SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXXII. - broj 16. Utorak, 9. travnja 2024.
GRAD MALI LOŠINJ

25.

Na temelju članka 49. stavka 5. Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine”, broj 20/18, 115/18, 98/19 i 57/22), i i članka 32. Statuta Grada Malog Lošinja („Službene novine” Primorsko-goranske županije, broj 26/09, 32/09, 13/10, 09/18 i 09/21) Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja na sjednici održanoj 26. ožujka 2024. godine, donijelo je

IZVJEŠĆE

o ostvarivanju Programa korištenja sredstava
ostvarenih od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem
u vlasništvu Republike Hrvatske na području
Grada Malog Lošinja za 2023. godinu

I. UVOD

Članak 1.

Poljoprivredno zemljište dobro je od interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu.

Pod poljoprivrednim zemljištem smatraju se poljoprivredne površine koje su po načinu uporabe u katastru opisane kao: oranice, vrtovi, livade, pašnjaci, voćnjaci, maslinici, vinogradi, ribnjaci, trstici i močvare, kao i drugo zemljište koje se može privesti poljoprivrednoj proizvodnji sukladno prostornom planu.

II. PROGRAM KORIŠTENJA SREDSTAVA OSTVARENIH OD RASPOLAGANJA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 2.

Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja na sjednici održanoj dana 15. prosinca 2022. godine donijelo je Program korištenja sredstava ostvarenih od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Malog Lošinja za 2023. godinu („Službene novine” Primorsko-goranske županije broj 46/22, u daljnjem tekst: Program korištenja sredstava).

Programom korištenja sredstava iz prethodnog članka, a sukladno članku 49. stavku 3. Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine“, broj 20/18, 115/18, 98/19 i 57/22) namijenjena su za programe katastarsko-geodetske izmjere zemljišta, za podmirenje troškova postupaka koji se vode u svrhu sređivanja imovinskopravnih odnosa i zemljišnih knjiga, za podmirenje dijela stvarnih troškova u vezi s provedbom ovoga Zakona, program uređenja ruralnog prostora izgradnjom i održavanjem ruralne infrastrukture vezane za poljoprivredu i akvakulturu, program uređenja zemljišta u postupku komasacije i hidromelioracije, za troškove održavanja sustava za navodnjavanje, za program očuvanja ugroženih područja i očuvanja biološke raznolikosti i za program sufinanciranja izrade programa, projekata i ostalih dokumenata neophodnih za provedbu mjera potpore iz Programa ruralnog razvoja, a čija se izrada sufinancira kroz mjere potpore iz tog Programa i druge poticajne mjere za unapređenje poljoprivrede i akvakulture.

III. OSTVARENJE PROGRAMA KORIŠTENJA SREDSTAVA OSTVARENIH OD RASPOLAGANJA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 3.

U 2023. godini u proračunu Grada Malog Lošinja prihodi od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske planirani su u iznosu od 3.400,00 Eura, ostvareni su u iznosu od 3.995,22 Eura.

IV. KORIŠTENJE SREDSTAVA OSTVARENIH OD RASPOLAGANJA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 4.

Sredstva ostvarena od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske u 2023. godini u iznosu od 3.995,22 eura utrošena su za potpore male vrijednosti iz Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Malog Lošinja za razdoblje 2022.-2023.godine.

V. IZVJEŠĆA

Članak 5.

Grad Mali Lošinj podnosi Ministarstvu poljoprivrede godišnje Izvješće o ostvarivanju Programa korištenja sredstava ostvarenih od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske svake godine do 31. ožujka za prethodnu godinu.

Sastavni dio ovog Izvješća je Obrazac Izvješća o ostvarivanju programa korištenja sredstava ostvarenih od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenja i davanja na korištenje izravnom pogodbom na području Grada Malog Lošinja za 2023. godinu.

Članak 6.

Ovo Izvješće stupa na snagu osmog dana od dana objave u „Službenim novinama” Primorsko-goranske županije.

KLASA: 320-01/24-01/25

URBROJ: 2170-10-01-24-4

Mali Lošinj, 26. ožujka 2024. god.

GRAD MALI LOŠINJ
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik

Dubravko Devčić, dr.med.vet., v.r.

O b r a z l o ž e n j e

Program korištenja sredstava ostvarenih od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Malog Lošinja za 2023. godinu donosi se na temelju stavka 4. članka 49. Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine“, broj 20/18, 115/18, 98/19 i 57/22).

Temeljem članka 49. stavka 1. Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine“, broj 20/18, 115/18, 98/19 i 57/22) predviđeno je da su sredstva ostvarena od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenja i davanja na korištenje izravnom pogodbom prihod državnog proračuna 25%, 10% proračuna jedinice područne (regionalne) samouprave i 65% proračuna jedinice lokalne samouprave na čijem se području poljoprivredno zemljište nalazi.

Sredstva iz članka 49. stavka 3. Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine“, broj 20/18, 115/18, 98/19 i 57/22) koja su prihod jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave namijenjena su isključivo za programe katastarsko-geodetske izmjere zemljišta, za podmirenje troškova postupaka koji se vode u svrhu sređivanja imovinskopravnih odnosa i zemljišnih knjiga, za subvencioniranje dijela troškova za sređivanje zemljišnoknjižnog stanja poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu, za podmirenje dijela stvarnih troškova u vezi s provedbom ovoga Zakona, za program razminiranja zemljišta, program uređenja ruralnog prostora izgradnjom i održavanjem ruralne infrastrukture vezane za poljoprivredu i akvakulturu, program uređenja zemljišta u postupku komasacije i hidromelioracije, za troškove održavanja sustava za navodnjavanje, za program očuvanja ugroženih područja i očuvanja biološke raznolikosti i za program sufinanciranja izrade programa, projekata i ostalih dokumenata neophodnih za provedbu mjera potpore iz Programa ruralnog razvoja, a čija se izrada ne sufinancira kroz mjere potpore iz tog Programa i druge poticajne mjere za unaprijeđenje poljoprivrede i akvakulture.

Temeljem članka 49. stavka 5. Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine“, broj 20/18, 115/18, 98/19 i 57/22) jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i Grad Zagreb dužne su podnijeti Ministarstvu poljoprivrede godišnje Izvješće o ostvarivanju Programa korištenja sredstava ostvarenih od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske svake godine do 31. ožujka za prethodnu godinu.

Gradonačelnica Grada Malog Lošinja upućuje Gradskom vijeću Grada Malog Lošinja na razmatranje i donošenje Izvješća o ostvarivanju Programa korištenja sredstava ostvarenih od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Malog Lošinja za 2023. godinu.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2322&mjesto=10005&odluka=25
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr