SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXXI. - broj 49. Petak, 22. prosinca 2023.
GRAD OPATIJA

99.

Na temelju članka 8. i 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“ broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 123/17, 98/19 i 144/20) i članka 29. Statuta Grada Opatije („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 25/09, 30/09 – ispr., 7/13, 3/18, 5/18 – ispr., 3/20 i 3/21), Gradsko vijeće Grada Opatije, na sjednici održanoj dana 14. prosinca 2023. godine donijelo je

STATUT GRADA OPATIJE

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Statutom se podrobnije uređuje samoupravni djelokrug Grada Opatije, njegova obilježja, javna priznanja, ustrojstvo, ovlasti i način rada tijela Grada Opatije, način obavljanja poslova, oblici neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju, provođenje referenduma u pitanjima iz samoupravnog djelokruga, mjesna samouprava, ustrojstvo i rad javnih službi, suradnja s drugim jedinicama lokalne samouprave te druga pitanja od važnosti za ostvarivanje prava i obveza Grada Opatije.

(2) Riječi i pojmovi koji se koriste u ovom Statutu, a koji imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod, bez obzira u kojem su rodu navedeni.

Članak 2.

(1) Grad Opatija je jedinica lokalne samouprave.

(2) Naziv, područje i sjedište Grada Opatije određeni su zakonom.

(3) Granice Grada Opatije mogu se mijenjati na način i po postupku propisanom posebnim zakonom.

Članak 3.

(1) Grad Opatija je pravna osoba.

(2) Sjedište Grada Opatije je u Opatiji, Ulica maršala Tita 3.

Članak 4.

(1) Svi građani Grada Opatije uživaju jednaka prava temeljena na principima poštivanja ljudskih prava i sloboda, ravnopravnosti, jednakosti i izvornih načela antifašizma.

(2) Tijela Grada Opatije u postupku donošenja i provođenja akata iz svoje nadležnosti ocjenjuju i vrednuju učinke tih akata na položaj žena odnosno muškaraca, radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca.

II. OBILJEŽJA GRADA OPATIJE

Članak 5.

(1) Grad Opatija ima grb, zastavu i svečanu zastavu.

(2) Obilježjima iz stavka 1. ovog članka predstavlja se Grad Opatija i izražava pripadnost Gradu Opatiji.

(3) Način uporabe i zaštita obilježja Grada Opatije utvrđuje se posebnom odlukom Gradskog vijeća u skladu sa zakonom i ovim Statutom.

Članak 6.

(1) Grb Grada Opatije je na poluokruglom štitu, obrubljen zlatnim rubom.

(2) Polje štita je plavo i u njemu na srebrnoj (bijeloj) hridi stoji srebrna (bijela) kula s kruništem (šest zubova u kruništu).

(3) Ispod hridi je valovito more (pet valovitih podjela, dvije srebrne (bijele) i tri plave.

(4) Iznad kule na sredini kruništa stoji srebrni (bijeli) galeb glavom udesno, raskriljenih i poluuzdignutih krila, s crvenim kljunom i kandžama.

Članak 7.

(1) Zastava Grada Opatije je plave boje (atlas tamnoplava) i obrubljena zlatnom crtom s grbom Grada Opatije u sredini, tako da se središnja točka grba poklapa sa središnjom točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave.

(2) Omjer širine i dužine zastave je 1 : 2.

(3) Svečana zastava Grada Opatije je plave boje (atlas tamnoplava) obrubljena zlatnim rubom i zlatnim resicama na repovima zastave, dužine tri cm.

(4) Grb Grada Opatije nalazi se u sredini zastave, na sjecištu dijagonala. Iznad grba otisnut je polukružno naziv GRAD OPATIJA.

(5) Ispod grba na bočnim repovima zastave je zlatna lovorova grančica sa zlatnim plodovima, a u središnjem repu je zlatna hrastova grančica sa zlatnim žirovima.

Članak 8.

(1) Dan Grada Opatije je dan zaštitnika Opatije, Sv. Jakov, 25. srpnja, koji se svečano slavi kao gradski blagdan.

(2) U Gradu Opatiji se svečano obilježavaju sljedeći dani:

1. Dan zaštitnika Veprinca - Sv. Marko - 25. travnja,

2. Dan oslobođenja Opatije - 28. travnja,

3. Dan zaštitnika Poljana - Sv. Petar - 29. lipnja,

4. Dan zaštitnika Voloskog - Sv. Ana - 26. srpnja,

5. Dan zaštitnika Ičića - Sv. Josip - 19. ožujka.

III. JAVNA PRIZNANJA

Članak 9.

Grad Opatija dodjeljuje javna priznanja za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada, a poglavito za naročite uspjehe u unapređivanju gospodarstva, znanosti, kulture, zaštite i unapređivanja čovjekovog okoliša, sporta, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti, te za poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene.

Članak 10.

Javna priznanja Grada Opatije su:

1. Počasni građanin Grada Opatije,

2. Nagrada Grada Opatije za životno djelo,

3. Nagrada Grada Opatije,

4. Zahvalnica Grada Opatije.

Članak 11.

Uvjeti za dodjelu javnih priznanja, njihov izgled i oblik, kriterij i postupnost njihove dodjele, tijela koja provode postupak i dodjeljuju priznanja, uređuju se posebnom odlukom Gradskog vijeća.

IV. OSTVARIVANJE PRAVA PRIPADNIKA

NACIONALNIH MANJINA

Članak 12.

Pripadnici nacionalnih manjina u Gradu Opatiji sudjeluju u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalnih manjina.

Članak 13.

(1) Autohtonoj talijanskoj nacionalnoj manjini osigurava se sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti, slobodno služenje svojim jezikom i pismom, kulturna autonomija i zaštita ravnopravnog sudjelovanja u javnim poslovima u skladu s Ustavom, zakonom, ovim Statutom te općim i pojedinačnim aktima tijela Grada Opatije.

(2) Pravo iz stavka 1. ovog članka osigurava se i pripadnicima drugih nacionalnih manjina.

Članak 14.

Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina u Gradu Opatiji imaju pravo:

- predlagati tijelima Grada Opatije mjere za unapređivanje položaja nacionalnih manjina u Gradu Opatiji, uključujući davanje prijedloga općih akata kojima se uređuju pitanja od značaja za nacionalnu manjinu,

- isticati kandidate za dužnosti u tijelima Grada Opatije,

- biti obaviješteni o svakom pitanju o kome će raspravljati radno tijelo Gradskog vijeća i/ili Gradsko vijeće, a tiče se položaja nacionalne manjine.

Članak 15.

Gradonačelnik je dužan u pripremi prijedloga općih akata od vijeća nacionalnih manjina, odnosno predstavnika nacionalnih manjina osnovanih za područje Grada Opatije, zatražiti mišljenje i prijedloge o odredbama kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina.

Članak 16.

(1) Na području Grada Opatije, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo koristiti i isticati simbole i zastavu nacionalne manjine.

(2) Zastava nacionalne manjine može se uz zastavu Republike Hrvatske i zastavu Grada Opatije isticati na poslovnim zgradama u kojima nacionalna manjina ima sjedište i u svečanim prigodama značajnim za nacionalnu manjinu.

Članak 17.

(1) U svečanim prigodama važnim za nacionalnu manjinu može se izvoditi himna i/ili svečana pjesma nacionalne manjine.

(2) Prije izvođenja himne i/ili svečane pjesme nacionalne manjine, obvezatno se izvodi himna Republike Hrvatske.

Članak 18.

(1) Grad Opatija, u skladu s mogućnostima financijski pomaže rad kulturnih i drugih udruga koje osnivaju pripadnici nacionalnih manjina, radi očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta.

(2) Grad Opatija osigurava sredstva za rad vijeća nacionalnih manjina i pripadnika nacionalnih manjina.

V. SURADNJA S DRUGIM JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE

Članak 19.

Ostvarujući zajednički interes u unapređivanju gospodarskog, društvenog i kulturnog razvitka, Grad Opatija uspostavlja i održava suradnju u okviru samoupravnog djelokruga s drugim jedinicama lokalne samouprave u zemlji i inozemstvu, u skladu sa zakonom i međunarodnim ugovorima.

Članak 20.

Gradsko vijeće donosi odluku o uspostavljanju suradnje, odnosno o sklapanju sporazuma (ugovora, povelje, memoranduma i sl.) o suradnji s pojedinim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kada ocijeni da postoji dugoročan i trajan interes za uspostavljanje suradnje i mogućnosti za njezino razvijanje.

Članak 21.

Sporazum o suradnji Grada Opatije i jedinice lokalne i regionalne samouprave druge države objavljuje se u službenom glasilu u kojem se objavljuju opći i drugi akti Grada Opatije.

VI. SAMOUPRAVNI DJELOKRUG

Članak 22.

Grad Opatija je samostalan u odlučivanju u poslovima iz samoupravnog djelokruga u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i zakonom, te podliježe samo nadzoru zakonitosti rada i akata tijela Grada Opatije.

Članak 23.

(1) Grad Opatija u samoupravnom djelokrugu obavlja poslove lokalnog značaja kojima se neposredno ostvaruju prava građana, a koji nisu Ustavom ili zakonom dodijeljeni državnim tijelima i to osobito poslove koji se odnose na:

- uređenje naselja i stanovanje,

- prostorno i urbanističko planiranje,

- komunalno gospodarstvo,

- brigu o djeci,

- socijalnu skrb,

- primarnu zdravstvenu zaštitu,

- odgoj i osnovno obrazovanje,

- kulturu, tjelesnu kulturu i sport,

- zaštitu potrošača,

- zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša,

- protupožarnu i civilnu zaštitu,

- promet na svom području.

(2) Grad Opatija obavlja poslove iz samoupravnog djelokruga sukladno posebnim zakonima kojima se uređuju pojedine djelatnosti iz stavka 1. ovog članka.

(3) Poslovi iz samoupravnog djelokruga detaljnije se utvrđuju odlukama Gradskog vijeća i Gradonačelnika u skladu sa zakonom i ovim Statutom.

Članak 24.

Grad Opatija, u okviru samoupravnog djelokruga:

- osigurava uvjete za razvitak gospodarskih, društvenih, komunalnih i drugih djelatnosti od važnosti za područje Grada Opatije, te uvjete za utvrđivanje politike gospodarenja prostorom Grada Opatije, kroz urbanističko planiranje, uređenje prostora i zaštitu okoliša, na načelima održivog razvoja,

- vodi brigu o uređenju naselja, kvaliteti stanovanja, komunalnim objektima, obavljanju komunalnih i drugih uslužnih djelatnosti, te lokalnoj infrastrukturi,

- osigurava lokalne potrebe stanovnika u području predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnog školstva, zdravstva, socijalne skrbi, kulture, sporta, tehničke kulture,

- upravlja i raspolaže gradskom imovinom,

- osniva ustanove i javne ustanove radi ostvarenja određenih društvenih i drugih socijalnih interesa i potreba stanovnika,

- osniva trgovačka društva radi ostvarivanja gospodarskih, komunalnih i drugih interesa i potreba stanovnika,

- promiče očuvanje kulturne baštine, te povijesnog, kulturnog i graditeljskog nasljeđa,

- osigurava uvjete za protupožarnu i civilnu zaštitu,

- uređuje i druga pitanja u skladu sa zakonom.

Članak 25.

(1) Grad Opatija može organizirati obavljanje pojedinih poslova iz članka 24. ovog Statuta zajednički s drugom jedinicom lokalne samouprave ili više jedinica lokalne samouprave, osnivanjem zajedničkog tijela, zajedničkog upravnog odjela ili službe, zajedničkog trgovačkog društva ili se obavljanje pojedinih poslova može organizirati zajednički u skladu s posebnim zakonima.

(2) Odluku o obavljanju poslova na način propisan u stavku 1. ovog članka donosi Gradsko vijeće, temeljem koje Gradonačelnik sklapa sporazum o osnivanju zajedničkog upravnog tijela kojim se propisuje financiranje, način upravljanja, odgovornost, statusna pitanja službenika i namještenika i druga pitanja.

Članak 26.

(1) Gradsko vijeće Grada Opatije, može posebnom odlukom pojedine poslove iz samoupravnog djelokruga Grada Opatije, čije je obavljanje od šireg interesa za građane na području više jedinica lokalne samouprave (prostorno i urbanističko planiranje, zaštita okoliša i drugo) prenijeti na Primorsko-goransku županiju, u skladu sa njezinim Statutom.

(2) Gradsko vijeće Grada Opatije, može posebnom odlukom pojedine poslove iz samoupravnog djelokruga Grada Opatije prenijeti na mjesni odbor na području Grada Opatije.

(3) Gradsko vijeće može tražiti od županijske skupštine Primorsko-goranske županije da Gradu Opatiji, uz suglasnost tijela državne uprave nadležnog za poslove lokalne i područne (regionalne) samouprave, povjeri obavljanje određenih poslova iz samoupravnog djelokruga Primorsko-goranske županije na području Grada Opatije.

VII. TIJELA GRADA OPATIJE

Članak 27.

Tijela Grada Opatije su Gradsko vijeće i Gradonačelnik.

1. GRADSKO VIJEĆE

Članak 28.

(1) Gradsko vijeće predstavničko je tijelo građana i tijelo lokalne samouprave, koje donosi odluke i druge akte u okviru prava i dužnosti Grada Opatije, te obavlja i druge poslove u skladu s Ustavom, zakonom i ovim Statutom.

(2) Ako zakonom ili drugim propisom nije jasno određeno nadležno tijelo za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga, poslovi i zadaće koje se odnose na uređivanje odnosa iz samoupravnog djelokruga u nadležnosti su Gradskog vijeća, a izvršni poslovi i zadaće u nadležnosti su Gradonačelnika.

Članak 29.

Gradsko vijeće:

- donosi Statut Grada Opatije,

- donosi Poslovnik Gradskog vijeća,

- donosi odluku o uvjetima, načinu i postupku gospodarenja nekretninama u vlasništvu Grada Opatije,

- donosi proračun, odluku o izvršavanju proračuna te polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna,

- donosi odluku o privremenom financiranju,

- donosi odluke o stjecanju i otuđivanju pokretnina i nekretnina te drugom raspolaganju imovinom Grada Opatije čija vrijednost prelazi 0,5% iznosa prihoda bez primitaka ostvarenih u godini koja prethodi godini u kojoj se odlučuje o stjecanju i otuđivanju pokretnina i nekretnina te drugom raspolaganju imovinom, odnosno čija je pojedinačna vrijednost viša od iznosa propisanog posebnim zakonom,

- donosi odluku o promjeni granice Grada Opatije,

- donosi odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela,

- donosi dokumente praćenja stanju u prostoru i dokumente prostornog uređenja (izvješće o stanju u prostoru, prostorni planovi i dr. dokumenti sukladno posebnom zakonu),

- odlučuje o stjecanju i prijenosu (kupnji i prodaji) dionica ili udjela u kapitalu pravnih osoba, ako se time štiti interes Grada Opatije,

- odlučuje o davanju jamstva za dugoročno zaduživanje pravnih osoba u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu Grada Opatije ili ustanova čiji je osnivač ili suosnivač Grad Opatija,

- odlučuje o davanju suglasnosti za dugoročno zaduživanje pravnih osoba u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu Grada Opatije ili ustanova čiji je osnivač ili suosnivač Grad Opatija, u slučaju kada se uz davanje suglasnosti za dugoročno zaduživanje odlučuje i o davanju jamstva za dugoročno zaduživanje,

- donosi odluku o kriterijima za ocjenjivanje službenika i načinu provođenja ocjenjivanja,

- donosi akte o osnivanju i prestanku javne ustanove, ustanove, trgovačkog društva i drugih pravnih osoba za obavljanje gospodarskih, društvenih, komunalnih i drugih djelatnosti od interesa za Grad, čiji je osnivač ili suosnivač Grad Opatija, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno,

- daje prethodnu suglasnosti na statute ustanova u vlasništvu Grada Opatije, ukoliko zakonom ili odlukom o osnivanju nije drugačije propisano,

- donosi odluku o potpisivanju sporazuma o suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa zakonom i općim aktima Grada Opatije,

- donosi odluku o raspisivanju lokalnog referenduma,

- bira i razrješuje predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća,

- bira i razrješuje predsjednika i članove radnih tijela Gradskog vijeća,

- osniva radna tijela Gradskog vijeća,

- donosi odluku o kriterijima, načinu i postupku za dodjelu javnih priznanja i odluke o dodjeli javnih priznanja,

- donosi odluku o prihvaćanju pokroviteljstva Gradskog vijeća i dodjeli sredstava za pokroviteljstva,

- imenuje i razrješuje i druge osobe kada je to određeno posebnim zakonom, drugim propisom, ovim Statutom i aktima Gradskog vijeća,

- donosi odluke i druge opće i pojedinačne akte koji su mu stavljeni u djelokrug zakonom i podzakonskim aktima.

Članak 30.

(1) Gradsko vijeće ima predsjednika i dva potpredsjednika, koje bira većinom glasova svih članova Gradskog vijeća iz reda svojih članova.

(2) Predsjednik Gradskog vijeća određuje između izabranih potpredsjednika Gradskog vijeća, potpredsjednika Gradskog vijeća koji ga zamjenjuje u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti.

(3) Predsjednik i potpredsjednici Gradskog vijeća dužnost obavljaju počasno i za to ne primaju plaću.

(4) Predsjednik i potpredsjednici Gradskog vijeća imaju pravo na naknadu sukladno posebnoj odluci Gradskog vijeća.

Članak 31.

Predsjednik Gradskog vijeća:

- predstavlja i zastupa Gradsko vijeće,

- saziva i organizira te predsjedava sjednicama Gradskog vijeća,

- predlaže dnevni red sjednica Gradskog vijeća,

- upućuje prijedloge ovlaštenih predlagatelja u propisani postupak,

- brine o postupku donošenja odluka i drugih akata,

- održava red na sjednici Gradskog vijeća,

- usklađuje rad radnih tijela Gradskog vijeća,

- potpisuje odluke i druge akte koje donosi Gradsko vijeće,

- dostavlja statut, poslovnik, proračun i druge opće akte nadležnom tijelu državne uprave u čijem je djelokrugu opći akt, na način i u rokovima sukladno zakonu kojim se uređuje lokalna i područna (regionalna) samouprava,

- dostavlja akte koje donosi Gradsko vijeće bez odgode Gradonačelniku,

- brine o suradnji Gradskog vijeća i Gradonačelnika,

- brine o zaštiti prava članova Gradskog vijeća,

- odlučuje između dvije sjednice Gradskog vijeća o prihvaćanju pokroviteljstva Gradskog vijeća i dodjeli sredstava sukladno posebnoj odluci Gradskog vijeća kojom se uređuju pokroviteljstva,

- obavlja i druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost zakonom, drugim propisom, ovim Statutom, Poslovnikom Gradskog vijeća ili drugim aktom Gradskog vijeća.

Članak 32.

Gradsko vijeće ima 15 članova.

Članak 33.

(1) Mandat članova Gradskog vijeća počinje danom konstituiranja Gradskog vijeća i traje do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju sljedećih redovnih izbora, odnosno do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju Gradskog vijeća. Mandat članova Gradskog vijeća izabranih na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata Gradskog vijeća.

(2) Članovi Gradskog vijeća nemaju obvezujući mandat i nisu opozivi.

Članak 34.

(1) Članu Gradskog vijeća prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran u slučajevima propisanim posebnim zakonom.

(2) Mirovanje mandata člana Gradskog vijeća i prestanak mirovanja mandata člana Gradskog vijeća nastupa u slučajevima propisanim posebnim zakonom.

(3) Član Gradskog vijeća ima zamjenika koji obnaša tu dužnost ukoliko članu Gradskog vijeća mandat miruje ili prestane prije isteka vremena na koje je izabran.

Članak 35.

(1) Dužnost članova Gradskog vijeća je počasna i članovi Gradskog vijeća za obavljanje dužnosti ne primaju plaću.

(2) Članovi Gradskog vijeća imaju pravo na naknadu u skladu s posebnom odlukom Gradskog vijeća.

(3) Član Gradskog vijeća ima pravo na opravdani izostanak s posla radi sudjelovanja u radu Gradskog vijeća i njegovih radnih tijela, sukladno sporazumu s poslodavcem.

Članak 36.

(1) Član Gradskog vijeća ima prava i dužnosti:

- sudjelovati na sjednicama Gradskog vijeća,

- raspravljati i glasovati o svakom pitanju koje je na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća,

- predlagati Gradskom vijeću donošenje akata, podnositi prijedloge akata, osim za akte za čije je predlaganje ovlašten gradonačelnik prema posebnim propisima,

- podnositi amandmane na prijedloge akata,

- postavljati pitanja iz djelokruga rada Gradskog vijeća,

- postavljati pitanja Gradonačelniku o njegovom radu,

- sudjelovati na sjednicama radnih tijela Gradskog vijeća i na njima raspravljati, a u radnim tijelima kojih je član i glasovati,

- prihvatiti se članstva u radnom tijelu u koje ga izabere Gradsko vijeće,

- tražiti i dobiti podatke, potrebne za obavljanje dužnosti člana Gradskog vijeća, od tijela Grada Opatije te u svezi s tim koristiti njihove stručne i tehničke usluge,

- uvida u registar birača za vrijeme dok obavlja dužnost.

(2) Član Gradskog vijeća ne može biti kazneno gonjen niti odgovoran na bilo koji drugi način, zbog glasovanja, izjava ili iznesenih mišljenja i stavova na sjednicama Gradskog vijeća.

Članak 37.

(1) Poslovnikom Gradskog vijeća detaljnije se uređuje način konstituiranja Gradskog vijeća, sazivanja sjednica Gradskog vijeća, rad i tijek sjednica, ostvarivanje prava i obveza i odgovornosti članova Gradskog vijeća, ostvarivanje prava i dužnosti predsjednika Gradskog vijeća, djelokrug, sastav i način rada radnih tijela, način i postupak donošenja akata u Gradskom vijeću, te druga pitanja od značaja za rad Gradskog vijeća.

(2) Gradsko vijeće posebnom odlukom uređuje načela i standarde dobrog ponašanja predsjednika, potpredsjednika i članova Gradskog vijeća, predsjednika i članova radnih tijela Gradskog vijeća, te gradonačelnika i njegovog zamjenika u obavljanju njihovih dužnosti.

1.1. RADNA TIJELA

Članak 38.

Radna tijela Gradskog vijeća su:

- Komisija za izbor i imenovanja,

- Komisija za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost,

- Mandatna komisija.

Članak 39.

(1) Komisija za izbor i imenovanja, predlaže:

- izbor i razrješenje predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća,

- izbor i razrješenje predsjednika i članova radnih tijela Gradskog vijeća,

- imenovanje i razrješenje i drugih osoba određenih ovim Statutom i drugim odlukama Gradskog vijeća.

(2) Komisija u postupku predlaganja predsjednika i članova radnih tijela Gradskog vijeća poziva političke stranke i nezavisne članove Gradskog vijeća, te predstavnike nacionalnih manjina i/ili vijeća nacionalnih manjina da dostave svoje prijedloge.

Članak 40.

Komisija za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost:

- predlaže Statut Grada Opatije i Poslovnik Gradskog vijeća,

- predlaže pokretanje postupka za izmjenu Statuta odnosno Poslovnika Gradskog vijeća,

- razmatra prijedloge odluka i drugih općih akata koje donosi Gradsko vijeće u pogledu njihove usklađenosti s Ustavom i pravnim sustavom te u pogledu njihove pravne obrade i o tome daje mišljenje i prijedloge Gradskom vijeću,

- obavlja i druge poslove određene ovim Statutom.

Članak 41.

Mandatna komisija:

- na konstituirajućoj sjednici obavještava Gradsko vijeće o provedenim izborima za Gradsko vijeće i imenima izabranih članova Gradskog vijeća temeljem objavljenih rezultata nadležnog izbornog povjerenstva o provedenim izborima,

- obavještava Gradsko vijeće o podnesenim ostavkama na dužnost člana Gradskog vijeća, te o zamjenicima članova Gradskog vijeća koji umjesto njih počinju obavljati dužnost,

- obavještava Gradsko vijeće o mirovanju mandata člana Gradskog vijeća po sili zakona, o mirovanju mandata iz osobnih razloga i o mirovanju mandata zbog obnašanja nespojive dužnosti te o zamjeniku člana Gradskog vijeća koji umjesto njega počinje obavljati dužnost,

- obavještava Gradsko vijeće o prestanku mirovanja mandata člana Gradskog vijeća.

Članak 42.

(1) Gradsko vijeće može uz radna tijela osnovana ovim Statutom, osnivati druga stalna i povremena radna tijela radi proučavanja i razmatranja drugih pitanja iz djelokruga Gradskog vijeća, pripreme prijedloga odluka i drugih akata te davanja mišljenja i prijedloga u svezi pitanja koja su na dnevnom redu sjednica Gradskog vijeća.

(2) Sastav, broj članova, djelokrug i način rada radnih tijela utvrđuje Gradsko vijeće Poslovnikom Gradskog vijeća i posebnim odlukama Gradskog vijeća.

Članak 43.

(1) Gradsko vijeće osniva Savjet mladih Grada Opatije kao savjetodavno tijelo Grada Opatije koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na lokalnoj razini.

(2) Osnivanje, djelokrug rada, postupak izbora članova Savjeta mladih te druga pitanja od značaja za rad Savjeta mladih uređuju se posebnom odlukom o osnivanju Savjeta mladih Grada Opatije.

2. GRADONAČELNIK

Članak 44.

(1) Gradonačelnik zastupa Grad Opatiju i nositelj je izvršne vlasti Grada Opatije.

(2) Mandat gradonačelnika traje četiri godine, a počinje prvog radnog dana koji slijedi danu objave konačnih rezultata izbora i traje do prvog radnog dana koji slijedi danu objave konačnih rezultata izbora novog gradonačelnika.

Članak 45.

U obavljaju izvršne vlasti gradonačelnik:

- priprema prijedlog Statuta Grada Opatije, Poslovnika Gradskog vijeća i prijedloge drugih akata,

- izvršava i osigurava izvršavanje općih akata Gradskog vijeća,

- utvrđuje prijedlog proračuna, odluke o izvršavanju proračuna te polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna,

- upravlja nekretninama i pokretninama u vlasništvu Grada Opatije te imovinskim pravima u skladu sa zakonom, ovim Statutom i općim aktima Gradskog vijeća,

- odlučuje o stjecanju i otuđivanju pokretnina i nekretnina i drugom raspolaganju imovinom Grada Opatije čija pojedinačna vrijednost ne prelazi 0,5% iznosa prihoda bez primitaka ostvarenih u godini koja prethodi godini u kojoj se odlučuje o stjecanju i otuđivanju pokretnina i nekretnina te drugom raspolaganju imovinom, a najviše do iznosa propisanog posebnim zakonom,

- upravlja prihodima i rashodima Grada,

- upravlja raspoloživim novčanim sredstvima na računu proračuna Grada,

- odlučuje o davanju suglasnosti za dugoročno zaduživanje pravnim osobama u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu Grada Opatije i o davanju suglasnosti za dugoročno zaduživanje ustanova čiji je osnivač ili suosnivač Grad Opatija, osim u slučaju iz članka 29. stavka 1. podstavka 12. ovog Statuta,

- odgovoran je za razvoj sustava unutarnjih kontrola sukladno propisu kojim je uređen sustav unutarnjih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske,

- donosi odluku o načinu uspostave unutarnje revizije sukladno propisu kojim je uređen sustav unutarnjih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske,

- donosi pravilnik o unutarnjem redu za upravna tijela Grada Opatije i druge akte u svezi ostvarivanja prava i obveza službenika i namještenika u skladu s posebnim propisima,

- imenuje i razrješuje pročelnike upravnih tijela,

- imenuje i razrješuje predstavnike Grada Opatije u tijelima javnih ustanova i ustanova kojih je osnivač Grad Opatija, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba kojih je Grad Opatija osnivač, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno,

- utvrđuje plan prijma u službu u upravna tijela Grada Opatije,

- predlaže izradu prostornog plana kao i njegove izmjene i dopune,

- razmatra i utvrđuje konačni prijedlog prostornog plana,

- obavlja poslove gospodarenja nekretninama,

- donosi odluku o objavi prikupljanja ponuda ili raspisivanju natječaja za obavljanje komunalnih djelatnosti,

- sklapa ugovor o koncesiji za obavljanje komunalnih djelatnosti,

- donosi odluku o objavi prikupljanja ponuda ili raspisivanju natječaja za obavljanje komunalnih djelatnosti na temelju ugovora i sklapa ugovor o povjeravanju poslova,

- daje prethodnu suglasnost na izmjenu cijena komunalnih usluga,

- podnosi istodobno s godišnjim izvještajem o izvršenju proračuna izvješće o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture i programa građenja komunalne infrastrukture za prethodnu godinu,

- utvrđuje uvjete, mjerila i postupak za određivanje reda prvenstva za kupnju stana iz programa društveno poticane stanogradnje,

- provodi postupak natječaja i donosi odluku o najpovoljnijoj ponudi za davanje u zakup poslovnog prostora u vlasništvu Grada u skladu s posebnom odlukom Gradskog vijeća,

- organizira zaštitu od požara na području Grada i vodi brigu o uspješnom provođenju i poduzimanju mjera za unapređenje zaštite od požara,

- usmjerava djelovanje upravnih odjela i službi Grada u obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga Grada Opatije, odnosno poslova državne uprave, ako su preneseni Gradu Opatiji,

- nadzire rad upravnih odjela i službi u samoupravnom djelokrugu i poslovima državne uprave,

- daje mišljenje o prijedlozima koje Gradskom vijeću podnose drugi ovlašteni predlagatelji,

- obavlja nadzor nad zakonitošću rada tijela mjesnih odbora,

- donosi i druge akte kada je za to ovlašten zakonom, drugim propisom ili općim aktom Gradskog vijeća,

- obavlja i druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost zakonom, drugim propisom, ovim Statutom i općim aktima Grada Opatije.

(2) Gradonačelnik je dužan izvijestiti Gradsko vijeće o danim suglasnostima za zaduživanje iz stavka 1. podstavka 8. ovog članka uz polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna.

(3) Gradonačelnik je dužan objaviti odluku o imenovanju i razrješenju iz stavka 1. podstavka 13. ovog članka u prvom broju službenog glasila u kojem se objavljuju opći i drugi akti Grada Opatije, koji slijedi nakon donošenja te odluke.

Članak 46.

(1) Gradonačelnik dva puta godišnje podnosi polugodišnje izvješće o svom radu i to do 31. ožujka tekuće godine za razdoblje srpanj-prosinac prethodne godine i do 30. rujna za razdoblje siječanj-lipanj tekuće godine.

(2) Gradsko vijeće može, pored izvješća iz stavka 1. ovog članka, od gradonačelnika tražiti izvješće o pojedinim pitanjima iz njegovog djelokruga.

(3) Gradonačelnik podnosi izvješće po zahtjevu iz stavka 2. ovog članka u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva. Ukoliko jedan zahtjev sadrži veći broj različitih pitanja, rok za podnošenje izvješća iznosi 60 dana od dana primitka zahtjeva.

(4) Gradsko vijeće ne može zahtijevati od gradonačelnika izvješće o bitno podudarnom pitanju prije proteka roka od šest mjeseci od ranije podnesenog izvješća o istom pitanju.

Članak 47.

Gradonačelnik je odgovoran za ustavnost i zakonitost obavljanja poslova koji su u njegovom djelokrugu i za ustavnost i zakonitost akata upravnih tijela Grada Opatije.

Članak 48.

Gradonačelnik u obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga Grada Opatije ima pravo obustaviti od primjene opći akt Gradskog vijeća u roku od osam dana od dana donošenja, ako ocijeni da je tim aktom povrijeđen zakon ili drugi propis te zatražiti od Gradskog vijeća da u roku od osam dana od donošenja odluke o obustavi otkloni uočene nedostatke. Ako Gradsko vijeće to ne učini, gradonačelnik je dužan bez odgode o tome obavijestiti nadležno tijelo državne uprave u čijem je djelokrugu opći akt i dostaviti mu odluku o obustavi općeg akta.

Članak 49.

(1) Gradonačelnik ima zamjenika, koji zamjenjuje gradonačelnika u slučaju duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti u obavljanju svoje dužnosti.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovog članka zamjenik gradonačelnika ima sva prava i dužnosti gradonačelnika.

Članak 50.

(1) Gradonačelnik može obavljanje određenih poslova iz svog djelokruga povjeriti zamjeniku, ali mu time ne prestaje odgovornost za njihovo obavljanje.

(2) Zamjenik gradonačelnika je u slučaju iz stavka 1. ovog članka dužan pridržavati se uputa gradonačelnika.

Članak 51.

(1) Gradonačelniku i zamjeniku gradonačelnika mandat prestaje po sili zakona u slučajevima propisanim posebnim zakonom.

(2) U slučaju prestanka mandata gradonačelnika prije isteka dvije godine mandata, pročelnik upravnog tijela nadležnog za službeničke odnose u roku od osam dana obavještava Vladu Republike Hrvatske o prestanku mandata gradonačelnika radi raspisivanja prijevremenih izbora za novog gradonačelnika.

(3) U slučaju prestanka mandata gradonačelnika nakon isteka dvije godine mandata, dužnost gradonačelnika do kraja mandata obnaša zamjenik koji je izabran zajedno s njim.

(4) Ako mandat gradonačelnika prestaje u godini u kojoj se održavaju redovni izbori, a prije njihovog održavanja, dužnost gradonačelnika do kraja mandata obavlja zamjenik gradonačelnika.

Članak 52.

Gradonačelnik i njegov zamjenik mogu se opozvati u slučajevima i u postupku propisanom člankom 60. ovog Statuta.

Članak 53.

(1) Gradonačelnik može posebnom odlukom urediti način obavljanja izvršne vlasti i odlučivanja.

(2) Gradonačelnik može osnivati stalna i povremena radna tijela radi proučavanja i razmatranja pitanja iz djelokruga gradonačelnika i pripreme prijedloga odluka i drugih akata.

(3) Sastav, broj članova, djelokrug i način rada radnih tijela utvrđuje gradonačelnik posebnom odlukom.

VIII. UPRAVNA TIJELA

Članak 54.

(1) Za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada Opatije, utvrđenih zakonom i ovim Statutom, kao i povjerenih poslova državne uprave, ustrojavaju se upravna tijela Grada Opatije.

(2) Ustrojstvo i djelokrug upravnih tijela uređuje se posebnom odlukom Gradskog vijeća.

(3) Upravna tijela se ustrojavaju kao upravni odjeli i službe.

(4) Upravnim tijelima upravljaju pročelnici koje na temelju javnog natječaja imenuje gradonačelnik.

Članak 55.

Upravna tijela u područjima za koja su ustrojena i u okviru djelokruga utvrđenog posebnom odlukom, neposredno izvršavaju provođenje općih akata tijela Grada Opatije.

Članak 56.

Upravna tijela samostalna su u okviru svog djelokruga, a za zakonito i pravovremeno obavljanje poslova iz svoje nadležnosti odgovorna su gradonačelniku.

Članak 57.

Sredstva za rad upravnih tijela osiguravaju se u proračunu Grada Opatije, državnom proračunu i iz drugih prihoda u skladu sa zakonom.

IX. NESPOSREDNO SUDJELOVANJE GRAĐANA U ODLUČIVANJU

Članak 58.

Građani mogu neposredno sudjelovati u odlučivanju o lokalnim poslovima putem lokalnog referenduma i zbora građana, u skladu sa zakonom i ovim Statutom.

Članak 59.

(1) Referendum se može raspisati radi odlučivanja o prijedlogu o promjeni Statuta Grada, o prijedlogu općeg akta, radi prethodnog pribavljanja mišljenja stanovnika o promjeni područja Grada ili županije, radi odlučivanja o drugim pitanjima iz djelokruga Gradskog vijeća, kao i o drugim pitanjima određenim zakonom.

(2) Prijedlog za donošenje odluke o raspisivanju referenduma može, temeljem odredbi zakona i ovog Statuta, dati jedna trećina članova Gradskog vijeća, gradonačelnik, većina vijeća mjesnih odbora na području Grada Opatije i 20% ukupnog broja birača Grada Opatije.

(3) Gradsko vijeće dužno se izjasniti o podnesenom prijedlog propisanog broja članova Gradskog vijeća, gradonačelnika ili većine vijeća mjesnih odbora i ako prijedlog prihvati, u roku od 30 dana od dana zaprimanja prijedloga donijeti odluku o raspisivanju referenduma.

(4) Ako je prijedlog za raspisivanje referenduma predložio propisani broj birača, predsjednik Gradskog vijeća u roku od 30 dana od dana zaprimanja prijedloga dostavlja prijedlog tijelu državne uprave nadležnom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu radi utvrđivanja ispravnosti podnesenog prijedloga, odnosno utvrđivanja je li prijedlog podnesen od potrebnog broja birača i je li referendumsko pitanje sukladno odredbama Zakona. Ako tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu utvrdi da je prijedlog za raspisivanje referenduma ispravan, Gradsko vijeće u roku od 30 dana od dana zaprimanja odluke o ispravnosti prijedloga raspisuje referendum.

(5) Odluka o raspisivanju referenduma donosi se većinom glasova svih članova Gradskog vijeća.

Članak 60.

(1) Osim slučajeva propisanih člankom 59. ovog Statuta, referendum se raspisuje i za opoziv gradonačelnika i njegovog zamjenika, ako raspisivanje referenduma predloži 20% ukupnog broja birača Grada Opatije ili 2/3 članova Gradskog vijeća.

(2) Predsjednik Gradskog vijeća dostavlja zaprimljeni prijedlog propisanog broja birača u roku od 30 dana od dana zaprimanja prijedloga tijelu državne uprave nadležnom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu radi utvrđivanja da li je prijedlog podnesen od potrebnog broja birača.

(3) Ako tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu utvrdi da je prijedlog podnesen od potrebnog broja birača Gradsko vijeće raspisuje referendum u roku od 30 dana od dana zaprimanja odluke tijela državne uprave.

(4) Ako je raspisivanje referenduma za opoziv gradonačelnika predložilo 2/3 članova Gradskog vijeća, odluku o raspisivanju referenduma donosi Gradsko vijeće dvotrećinskom većinom glasova svih članova Gradskog vijeća.

Članak 61.

U slučaju kada je Gradonačelniku i njegovom zamjeniku mandat prestao opozivom, Vlada Republike Hrvatske imenuje povjerenika Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika.

Članak 62.

(1) Gradsko vijeće ne smije raspisati referendum o opozivu gradonačelnika i njegovog zamjenika prije proteka roka od šest mjeseci od održanih izbora, kao ni u godini u kojoj se održavaju redovni izbori za gradonačelnika.

(2) Ako na referendumu nije donesena odluka o opozivu gradonačelnika i njegovog zamjenika, novi referendum se ne smije raspisati prije proteka roka od šest mjeseci od dana održavanja prethodnog referenduma.

Članak 63.

Odluka o raspisivanju referenduma sadrži naziv tijela koje raspisuje referendum, područje za koje se raspisuje referendum, naziv akta o kojem se odlučuje na referendumu, odnosno naznaku pitanja o kojem će birači odlučivati, obrazloženje akta ili pitanja o kojima se raspisuje referendum, referendumsko pitanje ili pitanja, odnosno jedan ili više prijedloga o kojima će birači odlučivati, te dan održavanja referenduma.

Članak 64.

Pravo glasovanja na referendumu imaju građani koji imaju prebivalište na području Grada Opatije, odnosno na području za koje se raspisuje referendum i upisani su u Registar birača.

Članak 65.

Odluka donesena na referendumu o pitanjima iz članka 59. obvezatna je za Gradsko vijeće.

Članak 66.

Postupak provođenja referenduma i odluke donijete na referendumu podliježu nadzoru zakonitosti općih akata, kojeg provodi tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Članak 67.

(1) Zbor građana saziva vijeće mjesnog odbora radi izjašnjavanja građana o pitanjima i prijedlozima iz samoupravnog djelokruga Grada Opatije.

(2) Zbor građana saziva se za cijelo područje ili za dio područja mjesnog odbora koje čini zasebnu cjelinu.

Članak 68.

(1) Gradsko vijeće može tražiti mišljenje od zborova građana o prijedlogu općeg akta ili drugog pitanja iz djelokruga Grada Opatije.

(2) Prijedlog za traženje mišljenja iz stavka 1. ovog članka može dati jedna trećina članova Gradskog vijeća.

(3) Gradsko vijeće dužno je razmotriti prijedlog iz stavka 2. ovog članka u roku od 60 od dana zaprimanja prijedloga.

Članak 69.

(1) Zbor građana saziva predsjednik Gradskog vijeća u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Gradskog vijeća za područje mjesnog odbora ili za dio područja mjesnog odbora koje čini zasebnu cjelinu.

(2) Za pravovaljano izjašnjavanje na zboru građana potrebna je prisutnost najmanje 5% birača upisanih u popis birača mjesnog odbora za čije područje je sazvan zbor građana.

(3) Izjašnjavanje građana na zboru građana je javno, ako se na zboru građana većinom glasova prisutnih ne donese odluka o tajnom izjašnjavanju, a odluke se donose većinom glasova prisutnih građana.

Članak 70.

Zbor građana može sazvati i gradonačelnik radi izjašnjavanja građana o pitanjima i prijedlozima iz samoupravnog djelokruga Grada Opatije.

Članak 71.

(1) Odlukom o sazivanju zbora građana određuju se pitanja o kojima će se tražiti mišljenje od zbora građana, područje za koje se saziva, te vrijeme u kojem se mišljenje treba dostaviti.

(2) Mišljenje dobiveno od zbora građana obvezatno je za mjesni odbor, a savjetodavno za Gradsko vijeće i gradonačelnika.

Članak 72.

Način sazivanja, rada i odlučivanja na zboru građana detaljnije će se urediti posebnom odlukom Gradskog vijeća.

Članak 73.

(1) Građani imaju pravo predlagati Gradskom vijeću donošenje općeg akta ili rješavanje određenog pitanja iz djelokruga Gradskog vijeća, osim akata za čije je predlaganje ovlašten gradonačelnik prema posebnim propisima te podnositi peticije o pitanjima iz samoupravnog djelokruga Grada Opatije.

(2) Gradsko vijeće raspravlja o prijedlogu i peticiji iz stavka l. ovog članka, ako prijedlog potpisom podrži najmanje 10% od ukupnog broja birača u Gradu Opatiji.

(3) Gradsko vijeće dužno je dati odgovor podnositeljima, najkasnije u roku od tri mjeseca od zaprimanja prijedloga.

Članak 74.

Način podnošenja prijedloga i peticija, odlučivanje o njima i druga pitanja uredit će se posebnom odlukom Gradskog vijeća.

Članak 75.

(1) Građani i pravne osobe imaju pravo podnositi predstavke i pritužbe na rad tijela Grada Opatije kao i na rad njegovih upravnih tijela, te na nepravilan odnos zaposlenih u tim tijelima kada im se obraćaju radi ostvarivanja svojih prava i interesa ili izvršavanja svojih građanskih dužnosti.

(2) Na podnijete predstavke i pritužbe čelnik tijela Grada Opatije odnosno pročelnik upravnog tijela dužan je odgovoriti u roku od 30 dana od dana podnošenja predstavke, odnosno pritužbe.

(3) Ostvarivanje prava iz stavka 1. ovog članka osigurava se ustanovljavanjem knjige pritužbi, postavljanjem sandučića za predstavke i pritužbe, neposrednim komuniciranjem s ovlaštenim predstavnicima tijela Grada, te ukoliko za postoje tehničke pretpostavke, elektroničkom komunikacijom s ovlaštenim predstavnicima tijela Grada (mail, chat i dr.).

X. JAVNE SLUŽBE

Članak 76.

Grad Opatija osigurava u okviru samoupravnog djelokruga obavljanje djelatnosti kojima se zadovoljavaju svakodnevne potrebe građana na području komunalnih, društvenih i drugih djelatnosti, za koje je zakonom utvrđeno da se obavljaju kao javna služba.

Članak 77.

(1) Grad Opatija osigurava obavljanje djelatnosti iz članka 76. ovog Statuta osnivanjem trgovačkih društva, javnih ustanova i vlastitih pogona.

(2) Obavljanje određenih djelatnosti Grad Opatija može povjeriti temeljem ugovora o koncesiji i drugim pravnim i fizičkim osobama.

XI. MJESNA SAMOUPRAVA

Članak 78.

(1) Na području Grada Opatije osnivaju se mjesni odbori, kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana.

(2) Mjesni odbor osniva se za jedno naselje, više međusobno povezanih manjih naselja ili za dijelove naselja koji čine zasebnu razgraničenu cjelinu, na način i po postupku propisanom zakonom i ovim Statutom.

(3) Mjesni odbor je pravna osoba.

Članak 79.

(1) Mjesni odbori na području Grada Opatije su:

- Mjesni odbor Volosko-Belveder, za dio naselja Opatija

- Mjesni odbor Centar, za dio naselja Opatija

- Mjesni odbor Vasanska-Punta Kolova, za dio naselja Opatija

- Mjesni odbor Tošina, za dio naselja Opatija

- Mjesni odbor Kosovo, za dio naselja Opatija

- Mjesni odbor Ičići, za naselje Ičići

- Mjesni odbor Poljane, za naselje Poljane

- Mjesni odbor Veprinac - Učka, za naselja Veprinac, Gornje Selo (Mala Učka) i Vela Učka

- Mjesni odbor Ika - Oprič, za naselja Ika i Oprič

- Mjesni odbor Dobreć, za naselje Dobreć

- Mjesni odbor Pobri, za naselje Pobri.

(2) Područja, granice i sjedišta mjesnih odbora određuju se posebnom odlukom Gradskog vijeća i prikazuju se na kartografskom prikazu koji je sastavni dio te odluke.

Članak 80.

(1) Inicijativu i prijedlog za osnivanje mjesnog odbora može dati 10% građana upisanih u Registar birača za područje za koje se predlaže osnivanje mjesnog odbora, najmanje 1/3 članova Gradskog vijeća te gradonačelnik.

(2) U slučaju da prijedlog iz stavka 1. ovog članka daju građani ili članovi Gradskog vijeća, prijedlog se podnosi u pisanom obliku gradonačelniku. Ako prijedlog daju građani, u inicijativi i prijedlogu treba biti navedena adresa prebivališta za svakog potpisnika inicijative i prijedloga.

(3) Prijedlog iz stavka 1. ovog članka sadrži podatke o podnositelju inicijative i prijedloga, točnu naznaku područja za koje se predlaže osnivanje mjesnog odbora, naziv i sjedište mjesnog odbora, te obrazloženje opravdanosti osnivanja mjesnog odbora.

Članak 81.

(1) Gradonačelnik u roku od 15 dana od dana primitka prijedloga utvrđuje da li je prijedlog podnesen na način i po postupku utvrđenim zakonom i ovim Statutom.

(2) Ukoliko gradonačelnik utvrdi da prijedlog nije podnesen na propisani način i po propisanom postupku, obavijestit će predlagatelja i zatražiti da u roku od 15 dana dopuni prijedlog za osnivanje mjesnog odbora.

(3) Pravovaljani prijedlog gradonačelnik upućuje Gradskom vijeću, koje je dužno izjasniti se o prijedlogu u roku od 60 dana od prijema prijedloga.

Članka 82.

(1) Prije odlučivanja o inicijativi i prijedlogu iz članka 80. ovog Statuta, Gradsko vijeće može zatražiti mišljenje vijeća mjesnog odbora s područja na koje se inicijativa i prijedlog odnose, koje nije obvezujuće za Gradsko vijeće.

(2) U slučaju prihvaćanja prijedloga iz članka 80. ovog Statuta, Gradsko vijeće donosi statutarnu odluku o osnivanju novog mjesnog odbora.

(3) Članovi vijeća novoosnovanog mjesnog odbora biraju se na prvim sljedećim redovnim izborima za vijeća mjesnih odbora.

Članak 83.

(1) Inicijativu i prijedlog za promjenu područja mjesnog odbora (izdvajanje dijela područja mjesnog odbora ili spajanju postojećih mjesnih odbora) te promjenu naziva mjesnog odbora može dati vijeće mjesnog odbora na koje se promjena odnosi i gradonačelnik.

(2) O inicijativi i prijedlogu iz stavka 1. ovog članka Gradsko vijeće donosi odluku uz prethodno pribavljeno mišljenje građana mjesnog odbora za koje se traži promjena područja.

Članak 84.

Tijela mjesnog odbora su vijeće mjesnog odbora i predsjednik vijeća mjesnog odbora.

Članak 85.

(1) Članove vijeća mjesnog odbora biraju građani s područja mjesnog odbora koji imaju biračko pravo na neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, razmjernim izbornim sustavom na vrijeme od četiri godine.

(2) Izbornu jedinicu za izbor članova vijeća mjesnog odbora čini cijelo područje mjesnog odbora.

(3) Postupak izbora članova vijeća mjesnog odbora te druga pitanja u svezi s izborom članova vijeća mjesnih odbora uređuju se posebnom odlukom Gradskog vijeća odgovarajućom primjenom odredbi zakona kojim se uređuje izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave.

(4) Mandat članova vijeća mjesnog odbora izabranih na redovnim izborima traje do dana stupanja na snagu odluke Gradskog vijeća o raspisivanju sljedećih redovnih izbora koji se održavaju svake četvrte godine sukladno odredbama odluke Gradskog vijeća iz stavka 3. ovog članka, odnosno do dana stupanja na snagu odluke Gradskog vijeća o raspuštanju vijeća mjesnog odbora sukladno odredbama zakona i članka 102. ovog Statuta.

(5) Mandat članova vijeća mjesnog odbora izabranih na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata članova vijeća mjesnog odbora izabranih na redovnim izborima koji se održavaju svake četvrte godine sukladno odredbama odluke Gradskog vijeća iz stavka 3. ovog članka, odnosno do dana stupanja na snagu odluke Gradskog vijeća o raspuštanju vijeća mjesnog odbora sukladno odredbama zakona i članka 102. ovog Statuta.

Članak 86.

(1) Vijeće mjesnog odbora ima pet članova.

(2) Za člana vijeća mjesnog odbora može biti biran građanin koji ima biračko pravo i prebivalište na području mjesnog odbora čije se vijeće bira.

Članak 87.

(1) Izbore za članove vijeća mjesnih odbora raspisuje Gradsko vijeće Grada Opatije.

(2) Odlukom Gradskog vijeća kojom se raspisuju izbori određuje se dan njihove provedbe.

(3) Od dana stupanja na snagu odluke iz stavka 2. ovog članka do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 60 dana.

Članak 88.

(1) Vijeće mjesnog odbora većinom glasova svih članova bira predsjednika i potpredsjednika vijeća mjesnog odbora iz reda svojih članova.

(2) Predsjednik vijeća predstavlja mjesni odbor i za svoj rad odgovoran je vijeću mjesnog odbora.

(3) Dužnosti predsjednika, potpredsjednika i člana vijeća mjesnog odbora su počasne, a predsjednik, potpredsjednik i članovi vijeća imaju pravo na naknadu u skladu s posebnom odlukom Gradskog vijeća.

Članak 89.

Vijeće mjesnog odbora:

- donosi program rada mjesnog odbora,

- donosi pravila mjesnog odbora,

- donosi poslovnik o svom radu,

- donosi financijski plan i godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana,

- predlaže nadležnom upravnom odjelu za poslove komunalnog sustava plan malih komunalnih akcija mjesnog odbora, sukladno sredstvima osiguranim u proračunu Grada Opatije za tu namjenu,

- predlaže aktivnosti, programe i projekte unapređenja kvalitete života građana koji su od interesa za pojedini mjesni odbor i utvrđuje prioritete u njihovoj realizaciji,

- prati stanje u komunalnoj infrastrukturi na svom području i predlaže programe razvoja, gradnje i održavanja komunalne infrastrukture na svom području,

- saziva zborove građana,

- sudjeluje u provođenju civilne zaštite na svom području,

- surađuje s drugim mjesnim odborima na području Grada Opatije, osobito sa susjednim mjesnim odborima,

- surađuje s udrugama na svom području u pitanjima od interesa za građane s područja mjesnog odbora,

- organizira kulturna, sportska i druga događanja,

- predlaže akcije za zaštitu i unapređivanje okoliša te za poboljšanje uvjeta života na svom području i prati njihovo provođenje,

- predlaže mjere za učinkovitiji rad komunalnih službi,

- može dati inicijativu za imenovanje ulica i drugih javnih površina na svojem području te daje mišljenje o imenovanju ulica i drugih javnih površina na svojem području,

- inicira izmjene područja i naziva mjesnog odbora,

- obavlja i druge poslove utvrđene zakonom, ovim Statutom i odlukama Gradskog vijeća i Gradonačelnika.

Članak 90.

(1) Programom rada utvrđuju se zadaci mjesnog odbora, osobito u pogledu vođenja brige o uređenju područja mjesnog odbora, provođenjem manjih komunalnih akcija kojima se poboljšava komunalni standard građana na području mjesnog odbora, vođenju brige o poboljšavanju zadovoljavanja lokalnih potreba građana u oblasti zdravstva, socijalne skrbi, kulture, sporta i drugih lokalnih potreba na svom području.

(2) Program rada donosi se u pravilu najkasnije do 30. rujna tekuće godine za sljedeću kalendarsku godinu.

Članak 91.

(1) Pravilima mjesnog odbora detaljnije se uređuje način konstituiranja, sazivanja i rad vijeća mjesnog odbora, ostvarivanje prava, obveza i odgovornosti članova vijeća mjesnog odbora, ostvarivanje prava i dužnosti predsjednika vijeća mjesnog odbora, način odlučivanja, te druga pitanja od značaja za rad mjesnog odbora.

(2) Pravila mjesnog odbora donosi vijeće mjesnog odbora u roku od 30 dana od dana konstituiranja.

(3) Pravila mjesnog odbora objavljuju se na mrežnim stranicama Grada Opatije u roku od 30 dana od dana donošenja.

Članak 92.

Odredbama članaka 84. do 95. Glave XI. ovog Statuta određene su osnove pravila mjesnog odbora.

Članak 93.

(1) Vijeće mjesnog odbora može održati sjednicu ako je sjednici nazočna većina članova vijeća mjesnog odbora, a odlučuje većinom glasova nazočnih članova.

(2) Pravila mjesnog odbora, poslovnik o radu vijeća mjesnog odbora, financijski plan, godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana, plan malih komunalnih akcija i odluku o izboru predsjednika i potpredsjednika vijeća, vijeće mjesnog odbora donosi većinom glasova svih članova.

(3) Vijeće mjesnog odbora poslovnikom može odrediti i druga pitanja o kojima odlučuje većinom glasova svih svojih članova.

(4) U slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje trenutačno ugrožava pravni poredak, život, zdravlje i sigurnost stanovništva te imovinu veće vrijednosti, za vrijeme trajanja posebnih okolnosti sjednice vijeća mjesnog odbora mogu se iznimno održavati elektroničkim putem ili korištenjem odgovarajućih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu.

(5) Predsjednik vijeća mjesnog odbora dužan je upravnom tijelu Grada Opatije nadležnom za mjesnu samoupravu dostaviti poziv za sjednicu vijeća mjesnog odbora najmanje tri dana prije održavanja sjednice, a zapisnik sa održane sjednice u roku od osam dana od dana održavanja sjednice mjesnog odbora.

(6) Pozivi i zapisnici iz stavka 5. ovog članka objavljuju se na mrežnoj stranici Grada Opatije.

Članak 94.

(1) Predsjednik vijeća mjesnog odbora:

- predstavlja mjesni odbor,

- saziva sjednice vijeća mjesnog odbora, predlaže dnevni red sjednica vijeća, predsjeda sjednicama vijeća i potpisuje akte vijeća,

- odgovara za preuzimanje obveza, verifikaciju obveza (ovjera računa) te izdavanje naloga za plaćanje na teret sredstava mjesnog odbora,

- odgovara za zakonitost, svrhovitost, učinkovitost, ekonomičnost i djelotvornost u raspolaganju sredstvima,

- provodi i osigurava provođenje odluka vijeća te izvješćuje o njihovu provođenju,

- brine se o provedbi akata koji se odnose na rad mjesnog odbora,

- sudjeluje u provođenju mjera civilne zaštite,

- informira građane o pitanjima važnim za mjesni odbor,

- brine o javnosti rada vijeća mjesnog odbora,

- obavlja i druge poslove koje mu povjeri vijeće mjesnog odbora.

(2) Predsjednik vijeća mjesnog odbora je za svoj rad odgovoran vijeću mjesnog odbora.

(3) Za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada Opatije ako su povjereni vijeću mjesnog odbora, predsjednik vijeća odgovara Gradonačelniku.

(4) Potpredsjednik vijeća mjesnog odbora temeljem odluke predsjednika vijeća mjesnog odbora zamjenjuje predsjednika vijeća za vrijeme njegove duže odsutnosti ili spriječenosti u obavljanju poslova iz stavka 1. ovog članka.

(5) Predsjednik vijeća mjesnog odbora može obavljanje pojedinih poslova iz stavka 1. ovog članka povjeriti potpredsjedniku mjesnog odbora, pri čemu ne prestaje njegova odgovornost za obavljanje tih poslova.

(6) Vijeće mjesnog odbora može razriješiti predsjednika i potpredsjednika mjesnog odbora većinom glasova svih članova vijeća mjesnog odbora.

(7) Vijeće mjesnog odbora dužno je razriješiti predsjednika vijeća mjesnog odbora ako predsjednik vijeća mjesnog odbora učestalo krši odredbe ovog Statuta, pravila mjesnog odbora ili ne izvršava povjerene mu poslove.

Članak 95.

(1) Član vijeća mjesnog odbora ima pravo i dužnost osobito:

- prisustvovati sjednicama vijeća mjesnog odbora,

- predlagati vijeću mjesnog odbora razmatranje pojedinih pitanja iz njegova djelokruga,

- raspravljati i izjašnjavati se o svim pitanjima koja su na dnevnom redu sjednica vijeća mjesnog odbora,

- obavljati poslove i zadatke iz djelokruga vijeća koje mu povjeri vijeće mjesnog odbora svojim odlukama.

(2) Predsjednik vijeća mjesnog odbora dužan je sazvati sjednicu vijeća mjesnog odbora ako to zatraži bilo koji član vijeća mjesnog odbora uz navođenje pitanja koja vijeće treba na sjednici razmatrati.

(3) Ako u slučaju iz stavka 2. ovog članka sjednicu ne sazove predsjednik vijeća mjesnog odbora u roku od osam dana od podnošenja prijedloga, sjednicu će sazvati Gradonačelnik.

(4) Članovi vijeća mjesnog odbora imaju i druga prava i dužnosti utvrđene poslovnikom o radu vijeća mjesnog odbora.

Članak 96.

Gradonačelnik ili drugi ovlašteni predlagatelj može zatražiti mišljenje vijeća mjesnog odbora o prijedlogu odluke ili drugog općeg akta koji donosi Gradsko vijeće, a kojima se uređuje pitanje od značaja za mjesne odbore.

Članak 97.

Gradonačelnik po potrebi informira predsjednike vijeća mjesnih odbora o pitanjima u vezi s planiranjem razvoja Grada Opatije, programima gradske uprave, gradnjom komunalne infrastrukture na području mjesnih odbora te drugim pitanjima važnim za mjesne odbore.

Članak 98.

(1) Sredstva za rad vijeća mjesnih odbora osiguravaju se u proračunu Grada Opatije.

(2) Gradsko vijeće posebnom odlukom utvrđuje kriterije za utvrđivanje ukupne visine sredstava u proračunu Grada Opatije za mjesne odbore i kriterije za podjelu tih sredstva na mjesne odbore te način i uvjete korištenja i raspolaganja sredstvima.

Članak 99.

Prihode mjesnog odbora čine prihodi od pomoći i dotacija pravnih ili fizičkih osoba, te prihodi koje posebnom odlukom utvrdi Gradsko vijeće.

Članak 100.

(1) Vijeće mjesnog odbora, radi raspravljanja o potrebama i interesima građana, te davanja prijedloga za rješavanje pitanja od lokalnog značenja, može sazivati zborove građana.

(2) Zbor građana može se sazvati i za dio područja mjesnog odbora koji čini zasebnu cjelinu.

(3) Zbor građana vodi predsjednik mjesnog odbora ili član vijeća mjesnog odbora kojeg odredi vijeće.

Članak 101.

Stručne i administrativne poslove za potrebe mjesnog odbora obavljaju upravna tijela Grada Opatije na način propisan općim aktom kojim se uređuje ustrojstvo i način rada upravnih tijela Grada Opatije.

Članak 102.

(1) Nadzor nad zakonitošću rada tijela mjesnog odbora i poštivanja odredbi ovog Statuta i pravila mjesnog odbora obavlja Gradonačelnik.

(2) Gradsko vijeće može na prijedlog gradonačelnika raspustiti vijeće mjesnog odbora, ako ono učestalo krši odredbe ovog Statuta, pravila mjesnog odbora ili ne izvršava povjerene mu poslove.

XII. IMOVINA I FINANCIRANJE GRADA OPATIJE

Članak 103.

Sve pokretne i nepokretne stvari, te imovinska prava koja pripadaju Gradu Opatiji, čine imovinu Grada Opatije.

Članak 104.

(1) Imovinom Grada upravljaju Gradonačelnik i Gradsko vijeće u skladu s odredbama ovog Statuta pažnjom dobrog gospodara.

(2) Gradonačelnik u postupku upravljanja imovinom Grada donosi pojedinačne akte glede upravljanja imovinom, na temelju općeg akta Gradskog vijeća o uvjetima, načinu i postupku gospodarenja nekretninama u vlasništvu Grada.

Članak 105.

(1) Grad Opatija ima prihode kojima u okviru svog samoupravnog djelokruga slobodno raspolaže.

(2) Prihodi Grada Opatije su:

- gradski porezi, prirez, naknade, doprinosi i pristojbe, u skladu sa zakonom i posebnim odlukama Gradskog vijeća,

- prihodi od stvari u vlasništvu Grada Opatije i imovinskih prava,

- prihod od trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u vlasništvu Grada Opatije odnosno u kojima Grad Opatija ima udjele ili dionice,

- prihodi od naknada za koncesije,

- novčane kazne i oduzeta imovinska korist za prekršaje koje propiše Grad Opatija u skladu sa zakonom,

- udio u zajedničkom porezu,

- sredstva pomoći Republike Hrvatske predviđena u državnom proračunu,

- drugi prihodi određeni zakonom.

Članak 106.

(1) Procjena godišnjih prihoda i primitaka, te utvrđeni iznosi rashoda i izdataka Grada Opatije iskazuju se u proračunu Grada Opatije.

(2) Svi prihodi i primici proračuna moraju biti raspoređeni u proračunu i iskazni po izvorima iz kojih potječu.

(3) Svi rashodi i izdaci proračuna moraju biti utvrđeni u proračunu i uravnoteženi s prihodima i primicima.

Članak 107.

(1) Proračun Grada Opatije i odluka o izvršavanju proračuna donose se za proračunsku godinu i odnose se na godinu za koju su doneseni.

(2) Proračunska godina je razdoblje od 12 mjeseci, koje počinje 1. siječnja, a završava 31. prosinca.

Članak 108.

(1) Gradsko vijeće donosi proračun za sljedeću proračunsku godinu na način i u rokovima propisanim posebnim zakonom.

(2) Gradonačelnik je dužan, kao jedini ovlašteni predlagatelj, utvrditi prijedlog proračuna i podnijeti ga Gradskom vijeću na donošenje u roku utvrđenom posebnim zakonom.

(3) Ako se proračun za sljedeću proračunsku godinu ne može donijeti u propisanom roku, Gradsko vijeće na prijedlog Gradonačelnika ili drugog ovlaštenog predlagatelja utvrđenog Poslovnikom Gradskog vijeća donosi odluku o privremenom financiranju na način i postupku propisanim posebnim zakonom i to najduže za razdoblje od prva tri mjeseca proračunske godine.

Članak 109.

(1) Ako se tijekom proračunske godine povećaju rashodi ili izdaci odnosno smanje prihodi i primici utvrđeni proračunom, proračun se mora uravnotežiti novim prihodima i primicima odnosno smanjenjem predviđenih rashoda i izdataka.

(2) Uravnoteženje proračuna provodi se izmjenama i dopunama proračuna po postupku propisanom za donošenje proračuna.

Članak 110.

(1) Ukupno materijalno i financijsko poslovanje Grada Opatije nadzire Gradsko vijeće.

(2) Zakonitost materijalnog i financijskog poslovanja Grada Opatije nadzire nadležno tijelo državne uprave, sukladno posebnom zakonu.

Članak 111.

Grad Opatija, sukladno odredbama zakona kojim se uređuje planiranje, izrada, donošenje i izvršavanje proračuna te uputama i drugim aktima nadležnog tijela državne uprave, na mrežnim stranicama Grada Opatije objavljuje informacije o trošenju proračunskih sredstava na način da su informacije lako dostupne i pretražive.

XIII. AKTI GRADA

Članak 112.

(1) Gradsko vijeće na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih zakonom i ovim Statutom donosi Statut, Poslovnik Gradskog vijeća, proračun, odluku o izvršavanju proračuna, odluke i druge opće akte i zaključke.

(2) Gradsko vijeće donosi rješenja i druge pojedinačne akte, kada u skladu sa zakonom rješava o pojedinačnim stvarima.

Članak 113.

(1) Gradonačelnik u poslovima iz svog djelokruga donosi odluke, zaključke, pravilnike, te druge akte kada je za to ovlašten zakonom, drugim propisom ili općim aktom Gradskog vijeća.

(2) Gradonačelnik donosi i druge pojedinačne akte kada, u skladu sa zakonom rješava o pravima, obvezama i pravnim interesima fizičkih i pravnih osoba.

Članak 114.

Radna tijela Gradskog vijeća i Gradonačelnika donose zaključke i preporuke.

Članak 115.

Gradonačelnik osigurava izvršavanje općih akata iz članka 112. ovog Statuta, na način i u postupku propisanom ovim Statutom, te nadzire zakonitost rada upravnih tijela Grada Opatije.

Članak 116.

(1) Upravna tijela Grada Opatije u izvršavanju općih akata Gradskog vijeća donose pojedinačne akte kojima rješavaju o pravima, obvezama i pravnim interesima fizičkih i pravnih osoba (upravne stvari).

(2) Protiv pojedinačnih akata iz stavka 1. ovog članka, može se izjaviti žalba nadležnom upravnom tijelu Primorsko - goranske županije.

(3) Na donošenje pojedinačnih akata shodno se primjenjuju odredbe Zakona o općem upravnom postupku i drugih propisa.

(4) U izvršavanju općih akata Gradskog vijeća pojedinačne akte donose i pravne osobe kojima su odlukom Gradskog vijeća, u skladu sa zakonom, povjerene javne ovlasti.

Članak 117.

Nadzor zakonitosti pojedinačnih neupravnih akata koje donose u samoupravnom djelokrugu Gradsko vijeće i Gradonačelnik obavljaju nadležna tijela državne uprave, svako u svojem djelokrugu, sukladno posebnom zakonu.

Članak 118.

Nadzor zakonitosti općih akata koje donosi Gradsko vijeće u samoupravnom djelokrugu obavljaju nadležna tijela državne uprave, svako u svojem djelokrugu.

Članak 119.

Detaljnije odredbe o aktima Grada Opatije i postupku donošenja akata razrađuju se Poslovnikom Gradskog vijeća.

Članak 120.

(1) Opći akti se prije nego što stupe na snagu objavljuju u službenom glasilu.

(2) O službenom glasilu u kojem se objavljuju akti Grada Opatije Gradsko vijeće donosi posebnu odluku.

(3) Opći akti stupaju na snagu najranije osmi dan od dana objave, osim ako nije zbog osobito opravdanih razloga, općim aktom propisano da stupa na snagu prvog dana od dana objave.

(4) Opći akti ne mogu imati povratno djelovanje.

XIV. JAVNOST RADA

Članak 121.

Rad Gradskog vijeća, Gradonačelnika i upravnih tijela Grada Opatije je javan.

Članak 122.

(1) Javnost rada Gradskog vijeća osigurava se:

- javnim održavanjem sjednica,

- izvještavanjem i objavljivanjem priopćenja za javnost te drugih medijskih objava,

- objavljivanjem općih i drugih akata Gradskog vijeća u službenom glasilu iz članka 120. ovog Statuta i na mrežnoj stranici Grada Opatije.

(2) Javnost rada Gradonačelnika osigurava se:

- izvještavanjem i objavljivanjem priopćenja za javnost te drugih medijskih objava,

- održavanjem konferencija za medije,

- objavljivanjem akata Gradonačelnika u službenom glasilu iz članka 120. ovog Statuta i na mrežnoj stranici Grada Opatije.

(3) Javnost rada upravnih tijela osigurava se izvještavanjem za javnost te drugim oblicima informacija na mrežnoj stranici Grada Opatije, društvenim mrežama i zakupljenom medijskom prostoru.

Članak 123.

Službena priopćenja mogu objavljivati i davati izjave za medije:

- predsjednik Gradskog vijeća o radu Gradskog vijeća,

- Gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika o svom radu i radu upravnih tijela Grada Opatije

- pročelnici uz prethodnu suglasnost gradonačelnika ili zamjenika gradonačelnika o radu upravnih tijela kojih su čelnici.

Članak 124.

Ostvarivanje javnosti rada Gradskog vijeća Grada Opatije pobliže se uređuje Poslovnikom Gradskog vijeća Grada Opatije.

Članak 125.

Tijela Grada Opatije dužna su omogućiti građanima i pravnim osobama pravo na pristup informacijama i dokumentima na temelju njihovih zahtjeva, na način i u rokovima određenim posebnim zakonom kojim se uređuje pravo na pristup informacijama.

XV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 126.

(1) Prijedlog za promjenu Statuta može podnijeti jedna trećina članova Gradskog vijeća, Gradonačelnik i Komisija za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost Gradskog vijeća.

(2) Prijedlog mora biti obrazložen, a podnosi se predsjedniku Gradskog vijeća.

(3) Ukoliko Gradsko vijeće ne donese statutarnu odluku o izmjeni i/ili dopuni Statuta, isti prijedlog se ne može ponovno staviti na dnevni red Gradskog vijeća prije isteka roka od šest mjeseci od dana zaključivanja rasprave o prijedlogu.

Članak 127.

Odluke i drugi opći akti doneseni na temelju Statuta Grada Opatije („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 25/09, 30/09 – ispr., 7/13, 3/18, 5/18 – ispr., 3/20 i 3/21) ostaju na snazi, ukoliko nisu u suprotnosti s odredbama ovog Statuta i zakona kojim se uređuje pojedino područje, a u protivnom neposredno se primjenjuju odredbe zakona i ovog Statuta.

Članak 128.

Do stupanja na snagu Odluke o službenom glasilu Grada Opatije KLASA: 024-01/23-01/63, URBROJ: 2170-12-01/01-23-3 od 16. studenog 2023. godine, akti Grada Opatije objavljuju se u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“.

Članak 129.

(1) Ovaj Statut stupa na snagu osmog dana od dana objave u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“.

(2) Danom stupanja na snagu ovog Statuta prestaje važiti Statut Grada Opatije („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 25/09, 30/09 – ispr., 7/13, 3/18, 5/18 – ispr., 3/20 i 3/21), zaključak Gradskog poglavarstva Grada Opatije o osnivanju mjesnih odbora („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 1/95) i zaključak Gradskog poglavarstva Grada Opatije o osnivanju mjesnog odbora („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 9/99).

(3) Redovni izbori za članove vijeća mjesnih odbora iz članka 79. ovog Statuta provest će se najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog Statuta.

(4) Do stupanja na snagu odluke o raspisivanju prvih sljedećih redovnih izbora za članove vijeća mjesnih odbora u roku iz stavka 3. ovog članka, nastavljaju s radom vijeća mjesnih odbora na područjima mjesnih odbora određenim temeljem odredbi Statuta Grada Opatije („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 25/09, 30/09 – ispr., 7/13, 3/18, 5/18 – ispr., 3/20 i 3/21), zaključka Gradskog poglavarstva Grada Opatije o osnivanju mjesnih odbora („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 1/95) i zaključka Gradskog poglavarstva Grada Opatije o osnivanju mjesnog odbora („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 9/99).

KLASA: 012-03/23-01/1

URBROJ: 2170-12-01/01-23-4

Opatija, 14. prosinca 2023.

GRADSKO VIJEĆE GRADA OPATIJE

Predsjednik Gradskog vijeća

Dino Žigulić, v.r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2304&mjesto=10006&odluka=99
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr