SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXX. - broj 26. Petak, 19. kolovoza 2022.
GRAD MALI LOŠINJ

62.

Na temelju članka 11. st. 2. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva („Narodne novine“ RH, br. 29/02, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/16), članka 4. i 10. Zakona o državnim potporama („Narodne novine“ RH, br. 47/14 i 69/17) i članka 47. Statuta Grada Malog Lošinja („Službene novine“ Primorsko – goranske županije broj 26/09, 31/09, 10/13, 24/17, 9/18 i 9/21) Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja na svojoj 12. sjednici održanoj dana 11. kolovoza 2022. godine, donosi

PROGRAM

mjera poticanja poduzetništva na području
Grada Malog Lošinja za razdoblje 2022. – 2023. god.

I OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Programom mjera poticanja poduzetništva u Gradu Malom Lošinju za razdoblje 2022. – 2023. god. (u daljnjem tekstu: Program) uređuju se ciljevi, vrste mjera, uvjeti za dodjelu, korisnici, način i postupak odobrenja, te sredstva za realizaciju mjera.

(2) U odredbama ovog Programa riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se na jednak način na muški i ženski rod.

(3) Ciljevi ovog programa su: stvaranje pozitivne poduzetničke klime, povećanje broja poduzetnika, povećanje proizvodnje, povezivanje gospodarskih subjekata, smanjenje početnih financijskih izdataka poduzetnika kod pokretanja poslovanja, jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, poticanje na korištenje sredstava iz EU fondova za projekte koji promiču gospodarski razvoj, poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja, poboljšanje uvjeta raspoloživosti financijskih resursa i podizanje razine poduzetničke kulture.

(4) Korisnici mjera iz ovog Programa mogu biti subjekti malog gospodarstva utvrđeni Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva („Narodne novine“ RH, br. 29/02, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/16) koji imaju registrirano sjedište na području Grada Malog Lošinja, izuzev trgovačkih društava kojima je Grad Mali Lošinj osnivač ili ima vlasnički udio u temeljnom kapitalu.

(5) Pravo prvenstva na potpore i subvencije imaju:

- poduzetnici kojima je prerađivačka djelatnost osnovna djelatnost - područje C u Odluci o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007 (NN RH br. 58/07 i 72/07)

- poduzetnici mlađi od 40 godina

- poduzetnici koji prijave programe i projekte koji su od interesa za Grad Mali Lošinj.

(6) Odredbe ovog Programa usklađene su s odredbama Uredbe Komisije (EU) br. 1407/2013 od 18. prosinca 2013. o primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije – „de minimis“ potpore („SL EU L352/1, od 24.12.2013. godine), kako je posljednji put izmijenjena Uredbom Komisije (EU) br 2020/972 od 02. srpnja 2020.godine o izmjeni Uredbe (EU) br. 1407/2013. u pogledu njezina produljenja i o izmjeni Uredbe (EU) br. 651/2014 u pogledu njezina produljenja i odgovarajućih prilagodbi („SL EU“ L215, 07.07.2020. godine).

(7) Potpore se ne dodjeljuju za troškove PDV-a i drugih poreza, carina i drugih srodnih troškova.

(8) Korisnik potpore mora imati najmanje jednog (1) zaposlenog na neodređeno vrijeme (vlasnik/ca ili jedan zaposleni).

(9) Financijska sredstva za provedbu mjera potpora utvrđenih ovim Programom osiguravaju se u Proračunu Grada u razdoblju njegove provedbe, odnosno u razdoblju od 2022 do 31.12.2023. godine.

II MJERE POTPORA MALE VRIJEDNOSTI

Članak 2.

Grad Mali Lošinj će kao davatelj potpora male vrijednosti, u skladu s proračunskim mogućnostima, u razdoblju od 2022 do 2023. godine dodjeljivati potpore kako slijedi:

1. Potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima/slobodnim zanimanjima

2. Potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje

3. Potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata

4. Potpora za obavljanje djelatnosti na području malih otoka Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije)

5. Potpore za nabavu strojeva i opreme

6. Potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja

7. Subvencija kamatne stope za poduzetničke kredite

8. Subvencioniranje troškova stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika i obrtnika

III KRITERIJI DODJELE POTPORA

MJERA 1. – POTPORE NOVOOSNOVANIM TVRTKAMA/OBRTIMA/SLOBODNIM ZANIMANJIMA

Članak 3.

(1) Grad Mali Lošinj dodjeljuje bespovratne potpore poduzetnicima – početnicima koji su upisani u obrtni registar ili registar trgovačkog suda nakon 01. siječnja godine koja prethodi godini u kojoj se podnosi prijava, i to za sljedeće namjene:

1. Izrada poslovnih planova/investicijskih programa,

2. Nabava informatičke opreme i programskih aplikacija za početak poslovanja,

3. Izrada web stranice i izrada promotivnog materijala

4. Stručno osposobljavanje djelatnika

5. Bankarske usluge za obradu kredita

6. Ishođenje dokumentacije potrebne za otvaranje obrta ili trgovačkog društva, te podnošenje zahtjeva za kredit (troškovi javnog bilježnika, procjena nekretnina, obrasci boniteta, sudski vještaci, projektna dokumentacija, studije utjecaja na okoliš, razne dozvole i sl.)

7. Uređenje poslovnog prostora za osnovnu djelatnost obrta ili trgovačkog društva (građevinski, instalacijski radovi i radovi unutarnjeg uređenja)

8. Nabava opreme, strojeva, te alata za rad.

(2) Potpora može iznositi 50% prihvatljivih dokumentiranih troškova, a najviše ukupno 5.000,00 kn za namjene pod brojem 1. – 6., a za namjene pod brojem 7. i 8. najviše do 10.000,00 kn ukupno.

(3) Kroz ovu mjeru ne financira se uplata temeljnog kapitala trgovačkog društva, kupovina automobila, kao niti novoosnovani subjekt osnovan od strane drugih profitnih ili neprofitnih organizacija.

(4) Pojedinom korisniku potpora se može dodijeliti samo jednom tijekom proračunske godine.

(5) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) potpora može iznositi 70% prihvatljivih troškova, a najviše ukupno 17.000,00 kn.

(6) Korisnici koji ostvare potporu iz ove mjere moraju poslovati najmanje godinu dana od dana dodjele potpore, u protivnom, cjelokupan iznos potpore mora biti vraćen na račun Grada Malog Lošinja.

MJERA 2. – POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE I SAMOZAPOŠLJAVANJE

POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE

Članak 4.

(1) Grad Mali Lošinj dodjeljuje bespovratne potpore poduzetnicima koji su u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi prijava zaposlili novog radnika i koji se kod istog poslodavca nalazi u neprekidnom radnom odnosu do dana podnošenja prijave, u trajanju od najmanje šest (6) mjeseci.

(2) Poslodavac ima pravo zatražiti bespovratna sredstva za najviše dvije (2) novozaposlene osobe. Za istu osobu poslodavac ne može ostvariti potporu u više navrata. Tražitelj potpore mora dostaviti potvrdu HZZ da ne ostvaruje potporu za zapošljavanje temeljem Mjera za poticanje zapošljavanja koje provodi HZZ.

(3) Potpora će se isplatiti jednokratno, i to za svaku novozaposlenu osobu, kako slijedi:

• za zapošljavanje u tradicijskim i deficitarnim zanimanjima - 4.000,00 kn

• za zapošljavanje u proizvodnim djelatnostima – 3.000,00 kn

(4) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) potpora za svaku novozaposlenu osobu isplatiti će se jednokratno u iznosu od 5.000,00 kn.

POTPORE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Članak 5.

(1) Sredstva potpora za otvaranje novih obrta i drugih slobodnih zanimanja u svrhu samozapošljavanja mogu koristiti fizičke osobe koje na dan početka obavljanja registrirane djelatnosti imaju prebivalište na području Grada Malog Lošinja, nisu u radnom odnosu kod drugih poslodavaca ili u mirovini, a koje su u periodu od 01.1.2022. do 31.12.2023. godine započele obavljanje registrirane djelatnosti obrta ili slobodnih zanimanja, i to:

- jednokratni poticaj u iznosu od 5.000,00 kuna,

- 12 mjesečnih potpora u iznosu od 1.000,00 kuna mjesečno.

(2) Izuzetno od stavka 1. ovog članka, u slučaju zajedničkog obrta kod kojih nisu svi članovi sa

prebivalištem na području Grada Malog Lošinja, zajednički obrt može ostvariti poticaj razmjerno broju obrtnika sa prebivalištem na području Grada Malog Lošinja u zajedničkom obrtu.

(3) Poticaj iz stavka 1. ovog članka ne može se odobriti osobama koje su po prethodnim Programima Grada koristile poticaj za početak obavljanja registrirane djelatnosti obrta ili slobodnih zanimanja.

(4) Poticaj iz stavka 1. ovog članka ne može se odobriti osobama koje prvi puta podnose zahtjev za dodjelu potpora po ovom osnovu, a za koje se utvrdi da su, nakon prestanka obavljanja djelatnosti obrta ili slobodnih zanimanja ponovo započele obavljati istu registriranu djelatnost (za koju traže poticaj) unutar roka od 12 mjeseci od dana prestanka.

(5) Poticaj iz stavka 1. ovog članka može se odobriti osobama koje prvi puta podnose zahtjev za dodjelu potpora po ovom osnovu, a za koje se utvrdi da su, nakon prestanka obavljanja djelatnosti obrta ili slobodnih zanimanja ponovo započele obavljati istu registriranu djelatnost (za koju traže poticaj) nakon više od 12 mjeseci od dana prestanka, isključivo u slučaju da su podmirile sve obveze (doprinosi, porezi, prirezi) na ime prethodnih poslovnih aktivnosti.

MJERA 3. – POTPORE ZA FINANCIRANJE PRIPREME I KANDIDIRANJE EU PROJEKATA

Članak 6.

(1) Grad Mali Lošinj sufinancirat će troškove izrade pripremne dokumentacije za prijavu na natječaje fondova EU, a koji nisu prihvatljivi za sufinanciranje od strane fondova EU:

1. Troškove izrade poslovnog plana/investicijske studije

2. Troškove izrade elaborata zaštite okoliša

3. Troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije (arhitektonski elaborati, tehnološki projekti, geodetski elaborati, procjene opasnosti i sl.)

4. Troškove konzultantskih usluga za pripremu natječajne dokumentacije.

(2) Korisnici potpore mogu biti fizičke i pravne osobe sa sjedištem na području Grada Malog Lošinja, a projekt (investicija) mora se provoditi na području Grada Malog Lošinja.

(3) Korisnik može ostvariti potporu samo za jedan projekt koji mora biti kandidiran u godini u kojoj se podnosi prijava, a račun za izvršene usluge mora biti izdan do kraja tekuće godine.

(4) Naknada troškova isplaćuje se po odobrenom zahtjevu temeljem računa ili predračuna, i to jednokratno u visini 50% prihvatljivih troškova, a maksimalno 5.000,00 kn po korisniku.

(5) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) potpora može iznositi 70% prihvatljivih troškova, a najviše ukupno 7.000,00 kn.

MJERA 4. POTPORA ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI NA PODRUČJU MALIH OTOKA GRADA MALOG LOŠINJA (ILOVIK, SUSAK, MALE I VELIKE SRAKANE I UNIJE)

Članak 7.

(1) Sredstva potpora za obavljanje djelatnosti oznake 47.1 Nacionalne klasifikacije djelatnosti -

trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama i to u obliku klasične prodavaonice ili mini marketa mogu koristiti poduzetnici iz članka 1. koji tu djelatnost obavljaju na području malih otoka Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije)

(2) Sredstva potpore za obavljanje ugostiteljske djelatnost oznake 56.10. Nacionalne klasifikacije djelatnosti - djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane ili/i 56.30 - djelatnosti pripreme i usluživanja pića i to u skupini Restorana, Barova, Objekti jednostavnih

usluga, mogu koristiti Poduzetnici iz članka 1. koji tu djelatnost obavljaju na području malih otoka Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije)

(3) Potpore za obavljanje djelatnosti sastoje se od 12 mjesečnih potpora za subvenciju troškova

korištenja prostora (zakupnine i komunalne naknade) u visini stvarnih troškova do maksimalnog iznosa od 2.000,00 kuna mjesečno.

(4) Potpore iz stavka 1. i 2. ovog članka ne može se odobriti poduzetnicima koji istovremeno koriste poticaj za početak obavljanja registrirane djelatnosti obrta ili slobodnih zanimanja.

MJERA 5. – POTPORE ZA NABAVU STROJEVA I OPREME

Članak 8.

(1) Grad Mali Lošinj dodjeljuje bespovratne potpore za troškove nabave jednog komada opreme s pripadajućim dodacima i priključcima koja služi za obavljanje osnovne djelatnosti za koju je poslovni subjekt registriran.

(2) Potpora se ne može koristiti za kupovinu rabljene opreme.

(3) Potpora može iznositi maksimalno 50% vrijednosti prihvatljivih troškova. Najviši iznos pojedinačne potpore koji može biti dodijeljen jednom korisniku iznosi 12.000,00 kn.

(4) Za dodjelu ove potpore prihvatljivi su i troškovi koji su nastali nakon 01. siječnja godine koja prethodi godini u kojoj se podnosi prijava.

(5) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) potpora može iznositi 70% prihvatljivih troškova, a najviše ukupno 15.000,00 kn.

MJERA 6. – POTPORE ZA OČUVANJE I RAZVOJ TRADICIJSKIH I DEFICITARNIH OBRTNIČKIH ZANIMANJA

Članak 9.

(1) Potpora se dodjeljuje za očuvanje i daljnji razvoj manje dohodovnih tradicijskih i deficitarnih obrtničkih djelatnosti.

(2) Korisnici mogu biti tradicijski i deficitarni obrti i trgovačka društva čija je osnovna djelatnost sljedeća: bravar, dimnjačar, krojač, postolar, tapetar, tokar i urar te ostala zanimanja koja se kao deficitarna utvrđuju temeljem podataka koje dostavlja Hrvatski zavod za zapošljavanje, a koji podrazumijevaju zanimanja za koja u evidenciji Zavoda nema prijavljenih nezaposlenih osoba odnosno za koja je prijavljeno manje osoba od iskazanih potreba.

(3) Potpora će se odobriti u mjesečnom neto iznosu od 1.000,00 kn za razdoblje od dvanaest (12) mjeseci od dana dodjele potpore.

(4) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) odobrit će se potpora u mjesečnom iznosu od 1.500,00 kn.

MJERA 7. – SUFINANCIRANJE KAMATA ZA PODUZETNIČKE KREDITE

Članak 10.

(1) Grad Mali Lošinj sufinancira kamatu na poduzetničke kredite u visini od 2% sukladno sporazumima o poslovnoj suradnji s poslovnim bankama.

(2) Sredstva potpora za kamate na kredite mogu koristiti poduzetnici iz članka 1. koji ulažu na području Grada Malog Lošinja, a koji su u periodu od 01.2022. do 31.12.2023. godine zaključili ugovor o kreditu po Programima kreditiranja koje raspisuje Primorsko-goranska županija i/ili nadležna ministarstva Republike Hrvatske i/ili po programima HBOR-a (program Poduzetništvo mladih, žena i početnika i program Investicije privatnog sektora) i/ili ugovor o kreditu zaključenim s poslovnom bankom za financiranje investicije u osnovna sredstva.

(3) Grad Mali Lošinj poduzetnicima iz stavka 1. ovog članka subvencionira dio redovne kamate koja nije subvencionirana od strane Primorsko-goranske županije, nadležnih ministarstava ili iz drugih izvora u visini do maksimalno 2 (dva) postotna poena za cijelo vrijeme trajanja ugovora o kreditu, pod uvjetom da su sredstva za tu namjenu osigurana u Proračunu, do maksimalnog iznosa od 10.000,00 kuna na godišnjoj razini.

Članak 11.

Uz zahtjev za dodjelu potpora za kamate na kredite iz članka 9. potrebno je priložiti:

1. Izvadak o upisu u odgovarajući registar,

2. Obavijest o razvrstavanju Državnog zavoda za statistiku za mikro i mala trgovačka društva

3. Presliku Ugovora o kreditu,

4. Otplatni plan,

5. Potvrda Porezne uprave o nepostojanju duga na ime javnih davanja koje prati Porezna uprava ne starija od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za dodjelu potpora ili potvrdu porezne uprave o postojanju duga na ime javnih davanja iz koje je razvidno da je odobrena obročna otplata duga ili odgoda naplate,

6. Izjavu o korištenim potporama malih vrijednosti primljenim u prethodne dvije fiskalne godine i u tekućoj fiskalnoj godini.

MJERA 8. - SUBVENCIONIRANJE TROŠKOVA STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA I USAVRŠAVANJA ZAPOSLENIKA I OBRTNIKA

Članak 12.

(1) Poticaje za troškove stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika i obrtnika mogu koristiti poduzetnici iz članka 1. ovog Programa.

(2) Sredstva potpora se dodjeljuju za troškove nastale tijekom 2022. i 2023. godine za stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika i obrtnika (u daljnjem tekstu: Polaznik) koji imaju prebivalište na području Grada Mali Lošinj, kroz formalne i neformalne oblike osposobljavanja (tečajevi, seminari, savjetovanja, radionice ili prekvalifikacija) kojima se osigurava kontinuirano podizanje stručnih znanja zaposlenika i obrtnika od značaja za obavljanje poslova njihova radnog mjesta u visini do 50% od iznosa opravdanih troškova, a najviše 3.000,00 kuna godišnje.

(3) Korisnik potpora se obvezuje da će Polaznik stručnog osposobljavanja i usavršavanja za kojeg se dobije poticaj uspješno završiti oblik osposobljavanja i usavršavanja, te dostaviti dokaze o uspješnom završetku osposobljavanja za koju je ostvario poticaj.

(4) Poticaj se isplaćuje na temelju računa ili drugog dokumenta kojim se dokazuje obveza Polaznika stručnog osposobljavanja i usavršavanja o obvezi uplate oblika osposobljavanja, i to refundacija troškova na transakcijski račun korisnika potpora.

(5) Neprihvatljivim se troškovima smatraju i sljedeći troškovi: troškovi sudjelovanja na skupovima i kongresima, troškovi putovanja te troškovi nabave stručne literature.

(6) Korisnik potpora ne smije isti trošak za koji je ostvario sufinanciranje iz nekog drugog izvora tijekom tekuće godine prijaviti za dodjelu potpora od strane Grada Mali Lošinj.

Članak 13.

Uz zahtjev za dodjelu potpora za stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika i obrtnika iz

članka 11. potrebno je priložiti:

1. Izvadak o upisu u odgovarajući registar,

2. Obavijest o razvrstavanju Državnog zavoda za statistiku za mikro i mala trgovačka društva

3. Preslika osobne iskaznice polaznika stručnog osposobljavanja i usavršavanja,

4. Dokaz o upisu oblika osposobljavanja i usavršavanja,

5. Račun ili drugi dokument kojim se dokazuje obveza plaćanja oblika osposobljavanja i usavršavanja,

6. Dokaz o izvršenom plaćanju oblika osposobljavanja i usavršavanja,

7. Potvrda Porezne uprave o nepostojanju duga na ime javnih davanja koje prati Porezna uprava ne starija od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za dodjelu potpora ili potvrdu porezne uprave o postojanju duga na ime javnih davanja iz koje je razvidno da je odobrena obročna otplata duga ili odgoda naplate,

8. Izjavu o potporama malih vrijednosti primljenim u prethodne dvije fiskalne godine i u tekućoj fiskalnoj godini.

IV. POSTUPAK DODJELE POTPORA

Članak 14.

(1) Bespovratne novčane potpore koje su predmet ovog Programa dodjeljuju se na temelju provedenog postupka i kriterija propisanih ovim Programom.

(2) Zahtjevi za potpore dostavljaju se na propisanom obrascu uz pripadajuću dokumentaciju, a rješavaju se prema redoslijedu zaprimanja i do iskorištenja sredstava planiranih u proračunu Grada Malog Lošinja za tekuću godinu.

(3) Nepotpuni zahtjevi neće se razmatrati.

(4) Korisnik za vrijeme trajanja ovog Programa može ostvariti potporu po maksimalno 2 (dvije) mjere, u maksimalnom iznosu od 20.000,00 kn.

(5) Bespovratne potpore dodjeljuju se na temelju Javnog poziva koji raspisuje Gradonačelnik. Javni poziv objavljuje se na oglasnoj ploči i web stranici Grada Malog Lošinja, a obavijest o objavljenom pozivu na Radio Lošinju - radio Jadranka.

(6) Javni poziv sadrži:

1. Naziv tijela koje objavljuje poziv,

2. Predmet javnog poziva,

3. Opće uvjete i kriterije za dodjelu potpore,

4. Popis potrebne dokumentacije

5. Naziv i adresu tijela kojem se podnose zahtjevi

6. Vrijeme trajanja javnog poziva

7. Podatke o informacijama

(7) Za provedbu ovog Programa zadužen je Jedinstveni upravni odjel Grada Malog Lošinja, Odsjek za proračun, financije, javnu nabavu i EU projekte, a postupak dodjele potpora provodi Povjerenstvo za potpore na području Grada Malog Lošinja koje imenuje Gradonačelnik.

(8) Odluku o dodjeli potpore donosi Gradonačelnik na prijedlog Povjerenstva.

(9) Jedinstveni upravni odjel Grada Malog Lošinja, Odsjek za proračun, financije, javnu nabavu i EU projekte vodi evidenciju dodijeljenih potpora po korisnicima, vrstama potpora i namjenama za koje su odobrene potpore. O dodijeljenim potporama male vrijednosti izvješćuje Ministarstvo financija sukladno Zakonu o državnim potporama („Narodne novine“ br. 47/14 i 69/17) i Pravilnika o dostavi prijedloga državnih potpora, podataka o državnim potporama i potporama male vrijednosti te registru državnih potpora i potpora male vrijednosti („Narodne novine“ br. 121/16).

(10) Pravo na potporu ne može ostvariti pravna ili fizička osoba koja prema Gradu Malom Lošinju ima dospjelih, a nepodmirenih obveza i obveza po osnovi javnih davanja, privredni subjekti nad kojima je otvoren stečajni postupak ili predstečajna nagodba, te privredni subjekti koji se nalaze u postupku likvidacije.

(11) Podnositelj zahtjeva nema pravo na potporu ukoliko je za istu namjenu primio potporu iz drugih izvora.

(12) Svaki poduzetnik kojem se odobri potpora u skladu s Javnim pozivom postaje primatelj potpore male vrijednosti, te je u obvezi prilikom predaje zahtjeva predati ispunjen, potpisan i ovjeren obrazac pod nazivom Izjava o korištenim državnim potporama male vrijednosti.

Članak 15.

(1) Korisnici potpora uz obrazac zahtjeva prilažu sljedeće:

1. Presliku osobne iskaznice

2. Presliku rješenja o upisu u sudski registar za pravne osobe

3. Presliku rješenja o upisu u obrtni registar za fizičke osobe

4. Potvrdu porezne uprave o nepostojanju dugovanja po osnovi javnih davanja

5. Izjavu o dodijeljenim potporama tijekom tri fiskalne godine

6. Presliku žiro-računa s pripadajućim IBAN-om

7. Druge dokumente propisane Javnim pozivom

(2) Obrasci zahtjeva bit će dostupni uz objavljene Javne pozive na web-stranici Grada Malog Lošinja, www.malilosinj.hr, ili se mogu podignuti u Pisarnici Grada Malog Lošinja.

V KONTROLA NAMJENSKOG UTROŠKA SREDSTAVA POTPORE

Članak 16.

(1) Korisnik potpore dužan je omogućiti davatelju potpore kontrolu namjenskog utroška dobivene potpore.

(2) Ukoliko poduzetnik u skladu s Javnim pozivom ostvari pravo na potporu na temelju dostavljene neistinite dokumentacije, ili se utvrdi da je za istu namjenu primio potporu iz drugih izvora, ili se utvrdi da sredstva potpore nisu namjenski utrošena, korisnik potpore dužan je dobivena sredstva uvećana za zakonsku zateznu kamatu koja se obračunava od dana primitka potpore vratiti u proračun Grada Malog Lošinja, te se isključuje iz svih mjera potpore Grada Malog Lošinja navedenih u ovom Programu.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

(1) Svi osobni podaci navedeni u Zahtjevu za dodjelu potpore i dokumentaciji koristit će se sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR) i Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka („Narodne novine“ br. 42/18) isključivo u svrhu odobravanja potpore.

(2) Sukladno članku 14. Zakona o državnim potporama („Narodne novine“ br. 47/14 i 69/17), Grad Mali Lošinj će voditi evidenciju potpora male vrijednosti dodijeljenih temeljem ovog Programa te dostaviti Ministarstvu financija podatke o dodijeljenim potporama male vrijednosti i unijeti ih u registar državnih potpora i potpora male vrijednosti Ministarstva financija.

Članak 18.

(1) Sukladno članku 3. Uredbe 1407/2013 ukupan iznos potpora male vrijednosti koji je dodijeljen jednom poduzetniku ne smije prijeći iznos od 200.000,00 EUR-a tijekom razdoblja od tri fiskalne godine, te se ta gornja granica primjenjuje bez obzira na oblik i svrhu potpore.

(2) Slijedom prethodnog stavka, podnositelj zahtjeva nema pravo na potporu za koju je podnio zahtjev ukoliko ukupne potpore dodijeljene podnositelju zahtjeva tijekom razdoblja od tri fiskalne godine prelaze iznos utvrđen člankom 3. Uredbe de minimis, bez obzira na izvor javnih sredstava i program po kojem je potpora dodijeljena.

Članak 19.

(1) Ovaj Program stupa na snagu osam dana od dana objave u „Službenim novinama“ Primorsko-goranske županije i ostaje na snazi do 31.12.2023. godine.

(2) Ugovori o dodjeli potpora mogu se zaključivati do 31.12.2023. godine ili do iskorištenja osiguranih sredstava za ovu namjenu u Proračunu Grada Malog Lošinja.

KLASA: 301-02/22-01/01

UR.BROJ: 2213/01-01-22-15

Mali Lošinj, 11. kolovoza 2022.

GRAD MALI LOŠINJ
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik

Dubravko Devčić, dr. med. vet., v. r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2233&mjesto=10005&odluka=62
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr