SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXX. - broj 18. Srijeda, 15. lipnja 2022.
OPĆINA MRKOPALJ

10.

Temeljem članka 30. članka Zakona o komunalnom gospodarstvu ( NN 68/18,110/18,32/20 ), članka 295. Zakona o obveznim odnosima ( NN 35/05,41/08,125/11,29/18), članka 24. Zakona o zaštiti potrošača ( NN 41/14,110/15), Zakona o grobljima ( NN19/98,50/12,89/17), Pravilnika o grobljima ( NN 99/02), Pravilnika o uvjetima i načinu obavljanja opremanja , prijenosa , prijevoza , kremiranja, pogreba i iskopavanja umrlih osoba te o uvjetima glede prostora i opreme pravnih i fizičkih osoba za obavljanje opremanja, prijenosa, prijevoza, kremiranja, pogreba i iskopavanja umrlih osoba ( NN 116/18 ) , Odluke o grobljima Općine Mrkopalj ( SN PGŽ 40/17 ) i Odluke o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti trgovačkom društvu Mrzle drage d.o.o. Mrkopalj ( SN PGŽ 2/19 )

Uprava komunalnog društva Mrzle drage d.o.o. donijela je :

OPĆE UVJETE POSLOVANJA ZA PRUŽANJE USLUGA UKOPA POKOJNIKA NA GROBLJIMA NA PODRUČJU OPĆINE MRKOPALJ

1. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Općim uvjetima poslovanja za pružanje usluga ukopa pokojnika na području Općine Mrkopalj ( u daljnjem tekstu Opći uvjeti ) određuju se:

- međusobna prava i obveze isporučitelja usluga i korisnika usluge ukopa pokojnika na grobljima na području Općine Mrkopalj: mjesno groblje Mrkopalj i mjesno groblje Tuk na kojima isporučitelj obavlja navedenu djelatnost

- način obračuna i plaćanje isporučene usluge

Članak 2.

Sukladno članku 2. Odluke o grobljima ( Službene novine Primorsko – goranske županije 40/2017 ) i članku 1. Odluke o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti trgovačkom društvu Mrzle drage d.o.o. Mrkopalj ( Službene novine Primorsko – goranske županije 2/2019), komunalno društvo Mrzle drage d.o.o., Stari kraj 3, Mrkopalj ( u daljnjem tekstu : Isporučitelj) upravlja grobljima na području Općine Mrkopalj te vrši usluge ukopa pokojnika na području Općine Mrkopalj.

Članak 3.

Usluge ukopa podrazumijeva slijedeće poslove:

·        preuzimanje pokojnika o strane pogrebnika i smještaj pokojnika na odar

·        čišćenje mrtvačnice prije i nakon korištenja

·        korištenje mrtvačnice

·        dizanje nadgrobnih ploča i vraćanje istih

·        iskop grobne jame

·        sahrana pokojnika

·        ekshumacija

Usluga kremiranja Isporučitelj izravno ne radi, ali je dužan izvršiti ukop urne.

2. MEĐUSOBNA PRAVA I OBVEZE ISPORUČITELJA I KORISNIKA USLUGE UKOPA POKOJNIKA

Članak 4.

Isporučitelj vrši uslugu ukopa sukladno Pravilniku o grobljima ( NN 99/02), te Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja opremanja, prijenosa, prijevoza, kremiranja, pogreba i iskopavanja umrlih osoba te o uvjetima glede prostora i opreme pravnih i fizičkih osoba za obavljanje opremanja, prijenosa, prijevoza, kremiranja, pogreba i iskopavanja umrlih osoba ( NN 116/18 ).

Članak 5.

Isporučitelj vodi Grobni očevidnik i registar umrlih osoba sukladno Pravilniku o vođenju grobnog očevidnika i registra umrlih osoba ( NN 143/98 ) .

Članak 6.

Korisnik usluge obavezan je koristiti usluge Isporučitelja usluge na način i pod uvjetima utvrđenim ovim Općim uvjetima.

Članak 7.

Sahrana na grobljima na području Općine Mrkopalj obavljaju se od ponedjeljka – subote u vremenu od 13:00 -18:00 sati . Sahrane pokojnika na grobljima na području Općine Mrkopalj ne vrše se nedjeljom te na blagdane i praznike, osim u izvanrednim okolnostima .

Članak 8.

Korisnik usluge koji treba uslugu ukopa dužan je Isporučitelju dostaviti podatke o umrloj osobi i korisniku usluge, kako bi se prikupili potrebni podaci za ažurno vođenje grobnog očevidnika i registra umrlih osoba.

S Isporučiteljem usluge Korisnik dogovara vrijeme usluge ukopa pokojnika. Uslugu ukopa pokojnika najranije je moguće izvršiti nakon proteka 24 sata od nastupa smrti.

Članka 9.

Korisnik usluge dužan je na terenu pokazati grobno mjesto u koje će se izvršiti ukop pokojnika. Ukoliko korisnik ne posjeduje grobno mjesto , Isporučitelj usluge omogućiti će korisniku kupnju grobnog mjesta uz naknadu .

Prije početka radova vezanih uz pripremu grobnog mjesta za potrebe ukopa pokojnika ( dizanje nadgrobne ploče ili iskop grobne jame ) Isporučitelj usluge dužan je pregledati grobno mjesto i susjedne grobove ( zbog privremenog odlaganja iskopane zemlje iz grobnog mjesta u koji se vrši ukop pokojnika ) , te ukoliko uoči bilo kakvo oštećenje upozoriti korisnike , kako bi se spriječili naknadni prigovori.

Isporučitelj usluge dužan je pažljivo postupati s imovinom korisnika te je nakon izvršenja usluge dužan očistiti prostor koji je koristio za izvršenje usluge ukopa.

Ukoliko se prilikom vršenja usluge ukopa učini šteta na imovini korisnika, a utvrdi se da je istu počinio Isporučitelj usluge, isti će štetu nadoknaditi izravno ili putem osiguranja.

3. NAČIN OBRAČUNA ISPORUČENE USLUGE

Članak 10.

Nakon izvršene usluge Isporučitelj će Korisniku usluge ispostaviti račun za izvršenu uslugu, sukladno važećem cjeniku.

Isporučitelj komunalne usluge dužan je za cjenik usluga ukopa pokojnika i za svaku njegovu izmjenu i dopunu pribaviti prethodnu suglasnost Općinskog načelnika.

Cjenik za pružanje usluge ukopa objavljen je na Internetskim stranicama Isporučitelja usluge, www.mrzledrage.hr

4. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 11.

Korisnik usluge i Isporučitelj rješavati će sva sporna pitanja sporazumno, a ako to nije moguće, nadležan je Općinski sud u Delnicama.

Članak 12.

Za odnos između ugovornih strana koji nisu uređeni ovim Općim uvjetima primjenjivati će se odredbe važećega Zakona o komunalnom gospodarstvu i Zakona o obveznim odnosima.

Članak 13.

Ovi Opći uvjeti objaviti će se na oglasnoj ploči Općine Mrkopalj i Internet stranici Isporučitelja www.mrzledrage.hr.

 

 

 

 

 

Članak 14.

Ovi Opći uvjeti stupaju na snagu 8 dana od objave u Službenim novinama Primorsko goranske županije.

 

 

Mrzle drage d.o.o.

Direktor:

Robert Tomić

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2225&mjesto=51315&odluka=10
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr