SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXVIII. - broj 17. Četvrtak, 21. svibnja 2020.
OPĆINA VRBNIK

11.

Na temelju članka 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine«, broj 98/19) i članka 42. te članka 56. stavka 1. točke 2. Statuta Općine Vrbnik (»Službene novine Primorsko-goranske županije«, broj 31/09, 33/09, 15/13, 25/13, 2/18 i 37/18) Općinsko vijeće Općine Vrbnik, na svojoj 19. sjednici održanoj dana 21. svibnja 2020. godine donijelo je

VI. IZMJENE I DOPUNE
STATUTA OPĆINE VRBNIK

Članak 1.

U Statutu Općine Vrbnik (»Službene novine Primorsko- goranske županije«, broj 31/09, 33/09, 15/13, 25/13, 2/18 i 37/18) u članku 23. riječ »središnjeg« briše se.

Članak 2.

U članku 26. u stavku 5. riječ »središnjem« briše se.

U stavku 6. riječ »središnje« briše se.

Članak 3.

U članku 32. riječ »središnje« briše se.

Članak 4.

U članak 45. stavak 2. mijenja se i glasi:

»Predsjednik Općinskog vijeća dužan je:

- dostaviti statut, poslovnik, proračun ili drugi opći akt (u daljnjem tekstu:opći akt) nadležnom tijelu državne uprave u čijem je djelokrugu upravni akt zajedno s izvatkom iz zapisnika koji se odnosi na postupak donošenja općeg akta propisan statutom i poslovnikom u roku od 15 dana od dana donošenja općeg akta.

- bez odgode dostaviti opće akte i općinskom načelniku.«

Članak 5.

U članak 47. stavak 1. mijenja se i glasi:

»Mandat članova Općinskog vijeća počinje danom konstituiranja Općinskog vijeća i traje do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju sljedećih redovnih izbora, odnosno do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju Općinskog vijeća. Mandat članova Općinskog vijeća izabranih na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata Općinskog vijeća.«

Članak 6.

U članku 59. stavak 6. točka 5. mijenja se i glasi:

- »odlučuje o stjecanju i otuđenju pokretnina i nekretnina Općine Vrbnik čija pojedinačna vrijednost ne prelazi 0,5% iznosa prihoda bez primitaka ostvarenih u godini koja prethodi godini u kojoj se odlučuje o stjecanju i otuđivanju pokretnina i nekretnina, odnosno drugom raspolaganju imovinom a naviše do 70.000,00 kuna, ako je stjecanje i otuđivanje planirano u proračunu i provedeno u skladu sa zakonskim propisima i ovim Statutom«

Stavak 6. točka 17. briše se.

Stavak 6. točka 19. briše se.

Članak 7.

Članak 60. mijenja se i glasi:

»Općinski načelnik je odgovoran za ustavnost i zakonitost obavljanja poslova koji su u njegovom djelokrugu i za ustavnost i zakonitost akata jedinstvenog upravnog odjela Općine Vrbnik.«

Članak 8.

Članak 62. mijenja se i glasi:

»Općinski načelnik u obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga Općine:

(1) ima pravo obustaviti od primjene opći akt Općinskog vijeća, ako ocijeni da je tim aktom povrijeđen zakon ili drugi propis.

Ako ocijeni da je tim aktom povrijeđen zakon ili drugi propis, općinski načelnik donijet će odluku o obustavi općeg akta u roku od 8 dana od dana donošenja općeg akta. Općinski načelnik ima pravo zatražiti od Općinskog vijeća da u roku od 8 dana od donošenja odluke o obustavi otkloni uočene nedostatke u općem aktu.«.

Ako Općinsko vijeće ne otkloni uočene nedostatke iz podstavka 2. ovoga stavka, općinski načelnik dužan je bez odgode o tome obavijestiti nadlažno tijelo državne uprave u čijem je djelokrugu opći akt i dostaviti mu odluku o obustavi općeg akta.

Postupajući po odluci općinskog načelnika o obustavi općeg akta nadležno tijelo državne uprave donijet će:

- Odluku o potvrdi odluke općinskog načelnika o obustavi ako odluku ocijeni osnovanom

- Odliku o ukidanju odluke općinskog načelnika o obustavi ako odluku ocijeni neosnovanom.

Kada nadležno tijelo državne uprave donese odluku o obustavi, odnosno odluku o potvrdi odluke općinskog načelnika, podnijeti će Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za ocjenu zakonitosti općeg akta u roku od 30 dana od donošenja odluke o obustavi, odnosno odluke o potvrdi odluke općinskog načelnika o obustavi.

Odluka o obustavi dostavlja se bez odgode predsjedniku Općinskog vijeća, općinskom načelniku te tijelu državne uprave nadležnom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Odluka o obustavi, odnosno odluke o potvrdi odluke općinskog načelnika o obustavi nadležnog tijela državne uprave obvezno se objavljuju u Službenim novinama Primorsko-goranske županije.

(2) ima pravo obustaviti od primjene akt Mjesnog odbora ako ocijeni da je taj akt u suprotnosti sa zakonom, Statutom i općim aktima Općinskog vijeća».

Članak 9.

U članku 67.a. u stavku 6. riječ »središnje« briše se.

Članak 10.

Članak 86.a mijenja se i glasi:

»Prigovore zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja i izbora članova vijeća mjesnih odbora rješava Općinsko izborno povjerenstvo.

Protiv rješenja Općinskog izbornog povjerenstva podnositelj prigovora koji je nezadovoljan takvim rješenjem, ima pravo žalbe Upravnom odjelu za opću upravu i upravljanje imovinom PGŽ.«

Članak 11.

U članku 101.a u stavku 1. riječ »središnjeg« briše se.

Članak 12.

U članak 109. mijenja se i glasi:

»Nadzor nad zakonitošću općih akata Općinskog vijeća u njegovom samoupravnom djelokrugu obavlja nadležno tijelo državne uprave u čijem je djelokrugu opći akt.

Članak 13.

Ove izmjene i dopune Statuta Općine Vrbnik stupaju na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 012-03/20-01/01

Ur. broj: 2142-07-03-20-1

Vrbnik, 21. svibnja 2020.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE VRBNIK

Predsjednik

Ivan Juranić, v. r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2143&mjesto=51516&odluka=11
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr