SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXVIII. - broj 42. Ponedjeljak, 21. prosinca 2020.
GRAD CRES

47.

Na temelju članka 104. Zakona o komunalnom gospodarstvu („Narodne novine“ RH br. 68/18, 110/18, 32/20) i članka 29. Statuta Grada Cresa („Službene novine Primorsko-goranske županije“ br. 29/09, 14/13, 5/18, 25/18, 22/20) Gradsko vijeće Grada Cresa na sjednici održanoj 10. prosinca 2020. donijelo je

ODLUKU

O KOMUNALNOM REDU

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Odlukom o komunalnom redu (dalje u tekstu: Odluka) propisuje se komunalni red i mjere za njegovo provođenje na području Grada Cresa (dalje u tekstu: Grad) i obavezan je za sve pravne i fizičke osobe na području Grada, ako zakonom ili drugim propisom nije drugačije određeno.

(2) Poslove provedbe ove Odluke obavlja nadležno upravno tijelo Grada Cresa (u daljnjem tekstu: nadležno tijelo Grada).

Članak 2.

(1) Ovom Odlukom propisane su odredbe o:

- uređenju naselja;

- održavanju čistoće i načinu uređenja površina javne namjene;

- načinu korištenja površina javne namjene i zemljišta u vlasništvu Grada;

- uvjetima korištenja javnih parkirališta, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila;

- prikupljanju, odvozu i postupanju sa skupljenim komunalnim otpadom;

- uklanjanju snijega i leda s javnih površina;

- zaštiti od buke;

- uklanjanju protupravno postavljenih predmeta;

- mjerama za provođenje komunalnog reda;

- kaznama za učinjene prekršaje.

Članak 3.

(1) Površinom javne namjene smatra se svaka površina čije je korištenje namijenjeno svima i pod jednakim uvjetima.

(2) Površine javne namjene su:

- javne zelene površine: gradski parkovi, drvoredi, živice, cvjetnjaci, travnjaci, gradske šumice, skupine ili pojedinačna stabla, dječja igrališta s pripadajućom opremom, kao i drugi oblici vrtnog i parkovnog oblikovanja, javni sportski i rekreacijski prostori, zelene površine uz ceste i ulice ako nisu sastavni dio nerazvrstane ili druge ceste odnosno ulice, javni objekti i slične površine koje su uređene i koriste se kao javne zelene površine;

- javne prometne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima: ulice, trgovi, pločnici, javni prolazi, javne stube, šetališta, pješačke i biciklističke staze, pješačke zone, nogostupi, ako nisu sastavni dio nerazvrstane ili druge ceste,

- nerazvrstane ceste te dijelovi javnih cesta koje prolaze kroz naselje, kad se ti dijelovi cesta ne održavaju kao javne ceste prema posebnom zakonu,

- javna parkirališta, stajališta javnog gradskog prijevoza i slične površine koje se koriste za promet po bilo kojoj osnovi,

- kopneni dijelovi pomorskog dobra određeni zakonom koji su po svojoj prirodi namijenjeni općoj upotrebi,

- kopneni dijelovi na području plaža (izvan pomorskog dobra),

- površine na kojima se u skladu s tržnim redom pružaju usluge obavljanja prometa prehrambenim i drugim proizvodima.

(3) U slučaju spora što se smatra javnom površinom, činjenično stanje se utvrđuje na temelju zemljišno-knjižnih evidencija koje se vode po službenoj dužnosti.

Članak 4.

(1) Pod privremenim objektima i predmetima u smislu ove Odluke smatraju se pokretne stvari koje se mogu premjestiti s jednog mjesta na drugo, a da im se ne povrijedi bit (supstanca) i predmeti koji nemaju građevinskog dijela ili nisu ugrađeni u podlogu.

(2) Privremenim objektima iz stavka 1. ovog članka smatraju se osobito:

1. kiosk, montažni objekt, štand, pokretna radnja,

2. pokretne naprave i to naprava za obavljanje određenih usluga, za prezentiranje prodajnog asortimana ispred-trgovina i drugih poslovnih prostora, naprava za prodaju pića, napitaka, sladoleda, konditorskih i drugih proizvoda, hladnjak, bankomat, informativni ormarić, vaga, pokretna naprava za pečenje (kestena, kokica, palačinki i slično), rashladna vitrina, izložbena vitrina, šank, ormarić, prodajna klupa, stalak za prodaju (suvenira, slika, za tetovažu i sl.), police, vješalice i sl.,

3. ugostiteljska terasa koja se sastoji od stolova, stolica i suncobrana,

4. ormarić za smještaj uređaja infrastrukture, mjerna postaja i javne sanitarije,

5. objekti na stajalištu javnog prijevoza,

6. spomenik, spomen-ploča, skulptura i sl..

(3) Pod predmetima iz stavka 1. ovoga članka, smatraju se naročito:

1. reklamni i oglasni predmeti, transparent, zastava, naziv, pano, logo, tenda, uređaj, stup, jarbol, ograda, reklamna ploča, natpis, putokaz, obavijest, plakati, ventilatori, grijalice i slično,

2. naprava za zabavu (uređaj predviđen za zabavu djece i odraslih- vlak, vrtuljak, jastuk za skakanje, karting staza i slično, drugi uređaji u sastavu zabavnog parka, šator za zabavne i druge prilike),

3. nadstrešnice, tende, satelitske antene, klima uređaji i sl.,

4. posude s cvijećem, žardinjere s ukrasnim i drugim biljem i sl.

5. predmeti za skupljanje otpada: kontejner, košarice za smeće i sl.,

6. predmeti na stajalištu javnog prijevoza,

7. oprema dječjih igrališta te javnih športskih i rekreacijskih prostora.

(4) Vlasnici odnosno korisnici predmeta i privremenih objekata iz stavka 2. i 3. ovoga članka dužni su ih održavati urednima, čistima te u stanju funkcionalne ispravnosti i u odobrenim gabaritima.

Članak 5.

(1) Pod komunalnim objektima i uređajima u općoj upotrebi u smislu ove Odluke smatraju se ploče s planovima naselja, javni satovi, telefonske govornice, poštanski sandučići, javni vodoskoci, fontane, javni nužnici, uređaji za naplatu parkiranja, predmeti i uređaji za zaprečavanje prometa (stupići, čunjevi, zaštitno informativni panoi, rampe i slično), ploče s nazivima ulica, prometna i neprometna signalizacija, zidne i samostojeće oglasne ploče i ormarići, objekti i uređaji javne rasvjete, hidranti, nadzorne kamere i drugi slični objekti i uređaji namijenjeni komunalnim potrebama.

(2) Komunalne objekte i uređaje iz stavka 1. ovoga članka održava i o njima vodi brigu pravna ili fizička osoba koja obavlja komunalnu ili drugu djelatnost, odnosno kojoj Grad povjeri obavljanje tih poslova.

(3) Pravna ili fizička osoba iz prethodnog stavka ovoga članka dužna je komunalne objekte i uređaje iz stavka 1. ovoga članka održavati urednima, čistima te u stanju funkcionalne ispravnosti.

II. UREĐENJE NASELJA

Članak 6.

(1) Uređenjem naselja, uz odredbe utvrđene dokumentima prostornog uređenja, zakona o zaštiti kulturnih dobara i gradnje, te odgovarajućih podzakonskih propisa, u smislu ove Odluke smatra se:

1. označavanje naselja, ulica, trgova i obilježavanje zgrada,

2. uređenje i održavanje vanjskih dijelova zgrada i okućnica u vlasništvu fizičkih ili pravnih osoba u dijelu koji je vidljiv s površine javne namjene, određivanje uvjeta za postavljanje tendi, reklama, plakata, spomen-ploča na građevinama i druge urbane opreme te klimatizacijskih uređaja, dimovoda, zajedničkih antenskih sustava i drugih uređaja na tim zgradama koji se prema posebnim propisima grade bez građevinske dozvole i glavnog projekta,

3. uređenje izloga,

4. postavljanje natpisa, turističke i gospodarske signalizacije, reklama, plakata i oglasa,

5. postavljanje i održavanje javne rasvjete,

6. održavanje komunalnih objekata, uređaja i urbane opreme u općoj uporabi,

7. držanje domaćih životinja,

8. odvodnja otpadnih voda, čišćenje septičkih jama i odvoz fekalija,

9. dezinsekcija i deratizacija,

10. održavanje groblja.

1. Označavanje naselja, ulica, trgova i obilježavanje zgrada

Članak 7.

(1) Naselja, ulice i trgovi na području Grada moraju biti vidljivo označeni natpisnim pločama.

(2) Natpisne ploče moraju biti postavljene na svakom ulazu u ulicu odnosno na trg, te na svakom križanju ulica.

(3) Svaka zgrada mora biti obilježena kućnim brojem.

(4) Imena ulica i trgova određuje Gradsko vijeće Grada.

(5) Nadležno tijelo Grada nabavlja, postavlja i održava natpisne ploče.

(6) Pločicu s oznakom kućnog broja nabavlja nadležno upravno tijelo, na trošak vlasnika ili korisnika, a postavlja je i održava vlasnik ili korisnik zgrade, odnosno stana o svom trošku.

(7) Zabranjeno je oštećivati i uništavati, te neovlašteno skidati, mijenjati i samoinicijativno postavljati natpisne ploče i pločice s kućnim brojem.

2. Uređenje i održavanje vanjskih dijelova zgrada i okućnica

Članak 8.

(1) Vlasnici, odnosno, korisnici zgrada na području Grada dužni su održavati ispravnima, u tehničkom, funkcionalnom i estetskom pogledu, vanjske dijelove zgrada koje su okrenute javnoj površini na način da iste ne nagrđuju izgled naselja, da ne ometaju i ugrožavaju pješački i kolni promet te da ne smanjuju preglednost u cestovnom prometu.

(2) Vlasnici i korisnici zgrada, dužni su brinuti se o vanjskom izgledu, čistoći te građevinsko-tehničkoj ispravnosti vanjskih dijelova zgrada na način određen propisima o gradnji i propisima o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

(3) Vlasnik, odnosno korisnik zgrade dužan je odmah otkloniti oštećenja vanjskih dijelova zgrade, zbog kojih postoji opasnost za život, zdravlje ili imovinu ljudi, sukladno posebnim propisima o gradnji i građevinskoj inspekciji.

(4) Ukoliko zgrada zbog urušavanja njenih pojedinih dijelova, predstavlja javnu opasnost vlasnik ili korisnik je dužan odmah pristupiti sanaciji, u smislu uklanjanja javne opasnosti. Vlasnici zgrade dužni su oštećenja zgrade do popravka iste primjereno zaštiti, na način da se postavljena zaštita mora održavati u urednom stanju.

Članak 9.

(1) Sve naprave i ostale pokretnine (konzolne reklame, klima uređaji, nosači s vazama za cvijeće, tende i sl.) izvan gabarita zgrade, iznad javne površine, moraju biti postavljeni na način da ne ugrožavaju pješački i kolni promet na javnoj površini.

(2) Na vanjskim dijelovima zgrada, unutar registrirane povijesne cjeline, okrenutim prema ulici ili trgu nije dozvoljeno postavljati vanjske jedinice klimatizacijsko-ventilacijskih uređaja, bez odobrenja nadležnog upravnog tijela.

(3) Posuda s cvijećem izvan gabarita objekta mora biti postavljena i osigurana na način da spriječi pad posude te prolijevanje vode na prolaznike, prilikom zalijevanja cvijeća.

(4) Po vanjskim dijelovima zgrade zabranjeno je šarati, crtati ili ih na drugi način prljati ili nagrđivati. Iznimno, uz odobrenje gradonačelnika dozvoljava se oslikavanje pojedinih vanjskih dijelova zgrade ili drugih objekata.

Članak 10.

(1) Vlasnik i korisnik stambene zgrade, poslovnog prostora i građevinskog zemljišta, dužan je održavati okućnicu odnosno okoliš zgrade, uključujući i ogradu prema javnoj površini, na način da ne ugrožava javnu površinu ili ometa njezino korištenje, ugrožava sigurnost i zdravlje stanovnika ili ugrožava prirodu i okoliš.

(2) Na nekretninama koje su vidljive s javne površine nije dozvoljeno uskladištenje niti odlaganje građevinskog, komunalnog, krupnog i drugog otpada te raznog materijala i dotrajalih stvari.

(3) Vlasnici odnosno korisnici nekretnine iz članka 1. dužni su podrezivati raslinje koje raste iz dvorišta ili okućnica, a koje svojim granama prelazi na javnu površinu, tako da omoguće nesmetan prolaz pješaka i vozila, preglednost vertikalne prometne signalizacije i funkcioniranje javne rasvjete.

(4) Ako postoji opasnost od rušenja stabla na javnu površinu i ozljeđivanja ljudi i/ili oštećenja imovine, komunalni redar će rješenjem narediti vlasniku, odnosno korisniku zemljišta sječu stabla.

Članak 11.

(1) Prigodni natpisi ili ukrasi koji se postavljaju na zgradu ili na drugo namjenski za to određeno mjesto, moraju biti uredni i čisti te se moraju ukloniti u roku od 24 sata nakon prestanka prigode radi koje su postavljeni.

3. Uređenje izloga

Članak 12.

(1) Izlog u smislu ove Odluke čini zastakljeni otvor u zidu zgrade i izložbeni ormarić koji služe javnom izlaganju robe ili za potrebe djelatnosti ugostiteljstva, banaka, agencija, uredskih prostora, obrtničkih radnji i drugih djelatnosti.

(2) Izlozi moraju biti čisti, uredni, tehnički održavani, osvjetljeni i dekorirani.

(3) Zabranjeno je u izlozima držati ambalažu ili skladištiti robu i ostali materijal.

(4) Izlozi poslovnih prostora koji se uređuju, adaptiraju ili se u njima privremeno ne obavlja djelatnost, moraju biti prekriveni prikladnim materijalom.

(5) U vrijeme blagdana i drugih posebnih prigoda, izlozi mogu biti prigodno dekorirani.

(6) Zabranjeno je izlaganje robe ispred poslovnih prostora, na vratima i prozorima poslovnih prostora (radnji), okvirima tendi i izloga, na pročeljima zgrada, na stalcima, policama, mrežama i slično na površinama javne namjene (ulicama) ispred poslovnih prostora (radnji), bez odobrenja gradonačelnika.

(7) Postavljanje bankomata u izlogu poslovnih prostora unutar registrirane povijesne cjeline moguće je uz uvjete i suglasnost Konzervatorskog odjela.

4. Postavljanje natpisa, turističke i gospodarske signalizacije, reklama, plakata i oglasa

Članak 13.

(1) Predmeti iz članka 4. st. 3. ove Oduke, moraju materijalnom obradom i oblikovanjem zadovoljavati kriterije tehničkih i tehnoloških standarda i biti estetski oblikovani te predstavljeni u skladu s izgledom okoline ili zgrade.

(2) Predmeti iz stavka 1. ovoga članka moraju se održavati čistim, urednim i ispravnim, a dotrajale predmete treba obnoviti, zamijeniti ili ukloniti.

(3) Troškove održavanja, čišćenja, zamjene i uklanjanja ovih predmeta snosi njihov vlasnik odnosno korisnik.

(4) Predmeti iz stavka 1. ovog članka mogu se postavljati na površinama javne namjene na za to predviđenim mjestima.

(5) Prigodni panoi i transparenti mogu se postavljati za vrijeme trajanja priredbi, manifestacija ili kongresa, kao i u drugim prigodama, uz odobrenje nadležnog tijela Grada.

(6) Plakati, oglasi, osmrtnice i slične objave mogu se postavljati samo na za to predviđenim mjestima (na oglasnim pločama i oglasnim ormarićima).

(7) Nije dopušteno izlaganje oglasa, reklama ili plakata čiji je sadržaj suprotan zakonu i/ili javnom moralu. Takvi plakati, reklame ili oglasi uklanjaju se po nalogu komunalnog redara Grada, na trošak fizičke i pravne osobe koja ih je postavila odnosno o trošku fizičke ili pravne osobe čije interese reklama ili plakat promiče.

5. Postavljanje i održavanje javne rasvjete

Članak 14.

(1) Javna rasvjeta mora biti izvedena u skladu sa priznatim ekološkim normama i suvremenom svjetlosnom tehnikom, uzimajući u obzir značaj pojedinih dijelova naselja i pojedinih javnih površina, prometa i potreba građana.

(2) Rasvjetna tijela javne rasvjete ne smiju se oštećivati i uništavati.

(3) Održavanja javne rasvjete obavlja pravna ili fizička osoba kojoj Grad povjeri obavljanje tih poslova u skladu s Programom održavanja komunalne infrastrukture koji donosi Gradsko vijeće.

(4) Javna rasvjeta mora, u pravilu, svijetliti cijelu noć.

6. Održavanje komunalnih objekata, uređaja i urbane opreme u općoj uporabi

Članak 15.

(1) Komunalni objekti, uređaji i urbana oprema u općoj uporabi (u daljnjem tekstu: objekti u općoj uporabi) iz članka 5. ove Odluke, postavljaju se na javnim površinama radi uređenja Grada, pružanja usluga, održavanja komunalne infrastrukture i lakšeg snalaženja građana na području Grada.

(2) Pravna osoba ili fizička osoba, kojoj je Grad povjerio održavanje ili upravljanje objektima u općoj uporabi, odnosno vlasnik, dužan ih je održavati urednima, čistima i funkcionalno ispravnima.

(3) Osoba iz stavka 2. ovog članka, dužna je nastala oštećenja i kvarove otkloniti u najkraćem roku, a najkasnije u roku od 5 dana od utvrđivanja oštećenja ili kvara.

(4) Zabranjeno je pisati grafite, poruke i slično te na drugi način oštećivati i uništavati objekte u općoj uporabi. Zabranjeno je uništavati, oštećivati, po njima šarati, crtati, lijepiti promidžbe i oglase ili na drugi način prljati i nagrđivati, odnosno nenamjenski koristiti.

Članak 16.

(1) Dječja igrališta su javno dobro i o njihovom održavanju brigu vodi Grad putem pravne ili fizičke osobe kojoj je Grad povjerio obavljanje tih poslova. Za dječja igrališta koja se nalaze u sastavu okućnice drugih objekata brigu vodi vlasnik odnosno korisnik.

(2) Dječja i sportska igrališta i objekti na njima, prilazi do istih, otvorene rekreacijske površine i objekti koji su namijenjeni javnoj uporabi, vlasnici, odnosno korisnici istih moraju održavati u urednom i ispravnom stanju.

Članak 17.

(1) Javne sanitarije moraju ispunjavati odgovarajuće higijenske i tehničke uvjete, a o njihovom održavanju brigu vodi Grad putem pravne ili fizičke osobe kojoj je Grad povjerio obavljanje tih poslova. Koncesionar ili korisnik ih mora održavati u stanju funkcionalne sposobnosti.

Članak 18.

(1) Čekaonice autobusnog prometa, taksi stajališta i pristaništa moraju se održavati u urednom i funkcionalnom stanju, te ispunjavati tehničke i higijenske uvjete sukladno posebnim propisima, a o njihovom održavanju brigu vodi Grad putem pravne ili fizičke osobe kojoj je povjerio obavljanje tih poslova.

Članak 19.

(1) Javne telefonske govornice i poštanske sandučiće postavljaju i održavaju pravne osobe koje pružaju telekomunikacijske i poštanske usluge, te su ih ujedno dužne održavati urednima, čistima i funkcionalno ispravnima.

Članak 20.

(1) Urbana oprema i uređaji (javni vodoskoci, fontane, protupožarni hidranti, stolovi, javni zdenci, javne sanitarije, klupe, spomenici, jarboli, rukohvati, kante i koševi za otpad, posude za cvijeće i zelenilo, telefonske govornice, poštanski sandučići, držači zastava, prometne zapreke, oprema i signalizacija za usmjeravanje prometa, i drugi slični objekti) mogu se postavljati samo na način da svojim položajem i smještajem što bolje udovolje svrsi i namjeni za koju se postavljaju na temelju odobrenja gradonačelnika, ako posebnim propisima nije određeno drugačije.

(2) Komunalne objekte i uređaje iz stavka 1. ovoga članka održava i o njima vodi brigu Grad putem pravne i fizičke osobe kojoj su povjereni poslovi održavanja.

(3) Pravna ili fizička osoba iz stavka 2. ove Odluke dužna je urbanu opremu i uređaje iz stavka 1. ovoga članka održavati u ispravnom i urednom stanju, ispunjavati tehničke i higijenske uvjete, sukladno s posebnim propisima i Programu održavanja komunalne infrastrukture.

8. Držanje domaćih životinja

Članak 21.

(1) Na području Grada Cresa nije dozvoljeno držanje divljih životinja i zvijeri.

(2) Unutar građevinskog područja obalnih naselja na području Grada Cresa nije dopušteno držati domaće životinje (kopitare, papkare i perad).

(3) Pod kopitarima smatraju se konji, magarci, mazge i mule, pod papkarima se smatraju goveda, ovce, koze i svinje, a pod peradi se smatraju kokoši, pure, guske, patke i druga domaća perad i pernata divljač.

(4) Na područjima koja nisu obuhvaćena odredbom stavka 2. ovog članka, mogu se držati životinje, ako je njihov prostor ograđen na način da ne ulaze u tuđi posjed i ne čine štetu, ako njihovo držanje ispunjava sanitarno-higijenske uvjete i ako su udaljene više od 100 metara od najbliže kategorizirane javne prometnice i 200 metara od najbližeg stambenog objekta za stalno ili povremeno stanovanje, kako smrad i buka ne bi ugrožavali mir najbližih susjeda.

(5) Komunalni redar može po prijavi ili po službenoj dužnosti zabraniti držanje životinja na područjima gdje je to dopušteno, ako je držanje životinja suprotno odredbi stavka 4. ovog članka ili ako se time nanosi nepotrebna smetnja okolnim stanarima ili narušava izgled naselja.

(6) Nije dozvoljeno puštati domaće životinje da se slobodno i bez nadzora kreću površinama javne namjene, niti je dozvoljeno kretanje životinja na način koji ugrožava sigurnost ljudi i životinja.

(7) Ako se životinje drže unutar područja iz stavka 2. ovog članka, Komunalni redar postupiti će prema ovlastima i izdati će rješenje o uklanjanju s rokom izvršenja, a koje provodi ovlaštena veterinarska stanica.

(8) Zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima, te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi.

(9) Sve domaće životinje na području Grada Cresa moraju biti označene i registrirane.

9. Odvodnja otpadnih voda, čišćenje septičkih jama i odvoz fekalija.

Članak 22.

(1) Otpad iz septičkih jama i bazena za pročišćavanje kolektora odlaže se na način i uz uvjete definirane zakonskim aktima iz tog područja.

(2) Odvodnja oborinskih voda propisana je posebnom odlukom u skladu s zakonskim propisima.

Članak 23.

(1) Čišćenje septičkih jama obavlja društvo Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj d.o.o., u skladu sa sanitarno-tehničkim uvjetima, a na zahtjev vlasnika septičke jame.

(2) Vlasnik septičke jame dužan je na vrijeme zatražiti od komunalnog društva koje postupa s otpadom, čišćenje septičke jame kako ne bi došlo do prelijevanja.

(3) Društvo iz stavka 1. ovog članka, dužno je fekalije izlijevati na mjesta koja su za to određena i snosi odgovornost za eventualno zagađenje okoliša.

10. Dezinsekcija i deratizacija

Članak 24.

(1) U svrhu zaštite zdravlja građana, tijekom godine obavlja se sustavna dezinsekcija i deratizacija javnih površina.

(2) Pod pojmom sustavne dezinsekcije podrazumijeva se prskanje odgovarajućim sredstvima u cilju uništavanja muha, komaraca i drugih kukaca.

(3) Pod pojmom sustavne deratizacije podrazumijeva se postavljanje odgovarajućih mamaca za uništavanje štakora i drugih glodavaca, te prikupljanje uginulih životinja.

(4) Pravna osoba koja obavlja poslove dezinsekcije i deratizacije dužna je održavati sanitarne norme tijekom cijele godine.

(5) Na poziv Komunalnog redara, pravna osoba iz stavka 4. ovog članka, dužna je izvršiti izvanrednu dezinsekciju i/ili deratizaciju ukoliko se ocijeni da je taj postupak opravdan.

(6) Pravna osoba kojoj su povjereni poslovi dezinsekcije i deratizacije dužna je prije početka izvođenja sustavne dezinsekcije i deratizacije obavijestiti pučanstvo o početku i završetku izvođenja tih radova.

Članak 25.

(1) Pravne i fizičke osobe dužni su omogućiti nesmetan pristup i rad ovlaštenim osobama u objekte u kojima treba izvršiti dezinsekciju ili deratizaciju.

(2) Nadzor nad provođenjem mjera dezinsekcije i deratizacije vrši Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ.

(3) Nadzor nad provođenjem Ugovora u pogledu izvršenja obveza, provodi Komunalni redar.

Članak 26.

(1) Pravne ili fizičke osobe dužne su brinuti se o stanju objekata u njihovom vlasništvu i sanirati sve nedostatke u cilju spriječavanja naseljavanja i razmnožavanja miševa i štakora, kukaca i ostalih štetočina.

(2) Vlasnici, odnosno posjednici zelenih površina uz stambene i poslovne zgrade, livada, neizgrađenog građevinskog zemljišta, kao i drugih sličnih površina koje su u kontaktu s površinama javne namjene, moraju ih održavati na način da trava ne bude viša od 20 centimetara, redovito rezati živicu, uklanjati šikaru, plijeviti grmlje, uklanjati smeće, građevinski i drugi otpad, auto-gume i posude radi sprečavanja naseljavanja i razmnožavanja miševa i štakora, kukaca i ostalih štetočina.

(3) U cilju smanjenja pojave glodavaca i kukaca nije dozvoljeno:

- kućni i organski otpad ostavljati u vrećicama na javnim i svim ostalim vanjskim površinama,

- ostavljati hranu za kućne ljubimce i domaće životinje u vrtovima, na javnim i svim ostalim vanjskim površinama,

- držati neispravnima i začepljenima sifone i prepreke u kanalizacijskom sustavu,

- puštati da se kapanjem vode iz žljebova i klima uređaja zadržava voda u lokvama i lokvicama na površinama javne namjene.

11. Održavanje groblja

Članak 27.

(1) Grobljima na području Grada Cresa upravlja društvo Komunalne usluge Cres Lošinj d.o.o. na način propisan posebnim propisom (u daljnjem tekstu: upravitelj groblja).

(2) Upravitelj groblja je dužan na groblju održavati red i mir, te groblja držati urednima i čistima, a upravljanje grobljem razumijeva dodjelu grobnih mjesta, uređenje, održavanje i rekonstrukciju groblja (promjena površine, razmještaj putova i sl.) na način koji odgovara tehničkim i sanitarnim uvjetima, pri čemu treba voditi računa o zaštiti okoliša, a osobito o krajobraznim i estetskim vrijednostima.

(3) Pod održavanjem groblja podrazumijeva se održavanje prostora i zgrada za obavljanje ispraćaja i ukopa pokojnika, te uređivanje puteva, zelenih i drugih površina unutar groblja.

III. ODRŽAVANJE ČISTOĆE POVRŠINA JAVNE NAMJENE

Članak 28.

(1) Pod održavanjem čistoće površina javne namjene (u daljnjem tekstu: javne površine) smatra se čišćenje i određivanje mjera za čuvanje i sprečavanje onečišćenja javnih površina.

Članak 29.

(1) Javne površine iz članka 3. ove Odluke koriste se u skladu s njihovom namjenom i moraju se održavati čistima i urednima.

(2) Održavanje javnih zelenih površina i održavanje čistoće javnih prometnih površina na području Grada Cresa obavlja društvo Komunalne usluge Cres Lošinj d.o.o. (dalje u tekstu: komunalno društvo), temeljem Programa održavanja komunalne infrastrukture koje donosi Gradsko vijeće i Godišnjeg plana pružanja zajedničkih komunalnih usluga komunalnog društva.

(3) Godišnjim planom pružanja zajedničkih komunalnih usluga utvrđuje se opseg, vrijeme, tehnologija, intenzitet i ostali uvjeti održavanja čistoće javnih prometnih površina i održavanja javnih i zelenih površina.

(4) U slučaju prekomjernog onečišćenja javne površine zbog atmosferskih prilika, urušavanja, klizišta, odrona, bujica i slično uvodi se izvanredno održavanje čistoće javne površine.

(5) Zapreke, prepreke, rasuti teret, mrlje, odroni, olupine, uginule životinje i druge nečistoće na javnim površinama uklanjaju se prioritetno.

(6) Čišćenje javnih površina, u slučaju iz stavka 4. i 5. ovoga članka, po nalogu Komunalnog redara, obavlja komunalno društvo.

(7) Iznimno od prethodnih stavaka, održavanje čistoće nerazvrstanih cesta povjerit će se pravnoj ili fizičkoj osobi sukladno provedenom javnom natječaju.

Članak 30.

(1) Na javnoj površini nije dozvoljeno:

1. odlagati građevinski materijal, te građevinski i drugi krupni otpad bez odobrenja nadležnog tijela Grada,

2. bacati i ostavljati različiti otpad izvan spremnika, košarica i drugih posuda za otpad,

3. postavljati predmete, naprave ili strojeve, postavljati glazbene uređaje, uređaje za reprodukciju zvuka, te razglasne uređaje bez odobrenja nadležnog tijela Grada,

4. koristiti se dječjim igralištem i spravama za igru djece protivno njihovoj namjeni,

5. popravljati, servisirati i prati vozila, kao i prati druge predmete,

6. izlijevati otpadne tekućine bilo koje vrste,

7. ostavljati reklamne letke bez odobrenja nadležnog tijela,

8. obavljati obrtničke radove bilo koje vrste,

9. pljuvati i obavljati nuždu,

10. paliti otpad,

11. ostavljati oštećena, dotrajala, napuštena, neregistrirana motorna i druga vozila, te motocikle i priključna vozila,

12. ostavljati plovila te razne uređaje i njihove dijelove,

13. obavljati bilo kakve radnje kojima se onečišćuje ili oštećuje površine javne namjene.

14. postavljati prepreke, pregrađivati javne prolaze i javne puteve, zidati zidove kojima se sužavaju javni putevi, bez odobrenja nadležnog odjela ,

15. ispuštati vodu iz klima uređaja na površine javne namjene ili površinu koja ima pristup s površine javne namjene ili po fasadi zgrade, već je potrebno izraditi odvod u zemlju ili kanalizaciju,

16. puštati domaće životinje i kućne ljubimce na javne površine bez nadzora,

17. obavljati bilo kakve radnje kojima se mijenja namjena javne površine.

Članak 31.

(1) Na površini koja ima pristup s javne površine nije dopušteno:

1. izlagati i prodavati trgovačku robu, cvijeće, slike, knjige, rabljene stvari, sve ostale stvari i predmete, bez odobrenja nadležnog tijela,

2. popravljati, servisirati i prati vozila, kao i prati druge predmete na način da se voda i prljavština slijeva na javnu površinu,

3. izlijevati otpadne tekućine bilo koje vrste na način da se slijevaju na javnu površinu,

4. ostavljati oštećena, dotrajala, napuštena, neregistrirana motorna i druga vozila, te motocikle i priključna vozila,

5. pljuvati i obavljati nuždu,

6. obavljati bilo kakve radnje kojima se onečišćuje ili oštećuje javna površina,

7. na bilo koji način ograđivati ili zidati zidove kojima se sužavaju javni putevi, bez odobrenja nadležnog tijela Grada.

Članak 32.

(1) Na javnim površinama i onim površinama koji graniče s njima, nije dopušteno kampiranje u vozilima, šatorima, prijenosnim kućicama i drugim sličnim sredstvima.

Članak 33.

(1) Nije dopušteno bojanje, crtanje ili pisanje poruka i raznih tekstova po javnim površinama, bez odobrenja nadležnog tijela Grada,

(2) Na javnu površinu uz prometnicu i javno prometnu površinu nije dozvoljeno postavljati fizičke prepreke (stupiće, lance, stolice, vaze, reklamne table i druge predmete), bez odobrenja nadležnog tijela Grada.

Članak 34.

(1) Radi očuvanja javne površine zabranjeno je:

- bilo kakvo oštećenje javne površine ili objekta i uređaja koji su njihov sastavni dio,

- izvođenje radova bez odobrenja nadležnog tijela,

- bilo kakvo nenamjensko korištenje i prenamjena javne prometne površine.

(2) U slučaju izvođenja radova protivno odredbi stavka 1. ovoga članka, Komunalni redar izdat će rješenje za obustavu radova koji se izvode bez odobrenja uz obvezu dovođenja javne prometne površine u prvobitno stanje, o trošku izvođača radova.

Članak 35.

(1) Pravna ili fizička osoba koja obavlja djelatnost neposredno uz javnu površinu dužna je svakodnevno dovesti javnu površinu u čisto i uredno stanje, ako zbog njihove poslovne i druge djelatnosti dolazi do onečišćenja površine oko njihovog poslovnog objekta.

(2) Vlasnik ili korisnik sportskog ili rekreacijskog objekta, zabavnog parka ili igrališta, organizator javnog skupa i ovlaštenik- korisnik javne površine dužan je osigurati stalno čišćenje korištene javne površine ili objekta, kao i prostora koji služi za pristup tim površinama.

(3) Vlasnik ili korisnik iz stavka 2. ovoga članka dužan je odmah po završetku javne priredbe ili događanja javnu površinu očisti.

(4) Ako vlasnik ili korisnik ne postupi sukladno stavku 3. ovoga članka, komunalni redar naredit će mu rješenjem čišćenje javnih površine.

Članak 36.

(1) Vozila koja sudjeluju u prometu ili su zaustavljena ne smiju onečišćavati javnu površinu uljem, pijeskom, slamom, lišćem, piljevinom i sličnim tekućim i rasutim materijalom.

Članak 37.

(1) Ako investitor ili izvođač građevinskih radova, prilikom izgradnje novih i/ili rekonstrukcije postojećih objekata, postavljanja naprava, uređaja i instalacija, uništi ili ošteti postojeću javnu površinu, obvezan je nadoknaditi puni iznos troškova za vraćanje oštećene i/ili uništene javne površine u prvobitno stanje.

(2) Otklanjanje svih oštećenja i ponovno uređenje javne površine vrši se po nalogu Komunalnog redara o trošku investitora, odnosno izvoditelja građevinskih radova iz prethodnog stavka ovoga članka.

Članak 38.

(1) Osoba koja namjerno ili iz nepažnje učini štetu na javnim površinama obvezna je nadoknaditi počinjenu štetu.

(2) Otklanjanje oštećenja i ponovno uređenje javne površine vrši se o trošku počinitelja oštećenja, a po nalogu Komunalnog redara.

Članak 39.

(1) Obalni pojas, uređene plaže kupališta i zelene površine uz plažu moraju se redovito održavati.

(2) Pravna ili fizička osoba koja obavlja poslove održavanja ili koncesionar dužni su održavati obalni pojas uređenih plaža i zelenih površina čistim i urednim.

(3) Nije dozvoljeno dovoditi i kupati pse na javnim plažama i kupalištima.

(4) Dovođenje i kupanje pasa u moru dopušteno je na za to uređenim plažama koje su obilježene znakom i plažama izvan naseljenog područja naselja.

Članak 40

(1) Komunalni redar ovlašten je u opravdanim slučajevima, nakon onečišćenja izazvanim vremenskim nepogodama ili drugim izvanrednim situacijama, naložiti komunalnom društvu odnosno koncesionaru na pomorskom dobru, izvanredno čišćenje obalnog pojasa.

Članak 41.

(1) Zabranjeno je bacati otpad u more i na obalu.

(2) Komunalni redar dužan je prijaviti nadležnom tijelu svako onečišćenje mora uzrokovano ispuštanjem fekalija i otpadnih voda.

(3) Vlasnici brodica i ostalih manjih plovila ne smiju svoje plovilo održavati i ostavljati na plažama i zelenim površinama, već na za to predviđenim prostorima.

(4) Pravna ili fizička osoba za upravljanje lukom i vezovima, dužna je voditi brigu o održavanju čistoće i reda u lukama i lučicama na pomorskom dobru, uključujući i čistoću mora.

Javne zelene površine

Članak 42.

(1) Radi zaštite javne zelene površine, zabranjuje se:

- neovlašteno rezanje i skidanje grana,

- guljenje kore stabala, zarezivanje, stavljanje plakata, te drugo oštećivanje drveća, grmlja i živica,

- penjanje po drveću,

- neovlašteno skidanje plodova s drveća i grmlja, branje cvijeća, vađenje cvjetnih i travnatih busenova,

- neovlašteno skupljanje i odnošenje suhoga granja i kore,

- kopanje i odnošenje zemlje, humusa i bilja,

- bacanje papira i drugog otpada, smeća, piljevine, pepela, odrezanog šiblja, grana, kao i njihovo paljenje na javnoj zelenoj površini,

- dovođenje i puštanje životinja,

- oštećivanje stabala i grmlja prilikom gradnje, istovara i dopreme građevinskog materijala, ogrjevnog drveta i dr.,

- oštećivanje opreme i uređaja na zelenoj površini,

- puštanje otpadnih voda, kiselina, motornog ulja i svako drugo zagađivanje,

- vožnja biciklom, motorom, automobilom, te kolicima za teret (osim ako se takva vozila kreću u svrhu održavanja javne zelene površine), te pranje i parkiranje vozila na javnoj zelenoj površini,

- loženje vatre i potpaljivanje stabala,

- iskrcavanje i uskladištenje raznog materijala (ogrjevnog drva, otpadnog drva, željeza, lima i sl.),

- protupravno prisvajanje,

- hvatanje i uznemiravanje ptica i ostalih životinja,

- nenamjensko korištenje, oštećivanje i šaranje opreme.

Članak 43.

(1) Javne zelene površine moraju se redovito održavati, tako da svojim izgledom uljepšavaju Grad i služe svrsi za koju su namijenjene.

(2) Pod održavanjem javne zelene površine smatra se posebice:

- obnova biljnog materijala,

- podrezivanje stabala i grmlja,

- okopavanje i pljevljenje grmlja i živice,

- košnja trave,

- gnojenje i prihranjivanje biljnog materijala koje raste u nepovoljnim uvjetima (drvoredi i slično),

- uklanjanje otpalog granja, lišća i drugih otpadaka,

- održavanje posuda s ukrasnim biljem u urednom i ispravnom stanju,

- preventivno djelovanje na sprječavanju biljnih bolesti i štetnika, te po potrebi provođenje zaštite zelenila of štetočinja,

- održavanje pješačkog puta i naprava na javnoj zelenoj površini (oprema) u urednom stanju (ličenje i popravci klupa, košarica za otpad, spremišta za alat, popločenja i slično),

- postavljanje zaštitne ograde od prikladnog materijala, odnosno živice na mjestima ugroženim od uništavanja,

- postavljanje ploča s upozorenjima za zaštitu javne zelene površine,

- obnavljanje, a po potrebi i rekonstrukcija zapuštene zelene površine,

- skidanje snijega s grana,

- uređenje i privođenje namjeni neuređenih i novouređenih javnih zelenih površina.

IV. KORIŠTENJE POVRŠINA JAVNE NAMJENE I ZEMLJIŠTA U VLASNIŠTVU GRADA CRESA

Članak 44.

(1) Privremeni objekti i predmeti iz članka 4. st.2., toč. 1. i 2. i st. 3. toč. 2. ove Odluke mogu biti postavljeni na površinama javne namjene i zemljištu u vlasništvu Grada (u daljnjem tekstu: javne površine) isključivo na lokaciji određenoj Planom korištenja javnih površina kojeg donosi Gradsko vijeće, u skladu s uvjetima utvrđenim ovom Odlukom i drugim aktima Grada kojima je regulirano gospodarenje nekretninama.

Članak 45.

(1) Javne površine mogu se koristiti samo uz odobrenje Gradonačelnika ili nadležnog tijela Grada i to za sljedeće namjene:

- obavljanje gospodarske djelatnosti,

- postavljanje ugostiteljskih terasa,

- istovar, odlaganje i utovar građevnog i otpadnog materijala prilikom izvođenja građevinskih radova,

- postavljanje skela u svrhu gradnje, čišćenja, uređenja i popravka vanjskih dijelova zgrade, krovišta, te uređaja,

- istovar drva, ugljena i drugih krutih, tekućih i plinovitih goriva,

- potrebe rezerviranog parkirališnog prostora,

- održavanje kulturnih, sportskih, zabavnih i drugih sličnih manifestacija,

- političkih skupova i tribina,

- prezentacija i promotivna prodaja određenih vrsta proizvoda, predmeta i uređaja,

- za druge opravdane potrebe.

Članak 46.

(1) Korištenje javne površine može se odobriti pod sljedećim uvjetima:

- da se zauzimanjem određene javne površine ne ugrožava sigurnost i redovan protok sudionika u prometu,

- da zauzimanje određene javne površine ni u kom slučaju ne spriječava i ometa kretanje interventnih vozila javnih službi,

- da se podnositelj zahtjeva u korištenju javne površine u prethodnom razdoblju nije ponašao suprotno odredbama propisa o komunalnom redu i javnom redu i miru na području Grada te da je uredno i ažurno podmirivao sve obveze prema Gradu,

- da u trenutku podnošenja zahtjeva za korištenje javne površine podnositelj nema dugovanja prema Gradu po svim osnovama,

- da u korištenju javne površine koristi opremu od kvalitetnih materijala i tehnički ispravnu,

- da se nakon isteka odobrenja sa javne površine ukloni sva oprema, pokretne naprave i svi ostali predmeti.

(2) Prilikom odlučivanja o zahtjevu za dodjelu javne površine na korištenje, kao i za postavljanje urbane opreme, nadležno tijelo Grada zadržava pravo diskrecione ocjene.

Članak 47.

(1) Privremeni objekti i predmeti iz članka 4. ove odluke, ovisno o vrsti predmeta i namjeni, trebaju biti opremljeni odgovarajućim priključcima, kao što su priključak vode, priključak električne energije, odvodnja otpadnih voda, kanta za otpad i dr., a čije izvođenje ide na trošak korisnika javne površine, te se moraju držati u stanju funkcionalne ispravnosti, uredni i čisti, kao i okoliš.

Članak 48.

(1) Vlasnici ili korisnici poslovnih prostora koji koriste javnu površinu, dužni su je održavati čistom i urednom. Stolovi, stolice, zaštita od sunca, police, kao i ostala oprema na javnoj površini mora biti od kvalitetnog materijala i tehnički ispravna.

(2) Na javnoj površini obavlja se djelatnost za koju je korisnik, te javne površine registriran i za koju namjenu je zatražio korištenje javne površine.

(3) Na javnoj površini ispred ili pokraj poslovnog prostora (objekta) nije dozvoljeno odlagati ambalažu ni skladištiti robu.

(4) Postavljanje bankomata na javne površine unutar registrirane povijesne cjeline moguće je uz uvjete i suglasnost Konzervatorskog odjela.

Članak 49.

(1) Javne površine koje su Planom korištenja javnih površina namijenjene za ugostiteljske terase dodjeljuju se na korištenje isključivo za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

(2) Na ugostiteljsku terasu i/ili uz ugostiteljsku terasu kao i ostale odobrene javne površine poslovnih prostora ne smiju se dodatno postavljati drugi predmeti: šank, rashladne vitrine za sladoled, kolače, piće i ostalo, hladnjaci, reklamni panoi, vaze s cvijećem i ukrasnim biljem, bankomati i druge pokretne naprave i slično, bez odobrenja Gradonačelnika.

Članak 50.

(1) Tende i suncobrani koji se postavljaju na odobrenu javnu površinu poslovnog prostora koji se nalazi unutar registrirane povijesne cjeline naselja Cres, moraju biti od akrilnog platna tamnoplave boje, bez istaknutih reklama i natpisa, izuzev natpisa s nazivom poslovnog prostora, koji može biti ispisan na rubnom dijelu tende ili suncobrana tamnoplave boje. Za postavljanje tende i konstrukcije tende vlasnik ili korisnik poslovnog prostora dužan je ishoditi suglasnost Gradonačelnika, te uvjete Konzervatorskog odjela.

(2) Suncobrani i tende postavljaju se isključivo unutar površine dodijeljene na korištenje i ne smiju ni na koji način izlaziti izvan gabarita iste.

Članak 51.

(1) Vlasnik ili korisnik poslovnog prostora dužan je nakon isteka roka za korištenje javne površine, ukloniti stolove, stolice i ostalu opremu s terase, te ukloniti platno tende. Vlasnik ili korisnik poslovnog prostora nije dužan ukloniti nosivu konstrukciju tende ukoliko javnu površinu ispod konstrukcije tende namjerava koristiti i u idućoj godini.

(2) Ukoliko u roku od 10 mjeseci od isteka odobrenja za korištenje javne površine, vlasnik ili korisnik poslovnog prostora ne podnese novi zahtjev za korištenjem javne površine, dužan je ukloniti, uz stvari navedene u stavku 1., i nosivu konstrukciju tende.

(3) Ako vlasnik ili korisnik poslovnog prostora ne oslobodi javnu površinu, tenda, nosiva konstrukcija tende i ostale stvari ukloniti će Grad o njegovu trošku, te će mu se uz trošak uklanjanja obračunati i korištenje javne površine tijekom cijelog razdoblja, dok je bila zauzeta javna površina.

 

Članak 52.

(1) Za iskrcaj, smještaj i ukrcaj građevinskog materijala, podizanje skela, popravke vanjskih dijelova zgrade i slične radove koji služe građevinskoj namjeni mora se koristiti vlastito zemljište.

(2) U opravdanim slučajevima, kada nema vlastitog zemljišta ili je njegova površina nedostatna, za potrebe iz stavka 1. ovoga članka može se privremeno koristiti javna površina ili neizgrađeno građevinsko zemljište.

(3) Odobrenje za korištenje javne površine iz stavka 2. ovoga članka izdaje nadležno tijelo.

(4) Kod izvođenja radova iz stavka 1. ovoga članka, privremeno zauzeti dio javne površine mora se ograditi urednom ogradom.

Članak 53.

(1) U cilju zaštite javnih površina prilikom obavljanja građevinskih radova, izvođač je dužan poduzimati sljedeće mjere:

- označiti gradilište natpisom koji mora sadržavati sve podatke sukladno posebnim propisima o označavanju gradilišta, a osobito: naziv i adresu investitora i izvođača, te broj rješenja odnosno prethodnog odobrenja za radove izdanog od nadležnog Konzervatorskog odjela, ukoliko se radovi izvode unutar registrirane povijesne cjeline naselja Cres,

- polijevati trošni materijal za vrijeme rušenja građevinskog objekta, te drobljenja agregata, kako bi se spriječilo prekomjerno stvaranje i širenje prašine,

- deponirati građevinski materijal u okviru gradilišta tako da se ne ometa promet i slobodno otjecanje vode, te da se materijal ne raznosi po javnim površinama,

- očistiti javnu površinu oko gradilišta od svih vrsta građevinskog i drugog materijala, blata i drugog otpada čije je skupljanje na javnim površinama posljedica izvođenja građevinskih radova.

(2) Zabranjuje se izlijevanje građevinskog i građevinskog otpadnog materijala u slivnike.

Članak 54.

(1) Nakon završetka građevinskih radova ili prestanka potrebe za korištenjem javne površine za smještaj građevinskog materijala, izvođač je dužan javnu površinu vratiti u prvobitno stanje.

(2) Komunalni redar pregledat će korišteni prostor i ako ustanovi da postoji kakvo oštećenje naredit će izvođaču da o vlastitom trošku dovede korištenu javnu površinu u prijašnje stanje.

(3) Nakon završetka građevinskih radova izvođač je dužan Gradu dostaviti potvrdu o odloženom otpadu koju izdaje Komunalno društvo, a vezano za otpad koji je nastao tijekom izvođenja građevinskih radova.

Članak 55.

(1) Izvođač radova dužan je višak zemlje iz iskopa i otpadni građevinski materijal odlagati na za tu svrhu određena odlagališta otpada.

(2) Izvođač građevinskih radova prilikom odlaganja zemlje i/ili otpadnoga građevinskog materijala dužan je pridržavati se uputa o načinu odlaganja koje izdaje komunalno društvo, te platiti utvrđenu naknadu.

(3) Zabranjeno je odlagati zemlju i/ili otpadni materijal izvan odlagališta predviđenih za tu svrhu.

Članak 56.

(1) Za iskrcaj ogrjeva, te za piljenje drva prvenstveno se koristi vlastito zemljište. U slučaju da vlastitoga zemljišta nema ili je njegova površina nedostatna, može se koristiti javna površina, ali tako da se ta površina ne oštećuje i da se ne ometa promet. Odobrenje za korištenje javne površine izdaje nadležno tijelo.

(2) Iskrcani ogrjev ili drugi materijal moraju se ukloniti s javne površine najkasnije u roku od 3 dana, a upotrebljena površina mora se odmah očistiti od piljevine i drugih otpadaka.

Članak 57.

(1) Ukrcaj i iskrcaj robe i drugog materijala obavlja se prvenstveno u zgradama i na površinama koje nisu javne površine.

(2) U opravdanim slučajevima ukrcaj i iskrcaj može se privremeno obaviti i na javnoj površini pod uvjetom da se ne oštećuje.

(3) Ako se roba ili drugi materijal mora iskrcati na samu javnu površinu, mora se složiti tako da ne ometa promet i mora se ukloniti u najkraćem roku.

Članak 58.

(1) Lokacije otvorenih tržnica u Gradu određuje Gradonačelnik.

(2) Otvorene tržnice na kojima se obavlja promet poljoprivrednim i drugim proizvodima moraju biti čiste i uredne.

(3) Po isteku vremena određenog za prodaju na otvorenoj tržnici ovlaštena pravna ili fizička osoba uklanja s tržnice sve klupe i druge pokretne naprave, osim kioska te dovodi tržnicu u čisto i uredno stanje.

(4) Zabranjeno je prodavanje ili izlaganje poljoprivrednih, prehrambenih i drugih proizvoda izvan prostora otvorenih tržnica, ukoliko takvo pravo nije utvrđeno posebnom Odlukom koju donosi Gradonačelnik.

V. KORIŠTENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA, NERAZVRSTANIH CESTA I DRUGIH POVRŠINA JAVNE NAMJENE ZA PARKIRANJE VOZILA

Članak 59.

(1) Javnim parkiralištem, u smislu ove Odluke smatra se dio javno prometne površine namijenjen isključivo za parkiranje vozila i građevinski objekt namijenjen za parkiranje vozila (u daljnjem tekstu: javno parkiralište).

(2) Održavanje i naplatu javnih parkirališta na području Grada Cresa vrši pravna ili fizička osoba kojoj Grad povjeri obavljanje tih poslova sukladno općim aktima Gradskog vijeća.

(3) Uvjeti korištenja nerazvrstanih cesta na području Grada Cresa uređuju se sukladno zakonu kojim se uređuju ceste, te općem aktu Grada kojim se uređuju nerazvrstane ceste.

(4) Odredbe ove Odluke u dijelu kojim se propisuje komunalni red i mjere za njegovo provođenje na odgovarajući se način primjenjuju na javna parkirališta, nerazvrstane ceste i druge površine javne namjene za parkiranje vozila.

VI. PRIKUPLJANJE, ODVOZ I POSTUPANJE SA SAKUPLJENIM KOMUNALNIM OTPADOM

Članak 60.

(1) Pod komunalnim otpadom podrazumijeva se otpad iz kućanstva, te otpad iz proizvodne i/ili uslužne djelatnosti, ako je po svojstvima i sastavu sličan otpadu iz kućanstva.

(2) Komunalni otpad može biti standardni i krupni.

(3) Standardni otpad je otpad koji svakodnevno nastaje u kućanstvu i pri obavljanju proizvodne i/ili uslužne djelatnosti (npr. otpad hrane i pića, te ambalažni otpad).

(4) Krupni otpad je otpad koji povremeno, u manjim količinama, nastaje u kućanstvima i pri obavljanju proizvodne i/ili uslužne djelatnosti (pokvarena bijela tehnika, neupotrebljivi djelovi namještaja, otpad od čišćenja spremišta i sl.).

(5) Komunalnim otpadom u smislu ove Odluke smatra se i glomazni otpad koji nastaje u stanovima, zajedničkim prostorijama stambenih zgrada, okućnicama i drugim privatnim posjedima i u poslovnim prostorijama i prostorima, a to su osobito: kućanski aparati i uređaji (hladnjaci, ledenice, TV prijemnici, peći, bojleri, perilice i slično), pokućstvo, sanitarni uređaji, kartonska ambalaža u većim količinama i većih dimenzija, otpadni građevni materijal, auto-dijelovi, gume i slično.

(6) Pod tehnološkim otpadom podrazumijeva se otpad koji nastaje u proizvodnim procesima u gospodarstvu, ustanovama i uslužnim dječatnostima, a po količinama, sastavu i svojstvima rezlikuje se od komunalnog otpada.

(7) Komunalnim otpadom u smislu ove Odluke, pod određenim uvjetima, smatraju se i neregistrirana vozila i plovila ili njihovi dijelovi, kao i predmeti iz članka 4. stavak 2. točka 1., 2. i 3. ove odluke, koji su ostavljeni na javnoj površini ili su na istoj postavljeni bez odobrenja, a nisu uklonjeni s nje u određenom roku.

Članak 61.

(1) Skupljanje, odvoz, obrada, skladištenje i zbrinjavanje otpada na području Grada Cresa organizirano obavlja društvo Komunalne usluge Cres Lošinj d.o.o. kojem je to povjereno sukladno odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu i drugim općim aktima Gradskog vijeća.

(2) Otpad se prikuplja i odlaže sukladno Odluci o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Cresa.

(3) Zabranjuje se odlaganje otpada na način koji nije u skladu s Odlukom iz stavka 2. ovog članka.

(4) Provođenje mjera, sankcioniranja prekršaja putem opomena i kazni temeljem Odluke iz stavka 2. ovog članka provodi davatelj usluge, odnosno društvo Komunalne usluge Cres Lošinj d.o.o.

Članak 62.

(1) Spremnici za odlaganje kućnog otpada (dalje u tekstu: spremnici) i košarice za otpatke (dalje u tekstu: košarice) na javnim površinama postavlja društvo Komunalne usluge, uz suglasnost nadležnog tijela Grada, a u skladu s potrebama.

Članak 63.

(1) Spremnici se moraju smjestiti na način da ne smetaju i ne ugrožavaju sigurnost javnog prometa vozila i pješaka i da su dostupne vozilu koje odvozi otpad.

(2) U područjima naselja koja su nepristupačna za prolaz posebnih vozila za odvoz otpada korisnici usluga su obvezni nositi i odlagati otpad u najbliži spremnik, bez obzira na udaljenost.

(3) Korisnik usluga odvoza kućnog otpada dužan je otpad odlagati u spremnik tako da se otpad ne rasipa, spremnik ne oštećuje, a nakon korištenja potrebno je spremnik zatvoriti.

(4) Korisnik usluge odvoza kućnog otpada dužan je poštivati naputke komunalnog društva vezano za prikupljanje, razvrstavanje i odvoz otpada.

Članak 64.

(1) U spremnike se smije odlagati samo otpad za koji je spremnik namijenjen, odnosno za tu vrstu otpada posebno označen.

(2) Odlaganje otpada izvan spremnika je zabranjeno.

(3) Otpad koji u djelatnosti zdravstvenih i veterinarskih ustanova nastaje zbog pregleda, liječenja i drugih oblika pružanja medicinske i veterinarske pomoći te su ustanove dužne prikupljati i odlagati na način određen posebnim propisima.

(4) Zabranjeno je prebiranje i odnošenje otpada iz spremnika.

(5) Spremnici se ne smiju pomicati s mjesta označenih za njihov smještaj.

Članak 65.

(1) Komunalno društvo je obvezno:

- pružati javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada u skladu s utvrđenim rasporedom te primjenjivim standardima propisanim za obavljanje djelatnosti,

- upoznati korisnike sa Programom odvoza otpada,

- osigurati korisniku odgovarajući spremnik za komunalni otpad,

- preuzeti sadržaj spremnika od korisnika,

- redovito odvoziti komunalni otpad na način utvrđen programom odvoza otpada,

- odgovarati za sigurnost, redovitost i kvalitetu javne usluge prikupljanja komunalnog otpada,

- prilikom pružanja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada poduzimati mjere zaštite površina javne namjene, higijenske i sanitarne mjere te pridržavati se propisa o održivom gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša te u svemu postupati s komunalnom otpadom u skladu sa Zakonom kojim se uređuje održivo gospodarenje otpadom, podzakonskim aktom kojim se uređuje gospodarenje komunalnim otpadom, te općim aktom Grada kojim se uređuje način pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, te usluga povezanih s javnom uslugom na području Grada.

Članak 66.

(1) Vozila komunalnog društva koja odvoze komunalni i drugi otpad mogu se kretati i na prometnicama i ulicama u kojima je promet zabranjen u slučaju kada ne postoji druga mogućnost za pristup odloženom otpadu, ali samo u vrijeme određeno za odvoz komunalnog otpada.

Članak 67.

(1) Na području Grada komunalni i drugi otpad ne smije se zakopavati, spaljivati i odlagati na mjesta koja za to nisu određena odlukom nadležnog tijela.

Članak 68.

(1) Korisnik usluge dužan je komunalno društvo na vrijeme obavijestiti o početku potrebe pružanja usluga odvoza komunalnog otpada i o svim promjenama do kojih dolazi kod korisnika u svezi odvoza komunalnog otpada (promjena vlasništva, adrese, veličine prostora, površine i drugo).

Članak 69.

(1) Putnički, trgovački i turistički brodovi, jahte i brodice kao i plovila na privremenom vezu u lukama na području Grada obvezni su koristiti usluge odvoza komunalnog otpada i plaćati propisanu naknadu.

Članak 70.

(1) Košarice za otpatke se postavljaju na mjesta utvrđena planom rasporeda košarica, kojeg vodi i dopunjuje komunalno društvo.

(2) Košarice se mogu postaviti na pročeljima zgrada (zid), ograde uz pločnike i na slobodno stojeća postolja.

(3) Na površinama javne namjene (ulicama, trgovima, parkovima i slično) komunalno društvo postavlja košarice za otpatke za potrebe prolaznika.

Članak 71.

(1) Uz trgovačke, ugostiteljske i uslužne objekte, za prikupljanje otpadaka košarice je dužan osiguravati, postavljati i održavati vlasnik odnosno korisnik objekta.

(2) Košarice u pravilu trebaju biti tipizirane i izrađene od prikladnog i ekološki prihvatljivog materijala.

(3) Komunalno društvo vrši pražnjenje košarica prema utvrđenom rasporedu, te ih održava u tehnički i higijenski ispravnom stanju.

VII. UKLANJANJE SNIJEGA i LEDA

Članak 72.

(1) Snijeg s javne prometne površine treba se početi uklanjati kad napada 5 cm, a ako pada neprekidno, mora se uklanjati i više puta.

(2) Led se s javnih površina uklanja čim nastane.

(3) Vlasnici ili korisnici stanova, stambenih i poslovnih zgrada, prostorija, montažnih objekata, korisnici javnih površina dužni su odmah očistiti snijeg i led s nogostupa i ulaza, te na prilazima objektu.

(4) Uklanjanje snijega i leda s javne prometne površine obavlja pravna osoba u čijoj su nadležnosti poslovi održavanja te javne prometne površine.

(5) Osobe iz stavka 3. i 4. ovog članka odgovaraju za štetu nastalu zbog ne čišćenja snijega i leda osobi koja je zbog toga pretrpjela štetu.

Članak 73.

(1) Javne prometne površine mogu se radi sprječavanja nastanka leda i sprječavanja klizanja posipati odgovarajućim materijalom.

(2) Pravna ili fizička osoba koja obavlja uklanjanje snijega i leda s javne površine dužna je osigurati da se materijal kojim je posipana javna prometna površina, ukloni u roku od dva dana po otapanju snijega i leda.

VIII. ZAŠTITA OD BUKE

Članak 74.

(1) Zabranjeno je obavljati radove, djelatnosti i druge aktivnosti koje u boravišnim prostorima uzrokuju buku štetnu po zdravlje ljudi.

(2) Zaključkom Gradonačelnika odobrava se uporaba elektroakustičkih i akustičkih uređaja kao i izvođenje žive glazbe na otvorenom u objektima registriranim za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, u montažnim objektima i kioscima.

(3) Buka elektroakustičkih uređaja i ostalih izvora buke na otvorenom u objektima iz stavka 2. ovoga članka ne smije prelaziti najviše dopuštene razine buke sukladno Odluci kojom su propisane najviše dopuštene razine buke na otvorenom prostoru.

(4) Mjerama zaštite od buke mora se spriječiti nastajanje emisije prekomjerne buke, odnosno smanjiti postojeća buka na dopuštene razine.

(5) Zaštita od buke provodi se danonoćno.

IX. UKLANJANJE PROTUPRAVNO POSTAVLJENIH PREDMETA

Članak 75.

(1) Protupravno postavljenom pokretnom stvari na javnoj površini, zgradama ili drugim objektima smatra se pokretna stvar koja je postavljena bez odobrenja nadležnog tijela Grada ili protivno ovoj Odluci.

(2) Komunalni redar naložiti će vlasniku protupravno postavljene pokretne stvari na javnoj površini, zgradi ili drugom objektu uklanjanje iste u određenom roku.

(3) Ukoliko vlasnik pokretne stvari istu ne ukloni u roku određenom rješenjem Komunalnog redara ili se ne može utvrditi vlasnik te pokretne stvari, Komunalni redar izvršiti će uklanjanje pokretne stvari putem treće osobe na trošak vlasnika, a ako je vlasnik nepoznat, na trošak Grada, te istu odložiti u čuvano skladište na rok od 30 dana.

(4) Protupravno postavljeni predmeti, vozila, objekti i uređaji uklonjeni s javnih površina, te privatnih površina mogu se temeljem pisanog zahtjeva preuzeti u roku od 30 dana uz predočenje dokaza o vlasništvu i dokaza o podmirenim sveukupnim troškovima uklanjanja, skladištenje i čuvanja.

(5) Ukoliko vlasnik ne preuzme u zadanom roku uklonjen predmet, vozilo, objekt ili uređaj, isti će se smatrati komunalnim otpadom odnosno napuštenim stvarima i s njima će se tako i postupati.

Članak 76.

(1) Zabranjeno je na cestama, ulicama, putovima, trgovima i drugim prometnim i javnim površinama i privatnim površinama koje se nalaze uz javne površine u naselju i izvan naselja ostavljati tehnički neispravna, neregistrirana, dotrajla i oštećena vozila, kamp kućice, te drugi krupni otpad, kao i ostavljanje plovnih objekata i prikolica za prijevoz istih.

(2) Vlasnik, odnosno posjednik objekata i predmeta iz stavka 1. ovog članka dužan je iste ukloniti u danom roku određenim rješenjem Komunalnog redara.

(3) Ako vlasnik ili posjednik objekte i predmete iz stavka 1. ovog članka sam ne ukloni, uklonit će se po nalogu Komunalnog redara na odgovarajuće odlagalište, a o trošku vlasnika odnosno posjednika, uključujući troškove premještanja, skladištenja i čuvanja.

(4) Karoserija vozila, dijelovi karoserije vozila i drugi predmeti na javnoj površini, smatrati će se napuštenom stvari i ukloniti po nalogu Komunalnog redara putem pravne ili fizičke osobe registrirane za skupljanje ili obradu otpada.

(5) Odluku o troškovima premještanja i skladištenja tehnički neispravnih vozila, neregistriranih vozila i ostalih napuštenih vozila, kamp kućica, te drugog krupnog otpada kao i plovnih objekata i prikolica za prijevoz istih donosi Gradonačelnik.

X. MJERE ZA PROVOĐENJE KOMUNALNOG REDA

Članak 77.

(1) Nadzor nad provedbom ove Odluke provode Komunalni redari.

(2) Komunalni redari poslove nadzora obavljaju sukladno Zakonu kojim se uređuje komunalno gospodarstvo, posebnim propisima i ovoj Odluci.

(3) Komunalni redari moraju nositi službenu odoru u obavljanju poslova nadzora provedbe komunalnog reda. Službeno svojstvo Komunalnog redara, njegov identitet i ovlasti dokazuju se posebnom iskaznicom.

(4) Obrazac iskaznice i službena odora propisuje se Pravilnikom o službenoj iskaznici i službenoj odori Komunalnog redara Grada Cresa.

Članak 78.

(1) U provedbi nadzora nad provedbom ove Odluke, Komunalni redar je ovlašten:

1. zatražiti i pregledati isprave (osobna iskaznica, putovnica, izvod iz sudskog registra i sl.) na temelju kojih može utvrditi identitet stranke, odnosno zakonskog zastupnika stranke, kao i drugih osoba nazočnih prilikom nadzora,

2. uzimati izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi, kao i od drugih osoba nazočnih prilikom nadzora,

3. zatražiti pisanim putem od stranke točne i potpune podatke i dokumentaciju potrebnu u nadzoru,

4. prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje na vizualni i drugi odgovarajući način (fotografiranjem, snimanjem kamerom, videozapisom i sl.),

5. pokrenuti upravni postupak i narediti odgovarajuće mjere u skladu s Odlukom o komunalnom redu ili posebnim propisom.

6. predložiti pokretanje optužnog prijedloga,

7. obavljati i druge radnje u svrhu provedbe nadzora.

Članak 79.

(1) U obavljanju nadzora nad provođenjem komunalnog reda Komunalni redar dužan je surađivati s predstavnicima mjesnih odbora, radi učinkovitijeg obavljanja svoje službe.

(2) Komunalni redar dužan je u svom radu surađivati s nadležnim inspekcijskim službama i drugim tijelima državne uprave.

Članak 80

(1) U provedbi nadzora nad provedbom ove Odluke Komunalni redar ima pravo i obvezu rješenjem ili na drugi propisani način narediti fizičkim i pravnim osobama mjere za održavanje komunalnog reda propisane ovom Odlukom, odnosno druge mjere propisane Zakonom.

Članak 81.

(1) Protiv upravnih akata koje donosi Komunalni redar može se izjaviti žalba o kojoj odlučuje upravno tijelo županije nadležno za poslove komunalnog gospodarstva.

(2) Žalba izjavljena protiv rješenja Komunalnog redara ne odgađa njegovo izvršenje.

Članak 82.

(1) Kada Komunalni redar utvrdi povredu propisa čije izvršenje je ovlašten nadzirati, obvezan je po službenoj dužnosti pokrenuti upravni postupak i narediti odgovarajuće mjere u skladu s ovom Odlukom, drugim odlukama koje reguliraju komunalni red, odnosno druge mjere propisane Zakonom.

Članak 83.

(1) Kada komunalni redar utvrdi da nije povrijeđen propis čije izvršenje je ovlašten nadzirati pa stoga nema uvjeta za pokretanje upravnog postupka, pisanim putem će o tome obavijestiti poznatog prijavitelja u roku od osam dana od dana utvrđenja činjeničnog stanja.

(2) Ako je stranka izvršila obvezu iz rješenja o izvršenju Komunalnog redara ili je zbog drugog razloga prestala obveza izvršenja tog rješenja, Komunalni redar po službenoj dužnosti donosi rješenje o obustavi postupka izvršenja rješenja.

(3) Mjere za održavanje komunalnog reda propisane ovom Odlukom, drugim odlukama koje reguliraju komunalni red, odnosno druge mjere propisane zakonom Komunalni redar naređuje rješenjem osobi koja je povrijedila Odluku, odnosno osobi koja je obvezna otkloniti utvrđenu povredu, a ukoliko se ta osoba ne može utvrditi, rješenje se donosi protiv nepoznate osobe.

Članak 84.

(1) Ako Komunalni redar utvrdi povredu propisa čije izvršenje je ovlašten nadzirati, može donijeti rješenje i bez saslušanja stranke.

(2) Optužni prijedlog za prekršaj propisan Zakonom o komunalnom gospodarstvu ili ovom Odlukom, a koji u nadzoru utvrdi Komunalni redar podnosi nadležno upravno tijelo.

Članak 85.

(1) Fizička i pravna osoba dužna je Komunalnom redaru omogućiti nesmetano obavljanje nadzora, a osobito pristup do prostorija objekata, naprava i uređaja, dati osobne podatke i pružiti mu druge potrebne obavijesti o predmetu uredovanja.

(2) Komunalni redar ovlašten je zatražiti pomoć policije ako se prilikom izvršenja rješenja pruži otpor ili se otpor osnovano očekuje.

Članak 86.

(1) Po izdavanju Obaveznog prekršajnog naloga, protiv počinitelja prekršaja pokrenut će se postupak naknade štete, ukoliko je takva nastala.

(2) Javnopravno tijelo, te fizička i pravna osoba dužni su Komunalnom redaru omogućiti nesmetano obavljanje nadzora, a osobito pristup do prostorija objekta, naprava i uređaja, dati osobne podatke, te pružiti druga potrebna obavještenja.

XI. NOVČANE KAZNE

Članak 87.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. uništava, oštećuje, neovlašteno skida, mijenja i samoinicijativno postavlja natpisne ploče i pločice s kućnim brojem – čl. 7. st. 7.,

2. su na vanjskim dijelovima zgrada okrenutim prema ulici ili trgu bez suglasnosti Konzervatornog odjela postavljene vanjske jedinice klimatizacijsko-ventilacijskih uređaja, čl. 9. st. 2.,

3. na nekretninama koje su vidljive s javne površine skladišti i trajno odlaže građevinski i drugi krupni otpad i materijal – čl.10. st.2.,

4. u izlogu drži ambalažu ili skladišti robu- čl. 12. st. 3.,

5. postupa suprotno zabrani iz čl. 12. st. 6.,

6. postavi bankomat u izlogu poslovnog prostora suprotno odredbi čl.12. st. 7.,

7. predmete postavlja suprotno čl.13. st. 4., 5. i 6.,

8. uništava ili oštećuje rasvjetna tijela- čl. 14. st. 2.,

9. redovito ne održava javnu rasvjetu- čl. 14. st. 3.,

10. dječja i sportska igrališta i objekti na njima, prilazi do istih, otvorene rekreacijske površine i objekti koji su namijenjeni javnoj uporabi, se ne održavaju u urednom i ispravnom stanju- čl. 16.,

11. se urbana oprema i uređaji postavljaju suprotno uvjetima utvrđenim u čl. 20. Odluke,

12. na vrijeme ne zatraži od komunalnog društva čišćenje septičke jame- čl. 23. st. 2.,

13. ne omogućiti nesmetan pristup i rad ovlaštenim osobama u objekte u kojima treba izvršiti dezinsekciju ili deratizaciju- čl. 25. st. 1.,

14. učini štetu na javnoj površini- čl. 38.,

15. plovila održava i ostavlja na plažama i zelenim površinama- čl. 41. st. 3.,

16. predmeti iz članka 44. postavljaju se bez odobrenja nadležnog tijela- čl. 45.,

17. na ugostiteljsku terasu postavi druge predmete suprotno čl. 49., st. 2.,

18. postavi tende i suncobrane javnu površinu bez suglasnosti i u suprotnosti s čl. 50. st. 1. Odluke,

19. koristi javnu površinu za građevinske radove bez odobrenja iz čl. 52. st. 2. i 3.,

20. ne vrati javnu površinu u prvobitno stanje- čl. 54. st. 1.,

21. motorna i druga vozila u nevoznom stanju, vozila bez registarskih oznaka, dijelove tih vozila, plovila i trailere ostavlja na javnim površinama ili na površinama koja su s nje vidljiva- čl. 76. st. 1.,

22. ne omogući Komunalnom redaru nesmetano obavljanje nadzora- čl. 78..

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000 kn kaznit će se za prekršaj iz st. 1. odgovorna osoba u pravnoj osobi.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, koji je počinila u vezi obavljanja njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti, koja učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba koja učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

Članak 88.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 7.500,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. ne otkloni oštećenja vanjskih dijelova zgrade – čl. 8. st.3.,

2. ne pristupi sanaciji zgrade odmah zbog otklanjanja javne opasnosti i ne održava postavljenu zaštitu u urednom stanju- čl.8. st. 4.,

3. izlozi nisu u skladu s odredbom čl. 12. st 2.,

4. predmete iz čl. 13. st. 1. ne održava čistim, urednim i ispravnim, a dotrajale obnavlja, zamijeni ili ukloni- čl. 13. st. 2.,

5. se oštećuju ili uništavaju, prljaju ili nagrđuju objekti u općoj uporabi čl. 15. st. 4.,

6. javne sanitarije ne ispunjavaju odgovarajuće higijenske i tehničke uvjete i ne održavaju u stanju funkcionalne sposobnosti- čl. 17.,

7. se čekaonice, taksi stajališta i pristaništa ne održavaju sukladno čl. 18.,

8. se javne telefonske govornice i poštanski sandučići ne održavaju čistima i urednima i funkcionalno ispravnima čl. 19.,

9. ne brine o stanju objekata u cilju spriječavanja naseljavanja i razmnožavanja miševa i štakora, kukaca, insekata i ostalih štetočina- čl. 26. st. 1.,

10. ne postupa u skladu s odredbama čl. 26. st. 2. i 3.,

11. na groblju ne održava red i mir, groblje ne uređuje i ne održava- čl. 27. st. 2.,

12. na javnoj površini vrši radnje koje nisu dozvoljene čl. 30.,

13. na površini koja ima pristup s javne površine obavlja radnje koje nisu dopuštene čl. 31.,

14. se na javnim površinama i onim površinama koji graniče s njima, na poštuje zabrana kampiranja u vozilima, šatorima, prijenosnim kućicama i drugim sličnim sredstvima- čl. 32.,

15. se na javnim površinama postupa suprotno čl. 34. st. 1.,

16. vlasnik ili korisnik vozila postupa suprotno odredbi čl. 36.,

17. ne nadoknadi troškove za vraćanje uništene ili oštećene javne površine u prvobitno stanje- čl. 37. st. 1.,

18. baca otpad u more i na obalu- čl. 41. st. 1.,

19. na javnim zelenim površinama postupa suprotno odredbi čl. 42.,

20. na javnoj površini obavlja djelatnost za koju nije registriran čl. 48. st. 2.,

21. na javnoj površini ili pokraj poslovnog prostora skladišti ili odlaže ambalažu- čl. 48. st. 3.,

22. se tende i suncobrani izlaze/nalaze izvan gabrita odobrene javne površine- čl. 50. st. 2.,

23. ne poduzima mjere u cilju zaštite javnih površina prilikom izvođenja građevinskih radova- čl. 53. st. 1.,

24. izlijeva građevinski materijal i građevinski otpad u slivnike – čl. 53. st. 2..

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 kn kaznit će se za prekršaj iz st. 1. odgovorna osoba u pravnoj osobi.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 3.750,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, koji je počinila u vezi obavljanja njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti, koja učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 kuna kaznit će se fizička osoba koja učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

Članak 89.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. ne brine se o vanjskom izgledu, čistoći te građevinsko-tehničkoj ispravnosti vanjskih dijelova zgrada – čl. 8. st. 2.,

2. su naprave i ostale pokretnine postavljene izvan gabarita zgrade, iznad javne površine, na način da ugrožavaju pješački i kolni promet- čl. 9. st. 1.,

3. se okućnica, okoliš zgrade odnosno ograda ne održava- čl. 10. st. 1.,

4. ne podrezuje zelenilo u svom dvorištu- čl.10. st. 3.,

5. prigodni natpisi ili ukrasi koji se postavljaju na zgradu ili na drugo namjenski za to određeno mjesto, nisu čisti i uredni te se ne uklone u roku utvrđenim čl. 11.,

6. izlozi nisu prekriveni prikladnim materijalom- čl.12. st. 4.,

7. izlaže oglase, reklame ili plakate čiji je sadržaj suprotan zakonu i/ili javnom moralu- čl. 13. st. 7.,

8. objekti u općoj uporabi ne održavaju se urednima, čistima i funkcionalno ispravnima- čl. 15. st. 2.,

9. se u roku iz čl. 15. st. 3. ne otklone oštećenja i kvarovi,

10. se postupa suprotno čl. 21. st.1.,

11. unutar građevinskog područja obalnih naselja drži životinje- kopitare, papkare i perad- čl. 21. st. 2.,

12. postupa suprotno čl. 21. st. 4.,

13. pušta domaće životinje i kućne ljubimce da se slobodno i bez nadzora kreću površinama javne namjene ili na način koji ugrožava sigurnost ljudi i životinja- čl. 21. st. 6.,

14. drži i postupa s kućnim ljubimcima suprotno odredbi čl.21. st. 8.,

15. domaća životinja nije označena i registrirana, a psi označeni mikročipom- čl. 21. st. 9.,

16. se bez odobrenja na javnu površinu uz prometnicu i javno prometnu površinu postavljaju fizičke prepreke čl. 33. st. 2.,

17. se javna površina svakodnevno ne dovede u čisto i uredno stanje čl. 35. st. 1.,

18. ako se ne osigura stalno čišćenje korištene javne površine ili objekta, kao i prostora koji služi kao pristup tim površinama, ne očisti javnu površinu po završetku priredbe- čl. 35. st. 2. i 3.,

19. dovodi i kupa pse na na javnim plažama i kupalištima- čl. 39. st. 3.,

20. ne održava javnu površinu čistom i urednom- čl. 48. st. 1.,

21. ne postupi u skladu s čl. 51. st. 1.,

22. ako u roku iz čl. 51. st. 2. ne ukloni nosivu konstrukciju tende,

23. ne dostavi potvrdu o odloženom otpadu- čl. 54. st. 3.,

24. višak zemlje iz iskopa i otpadni građevinski materijal ne odlaže na za tu svrhu određena odlagališta otpada- čl. 55.,

25. vrši iskrcaj drva i druge robe kao i piljenje drva na javnoj površini bez odobrenja- čl. 56. st. 1.,

26. ne ukloni drva ili drugi materijal s javne površine u roku od 3 dana, a javnu površinu ne očistiti od piljevine i drugih otpadaka- čl. 56. st. 2.,

27. prodaje ili izlaže poljoprivredne, prehrambene i druge proizvode izvan prostora otvorenih tržnica - čl. 58. st. 4.,

28. putnički, trgovački i turistički brodovi, jahte i brodice kao i plovila na privremenom vezu u lukama na području Grada ne koriste usluge odvoza komunalnog otpada- čl. 69.,

29. ne ukloni snijeg i led s javno prometne površine - čl. 72.,

30. obavlja radove, djelatnosti i druge aktivnosti koje u boravišnim prostorima uzrokuju buku štetnu po zdravlje ljudi- čl. 74. st. 1.,

31. bez odobrenja Gradonačelnika upotrebljava elektroakustične i akustične uređaje ili izvodi živu glazbu na otvorenom- čl. 74. st. 2..

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 kn kaznit će se za prekršaj iz st. 1. odgovorna osoba u pravnoj osobi.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, koji je počinila u vezi obavljanja njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti, koja učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba koja učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

Članak 90.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. ne održava pločicu s kućnim brojem – čl. 7. st. 6.,

2. je posuda s cvijećem postavljena suprotno odredbi čl. 9. st. 3.,

3. bez odobrenja na vanjskim dijelovima zgrade šara, crta bez odobrenja ili ih na drugi način nagrđuje čl. 9. st. 4.,

4. na javnim površinama crta ili piše poruke bez odobrenja – čl.33., st.1.,

5. roba ili drugi materijal nije složen na način da ne ometa promet- čl. 57. st. 3.,

6. odnosi i prebire otpad iz spremnika – čl. 64. st. 4.,

7. postavi košarice za otpad na mjestima koja nisu odobrena- čl. 70. st. 1.,

8. vlasnik ili korisnik trgovačkog, ugostiteljskog i uslužnog objekta ne osigura i ne održava košarice za otpad- čl. 71. st. 1.,

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kn kaznit će se za prekršaj iz st. 1. odgovorna osoba u pravnoj osobi.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 1.250,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, koji je počinila u vezi obavljanja njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti, koja učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se fizička osoba koja učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

XII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 91.

(1) Granice registriranih povijesnih cjelina naselja utvrđene su u grafičkom prilogu Odluke o visini spomeničke rente u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturnopovijesne cjeline na području Grada Cresa („Službene novine“ br. 15/04).

Članak 92.

(1) Ovom Odlukom stavlja se van snage Odluka o komunalnom redu („Službene novine Primorsko-goranske županije“ br. 9/06,17/11).

Članak 93.

(1) Ova Odluka objavit će se u 'Službenim novinama Primorsko-goranske županije“ a stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine.

Klasa:011-01/19-1/11

Ur. broj:2213/02-01-20-7

Cres, 10. prosinca 2020.

GRAD CRES
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik

Marčelo Damijanjević, v. r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2166&mjesto=10002&odluka=47
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr