SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXXI. - broj 48. Srijeda, 20. prosinca 2023.
PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

232.

Na temelju članka 35. stavka 1. točke 6. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“ broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13, 137/15, 123/17, 98/19 i 144/20), članka 3. i članka 6. stavka 2. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“ broj 28/10 i 10/23), članka 28. stavka 1. točke 23. Statuta Primorsko-goranske županije („Službene novine“ broj 23/09, 9/13, 25/13-pročišćeni tekst, 5/18, 8/18-pročišćeni tekst, 2/20 i 4/21) i članka 84. Poslovnika Županijske skupštine Primorsko-goranske županije („Službene novine“ broj 26/09, 16/13, 25/13- pročišćeni tekst i 4/21), Županijska skupština Primorsko-goranske županije na 23. sjednici održanoj 14. prosinca 2023. godine, donijela je

O D L U K U

o plaći i drugim pravima Župana i zamjenika
Župana Primorsko-goranske županije

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Odlukom o plaći i drugim pravima Župana i zamjenika Župana Primorsko-goranske županije uređuje se osnovica i koeficijenti za obračun plaće Župana i zamjenika Župana Primorsko-goranske županije (u daljnjem tekstu: dužnosnici) te druga prava dužnosnika iz rada.

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovoj Odluci, a imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod.

II. PRAVA DUŽNOSNIKA ZA VRIJEME
OBNAŠANJA DUŽNOSTI

Članak 3.

Za vrijeme obnašanja dužnosti dužnosnici koji dužnost obnašaju profesionalno:

1. imaju pravo na plaću i staž osiguranja,

2. ostvaruju prava iz mirovinskog i zdravstvenog sustava,

3. imaju pravu na naknadu stvarnih materijalnih troškova nastalih u vezi s obnašanjem dužnosti temeljem propisa koji se odnose na te naknade za službenike i namještenike upravnih tijela Primorsko-goranske županije.

Za vrijeme obnašanja dužnosti dužnosnici koji dužnost obnašaju bez zasnivanja radnog odnosa:

1. imaju pravo na naknadu za rad,

2. imaju pravo na naknadu stvarnih materijalnih troškova nastalih u vezi s obnašanjem dužnosti temeljem propisa koji se odnose na te naknade za službenike i namještenike upravnih tijela Primorsko-goranske županije.

Članak 4.

Plaću dužnosnika koji dužnost obnašaju profesionalno čini umnožak koeficijenta i osnovice za obračun plaće, uvećan za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža, ukupno najviše za 20%.

Članak 5.

Osnovica za obračun plaće dužnosnika koji dužnost obnašaju profesionalno utvrđuje se u visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika, prema propisima kojima se uređuju obveze i prava državnih dužnosnika.

Koeficijenti za obračun plaće dužnosnika koji dužnost obnašaju profesionalno su:

1. Župan……………………………………… 6,42

2. zamjenik Župana…………………………. 5,45.

Članak 6.

Dužnosnici koji dužnost obnašaju bez zasnivanja radnog odnosa imaju pravo na naknadu za rad u iznosu od 50% umnoška koeficijenta za obračun plaće odgovarajućeg dužnosnika koji dužnost obavlja profesionalno i osnovice za obračun plaće iz članka 5. ove Odluke.

Članak 7.

Dužnosnici ne ostvaruju pravo na naknadu za godišnji odmor i ostale prigodne godišnje naknade ili potpore, jubilarnu nagradu, otpremninu u slučaju odlaska u mirovinu, božićnicu, dar za djecu i dar u naravi, plaćeni i neplaćeni dopust, kao i prava proizašla iz prekovremenog rada i rada u dane blagdana, neradne dane propisane zakonom i za rad nedjeljom.

Članak 8.

Dužnosnici za vrijeme obnašanja dužnosti imaju pravo na osiguranje od posljedica nesretnog slučaja tijekom 24 sata.

Osnovica za obračun premije osiguranja iz stavka 1. ovog članka je kumulativni iznos neto plaće dužnosnika tijekom obnašanja dužnosti.

Članak 9.

Dužnosnici za službene potrebe imaju pravo na korištenje službenog automobila, mobilnog uređaja i prijenosnog računala u vlasništvu Primorsko-goranske županije.

Članak 10.

Pojedinačna rješenja o visini plaće odnosno naknade za rad i ostvarivanju drugih prava dužnosnika utvrđenih ovom Odlukom donosi pročelnik upravnog tijela nadležnog za kadrovske poslove u Primorsko-goranskoj županiji.

Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka žalba nije dopuštena, ali se može pokrenuti upravni spor u roku od 30 dana od dana dostave tog rješenja.

III. POSEBNA PRAVA DUŽNOSNIKA

Članak 11.

Dužnosnici koji su dužnost obavljali profesionalno posljednjih 6 mjeseci prije prestanka obavljanja dužnosti, po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti ostvaruju prava na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od 6 mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti i to u visini prosječne plaće koja im je isplaćivana za vrijeme posljednjih 6 mjeseci prije prestanka profesionalnog obavljanja dužnosti.

Dužnosnici koji su dužnost obavljali profesionalno manje od 6 mjeseci prije prestanka obavljanja dužnosti, po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti ostvaruju prava na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od onoliko mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti koliko su dužnost obavljali profesionalno, i to u visini prosječne plaće koja im je isplaćivana za vrijeme prije prestanka profesionalnog obavljanja dužnosti.

Prije isteka roka iz stavka 1. i 2. ovoga članka ostvarivanje prava dužnosniku prestaje na vlastiti zahtjev, zapošljavanjem, umirovljenjem ili izborom na drugu dužnost koju obavlja profesionalno.

Dužnosnici koji su dužnost obnašali bez zasnivanja radnog odnosa nemaju pravo na naknadu po prestanku obavljanja dužnosti.

Članak 12.

Sredstva za ostvarivanje prava određenih ovom Odlukom osiguravaju se u Proračunu Primorsko-goranske županije.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 13.

Pojedinačna rješenja o visini plaće dužnosnika koji trenutno obnašaju dužnost donijet će se najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 14.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o plaćama i drugim pravima Župana i zamjenika Župana Primorsko-goranske županije („Službene novine“ broj 20/10 i 28/15).

Članak 15.

Ova Odluka objavit će se u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“, a stupa na snagu 1. siječnja 2024. godine.

KLASA: 024-04/23-01/9

URBROJ: 2170-01-01/5-23-18

Rijeka, 14. prosinca 2023.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA
Županijska skupština

Predsjednik

Marko Boras Mandić, v.r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2303&mjesto=00001&odluka=232
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr