SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXVIII. - broj 31. Ponedjeljak, 14. rujna 2020.
OPĆINA OMIŠALJ

77.

Na temelju članka 30. stavka 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (”Narodne novine“ broj 68/18 i 32/20) i članka 38. Statuta Općine Omišalj („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 29/13, 8/18 i 3/20), Općinsko vijeće Općine Omišalj na sjednici održanoj 14. rujna 2020. godine, donijelo je

ODLUKU

o davanju suglasnosti na Opće uvjete isporuke komunalne usluge parkiranja

Članak 1.

Daje se suglasnost na Opće uvjete isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima, koje je utvrdila Uprava t.d. Pesja d.o.o.

Članak 2.

Opći uvjeti isporuke komunalne usluge parkiranja nalaze se u privitku ove Odluke i čine njezin sastavni dio.

Članak 3.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“.

Klasa: 021-05/20-01/6

Ur. broj: 2142-06-20-01-21

Omišalj, 14. rujna 2020.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE OMIŠALJ

Predsjednik

Anto Trogrlić, v. r.

Na temelju članka 30. Zakona o komunalnom gospodarstvu (“Narodne novine” broj: 68/18, 110/18), uz suglasnost Općinskog vijeća Općine Omišalj, Uprava trgovačkog društva Pesja d.o.o. za pružanje komunalnih usluga, donijela je

OPĆE UVJETE

ISPORUKE KOMUNALNE USLUGE PARKIRANJA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Općim uvjetima isporuke komunalne usluge parkiranja (u daljnjem tekstu: Opći uvjeti) utvrđuju se:

- uvjeti pružanja odnosno korištenja komunalne usluge,

- međusobna prava i obveze isporučitelja i korisnika komunalne usluge i

- način mjerenja, obračuna i plaćanja isporučene komunalne usluge.

Članak 2.

U sustav naplate i kontrole ulaze javna parkirališta utvrđena Odlukom o javnim parkiralištima na području Općine Omišalj i visini naknade za parkiranje vozila („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 13/19 i 17/19, dalje u tekstu: Odluka).

Javna parkiralištima iz stavka 1. ovog članka su:

- parkirališta u ulici Pod orišina

- parkiralište u ulici Brgučena (na Lokvi)

- parkiralište u ulici Bjanižov (prije kbr. 1)

- parkiralište uz luku Pesja

- parkiralište u ulici Kančinar

- parkiralište u ulici Ribarska obala

- parkiralište u ulici Draga

- parkiralište u Primorskoj ulici uz park kod Plave terase

- parkiralište u ulici Krčine

II. MEĐUSOBNA PRAVA I OBVEZE ISPORUČITELJA
I KORISNIKA USLUGE

Članak 3.

Zaustavljanjem ili parkiranjem vozila na javnom parkiralištu pod naplatom vozač odnosno vlasnik vozila sklapa s Isporučiteljem usluge parkiranja (u daljnjem tekstu: Isporučitelj usluge) ugovor o korištenju javnog parkirališta s naplatom (Ugovor o parkiranju uz korištenje dnevne karte), prihvaćajući opće uvjete ugovora o korištenju javnih parkirališta s naplatom propisanih ovim Općim uvjetima.

Ugovorom iz stavka 1. isključuje se obveza Isporučitelja usluge za čuvanje vozila i bilo kakva odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

Članak 4.

Smatra se da je vozač odnosno vlasnik vozila zaključio s Isporučiteljem usluge ugovor o parkiranju uz korištenje dnevne karte ukoliko je vozilo zaustavio i parkirao na označenom parkiralištu pod naplatom, unutar označenih linija parkirnog mjesta, a da pri tome nije koristio parkirnu kartu.

Smatra se da je vozač odnosno vlasnik vozila zaključio s Isporučitelj usluge ugovor o parkiranju uz korištenje dnevne karte ukoliko je vozilo zaustavio i parkirao na označenom parkiralištu pod naplatom zauzevši pritom dva ili više parkirnih mjesta.

Smatra se da je vozač odnosno vlasnik vozila zaključio s Isporučitelj usluge ugovor o parkiranju uz korištenje dnevne karte ukoliko je vozilo zaustavio i parkirao na označenom parkiralištu pod naplatom suprotno prometnoj signalizaciji.

Dnevnu kartu i nalog za plaćanje dnevne karte izdaju ovlaštene osobe Isporučitelja usluge na način da nalog za plaćanje dnevne karte stavi ispod brisača vjetrobranskog stakla vozila ili se dnevna karta uručuje osobno na zahtjev korisnika parkiranja.

Dostava dnevne karte i naloga za plaćanje na način iz stavka 4. ovog članka smatra se urednom i kasnije uništenje, oštećenje ili otuđenje istih ne utječe na valjanost dostave te ne odgađa plaćanje.

Članak 5.

Za vlasnike vozila s prebivalištem na području Općine
Omišalj, te vlasnike nekretnine na području Općine Omišalj, mogu se uvesti povlašteni uvjeti parkiranja u pogledu trajanja i cijene.

Osobama navedenim u prethodnom stavku može se izdati povlaštena parkirana karta, ako su podmirili sve svoje obveze prema izvršitelju do dana izdavanja iste. Cijenu, sadržaj i vrijeme važenja povlaštenih parkirnih karata utvrđuje izvršitelj uz prethodnu suglasnost Općinskog vijeća.

Povlaštene karte iz stavka 1. ovog članka odnose se na parkirališta:

- Pod Orišina,

- Pesja,

- Kančinar,

- Primorskoj ulici uz park kod Plave terase,

- Krčine

Članak 6.

Povlaštenu kartu iz prethodnog članka izdaje izvršitelj na zahtjev zainteresirane stranke. Pravo na povlaštenu parkirnu kartu ostvaruje fizička osoba koja, istovremeno:

- ima prebivalište na području Općine Omišalj, što dokazuje osobnom iskaznicom ili uvjerenjem MUP-a RH (ne starije od 3 mjeseca),

- ima vozilo registrirano na svoje ime što dokazuje valjanom prometnom dozvolom ili temeljem ugovora o leasingu.

Pravo na povlaštenu kartu ima pravna osoba koja:

- koje imaju sjedište na području Općine Omišalj i čije je vozilo prijavljeno na području Općine, što dokazuje odgovarajućom ispravom o registriranosti za obavljanje djelatnosti,

- ima vozilo registrirano na ime pravne osobe, što dokazuje valjanom prometnom dozvolom ili temeljem ugovora o leasingu.

Članak 7.

Povlaštenu parkirnu kartu korisnik može koristiti isključivo za vozilo za koje je izdana.

Korisnik povlaštene parkirne karte može i za vrijeme njenog korištenja izvršiti promjenu vozila za koju je izdana, ukoliko to dokaže dokumentacijom iz članka 6.

Članak 8.

Kontrolu i nadzor parkiranja (pravilnost korištenja parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom u zoni naplate, kontrolu plaćanja naknade za parkiranje u zoni naplate, te ometanje pristupa parkirnom automatu, kolnim ulazima i nesmetanom izlasku drugog korisnika parkirališta pod naplatom i sl.) obavlja ovlaštena osoba Isporučitelja usluge.

Ovlaštene se osobe koriste odgovarajućom tehničkom opremom koja omogućuje evidentiranje mjesta i vremena parkiranja, marke, tipa, boje i registarske oznake vozila te ispisivanje dnevne karte i naloga za plaćanje dnevne karte, a sve u skladu s odredbama općih uvjeta ugovora o korištenju parkirališta propisanih ovom Odlukom.

Članak 9.

Vozila osoba s invaliditetom označena sukladno Pravilniku o znaku pristupačnosti (»Narodne novine« broj 78/08 i 87/14) mogu parkirati na mjestima označenim za invalide bez naknade. Iznimno, na javnim parkiralištima u parkirališnim zonama naplate koja nisu posebno obilježena kao mjesta rezervirana za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom koje na vozilu imaju istaknut važeći znak pristupačnosti imaju pravo parkirati bez plaćanja naknade najduže 2 sata tijekom jednog dana.

Vozila interventnih službi (policija, hitna pomoć, vatrogasci, vozila komunalnih društava) pri obavljanju redovne djelatnosti mogu koristiti parkirna mjesta bez naknade.

Članak 10.

Isporučitelj usluge će na parkiralištu, na odgovarajući način, istaknuti cjenik usluga i druge obavijesti važne za korisnika parkirališta.

III. NAČIN MJERENJA, OBRAČUNA I PLAĆANJA ISPORUČENE KOMUNALNE USLUGE

RAZDOBLJE I VRIJEME NAPLATE PARKIRANJA

Članak 11.

Naplata parkiranja traje u razdoblju od 01. lipnja do 15.rujna, svakog dana od 7,00 da 21,00 sat.

PARKIRNA KARTA

Članak 12.

Korisnik parkirališta naknadu za parkiranje obavlja kupnjom:

- satne parkirne karte,

- poludnevne i dnevne karte,

- povlaštene karte

Članak 13.

Naplata satne karte obavlja se automatski.

Automatska naplata razumijeva istovremeno preuzimanje i plaćanje satne karte putem parkirnog automata te putem GSM operatera pri čemu se pod time razumijeva plaćanje satne karte upućivanjem SMS poruke odgovarajućem operateru, koji korisnika parkirališta povratnom SMS porukom obavještava da je plaćanje satne karte prihvaćeno ili plaćanjem putem web aplikacije PayDo.

Cijene satne karte naplaćuju se za svaki započeti sat parkiranja.

Obveza plaćanja satne karte nastaje protekom roka od trideset (30) minuta od dolaska na parkiralište.

Korisnik parkirališta dužan je ispravnu satnu kartu istaknuti s unutarnje strane vjetrobranskog stakla (ukoliko plaćanje obavlja na automatu), zaprimiti SMS-potvrdu za plaćeno parkiranje ili zaprimiti parkirnu kartu putem aplikacije mobilnog uređaja.

Ispravna satna karta je ona iz koje je vidljivo da je plaćena za vremensko razdoblje za koje se koristi i za parkirališnu zonu za koju se koristi.

Za korisnika parkirališta koji ne postupi sukladno odredbama ovog članka, smatrat će se da je korištenje parkirališta ugovorio s Isporučiteljem usluge uz plaćanje dnevne karte.

Članak 14.

Naplata dnevne karte obavlja se naplatom naloga za plaćanje dnevne karte preko bankovnog računa Isporučitelja usluge.

Korisnik parkirališta dužan je platiti dnevnu kartu u roku od osam (8) dana od dana izdavanja iste. Ukoliko korisnik parkirališta ne plati dnevnu parkirnu kartu u roku od 8 dana, Isporučitelj usluge može uz iznos dnevne karte obračunati i zakonsku zateznu kamatu.

Korisnikom parkirališta koji podliježe plaćanju dnevne parkirne karte smatra se vlasnik vozila ili korisnik leasinga, utvrđen prema registarskoj oznaci vozila.

Dnevne parkirne karte vrijede za dan izdavanja.

Dnevna parkirna karta vrijedi samo za javno parkiralište za koje je izdana.

Članak 15.

Ovi Opći uvjeti stupaju na snagu osmoga dana od dana objave u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“.

Uprava Društva:

Goran Ivandić, dipl. ing., v. r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2157&mjesto=51513&odluka=77
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr