SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XI. - broj 12. Petak, 9. svibnja 2003.
GRAD KRALJEVICA
Grad Kraljevica

20.

Na temelju članka 6. stavak 2 Zakona o zakupu poslovnog prostora (»Narodne novine« broj 91/96 i 124/97), članka 3. alineja 5. i 6. Odluke o poslovnom prostoru u vlasništvu Grada Kraljevice (»Službene novine« PGŽ broj 8/03) i članka 39. Statuta Grada Kraljevice («Službene novine» PGŽ broj 34/01), Gradsko poglavarstvo Grada Kraljevice, na svojoj sjednici održanoj dana 9. travnja 2003., donijelo je

ODLUKU
o načinu, uvjetima i postupku provođenja javnog
natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora
u vlasništvu Grada Kraljevice

Članak 1.

Ovom odlukom uređuju se način, uvjeti i postupak za provođenje javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora u vlasništvu Grada Kraljevice.

Članak 2.

Poslovni prostor daje se u zakup putem javnog natječaja kojeg raspisuje Gradsko poglavarstvo Grada Kraljevice.

Natječaj provodi stalna komisija za provođenje javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora koju imenuje Gradsko poglavarstvo, a sastoji se od predsjednika i dva člana te istog broja zamjenika.

Članak 3.

Javni natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora provodi se prikupljanjem pisanih ponuda ili usmenim nadmetanjem, o čemu odluku donosi Gradsko poglavarstvo u svakom pojedinom slučaju.

Članak 4.

Natječaj za zakup poslovnog prostora se provodi prikupljanjem pisanih ponuda koje se predaju u zatvorenim kuvertama ili prikupljanjem pisanih prijava za sudjelovanje u javnom nadmetanju.

Natječaj se objavljuje u dnevnom tisku najmanje 15 dana prije dana javnog otvaranja ponuda odnosno održavanja usmenog nadmetanja.

Članak 5.

Natječaj za zakup poslovnog prostora sadrži:

- adresu, namjenu i površinu poslovnog prostora

- početni iznos mjesečne zakupnine po m2

- vrijeme na koje se poslovni prostor daje u zakup

- odredbu da li se daje u zakup uređeni ili neuređeni poslovni prostor kojeg je zakupnik dužan urediti o svom trošku te pod kojim uvjetima

- datum početka obavljanja djelatnosti

- mjesto i vrijeme otvaranja pisanih ponuda odnosno održavanja usmenog nadmetanja

- iznos garantnog pologa kojeg treba uplatiti svaki sudionik natječaja

- rok do kojeg se može podnijeti pisana ponuda odnosno pisana prijava za sudjelovanje u natječaju

- dan i sat kada se može razgledati poslovni prostor

- odredbu da u natječaju ne može sudjelovati natjecatelj koji redovito ne podmiruje sve obveze prema Gradu Kraljevici

- odredbu o tome da će se, u slučaju da dva ili više natjecatelja ponude isti iznos najviše zakupnine, među navedenim natjecateljima neposredno provesti usmeno nadmetanje nakon otvaranja pisanih ponuda

- odredbu da je punomoćnik natjecatelja dužan najkasnije do otvaranja pisanih ponuda odnosno do održavanja usmenog nadmetanja dostaviti Komisiji punomoć za zastupanje

Petak,9.svibnja2003. Stranica1019—broj12

SLUŽBENENOVINE

- odredbu da je natjecatelj, čija je ponuda najpovoljnija, dužan najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o odabiru ili roka kojeg odredi Gradsko poglavarstvo, preuzeti poslovni prostor i sklopiti ugovor o zakupu, u protivnom će se smatrati da je odustao od sklapanja ugovora o zakupu te će se odluka o dodjeli poslovnog prostora staviti izvan snage, a natječaj ponoviti

- odredbu da zakupnik uzima u zakup poslovni prostor u viđenom stanju, da ga je dužan urediti i privesti namjeni o vlastitom trošku kao i odredbu o obvezi davanja garantnog pologa u iznosu koji je dvostruk od iznosa zakupnine za vrijeme za koje se prostor uređuje i privodi namjeni ili odredbu da je Gradsko poglavarstvo donijelo odluku o priznanju troškova ulaganja na način utvrđen Pravilnikom o kriterijima za naknadu sredstava uloženih u uređenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Kraljevice, također uz obvezu davanja garantnog pologa u dvostrukom iznosu od iznosa zakupnine za vrijeme dok se prostor uređuje i privodi namjeni

- odredbu da se uvjeti natječaja odnose i na hrvatske invalide Domovinskog rata, razvojačene hrvatske branitelje, članove obitelji hrvatskih branitelja i civila poginulih, zatočenih ili nestalih i udruga invalida Domovinskog rata i druge udruge za koje to odredi ministar rada i socijalne skrbi

- odredbu da se ugovor o zakupu poslovnog prostora sklapa kao ovršna isprava na trošak zakupnika

- odredbu da na natječaju za zakup garaže ili garažnog mjesta može sudjelovati samo osoba koja posjeduje prometnu dozvolu za vozilo i vozačku dozvolu

- odredbu da na natječaju za zakup garaže ili garažnog mjesta prednost ima pravna ili fizička osoba koja, u zgradi ili u neposrednoj blizini zgrade u kojoj se garaža ili garažno mjesto nalazi, koristi poslovni prostor ili stan

- druge posebne uvjete za sudjelovanje u natječaju koje utvrđuje Gradsko poglavarstvo.

Članak 6.

Pisana ponuda odnosno prijava za sudjelovanje na natječaju za zakup poslovnog prostora sadrži:

- ime i prezime natjecatelja s mjestom prebivališta (za fizičke osobe) ili naziv i sjedište pravne osobe

- naznaku rednog broja poslovnog prostora za kojeg se natjecatelj natječe

- dokaz da je natjecatelj uplatio garantni polog te naziv banke i broj računa radi povrata garantnog pologa

- ponuđeni iznos zakupnine po m2 (kada se prikupljaju pisane ponude)

- presliku osobne iskaznice (za fizička lica), presliku obrtnice (za fizičku osobu - obrtnika) ili presliku rješenja Trgovačkog suda o upisu u sudski registar (za pravnu osobu) iz koje je vidljivo da su pravna i fizička osoba registrirane za obavljanje djelatnosti koja se traži natječajem i ime i prezime osobe ovlaštene za zastupanje.

- presliku rješenja o registraciji udruge ili političke stranke ako je natjecatelj udruga ili politička stranka

- presliku dokumentacije kojom se dokazuje svojstvo osobe iz članka 5. alineja 15. ove Odluke

- BON 1 i BON 2 ne stariji od 30 dana - za pravnu osobu, BON 2 ili potvrdu banke za prosjek na žiro računu ili potvrdu o solventnosti ne stariju od 30 dana - za fizičku osobu

- potvrdu Porezne uprave o plaćenim porezima natjecatelja ne stariju od 30 dana

- program rada te podatke o dosadašnjem radu (samo za poslovne prostore za koje Gradsko poglavarstvo utvrdi takvu obvezu)

Pisana ponuda predaje se u zatvorenoj omotnici s naznakom »ne otvaraj - prijava na natječaj za zakup poslovnog prostora«.

Članak 7.

Pisana ponuda odnosno prijava za sudjelovanje na javnom nadmetanju predaje se putem pošte (preporučeno) ili osobno u Upravi Grada Kraljevice.

Članak 8.

Komisija provodi javno otvaranje pisanih ponuda odnosno održavanje usmenog nadmetanja te o tome vodi zapisnik.

Zapisnik sadrži podatke o datumu i vremenu održavanja javnog otvaranja ponuda odnosno usmenog nadmetanja, imenima članova Komisije, podatke o poslovnom prostoru, početnoj zakupnini, natjecateljima, podnesenim ponudama odnosno prijavama, ponuđenoj i postignutoj visini zakupnine i najpovoljnijem natjecatelju.

Zapisnik potpisiju svi članovi Komisije i svi natjecatelji.

Članak 9.

Na javnom otvaranju pisanih ponuda odnosno održavanju usmenog nadmetanja Komisija utvrđuje da li je akt o raspisivanju natječaja propisno sastavljen i objavljen, broj prispjelih ponuda odnosno prijava, da li su ponude/prijave pristigle u propisanom roku, upoznaje prisutne natjecatelje s uvjetima i načinom provođenja natječaja, utvrđuje da li je za koji poslovni prostor pristigla ponuda/prijava s pravom prvenstva uz najviši iznos ponuđene zakupnine te eventualnim izmjenama vezanim za podatke o poslovnom prostoru.

Članak 10.

Predsjednik Komisije utvrdit će, prije otvaranja ponuda ili prije nadmetanja, identitet prisutnih natjecatelja.

Ako Komisija utvrdi da netko od prisutnih natjecatelja ili punomoćnika nije dokazao svoj identitet, isključit će ga iz daljnjeg postupka.

Članak 11.

Kada se natječaj provodi prikupljanjem pisanih ponuda, nakon unošenja podataka iz članka 9. i 10. ove Odluke u zapisnik, Komisija započinje s otvaranjem pisanih ponuda redoslijedom kojim su ponude pristigle.

U zapisnik se unose podaci o natjecateljima, ponuđenom iznosu zakupnine te sadržaju pisanih ponuda, a nakon toga utvrđuje listu natjecatelja koji ispunjavaju uvjete natječaja.

Nepravodobne i nepotpune ponude Komisija neće razmatrati.

Ako su dva ili više natjecatelja ponudila isti iznos najviše zakupnine među njima se provodi usmeno nadmetanje neposredno nakon otvaranja pisanih ponuda.

Članak 12.

Na prijedlog Komisije, odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača donosi Gradsko poglavarstvo. Odluka se dostavlja svim natjecateljima u roku od 8 dana od dana donošenja.

Članak 13.

Ukoliko se natječaj provodi usmenim nadmetanjem, nakon što su u zapisnik uneseni podaci iz članka 9. i 10. ove Odluke, Komisija utvrđuje da li natjecatelji ispunjavaju uvjete iz akta o raspisivanju natječaja, te nakon što se zapisnički utvrdi koji natjecatelji ispunjavaju uvjete, predsjednik Komisije započinje s usmenim nadmetanjem.

Članak 14.

Usmeno nadmetanje provodi se na način da natjecatelji usmeno, jedan po jedan, daju u zapisnik svoje ponude tako da početna isklična ponuda mjesečne zakupnine po m2 po

Stranica1020—broj12 Petak,9.svibnja2003.

SLUŽBENENOVINE

slovnog prostora ne može biti niža od one objavljene natječajem.

Ako se tijekom nadmetanja početni iznos zakupnine upeterostruči, natjecatelji koji nastavljaju nadmetanje dužni su odmah Komisiji položiti iznos u visini još jednog garantnog pologa. Navedeni polog predočava se Komisiji u jednom od zakonskih sredstava plaćanja uz uvjet da je tako uplaćen garantni polog najpovoljnijeg natjecatelja evidentiran na žiro računu Grada Kraljevice najkasnije u roku od 48 sati od uplate u protivnom se javno nadmetanje poništava.

Nakon što svi natjecatelji iznesu svoje ponude, u jednom ili više iskličnih krugova, Komisija proglašava najpovoljnijeg natjecatelja.

Članak 15.

Nakon proglašenja najpovoljnijeg natjecatelja Komisija donosi odluku o davanju poslovnog prostora u zakup koja sadrži:

- adresu, namjenu i površinu poslovnog prostora

- ime i prezime natjecatelja i njegovo prebivalište za fizičku osobu odnosno naziv tvrtke i sjedište za pravnu osobu

- ponuđeni iznos mjesečne zakupnine po m2

- iznos uplaćenog garantnog pologa

- rok početka plaćanja zakupnine i početka obavljanje djelatnosti u poslovnom prostoru prema odluci Gradskog poglavarstva

- datum i vrijeme primopredaje prostora.

Odluku iz prethodnog stavka potpisuju svi članovi Komisije i najpovoljniji natjecatelj. Primjerak Odluke o davanju poslovnog prostora u zakup uručuje se i najpovoljnijem natjecatelju.

Članak 16.

Usmeno nadmetanje za poslovni prostor može se održati ako na nadmetanju sudjeluju najmanje dva natjecatelja, u protivnom će se natječaj ponoviti.

Ponovljeni natječaj može se održati ako se na natječaj prijavi jedan natjecatelj.

Članak 17.

Garantni polog kojeg su uplatili natjecatelji čije ponude nisu prihvaćene, vratit će se natjecateljima najkasnije u roku od 8 dana od dana donošenja odluke o odabiru najpovoljnijeg natjecatelja odnosno održavanja usmenog nadmetanja.

Garantni polog najpovoljnijeg natjecatelja, čija je ponuda prihvaćena, uračunava se u iznos zakupnine.

Ako natjecatelj čija je ponuda prihvaćena ne sklopi ugovor o zakupu poslovnog prostora u roku navedenom u odluci Gradskog poglavarstva odnosno Komisije, gubi pravo na povrat garantnog pologa.

Članak 18.

Iznimno, Gradsko poglavarstvo može donijeti odluku da se određeni poslovni prostori u vlasništvu Grada daju na korištenje slobodnom pogodbom:

- ako se prostor daje trgovačkom društvu u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Kraljevice

- ako će se u prostoru obavljati neprofitna djelatnost od koristi za stanovništvo s područja Grada Kraljevice.

Ugovor o korištenju poslovnog prostora mora sadržati sve elemente kao i ugovor o zakupu.

Članak 19.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave na oglasnoj ploči Grada, a objavit će se u »Službenim novinama« PGŽ.

Klasa: 372-05/03-01/7

Ur. broj: 2170/08-02-03-01

Kraljevica, 9. travnja 2003.

GRADSKO POGLAVARSTVO
GRADA KRALJEVICE

Predsjednik
Gojko Gudac, dipl. ing., v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=28&mjesto=10001&odluka=20
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr