SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XI. - broj 12. Petak, 9. svibnja 2003.
OPĆINA KLANA
8

8.

Na temelju članka 16. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03) i članka 19. Statuta Općine Klana (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 26/01), Općinsko vijeće Općine Klana, na sjednici održanoj dana 23. travnja 2003. donosi

ODLUKU
o komunalnom redu

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom pobliže se uređuju odnosi u komunalnom gospodarstvu:

- uređenje naselja

- održavanje čistoće i čuvanje javnih površina

- skupljanje, odvoz i postupanje sa skupljenim komunalnim otpadom

- uklanjanje snijega i leda

- držanje domaćih životinja

- otklanjanje protupravno postavljenih predmeta

- mjere za provođenje komunalnog reda

- kaznene odredbe

II. UREĐENJE NASELJA

Članak 2.

Naselja na području Općine Klana (u daljnjem tekstu: Općine) moraju biti uredna i uređena u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju.

Članak 3.

Javne površine na području Općine moraju biti imenovane i označene natpisnim pločama.

Ime javne površine određuje Općinsko vijeće Općine Klana (u daljnjem tekstu: Općinsko vijeće).

Članak 4.

Ime javne površine mora biti naznačeno na natpisnoj ploči koja se postavlja na svakom ulazu na javnu površinu, kao i na svakom križanju javnih površina.

Natpise ploča za javne površine nabavlja i postavlja te održava Jedinstveni upravni odjel općine.

Natpisne ploče postavljaju se najkasnije u roku od dva mjeseca od imenovanja javne površine.

Članak 5.

Svaka zgrada i svaki posebni ulaz u zgradu mora biti označen kućnim brojem.

Kućni broj određuje nadležna služba Primorsko-goranske županije.

Pločice s oznakom kućnog broja nabavlja i postavlja te održava vlasnik zgrade, vodeći računa o preglednosti.

Pločice s oznakama kućnih brojeva postavljaju se najkasnije u roku od dva mjeseca od donošenja akta, tijela iz stavka 2. ovog članka.

Uređenje vanjskih dijelova zgrade

Članak 6.

Vanjski dijelovi zgrade (fasade, balkoni, terase, ulazna vrata, prozori, podrumski otvori, žljebovi i drugi vanjski uređaji) moraju biti uredni i čisti, a oštećenja se moraju popraviti.

Članak 7.

Vlasnici stanova i poslovnih prostorija, najmoprimci, zakupci i drugi korisnici stambenih i poslovnih prostorija dužni su brinuti o urednom i estetskom vanjskom izgledu i čistoći uličnih terasa, prozora, lođa, balkona i naprava što ih isključivo koriste.

Vlasnici zgrada dužni su brinuti o urednom izgledu i čistoći fasada zgrada, ulaznih vrata u zgradu, podrumskih otvora, prozora i sličnih naprava, što su zajednički dijelovi zgrade.

Na prozorima, vratima, balkonima, terasama i drugim dijelovima zgrada uz javne površine zabranjeno je vješati ili izlagati rublje, posteljinu, sagove i druge predmete koji bi nagrđivali vanjski izgled naselja.

Članak 8.

Vlasnici zgrade dužni su popravljati vanjske dijelove zgrade.

Oštećeni vanjski dijelovi zgrade, što predstavljaju opasnost za prolaznike i promet, moraju se odmah otkloniti o trošku vlasnika zgrade.

Protupravno postavljeni objekti, uređaji, naprave i drugo bit će uklonjeni o trošku vlasnika.

Vanjski dijelovi zgrade, koji nagrđuju opći izgled okoline, moraju se urediti o trošku vlasnika zgrade u tijeku godine u kojoj je ta okolnost utvrđena, a najkasnije u idućoj godini.

Zapuštene ruševne zgrade koje su prijetnja sigurnosti prometa ljudi i vozila vlasnici moraju sanirati odnosno ukloniti, ili će biti uklonjene o njihovom trošku.

Protupravno postavljeni objekti, uređaji, naprave i drugo biti će uklonjeni o trošku vlasnika.

Članak 9.

Zastave, natpisi na platnu i sl. (transparenti) ili drugi prigodni natpisi i ukrasi, što se postavljaju na zgradama moraju biti čisti i uredni, te se moraju ukloniti u roku od 24 sata nakon izminuća prigode radi koje su postavljeni.

Uređenje ograda, vrtova, voćnjaka i sličnih površina

Članak 10.

Površine koje se nalaze uz javne površine i imaju pogled na javnu površinu moraju se držati čistim i urednim.

Na privatnim kao ni na javnim površinama ne smije se duže vrijeme držati građevinski materijal, drva, stvari i sl. Te površine ne smiju ni na koji način narušavati izgled naselja, a posebno ne na središnjim, istaknutim dijelovima naselja.

Ograde uz javno-prometne površine moraju biti izgrađene tako da se uklapaju u okoliš, a gdje je to moguće od ukrasne živice, te ne smiju biti izvedene od bodljikave žice, šiljaka i slično, a njihova izgradnja mora biti izvedena strogo u skladu sa sigurnosnim prometnim propisima.

Bodljikavu žicu, šiljke i slično može se iznimno postaviti kao dopunu postojeće ograde samo iznad visine od 180 cm, i to tako da ne smeta prolaznicima i da po svom položaju ne predstavljaju opasnost od ozljeda.

Vlasnici zgrada dužni su ograde uz zgrade odnosno zemljišta što ih koriste održavati urednima i redovno popravljati te dotrajale ograde ukloniti i postaviti nove.

Članak 11.

Vrtove, voćnjake, vinograde, živice i druge slične površine ispred zgrada kao i neizgrađena zemljišta vlasnici odnosno fizičke i pravne osobe, koji to zemljište koriste, dužni su održavati urednim.

Članak 12.

Trgovačka društva, tijela državne vlasti i tijela lokalne samouprave, udruge građana i druge pravne osobe kao i građani, koji su na to obvezni na osnovi posebnih propisa, ističu na zgradi u kojoj koriste poslovni prostor, odnosno u kojoj je sjedište radnje odgovarajući naziv odnosno tvrtku (u daljnjem tekstu: naziv).

Naziv mora biti čitljiv, tehnički i estetski oblikovan, jezično ispravan te uredan.

Članak 13.

Vlasnici zgrada dužni su omogućiti postavljanje naziva.

U slučaju spora, o mjestu postavljanja naziva, odlučuje Jedinstveni upravni odjel Općine.

Pravne i fizičke osobe i druge osobe iz st. 1. članka 12. ove Odluke dužni su u roku od 15 dana od dana prestanka djelatnosti odnosno od preseljenja iz zgrade u kojoj su obavljali djelatnost odnosno u kojoj je bilo sjedište radnje, naziv ukloniti.

Članak 14.

Pravne i fizičke osobe iz st. 1 članka 12. ove Odluke dužne su nazive redovito održavati i čistiti, te dotrajale obnavljati.

Svako oštećenje i kvar na nazivima mora se odmah ukloniti.

Reklame, natpisi na platnu i sl. (transparenti) i drugi prigodni natpisi i ukrasi

Članak 15.

Na području Općine mogu se postavljati reklame, reklamne ploče, natpisi na platnu i sl. (transparenti) i drugi prigodni natpisi i ukrasi.

Članak 16.

Odobrenje za postavljanje predmeta iz članka 15. ove Odluke izdaje Jedinstveni upravni odjel općine u skladu s prostornim planom ili dokumentima prostornog uređenja.

Uz zahtjev za izdavanje odobrenja iz st. 1. ovog članka potrebno je priložiti nacrt ili fotomontažu pročelja zgrade, a za samostojeće (konzolne) reklame i proračun sigurnosti te suglasnost vlasnika zgrade odnosno vlasnika ili korisnika zemljišta.

U odobrenju iz stavka 1. ovog članka odredit će se mjesto, način i uvjeti postavljanja tih predmeta u skladu s prostornim planom ili dokumentima prostornog uređenja.

Članak 17.

Za zauzimanje javne površine postavom reklama plaća se zakupnina čiju visinu određuje Općinsko vijeće Općine.

Članak 18.

Predmeti iz članka 15. ove Odluke moraju se održavati čistima, urednim i ispravnima, a dotrajali predmeti moraju se obnoviti odnosno zamijeniti novima.

Kvarovi na svjetlećim reklamama moraju se odstraniti u roku od osam dana, neispravne svjetleće reklame moraju se odmah iskopčati ili ukloniti do popravka, a dotrajale svjetleće reklame korisnik je dužan ukloniti.

Članak 19.

Predmete iz čl. 15. ove Odluke ne smije se prljati, oštećivati ili uništavati.

Članak 20.

Plakati, oglasi i slične objave mogu se postavljati samo na oglasnim pločama i drugim prikladnim mjestima koje odredi Općinsko vijeće

Pričvršćivanje i postavljanje plakata odobrava Jedinstveni upravni odjel.

Uredno istaknute plakate zabranjeno je prljati, oštećivati ili uništavati.

Članak 21.

Postavu oglasnih ploča, oglasnih ormarića odobrava Jedinstveni upravni odjel.

Uz zahtjev za odobrenje treba priložiti opis, nacrt i statički račun, a za predmete koji se postavljaju na zgrade fotosnimku pročelja zgrade i suglasnost vlasnika zgrade.

Ako je zgrada ili područje na koje se želi staviti predmet iz članka 23. ove Odluke određeno kao spomenik kulture,

potrebno je predhodno pribaviti dozvolu tijela državne uprave nadležnog za zaštitu spomenika.

Izlozi, izložbeni ormarići i zaštitne naprave iznad izloga i lokala

Članak 22.

Izlozi, izložbeni ormarići te ostali slični objekti koji služe izlaganju robe (u daljnjem tekstu: izlozi) uz javnu površinu moraju biti tehnički i estetski oblikovani, odgovarajućeg osvjetljenja i u skladu s izgledom zgrade i okoliša.

Izlozi se moraju redovito uređivati i čistiti.

U izlozima se ne smije držati ambalaža ili skladištiti roba.

Članak 23.

Zaštitne naprave iznad izloga ili lokala (tende, roloi, platna i sl.) moraju biti čiste i neoštećene te postavljene tako da ne smetaju prolaznicima i ostalom prometu.

Članak 24.

Izložbeni ormarići, zaštitne naprave iznad izloga i lokala i slični predmeti mogu se postavljati na osnovu odobrenja Jedinstvenotg upravnog odjela.

Uz zahtjev za odobrenje treba priložiti nacrt, tehnički opis, fotosnimku pročelja zgrade, fotomontažu, statički proračun i suglasnost vlasnika zgrade.

Za postavljanje predmeta iz stavka 1. ovog članka na objektu što je određen kao spomenik kulture potrebno je pribaviti i predhodnu dozvolu tijela državne uprave nadležnog za spomenike kulture.

Članak 25.

Izlozi koji služe izlaganju robe u prizemlju zgrada s izgledom na javnu površinu, moraju biti izgrađeni iz kvalitetnog materijala i obrađeni na način što odgovara suvremenim tehničkim dostignućima, a u skladu s izgledom zgrade i okoliša.

Članak 26.

Izlozi moraju biti osvjetljeni tijekom cijele noći.

Osvjetljenje izloga mora biti izvedeno da izvori svjetlosti, u pravilu, budu zaklonjeni tako da bljesak osvjetljenja odnosno zrake svjetlosti ne padaju izravno na prometnu površinu.

Članak 27.

Predmeti u izlozima moraju biti izloženi ukusno i stručno.

Nije dopušteno izlagati pojedine predmete izvan izloga. Zabranjeno je vješanje robe i drugih predmeta na vrata ili prozore lokala, te na okvire izloga i fasadu zgrade.

Javna rasvjeta

Članak 28.

Javno-prometne površine (trgovi, ulice i sl.) moraju biti osvijetljeni.

Članak 29.

Za gradnju objekata i uređenja javne rasvjete na području što je određeno kao spomenik kulture potrebno je mišljenje tijela državne uprave nadležnog za zaštitu spomenika kulture.

Članak 30.

Ne smiju se oštećivati i uništavati objekti, uređaji i oprema javne rasvjete niti na njih postavljati oglasi, reklame i slični predmeti bez odobrenja.

Članak 31.

Pravna ili fizička osoba koja je temeljem ugovora preuzela obvezu održavanja javne rasvjete dužna je objekte i uređaje javne rasvjete održavati u ispravnom stanju, a oštećene i izgorjele žarulje odmah, a najkasnije u roku od dva dana od saznanja zamijeniti novim.

Komunalni objekti javne namjene

Članak 32.

Komunalnim objektima javne namjene smatraju se: otvorene tržnice, javni zdenci, vodoskoci, skulpture, javne stube, javni satovi i drugi objekti, javne telefonske govornice, poštanski sandučići i košarice za smeće, klupe na javnim površinama, oprema dječjih igrališta, ograde za zaštitu javnih površina i ukrasne vaze.

Članak 33.

Otvorenu tržnicu, na kojoj se u skladu s tržišnim zakonom obavlja promet žive stoke, poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, održava urednim i čistim pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno održavanje tržnice.

Tržni red propisuje Općinsko vijeće.

Članak 34.

Kiosci (klupe za prodaju poljoprivredno-prehrambenih i drugih proizvoda) na otvorenoj tržnici postavljaju se u skladu s planom rasporeda što ga utvrđuje pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno uređenje i održavanje tržnice uz suglasnost Jedinstvenog upravnog odjela.

Klupe, suncobrani i slične naprave na otvorenoj tržnici moraju biti izrađeni od prikladnog materijala i ne smiju biti neuredni i oštećeni.

Članak 35.

Na otvorenoj tržnici prodavači su dužni prodajno mjesto održavati čistim, a prije napuštanja prodajnog mjesta ambalažu i druge otpatke odstraniti na za to određeno mjesto.

Članak 36.

Na javno-prometne površine mogu se postavljati manji montažni kiosci i pokretne naprave.

Odobrenje za postavljanje kioska i pokretnih naprava izdaje Jedinstveni upravni odjel.

Članak 37.

Kiosci, u smislu odredaba ove Odluke, smatraju se objekti lagane konstrukcije što se u cijelosti ili dijelovima mogu prenositi i služe za prodaju cvijeća, duhana, tiska, voća, povrća, suvenira i druge slične robe.

Članak 38.

Pokretnim napravama, u smislu ove Odluke smatraju se stolovi, klupe, stolci i automati za prodaju napitaka i slične robe, hladnjaci za sladoled, ambulantno-ugostiteljska kolica, peći za pečenje plodina i slične naprave, pokretne ograde i druge naprave postavljene ispred ugostiteljskih i obrtničkih objekata.

Članak 39.

Lokaciju za postavljanje kioska i pokretnih naprava na javno-prometne površine određuje Općinsko vijeće sukladno prostornom planu Općine.

Način i uvjete za postavljanje kioska i pokretnih naprava, kao i visinu zakupnine za korištenje javno-prometne površine na koju su postavljeni, određuje Općinsko vijeće.

Članak 40.

Promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i drugih proizvoda može se odvijati na prostorima što ih za prodaju sezonske robe (krumpir, kupus, rajčica i sl.) ili za prigodnu prodaju (božićne jelke, cvijeće, knjige, čestitke i sl.) odredi Općinsko vijeće.

Odredbe članka 35. ove Odluke primjenjuju se i na osobe koje prodaju robu iz st. 1. toč. 1. ovog članka.

Članak 41.

Javni zdenci, vodoskoci, skulpture na otvorenom i drugi slični objekti javne namjene, telefonske govornice i poštanski sandučići grade se i postavljaju na mjestima koja su za tu namjenu određena prostornim planom Općine, odnosno propisom koji taj plan zamjenjuje.

Košarice za smeće postavlja i čisti KD »Čistoća« Rijeka kojoj je povjereno te obavljanje komunalne djelatnosti.

Košarice za smeće postavljaju se na mjesta koja za to odredi Jedinstveni upravni odjel Općine.

Članak 42.

Komunalni objekti što služe javnoj namjeni moraju se držati u čistom, urednom i ispravnom stanju.

Komunalnim objektima iz članka 32. ove Odluke upravlja i brine se o njihovom održavanju pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno obavljanje komunalne djelatnosti.

Iznimno, komunalnim objektima kao što su telefonske govornice i poštanski sandučići brine se pravna osoba određena za to posebnim propisima.

Članak 43.

Fasade zgrada, ograde, vrata, nazivi, reklame, klupe, stupovi, košarice za smeće, javni zdenci, javne telefonske govornice, poštanski sandučići, vodoskoci, skulpture i drugi slični objekti ne smiju se prljati, oštećivati, uništavati, ne smije se po njima pisati, ni na drugi način nagrđivati njihov izgled.

Autobusne postaje i stajališta, dječja i sportska igrališta

Članak 44.

Autobusna stajališta sa natkritim autobusnim čekaonicama na području Općine kao i uređaji i predmeti koji se nalaze u njihovom sklopu moraju se održavati u čistom, urednom i ispravnom stanju.

Dječja i sportska igrališta i objekti na njima, te površine i objekti koji su namijenjeni za druge javne priredbe moraju se održavati u urednom i ispravnom stanju.

Na površinama i objektima iz stava 1. ovog članka moraju biti na vidnom mjestu istaknute odredbe o održavanju reda, čistoća, zaštite zelenila i sl.

Za urednost tih površina i ispravnost objekta brinu se pravne i fizičke osobe koje tim površinama upravljaju, odnosno koje te površine i objekte koriste.

III. ODRŽAVANJE ČISTOĆE I ČUVANJE JAVNIH POVRŠINA

Članak 45.

Javnim površinama u smislu ove Odluke na području Općine smatraju se:

1. Javno-prometne površine: ulice, ceste, trgovi, javna stubišta, javni prolazi, mostovi, parkirališta i slične površine.

2. Javne zelene površine: parkovi, drvoredi, živice, travnjaci, cvjetnjaci, skupine stabala, dječja igrališta, posude s ukrasnim biljem, zelene površine uz javne ceste u naselju i slične površine i objekti.

3. Prostori oko autobusnih stajališta, posebna stajališta autobusnog prometa u naselju, parkirališta te površine i objekti što su namijenjeni za tržnice, javne priredbe i slični prostori.

Članak 46.

Javne površine na području Općine moraju se redovno održavati i čistiti.

Održavanje čistoće javnih površina obuhvaća uklanjanje smeća s javnih površina, pranje javnih površina te održavanje košarica, posuda i sličnih naprava za odlaganje smeća na javnim površinama.

Članak 47.

Održavanje čistoće javnih površina je redovno i izvanredno.

O redovnom održavanju čistoće na području Općine brine se KD »Čistoća« Rijeka.

Redovno održavanje čistoće obavlja se prema programu koje donosi pravna osoba iz stava 2. ovog članka, a ugovorom godišnje utvrđuje Općinsko vijeće Općine.

Izvanredno održavanje čistoće javnih površina određuje Općinsko vijeće u slučaju vremenskih nepogoda ili sličnih događaja kada javne površine budu prekomjerno onečišćene te kad ih iz drugih razloga treba izvanredno očistiti.

Članak 48.

Iznimno od odredbe članka 47. na javnim površinama čistoću održava ona pravna ili fizička osoba kojoj je ta površina dana na upravljanje i korištenje.

Izvođač radova na gradnji ili rekonstrukciji objekta te prekapanju javnih površina ili drugih radova na javnim površinama, dužan je u tijeku tih radova održavati čistoću javnih površina.

Članak 49.

Pravne i fizičke osobe koje posluju u objektima gdje se obavlja djelatnost dužni su održavati čistoću javnih površina oko tih objekata.

Članak 50.

Radi zaštite zdravlja ljudi i čovjekovog okoliša na javnim površinama zabranjeno je:

- bacati i odlagati otpatke papira, hrane, voća, ambalaže, kutija, limenki, opušaka i sl.

- odlagati ulično, kućno i krupno smeće

- uništavati ili oštećivati košarice za otpatke

- popravljati motorna i druga vozila, osim hitnih popravaka u cilju oslobađanja javne površine za slobodan promet

- prati motorna i druga vozila

- ispuštati otpadne vode

- bacati reklamne letke i ljepiti druge plakate, bez odobrenja

- isprašivati posteljinu, sagove i sl.

- onečišćavati javne površine od strane kućnih ljubimaca, i puštati ih bez nadzora

- oštećivati, uništavati i premještati prometne znakove i koristiti ih u druge svrhe

- onečišćavati javne površine bilo kojim drugim predmetima, stvarima ili radnjama

- paliti otpad

- ostavljati vozila bez registarskih tablica odnosno neregistrirana vozila

- puštati stoku i perad na javne površine u mjestu

- ostaviti piljevinu i druge otpatke nakon piljenja drva

- odlagati na javnu površinu ogrjevno drvo duže od 10 dana

- zauzimati javne površine građevinskim i drugim materijalom bez odobrenja nadležnog organa

- spajati fekalnu kanalizaciju iz obiteljskih kuća u sistem oborinske odvodnje, i ubacivati ulično i kućno smaće u slivnike i kanale za odvodnju

- prljati i oštećivati spomenike, zidove, ograde, natpise, klupe i sl.

- držanje otvorenih gnojnica uz prometnicu i odvođenje vode iz istih površinskim putem

- na bilo koji način oštećivati i uništavati zelene površine

Na javno-prometnim površinama ne smiju se ostaviti karambolirana vozila, ni olupine vozila.

Članak 51.

Vlasnici stambenih objekata dužni su septičke jame izgraditi bez ispusta i preljeva sa vodonepropusnim dnom, a prema uvjetima koje određuje nadležno tijelo graditeljstva.

Septička jama se obavezno mora prazniti putem izabranog koncesionara kada se napuni do 2/3 od ukupne svoje zapremnine.

Ukoliko dođe do ispuštanja fekalija na javne površine iz septičkih jama, vlasnik je dužan sanirati zagađenje o svom trošku putem izabranog koncesionara.

Članak 52.

Vozila što sudjeluju u prometu ne smiju onečišćavati javne prometne površine.

Vozila što prevoze sijeno, slamu, piljevinu, lišće i drugi rasuti teret moraju se prekriti ceradom ili se na drugi način moraju osigurati da se materijal ne prosipa po javnim prometnim površinama.

Vozila što prevoze tekući ili sipki materijal moraju imati sanduke i karoserije iz kojih se materijal ne može prosipati ili curiti.

Članak 53.

Javne površine koriste se u skladu s njihovom namjenom.

Javne površine moraju se održavati tako da budu uredne i čiste te da služe svrsi za koju su namijenjene.

Ne smije se uništavati, oštećivati i onečišćavati javne površine kao ni objekte i uređaje što su na njih postavljeni ili su njihov sastavni dio.

Članak 54.

Na javno-prometnim i javno-zelenim površinama ne smiju se bez odobrenja nadležnog tijela obavljati bilo kakvi radovi, osim radova redovnog održavanja.

Članak 55.

Kada su javno-prometne površine zauzete u smislu odredbi članka 38. ove Odluke mora se osigurati kretanje pješaka.

Zauzeta javna-prometna površina kao i njena okolina mora biti uredna i čista.

Pokretne naprave iz članka 38. ove Odluke moraju biti uredne i čiste i uklapati se u okolinu.

Nije dozvoljeno uskladištavanje robe ni odlaganje ambalaže u okolici zauzete javno-prometne površine.

Članak 56.

Za istovar, smještaj i utovar građevinskog materijala, podizanje skela, popravak vanjskih dijelova zgrade i slične građevinske radove može se, u skladu sa propisima o sigurnosti prometa, privremeno zauzeti javna površina.

Odobrenje za zauzimanje javno-prometnih površina iz st. 1. ovog članka izdaje Jedinstveni upravni odjel.

Jedinstveni upravni odjel naredit će uklanjanje materijala i predmeta istovarenih i smještenih na javno-prometnu površinu protivno odredbama ove Odluke ili bez odobrenja.

Korisnik odobrenja za zauzimanje javne površine dužan je najkasnije u roku od 24 sata po završetku radova obavijestiti Jedinstveni upravni odjel da mu zauzeta površina nije više potrebna. Jedinstveni upravni odjel pregledat će korištenu javnu površinu, i ako ustanovi da postoji kakvo oštećenje na javnoj površini naredit će korisniku odobrenja da o svom trošku korišteni prostor dovede u prijašnje stanje.

Članak 57.

Za izvođenje radova na čišćenju i popravku vanjskih dijelova zgrada i njihovih uređaja (krovova, žljebova, pročelja i sl.) mogu se prema potrebama privremeno zauzeti dijelovi javnih površina.

Na početku i na kraju zgrade na kojoj se radi moraju se kao znak upozorenja postaviti prečke s oznakom i natpisom »Prolaz zabranjen«.

Članak 58.

Za istovar drva, ugljena i sl. te za piljenje ogrijevnog drva mogu se privremeno zauzeti dijelovi javne površine, ali tako da se ne ometa pješački i cestovni promet. Drvo, ugljen i slični materijali moraju se ukloniti s javne površine najkasnije do noći drugog dana, a upotrebljena površina mora se očistiti u roku od sedam dana.

Članak 59.

Robe i materijali mogu se privremeno istovariti na javnim površinama samo u slučaju nedostatka drugog prostora. Utovar i istovar mora se odvijati brzo i bez zastoja tako da se ne ugrožava sigurnost prolaznika i ne zaustavlja promet.

Zabranjeno je stavljati ambalažu i slično ispred radnji, prodavaonica i skladišta na javnu površinu.

Zabranjeno je stavljati ispred zgrade ili ograde odnosno na zgradu ili ogradu uređaje i predmete što mogu povrijediti prolaznike ili im nanijeti štetu, kao i stavljanje takvih predmeta na javnu površinu.

Članak 60.

Zabranjeno je na javnim zelenim površinama:

1. obaranje, rezanje i kidanje drveća i bilja,

2. zasijecanje, zarezivanje, zabijanje čavala, plakatiranje, privezivanje životinja i stvari te drugo oštećivanje drveća, grmlja, živica, travnjaka i drugih nasada,

3. penjanje po drveću, gaženje i hodanje po travnjacima i drugim nasadima,

4. kopanje i odnošenje ili donošenje zemlje odnosno humusa,

5. puštanje životinja (krupne i sitne stoke) na zelene javne površine i nasade,

6. odlaganje smeća,

7. svako drugo oštećenje i uništenje javnih zelenih površina, uređaja i objekata.

Na javnim zelenim površinama ne smiju se voziti i zaustavljati vozila.

IV. SKUPLJANJE, ODVOZ I POSTUPANJE SA SKUPLJENIM KOMUNALNIM OTPADOM

Članak 61.

Komunalnim otpadom u smislu ove Odluke podrazumijeva se otpad iz kućanstava, otpad koji nastaje čišćenjem javnih površina i otpad sličan otpadu iz kućanstava koji nastaje u gospodarstvu, ustanovama i uslužnim djelatnostima.

Pod uličnim smećem razumijevaju se otpaci koji nastaju na javnim površinama uslijed prometa vozila, ljudi, otpadanja lišća i sl.

Pod kućnim smećem razumijevaju se otpaci koji se dnevno stvaraju u stanovima pod uvjetom da te otpatke može prihvatiti kontejner za odlaganje kućnog smeća.

Pod krupnim otpadom razumijeva se stari namještaj, staro pokućstvo, posuđe, kućanski aparati, krupna ambalaža i sl.

Članak 62.

Krupni otpad zabranjeno je odlagati u posude za kućno smeće (kontejnere). Odlaganje krupnog otpada dopušteno je isključivo na, za to predviđenim i obilježenim, privremenim odlagalištima krupnog otpada.

Članak 63.

Tehnološki otpad je otpad koji nastaje u proizvodnim procesima u gospodarstvu, ustanovama i uslužnim djelatnostima, a po količinama, sastavu i svojstvu razlikuje se od komunalnog otpada.

Odvoz i odlaganje otpada iz stavka 1. ovog članka na odlagalište smeća organiziraju odnosto ugovaraju i troškove snose stvaratelji tog otpada.

Članak 64.

Evidentiranje, rukovanje, odlaganje i čuvanje za zdravlje štetnog otpada propisano je zakonom.

Članak 65.

Na području Općine kućno smeće odvozi KD »Čistoća« kojoj je povjereno obavljanje komunalne djelatnosti prema operativnom planu na koji suglasnost daje Općinsko vijeće.

Djelatnici, osobe iz st. 1. ovog članka dužni su pri odvozu smeća paziti na održavanje reda i čistoće.

Članak 66.

Kućno smeće odlaže se u posude za smeće (kontejnere)

Posude za smeće odlažu se na mjesto i u vrijeme što ga sporazumno odrede osobe iz članka 65. ove Odluke i dovoljnom broju ovisno o broju stanova i vrsti djelatnosti koja se u poslovnim prostorijama obavlja.

Osoba iz članka 65. ove Odluke dužna je mjesto za smeće držati urednim i čistim, a posude za smeće ispravnim, urednim i čistim.

Članak 67.

Na zahtjev pravne ili fizičke osobe iz članka 65. ove Odluke Jedinstveni upravni odjel može odrediti mjesta na kojima će se postaviti posude (za papir, staklo, baterije, lijekovi i sl.) u koje će se stavljati korisni otpad.

Radi održavanja čistoće u naselju osobe iz članka 65. ove Odluke mogu na javne površine koje odredi Općinsko Vijeće postavljati sanduke za smeće (baje) koje su dužne održavati i prazniti od smeća.

Članak 68.

Ne smiju se oštećivati posude za kućno smeće, istresati, presipati, prekapati po smeću ili na drugi način onečišćavati mjesto na kojem su odložene posude za kućno smeće.

U posude za kućno smeće ne smije se odlagati žeravica, vrući pepeo, zapaljive tvari, građevinski materijal, zemlju, tekućine ili lešine životinja.

Odvoz i uništavanje smeća s javnih površina i otpada iz kućanstva obavlja KD »Čistoća« Rijeka na određenom županijskom deponiju.

Fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnost na području Općine same snose troškove nabave kontejnera kao i troškove popravka i zamjene istih.

Članak 69.

Općinsko vijeće može pobliže odrediti način odlaganja, skupljanja i odvoza otpadaka, uređenje i održavanje deponija kao i druga pitanja od značaja za skupljanje, odvoz i postupanje sa komunalnim otpadom.

V. UKLANJANJE SNIJEGA I LEDA

Članak 70.

Snijeg i led uklanjaju se sa javnih površina te s krovova zgrada uz javno-prometne površine, o čemu brigu vode vlasnici odnosno korisnici.

Snijeg sa javno-prometnih površina treba se početi otklanjati kad napada 10 cm, a ako je padanje neprekidno, mora se otklanjati više puta.

Led sa javnih površina uklanja se čim nastane.

Snijeg i led s krovova zgrada uklanja se kad postoji mogućnost da se odroni i ugrozi sigurnost prolaznika.

Članak 71.

O uklanjanju snijega i leda s javno-prometnih površina brine se JP Hrvatske ceste.

O uklanjanju snijega i leda s prilaznih cesta (nerazvrstanih cesta) u stambena naselja brine se Općina.

Jedinstveni upravni odjel nadzire uklanjanje snijega i leda s javno-prometnih površina.

Osobe iz stavka 1. ovog članka dužne su donijeti program uklanjanja snijega i leda s javno-prometnih površina do 15. listopada svake godine.

Članak 72.

O uklanjanju snijega i leda sa staza, stepenica preko Gradine za školu, stepenica za Crkvu sv.Jerolima, autobusnih stajališta, prilaznih putova autobusnim stajalištima, zdravstvenoj stanici, pošti, zgradi općine i putova sa javnim zelenim površinama brine se KD »Čistoća« i Općinska služba.

Članak 73.

O uklanjanju snijega i leda s površina što su namijenjene za javne priredbe, tržnica i sličnih prostora brine se pravna ili fizička osoba kojoj je ta površina dana na korištenje.

Članak 74.

O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz stambene i poslovne objekte brinu se vlasnici odnosno korisnici tih objekata.

O uklanjanju snijega i leda s prostora oko kioska i drugih pokretnih naprava brinu se vlasnici odnosno korisnici kioska i drugih pokretnih naprava.

Članak 75.

Javno-prometne površine mogu se radi sprečavanja klizanja posipati odgovarajućim materijalom (granulacije manje od 8 mm).

Materijal kojim su posipane javne-prometne površine mora se odkloniti po prestanku potrebe za posipanje, a najkasnije do kraja travnja mjeseca.

VI. DRŽANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Članak 76.

Na području Općine domaće životinje mogu se držati samo u posebno higijensko zatvorenim prostorima smještenim najmanje 10 metara od susjednih zgrada i javnih površina.

Zabranjeno je puštanje mačaka, pasa i drugih domaćih životinja na javne površine bez nadzora vlasnika.

Vlasnici pasa obavezni su pse na javnim površinama držati na lancu i sa zaštitnom brnjicom.

Vlasnici mačaka, pasa i drugih domaćih životinja dužni su očistiti javnu površinu koja je onečišćena otpacima njihovih životinja.

Vlasnici životinjskih leševa i materijala životinjskog porijekla dužni se iste s javne površine o svom trošku ukloniti putem ovlaštene fizičke ili pravne osobe.

VII. UKLANJANJE PROTUPRAVNO POSTAVLJENIH PREDMETA

Članak 77.

Kiosci i pokretne naprave iz članka 37. i 38. ove Odluke što su postavljani bez odobrenja ili protivno odobrenju nadležnog tijela moraju njihovi vlasnici odnosno korisnici ukloniti na temelju naredbe Jedinstvenog upravnog odjela.

Jedinstveni upravni odjel odlučuje o uklanjanju predmeta iz odredbe članka 10., 12., 15., 20., 22., 23., 24. i 34. ove Odluke što su postavljeni bez odobrenja ili protivno odobrenju Upravnog odjela nadležnog za komunalno gospodarstvo.

Ako se predmeti iz stavka 1. i 2. ovog članka ne uklone u za to određenom roku, Jedinstveni upravni odjel naredit će uklanjanje tih predmeta o trošku vlasnika odnosno korisnika.

VIII. MJERE ZA PROVOĐENJE KOMUNALNOG REDA

Članak 79.

Nadzor nad provođenjem odredaba ove Odluke i propisa donijetih na osnovi ove Odluke obavlja Jedinstveni upravni odjel.

Pravne i fizičke osobe dužne su ovlaštenim osobama Jedinstvenog upravnog odjela omogućiti nesmetano obavljanje dužnosti kao i pristup do prostorija objekata, naprava i uređaja što su predmet uredovanja te im davati potrebna objašnjenja.

Članak 80.

Jedinstveni upravni odjel u obavljanju poslova komunalnog redarstva ima ovlasti određene Zakonom o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 ) i odredbama ove Odluke.

IX. KAZNENE ODREDBE

Članak 81.

Novčanom kaznom od 1.500,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravne osobe ako:

1. vanjske dijelove zgrada ne održava urednim i čistim (čl. 6. i 7. st. 1. i 2.);

2. predmete iz članka 15. i 20. postavi bez odobrenja ili protivno odobrenju;

3. ne održava objekte, uređaje i opremu javne rasvjete ili ih oštećuje i uništava (čl. 30.);

4. ne održava javne telefonske govornice i poštanske sandučiće (čl. 42. st. 3);

5. na održava i ne čisti košarice za smeće i sanduke za smeće (čl. 41. st. 2 i čl. 67.)

6. na javnim površinama iz čl. 45. ne održava čistoću (čl. 47. st. 1. i čl. 58);

7. ako izvođač poslova na gradnji ili rekonstrukciji te prekapanju javnih površina ili drugih radova na površini u tijeku tih radova javnu površinu ne održava čistom (čl. 48. st. 2);

8. ne održava čistoću javnih površina oko objekta u kojem obavlja djelatnost (čl. 49.);

9. na javne površine ispušta otpadne vode ili gnojnicu, odlaže kućni i krupni otpad ili pali otpad te ostavlja vozilo bez registarskih tablica i dr.(čl. 50. st. 1.);

10. vozilom onečišćuje javnu prometnu površinu (čl. 52. st.1);

11. uništava, oštećuje ili onečišćava javne površine kao i objekte i uređaje što su na njih postavljeni ili su njihov sastavi dio (čl. 53. st.3);

12. na javnim prometnim površinama i javno zelenim površinama obavlja bilo kakve radove bez odobrenja (čl. 54.);

13. u određenom roku javnu površinu ne dovede u prijašnje stanje (čl. 56.);

14. ne uklanja snijeg sa javnih površina ili sa krovova zgrada (čl. 70., čl. 71. st.1, čl. 72. i čl. 73.);

15. ne ukloni materijal s kojim je posipana javno-prometna površina (čl. 75. st. 2)

16. ometa ovlašteni organ u obavljanju poslova Jedinstvenog upravnog odjela iz djelokruga komunalnog redarstva (čl. 77. st.3.);

Novčanom kaznom od 300,00 do 500,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako izvrši prekršaj iz st. 1. ovog članka.

Novčanom kaznom od 300,00 do 500,00 kuna kaznit će se i fizička osoba (građanin) ako učini prekršaj iz stavka 1. toč.1., 2., 7., 8., 9., 10., 11., 13., 14. i 16. ovog članka.

Članak 82.

Novčanom kaznom od 800,00 do 1.200,00 kuna kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba u radnoj organizaciji:

1. ako postavlja predmete iz čl. 12., 20., i 23. ove Odluke bez odobrenja ili protivno odobrenju;

2. ako ne ukloni u tijeku od 15 dana od prestanka obavljanja djelatnosti odnosno preseljenja iz zgrade nazive i oznake (čl. 13. st. 2.);

3. postavlja plakate na mjesta koja nisu za to određena (čl. 20.);

4. Objekte iz čl. 15., 20., 23., 37., 38. i 41. ne drži urednima ili čistima ili dotrajale obnovi i zamjeni (čl. 18. i 20. st. 3.);

5. ne uređuje i ne čisti izloge i izlaže robu u izlogu radi prodaje ili drži ambalažu ili skladište robe u izlogu (čl. 22. st. 2 i 3.);

6. postavi pokretnu napravu bez odobrenja ili protivno odobrenju (čl. 38.)

7. ne postavi košarice za smeće na mjesta iz čl. 41. st. 3.;

8. na javnoj površini ostavi vozilo bez registarskih tablica odnosno neregistrirano vozilo, karambolirano vozilo duže od 30 dana (čl. 50. st. 1 i 2.);

9. zauzme javnu površinu bez odobrenja ili protivno odobrenju (čl. 56.);

10. mjesto za smeće ne održava urednim i čistim ili ga ne ulaže u posude za smeće ili to mjesto i posudu onečišćava odnosno oštećuje (čl. 66. st. 2.);

Novčanom kaznom od 800,00 do 1.500,00 kuna kaznit će se pravna osoba, građanin ili odgovorna osoba u radnoj organizaciji ako privatnu površinu s izgledom na javnu, a posebno u središnjim dijelovima naselja drži naurednim skladišteći razni materijal duže vrijeme.

Novčanom kaznom od 200,00 do 300,00 kuna kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi za prekršaj iz st. 1. ovog članka.

Novčanom kaznom od 200,00 do 300,00 kuna kaznit će se fizička osoba (građanin) ako učini prekršaj iz st. 1. od toč 1. do 6. i 8. do 10. ovog članka.

Članak 83.

Novčanom kaznom od 500,00 do 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, ako:

1. na zgradi ne postavi kućni broj u određenom roku (čl. 5. st. 3.);

2. ako postavljene predmete iz članka 9. ove Odluke što nisu uredni i čisti ili ih ne ukloni u određenom roku (čl. 9.);

3. ograde uz javno-prometne površine ne održava urednim (čl. 10., st. 3.);

4. vrtove, voćnjake i druge površine iz čl. 11. ove Odluke ne održava urednima;

5. ne pridržava se uvjeta iz čl. 12. ove Odluke;

6. kvar na svjetlećoj reklami ne otkloni u roku od 8 dana (čl. 18. st. 2);

7. ne osvijetli izlog sukadno čl. 26. ove Odluke;

8. postupi protivno odredbi ove Odluke (čl. 27.)

9. postupi protivno odredbi (čl. 30.) ove Odluke;

10. pokretne naprave iz čl. 38. ove Odluke ne drži urednim i ispravnim;

11. postupi protivno odredbi čl. 55. ove Odluke.

12. postupi protivno odredbi čl. 65. ove Odluke

Članak 84.

Novčanom kaznom od 200,00 do 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba (građanin) ako:

1. izvrši radnju iz čl. 60. toč. 1., 2. i 5. ove Odluke;

2. ako objekte iz odredaba čl. 6., 15., 20., 22., 23., 30. i 32. ove Odluke i druge slične objekte oštećuje ili uništava ili piše po njima.

Članak 85.

Novčanom kaznom od 200,00 do 500,00 kuna kaznit će se djelatnik pravne ili fizičke osobe kojoj je povjereno obavljanje komunalne djelatnosti ako prilikom odvoza smeća oštećuje ograde i fasade zgrada (čl. 65. st. 2.)

Članak 86.

Novčanom kaznom od 100,00 do 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba (građanin) ako:

1. izvrši radnju iz čl. 7. st. 3. ove Odluke;

2. izvrši radnju iz čl. 60. toč. 3., 4., 6. i 7.;

3. oštećuje posude za kućno smeće, istresa, rasipa, probire ili prekapa odloženo smeće (čl. 68.).

Članak 87.

Pravna ili fizička osoba, počinitelj prekršaja iz čl. 81. do čl. 86. ove Odluke dužna je uz obvezu plaćanja kazne iz navedenih članaka predmete ili objekte na kojima su izvršene radnje ili propusti koji mijenjaju oblik ili stanje istih (čl. 81. do 86. ove Odluke) vratiti u prijašnji oblik ili stanje.

Članak 88.

Roditelj ili staratelj maloljetnika koji je počinio prekršaj iz čl. 81. st. 1. toč. 3. i 11., čl. 82. st. 1. toč. 10., čl. 84. st. 1. toč. 2. i čl. 86. toč.1., 2. i 3 ove Odluke kaznit će se novčanom kaznom određenom u rečenim odredbama, ako je prepustio staranje o maloljetniku.

X. PRIJELAZNE I ZAKLJUČNE ODREDBE

Članak 89.

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje vrijediti Odluka o komunalnom redu (»Službene novine« Primorsko- goranske županije broj 20/97).

Članak 90.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenim novinama Županije primorsko-goranske.

Klasa: 021-01/03-01/12

Ur. broj: 2170-06-03-01

Klana, 23. travnja 2003.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE KLANA

Predsjednik
Općinskog vijeća
Ivan Šnajdar, prof., v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=28&mjesto=51217&odluka=8
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr