SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIV. - broj 5. Petak, 10. veljače 2006.
OPĆINA BROD MORAVICE
9

1.

Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01 i 129/05), Općinsko vijeće Općine Brod Moravice, na sjednici održanoj dana 3. veljače 2006. donijelo je

STATUT
Općine Brod Moravice

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Statutom uređuje se status i ustrojstvo Općine Brod Moravice, njezino područje, sjedište i granice, samoupravni djelokrug, obilježja, pečati, Dan Općine Brod Moravice, javna priznanja, ovlasti i način rada tijela Općine Brod Moravice, način obavljanja poslova, financiranje i imovina Općine Brod Moravice, oblici konzultiranja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima na području Općine Brod Moravice, mjesna samouprava, ustrojstvo i rad javnih službi, akti Općine Brod Moravice, način njihova donošenja i njihova objava, oblici suradnje sa drugim jedinicama lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave, te druga pitanja od važnosti za ostvarivanje prava i obveza Općine Brod Moravice.

II. STATUS I PODRUČJE

Članak 2.

Općina Brod Moravice je jedinica lokalne samouprave.

Naziv, područje i granice Općine Brod Moravice utvrđeni su posebnim zakonom.

Područje, granice ili sjedište Općine Brod Moravice mogu se mijenjati samo na način i po postupku propisanim posebnim zakonom.

Članak 3.

Naziv Općine je Općina Brod Moravice.

Općina je pravna osoba.

Sjedište Općine Brod Moravice je u Brod Moravicama, Stjepana Radića 2.

Članak 4.

Općina Brod Moravice obuhvaća područje sljedećih naselja: Brod Moravice, Colnari, Čučak, Delači, Doluš, Donja Dobra, Donja Lamana Draga, Donji Šajn, Donji Šehovac, Goliki, Gornja Lamana Draga, Gornji Šajn, Gornji Šehovac, Gornji Kuti, Goršeti, Kavrani, Klepeće Selo, Kocijani, Lokvica, Maklen, Male Drage, Moravička Sela, Naglići, Nove Hiže, Novi Lazi, Pauci, Planica, Podgorani, Podstene, Razdrto, Smišljak, Stari Lazi, Šepci Podstenski, Šimatovo, Vele Drage, Zahrt, Zavrh i Završje.

Granice Općine Brod Moravice obilježene su na način utvrđen posebnim zakonom.

Općina Brod Moravice na istoku graniči s Gradom Vrbovsko, na zapadu sa Gradom Delnice, na jugu s Općinom Skrad, a na sjevernoj strani je državna granica s Republikom Slovenijom.

III. SAMOUPRAVNI DJELOKRUG

Članak 5.

Općina Brod Moravice samostalna je u odlučivanju u poslovima iz svoga samoupravnog djelokruga u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, zakonom i ovim Statutom.

Članak 6.

Općina Brod Moravice u svom samoupravnom djelokrugu obavlja poslove lokalnog značaja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a koji nisu Ustavom ili zakonom dodijeljeni državnim tijelima i to osobito poslove koji se odnose na:

- uređenje naselja i stanovanje,

- prostorno i urbanističko planiranje,

- komunalno gospodarstvo,

- brigu o djeci,

- socijalnu skrb,

- primarnu zdravstvenu zaštitu,

- odgoj i osnovno obrazovanje,

- kulturu, tjelesnu kulturu i šport,

- zaštitu potrošača,

- zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša,

- protupožarnu i civilnu zaštitu,

- promet na svom području,

- te ostale poslove sukladno posebnim propisima.

Članak 7.

Odlukom Općinskog vijeća mogu se pojedini poslovi iz samoupravnog djelokruga Općine Brod Moravice prenijeti na Primorsko-goransku županiju, odnosno mjesnu samoupravu.

Članak 8.

U okviru poslova, prava i obveza koje obavlja, ostvaruje i osigurava u samoupravnom djelokrugu te u okviru drugih poslova koje može obavljati, Općina Brod Moravice:

- poduzima aktivnosti na jačanju i poticanju gospodarskog razvoja Općine Brod Moravice, kao i poduzetničkih aktivnosti,

- promiče društveni i gospodarski napredak radi vrednovanja lokalnih posebnosti i poštovanja prirodnih i prostornih mogućnosti, te poboljšanja uvjeta života i privređivanja,

- osigurava uvjete za odvijanje prometa i razvitak prometne infrastrukture,

- raspolaže, upravlja i koristi se imovinom u vlasništvu Općine Brod Moravice,

- osigurava sredstva za zadovoljenje javnih potreba građana i vodi brigu o potrebama i interesima građana u području predškolskog odgoja i obrazovanja, školstva, zdravstva, kulture, tjelesne i tehničke kulture i športa,

- potiče, primjenjuje i uređuje mjere radi zaštite životnog standarda i zbrinjavanja socijalno ugroženih osoba, te obavlja poslove socijalne skrbi,

- osigurava uvjete za unapređenje i zaštitu prirodnog okoliša,

- osigurava obavljanje komunalnih djelatnosti,

- vodi brigu o uređenju naselja, kvaliteti stanovanja, komunalnih objekata, obavljanju komunalnih i drugih uslužnih djelatnosti te komunalne infrastrukture,

- osigurava uvjete za uređenje prostora i urbanističko planiranje,

- promiče očuvanje prirodne baštine, te povijesnoga, kulturnoga i graditeljskog naslijeđa,

- osniva pravne osobe radi ostvarivanja gospodarskih, društvenih, komunalnih i drugih interesa i potreba stanovništva,

- potiče razvoj udruga građana,

- njeguje tradicionalne posebnosti, razvija ih i unapređuje,

- osigurava uvjete za zaštitu potrošača, protupožarnu i civilnu zaštitu,

- obavlja sve druge poslove koji su od neposrednog interesa za gospodarski, društveni, kulturni i socijalni napredak Općine Brod Moravice.

Članak 9.

Za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Općina Brod Moravice ustrojava Jedinstveni upravni odjel.

Poslove iz samoupravnog djelokruga mogu obavljati i pravne osobe osnovane radi obavljanja javnih službi u Općini Brod Moravice, u skladu s posebnim propisima.

Obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Općine Brod Moravice može se povjeriti drugim pravnim ili fizičkim osobama u skladu s posebnim propisima.

Članak 10.

Poslovi državne uprave koji se obavljaju u Općini Brod Moravice određuju se posebnim zakonom.

Troškovi obavljanja poslova državne uprave koji su preneseni na tijela Općine Brod Moravice podmiruju se iz državnog proračuna.

Prava i obveze Općine Brod Moravice u obavljanju poslova iz stavka 1. ovog članka pobliže će se urediti posebnim zakonom.

IV. OBILJEŽJA, DAN OPĆINE I JAVNA PRIZNANJA

Članak 11.

Obilježja Općine Brod Moravice su grb i zastava.

Članak 12.

Izgled, uporaba, čuvanje i način isticanja grba i zastave, kao i uvjeti korištenja imena Općine Brod Moravice uređuju se posebnim aktom Općinskog vijeća u skladu s posebnim zakonom.

Članak 13.

Tijela Općine Brod Moravice imaju svoj pečat čiji je oblik, način uporabe i čuvanja propisan posebnim propisom.

Članak 14.

Dan Općine Brod Moravice je 16. kolovoza.

Članak 15.

Općinsko vijeće može pojedinu osobu, koja je zaslužna za Općinu Brod Moravice proglasiti počasnim građaninom.

Počasnim građaninom može biti proglašen državljanin Republike Hrvatske ili strani državljanin koji je svojim radom, znanstvenim ili političkim djelovanjem značajno pridonio napretku i promicanju ugleda Općine Brod Moravice.

Počašću se ne stječu posebna prava, odnosno obveze i osobe koji ih steknu mogu se opozvati ako se pokažu nedostojnim takve počasti.

Članak 16.

Radi odavanja javnog priznanja za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Općine Brod Moravice, a poglavito za naročite uspjehe u unapređivanju gospodarstva, znanosti, športa, kulture, zaštiti i unapređivanju prirodnog okoliša te drugih javnih djelatnosti, kao i poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene, Općina Brod Moravice može dodijeliti, uz proglašenje neke osobe počasnim građaninom i druga svoja priznanja.

Vrste javnih priznanja, uvjeti za njihovo dodjeljivanje, njihov izgled i oblik, kriterij i postupak njihove dodjele, tijela koja provode postupak i vrše dodjelu, uređuju se posebnim aktom Općinskog vijeća.

V. UNUTARNJE USTROJSTVO

1. Općinsko vijeće

Članak 17.

Općinsko vijeće je predstavničko tijelo građana Općine Brod Moravice i tijelo lokalne samouprave koje donosi akte u okviru djelokruga Općine Brod Moravice, te obavlja druge poslove i skladu s Ustavom, zakonom i ovim Statutom.

Općinsko vijeće ima 9 članova.

Članovi Općinskog vijeća biraju se na način i po postupku određenom posebnim zakonom.

Općinsko vijeće smatra se konstituiranim izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina članova Općinskog vijeća.

Sva ostala pitanja u svezi s konstituiranjem Općinskog vijeća, te u svezi s radom Općinskog vijeća utvrđuju se u skladu sa zakonom, ovim Statutom i Poslovnikom Općinskog vijeća.

Članak 18.

Općinsko vijeće:

1. donosi Statut Općine Brod Moravice,

2. donosi odluke i druge opće akte kojima uređuje pitanja iz samoupravnog djelokruga Općine Brod Moravice,

3. donosi proračun, odluku o izvršavanju proračuna i godišnji obračun proračuna,

4. nadzire ukupno materijalno i financijsko poslovanje Općine Brod Moravice,

5. donosi smjernice rada Općine Brod Moravice,

6. utvrđuje programe razvoja pojedinih djelatnosti i javnih potreba od značaja za Općinu Brod Moravice,

7. donosi dokumente prostornog uređenja Općine Brod Moravice,

8. donosi Poslovnik Općinskog vijeća,

9. bira i razrješava predsjednika i potpredsjednike Općinskog vijeća,

10. bira i razrješava Općinskog načelnika i njegovog zamjenika, te članove poglavarstva,

11. odlučuje o pitanju povjerenja, odnosno nepovjerenja općinskom načelniku, njegovom zamjeniku, pojedinim članovima Poglavarstva ili Poglavarstvu u cjelini,

12. osniva radna tijela Općinskog vijeća,

13. bira i razrješava članove radnih tijela Općinskog vijeća,

14. imenuje, bira i razrješava osobe određene zakonom, drugim propisom i ovim Statutom,

15. osniva i ukida, te uređuje ustrojstvo i djelokrug rada Jedinstvenog upravnog odjela Općine Brod Moravice,

16. osniva javne ustanove i druge pravne osobe za obavljanje gospodarskih, društvenih, komunalnih i drugih djelatnosti od interesa za Općinu Brod Moravice, te odlučuje o njihovim statusnim promjenama i preoblikovanjima u skladu sa zakonom,

17. odlučuje o zajedničkom obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga Općine Brod Moravice s drugim jedinicama lokalne samouprave,

18. određuje predstavnike Općine Brod Moravice u Skupštine trgovačkih društava kojih je Općina Brod Moravice osnivač, ako zakonom, ovim Statutom, odnosno posebnim aktom Općinskog vijeća nije odlučivanje povjereno drugom tijelu,

19. odlučuje o davanju suglasnosti za zaduženje i davanju jamstava za ispunjenje obveza trgovačkih društava i javnih ustanova čiji je osnivač i većinski vlasnik Općina Brod Moravice,

20. odlučuje o stjecanju i prijenosu (kupnji i prodaji) dionica, odnosno udjela u trgovačkim društvima kojih je Općina Brod Moravice osnivač, ako zakonom, ovim Statutom odnosno posebnim aktom Općinskog vijeća odlučivanje nije povjereno drugom tijelu,

21. dodjeljuje javna priznanja Općine Brod Moravice,

22. odlučuje o osnivanju, odnosno pristupanju Općine Brod Moravice udruzi općina, te uspostavljanju suradnje Općine Brod Moravice sa lokalnim i regionalnim jedinicama drugih država,

23. odlučuje o prijenosu i preuzimanju osnivačkih prava u skladu sa zakonom,

24. raspisuje lokalni referendum za Općinu Brod Moravice,

25. donosi pojedinačne i druge akte iz samoupravnog djelokruga u skladu sa zakonom,

26. obavlja i druge poslove koji su mu zakonom ili drugim propisima stavljeni u nadležnost.

Članak 19.

Način rada Općinskog vijeća uređuje se Poslovnikom Općinskog vijeća u skladu sa zakonom i ovim Statutom.

Članak 20.

Općinsko vijeće ima predsjednika i dva potpredsjednika koje bira većinom glasova svih članova Općinskog vijeća iz reda svojih članova na način utvrđen Poslovnikom.

Prijedlog za izbor predsjednika i potpredsjednika Općinskog vijeća može podnijeti Povjerenstvo za izbor i imenovanja, kao i najmanje jedna trećina članova Općinskog vijeća.

Članak 21.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Brod Moravice:

- zastupa Općinsko vijeće,

- saziva sjednice Općinskog vijeća, predlaže dnevni red i predsjeda sjednicama Općinskog vijeća,

- brine o ostvarivanju prava i izvršavanju dužnosti članova Općinskog vijeća,

- koordinira rad povjerenstava i drugih radnih tijela Općinskog vijeća,

- samostalno ili putem predsjednika nadležnog radnog tijela, obavještava Općinsko vijeće o mirovanju mandata i prestanku mirovanja mandata članova Općinskog vijeća, o prestanku mirovanja mandata članova Općinskog vijeća, o prestanku mandata članova Općinskog vijeća prije isteka redovitog četverogodišnjeg mandata, te o zamjenicima članova Općinskog vijeća,

- brine o javnosti rada Općinskog vijeća,

- brine o poštivanju Poslovnika Općinskog vijeća,

- obavlja i druge poslove utvrđene Poslovnikom Općinskog vijeća.

U slučaju njegove spriječenosti ili odsutnosti, predsjednika Općinskog vijeća zamjenjuje jedan od potpredsjednika na način utvrđen Poslovnikom Općinskog vijeća.

Članak 22.

Predsjednik i potpredsjednici Općinskog vijeća svoju dužnost obavljaju počasno i za to ne primaju plaću.

Predsjednik i potpredsjednici Općinskog vijeća imaju pravo na naknadu za svoj rad u skladu s posebnim aktom Općinskog vijeća.

Ostala prava i dužnosti predsjednika i potpredsjednika Općinskog vijeća utvrđuju se Poslovnikom Općinskog vijeća.

Članak 23.

Predsjednik Općinskog vijeća saziva sjednice Općinskog vijeća po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca.

Predsjednik je dužan sazvati sjednicu Općinskog vijeća na obrazloženi zahtjev najmanje jedne trećine vijećnika u roku od 15 dana od primitka zahtjeva.

Ukoliko predsjednik Općinskog vijeća ne sazove sjednicu u roku iz prethodnog stavka ovog članka, sjednicu će sazvati Općinski načelnik u daljnjem roku od 15 dana.

Nakon proteka roka iz prethodnog stavka ovog članka sjednicu Općinskog vijeća može sazvati, na zahtjev jedne trećine članova Općinskog vijeća, čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Članak 24.

Mandat člana Općinskog vijeća Općine Brod Moravice izabranog na redovnim izborima traje četiri godine.

Mandat člana Općinskog vijeća Općine Brod Moravice izabranog na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata Općinskog vijeća Općine Brod Moravice izabranog na redovnim izborima.

Članak 25.

Članu Općinskog vijeća mandat prestaje prije isteka redovitog četverogodišnjeg mandata u sljedećim slučajevima:

- ako podnese ostavku, danom dostave pismene ostavke u skladu s pravilima o dostavi propisanim Zakonom o općem upravnom postupku,

- ako mu je pravomoćnom sudskom odlukom oduzeta, odnosno ograničena poslovna sposobnost - danom pravomoćnosti sudske odluke,

- ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od 6 mjeseci - danom pravomoćnosti sudske presude,

- ako odjavi prebivalište s područja Općine Brod Moravice danom odjave prebivališta,

- ako mu prestane hrvatsko državljanstvo sukladno odredbama zakona kojima se uređuje hrvatsko državljanstvo - danom njegova prestanka,

- smrću.

Predsjedniku i ostalim članovima Općinskog vijeća, prava na temelju obavljanja dužnosti prestaju u skladu sa zakonom.

Članak 26.

Članovi Općinskog vijeća nemaju obvezujući mandat i nisu opozivi.

Članu Općinskog vijeća koji za vrijeme trajanja mandata prihvati obnašanje dužnosti koja se prema odredbama posebnog zakona smatra nespojivom, za vrijeme obnašanja nespojive dužnosti mandat miruje, a za to vrijeme zamjenjuje ga zamjenik u skladu sa odredbama posebnog zakona.

Nastavljanje obnašanja dužnosti člana Općinskog vijeća na temelju prestanka mirovanja mandata može se tražiti jedanput u tijeku trajanja mandata.

Članak 27.

Član Općinskog vijeća dužnost obavlja počasno i za to ne prima plaću.

Član Općinskog vijeća ima pravo na naknadu troškova za rad u Općinskom vijeću, stalnim ili povremenim radnim tijelima Općinskog vijeća, upravnim vijećima ustanova i nadzornim odborima trgovačkih društava kojih je Općina Brod Moravice osnivač, a u skladu sa posebnim aktom Općinskog vijeća Općine Brod Moravice.

Ostala prava i dužnosti članova Općinskog vijeća i način njihova ostvarivanja uređuju se Poslovnikom Općinskog vijeća u skladu sa zakonom, ovim Statutom i Poslovnikom Općinskog vijeća.

Članak 28.

Član Općinskog vijeća ima pravo:

- predlagati Općinskom vijeću donošenje odluka i drugih

akata, te razmatranje pojedinih pitanja iz njegovog djelokruga,

- podnositi amandmane na prijedlog općih akata,

- izjašnjavati se o pitanjima koja su na dnevnom redu

sjednica Općinskog vijeća,

- biti biran u Povjerenstva i druga radna tijela Općinskog

vijeća,

- postavljati pitanja Općinskom načelniku, Poglavarstvu ili Pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela Općine Brod Moravice o njihovom radu i obavljanju poslova iz njihovog djelokruga,

- tražiti i dobivati podatke od tijela Općine Brod Moravice i njezinog odjela, te koristiti njihove stručne i tehničke usluge potrebne za obavljanje dužnosti člana Općinskog vijeća u skladu sa Poslovnikom Općinskog vijeća.

Prava i dužnosti članova Općinskog vijeća i način njihova ostvarivanja uređuju se Poslovnikom Općinskog vijeća.

Članak 29.

Općinsko vijeće može održati sjednicu ako je na sjednici nazočna većina članova Općinskog vijeća, a odluke donosi većinom glasova nazočnih vijećnika.

Statut Općine Brod Moravice, proračun i godišnji obračun proračuna, odluku o izboru i razrješenju predsjednika i potpredsjednika Općinskog vijeća, odluku o izboru i razrješenju općinskog načelnika, njegovog zamjenika i članova Poglavarstva, odluku o iskazivanju nepovjerenja ovim tijelima, te Poslovnik Općinskog vijeća, Općinsko vijeće donosi većinom glasova svih članova Općinskog vijeća.

Poslovnikom Općinskog vijeća mogu se odrediti i druga pitanja o kojima se odlučuje većinom glasova svih članova Općinskog vijeća.

Članak 30.

Sjednice Općinskog vijeća su javne.

Nazočnost javnosti može se isključiti samo iznimno, u slučajevima predviđenim posebnim propisima i općim aktom Općine.

Na sjednicama Općinskog vijeća glasuje se javno, ako Općinsko vijeće ne odluči da se, s Poslovnikom Općinskog vijeća ili drugim općim aktom, o nekom pitanju glasuje tajno.

Sjednice Općinskog vijeća mogu se sazvati i elektroničkim putem, te se održavati putem video veze (videokonferencija).

Poslovnikom o radu ili drugim aktom Općinskog vijeća uredit će se osiguranje praćenja rasprave i sudjelovanju u radu i odlučivanju.

Članak 31.

Općinsko vijeće osniva stalna ili povremena Povjerenstva, Odbore ili druga radna tijela radi proučavanja ili razmatranja pojedinih pitanja, te pripreme prijedloga odluka i drugih akata iz njegovog djelokruga kao i davanja mišljenja i prijedloga u svezi drugih pitanja koja su na dnevnom redu sjednica Općinskog vijeća.

Članak 32.

Stalna radna tijela Općinskog vijeća su:

- Mandatni Odbor,

- Odbor za Statut i Poslovnik,

- Odbor za izbor i imenovanja,

- Odbor za proračun i financije,

- Odbor za komunalne djelatnosti,

- Odbor za gospodarski razvoj, obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo,

- Odbor za turizam i zaštitu okoliša,

- Odbor za odgoj i školstvo, zdravstvo i socijalnu skrb, kulturu i šport,

- Odbor za zaštitu od požara i civilnu zaštitu.

Sastav, broj članova, djelokrug i način rada tijela iz stavka 1. ovog članka utvrđuju se Poslovnikom Općinskog vijeća.

Općinsko vijeće može odlukom osnovati i druga stalna ili povremena radna tijela Općinskog vijeća Općine Brod Moravice.

2. Općinski načelnik

Članak 33.

Općinski načelnik zastupa Općinu Brod Moravice.

Općinski načelnik ima jednog zamjenika.

Općinski načelnik odgovoran je središnjim tijelima državne uprave za obavljanje poslova državne uprave prenijetih u djelokrug Općine Brod Moravice.

Općinski načelnik obavlja poslove utvrđene ovim Statutom u skladu sa zakonom.

Članak 34.

Općinskog načelnika i njegovog zamjenika bira Općinsko vijeće iz redova svojih članova, većinom glasova svih članova Općinskog vijeća, na isti način i po istom postupku utvrđenim Poslovnikom Općinskog vijeća u skladu sa zakonom i ovim Statutom.

Općinskog načelnika bira Općinsko vijeće u pravilu između nositelja lista stranaka i nezavisnih lista koje su osvojile mandate u Općinskom vijeću.

Prijedlog za izbor općinskog načelnika i njegovog zamjenika može podnijeti Odbor za izbor i imenovanja, kao i najmanje jedna trećina članova Općinskog vijeća.

Prijedlog kandidata za općinskog načelnika i njegovog zamjenika podnosi se za svaku dužnost pojedinačno.

Članak 35.

Općinski načelnik svoju dužnost obavlja profesionalno i za to vrijeme ostvaruje pravo na plaću, odnosno naknadu plaće, kao i druga prava iz radnog odnosa sukladno posebnim propisima.

Članak 36.

Zamjenik općinskog načelnika dužnost obavlja počasno i za to ne prima plaću.

Zamjenik općinskog načelnika ima pravo na naknadu troškova za rad u Poglavarstvu i radnim tijelima Općinskog vijeća, upravnim vijećima ustanova i nadzornim odborima trgovačkih društava kojih je Općina Brod Moravice osnivač, u skladu sa posebnim aktom Općinskog vijeća.

Članak 37.

Općinski načelnik:

- ima pravo predlagati Općinskom vijeću donošenje općih i drugih akata,

- podnosi Poglavarstvu prijedlog Proračuna i odgovoran je za njegovo izvršenje,

- obavlja nadzor nad zakonitošću rada upravnih tijela općine, poduzima mjere za osiguranje učinkovitosti njihova rada, te im daje upute za rad,

- zaključuje ugovore i druge pravne poslove u skladu sa zakonom i drugim propisima,

- daje punomoći za zastupanje Općine Brod Moravice,

- odgovara za zakonitost rada Poglavarstva i upravnih tijela Općine Brod Moravice,

- obavlja druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost zakonom, drugim propisom, ovim Statutom ili drugim općim aktom.

Članak 38.

Općinski načelnik u obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga Općine ima pravo obustaviti od primjene opći akt Općinskog vijeća, ako ocijeni da je tim aktom povrijeđen zakon ili drugi propis te zatražiti od Općinskog vijeća da u roku od petnaest dana otkloni uočene nedostatke.

Ako Općinsko vijeće to ne učini, Općinski načelnik je dužan u roku od osam dana o tome obavijestiti predstojnika ureda državne uprave u županiji, te čelnika središnjeg tijela državne uprave ovlaštenog za nadzor nad zakonitošću rada tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Članak 39.

Općinskog načelnika u slučaju duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti u obavljanju svoje dužnosti, zamjenjuje zamjenik općinskog načelnika.

Članak 40.

Općinski načelnik, u skladu sa ovim Statutom, može obavljanje određenih poslova iz svog djelokruga povjeriti svom zamjeniku.

Pri obavljanju povjerenih poslova, zamjenik općinskog načelnika dužan se je pridržavati uputa općinskog načelnika.

Povjeravanjem poslova iz svog djelokruga zamjeniku, ne prestaje odgovornost općinskog načelnika za njihovo obavljanje.

3. Poglavarstvo

Članak 41.

Poglavarstvo je izvršno tijelo Općine Brod Moravice.

Poglavarstvo je odgovorno Općinskom vijeću za svoj rad i odluke koje donosi.

Članak 42.

Poglavarstvo ima 3 (tri) člana.

Općinski načelnik je predsjednik Poglavarstva.

Zamjenik općinskog načelnika po položaju je zamjenik predsjednika Poglavarstva.

Članak 43.

Članove Poglavarstva bira općinsko vijeće na prijedlog općinskog načelnika, većinom glasova svih članova vijeća, na vrijeme od 4 (četiri) godine.

Članovi Poglavarstva mogu biti zaduženi za jedno ili više određenih područja iz djelokruga Općine Brod Moravice.

Članak 44.

Općinski načelnik podnosi Općinskom vijeću prijedlog kandidata za članove Poglavarstva u roku od 30 dana od dana njegovog izbora.

Ako prijedlog Općinskog načelnika za izbor članova Poglavarstva ne dobije potrebnu većinu, općinski načelnik podnosi Općinskom vijeću novi prijedlog, najkasnije u roku od idućih 15 dana.

Svaki član Poglavarstva, uključujući predsjednika i njegovog zamjenika, može biti zadužen za jedno ili više određenih područja iz djelokruga Općine.

Članak 45.

Članovi Poglavarstva, kao i zamjenik predsjednika Poglavarstva, svoju dužnost obavljaju počasno i za to ne primaju plaću.

Zamjenik predsjednika i članovi Poglavarstva imaju pravo na naknadu za svoj rad u Poglavarstvu, radnim tijelima Općinskog vijeća, upravnim vijećima ustanova i nadzornim odborima trgovačkih društava kojih je Općina Brod Moravice osnivač, a u skladu sa posebnom Odlukom Općinskog vijeća.

Članak 46.

Općinskom načelniku, njegovom zamjeniku te članovima Poglavarstva prava na temelju obavljanja dužnosti prestaju:

- danom izbora novog općinskog načelnika,

- danom kada ga Općinsko vijeće razriješi dužnosti povodom podnijete ostavke na dužnost ili povodom iskazanog nepovjerenja,

- danom imenovanja povjerenika Vlade Republike Hrvatske, kada su nastupile zakonom predviđene okolnosti za imenovanje povjerenika.

Općinski načelnik od dana raspisivanja izbora za članove Općinskog vijeća pa do dana izbora novog općinskog načelnika može obavljati samo poslove koji su neophodni za redovito i nesmetano funkcioniranje Općine.

Članak 47.

Poglavarstvo

1. Utvrđuje i priprema prijedloge općih akata koje donosi Općinsko vijeće,

2. Daje mišljenje o prijedlozima općih akata koje podnose drugi ovlašteni predlagatelji,

3. Predlaže Općinskom vijeću donošenje proračuna i godišnjeg obračuna proračuna,

4. Izvršava ili osigurava izvršenje općih akata Općinskog vijeća,

5. Usmjerava djelovanje upravnog tijela Općine Brod Moravice u obavljanju poslova iz njegovog samoupravnog djelokruga, te nadzire njegov rad,

6. Upravlja i raspolaže nekretninama i pokretninama u vlasništvu Općine Brod Moravice kao i njezinim prihodima i rashodima, a u skladu sa ovim Statutom i zakonom,

7. Podnosi izvješće Općinskom vijeću o svom radu kao i radu upravnog tijela Općine Brod Moravice,

8. Obavlja i druge poslove utvrđene ovim Statutom.

Članovi Poglavarstva nemaju pravo odlučivanja o pitanjima iz prethodnog stavka točka 6. ovog članka kada su osobno ili preko članova uže obitelji zainteresirana strana.

Članak. 48.

Poglavarstvo donosi odluke većinom glasova, ako je na sjednici nazočna većina njegovih članova. Odluke kojima raspolaže nekretninama i pokretninama u vlasništvu Općine, kao i njezinim prihodima i rashodima Poglavarstvo donosi većinom glasova svih članova.

Ustrojstvo, način rada i odlučivanja Poglavarstva podrobnije se uređuje Poslovnikom Poglavarstva u skladu sa zakonom i ovim Statutom.

Članak 49.

Općinsko vijeće može općinskom načelniku, pojedinom članu poglavarstva ili poglavarstvu u cjelini iskazati nepovjerenje i razriješiti ga dužnosti prije isteka vremena na koje je izabran.

Odluka o nepovjerenju je prihvaćena ako je za nju glasovala većina svih članova Općinskog vijeća.

Prijedlog za iskazivanje nepovjerenja može podnijeti najmanje jedna trećina članova Općinskog vijeća.

O prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja ne može se raspravljati i glasovati prije nego protekne sedam dana od dana njegova podnošenja.

Rasprava i glasovanje o prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja mora se provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga predsjedniku Općinskog vijeća.

Općinski načelnik može tražiti glasovanje o povjerenju Poglavarstvu.

Ako Općinsko vijeće povodom prijedloga općinskog načelnika ne donese odluku kojom potvrđuje povjerenje Poglavarstvu, time se ne smatra da je Poglavarstvu iskazano nepovjerenje.

Članak 50.

Kada Općinsko vijeće izglasa nepovjerenje općinskom načelniku ili Poglavarstvu u cjelini, ono mora izabrati novog općinskog načelnika u roku od 30 dana od dana izglasavanja nepovjerenja.

Ako odlukom o izglasavanju nepovjerenja općinskom načelniku i Poglavarstvu u cjelini nije određen dan razrješenja i prestanka dužnosti, općinski načelnik i Poglavarstvo kojem je iskazano nepovjerenje smatraju se razriješenim i prestaje im dužnost izborom novog općinskog načelnika.

Odlukom o iskazivanju nepovjerenja općinskom načelniku i članu Poglavarstva ne prestaje dužnost člana Općinskog vijeća.

U slučaju izglasavanja nepovjerenja pojedinom članu Poglavarstva, Općinsko vijeće donosi odluku o danu s kojim se razrješuje dužnosti.

Ako Općinsko vijeće ne izglasa nepovjerenje, članovi Općinskog vijeća koji su podnijeli prijedlog ne mogu ponovno podnijeti isti prijedlog prije isteka roka od 6 mjeseci od njegovog odbijanja.

Članak 51.

Općinski načelnik, njegov zamjenik i ostali članovi Poglavarstva mogu podnijeti ostavku na svoju dužnost.

U slučaju iz prethodnog stavka ovog članka, osobi koja je podnijela ostavku, dužnost prestaje danom kada ga Općinsko vijeće razriješi dužnosti povodom podnijete ostavke.

4. Općinska uprava

Članak 52.

Za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Općine Brod Moravice kao i poslova državne uprave prenijetih na Općinu Brod Moravice, ustrojava se Jedinstveni upravni odjel Općine Brod Moravice.

Jedinstveni upravni odjel osniva se i ukida odlukom Općinskog vijeća kojom se utvrđuje njegovo ustrojstvo, djelokrug i druga pitanja značajna za njegov rad.

Jedinstveni upravni odjel dužan je svojim radom omogućiti učinkovito ostvarivanje prava i potreba građana i pravnih osoba u skladu sa zakonom i ovim Statutom.

Jedinstvenim upravnim odjelom upravlja pročelnik kojeg na temelju javnog natječaja imenuje Poglavarstvo.

Za obavljanje poslova iz djelokruga Jedinstvenog upravnog odjela, pročelnik je odgovoran Općinskom načelniku i Poglavarstvu.

U obavljanju poslova iz prethodnog stavka ovog članka pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela dužan je pridržavati se uputa za rad Općinskog načelnika i Poglavarstva.

Članak 53.

Poglavarstvo može razriješiti pročelnika iz prethodnog članka:

1. Ako sam zatraži razrješenje,

2. Ako nastanu takvi razlozi koji po posebnim propisima kojima se uređuju radni odnosi dovode do prestanka radnog odnosa,

3. Ako pročelnik ne postupa po propisima ili općim aktima Općine Brod Moravice ili neosnovano ne izvršava odluke tijela Općine ili postupa protivno njima,

4. Ako pročelnik svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzroči Općini Brod Moravice veću štetu ili ako zanemaruje ili nesavjesno obavlja svoje dužnosti koje mogu štetiti interesima službe u obavljanju poslova Općine.

Kada pročelnik bude razriješen sukladno prethodnom stavku ovog članka rasporedit će se na drugo radno mjesto u Jedinstveni upravni odjel Općine Brod Moravice, za koje ispunjava stručne uvjete.

Na ostala prava, obveze i odgovornosti kao i druga pitanja u svezi sa radom pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Brod Moravice, a koja nisu uređena ovim statutom, primjenjuju se prije svega odredbe zakona, te ostalih akata Općine kojima se uređuju radni odnosi službenika i namještenika u Općini Brod Moravice.

Članak 54.

Jedinstveni upravni odjel u okviru prava i dužnosti Općine Brod Moravice priprema prijedloge odluka i drugih akata, neposredno izvršava akte Općinskog vijeća, Poglavarstva i Općinskog načelnika, prati stanje u upravnim područjima za koje je osnovano, rješava u upravnim stvarima, nadzire provođenje općih akata Općinskog vijeća, poduzima mjere za koje je ovlašten općim aktima Općinskog vijeća, te obavlja i druge poslove.

U obavljanju poslova iz stavka 1. ovog članka Jedinstveni upravni odjel dužan je raditi po smjernicama i preporukama Općinskog načelnika i Poglavarstva.

Upravne, stručne i ostale poslove u Općini Brod Moravice obavljaju službenici i namještenici.

Službenici obavljaju upravne i stručne poslove iz djelokruga tijela u kojem rade, a namještenici obavljaju prateće i pomoćne poslove.

Prava, obveze i odgovornosti kao i druga pitanja od značenja za rad službenika i namještenika u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Brod Moravice uređuju se aktima Općinskog vijeća i Poglavarstva u skladu sa zakonom.

Službenici u Općini Brod Moravice poticat će se na trajno stručno osposobljavanje i usavršavanje putem tečaja, seminara i školovanja.

5. Javne službe

Članak 55.

U okviru samoupravnog djelokruga, Općina Brod Moravice osigurava obavljanje javnih službi koje zadovoljavaju svakodnevne potrebe građana na području komunalnih, gospodarskih i društvenih djelatnosti, te drugih djelatnosti u skladu sa zakonom.

Općina Brod Moravice osigurava obavljanje komunalnih, gospodarskih i društvenih djelatnosti osnivanjem vlastitih tr

govačkih društava, javnih ustanova i vlastitih pogona u skladu sa zakonom.

Obavljanje određenih poslova Općina Brod Moravice može, u skladu sa zakonom i na temelju općih akata Općine povjeriti na temelju ugovora o koncesiji i ugovora o povjeravanju komunalnih poslova, drugim pravnim i fizičkim osobama.

U obavljanju komunalnih, gospodarskih, društvenih i drugih djelatnosti, pravne i fizičke osobe dužne su poduzimati mjere za očuvanje i zaštitu okoliša.

Članak 56.

Općina Brod Moravice nadzire rad i vodi brigu o racionalnom i zakonitom radu pravnih osoba iz prethodnog članka.

Tijela, postupak i način nadzora nad radom pravnih osoba iz prethodnog članka, propisuje Poglavarstvo Općine Brod Moravice.

VI. IMOVINA I FINANCIRANJE OPĆINE

a) Imovina Općine Brod Moravice

Članak 57.

Sve pokretne i nepokretne stvari te imovinska prava koja pripadaju Općini Brod Moravice čine njezinu imovinu.

Općina Brod Moravice mora upravljati, koristiti se i raspolagati svojom imovinom pažnjom dobrog domaćina.

Općina Brod Moravice vodi evidenciju o svojoj imovini.

Članak 58.

Općina Brod Moravice ima prihode kojima u okviru svojeg samoupravnog djelovanja slobodno raspolaže.

Prihodi Općine razmjerni su poslovima koje obavlja, a u skladu sa zakonom.

b) Financiranje Općine Brod Moravice

Članak 59.

Prihodi Općine su:

1. općinski porezi, prirez, naknade, doprinosi i pristojbe,

2. prihodi od stvari i imovinskih prava u vlasništvu Općine,

3. prihodi od trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u vlasništvu Općine ili u kojima Općina ima udio ili dionice,

4. prihodi od naknada za koncesije koje daje Općinsko vijeće,

5. novčane globe za prekršaje koje Općina sama propiše u skladu sa zakonom,

6. udio u zajedničkim porezima s Republikom Hrvatskom,

7. sredstva pomoći i dotacije Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske predviđene u županijskom i državnom proračunu,

8. darovi, nasljedstva i legati,

9. naknade iz državnog proračuna za obavljanje poslova državne uprave koji su preneseni na Općinu,

10. drugi prihodi određeni zakonom.

Članak 60.

Ukupno materijalno i financijsko poslovanje Općine Brod Moravice nadzire Općinsko vijeće.

VII. NEPOSREDNO SUDJELOVANJE GRAĐANA U ODLUČIVANJU

Članak 61.

Građani mogu neposredno sudjelovati u odlučivanju o lokalnim poslovima putem referenduma i mjesnog zbora građana u skladu sa zakonom i ovim Statutom.

Članak 62.

Referendum se može raspisati radi odlučivanja o prijedlogu o promjeni Statuta, o prijedlogu općeg akta ili drugog pitanja iz djelokruga Općinskog vijeća, kao i o drugim pitanjima određenim zakonom i ovim Statutom.

Referendum, temeljem odredbi zakona i ovog Statuta, raspisuje Općinsko vijeće na prijedlog jedne trećine njegovih članova, na prijedlog Poglavarstva, na prijedlog polovine mjesnih odbora ili na prijedlog 20% birača upisanih u birački popis na području Općine Brod Moravice.

Članak 63.

Odlukom o raspisivanju referenduma sukladno posebnom zakonu, određuju se pitanja o kojima će građani odlučivati, datum glasovanja i područje na kojem se provodi.

Članak 64.

Pravo glasovanja na referendumu imaju građani koji imaju prebivalište na području Općine Brod Moravice i upisani su u popis birača.

Odluka donesena na referendumu obvezatna je za Općinsko vijeće.

Članak 65.

Građani imaju pravo predlagati Općinskom vijeću donošenje određenog akta ili rješavanje određenog pitanja iz njegovog djelokruga.

O prijedlogu iz stavka 1. ovog članka Općinsko vijeće može raspravljati ako ga potpisom podrži najmanje 10% birača upisanih u popis birača Općine Brod Moravice, te dati odgovor podnositelju najkasnije u roku od tri mjeseca od prijama prijedloga.

Članak 66.

Svaki građanin i pravna osoba ima pravo tijelima Općine Brod Moravice kao i upravnim odjelima podnositi predstavke i pritužbe i na njih dobiti odgovor u roku od 30 dana od dana podnošenja.

VIII. MJESNA SAMOUPRAVA

Članak 67.

Na području Općine Brod Moravice mogu se osnivati mjesni odbori kao oblik neposrednog sudjelovanja u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana.

U ostvarivanju prava iz stavka 1. ovog članka, mjesni odbori uvažavat će interes Općine Brod Moravice u cjelini.

Mjesni odbor u pravilu se osniva za jedno naselje, više međusobno povezanih manjih naselja ili za dio većih naselja, odnosno Općine Brod Moravice koji u odnosu na ostale dijelove čini zasebnu razgraničenu cjelinu (dio naselja), na čijem području živi najmanje 10% ukupnog stanovništva Općine Brod Moravice.

Mjesni odbor je pravna osoba.

Članak 68.

Inicijativu i prijedlog za osnivanje odnosno za eventualni kasniji teritorijalni preustroj osnovanih mjesnih odbora mogu dati:

- Općinsko poglavarstvo,

- najmanje 30 građana Općine Brod Moravice,

- organizacije i udruženja Općine Brod Moravice,

- zbor građana Općine Brod Moravice,

- odbor za Statut i Poslovnik Općine Brod Moravice.

Članak 69.

Tijela mjesnog odbora su vijeće mjesnog odbora i predsjednik vijeća mjesnog odbora.

Broj članova vijeća mjesnog odbora odredit će se prilikom njihova osnivanja.

Mandat članova vijeća mjesnih odbora traje četiri godine.

Članak 70.

Vijeće mjesnog odbora biraju građani s područja mjesnog odbora koji imaju biračko pravo.

Članovi vijeća biraju se neposredno tajnim glasovanjem, a postupak izbora regulira se posebnim aktom Općinskog vijeća, shodno odredbama zakona kojim se određuje izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave.

Prva konstituirajuća sjednica sazvat će se u roku od 30 dana od dana objave izbornih rezultata.

Konstituirajuće sjednice mjesnih odbora saziva općinski načelnik ili osoba koju on ovlasti.

Vijeće mjesnog odbora iz svog sastava na prvoj sjednici tajnim glasovanjem bira predsjednika vijeća na vrijeme od četiri godine.

Članak 71.

Nadzor nad zakonitošću rada mjesnog odbora obavlja Poglavarstvo koje može raspustiti vijeće mjesnog odbora, ako ono učestalo krši ovaj Statut, pravila mjesnog odbora ili ne izvršava povjerene mu poslove.

IX. AKTI OPĆINE

Članak 72.

Općinsko vijeće u svom samoupravnom djelokrugu donosi Statut, Poslovnik, Općinski proračun, godišnji obračun proračuna, odluke, zaključke, rješenja, preporuke, naputke i ostale akte, te daje vjerodostojna tumačenja odredbi ovog Statuta i drugih općih akata.

Podrobnije odredbe o aktima Općine, postupku donošenja akata, te vjerodostojna tumačenja akata utvrdit će se Poslovnikom Općinskog vijeća.

Članak 73.

Prije stupanja na snagu opći akt se objavljuje u službenom glasilu Općine.

Opći akt stupa na snagu najranije osmi dan od dana njegove objave. Iznimno, općim aktom se može iz osobito opravdanih razloga odrediti da stupa na snagu danom objave.

Opći akt ne može imati povratno djelovanje.

Članak 74.

Općinsko Poglavarstvo Općine Brod Moravice donosi zaključke, odluke, pravilnike, preporuke, rješenja, upute, naputke.

Članak 75.

Radna tijela, Povjerenstva i Odbori Općinskog vijeća i Poglavarstva donose zaključke i preporuke.

Članak 76.

Općinski načelnik osigurava izvršavanje općih akata Općinskog vijeća, te obavlja nadzor nad zakonitošću rada Jedinstvenog upravnog odjela koji obavlja poslove iz samoupravnog djelokruga Općine Brod Moravice.

Članak 77.

Jedinstveni upravni odjel kao upravno tijelo osnovano za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga općine, neposredno izvršava i nadzire provođenje općih akata Općinskog vijeća.

U provođenju nadzora iz stavka 1. ovog članka Jedinstveni upravni odjel može u slučaju neprovođenja općeg akta poduzimati mjere propisane tim aktom i zakonom.

Članak 78.

Jedinstveni upravni odjel u izvršavanju općih akata Općinskog vijeća donosi pojedinačne akte kojima rješava o pravima, obvezama i pravnim interesima fizičkih i pravnih osoba.

Protiv pojedinačnih akata iz stavka 1. ovog članka koje donosi Jedinstveni upravni odjel, može se izjaviti žalba nadležnom Upravnom tijelu Primorsko-goranske županije.

Na donošenje akata iz ovog članka shodno se primjenjuju odredbe Zakona o općem upravnom postupku, ako posebnim zakonom nije propisan postupak pred tijelima jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave.

Članak 79.

Pojedinačni akt kojim se rješava o obvezi razreza lokalnih poreza, doprinosa i naknada, odnosno poreza, doprinosa i naknada koji su prihod Općine, donosi se po skraćenom postupku.

Članak 80.

Protiv pojedinačnih akata Općinskog vijeća i Poglavarstva Općine Brod Moravice kojima se rješava o pravima, obavezama i pravnim interesima fizičkih osoba, ako posebnim zakonima nije drugačije propisano, ne može se izjaviti žalba već se može pokrenuti upravni spor.

X. NADZOR ZAKONITOSTI OPĆIH AKATA

Članak 81.

Nadzor nad zakonitošću općih akata Općinskog vijeća u njegovom samoupravnom djelokrugu obavlja Ured državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji i nadležna središnja tijela državne uprave svako u svojem djelokrugu, sukladno posebnom zakonu.

Općinski načelnik dužan je dostaviti Statut, Poslovnik, Proračun ili drugi opći akt predstojniku ureda državne uprave u županiji zajedno za izvodom iz zapisnika koji se odnosi na postupak donošenja općeg akta propisan Statutom i Poslovnikom u roku od 15 dana od dana donošenja općeg akta.

Na ostala pitanja koja nisu regulirana ovim Statutom, primjenjuju se odredbe Poslovnika i zakona.

XI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 82.

Prijedlog za promjenu Statuta može podnijeti jedna trećina vijećnika Općinskog vijeća i Općinsko Poglavarstvo Općine Brod Moravice.

Prijedlog mora biti obrazložen, a podnosi se predsjedniku Općinskog vijeća.

Članak 83.

Općinsko vijeće odlučuje da li će pristupiti raspravi o predloženoj promjeni Statuta.

Ako se niti nakon ponovljene rasprave ne donese odluka da će pristupiti raspravi o predloženoj promjeni, isti prijedlog se ne može staviti na dnevni red Općinskog vijeća prije isteka roka od 6 mjeseci od dana zaključivanja rasprave o prijedlogu.

Članak 84.

Ustrojstvo i opći akti Općine Brod Moravice uskladit će se s ovim Statutom u roku od 6 mjeseci od njegova stupanja na snagu.

Ranije doneseni akti iz samoupravnog djelokruga Općine ostaju na snazi ukoliko nisu u suprotnosti s odredbama ovog Statuta.

U slučaju suprotnosti akata iz stavka 2. ovog članka, neposredno se primjenjuju odredbe ovog Statuta, odnosno zakona.

Članak 85.

Danom stupanja na snagu ovog Statuta, prestaje vrijediti Statut Općine Brod Moravice (»Službene novine« broj 28/01 i 8/05).

Članak 86.

Ovaj Statut stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 012-01/06-01/02

Ur. broj: 2112-06-06-01-01

Brod Moravice, 3. veljače 2006.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE BROD MORAVICE

Predsjednik
Dragutin Crnković, dipl. ing. v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=160&mjesto=51312&odluka=1
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr