SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXX. - broj 4. Ponedjeljak, 14. veljače 2022.
OPĆINA VRBNIK

14.

Na temelju članka 64. stavka 3. Zakona o zaštiti okoliša („Narodne novine“ broj 80/13, 153/13, 78/15, 12/18 i 118/18), članka 31. stavak 4. Uredbe o strateškoj procjeni utjecaja strategije, plana i programa na okoliš („Narodne novine“ broj 3/17) i članka 59. Statuta Općine Vrbnik („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 31/09, 33/09, 15/13, 25/13, 2/18, 37/18, 17/20 i 2/21), te nakon provedenog postupka Ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš Općinski načelnik donio je

ODLUKU

kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš za izradu V. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Vrbnik

Članak 1.

Općinski načelnik Općine Vrbnik je dana 8. studenog 2021. donio Odluku o započinjanju postupka Ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš V. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Vrbnik (dalje u tekstu: Plan), KLASA: 350-01/21-01/15, URBROJ: 2142-07-01-21-3.

Temeljem navedene Odluke Općina Vrbnik je provela postupak Ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja Plana na okoliš.

U postupku Ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja Plana na okoliš utvrđeno da nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš i da su V. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Vrbnik prihvatljive za ekološku mrežu.

Članak 2.

Razlog za izradu i donošenje V. izmjena i dopuna PPUO Vrbnik je ostvarivanja preduvjeta za realizaciju pojedinih stambenih, gospodarskih i infrastrukturnih razvojnih projekata Općine Vrbnik, te usklađenja sa u međuvremenu donesenim zakonima i propisima te dokumentima prostornog uređenja šireg područja.

Članak 3.

Ciljevi i programska polazišta V. izmjena i dopuna PPUO Vrbnik su sljedeći:

- svi ciljevi prostornog uređenja određeni člankom 6. Zakona o prostornom uređenju,

- podizanje standarda i kvalitete prostorno-planskih rješenja,

- omogućavanje zadovoljenja stambenih potreba stanovnika Općine Vrbnik,

- korekcije planiranog sustava javne odvodnje prema u međuvremenu izrađenoj projektnoj dokumentaciji,

- druge manje korekcije prometnih i infrastrukturnih rješenja, posebno onih koja se odnose na izdvojena građevinska područja ugostiteljsko-turističke namjene,

- podizanje nomotehničke kvalitete Plana.

Članak 4.

Odluka se donosi temeljem odredbi Zakona o prostornom uređenju (”Narodne novine broj: 153/13, 65/17, 114/18, 39,19 i 98/19 – u daljnjem tekstu: Zakon, Pravilnika o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova ('Narodne novine' broj 106/98, 39/04, 45/04 i 163/04) i ostalih važećih propisa iz područja prostornog uređenja, kao i posebnih propisa.

Nositelj izrade Plana je Jedinstveni upravni odjel Općine Vrbnik.

Članak 5.

U provedenom postupku u cilju utvrđivanja značajnog utjecaja izrade Plana na okoliš, Općina Vrbnik zatražila je mišljenja od javnopravnih tijela:

- MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Rijeci, Užarska 26, 51000 RIJEKA,

- PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Riva 10, 51000 RIJEKA,

- ŽUPANIJSKA LUČKA UPRAVA KRK, Trg bana Josipa Jelačića 5, 51500 KRK,

- HRVATSKE VODE d.o.o, Vodnogospodarski odjel za slivove sjevernoga Jadrana, Đure Šporera 3, 51000 RIJEKA,

- HRVATSKE ŠUME d.o.o., Uprava šuma Podružnica Senj, Nikole Suzana 27, 53270 SENJ,

- PRIRODA, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, Grivica 4, 51000 RIJEKA.

Svoje očitovanje dostavili su sljedeća tijela/osobe:

- HRVATSKE ŠUME d.o.o., Uprava šuma Podružnica Senj, Odjel za ekologiju i zaštitu šuma (KLASA: SNJ/21-01/731, URBROJ: 12-00-06/01-21-02 od 6.12.2021.)

- HRVATSKE VODE d.o.o., Vodnogospodarski odjel za slivove sjevernoga Jadrana (KLASA: 351-03/21-01/0000374, URBROJ: 374-23-1-21-4 od 8.12.2021.);

- MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Rijeci (KLASA: 612-08/21-10/0411, URBROJ: 532-05-02-11/12-21-2 od 7.12.2021.);

- PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša (KLASA: 351-03/21-01/43, URBROJ: 2170-03-08/3-22-9 od 21.1.2022.);

- PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša (KLASA: 351-03/21-01/43, URBROJ: 2170-03-08/3-22-10 od 21.1.2022.);

Hrvatske šume d.o.o., Uprava šuma Podružnica Senj, Odjel za ekologiju i zaštitu šuma očitovale su da se ne očekuje značajan negativni utjecaj na okolne šume i šumsko zemljište i nemaju primjedbi.

Hrvatske vode d.o.o., Vodnogospodarski odjel za slivove sjevernoga Jadrana smatraju s obzirom da V. izmjene i dopune PPUO Vrbnik moraju biti usklađene s planom višega reda za koji je proveden postupak strateške procjene utjecaja na okoliš, te ukoliko se zahvati u prostoru planiraju i izvode sukladno podacima i zahtjevima Hrvatskih voda i Zakonu o vodama, provedbenim propisima i planovima donesenih na temelju njega, na način da se postignu ciljevi zaštite voda, nije potrebno provoditi postupak strateške procjene utjecaja na okoliš (utjecaj na vode).

Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Rijeci u svojem mišljenju smatra da je zbog širenja postojećih građevinskih zona i većih infrastrukturnih zahvata, a s obzirom na značajnu koncentraciju kulturnih dobara, nužna izrada strateške procjene utjecaja na okoliš.

Primorsko-goranska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša u svojem mišljenju o provedbi postupka prethodne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu V. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Vrbnik navodi da su V. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Vrbnik, prihvatljive za ekološku mrežu, te nije potrebno provesti Glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu. U cilju očuvanja strogo zaštićenih vrsta i/ili ugroženih i rijetkih stanišnih tipova za koje nisu izdvojena područja ekološke mreže utvrđeni su uvjeti zaštite prirode koji trebaju biti ugrađeni u Plan.

Primorsko-goranska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša u svojem mišljenju o provedbi postupka strateške procjene utjecaja na okoliš V. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Vrbnik dalo je mišljenje da za V. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Vrbnik ne bi bilo potrebno provesti postupak strateške procjene utjecaja na okoliš.

Svoje očitovanje nisu dostavili slijedeća javnopravna tijela, te se stoga smatra da su suglasni s mišljenjem da Općina Vrbnik ne treba provoditi postupak strateške procjene utjecaja Plana na okoliš:

- ŽUPANIJSKA LUČKA UPRAVA KRK;

- PRIRODA, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Članak 6.

Mišljenje Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Rijeci o nužnoj izrada strateške procjene utjecaja na okoliš u suštini se ne odnosi na mogući utjecaj na okoliš, nego na mjere zaštite suburbanog područja tradicijskoga i stambeno-gospodarskoga graditeljstva naselja Vrbnik u zoni C- ambijentalna zaštita, koja je utvrđena Urbanističkim planom uređenja naselja Vrbnik.

Također treba imati u vidu činjenicu da je najveći dio zone C u Vrbniku već izgrađen stambenim i gospodarskim objektima, dok u naseljima Garica i Kampelje nema zona koje bi prema Konzervatorskoj podlozi izrađenoj za potrebe PPUO Vrbnik trebalo štititi.

Uz to, kako je građevinsko područje naselja Vrbnik izgrađeno preko 80%, za daljnji je razvoj naselja nužno osigurati potrebne površine, kao što je to propisano člankom 47. Zakona o prostornom uređenju.

Navedeni veći infrastrukturni zahvati odnose se na planiranje sustava odvodnje, čija izgradnja ima osnovni cilj upravo zaštitu okoliša, a izgradnja objekata sustava odvodnje zahtijeva posebne postupke vezane na utjecaj na okoliš, neovisno od ovog Plana.

Uzimajući u obzir spomenuto mišljenje Konzervatorski odjel u Rijeci, kao i činjenicu da se planirana proširenja građevinskog područja naselja Vrbnik nalaze izvan zone C – ambijentalna zaštita. Odredbama za provedbu PPUO Vrbnik će za zone proširenja biti utvrđeni takvi uvjeti gradnje, kojima će biti sačuvane kompozicijske vrijednosti naselja (dominante, ekspozicije), vizure, panorame i druge vrijednosti krajolika.

Članak 7.

Odluka kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja Plana na okoliš donesena je na temelju procjene mogućih značajnih utjecaja planiranih izmjena na okoliš, kao i na temelju pribavljenih mišljenja, naročito mišljenja Primorsko-goranske županije, Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, kojim je utvrđeno da nije potrebno provesti glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu.

Sukladno kriterijima za utvrđivanje značajnog utjecaja izrade Plana na okoliš, u postupku ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš utvrđeno je da se unutar obuhvata Plana ne nalaze zaštićena područja temeljem Zakona o zaštiti prirode.

Sagledan je mogući utjecaj Plana na sastavnice okoliša te se, s obzirom na navedene razloge izrade predmetnog Plana i obzirom na njegov obuhvat i ostale značajke, ne bi bilo potrebno provesti postupak strateške procjene utjecaja na okoliš.

Članak 8.

Prije donošenja ove Odluke zatraženo je mišljenje od Primorsko-goranske županije, Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša o provedenom postupku ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš Plana.

Upravni odjel je dostavio mišljenje kojim se utvrđuje da je postupak ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš proveden u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša i Uredbom o strateškoj procjeni utjecaja strategije, plana i programa na okoliš (KLASA:350-01/22-04/5, URBROJ:2170-03-08/3-22-2 od 8.veljače 2022. godine).

Članak 9.

Općina Vrbnik informira javnost sukladno Zakonu o zaštiti okoliša i Uredbi o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša (Narodne novine“ broj 64/08), objavom na službenim stranicama Općine Vrbnik.

Članak 10.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana (8) od dana objave u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“ i objavljuje se na službenim stranicama Općine Vrbnik.

KLASA:350-01/21-01/15

URBROJ:2142-07-01-22-21

Vrbnik, 10. veljače 2022.

Općinski načelnik

Dragan Zahija, v. r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2211&mjesto=51516&odluka=14
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr