SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXVII. - broj 33. Ponedjeljak, 16. prosinca 2019.
GRAD CRES

69.

Na temelju članka 66. Zakona o zaštiti okoliša (»Narodne novine« broj 80/13, 153/13, 78/15 i 12/18), članka 5. stavak 4. Uredbe o strateškoj procjeni utjecaja strategije, plana i programa na okoliš (»Narodne novine« broj 03/17), članka 47. Statuta Grada Cresa (Službene novine Primorsko-goranske br. 29/09, 14/13, 5/18, 25/18),) Gradonačelnik Grada Cresa donosi

ODLUKU
o započinjanju postupka strateške procjene utjecaja
na okoliš Urbanističkog plana uređenja zone
ugostiteljsko-turističke namjene T3 6 u Lubenicama

Članak 1.

Donošenjem ove Odluke započinje postupak Strateške procjene utjecaja Urbanističkog plana uređenja zone ugostiteljsko-turističke namjene T3 6 u Lubenicama (dalje u tekstu: Plan) na okoliš.

Stratešku procjenu utjecaja na okoliš iz stavka 1. ove Odluke provodi Upravni odjel za proračun i financije, stambeno komunalne poslove i prostorno uređenje Grada Cresa (u daljnjem tekstu: Upravni odjel).

U postupku Ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja Plana na okoliš utvrđeno je da će predmetna izrada Plana imati vjerojatno značajan utjecaj na okoliš i to s naglaskom na sastavnicu okoliša: kulturna baština na osnovu čega se utvrđeno da je potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš.

Primorsko-goranska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša (KLASA: 351-01/19-04/54, urbroj: 2170/1-03-08/1-19-7, Rijeka, 25. rujna 2019.) nakon razmatranja kriterija za utvrđivanje vjerojatno značajnog utjecaja plana na okoliš iz Priloga III. Uredbe o strateškoj procjeni utjecaja strategije, plana i programa na okoliš izdalo je mišljenje da bi za izradu Plana bilo potrebeno provesti postupak strateške procjene utjecaja na okoliš obzirom da je područje Plana izrazito vrijedno i osjetljivo, posebice s aspekta kulturno-povijesne baštine budući da se obuhvat Plana nalazi unutar zaštićene kulturno povijesne cjeline naselja Lubenice.

Članak 2.

Razlozi izrade Plana

Plan se izrađuje za k.č. 1517/5 k.o. Lubenice u cjelini, površine 1,95 ha i obuhvaća u cijelosti neizgrađeni i neuređeni prostor, neposredno uz LC 14 prema naselju Lubenice.

Prostor kampa uređuje se na način da se planira smještajni dio koji se sastoji od glamping kućice,glamping šatora,kamping mjesta bez zatvorenog prostora te zajedničkih prostora recepcije,restorana/ trgovine i sanitarija.

Ciljevi i programska polazišta Plana

Plan se izrađuje s ciljem osiguranja uvjeta za izgradnju i uređene prostora ugostiteljsko-turističke namjene - kampa- autokampa kategoriziranog s 5 zvjezdica kapaciteta do 200 ležajeva.

Članak 3.

Rezultati prethodne ocjene prihvatljivosti plana za ekološku mrežu

Na temelju prethodnog mišljenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike (KLASA: 612-07/19-38/277, Urbr: 517-19-2 od 16. rujna 2019.) o mogućnosti značajnih negativnih utjecaja izrade Plana na ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko - goranska županija (KLASA: 351-01719-04/54, urbr:2170/1-03-08/1- 19-6 od 25. rujna 2019.) dalo je mišljenje da je izrada Urbanističkog plana uređenja zone ugostiteljsko turističke namjene T36 u Lubenicama prihvatljiva za ekološku mrežu, uz provedbu ocjene prihvatljivosti za pojedinačne zahvate te nije potrebno provesti Glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu, uz primjenu slijedećih uvjeta zaštite prirode:

- Uklanjanje drvenaste vegetacije obavljati isključivo u razdoblju od 15. kolovoza do 31. ožujka kako bi se izbjeglo razdoblje gniježđenja većine vrste ptica,

- Očuvati postojeće suhozide kao staništa za vrste,

- Za sadnju vegetacije na području kampa koristiti autohtone vrste biljaka,

- Osvjetljenje objekata i internih prometnica planirati u nužnom minimumu te koristiti ekološku rasvjetu radi smanjenja utjecaja na bioraznolikost,

- Osigurati zbrinjavanje otpadnih voda s odgovorajućim stupnjem pročišćavanja.

Članak 4.

Radnje koje će se provesti u postupku Strateške procjene utjecaja plana, provest će se sukladno odredbama Zakona o zaštiti okoliša (»Narodne novine« broj 80/13, 153/13, 78/15, 12/18), Uredbe o strateškoj procjeni utjecaja plana i programa na okoliš (»Narodne novine« broj 03/17) i odredbama posebnih propisa iz područja iz kojeg se prostorni plan donosi, redoslijedom kako je utvrđeno u Prilogu I. ove Odluke.

Članak 5.

U postupku strateške procjene prema ovoj Odluci sudjelovat će tijela i osobe koje su navedene u Prilogu II. ove Odluke.

Članak 6.

Upravni odjel je o ovoj Odluci dužan informirati javnost sukladno odredbama Zakona o zaštiti okoliša i odredbama Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša (»Narodne novine« broj 64/08) kojima se uređuje informiranje javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša.

Članak 7.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«

Klasa: 350-01/18-1/7

Ur. broj: 2213/02-01-02-19-19

Cres, 12. prosinca 2019.

Gradonačelnik

Kristijan Jurjako, struč. spec. oec., v. r.

PRILOG I.

Redoslijed radnji koje će se provesti u postupku strateške procjene utjecaja na okoliš Urbanističkog plana uređenja zone ugostiteljsko-turističke namjene T3 6 u Lubenicama

1. Sukladno članku 6. stavak 1. Uredbe o strateškoj procjeni utjecaja plana i programa na okoliš (»Narodne novine« broj 03/17) (Uredba), određuje se Ovlaštenik izrade Strateške studije.

2. U svrhu određivanja sadržaja Strateške studije Upravni odjel će od tijela i/ili osoba određenih posebnim propisima zatražiti mišljenja o sadržaju Strateške studije i razini obuhvata podataka koji se moraju obraditi u strateškoj studiji vezano na područje iz djelokruga toga tijela i/ili osoba te od jedinica lokalne samouprave te eventualno područne (regionalne) samouprave na čija područja provedba Plana može utjecati.

Obzirom da Strateška studija izrađuje za potrebe Plana - zahtjevom za mišljenje u postupku određivanja sadržaja strateške studije smatra se poziv za dostavu zahtjeva za izradu prostornog plana prema posebnom propisu kojim se uređuje prostorno uređenje. Sastavni dio toga poziva je odluka o započinjanju postupka strateške procjene prostornog plana. - članak 8. Tijela i/ili osobe određene posebnim propisima dužni su dostaviti mišljenje o sadržaju strateške studije u roku od 30 dana od primitka zahtjeva Upravnog odjela. Ako mišljenje ne dostave u tom roku smatra se da prema posebnim propisima nema dodatnih zahtjeva vezanih za zaštitu okoliša koje je potrebno uvažiti.

3. U postupku određivanja sadržaja Strateške studije, sukladno odredbama članaka 5., 6. i 12. Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša (»Narodne novine« broj 64/08), Upravni odjel objavljuje na službenim mrežnim stranicama Grada Cresa (www.cres.hr) informaciju o izradi Strateške studije te informira javnost o načinu sudjelovanja u postupku Strateške procjene utjecaja Plana na okoliš.

4. Nakon pribavljanja mišljenja tijela iz točke 2. ovog Priloga, te mišljenja javnosti u postupku informiranja iz točke 3. ovog Priloga, Upravni odjel utvrđuje konačan sadržaj Strateške studije i donosi Odluku o sadržaju strateške studije, koju objavljuje na službenim mrežnim stranicama Grada Cresa (www.cres.hr) sukladno člancima 9. i 10. Uredbe.

5. Upravni odjel u roku 8 dana od donošenja Odluke o utvrđivanju sadržaja strateške studije istu dostavlja odabranom Ovlašteniku koji će izraditi Stratešku studiju, sukladno članku 11. Uredbe.

6. Nakon što Ovlaštenik (pravna osoba ovlaštena za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša) izradi Stratešku studiju i Stručni izrađivač izradi Nacrt prijedloga Plana, sve zajedno dostavlja se na uvid Povjerenstvu kojeg imenuje Gradonačelnik. Povjerenstvo ocjenjuje Stratešku studiju i donosi mišljenje o cjelovitosti i stručnoj utemeljenosti Strateške studije. Ove radnje obavljaju se prema člancima 14. - 21. Uredbe.

7. Stručni izrađivač Plana dovršava Nacrt prijedloga prostornog plana nakon što zaprimi cjelovitu i stručno utemeljenu Stratešku studiju.

8. Gradonačelnik donosi Odluku o upućivanju Strateške studije i Prijedloga Plana na javnu raspravu koju objavljuje na službenim mrežnim stranicama Grada Cresa (www.cres.hr), sukladno članku 23. Uredbe.

9. Postupak sudjelovanja javnosti u javnoj raspravi o Strateškoj studiji i Prijedloga Plana provodi se prema odredbama članaka 96. - 101. Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine« broj 153/13), sukladno članku 23. stavak 4. Uredbe.

10. Sukladno članku 24. Uredbe, nakon završetka javne rasprave, u roku od 15 dana, ovlaštenik dostavlja očitovanja na primjedbe i prijedloge iz javne rasprave na Sratešku studiju te sudjeluje u izradi izvješća s javne rasprave sukladno članku 102. i članku 103. Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine« broj 153/13, 65/17, 114/18, 39/19, 98/19). Svojim očitovanjem Ovlaštenik će predložiti i konačne mjere zaštite okoliša i program praćenja stanja okoliša vezano za Plan.

11. Sukladno članku 26. Uredbe Program praćenja stanja okoliša, te ukoliko se utvrdi rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i energetike, i praćenje stanja očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže, sastavni je dio prostornog plana.

12. Prije izrade Nacrta konačnog prijedloga Plana, sukladno članku 25. Uredbe, Upravni odjel obvezan je pribaviti:

- mišljenje nadležnog upravnog tijela za zaštitu okoliša u županiji o provedenoj Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš.

13. Nakon ishođenja mišljenja iz točke 12., Upravni odjel sukladno članku 24. Uredbe priprema Konačni prijedlog Plana i dostavlja nadležnom tijelu na donošenje.

14. Nakon donošenja odluke o usvajanju prostornog plana Upravni odjel u roku od 30 dana izrađuje izvješće o provedenoj strateškoj procjeni Strategije, sukladno odredbama članka 27. Uredbe, o čemu informira javnost i tijela koja su sudjelovala u postupku strateške procjene sukladno članku 6. Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša u svrhu usuglašavanja mišljenja o sadržaju strateške studije

PRILOG II.

Popis tijela koja će sudjelovati u postupku strateške procjene utjecaja Urbanističkog plana uređenja zone ugostiteljsko-turističke namjene T3 6 u Lubenicama na okoliš:

- Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ulica Republike Austrije 20, Zagreb

- Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Radnička cesta 80, Zagreb

- Primorsko-goranska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Riva 10/I, 51000 Rijeka

- Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Rijeci, Užarska 26, Rijeka

- Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska uprava Primorsko-goranska, Sektor upravnih i inspekcijskih poslova, Žrtava fašizma 3,Rijeka,

- Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, Zagreb,

- Državna uprava za zaštitu i spašavanje, PU Rijeka, Riva 10, Rijeka,

- HAKOM Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, R.F. Mihanovića 9, 10000 Zagreb,

- HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o., D.P. Elektroprimorje Rijeka, Viktora Cara Emina 2, Rijeka,

- Hrvatske vode, Vodnogospodarski odjel za slivove sjevernoga Jadrana sa sjedištem u Rijeci, Đure Šporera 3, Rijeka,

- JU Zavod za prostorno uređenje PGŽ, Splitska 2/II, Rijeka

- Županijska uprava za ceste PGŽ, Nikole Tesle 9/IX, Rijeka,

- Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj d.o.o., Turion 20a, Cres,

- Komunalne usluge Cres Lošinj d.o.o. Cres, Turion 20a, Cres.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2123&mjesto=10002&odluka=69
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr