SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXVIII. - broj 19. Ponedjeljak, 1. lipnja 2020.
OPĆINA MATULJI

29.

Na temelju članka 10.b stavak 2. i članka 13. stavka 6. Odluke o komunalnoj naknadi (»Službene novine Primorsko-goranske županije« br. 39/18, 26/19, 09/20 i 17/20) te članka 43. Statuta Općine Matulji (»Službene novine Primorsko-goranske županije« br. 26/09, 38/09, 8/13, 17/14, 29/14, 4/15 - pročišćeni tekst, 39/15 i 7/18), općinski načelnik donosi

ODLUKU
o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na oslobođenje
od plaćanja komunalne naknade zbog nastupa posebnih okolnosti uzrokovanih bolešću Covid 19 te produženju
rokova plaćanja komunalne naknade u 2020. godini

Uvodne odredbe

Članak 1.

1) Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti i način ostvarivanja prava na oslobođenje od komunalne naknade kao potpore poduzetnicima koji kojima je rad zabranjen, odnosno onemogućen ili znatno otežan uslijed epidemije bolesti Covid 19.

2) Ovom Odlukom se također određuje produžetak plaćanja komunalne naknade za dio obroka utvrđenog godišnjeg iznosa za 2020.godinu kao pogodnost za sve obveznike plaćanja komunalne naknade .

Oslobođenje od plaćanja komunalne naknade radi nemogućnosti obavljanja djelatnosti

Članak 2.

1) Obveznici plaćanja komunalne naknade iz članka 13.stavka 2. Odluke o komunalnoj naknadi ostvaruju pravo na oslobođenje od plaćanja komunalne naknade podnošenjem zahtjeva na obrascu koji je sastavni dio ove Odluke (Obrazac 1. - »Zahtjev za oslobođenje od plaćanja komunalne naknade radi nemogućnosti obavljanja djelatnosti«).

2) Uz zahtjev iz stavka 1. ovog članka obveznici su dužni dostaviti isprave i druge dokumente kojima se dokazuje da u razdoblju posebnih okolnosti, odlukama nadležnih tijela nisu smjeli obavljati djelatnost i to:

- Rješenje o minimalno tehničkim uvjetima za prostor u kojima se djelatnost obavlja ili

- drugi akt iz kojeg je vidljivo da je namjena prostora obuhvaćena Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani obavljanja djelatnosti

3) Dokumenti i isprave iz stavka 2.ovoga članka mogu se podnijeti u preslici.

Članak 3.

1) Zahtjev iz članka 3. ove Odluke može se podnijeti za svaki mjesec za vrijeme trajanja posebnih okolnosti i to istekom mjeseca za koji se zahtjev podnosi.

2) Zahtjev iz članka 3. ove Odluke može se podnijeti i nakon prestanka posebnih okolnosti odnosno nakon ponovnog početka obavljanja djelatnosti za čitavo razdoblje kada se odlukama nadležnih tijela nije smjela obavljati djelatnost u poslovnom prostoru.

3) Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 31 kolovoza 2020.godine.

Članak 4.

Iznos oslobođenja utvrđuje se na način da se godišnji iznos komunalne naknade, za godinu u kojoj su nastupile posebne okolnosti, umanji srazmjerno broju dana trajanja nemogućnosti obavljanja djelatnosti u toj godini i to prema sljedećoj formuli:

Godišnji iznos Broj dana u kojima
komunalne naknade se nije mogla (smjela)

________________________ x obavljati djelatnost

365 dana

Oslobođenje od plaćanja komunalne naknade radi teškoća u poslovanju

Članak 5.

1) Obveznici plaćanja komunalne naknade iz članka 13.stavka 2. Odluke o komunalnoj naknadi ostvaruju pravo na potporu-oslobođenje od plaćanja komunalne naknade za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020.godine, podnošenjem zahtjeva na obrascu koji je sastavni dio ove Odluke (Obrazac 2. - »Zahtjev za oslobođenje od plaćanja komunalne naknade radi teškoća u poslovanju«)

2) Pravo na podnošenja zahtjeva iz stavka 1. ovog članka ostvaruju poduzetnici:

a. koji su u razdoblju za koji se zahtjev podnosi imali pad prihoda u odnosu na proteklu godinu najmanje 50%

b. koji su poslovali čitavu 2019.godinu

c. koji na dan podnošenja zahtjeva nemaju dospjelog neplaćenog poreznog duga odnosno duga prema Općini Matulji ili imaju evidentirani porezni dug odnosno dug prema Općini Matulji manji od 200,00 kuna

d. koji na dan podnošenja zahtjeva imaju dospjelog neplaćenog poreznog duga odnosno duga prema Općini Matulji iznad 200 kuna ali im je od strane nadležnog tijela za isti dug odobrena obročna otplata ili odgoda plaćanja

3) Poduzetnici iz stavka 1. ovog članka koji su u 2019.godini imali poslovne prihode niže od 7.500.000 kuna ostvaruju pravo na potporu - oslobođenje u visini od 100% iznosa komunalne naknade

4) Poduzetnici iz stavka 1.ovog članka koji su u 2019.godini imali poslovne prihode više od 7.500.000 kuna ostvaruju pravo na potporu - oslobođenje u visini postotka za koji su se prihodi smanjili u 2020.godini u odnosu na isto razdoblje u 2019.godini.

Članak 6.

1) Uz zahtjev iz članka 5. ove Odluke obveznici su dužni dostaviti isprave i druge dokumente kojima se dokazuje da su u razdoblju posebnih okolnosti, imali značajne teškoće u poslovanju i to:

 

- Knjiga izlaznih računa za mjesec travanj i/ili svibanj i/ili lipanj 2019.godine ili drugu odgovarajuću ispravu ovjerenu od strane podnositelja zahtjeva

- Knjiga izlaznih računa za mjesec travanj i/ili svibanj i/ili lipanj 2020.godine

- Prijava PDV-a za mjesec travanj i/ili svibanj i/ili lipanj 2019.godine sa dokazima o predaji iste nadležnoj Poreznoj ispostavi

- Prijava PDV-a za mjesec travanj i/ili svibanj i/ili lipanj 2020.godine sa dokazima o predaji iste nadležnoj Poreznoj ispostavi

- Račun dobiti i gubitka za 2019.godinu ili Knjiga prihoda i rashoda za 2019.godinu

- Prijava poreza na dobit za 2019.godinu sa dokazima o predaji iste nadležnoj Poreznoj ispostavi ili prijava poreza na dohodak za 2019.godinu sa dokazima o predaji iste nadležnoj Poreznoj ispostavi

- Potvrda porezne uprave o nepostojanju dospjelih, a neplaćenih poreznih obveza

2) Izuzetno, umjesto dokumenata iz stavka 1. ovog članka, može se podnijeti rješenje ili drugi akt izdan od strane Porezne uprave iz kojeg je razvidno da je podnositelj zahtjeva oslobođen od plaćanja poreza i drugih javnih davanja radi znatno otežanih uvjeta u poslovanju uzrokovanih za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

3) Dokumenti i isprave iz stavka 1.i 2.ovoga članka mogu se podnijeti u preslici.

Članak 7.

1) Zahtjev iz članka 5. ove Odluke može se podnijeti za svaki mjesec zasebno, istekom mjeseca za koji se zahtjev podnosi.

2) Izuzetno od stavka 1.ovog članka Zahtjev se može podnijeti i za sva tri mjeseca zajedno.

3) Krajnji rok za podnošenje Zahtjeva iz članka 5.ove Odluke je 31.kolovoza 2020.godine.

Članak 8.

1) Iznos potpore - oslobođenja za podnositelje zahtjeva koji su u 2019.godini imali poslovne prihode niže od 7.500.000 kuna utvrđuje se prema slijedećoj formuli:

Godišnji iznos Broj mjeseci za koji
komunalne naknade se zahtjev podnosi

________________________ x

12 (mjeseci)

2) Iznos potpore - oslobođenja za podnositelje zahtjeva koji su u 2019.godini imali poslovne prihode više od 7.500.000 kuna utvrđuje se prema sljedećoj formuli:

Godišnji iznos Broj mjeseci % umanjenja

komunalne naknade za koji se prihoda za

_________________x zahtjev x razdoblje za

12 (mjeseci) podnosi koje se zahtjev

podnosi

Članak 9.

1) Zahtjevi iz članka 2. i članka 5. ove Odluke se međusobno isključuju ukoliko se podnose za isto razdoblje.

2) O zahtjevima iz članka 2. i članka 5.ove Odluke rješava Jedinstveni upravni odjel rješenjem.

3) Za utvrđene iznose oslobođenja, rješenjem iz stavka 2.ovog članka, umanjiti će godišnji iznos komunalne naknade za 2020. godinu utvrđen rješenjem o komunalnoj naknadi.

4) Iznosi oslobođenja utvrđeni rješenjem iskazati će se kao rashod Proračuna u okviru Programa »Gospodarstvo« subvencije poduzetnicima.

5) Zahtjevi se podnose na adresu Općine Matulji, Trg. M. Tita 11, Matulji, osobno u pisarnicu Općine ili putem pošte.

Članak 10.

1) Općina Matulji ima pravo izvršiti naknadnu provjeru činjenica navedenih u zahtjevu, a temeljem kojih je odobreno oslobođenje od plaćanja komunalne naknade.

2) Ako Općina Matulji naknadno utvrdi, temeljem provjere činjenica ili temeljem obavijesti drugih tijela, da je podnositelj zahtjeva za vrijeme trajanja posebnih okolnosti lažno prikazao činjenice kojima je obrazlagao zahtjeve i/ili postupao protivno propisima i/ili zloupotrijebio mjere plaćanja komunalne naknade s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, poništiti će se rješenje iz članka 9.ove Odluke.

Produženje rokova plaćanja komunalne naknade

Članak 11.

1) Svim obveznicima plaćanja komunalne naknade, za sve obroke koji dospijevaju od 15.siječnja do 15.lipnja 2020.godine produžuju se rokovi plaćanja komunalne naknade do 30.lipnja 2020.godine.

2) Na razdoblje od dospijeća plaćanja pojedinog obroka utvrđena rješenjem o komunalnoj naknadi do isteka produženog roka plaćanja iz stavka 1. ne obračunavaju se zakonske zatezne kamate.

Završne odredbe

Članak 12.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavljuje se u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije« te na službenim mrežnim stranicama Općine Matulji.

Klasa: 011-01/20-01/0007

Ur. broj: 2156-04-01/2-01/20-0007

Matulji, 1. lipnja 2020.

OPĆINA MATULJI

Općinski načelnik

Mario Ćiković, v. r.

 

*tablica se nalazi na kraju dokumenta*

Odluka u PDF formatu   


http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2145&mjesto=51211&odluka=29
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr