SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXX. - broj 42. Utorak, 13. prosinca 2022.
OPĆINA OMIŠALJ

79.

Na temelju članka 289. stavka 7. Zakona o socijalnoj skrbi („Narodne novine“ broj 18/22, 46/22, 119/22) i članka 33. Statuta Općine Omišalj („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 5/21), Općinsko vijeće Općine Omišalj na 8. sjednici održanoj 7. prosinca 2022. godine, donijelo je

ODLUKU

o socijalnoj skrbi

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovom Odlukom utvrđuju se prava iz socijalne skrbi koje osigurava Općina Omišalj (u daljnjem tekstu: Općina) propisana zakonom kojim se uređuje socijalna skrb (u daljnjem tekstu: Zakon) te prava iznad standarda propisanih Zakonom, uvjeti i način njihova ostvarivanja, korisnici socijalne skrbi i postupak za ostvarivanje tih prava.

(2) Riječi i pojmovi koji se koriste u ovoj Odluci, a koji imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod, bez obzira u kojem su rodu navedeni.

Članak 2.

Poslove u svezi s ostvarivanjem prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom obavlja Upravni odjel Općine Omišalj (u daljnjem tekstu: Upravni odjel).

Članak 3.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom ne mogu se ostvariti na teret Općine ako je Zakonom ili drugim propisom određeno da se ostvaruju prvenstveno na teret Republike Hrvatske te drugih pravnih ili fizičkih osoba.

Članak 4.

(1) Poslove ili dio poslova u ostvarivanju prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom, Općina može povjeriti nadležnom tijelu za socijalnu skrb, pravnoj ili fizičkoj osobi ovlaštenoj za obavljanje tih usluga, na temelju ugovora.

(2) Broj korisnika koji mogu ostvariti pojedina prava iz socijalne skrbi propisana ovom Odlukom može biti ograničen ovisno o stanju sredstava u proračunu Općine, osim u slučaju ostvarivanja prava iz socijalne skrbi na koje je Općina Zakonom obvezana.

II. KORISNIK SOCIJALNE SKRBI

Članak 5.

Pojam korisnika socijalne skrbi (u daljnjem tekstu: Korisnik) određen je Zakonom i ovom Odlukom.

Članak 6.

(1) Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom osiguravaju se hrvatskim državljanima koji imaju neprekidno prebivalište na području općine Omišalj najmanje dvije godine do dana podnošenja zahtjeva, strancima i osobama bez državljanstva sa stalnim boravkom na području općine Omišalj te azilantima i strancima pod supsidijarnom zaštitom s prebivalištem na području općine Omišalj kojima je međunarodna zaštita odobrena posebnim propisom.

(2) Iznimno od stavka 1. ovog članka, pravo na naknadu za troškove stanovanja imaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište u općini Omišalj te stranci ili osobe bez državljanstva, ako imaju stalni boravak na području općine Omišalj, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

III. UVJETI ZA OSTVARIVANJE PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 7.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena člankom 13. ove Odluke može ostvariti Korisnik, ako ispunjava jedan od ovih uvjeta:

1) socijalni uvjet

2) uvjet prihoda

3) uvjet korištenja doplatka za djecu

4) uvjet prihoda od mirovine

5) uvjet samohranog roditelja

6) posebni uvjet.

1. Socijalni uvjet

Članak 8.

Korisnik ispunjava socijalni uvjet ako na temelju rješenja nadležnog tijela za socijalnu skrb ostvaruje jedno od ovih prava:

- pravo na zajamčenu minimalnu naknadu

- pravo na doplatak za pomoć i njegu

- pravo na osobnu invalidninu.

2. Uvjet prihoda

Članak 9.

(1) Uvjet prihoda ispunjava Korisnik s prihodom kako slijedi:

- samac do 385,00 eura

- dvočlano kućanstvo do 480,00 eura

- kućanstvo s tri člana 645,00 eura

- kućanstvo s četiri člana 860,00 eura

- ako kućanstvo ima više od 4 člana, uvjet prihoda za svakog se člana uvećava za 100,00 eura.

(2) Pod prihodom iz stavka 1. ovoga članka, smatra se iznos prosječnog mjesečnog prihoda Korisnika ostvarenog (isplaćenog), u pravilu, u tri mjeseca koja prethode mjesecu u kojem je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava, a čine ga sva novčana sredstva koja Korisnik ostvari po osnovi rada, mirovine, primitaka od imovine ili na neki drugi način.

(3) U prihode iz stavka 2. ovoga članka ne uračunavaju se iznosi s osnova naknada, odnosno pomoći iz socijalne skrbi utvrđeni ovom Odlukom te svi doplatci, naknade i potpore određeni Zakonom.

(4) Iznos prihoda kućanstva iz stavka 2. ovoga članka umanjuje se za iznos koji na temelju propisa o obiteljskim odnosima član kućanstva plaća za uzdržavanje osobe koja nije član toga kućanstva.

3. Uvjet korištenja doplatka za djecu

Članak 10.

Uvjet korištenja doplatka za djecu ispunjava Korisnik koji ostvaruje pravo na doplatak za djecu sukladno propisu kojim se uređuje ostvarivanje prava na doplatak za djecu.

4. Uvjet prihoda od mirovine

Članak 11.

(1) Uvjet prihoda od mirovine ispunjava Korisnik - umirovljenik čija mirovina ne prelazi iznos prosječne starosne mirovine u Republici Hrvatskoj.

(2) U mjesečni iznos mirovine iz stavka 1. ovoga članka uračunava se i mirovina koja se ostvaruje prema propisima druge države te zaštitni dodatak.

(3) Iznos prosječne starosne mirovine utvrđuje se temeljem podataka objavljenih na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

5. Uvjet samohranog roditelja

Članak 12.

(1) Uvjet samohranog roditelja ispunjava Korisnik - obitelj koju čine dijete i jedan roditelj koji sam brine o djetetu i sam ga uzdržava.

(2) Za Korisnika iz stavka 1. ovoga članka uvjet prihoda utvrđuje se u iznosu koji je za 20% viši od uvjeta prihoda utvrđenog u članku 9. stavku 1. ove Odluke.

6. Posebni uvjet

Članak 13.

(1) Posebni uvjet ispunjavaju:

- dijete, udovica i roditelji poginulog, umrlog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

- dijete hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata (sve skupine oštećenja organizma sukladno zakonu),

- hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata (sve skupine oštećenja organizma sukladno zakonu),

- ratni i civilni invalidi rata iz Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata,

- dijete ratnog i civilnog invalida iz Domovinskog rata,

- dijete poginulog, umrlog ili nestalog ratnog i civilnog invalida rata, pod okolnostima iz Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

(2) U ostvarivanju prava utvrđenih ovom Odlukom, djeca, usvojenici i pastorčad osoba iz stavka 1. ovoga članka izjednačena su.

IV. PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 14.

Ovom se Odlukom utvrđuju prava iz socijalne skrbi kako slijedi:

1. pravo na stalnu novčanu pomoć

2. pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja

3. pravo na pomoć za nabavku kućanskog uređaja i/ili kućanske opreme

4. pravo na pomoć za kupnju prehrambenih proizvoda

5. pravo na prigodni poklon za blagdane

6. pravo na pomoć osobama s utvrđenim invaliditetom

7. pravo na pomoć za podmirenje pogrebnih troškova

8. pravo na pomoć u financiranju troškova smještaja u psihijatrijskoj bolnici, ustanovama socijalne skrbi i domu za starije i nemoćne

9. pravo na pomoć za podmirenje troškova boravka djece u jaslicama i vrtićima

10. pravo na pomoć za podmirenje troškova marende učenika osnovne škole

11. pravo na pomoć učenicima i studentima

12. pravo na korištenje besplatnog javnog prijevoza za studente

13. pravo na pomoć za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja

14. pravo na pomoć za podmirenje troškova lijekova

Članak 15.

(1) Iznimno, osoba koja ne može ostvariti neko od prava iz članka 14. ove Odluke, neovisno o razdoblju prebivanja na području općine Omišalj iz članka 6. stavka 1. ove Odluke, može ostvariti pravo na novčanu pomoć, ako to zahtijevaju životne okolnosti u kojima se našla, uz prethodni prijedlog Odbora za odgoj, obrazovanje, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu (dalje u tekstu: Odbor).

(2) Odluku o ostvarivanju prava na novčanu pomoć iz stavka 1. ovog članka, donosi Načelnik.

Članak 16.

(1) Korisnik može istodobno ostvariti, u pravilu, tri pojedinačna prava, a prijedlog za ostvarivanje više prava donosi Odbor.

(2) U stavak 1. ovog članka ne ubraja se pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja.

1. PRAVO NA STALNU NOVČANU POMOĆ

Članak 17.

(1) Pravo na stalnu novčanu pomoć može ostvariti osoba:

- starija od 65 godina

- potpuno nesposobna za rad

- čiji prihod ostvaren u prethodna tri mjeseca prije mjeseca u kojem je podnesen zahtjev ne prelazi iznos od 70,00 eura za samca, 100,00 eura za dvočlanu obitelj i 160,00 eura za tročlanu obitelj

- koja nije ostvarila uzdržavanje od osoba koje su je dužne izdržavati na temelju propisa o obiteljskim odnosima, odnosno ukoliko obveznik uzdržavanja nije u mogućnosti pružati uzdržavanje

- koja to pravo ne može ostvariti temeljem rješenja nadležnog tijela za socijalnu skrb.

(2) Uvjeti iz stavka 1. ovog članka moraju biti ispunjeni kumulativno.

(3) Visina stalne novčane pomoći utvrđuje se u mjesečnom iznosu od 55,00 eura za samca i 70,00 eura za obitelj.

2. PRAVO NA POMOĆ ZA PODMIRENJE TROŠKOVA STANOVANJA

Članak 18.

(1) Pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja ostvaruje Korisnik koji ispunjava socijalni uvjet - zajamčene minimalne naknade, osim beskućnika koji se nalazi u prenoćištu, prihvatilištu ili mu je priznata usluga smještaja u organiziranom stanovanju, žrtve nasilja u obitelji i žrtve trgovanja ljudima kojoj je priznata usluga smještaja u kriznim situacijama.

(2) Troškovi stanovanja odnose se na najamninu, komunalne naknade, troškove grijanja, vodne usluge te troškove koji su nastali uslijed radova na povećanju energetske učinkovitosti zgrade.

(3) Pomoć za podmirenje troškova stanovanja Općina će priznati u mjesečnom iznosu u visini od 50% iznosa zajamčene minimalne naknade samcu, odnosno kućanstvu. Ako su troškovi stanovanja manji od 50% iznosa zajamčene minimalne naknade, naknada za troškove stanovanja priznaje se u iznosu stvarnih troškova stanovanja.

(4) Općina će pomoć za troškove stanovanja djelomično ili u potpunosti podmiriti izravno u ime i za račun Korisnika zajamčene minimalne naknade, odnosno na račun najmodavca.

(5) Iznimno, u slučaju nemogućnosti podmirenja troškova stanovanja na način opisan u stavku 4. ovog članka, Korisniku će se pomoć za podmirenje troškova stanovanja isplatiti na bankovni račun ili na drugi prihvatljiv način.

(6) Korisnik nema pravo na naknadu za troškove najamnine ako:

a) ugovorom o najmu stana ne dokaže postojanje najma i iznosa najamnine (ugovor o najmu mora biti ovjeren kod javnog bilježnika te dostavljen nadležnoj poreznoj upravi)

b) stan ili dio stana daje u podnajam

c) on ili članovi njegova kućanstva stan ne koriste za stanovanje ili ako se stan u cijelosti ili djelomice koristi za druge namjene

d) ako je ugovor o najmu Korisnik sklopio sa srodnikom u ravnoj lozi.

(7) Pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja iz stavka 2. ove Odluke, nema Korisnik ako na području Republike Hrvatske ima u vlasništvu ili suvlasništvu kuću ili stan koji mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor te koji stambeni prostor koristi bez valjane pravne osnove.

3. PRAVO NA POMOĆ ZA NABAVU KUĆANSKOG UREĐAJA/OPREME

Članak 19.

(1) Pravo na pomoć za nabavu kućanskog uređaja/opreme, neophodnog za normalno funkcioniranje kućanstva, može ostvariti Korisnik ako ispunjava jedan od ovih uvjeta:

- socijalni uvjet - pravo na zajamčenu minimalnu naknadu

- uvjet prihoda.

(2) Pravo na pomoć za nabavu kućanskog uređaja/opreme Korisnik može ostvariti jednom godišnje, na prijedlog Odbora.

(3) Pravo na pomoć za nabavu kućanskog uređaja/opreme ostvaruje se na način da se Korisniku pomoć dodjeljuje u obliku poklon bona u iznosu do 265,00 eura u prodavaonici s kojom Općina ima zaključen ugovor.

4. PRAVO NA POMOĆ ZA KUPNJU PREHRAMBENIH PROIZVODA

Članak 20.

(1) Pravo na pomoć za kupnju prehrambenih proizvoda može ostvariti Korisnik ako ispunjava jedan od ovih uvjeta:

- socijalni uvjet

- uvjet prihoda.

(2) Pravo na pomoć za kupnju prehrambenih proizvoda sastoji se u mjesečnom iznosu pomoći u obliku novčanog bona u prodavaonici s kojom Općina ima zaključen ugovor, i to za:

- samca 32,00 eura

- dvočlanu obitelj 40,00 eura

- obitelj sa tri ili više članova 48,00 eura.

5. PRAVO NA PRIGODNI POKLON ZA BLAGDANE

Članak 21.

(1) Pravo na prigodni poklon za blagdane može ostvariti Korisnik koji ostvaruje pravo iz članka 20. i 22. ove Odluke.

(2) Pravo na prigodni poklon ostvaruje se u obliku novčanog bona u prodavaonici s kojom Općina ima zaključen ugovor, u iznosu od 40,00 eura.

6. PRAVO NA POMOĆ OSOBAMA S UTVRĐENIM INVALIDITETOM

Članak 22.

(1) Pravo na pomoć osobama s utvrđenim invaliditetom može ostvariti Korisnik, ako ispunjava socijalni uvjet – pravo na doplatak za pomoć i njegu ili pravo na osobnu invalidninu.

(2) Korisnik, mlađi od 18 godina, ima pravo na mjesečnu pomoć, ovisno o stupnju invaliditeta, kako slijedi:

- Korisniku s utvrđenim invaliditetom IV. stupnja, odnosno s priznatim pravom na osobnu invalidninu 133,00 eura

- Korisniku s utvrđenim invaliditetom III. stupnja, odnosno s priznatim pravom na doplatak za pomoć i njegu 106,00 eura

- Korisniku s utvrđenim invaliditetom II. stupnja, odnosno s priznatim pravom na doplatak za pomoć i njegu 93,00 eura

- Korisniku s utvrđenim invaliditetom I. stupnja 80,00 eura.

(3) Korisnik, stariji od 18 godina, s utvrđenim invaliditetom III. i IV. stupnja, ima pravo na mjesečnu pomoć u iznosu od 80,00 eura.

(4) Uz zahtjev za ostvarivanje prava prilaže se rješenje nadležnog tijela za socijalnu skrb, odnosno rješenje ili drugi odgovarajući dokaz kojim dokazuje utvrđeni stupanj invaliditeta te mu pravo na novčanu pomoć traje sve dok se ne promijene utvrđene okolnosti po priloženom rješenju.

Pomoć iz stavka 2. i 3. ovoga članka ostvaruje se na način da se Korisniku iznos novčane pomoći doznačuje putem banke.

7. PRAVO NA POMOĆ ZA PODMIRENJE POGREBNIH TROŠKOVA

Članak 23.

(1) Pravo na pomoć za podmirenje pogrebnih troškova (osnovna pogrebna oprema, prijevoz i ukop pokojnika) može ostvariti obitelj umrlog ili njegova rodbina, ako ispunjava jedan od ovih uvjeta:

- socijalni uvjet

- uvjet prihoda.

(2) Pravo na pomoć za podmirenje pogrebnih troškova može ostvariti i poznanik umrlog u slučaju kada umrli nije imao obitelj, ako je obitelj nepoznata ili nepoznatog boravišta, te ako je umrli ispunjavao jedan od uvjeta iz stavka 1. ovoga članka.

(3) Pravo na pomoć za podmirenje pogrebnih troškova ne mogu ostvariti osobe iz stavaka 1. i 2. ovoga članka, ako naknadu za pogrebne troškove može ostvariti putem Centra ili iz drugih izvora, ako je umrli u trenutku smrti imao nekretninu ili ako je za života sklopio neki od obveznopravnih ugovora (ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju).

(4) Pomoć za podmirenje pogrebnih troškova ostvaruje se na način da se član obitelji umrlog, odnosno poznanik umrlog, oslobađa od plaćanja računa za te troškove.

(5) Općina može uvažit i naknadne zahtjeve za podmirenje pogrebnih troškova, zaprimljene u roku od 30 dana od dana pokopa, u kojem slučaju je podnositelj zahtjeva uz zahtjev dužan priložiti račune.

(6) Na temelju zahtjeva komunalnog društva Pesja d.o.o. Općina će podmiriti pogrebne troškove iz stavka 1. ovoga članka u slučaju kada umrli nije imao obitelj, odnosno ako je obitelj nepoznata ili nepoznatog boravišta.

8. PRAVO NA POMOĆ U PODMIRENJU TROŠKOVA SMJEŠTAJA U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI, USTANOVAMA SOCIJALNE SKRBI I DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE

Članak 24.

(1) Pravo na smještaj u psihijatrijskoj bolnici, ustanovi socijalne skrbi ili domu za starije i nemoćne, može, na teret Općine u dijelu ili cijelosti, ostvariti Korisnik, ako ispunjava uvjet prihoda.

(2) Pravo iz stavka 1. ovog članka ne može ostvariti osoba koja ima člana obitelji koji ju je, sukladno zakonskim propisima, dužan uzdržavati i o njoj brinuti te koji ima mogućnost podmirenja troškova smještaja.

(3) Korisnik koji ostvaruje redovite mjesečne prihode (mirovinu ili druge prihode) dužan je, nakon što zadrži dio prihoda namijenjen za osobne potrebe, sudjelovati u podmirenju troškova smještaja.

(4) Visinu mjesečne pomoći namijenjene za potrebe smještaja iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje Načelnik, uz prethodno mišljenje Odbora.

(5) Pravo na podmirenje troškova smještaja u psihijatrijskoj bolnici, ustanovi socijalne skrbi ili domu za starije i nemoćne nema Korisnik ako na području Republike Hrvatske ima u vlasništvu ili suvlasništvu kuću stan ili poslovni prostor.

9. PRAVO NA POMOĆ ZA PODMIRENJE TROŠKOVA BORAVKA DJECE U JASLICAMA I VRTIĆU

Članak 25.

(1) Pravo na pomoć za podmirenje troškova boravka djeteta u jaslicama i vrtiću (cjelodnevni i poludnevni boravak) može ostvariti Korisnik ako ispunjava jedan od ovih uvjeta:

- socijalni uvjet

- uvjet prihoda

- uvjet korištenja doplatka za djecu

- uvjet samohranog roditelja

- posebni uvjet - dijete osobe iz članka 13. stavka 1. alineje 3. i 4.ove Odluke.

(2) Punu mjesečnu cijenu troškova boravka iz stavka 1. ovoga članka snosi Općina.

(3) Pod punom mjesečnom cijenom boravka razumijeva se mjesečna cijena usluga dječjeg vrtića do visine iznosa mjesečne cijene usluga redovitog programa predškolskog odgoja ustanove Dječji vrtić »Katarina Frankopan« Krk.

10. PRAVO NA POMOĆ ZA PODMIRENJE TROŠKOVA MARENDE UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE

Članak 26.

(1) Pravo na pomoć za podmirenje troškova marende učenika, organizirane u osnovnoj školi, može ostvariti Korisnik, ako ispunjava jedan od ovih uvjeta:

- socijalni uvjet

- uvjet prihoda

- uvjet korištenja doplatka za djecu

- uvjet samohranog roditelja

- posebni uvjet.

(2) Punu mjesečnu cijenu troškova marende organizirane u osnovnoj školi iz stavka 1. ovoga članka snosi Općina.

11. PRAVO NA POMOĆ UČENICIMA I STUDENTIMA

Članak 27.

(1) Pravo na pomoć mogu ostvariti redoviti učenici srednjih škola i redoviti studenti preddiplomskog, diplomskog ili stručnog studija, ako ispunjavaju jedan od ovih uvjeta:

- socijalni uvjet

- uvjet prihoda

- uvjet samohranog roditelja

- posebni uvjet.

(2) Korisnik ima pravo na mjesečnu pomoć za u iznosu od 93,00 eura.

(3) Pomoć iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje se na način da se Korisniku iznos novčane pomoći doznačuje putem banke ili na drugi prihvatljiv način.

(4) Korisnik ne može ostvariti pravo na pomoć iz stavka 1. ovog članka ukoliko već ostvaruje pravo na stipendiju od Općine Omišalj.

12. PRAVO NA KORIŠTENJE BESPLATNOG JAVNOG PRIJEVOZA ZA STUDENTE

Članak 28.

(1) Pravo na besplatnu mjesečnu voznu kartu može ostvariti redoviti student ako ispunjava jedan od ovih uvjeta:

- socijalni uvjet

- uvjet prihoda

- uvjet samohranog roditelja

- posebni uvjet.

(2) Pravo na pomoć za troškove javnog prijevoza za studente, u pravilu, vrijedi do kraja akademske godine, a odnosi se na relaciju od mjesta prebivališta do Rijeke.

(3) Iznimno od stavka 2. ovog članka, student koji pohađa fakultet izvan Rijeke, ima pravo na deset povratnih karata pri prijevozniku kojeg odredi Općina Omišalj.

(4) Pravo se ostvaruje na način da Općina Omišalj uplaćuje sredstva trgovačkom društvu koje obavlja prijevoz, na temelju ispostavljenog računa.

(5) Korisnik prava na pomoć za troškove javnog prijevoza dužan je, radi produljenja odnosno nastavka korištenja tog prava, predočiti i dostaviti potrebne isprave odnosno dokumente o kojima ovisi ostvarivanje tog prava, početkom svake akademske godine.

13. PRAVO NA POMOĆ ZA FINANCIRANJE DOPUNSKOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Članak 29.

(1) Pravo na pomoć za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja može ostvariti Korisnik, ako ispunjava uvjet prihoda od mirovine.

(2) U trenutku podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava iz stavka 1. ovog članka, Korisnik mora imati ugovorenu aktivnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja

(3) Pomoć za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja koju ostvaruje Korisnik iz stavka 1. ovog članka, istom se isplaćuje u iznosu koji je sukladan visini godišnje premije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

(4) Pravo iz stavka 1. ovog članka ne ostvaruje osoba koja ima pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna.

(5) Pomoć iz stavka 3. ovoga članka ostvaruje se na način da se Korisniku iznos novčane pomoći doznačuje putem banke ili na drugi prihvatljiv način.

14. PRAVO NA POMOĆ ZA PODMIRENJE TROŠKOVA LIJEKOVA

Članak 30.

(1) Pravo na pomoć za podmirenje troškova lijekova može ostvariti Korisnik koji boluje od maligne ili kronične bolesti, ako ispunjava jedan od ovih uvjeta:

- socijalni uvjet

- uvjet prihoda.

(2) Korisnik ima pravo na mjesečnu pomoć za podmirenje troškova lijekova u iznosu do 30,00 eura.

(3) Pravo iz stavka 1. ovog članka ostvaruje Korisnik koji ne može dobiti besplatne lijekove preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

(4) Za sve zahtjeve potrebno je dostaviti račun i odgovarajuću zdravstvenu dokumentaciju.

(5) Pomoć iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje se na način da se Korisniku iznos novčane pomoći doznačuje putem banke ili na drugi prihvatljiv način.

V. NADLEŽNOST I POSTUPAK

Članak 31.

(1) Postupak za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi utvrđenih ovom Odlukom pokreće se na zahtjev stranke, njezinog bračnog druga, izvanbračnog druga, životnog partnera, punoljetnog djeteta, roditelja, skrbnika ili udomitelja te putem nadležnog tijela za socijalnu skrb ili po službenoj dužnosti.

(2) Postupak iz stavka 1. ovoga članka po službenoj dužnosti pokreće se na temelju obavijesti članova obitelji, građana, ustanova, udruga, vjerskih zajednica, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba te državnih i drugih tijela, kao i na temelju činjenica koje su u drugim postupcima utvrdili službenici Općine.

(3) Postupak za ostvarivanje prava propisanih ovom Odlukom je žuran.

Članak 32.

(1) Zahtjev se u pisanom obliku podnosi Upravnom odjelu, na propisanom obrascu dostupnom u prostorijama Općine i mrežnoj stranici Općine, a može se podnijeti osobno, putem pošte ili elektronskim putem.

(2) Zahtjev podnijet elektronskim putem mora udovoljavati formi propisanoj zakonskim propisima.

(3) Uz zahtjev za pokretanje postupka za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi, kao i tijekom korištenja prava, podnositelj je dužan dostaviti, odnosno predočiti Upravnom odjelu odgovarajuće isprave odnosno dokaze potrebne za ostvarivanje prava.

(4) Upravni odjel će na mjestu na kojem se zaprimaju zahtjevi za ostvarivanje prava, na prikladan način istaknuti popis, odnosno pregled odgovarajućih isprava, odnosno dokaza potrebnih za ostvarivanje prava utvrđenih ovom Odlukom.

(5) Podnositelj zahtjeva je dužan dati istinite osobne podatke, podatke o svom prihodu i imovini, kao i drugim okolnostima o kojima ovisi priznavanje nekog prava.

(6) Za točnost podataka navedenih u zahtjevu, podnositelj zahtjeva odgovara materijalno i kazneno.

Članak 33.

(1) Ostvarivanje prava, u pravilu, počinje teći od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva, osim u slučaju iz članka 18. i 19. ove Odluke.

(2) Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se, u pravilu, do petnaestog dana u mjesecu prije početka mjeseca u kojem će Korisnik započeti s ostvarivanjem prava.

Članak 34.

Ukoliko Korisnik - podnositelj zahtjeva ima dugovanje prema Općini, s bilo koje osnove, Općina može uskratiti zahtijevano pravo, osim prava na pomoć za troškove stanovanja.

Članak 35.

(1) O zahtjevu za ostvarivanje prava propisanih ovom Odlukom odlučuje Upravni odjel rješenjem, ukoliko ovom Odlukom nije drugačije utvrđeno.

(2) O žalbi protiv rješenja Upravnog odjela odlučuje nadležno upravno tijelo Primorsko-goranske županije.

Članak 36.

Upravni odjel može odlučiti da se posebno ispitaju relevantne činjenice i okolnosti od kojih ovisi ostvarivanje ili nastavak ostvarivanja pojedinačnog prava, posjetom kućanstvu podnositelja zahtjeva - Korisnika ili na drugi odgovarajući način.

Članak 37.

(1) Korisnik kojem je priznato pravo propisano ovom Odlukom, dužan je Odjelu prijaviti svaku promjenu činjenica i okolnosti koje utječu na daljnje korištenje ili opseg prava u roku od 15 dana od dana nastanka promjene.

(2) Ako se promjene činjenice i okolnosti o kojima ovisi ostvarivanje pojedinog prava iz socijalne skrbi, Upravni odjel će donijeti novo rješenje.

Članak 38.

Upravni odjel ima pravo nadzirati da li se sredstva odobrena za ostvarivanje prava sukladno odredbama ove Odluke koriste u svrhu za koju su namijenjena.

Članak 39.

Korisnik koji je ostvario neko pravo iz socijalne skrbi propisano ovom Odlukom, dužan je vratiti neosnovano primljenu naknadu, odnosno pomoć ako:

- je na temelju neistinitih ili netočnih podataka za koje je on ili njegov skrbnik znao ili je morao znati da su neistiniti, odnosno netočni ili na drugi protupravan način ostvario pravo koje mu ne pripada

- je ostvario pravo zbog toga što on ili njegov skrbnik nije prijavio promjenu koja utječe na gubitak ili opseg prava za koju je on, odnosno njegov skrbnik znao ili je morao znati.

Članak 40.

Kada Upravni odjel utvrdi okolnosti iz članka 39. ove Odluke, pozvat će Korisnika da neosnovano primljenu naknadu, odnosno pomoć, vrati u roku od 15 dana od dana zaprimljene obavijesti o utvrđenim okolnostima.

Članak 41.

Upravni može sa Korisnikom sklopiti nagodbu o načinu i vremenu povrata neosnovano primljene naknade, odnosno pomoći pri čemu se uzima u obzir imovno stanje i socijalni položaj Korisnika.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 42.

(1) Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o socijalnoj skrbi ("Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 41/14, 3/20, 31/20, 17/21, 24/21 i 30/22).

(2) Postupci za ostvarivanje prava započeti prije stupanja na snagu ove Odluke, dovršiti će se prema odredbama Odluke o socijalnoj skrbi ("Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 41/14, 3/20, 31/20, 17/21, 24/21 i 30/22).

Članak 43.

Ova Odluka stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine, a objavit će se u "Službenim novinama Primorsko-goranske županije“.

 

 

 

KLASA: 024-01/22-01/65

URBROJ: 2170-30-22-01-20

Omišalj, 7. prosinca 2022.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE OMIŠALJ

Predsjednica

Dunja Mihelec, v. r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2249&mjesto=51513&odluka=79
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr