SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIV. - broj 3. Četvrtak, 26. siječnja 2006.
OPĆINA SKRAD
5

2.

Na temelju članka 63. Statuta Općine Skrad (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 6/02), Općinsko vijeće Općine Skrad, na sjednici održanoj 20. siječnja 2006. godine donijelo je

ODLUKU
o izmjenama i dopunama Poslovnika Općinskog vijeća Općine Skrad

Članak 1.

U Poslovniku Općinskog vijeća Općine Skrad (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 6/02), u članku 8. stavak 1. u alineji 3. iza riječi »općinskom načelniku« dodaje se zarez i riječi: »i članovima Općinskog poglavarstva«.

Članak 2.

Iza članka 25. dodaju se članci 25.a, 25.b, 25.c, 25.d, 25.e, 25.f, 25.g koji glase:

»Članak 25.a

Članove Općinskog poglavarstva bira Vijeće na prijedlog Načelnika većinom glasova svih vijećnika.

Načelnik i izabrani članovi Poglavarstva daju svečanu prisegu.

Tekst prisege glasi: »Prisežem da ću dužnost člana Poglavarstva savjesno obnašati i držati se Ustava i zakona i poštivati pravni poredak, te da ću se zalagati za svekoliki napredak Općine i Republike Hrvatske«.

Predsjednik Vijeća izgovara, a Načelnik i članovi Poglavarstva ponavljaju za njim tekst svečane prisege, a nakon toga je potpisuju.

Član Poglavarstva koji nije bio nazočan na davanju svečane prisege, odnosno koji je naknadno izabran, daje svečanu prisegu na prvoj idućoj sjednici Vijeća.

Članak 25.b

Poglavarstvo određuje člana za svog predstavnika na sjednicama Vijeća povodom rasprava o prijedlogu odluka i drugih akata.

Predstavnik Poglavarstva nazočan je na sjednicama Vijeća i radnih tijela Vijeća, sudjeluje u njihovom radu, iznosi stajališta Poglavarstva, daje obavijesti i stručna objašnjenja, te obavještava Poglavarstvo o stajalištima i mišljenjima Vijeća, odnosno radnih tijela.

Ako na raspravi nije nazočan predstavnik Poglavarstva, Vijeće ili radno tijelo može, smatra li da je prisustvo člana Poglavarstva neophodno, raspravu o toj temi prekinuti ili odgoditi.

Članak 25.c.

Poglavarstvo je odgovorno Vijeću za svoj rad i odluke koje donosi.

Svaki vijećnik može postaviti Poglavarstvu pitanje o ostvarivanju njegovih prava i dužnosti, a posebice o stanju u pojedinim područjima društvenog života, te o izvršavanju odluka i drugih akata Vijeća, o radu Jedinstvenog upravnog odjela i drugih tijela Vijeća i organizacija koje imaju javne ovlasti.

Vijećnik može postaviti pitanje Poglavarstvu ili pojedinom članu.

Članak 25.d

Na prijedlog najmanje 1/3 članova Vijeća može se pokrenuti pitanje povjerenja Načelniku, pojedinom članu Poglavarstva ili Poglavarstvu u cjelini.

Glasovanje o povjerenju Poglavarstvu može zahtijevati i njegov predsjednik.

O prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja ne može se raspravljati i glasovati prije nego što protekne sedam dana od dana njegova podnošenja Vijeću.

Rasprava i glasovanje o prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja mora se provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga predsjedniku Općinskog vijeća.

Odluka o nepovjerenju je prihvaćena ako je za nju glasovala većina svih članova Vijeća.

Članak 25.e

Ako Vijeće odbije prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Načelniku, Poglavarstvu u cjelini ili pojedinom njegovom članu, vijećnici koji su ga postavili ne mogu ponovo podnijeti isti prijedlog prije proteka roka od šest mjeseci.

Članak 25.f

Kada Vijeće izglasa nepovjerenje Načelniku odnosno Poglavarstvu u cjelini, ono mora izabrati novog Načelnika u roku od 30 dana od dana izglasavanja nepovjerenja.

Ako odlukom o iskazivanju nepovjerenja Načelniku ili Poglavarstvu u cjelini nije određen dan razrješenja i prestanka dužnosti, isti se smatraju razriješenim i prestaje im dužnost izborom novog Načelnika ili Poglavarstva.

Članak 25.g

Načelnik i članovi Poglavarstva mogu podnijeti ostavku na svoju dužnost.

U slučaju iz stavka 1.ovog članka, osobi koja je podnijela ostavku, dužnost prestaje kada ga Vijeće razriješi dužnosti povodom podnijete ostavke.«

Članak 3.

U članku 52. stavak 1. mijenja se i glasi:

»Sjednice Vijeća saziva Predsjednik Vijeća po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca.

Predsjednik je dužan sazvati sjednicu Vijeća na obrazloženi zahtjev najmanje jedne trećine vijećnika u roku od 15 dana od primitka zahtjeva.

Ukoliko predsjednik Vijeća ne sazove sjednicu u roku iz stavaka 2. ovog članka, sjednicu će sazvati Načelnik u roku od 15 dana.

Nakon proteka rokova iz stavka 3. ovoga članka sjednicu može sazvati, na zahtjev jedne trećine vijećnika, čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove lokalne i područne /regionalne/ samouprave.«

Članak 4.

Iza članka 61. dodaje se članak 61.a i 61.b koji glase:

»Članak 61.a

Na svakoj sjednici Vijeća, u pravilu prije prelaska na prvu točku dnevnog reda, određuje se vrijeme u kojem vijećnici imaju pravo postavljati pitanja Načelniku i pojedinim članovima Poglavarstva.

Pitanje koje vijećnik postavlja, kao i odgovor na to pitanje mora biti jasno, precizno i kratko.

Vijećnik ima pravo postaviti najviše dva pitanja odjednom.

Članak 61.b

Načelnik odnosno član Poglavarstva kome je postavljeno usmeno pitanje dužan je odmah odgovoriti na postavljeno pitanje na istoj sjednici na kojoj je pitanje postavljeno. U protivnom dužan je navesti razlog zbog kojih ne može odgovoriti.

Pismeni odgovor na pismeno postavljeno pitanje daje se u roku od 20 dana od dana kada je pitanje postavljeno Načelniku odnosno članu Poglavarstva.

U roku iz stavka 2. ovog članka, Načelnik odnosno članovi Poglavarstva dužni su odgovoriti na usmeno postavljeno pitanje ako vijećnik nije dobio odgovor na sjednici ili je zatražio pismeni odgovor.«

Članak 5.

Iza članka 77. dodaje se članak 77.a koji glasi:

»Sjednicama Vijeća i radnih tijela mogu prisustvovati građani Općine.

Pravo iz stavka 1. ovog članka ostvaruje se na način da se zainteresirani građani 48 sati prije održavanja sjednice pismeno obrate predsjedniku Vijeća, sa zahtjevom za prisustvovanje određenoj sjednici Vijeća.

Predsjednik Vijeća prema prostornim mogućnostima općinske vijećnice izdaje odobrenje građanima za prisustvovanje sjednici, prema redosljedu prijavljivanja.

Iznimno, ako se sjednica Vijeća proglasi zatvorenom za javnost, neće se dopustiti prisustvovanje građanima.

Članak 6.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 021-05/06-01/01

Ur. broj: 2112/04-06-01-01

Skrad, 23. siječnja 2006.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE SKRAD

Predsjednik
Dubravko Grbac, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=158&mjesto=51311&odluka=2
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr