SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXX. - broj 45. Srijeda, 21. prosinca 2022.
GRAD OPATIJA

97.

Na temelju članka 289. Zakona o socijalnoj skrbi („Narodne novine“ broj 18/22, 46/22) i članka 29. Statuta Grada Opatije („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 25/09, 30/09-ispr., 7/13, 3/18, 5/18-ispr., 3/20 i 3/21), Gradsko vijeće Grada Opatije na sjednici održanoj dana ­­­­­­­­­­­­­14. prosinca 2022. godine donijelo je

ODLUKU

o socijalnoj skrbi

I OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovom Odlukom utvrđuju se prava iz socijalne skrbi koje osigurava Grad Opatija (u daljnjem tekstu: Grad) propisana zakonom kojima se uređuje socijalna skrb (u daljnjem tekstu: Zakon) te prava iznad standarda propisanih Zakonom, uvjeti i način njihova ostvarivanja, korisnici i postupak za ostvarivanje tih prava.

(2) Riječi i pojmovi koji se koriste u ovoj Odluci, a imaju rodno značenje koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski rod.

(3) Pojam roditelji iz ove Odluke na jednak način primjenjuje se i na skrbnike i udomitelje.

Članak 2.

Poslove u svezi s ostvarivanjem prava iz ove Odluke obavlja Upravni odjel za financije i društvene djelatnosti (u daljnjem tekstu: Odjel).

Članak 3.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom ne mogu se ostvariti na teret Grada ako je Zakonom ili drugim propisom određeno da se ostvaruju prvenstveno na teret Republike Hrvatske te drugih pravnih ili fizičkih osoba, osim ukoliko se time osigurava viši standard.

Članak 4.

(1) Grad može pružanje usluga korisnicima prava iz socijalne skrbi iz članka 31. ove Odluke povjeriti pravnoj ili fizičkoj osobi ovlaštenoj za pružanje tih usluga, na temelju ugovora.

(2) Broj korisnika koji mogu ostvariti pojedina prava iz socijalne skrbi propisana ovom Odlukom može biti ograničen ovisno o stanju sredstava u proračunu Grada, osim u slučaju ostvarivanja prava iz socijalne skrbi na koje je Grad Zakonom obvezan.

II KORISNIK

Članak 5.

Pojam korisnika socijalne skrbi (u daljnjem tekstu: korisnik) određen je Zakonom i ovom Odlukom.

Članak 6.

(1) Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom osiguravaju se hrvatskom državljaninu koji ima prebivalište na području Grada i državljaninu zemalja članica Europske unije koji ima stalno boravište na području Grada.

(2) Iznimno, pravo na naknadu za troškove stanovanja osigurava se i strancima i osobama bez državljanstva sa stalnim boravkom u Gradu, osobama sa odobrenom međunarodnom zaštitom (azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom) koji zakonito borave na području Grada.

(3) U slučaju da se pojedino pravo ostvaruje na temelju obiteljskog statusa, svi članovi obitelji moraju imati prebivalište ili stalno boravište na području Grada, ukoliko pojedinim odredbama nije drugačije propisano.

(4) Iznimno od stavka 3. ovog članka, ukoliko je riječ o udomiteljskoj obitelji, dijete može imati boravište, a ne prebivalište na području Grada.

III. PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 7.

(1) Ovom Odlukom se utvrđuju prava iz socijalne skrbi kako slijedi:

1. pravo na naknadu za troškove stanovanja,

1.1. pravo na plaćanje cijene vodnih usluga,

1.2. pravo na plaćanje cijene prikupljanja otpada,

1.3. pravo na novčanu pomoć za blagdane,

2. pravo na financiranje boravka djece u dječjem vrtiću,

3. pravo na financiranje marende učenicima osnovne škole,

4. pravo na financiranje produženog boravka učenicima osnovne škole,

5. pravo na financiranje javnog prijevoza učenicima srednje škole,

6. pravo na pomoći za djecu s teškoćama u razvoju,

7. pravo na sufinanciranje udžbenika i radnih bilježnica za učenike osnovne škole,

8. pravo na sufinanciranje udžbenika učenicima srednje škole,

9. pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete,

10. pravo na besplatnu prehranu dojenčadi,

11. pravo na pomoći za obitelji sa četvero i više djece,

12. pravo na financiranje javnog prijevoza osoba s invaliditetom,

13. pravo na financiranje javnog prijevoza dobrovoljnim darivateljima krvi,

14. pravo na financiranje javnog prijevoza za umirovljenike,

15. pravo na pomoć umirovljenicima s mirovinom do 250,00 EUR/1.883,63 kn,

16. pravo na pomoć umirovljenicima,

17. pravo na pomoć umirovljenicima za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja,

18. pravo na novčanu pomoć za blagdane osobama s invaliditetom,

19. pravo na jednokratnu novčanu pomoć,

20. pravo na pomoć i njegu u kući.

(2) Korisnik može istodobno ostvariti više pojedinačnih prava iz stavka 1. ovog članka ako njihovo istodobno ostvarivanje ne proturječi svrsi za koju je ostvarivanje namijenjeno, osim ako ovom Odlukom nije drugačije određeno.

(3) Korisnik koji je podnio zahtjeve za ostvarivanje prava iz stavka 1. točke 16. i točke 18. ovog članka, može ostvariti pravo po jednoj osnovi, koje je za njega povoljnije.

(4) Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom ne mogu se prenositi na drugu osobu niti nasljeđivati.

1. Pravo na naknadu za troškove stanovanja

Članak 8.

(1) Pravo na naknadu za troškove stanovanja odobrava se korisniku koji ispunjava socijalni uvjet.

(2) Visina naknade za troškove stanovanja odobrava se korisniku u visini od 100% zajamčene minimalne naknade, a koja mu je određena rješenjem nadležnog Zavoda za socijalnu skrb.

(3) Troškovi stanovanja odnose se na najamninu, komunalnu naknadu, troškove grijanja, vodne usluge te troškove koji su nastali zbog radova na povećanju energetske učinkovitosti zgrade, a u skladu sa Zakonom.

(4) Naknada za troškove stanovanja iz stavka 2. ovog članka isplaćuje se korisniku, u pravilu do kraja mjeseca za tekući mjesec.

(5) Korisnicima prava iz stavka 1. ovog članka koji su najmoprimci gradskog stana, naknada iz članka 2. ovog stavka isplaćuje se umanjena za troškove mjesečne najamnine gradskog stana.

(6) Korisnik iz stavka 1. ovog članka koji je radno sposoban ili djelomično radno sposoban u obvezi je odazvati se pozivu Grada na rad za opće dobro kada se za istim ukaže potreba, a temeljem odluke gradonačelnika.

1.1. Pravo na plaćanje cijene vodnih usluga

Članak 9.

(1) Korisnik prava na naknadu za troškove stanovanja iz članka 8. ove Odluke stječe pravo na plaćanje cijene vodnih usluga ispod osnovne cijene vodnih usluga, za količinu isporučene vode nužne za osnovne potrebe kućanstva, a sukladno Uredbi o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva („Narodne novine“ broj 112/10) ukoliko je evidentiran kao korisnik usluge kod pružatelja vodnih usluga.

(2) Grad dostavlja isporučitelju vodnih usluga na području Grada podatke o korisnicima iz stavka 1. ovog članka.

(3) Grad za korisnike iz stavka 1. ovog članka podmiruje razliku između osnovne cijene vodne usluge i cijene koju plaćaju socijalno ugroženi građani, a temeljem ispostavljenog računa pružatelja vodnih usluga.

(4) Korisnik ostvaruje pravo iz stavka 1. ovog članka sve dok ostvaruje pravo na naknadu za troškove stanovanja.

1.2. Pravo na plaćanje cijene prikupljanja otpada

Članak 10.

(1) Korisnik prava na naknadu za troškove stanovanja iz članka 8. ove Odluke stječe pravo na plaćanje cijene prikupljanja otpada (biorazgradivog i miješanog) ukoliko je evidentiran kao korisnik usluge kod pružatelja usluge prikupljanja otpada.

(2) Grad dostavlja isporučitelju javne usluge prikupljanja otpada podatke o korisnicima iz stavka 1.ovog članka.

(3) Grad za korisnike iz stavka 1. ovog članka podmiruje trošak prikupljanja otpada, a temeljem ispostavljenog računa pružatelja usluge prikupljanja otpada.

(4) Korisnik ostvaruje pravo iz stavka 1. ovog članka sve dok ostvaruje pravo na naknadu za troškove stanovanja.

1.3. Pravo na novčanu pomoć za blagdane

Članak 11.

(1) Korisnik prava na naknadu za troškove stanovanja iz članka 8. ove Odluke stječe pravo na novčanu pomoć za blagdane.

(2) Novčana pomoć iz stavka 1. ovog članka iznosi 200,00 EUR/1.506,90 kn godišnje, a doznačuje se 2 puta godišnje, na način da se polovica iznosa pomoći doznačuje u mjesecu ožujku/travnju (za Uskrs), a druga polovica iznosa u mjesecu prosincu (za Božić).

(3) Korisnik prava na naknadu za troškove stanovanja stječe pravo na novčanu pomoć ako u mjesecu isplate ostvaruje pravo na naknadu za troškove stanovanja.

2. Pravo na financiranje boravka djece u dječjem vrtiću

Članak 12.

(1) Pravo na financiranje cjelodnevnog boravka u dječjem vrtiću za pedagošku godinu ostvaruje korisnik koji ispunjava socijalni uvjet, uvjet prihoda, posebni uvjet ili uvjet udomiteljstva te ukoliko su roditelji zaposleni. Iznimno, za korisnike godinu dana prije polaska u osnovnu školu, roditelji ne moraju biti zaposleni.

(2) Pravo na financiranje poludnevnog boravka u dječjem vrtiću za pedagošku godinu ostvaruje korisnik ako obitelj ispunjava socijalni uvjet, uvjet prihoda, posebni uvjet ili uvjet udomiteljstva bez obzira na radno-pravni status roditelja.

(3) Pravo na financiranje poludnevnog boravka u dječjem vrtiću s ručkom za pedagošku godinu ostvaruje korisnik ako obitelj ispunjava socijalni uvjet, uvjet prihoda, posebni uvjet ili uvjet udomiteljstva bez obzira na radno-pravni status roditelja.

3. Pravo na financiranje marende učenicima osnovne škole

Članak 13.

Pravo na financiranje marende učenicima osnovne škole za školsku godinu ostvaruje korisnik ako obitelj ispunjava socijalni uvjet, uvjet prihoda, posebni uvjet ili uvjet udomiteljstva.

4. Pravo na financiranje produženog boravka učenicima osnovne škole

Članak 14.

Pravo na financiranje produženog boravka učenicima od 1 – 4 razreda osnovne škole za školsku godinu ostvaruje korisnik ako obitelj ispunjava uvjet prihoda, posebni uvjet ili uvjet udomiteljstva te ukoliko su roditelji zaposleni.

5. Pravo na financiranje javnog prijevoza učenicima srednje škole

Članak 15.

Pravo na financiranje javnog prijevoza učenicima srednje škole (od mjesta stanovanja do sjedišta škole) za školsku godinu ostvaruje korisnik ako obitelj ispunjava socijalni uvjet, uvjet prihoda, posebni uvjet ili uvjet udomiteljstva.

6. Pravo na pomoći za djecu s teškoćama u razvoju

Članak 16.

(1) Djeca s teškoćama u razvoju su djeca do 18 godina koja su prošla postupak vještačenja nadležnog tijela te im je utvrđeno postojanje tjelesnog i/li mentalnog oštećenja.

(2) Za djecu s teškoćama u razvoju osiguravaju se sufinanciranje prijevoza, prehrane i boravka u odgojno-obrazovnim ustanovama.

(3) Ukoliko je za navedene oblike pomoći iz stavka 2. ovog članka sufinanciranje osigurano od strane nadležnog Ministarstva, ustanovi koju dijete pohađa sufinancira se razlika do pune cijene (za oblike pomoći koje koristi dijete) od cijene koju je za taj oblik pomoći utvrdilo nadležno Ministarstvo.

(4) Iznimno, oblike pomoći iz stavka 2. ovog članka mogu ostvariti djeca s teškoćama u razvoju i nakon 18. godine života odnosno dok redovito pohađaju odgojno-obrazovnu ustanovu, a najduže do 22. godine života.

(5) Osim pomoći iz stavka 2. ovog članka djeca s teškoćama u razvoju mogu ostvariti i dodatne pomoći, uvažavajući specifične potrebe svakog od njih.

7. Pravo na sufinanciranje udžbenika i radnih bilježnica za učenike osnovne škole

Članak 17.

(1) Učenicima osnovne škole osiguravaju se udžbenici i radne bilježnice za obvezne predmete.

(2) Način ostvarivanja prava iz stavka 1. ovog članka propisivat će se odlukom gradonačelnika za svaku školsku godinu.

8. Pravo na sufinanciranje udžbenika učenicima srednje škole

Članak 18.

(1) Učenicima srednjih škola osigurava se sufinanciranje nabave udžbenika.

(2) Način ostvarivanja prava iz stavka 1. ovog članka propisivat će se odlukom gradonačelnika za svaku školsku godinu.

9. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete

Članak 19.

(1) Pravo na jednokratnu novčanu pomoć odobrava se za novorođeno dijete i to;

- za prvo dijete u visini od 1.350,00 EUR/10.171,58 kn,

- za drugo dijete u visini od 2.000,00 EUR/15.069,00 kn,

- za treće dijete u visini od 2.700,00 EUR/20.343,15 kn,

- za svako sljedeće dijete iznos se povećava za 700,00 EUR/5.274,15 kn.

(2) Pravo iz stavka 1. ovog članka moguće je ostvariti ukoliko se ispunjeni sljedeći uvjeti:

a) da se zahtjev podnese najkasnije u roku od 90 dana od dana rođenja djeteta,

b) da podnositelj zahtjeva (roditelj) u trenutku podnošenja zahtjeva ima prebivalište, za strance boravište na području Grada minimalno 5 godina u kontinuitetu i

c) da dijete od rođenja ima prijavljeno prebivalište na području Grada.

(3) Iznimno, podnositelj zahtjeva (roditelj) koji nema prebivalište, za strance boravište na području Grada minimalno 5 godina u kontinuitetu, ali u trenutku podnošenja zahtjeva ima prebivalište, za strance boravište na području Grada i ispunjava preostala dva uvjeta iz stavka 2. ovog članka, ostvaruje pravo na pomoć za novorođeno dijete u visini od 250,00 EUR/1.883,63 kn.

10. Pravo na besplatnu prehranu dojenčadi

Članak 20.

(1) Pravo na besplatnu prehranu dojenčadi ima korisnik s medicinskom indikacijom po preporuci odabranog liječnika pedijatra.

(2) Pravo iz stavka 1. ovog članka korisnik može ostvariti do navršenih 12 mjeseci života djeteta.

11. Pravo na pomoći za obitelji sa četvero i više djece

Članak 21.

(1) Roditeljima s prebivalištem na području Grada, koji imaju četvero i više djece koja žive u zajedničkom domaćinstvu s roditeljima, a nemaju zasnovanu vlastitu obitelj, osiguravaju se sljedeći oblici novčanih pomoći:

- za svako dijete koje pohađa dječji vrtić, a za koje roditelji plaćaju uslugu smještaja djece u dječjem vrtiću: 200,00 EUR/1.506,90 kn godišnje ako je dijete u poludnevnom programu; 300,00 EUR/2.260,35 kn ako je dijete u poludnevnom programu s ručkom; 400,00 EUR/3.013,80 kn godišnje ako je dijete u cjelodnevnom programu,

- za svako dijete koje pohađa osnovnu školu 200,00 EUR/1.506,90 kn godišnje, a ako dijete pohađa produženi boravak 400,00 EUR/3.013,80 kn godišnje,

- za svako dijete koje pohađa srednju školu 300,00 EUR/2.260,35 kn godišnje,

- za svako dijete koje je redovan student na visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a nije korisnik stipendije po drugoj osnovi i nije starije od 25 godina 700,00 EUR/5.274,15 kn godišnje.

(2) Pravo na pomoći iz stavka 1. ovog članka mogu se ostvariti pod uvjetom da:

a) jedan od roditelja ime prebivalište na području Grada kontinuirano u razdoblju od 10 godina,

b) da djeca i studenti ne ostvaruju prava i pomoći po drugim osnovama propisanim ovom Odlukom na temelju uvjeta prihoda, socijalnog, posebnog uvjeta ili uvjeta udomiteljstva te drugih Odluka Grada,

c) da učenici osnovne i srednje škole te redovni studenti izvršavaju svoje propisane obveze,

d) da dijete koje pohađa osnovnu i srednju školu ne ponavlja razred,

e) da dijete koje studira, ponovno ne upisuje istu godinu studija ili ima upisano mirovanje obveza studenata u akademskoj godini.

12. Pravo na financiranje javnog prijevoza osoba s invaliditetom

Članak 22.

Pravo na financiranje javnog prijevoza (od mjesta stanovanja do Rijeke) ostvaruje korisnik s invaliditetom od 60% i više.

13. Pravo na financiranje javnog prijevoza dobrovoljnim darivateljima krvi

Članak 23.

Pravo na financiranje javnog prijevoza dobrovoljnim darivateljima krvi (od mjesta stanovanja do Rijeke) ostvaruje korisnik ukoliko zadovolji sljedeće uvjete:

a) muškarci, ukoliko su krv darivali 50 puta i više te

b) žene, koje su krv darivale 40 puta i više.

14. Pravo na financiranje javnog prijevoza za umirovljenike

Članak 24.

Pravo na financiranje javnog prijevoza za umirovljenike (od mjesta stanovanja do Rijeke) ostvaruje korisnik s mirovinom do 350,00 EUR/2.637,08 kn (u iznos mirovine ulazi i mirovina koja se ostvaruje po međunarodnom ugovoru i zaštitni dodatak).

15. Pravo na pomoć umirovljenicima s mirovinom do 250,00 EUR/1.883,63 kn

Članak 25.

(1) Pravo na pomoć za umirovljenike ostvaruje korisnik s mirovinom do 250,00 EUR/1.883,63 kn ukoliko obitelj ispunjava uvjet prihoda.

(2) U mjesečni iznos mirovine uračunava se i mirovina koja se ostvaruje po međunarodnom ugovoru te zaštitni dodatak.

(3) Zahtjevi za pravo na pomoć u tekućoj godini, podnose se do kraja veljače.

(4) Pomoć umirovljenicima iznosi 100,00 EUR/753,54 kn mjesečno, a doznačuje se 2 puta godišnje; u travnju za period siječanj-lipanj i u srpnju za period srpanj-prosinac.

16. Pravo na pomoć umirovljenicima

Članak 26.

(1) Pravo na pomoć umirovljenicima ostvaruje korisnik s prebivalištem na području Grada najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva:

- koji ostvaruje pravo na nacionalnu naknadu (sukladno Zakonu o nacionalnoj naknadi za starije osobe), a što se dokazuje rješenje o ostvarivanju prava na nacionalnu naknadu ili

- s mirovinom do 570,00 EUR/4.294,67 kn ukoliko udovolji uvjetu prihoda u visini do 570,00 EUR/4.294,67 kn, a što se dokazuje zadnjim odreskom od mirovine i potvrdom o visini dohodaka i primitaka Porezne uprave za prethodnu godinu.

(2) Prihodom iz stavka 1. ovog članka smatra se iznos prosječnog mjesečnog prihoda korisnika ostvarenog (isplaćenog) u godini koja prethodi godini u kojoj je podnesen zahtjev za ostvarivanje pomoći. Prihod čine sva sredstva koja korisnik ostvari po osnovi mirovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način, a evidentiran je na potvrdi o visini dohodaka i primitaka.

(3) U prihod iz stavka 2. ovog članka ne uračunavaju se prihodi navedeni u članku 33., stavak 3. ove Odluke.

(4) U mjesečni iznos mirovine uračunava se i mirovina koja se ostvaruje po međunarodnom ugovoru te zaštitni dodatak.

(5) Pomoć umirovljenicima iznosi:

- 200,00 EUR/1.506,90 kn godišnje za umirovljenike i korisnike prava na nacionalnu naknadu čiji prihod iznosi do 350,00 EUR/2.637,08 kn,

- 170,00 EUR/1.280,87 kn godišnje za umirovljenike čiji prihod iznosi od 350,01 EUR/2.637,15 kn do 450,00 EUR/3.390,53 kn i

- 140,00 EUR/1.054,83 kn godišnje za umirovljenike čiji prihod iznos od 450,01 EUR /3.390,60 kn do 570,00 EUR/4.294,67 kn.

(6) Pomoć iz stavka 5. ovog članka doznačuje se 2 puta godišnje, na način da se polovica iznosa pomoći doznačuje u mjesecu ožujku/travnju, a druga polovica iznosa u mjesecu prosincu.

(7) Zahtjevi za pomoć u tekućoj godini, podnose se do kraja listopada.

(8) Korisnik koji zahtjev za pomoć u tekućoj godini podnese do kraja veljače, ostvaruje pomoć u punom iznosu iz stavka 5. ovog članka, dok korisnik koji zahtjev podnese nakon veljače, ostvaruje pravo na polovicu iznosa iz stavka 5. ovog članka.

17. Pravo na pomoć umirovljenicima za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja

Članak 27.

(1) Pravo na pomoć umirovljenicima za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja ostvaruje korisnik s prebivalištem na području Grada najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva i ugovorenom policom dopunskog zdravstvenog osiguranja:

- koji ostvaruje pravo na nacionalnu naknadu (sukladno Zakonu o nacionalnoj naknadi za starije osobe), a što se dokazuje rješenje o ostvarivanju prava na nacionalnu naknadu ili

- s mirovinom do 570,00 EUR/4.294,67 kn ukoliko udovolji uvjetu prihoda u visini do 570,00 EUR/4.294,67 kn, a što se dokazuje zadnjim odreskom od mirovine i potvrdom o visini dohodaka i primitaka Porezne uprave za prethodnu godinu.

(2) Prihodom iz stavka 1.ovog članka smatra se iznos prosječnog mjesečnog prihoda korisnika ostvarenog (isplaćenog) u godini koja prethodi godini u kojoj je podnesen zahtjev za ostvarivanje pomoći. Prihod čine sva sredstva koja korisnik ostvari po osnovi mirovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način, a evidentiran je na potvrdi o visini dohodaka i primitaka.

(3) U prihod iz stavka 2. ovog članka ne uračunavaju se prihodi navedeni u članku 33., stavak 3. ove Odluke.

(4) U mjesečni iznos mirovine uračunava se i mirovina koja se ostvaruje po međunarodnom ugovoru te zaštitni dodatak.

(5) Pomoć za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja iznosi koliko iznosi polica na godišnjoj razini koju korisnici plaćaju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

(6) Zahtjevi za pomoć u tekućoj godini podnose se do kraja listopada, a isplaćuju se do kraja mjeseca prosinca tekuće godine.

(7) Iznimno, pomoć iz ovog članka ne mogu ostvariti korisnici kojima se premija dopunskog zdravstvenog osiguranja, a temeljem Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju („Narodne novine“ broj 85/06, 150/08, 71/10, 53/20) podmiruje iz državnog proračuna.

18. Pravo na novčanu pomoć za blagdane osobama s invaliditetom

Članak 28.

(1) Pravo na novčanu pomoć za blagdane osobama s invaliditetom ostvaruje korisnik stariji od 18 godina koji temeljem rješenja Zavoda za socijalnu skrb ostvaruje pravo na osobnu invalidninu.

(2) Novčana pomoć iz stavka 1. ovog članka iznosi 200,00 EUR/1.506,90 kn godišnje, a doznačuje se 2 puta godišnje, na način da se polovica iznosa pomoći doznačuje u mjesecu ožujku/travnju (za Uskrs), a druga polovica iznosa u mjesecu prosincu (za Božić).

(3) Zahtjevi za pomoć u tekućoj godini, podnose se do kraja listopada.

(4) Korisnik koji zahtjev za pomoć u tekućoj godini podnese do kraja veljače, ostvaruje pomoć u punom iznosu iz stavka 2. ovog članka, dok korisnik koji zahtjev podnese nakon veljače, ostvaruje pravo na polovicu iznosa iz stavka 2. ovog članka.

19. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Članak 29.

(1) Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može se odobriti korisniku koji zbog trenutnih okolnosti (npr. bolesti ili smrti člana obitelji, elementarnih nepogoda, gubitka posla ili slično) nije u mogućnosti djelomično ili u cijelosti zadovoljiti osnovne životne potrebe.

(2) Jednokratna novčana pomoć odobrava se u pravilu u novcu, a izuzetno, kada postoji vjerojatnost da se novčanim oblikom pomoći ne bi ostvarila njena svrha, jednokratna novčana pomoć može biti zamijenjena ekvivalentnom vrijednošću u stvarima ili uslugama.

(3) Istom korisniku jednokratna novčana pomoć može biti dodijeljena najviše tri puta godišnje i to u najvišem pojedinačnom iznosu od 300,00 EUR/2.260,35 kn.

(4) Iznimno od stavka 3. ovog članka, za podmirenje troškova potrošnje električne energije i/li vode, taj iznos može biti i veći ukoliko je uskraćena usluga (isključena struja ili voda).

Članak 30.

(1) Socijalno vijeće Grada je savjetodavno tijelo koje gradonačelnik imenuje na mandat od četiri godine iz redova predstavnika socijalnih i zdravstvenih ustanova te članova humanitarnih organizacija i udruga koje djeluju na području Grada.

(2) Socijalno vijeće ima sedam članova i to predsjednika i šest članova.

(3) Sjednice Socijalnog vijeće saziva predsjednik po potrebi.

(4) Socijalno vijeće daje mišljenje na prijedlog Proračuna Grada u dijelu prava propisanih ovom Odlukom te daje prethodno mišljenje o opravdanosti zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć te iznosu pomoći, uvažavajući sve raspoložive činjenice.

(5) O prijedlogu Socijalnog vijeća iz stavka 4. ovog članka, a koji se odnosi na zahtjeve za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć te iznos pomoći, odlučuje Odjel u skladu s raspoloživim sredstvima Proračuna.

20. Pravo na pomoć i njegu u kući

Članak 31.

(1) Pravo na pomoć i njegu u kući ostvaruje korisnik kojem je zbog tjelesnog ili mentalnog oštećenja, privremenih ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju, a temeljem procjene nadležnog tijela, prijeko potrebna pomoć druge osobe te ukoliko ispunjava socijalni uvjet ili uvjet prihoda.

(2) Broj sati pomoći i njege u kući koji osigurava Grad iznosi maksimalno 4 (četiri) sata tjedno.

(3) Pomoć i njega u kući može obuhvatiti:

a) organiziranje prehrane (nabava i dostava gotovih obroka u kuću, pomoć pri pripremanju obroka, pranje suđa i drugo),

b) obavljanje kućanskih poslova (pospremanje stana, donošenje ogrjeva, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština),

c) održavanje osobne higijene (pomoć u oblačenju i svlačenju, u kupanju i obavljanju drugih higijenskih potreba),

d) zadovoljavanje ostalih svakodnevnih potreba.

IV. UVJETI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Članak 32.

Korisnik ispunjava socijalni uvjet ako na temelju rješenja Zavoda za socijalnu skrb ostvaruje pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

Članak 33.

(1) Uvjet prihoda ispunjava korisnik s prihodom, i to:

- samac do 500,00 EUR/3.767,25 kn

- dvočlano domaćinstvo do 750,00 EUR/5.650,88 kn

- tročlano domaćinstvo do 900,00 EUR/6.781,05 kn

- četveročlano domaćinstvo do 1.050,00 EUR/7.911,23 kn

- ako domaćinstvo ima više od 4 člana, cenzus prihoda za svakog se člana uvećava za 150,00 EUR/1.130,17 kn.

(2) Prihodom iz stavaka 1. ovog članka smatra se iznos prosječnog mjesečnog prihoda domaćinstva ostvarenog (isplaćenog) u posljednjih 12 mjeseci koji prethode mjesecu prije mjeseca u kojem je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava, a čine ga sva sredstva koja domaćinstvo ostvari po osnovi rada, imovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način.

(3) U prihod iz stavka 1.ovog članka ne uračunavaju se:

- novčane naknade i potpore po Zakonu o socijalnoj skrbi,

- socijalna pomoć i naknada koju osigurava Primorsko-goranska županija i Grad,

- doplatak za djecu,

- stipendije učenika i studenata,

- godišnji dar za božićne i uskrsne blagdane i dar za djecu do 15. godine života,

- novčana naknada za tjelesno oštećenje,

- ortopedski dodatak,

- primici koje fizičke osobe ostvare na osnovi donacija pravnih i fizičkih osoba za zdravstvene potrebe,

- sredstva za saniranje posljedica elementarnih nepogoda.

Članak 34.

Korisnik ispunjava posebni uvjet ako je dijete 100% hrvatskog ratnog vojnog invalida, poginulog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Članak 35.

Korisnik ispunjava uvjet udomiteljstva temeljem rješenja nadležnog tijela za socijalnu skrb o priznavanju prava na uslugu dugotrajnog smještaja djeteta u udomiteljsku obitelj.

V. NADLEŽNOST I POSTUPAK

Članak 36.

(1) Postupak za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi utvrđenih ovom Odlukom pokreće se na zahtjev stranke, njezinog bračnog druga, izvanbračnog druga, punoljetnog djeteta, roditelja.

(2) Zahtjev se u pisanom obliku podnosi Odjelu na obrascima koje izrađuje Odjel.

(3) Obrasci zahtjeva dostupni su na mrežnim stranicama Grada ili u pisarnici Grada.

(4) Podnositelj zahtjeva je dužan dati istinite osobne podatke, a za točnost danih podataka podnositelj zahtjeva odgovara materijalno i kazneno.

(5) Podnositelj zahtjeva dužan je uz zahtjev dostaviti odgovarajuće isprave odnosno dokaze potrebne za ostvarivanje prava, a koji su jasno navedeni u obrascu.

(6) Odjel može odlučiti da se posebno ispitaju relevantne činjenice i okolnosti od kojih zavisi ostvarivanje pojedinog prava (posjet obitelji ili na neki drugi način) odnosno činjenice i okolnosti na temelju kojih je pravo već ostvareno.

(7) Ako podaci iskazani u zahtjevu nisu potpuni i/li nisu dostavljeni svi prilozi navedeni u obrascu, podnositelj zahtjeva dužan je na traženje Odjela dopuniti zahtjev i/li dostaviti tražene priloge u roku od 15 dana od dana dostave poziva za dopunu.

(8) Smatrat će se da je podnositelj odustao od zahtjeva za ostvarivanje prava ako dopunjeni zahtjev odnosno traženi prilozi ne budu dostavljeni Odjelu u roku iz stavka 7. ovog članka.

Članak 37.

(1) Ostvarivanje prava, u pravilu, započinje teći od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva.

(2) Iznimno, korisnik započinje s ostvarivanjem prava i za mjesec u kojem je podnio zahtjev, ukoliko je zahtjev podnesen do desetog dana u mjesecu.

Članak 38.

(1) O zahtjevu za ostvarivanje prava propisanih ovom Odlukom rješava Odjel u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva.

(2) O žalbi protiv rješenja Odjela odlučuje nadležno upravno tijelo Primorsko-goranske županije.

Članak 39.

(1) Korisnik kojem je priznato pravo propisano ovom Odlukom, dužan je Odjelu prijaviti svaku promjenu činjenica i okolnosti koje utječu na daljnje korištenje ili opseg prava, odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastanka promjene.

(2) Za vrijeme korištenja prava Odjel ima pravo zatražiti nove isprave i dokaze radi utvrđivanja postojanja okolnosti o kojima ovisi ostvarivanje prava propisanih ovom Odlukom.

(3) U slučaju da se temeljem podataka iz stavka 1. ovog članka odnosno drugih podataka s kojima raspolaže Odjel utvrdi da su se promijenile činjenice i okolnosti koje utječu na daljnje korištenje ili opseg prava, Odjel će donijeti novo rješenje kojim će se korisniku ukinuti pravo koje je ostvario.

Članak 40.

(1) Grad Opatija ima pravo na naknadu štete koja je nastala isplatom na ime prava iz članka 7. ove Odluke.

(2) Korisnik koji je na temelju rješenja Odjela ostvario pravo iz socijalne skrbi propisane ovom Odlukom dužan je nadoknaditi štetu koja je nastala time što je:

- na temelju neistinitih ili netočnih podataka za koje je znao ili morao znati da su neistiniti, odnosno netočni ili na drugi način neosnovano ostvario pravo iz socijalne skrbi na koje nije imao pravo ili ga je ostvario u većem opsegu nego što mu pripada,

- pravo iz socijalne skrbi ostvario zbog toga što nije prijavio promjenu koja utječe na prestanak ili opseg prava, a znao je ili je morao znati za tu promjenu.

(3) Pri utvrđivanju prava na naknadu štete primjenjuje se zakon kojim se uređuju obvezni odnosi.

Članak 41.

(1) Odjel će na mjestu gdje se zaprimaju zahtjevi za ostvarivanje prava, na prikladan način, istaknuti popis, odnosno pregled odgovarajućih isprava, odnosno dokaza potrebnih za ostvarivanje prava utvrđenih ovom Odlukom.

(2) Informacije o mogućnostima ostvarivanja prava utvrđenih Odlukom stranke mogu dobiti i na mrežnoj stranici Grada.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 42.

(1) Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 8/14, 37/15, 21/17, 11/18, 21/18, 26/21).

(2) Ova Odluka objavit će se u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“, a stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine.

KLASA: 551-01/22-01/18

URBROJ: 2170-12-01/01-22-2

U Opatiji, 14. prosinca 2022.

GRADSKO VIJEĆE GRADA OPATIJE

PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA

Dino Žigulić, v.r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2252&mjesto=10006&odluka=97
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr