SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXVII. - broj 33. Ponedjeljak, 16. prosinca 2019.
GRAD CRES

54.

Na temelju članka 20., 26. i 29. Zakona o lokalnim porezima (»Narodne novine« RH br. 115/16 i 101/17) i članka 29. Statuta Grada Cresa (»Službene novine« PGŽ br. 29/ 09, 14/13, 5/18 i 25/18), Gradsko vijeće Grada Cresa na sjednici održanoj 12. prosinca 2019. godine donosi sljedeću

ODLUKU
O POREZIMA GRADA CRESA

I. OPĆA ODREDBA

Članak 1.

(1) Ovom se Odlukom utvrđuju vrste lokalnih poreza koji predstavljaju prihod Grada Cresa, stope i visine poreza, porezni obveznici, porezna osnovica, način obračuna, razreza i praćenja poreza.

II. VRSTE LOKALNIH POREZA

Članak 2.

(1) Gradski su porezi:

1. porez na potrošnju,

2. porez na kuće za odmor,

3. porez na korištenje javnih površina.

III. VISINA GRADSKIH POREZA

1. Porez na potrošnju

Članak 3.

(1) Porez na potrošnju plaća se po stopi od 3% na zakonom propisanu osnovicu.

(2) Obračun i naplata poreza na potrošnju vrši se u rokovima i na način propisan zakonom.

2. Porez na kuće za odmor

Članak 4.

(1) Porez na kuće za odmor plaća se godišnje, u visini 15.00 kuna po četvornome metru korisne površine kuće za odmor.

Članak 5.

(1) Porez na kuće za odmor plaćaju pravne i fizičke osobe koje su vlasnici kuća za odmor na području Grada Cresa.

(2) Vlasnikom kuće za odmor smatra se ona osoba odnosno osobe (suvlasnici) koje su uknjižene u zemljišnim knjigama kao vlasnici odnosno suvlasnici kuće za odmor.

(3) Vlasnikom kuće za odmor smatra se i osoba koja je izvanknjižni vlasnik, odnosno izvanknjižni suvlasnik kuće za odmor, ukoliko se postojanje izvanknjižnog vlasništva odnosno izvanknjižnog suvlasništva može utvrditi na temelju pravnog posla, odluke suda ili druge nadležne vlasti, nasljeđivanja ili zakona.

(4) Kućom za odmor smatra se svaka zgrada, dio zgrade ili stan, koji se koriste povremeno ili sezonski.

Članak 6.

(1) Obveznici poreza na kuće za odmor moraju nadležnom tijelu dostaviti podatke o kućama za odmor, koji se odnose na mjesto gdje se nalaze objekti, korisnu površinu, te ostale podatke koji su bitni za utvrđivanje obveze.

(2) Podatke iz prethodnog stavka treba dostaviti do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez na kuće za odmor.

Članak 7.

(1) U postupku dokazivanja statusa kuće za odmor, u smislu članka 5. ove Odluke, nadležno tijelo može, osim osobne iskaznice, od obveznika poreza kuće za odmor zatražiti i slijedeću dokumentacija: putovnica, potvrda o zasnovanom radnom odnosu, izjava o izabranom liječniku, mjestu i vremenu nastanka troška električne energije, vode, telefona, prijema poštanske pošiljke, mjestu podnošenja porezne prijave, te drugu dokumentaciju kao što su: izjave svjedoka, očevid i drugo.

4. Porez na korištenje javnih površina

Članak 8.

(1) Porez na korištenje javnih površina plaća fizička ili pravna osoba koja koristi javnu površinu na temelju odobrenja (zaključka) gradonačelnika ili ugovora o korištenju javne površine.

Članak 9.

(1) U slučaju provođenja natječaja za dodjelu na korištenje javnih površina, početni je iznos poreza na korištenje javnih površina koji se objavljuje u natječaju onaj koji bi bio utvrđen za određenu lokaciju da natječaj nije proveden.

(2) Po okončanom postupku natječaja za dodjelu na korištenje javnih površina, ugovor o privremenom korištenju javnih površina sklapa se s natjecateljem koji je dao najpovoljniju ponudu.

(3) Najpovoljnijom ponudom smatrat će se ona ponuda koja, uz ispunjenje uvjeta iz natječaja, sadrži najviši iznos poreza na korištenje javnih površina za određenu lokaciju.

(4) Ako natjecatelj koji je dao najpovoljniju ponudu u smislu stavka 2. i 3. ovoga članka odustane od sklapanja ugovora o privremenom korištenju javnih površina, takav ugovor može se sklopiti s prvim narednim natjecateljem koji prihvati sklopiti ugovor o korištenju javnih površina po najpovoljnijoj ponudi iz provedenog natječaja za dodjelu na korištenje određene javne površine.

Članak 10.

(1) Grad Cres može odobriti stupanje u prava i obveze dosadašnjem korisniku javne površine, njegovim nasljednicima i pravnim sljednicima pod uvjetom da nastave obavljati istu djelatnost, te da nemaju dugovanja od strane prednika prema Gradu Cresu, ali najduže do isteka roka odobrenog predniku za korištenje javne površine.

Članak 11.

(1) Od plaćanja poreza na korištenje javnih površina izuzimaju se javne površine koje koristi Grad Cres.

(2) Porez na korištenje javnih površina ne plaćaju neprofitne udruge, obrazovne ustanove, sportski klubovi, ustanove, kada javnu površinu koriste za potrebe djelatnosti za koje su osnovane.

(3) Poreza na korištenje javnih površina oslobođeno je korištenje javne površine u humanitarne svrhe kao i radi organizacije manifestacija i drugih događanja od interesa za Grad Cres.

(4) Odobrenje za oslobođenje plaćanja poreza na korištenje javnih površina daje gradonačelnik.

Članak 12.

(1) Javne površine koje se dodjeljuju na korištenja, razvrstane su prema pogodnosti položaja u zone kako slijedi:

I zona obuhvaća: u naselju Cres: ulice Cons, dio Ribarske ulice, Riva creskih kapetana, Trg Frane Petrića, Creskog statuta Palada, Lungomare sv. Mikule; naselja Valun i Martinšćica.

II zona obuhvaća: sve ostale ulice u naselju Cres

III zona obuhvaća: sva ostala naselja na području Grada Cresa

(2) Sastavni dio ove Odluke čini grafički prikaz zona.

(3) U slučaju dvojbi o pripadnosti određene javne površine pojedinoj zoni, odluku donosi gradonačelnik

Članak 13.

(1)   Visina poreza na korištenje javnih površina po razdobljima, utvrđuje se u kunskim iznosima kako slijedi:

*tablica se nalazi na dnu dokumenta*

Članak 14.

(1) Visina poreza na korištenje javnih površina za postavljanje samostojećih bankomata utvrđuje se u visini od 15.000,00 kn godišnje u naseljima Cres, Valun i Martinšćica.

(2) U ostalim naseljima na području Grada Cresa, visina poreza na korištenje javnih površina za postavljanje samostojećih bankomata utvrđuje se u visini od 7.500,00 kn.

(3) Visina poreza na korištenje javne površine ispred bankomata koji su ugrađeni u izlog/fasadu zgrade utvrđuje se u visini od 7.500,00 kn za naselje Cres.

Članak 15.

(1) Iznimno od točke 1. članka 13., za kiosk, montažni objekt, prikolicu, pokretnu radnju u kojima se prodaju prehrambeni artikli, u razdoblju od 1.01. do 31.12., obračunava se porez na javnu površinu u visini od 1.500,00 kn po m2.

(2) Iznimno od točke 3. članka 13., ugostiteljskim objektima iz skupine »Restorani« koji su razvrstani u vrste »restoran«, »gostionica«, »pizzeria« i iz skupine »Barovi« koji su razvrstani u vrstu »buffet« prema važećim propisima o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata, a koji neprekidno posluju u vremenskom razdoblju od 01. siječnja do 31. prosinca i u tom razdoblju koriste javnu površinu ispred objekta za potrebe svog poslovanja, utvrđuje se porez na korištenje javne površine za postavljanje stolova i stolica u iznosu od 250,00 kuna po m2.

Članak 16.

(1) Iznimno odredbama članka 13. ove Odluke, porez na korištenje javnih površina za postavljanje štandova ili drugih pokretnih naprava uključivo prijevozna sredstva prilagođena za prodaju proizvoda ili usluga ne plaća se ako su štandovi ili druge pokretne naprave odnosno prijevozna sredstva prilagođena za prodaju proizvoda ili usluga, postavljeni u naseljima na području Grada Cresa u kojima ne postoji objekt koji tijekom godine vrši prodaju tih proizvoda ili usluga.

(2) Iznimno odredbama članka 13. ove Odluke, gradonačelnik može po zahtjevu, svojim aktom, osloboditi plaćanja poreza na javnu površinu obveznike koji svoje pokretne naprave postavljaju dnevno, najviše do tri dana, a javna površina im je potrebna isključivo radi izlaganja robe.

Članak 17.

Porez na korištenje javnih površina koje se dnevno koriste za postavljanje štandova ili drugih pokretnih naprava uključivo prijevozna sredstva, prilagođena za prodaju proizvoda ili usluga utvrđuje se

- za razdoblje od 1. siječnja od 30. lipnja i od 1. rujna do 31. prosinca u iznosu od 100,00 kn dnevno,

- za razdoblje od 1. srpnja do 31. kolovoza u iznosu od 500,00 kn dnevno.

Članak 18.

Porez na korištenje javnih površina plaća se:

1. u roku 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđenju toga poreza za iznos koji ne prelazi 5.000,00 kuna,

2. u dva (2) jednaka obroka od kojih prvi obrok dospijeva na naplatu 30. lipnja a drugi 31. kolovoza.

IV. TIJELO NADLEŽNO ZA UTVRĐIVANJE, NAPLATU I NADZOR NAPLATE GRADSKIH POREZA

Članak 19.

(1) Poslove utvrđivanja, naplate i nadzora naplate gradskih poreza iz ove odluke vrši Upravni odjel za proračun i financije, komunalni sustav i prostorno planiranje Grada Cresa.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 20.

(1) Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«

(2) Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o porezima Grada Cresa (»Službene novine« Primorsko-goranske županije« br. 32/01, 10/02, 5/03, 15/03, 36/05, 13/10, 9/11, 42/18)

Klasa: 011-01/19-1/16

Ur. broj: 2213/02-01-19-3

Cres, 12. prosinca 2019.

GRAD CRES
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik

Marčelo Damijanjević, v. r.

Odluka u PDF formatu   


http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=2123&mjesto=10002&odluka=54
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr