15. DPU4 - kamp pod Špićunkom (T3) - površine 3,36 ha - predviđena je izrada DPU-a za bilo kakvu gradnju, a do donošenja DPU-a dozvoljena je rekonstrukcija postojećih građevina. Kamp pod Špičunkom nijeu tijeku proteklih godina bio u upotrebi i za njegovo ponovno stavljanje u funkciju biti će potrebno izvršiti značajnije zahvate u prostoru te će se pristupiti izradi UPU-a koji će usmjeriti prostorni razvoj i omogućiti potrebnu gradnju kojom bi se zadovoljili minimalni tehnički uvjeti za kategoriju kampa koja će biti određena.

16. DPU5 - gospodarsko - poslovna zona Homer (K2) - površine 7 ha postojeće izgradnje - za svaku dogradnju ili izgradnju koja je propisana odredbama za provođenje PPU-a Općine Lokve biti će potrebna izrada DPU-a ako se isti zahvati u prostoru ne mogu dozvoliti neposrednom provedbom PPU-a. Budući se radi o poslovnoj zoni koja ima jako dobre prostorne mogućnosti biti će potrebno pristupiti izradi DPU-a kako bi se dozvolili zahvati u prostoru koji će omogućiti dalji razvoj navedene zone i samim time poticali razvoj obrtništva i poduzetništva.

17. DPU6 - gospodarsko-poslovna zona Mrzla vodica (K3/1) - punionica vode - s obzirom na karakteristično podneblje u kojem ima puno malih izvora vode velike kvalitete i dobre izdašnosti na području Mrzle vodice razmišlja se o izgradnji punionice vode na jednom od takvih pogodnih mjesta, a koje je PPU Općine Lokve predvidio kao izdvojenu poslovnu zonu. Ovaj zahvat u prostoru usklađen je i sa potrebnom sanacije teritorija koji je u tijeku proteklih godina značajno devastiran u tijeku eksploatacije od strane rudnika nemetala.

18. DPU7 - gospodarsko-poslovan zona Križ potok (K3/ 2) - punionica vode - površine 2,58 ha. U blizini buduće akumulacije Križ potok koja će biti sagrađena za potrebe vodoopskrbe u sistemu Goranskog vodovoda ista akumulacija moći će se koristiti i ako punionica vode za piće. Za realizaciju ovog zahvta u prostoru potrebna je prema odrdbama za provođenje PPU-a Općine Lokve izrada DPU-a.

III. POTREBU PRIBAVLJANJA PODATAKA I STRUČNIH PODLOGA ZA IZRADU I DONOŠENJE DOKUMENATA PROSTORNOG UREĐENJA

1. Urbanistički planovi uređenja izrađuju se na osnovnim državnim kartama u mjerilu 1:5.000 ili topografsko-katastarskom planu u mjerilu 1:1.000 ili 1:2.000. Za teritorij Općine Lokve postoje osnovne državne karte u mjerilu 1:5.000, katastarske karte u mjerilu 1:2880.

2. Detaljni planovi uređenja izrađuju se na topografsko- katastarskom planu ili katastarskom planu u mjerilu 1:1.000 ili 1:500. Za svaki od navedenih planova kojem će pristupiti izrada biti će potrebno izraditi adekvatne katastarske podloge, a to će biti iskazano u dokumentaciji za nabavu s+za svaki plan posebno.

U 2005. god. je pokrenuta izrada digitalnih ortofoto karata u M 1:5.000 koje sufinancira i Općina Lokve, a to će biti osnova za daljnje ažuriranje postojećih katastarskih planova.

Podaci potrebni za izradu gore navedenih dokumenata prostornog uređenja dostupni su u postojećoj dokumentaciji prostora (prostorni planovi koji su usvojeni i doneseni, razne studije i istraživanja koja su vršena od drugih institucija npr. Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, Komunalca i sl., a mogu se koristiti ovisno o vrsti i specifičnosti lokacije izrade

plana). Za izradu svakog plana posebno Općina Lovke će prikupiti svu dokumentaciju prostora koja postoji i dati je izrađivaču planova kao podlogu, a u dokumentaciji za nabavu biti će naglašena potreba pribavljanja i drugih podataka koji su važni za pojedinu lokaciju kao što je ispitivanje tržišta i potencijalnih korisnika prostora za vrstom gradnje, vrstom npr. djelatnosti kojom se pojedini investitori namjeravaju baviti, potrebama stanovništva Općine i sl.

Navedena ispitivanje mogu se vršiti putem anketa, analizom postojeće privrede i djelatnosti kojima se sada i tradicionalno bavi stanovništvo, analiza nezaposlenosti i struktura nezaposlenih, analiza prirodnih specifičnosti pojedinog prostora koja će dati rezultate u uvjetima zaštite prirode i okoliša prilikom planiranja i niz drugih analiza koje su karakteristične za svaku pojedinu lokaciju.

IV. POTREBA UREĐENJA ZEMLJIŠTA, RAZINA UREĐENJA ZEMLJIŠTA I IZVORI ZA FINANCIRANJE UREĐENJA TE ROK U KOJEM JE ODREĐENO ZEMLJIŠTE POTREBNO UREDITI ZA PLANIRANU NAMJENU

Putem godišnjih programa planirat će se izvršavanje radnji na uređenju građevinskog zemljišta. U prvoj fazi krenut će se u rješavanje imovinskih odnosa odnosno u otkup zemljišta u svim zonama gradnje. Rješeni imovinski odnosi osnova su za pristupanje izradi planova prostornog uređenja budući to garantira njihovu realizaciju.

Gradnja komunalne infrastrukture planira se godišnjim planovima gradnje komunalne infrastrukture. Kako se pojedina zona gradnje bude riješila imovinsko-pravno i izradio se adekvatan plan prostornog uređenja pristupit će se ishođenju potrebne dokumentacije za gradnju komunalne infrastrukture i izgradnja iste uvrštavat će se u godišnje planove izgradnje. To se odnosi na izgradnju cesta i javnih površina, javne rasvjete, javne instalacije vode i struje te izgradnju odvodnje oborinskih i fekalnih voda, uređenje zelenih površina.

V. DRUGE MJERE ZA PROVOĐENJE POLITIKE UREĐENJA PROSTORA I DOKUMENATA PROSTORNOG UREĐENJA

Svi planovi prostornog uređenja izrađivat će se u skladu s postavkama planova višeg reda s aspekta zaštite okoliša, odnosno moraju se poštivati sve mjere zaštite voda, šuma, zraka i tla, a to sve planiranjem izgradnje građevina koje znatno ne utječu na okoliš (tzv. čiste djelatnosti koje nemaju negativne utjecaje okoliš).

Planovima prostornog uređenja potrebno je predvidjeti gradnju sustava odvodnje u skladu s projektom oborinske i fekalne odvodnje pojedinih naselja tako da se nadovezuje na postojeće sustave odvodnje ako isti postoje i u dobrom su stanju ili će se internim sistemima odvodnje u skladu s vodopravnim i sanitarnim uvjetima otpadne vode dovodi na adekvatne uređaje za pročišćavanje.

Odvoz i prikupljanje smeća vrši se prema Odluci. Deponiranje smeća vrši se na zajednički deponij za sedam jedinica lokalne samouprave Sović Laz koji se nalazi na teritoriju Grada Delnica. U postupku je izrada Studije o utjecaju na okoliš, a nakon toga mora se pristupiti izradi DPU-a i prikupljanju dokumentacije za gradnju kako bi se deponij legalizirao i omogućilo njegovo korištenje u skladu s uvjetima zaštite okoliša i prirode.

Planiranjem i izgradnjom građevina mora se posebno posvetiti pažnja maksimalnom očuvanju postojećih prirodnih specifičnosti prostora, pridavanju važnosti ambijentalnoj arhitekturi i gradnji i sprečavanju sekundarnog negativnog utjecaja gradnje na prirodu i okoliš.

VI. MJERE ZA OSTVARENJE PROGRAMA

1. Ostvarivanje ovog Programa mora se provoditi u skladu s mjerama provedbe i smjernicama koje su propisane u Prostornom planu Primorsko-goranske županije i Prostornom planu uređenja Općine Lokve.

2. Sredstva za realiziranje predmetnog Programa planirat će se u proračunu za svaku godinu posebno u navedenom četverogodišnjem razdoblju. U prvim godinama predviđa se veća sredstva predvidjeti za otkup zemljišta, a u kasnijem razdoblju kada se stvore preduvjeti veći dio biti će predviđen za izradu planova prostornog uređenja, opremanje zemljišta i izgradnju komunalne infrastrukture. Za financiranje izrade pojedinih planova moguće je da će se iznaći i drugi izvori putem kandidiranja na županijske i državne programe,a u pojedinim slučajevima moguće je i financiranje od strane pojedinih zainteresiranih investitora.

3. S obzirom na to da je Program dosta opsežan i ambiciozan njegova realizacija vjerojatno neće biti potpuna, ali je program zato dovoljno širok da se u slijedećem četverogodišnjem razdoblju mogu ostvarivati razni interesi tržišta i investitora koji u ovom trenutku nisu predvidivi. Na osnovi ovog Programa Poglavarstvo Općine donosit će operativne planove za kraća vremenska razdoblja koji će pratiti trenutne potrebe za gradnjom i mogućnost brze realizacije i biti će rezultat analize stanja na pojedinim lokacijama za koje će se planirati izrada Planova prostornog uređenja. Na osnovi takvog pristupa moći će se na vrijeme planirati sredstva u Proračunu za izradu pojedinih planova prostornog uređenja.

Program mjera za unapređenje stanja u prostoru donosi se za četverogodišnje razdoblje (lipanj 2006. god. do lipnja 2010.) god. objavit će se u Službenom novinama« Primorsko-goranske županije i stupa na snagu osmog dana od dana objave, a primjenjivat će se od 15. lipnja. 2006. god. do 15. lipnja. 2010. god.

Klasa: 350/05/06-01/01

Ur. broj: 2112-02/01-06-02

Lokve, 31. svibnja 2006.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOKVE

Predsjednik
Mirko Turukalo, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=176&mjesto=51316&odluka=47
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr