SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXX. - broj 36. Petak, 11. studenog 2022.
GRAD MALI LOŠINJ

72.

Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj: 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13, 137/15, 123/17, 98/19, 144/20), članka 17. Zakona o socijalnoj skrbi („Narodne novine“, broj: 18/22, 46/22) i članka 32. Statuta Grada Malog Lošinja (»Službene novine Primorsko-goranske županije«, broj: 26/09, 32/09, 10/13, 24/17 - pročišćeni tekst, 9/18, 9/21) Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja na svojoj sjednici donijelo je dana 07. studenog 2022. godine sljedeću

ODLUKU O IZMJENI I DOPUNI ODLUKE

o zaštiti socijalnog standarda građana

Članak 1.

U Odluci o zaštiti socijalnog standarda građana (Sl.n. PGŽ. 20/19 i 36/20) – dalje u tekstu: Odluka, u članku 2. stavak 1. točka 3. mijenja se i glasi:

„- Program zaštite osoba treće životne dobi, osoba s tjelesnim, mentalnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjima te hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.“

Članak 2.

U članku 21. stavak 2. Odluke ispravlja se greška u nazivu mjesta te umjesto“ Punka Križa“ stoji:

„Punta Križa“.

Članak 3.

Članak 22. Odluke mijenja se i glasi:

„Roditelji dojenčadi do 6 mjeseci starosti, sa prebivalištem sa prebivalištem na području Grada Malog Lošinja

- koji udovoljavaju uvjetima iz članka. 7. i članka 8. ove Odluke imaju pravo na subvenciju umjetne dojenačke hrane u iznosu od 300,00 kn mjesečno

- koji ne udovoljavaju uvjetima iz članka. 7. i članka 8. ove Odluke imaju pravo na subvenciju umjetne dojenačke hrane u iznosu od 100,00 kn mjesečno.

Pravo se ostvaruje na temelju potvrde liječnika ili patronažne sestre, podnošenjem pismenog zahtjeva uz koji se prilažu dokazi o udovoljavanju uvjetima iz prethodnog stavka, o čemu se donosi rješenje.“

Članak 4.

Iza članka 23. Odluke umjesto „III. PROGRAM ZAŠTITE OSOBA TREĆE ŽIVOTNE DOBI I OSOBA SA TJELESNIM, MENTALNIM, INTELEKTUALNIM ILI OSJETILNIM OŠTEĆENJIMA” stoji:

„III. PROGRAM ZAŠTITE OSOBA TREĆE ŽIVOTNE DOBI, OSOBA SA TJELESNIM, MENTALNIM, INTELEKTUALNIM ILI OSJETILNIM OŠTEĆENJIMA TE HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA”

Članak 5.

„Članak 24. Odluke mijenja se i glasi:

Osnovni program zaštite osoba treće životne dobi, osoba sa tjelesnim, mentalnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjima te hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata obuhvaća:

1. Dodjela jednokratne godišnje naknade,

2. Pružanje pomoći u kući,

3. Dodjela novčane potpore hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata,

4. Dodjela novčane potpore njegovateljima i roditeljima njegovateljima.

5. Dodjela novčane potpore za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja.”

Članak 6.

Iza članka 26. Odluke, dodaje se članak 26.a koji glasi:

„Dodjela novčane potpore hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Dodjela novčane potpore hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata odnosi se na jednokratnu naknadu braniteljima koji su ostvarili pravo na naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata sukladno važećim odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Osobe iz stavka 1. ovoga članka ostvaruju pomoć jednom godišnje u iznosu čiju visinu za tekuću kalendarsku godinu određuje Gradonačelnik u skladu s raspoloživim sredstvima proračuna odnosno iznosu utvrđenom u proračunu Grada.

Pravo na naknadu ostvaruje se na temelju zahtjeva koji se podnosi Jedinstveni upravnom odjelu, sa pripadajućom dokaznom dokumentacijom, o čemu se donosi rješenje.“

Članak 7.

Iza članka 28. Odluke dodaje se članak 28.a koji glasi:

„Dodjela novčane potpore njegovateljima i roditeljima njegovateljima

Novčanu potporu ostvaruju roditelji njegovatelji ili njegovatelji s prebivalištem na području Grada kojima je to pravo priznato rješenjem nadležnog centra za socijalnu skrb.

Njegovatelj i roditelj njegovatelj ostvaruje pomoć mjesečno u iznosu čiju visinu za tekuću kalendarsku godinu određuje Gradonačelnik u skladu s raspoloživim sredstvima proračuna odnosno iznosu utvrđenom u proračunu Grada.

Pravo na naknadu ostvaruje se na temelju zahtjeva koji se podnosi Jedinstveni upravnom odjelu, sa pripadajućom dokaznom dokumentacijom, o čemu se donosi rješenje.

Korisnici ove potpore ostvaruju pravo na istu dok ostvaruju status njegovatelja odnosno roditelja njegovatelja.“

Članak 8.

Iza članka 28.a Odluke dodaje se članak 28.b koji glasi:

„Dodjela novčane potpore za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja

Novčanu potporu za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja ostvaruje korisnik:

- koji ima prebivalište na području Grada Mali Lošinj najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva;

- koji ostvaruje pravo na mirovinu do 2.000,00 kn (ostvarenu u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu) ili na nacionalnu naknadu za starije osobe ili je neumirovljena osoba starija od 65 godina koja nije u radnom odnosu,

- koji osim mirovine ne ostvaruju prihod od rada

- koji ima sklopljenu ili obnovljenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja za tekuću godinu,

- koji ne mogu ostvariti pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje koji se podmi-ruje iz državnog proračuna temeljem važećih propisa.

Grad Mali Lošinj sufinancirati će dopunsko zdravstveno osiguranje sufinanciranjem u iznosu najniže premije.

Zahtjev se podnosi Jedinstveni upravnom odjelu, sa pripadajućom dokaznom dokumentacijom, o čemu se donosi rješenje.”

Članak 9.

Članak 29. stavak 4. Odluke mijenja se i glasi:

„Pravo na naknadu za troškove stanovanja priznaje se korisniku zajamčene minimalne naknade i to u visini od najmanje 30 % iznosa zajamčene minimalne naknade priznate samcu, odnosno kućanstvu, temeljem nadležnog centra za socijalnu skrb, a prema odredbama zakona kojim se uređuju prava iz socijalne skrbi. Ukoliko je iz priloženih dokaza razvidno da su stvarni troškovi čija se naknada zahtjeva manji od 30% iznosa zajamčene minimalne naknade priznate rješenjem centra za socijalnu skrb, Grad Mali Lošinj će priznati stvarni trošak. Zahtjev se može podnijeti za jednu ili više namjena.”

Članak 10.

U članku 33. stavak 1. Odluke, riječi „iz prethodnog stavka“, brišu se.

Članak 11.

Članak 37. Odluke mijenja se i glasi:

„I. Korisnici zajamčene minimalne naknade

Samcu ili kućanstvu korisniku zajamčene minimalne naknade koji se grije na drva priznaje se pravo na troškove ogrjeva kao subvenciju na troškove stanovanja na način da korisnik, koji se grije na drva, podnese osobno zahtjev jedinici lokalne samouprave ili se pravo priznaje po službenoj dužnosti na temelju podataka dobivenih od nadležnog centra za socijalnu skrb.

Troškovi ogrjeva korisnika zajamčene minimalne naknade koji se griju na drva osiguravaju se iz sredstava državnog proračuna, a odluku o kriterijima i mjerilima za financiranje troškova stanovanja te iznosu sredstava donosi Vlada Republike Hrvatske.

II. Korisnici koji ne ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu

Pravo na troškove ogrjeva može se priznati i korisnicima koji ostvaruju pravo na naknadu za troškove stanovanja i svim ostalim korisnicima koji ispunjavaju uvjete za priznavanje prava na naknadu za troškove stanovanja uz obavezan uvjet da se isti griju na drva.

Iznos koji se može dodijeliti za troškova ogrjeva je sljedeći:

1. za samca - 200,00 kn

2. za obitelj, bez obzira na broj članova domaćinstva - 400,00 kn.

Ukupna novčana sredstva namijenjena za troškove ogrjeva su ograničena iznosom proračunskih sredstava za tekuću godinu te će se nakon što se ukupan predviđen iznos potroši, obustaviti daljnja dodjela pomoći.

Pravo na troškove ogrjeva ostvaruje se podnošenjem zahtjeva te prilaganjem dokaza o udovoljavanju kriterijima o čemu se donosi rješenje.”

Članak 12.

U članku 39.a stavak 8., Odluke rečenica: „Zahtjevi se podnose najkasnije do 15. prosinca za tekuću godinu.“, briše se.

Članak 13.

Ova Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o zaštiti socijalnog standarda građana stupa na snagu osmog dana od objave se u »Službenim novinama Primorsko - goranske županije«.

KLASA:550-01/22-01/07

URBROJ: 2213/01-01-22-6

Mali Lošinj, 7. studenog 2022.

GRAD MALI LOŠINJ
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik

Dubravko Devčić, dr. vet. med., v. r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2243&mjesto=10005&odluka=72
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr