SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIII. - broj 21. Petak, 29. srpnja 2005.
OPĆINA LOVRAN
31

26.

Na temelju članka 49., stavak 3., Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01 i 60/01-vjerodostojno tumačenje) i članka 51. Statuta Općine Lovran (»Službene novine« PGŽ broj 26/01, 14/02 i 8/05), Općinsko poglavarstvo Općine Lovran, na 4. sjednici, održanoj dana 19. srpnja 2005 godine, donosi

POSLOVNIK
Općinskog poglavarstva

Članak 1.

Ovim Poslovnikom uređuje se ustrojstvo, način rada i odlučivanja Općinskog poglavarstva Općine Lovran (dalje u tekstu: Poglavarstvo).

Članak 2.

Poglavarstvo čine načelnik, zamjenik načelnika i tri (3) člana.

Načelnik je predsjednik Poglavarstva i rukovodi njegovim radom, a zamjenik načelnika ujedno je i zamjenik predsjednika Poglavarstva.

Predsjednik i članovi Poglavarstva mogu svoje funkcije obnašati profesionalno i volonterski, sukladno odluci Općinskog vijeća Općine Lovran.

Članak 3.

Za svoj rad predsjednik i članovi Poglavarstva primaju plaću odnosno naknadu, sukladno statusu u kojem obavljaju svoju funkciju, a temeljem Odluke o plaći i drugim primanjima načelnika, zamjenika načelnika i članova Poglavarstva (»Službene novine« PGŽ broj 18/99).

Članak 4.

Predsjednik Poglavarstva određuje područje rada za koje je odgovoran pojedini član Poglavarstva.

Članak 5.

Predsjednik i članovi Poglavarstva zajednički su odgovorni za odluke koje donosi Poglavarstvo, a osobno, svaki član Poglavarstva odgovara za svoje područje rada.

Članak 6.

Poglavarstvo obavlja izvršne poslove lokalne samuouprave i poslove državne uprave koji su mu povjereni zakonom.

U svom djelokrugu rada:

- predlaže Općinskom vijeću donošenje općih akata i mjera,

- priprema prijedloge općih akata koje donosi Općinsko vijeće,

- daje mišljenje o prijedlozima koje daju drugi ovlašteni predlagači,

- predlaže proračun Općine, te polugodišnji i završni račun općinskog proračuna,

- upravlja prihodima i rashodima Općine,

- upravlja nekretninama i pokretninama u vlasništvu Općine, te u tom smislu donosi pojedinačne odluke o kupnji, prodaji, davanju u zakup i podzakup, te drugim vidovima raspolaganja tom imovinom,

- prati i nadzire rad društava i javnih ustanova koje je osnovala Općina Lovran,

- prati i nadzire rad mjesnih odbora,

- usmjerava i nadzire djelovanje upravnih tijela Općine u obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga Općine odnosno poslova državne uprave koji se obavljaju u Općini,

- obavlja izbor i imenovanje, opoziv i razjrešenje djelatnika, odnosno drugih nositelja funkcija i predstavnika Poglavarstva određenih zakonom, te općim aktima Općinskog vijeća i Poglavarstva,

- surađuje s izvršnim tijelima drugih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i uprave od zajedničkog interesa i u tom smislu osniva zajednička tijela, poduzima zajedničke akcije, usaglašava stajališta od zajedničkog interesa i slično,

- obavlja i druge poslove predviđene zakonom i Statutom Općine.

Članak 7.

Član Poglavarstva ima pravo i obvezu:

- sudjelovati na sjednicama Poglavarstva, raspravljati i glasovati,

- sudjelovati i raspravljati na sjednicama Općinskog vijeća i njegovih radnih tijela,

- pokretati inicijative za donošenje odluka i drugih akata.

Član Poglavarstva nema pravo raspravljanja i odlučivanja o pitanjima kad je osobno ili preko članova uže obitelji zainteresirana strana.

Članak 8.

Poglavarstvo donosi odluke, pravilnike, rješenja, zaključke i deklaracije.

Odlukama se uređuju pojedina pitanja, te daje suglasnost ili potvrđuju akti drugih pravnih osoba kada je to propisano zakonom ili odlukama Općinskog vijeća.

Pravilnikom se uređuje ustrojstvo i odnosi u Poglavarstvu, ostvarivanje prava iz radnog odnosa zaposlenika upravnog odjela, te utvrđuje ustroj i način obavljanja općih ovlasti.

Rješenjem se odlučuje o imenovanjima i razrješenjima, te o drugim pojedinačnim pitanjima iz nadležnosti Poglavarstva.

Zaključcima se utvrđuju stajališta od značaja za provedbu općih akata Općinskog vijeća i utvrđene politike, te usmjerava djelovanje upravnih tijela Općine u obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga, odnosno poslova državne uprave koji su im povjereni.

Deklaracijom se izražava opće stajalište Poglavarstva o bitnim pitanjima, važnim za Općinu Lovran.

Članak 9.

Za razmatranje pojedinih pitanja iz svog djelokruga rada ili za pripremu određenih materijala Poglavarstvo može osnovati stalna i povremena radna tijela.

Sastav i način izbora članova takvih radnih tijela, kao i djelokrug postupanja, Poglavarstvo utvrđuje posebnom odlukom.

Članak 10.

Predsjednik Poglavarstva usklađuje rad Poglavarstva, potpisuje i brine o izvršavanju akta Poglavarstva.

Predsjednik saziva sjednice Poglavarstva i predlaže dnevni red.

Sjednicu Poglavarstva predsjednik je dužan sazvati na zahtjev Općinskog vijeća, a sazvat će je i na zahtjev najmanje 1/3 članova Poglavarstva.

U odsutnosti ili spriječenosti predsjednika zamjenjuje ga zamjenik predsjednika, a u slučaju i njegove odsutnosti, član Poglavarstva kojeg odredi predsjednik.

Zamjenik predsjednika odnosno član Poglavarstva, u slučaju iz prethodnog stavka, dužni su postupati sukladno uputama predsjednika Poglavarstva.

Članak 11.

Sjednice Poglavarstva sazivaju se u pravilu svaki tjedan i to pismenim putem, najmanje tri dana prije održavanja sjednice. Uz poziv za sjednicu dostavlja se prijedlog dnevnog reda s odgovarajućim materijalom i zapisnik s prethodne sjednice.

Pored članova Poglavarstva, poziv za sjednicu dostavlja se predsjedniku Općinskog vijeća, sredstvima javnog informiranja te na znanje, političkim strankama koje su zastupljene u Općinskom vijeću.

Članak 12.

Dnevni red utvrđuje se na početku sjednice.

Svaki član Poglavarstva ima pravo tražiti dopunu ili izmjenu dnevnog reda o čemu se Poglavarstvo izjašnjava bez rasprave.

Članak 13.

Na sjednici nitko ne može govoriti prije nego zatraži i dobije riječ od predsjednika Poglavarstva.

Govornik može govoriti samo o temi o kojoj se prema utvrđenom dnevnom redu raspravlja.

Predsjednik Poglavarstva brine se da govornik ne bude ometan ili spriječen u govoru.

Ako se govornik udalji od predmeta dnevnog reda, predsjednik Poglavarstva će ga opmenuti, a ako se govornik ni nakon druge opomene ne drži predmeta raspravljanja, predsjednik će mu oduzeti riječ.

Govornik u raspravi o istoj temi u pravilu može govoriti najduže 5 (pet) minuta nakon čega riječ dobivaju ostali članovi Poglavarstva sukladno stavku 1. ovog članka. Nakon što završe svoj govor svi zainteresirani članovi, govornik može ponovno govoriti još najduže 2 (dvije) minute.

Članak 14.

Poglavarstvo radi na sjednicama i pravovaljano odlučuje ako je nazočna većina svih članova.

Poglavarstvo svoje odluke donosi većinom glasova nazočnih članova na sjednici.

Iznimno od prethodnog stavka, odluke kojima se odlučuje o raspolaganju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Općine Lovran, kao i kada se odlučuje o prihodima i rashodima proračuna, Poglavarstvo donosi većinom glasova svih svojih članova.

Članak 15.

Sjednice Poglavarstva su javne osim ako Poglavarstvo, sukladno zakonu, ne odluči drukčije.

Poglavarstvo može odlučiti da sredstva javnog informiranja prisustvuju i sjednici koja je isključena za javnost, a u tom slučaju predstavnici javnog informiranja u javnost mogu davati samo one informacije za koje se na sjednici da odobrenje.

Poglavarstvo može odlučiti da se, u slučaju iz prethodnog stavka, informacija objavi po isteku određenog roka.

Članak 16.

Ukoliko rad Poglavarstva želi pratiti veći broj osoba nego što to dopuštaju prostorne mogućnosti ureda u kojem se sjednice održavaju, Poglavarstvo odlučuje o broju osoba kojima će dopustiti praćenje rada sjednice.

Osobe koje prate rad sjednice na način da ometaju njezin tijek predsjednik Poglavarstva će udaljiti sa sjednice.

Članak 17.

Glasovanje na sjednici Poglavarstva je javno i provodi se istovremeno dizanjem ruku ili pojedinačnim izjašnjavanjem na način da Predsjednik poziva članove da se izjasne tko je »za« prijedlog koji se daje na glasovanje, tko »protiv«, odnosno da li ima suzdržanih.

Kod utvrđivanja dnevnog reda nema suzdržanih članova.

Poglavarstvo može odlučiti da se o pojedinim pitanjima glasuje tajno.

Članak 18.

U radu sjednice sudjeluje pročelnik, te voditelji upravnih tijela i osobe koje pozove predsjednik kao izvjestitelje ili kao goste.

Članak 19.

Sjednice Poglavarstva tonski se snimaju o čemu se poslije sastavlja zapisnik.

Zapisnik sadrži osnovne podatke o tijeku sjednice, o prijedlozima iznijetim na sjednici, o provedenoj raspravi, te o donesenim odlukama s rezultatom glasovanja za svaki pojedini premet.

Svaki član Poglavarstva ima pravo dati primjedbe na zapisnik s prethodne sjednice.

O osnovanosti primjedbi odlučuje se bez rasprave, a usvojene primjedbe ugradit će se na odgovarajući način u zapisnik koji se s tim izmjenama/dopunama usvaja.

Usvojeni zapisnik potpisuju predsjednik Poglavarstva i zapisničar.

Članak 20.

Poglavarstvo određuje člana za svoga predstavnika u Općinskom vijeću i/ili njegovim radnim tijelima povodom rasprave o prijedlogu akata koje razmatra Općinsko vijeće.

Predstavnik Poglavarstva iz prethodnog stavka iznosi stajališta Poglavarstva, daje obavijesti i stručna objašnjenja, te obaviještava Poglavarstvo o stajalištima i mišljenjima Općinskog vijeća i njegovih radnih tijela.

Članak 21.

U zakonom i Statutom Općine Lovran predviđenom slučaju prestanka djelovanja Poglavarstva, prava i obveze Poglavarstva preuzima Općinsko vijeće do izbora novog poglavarstva.

Članak 22.

Stručne i druge poslove za Poglavarstvo obavlja Upravni odjel za samoupravu i upravu.

Predsjedniku u pripremanju i organiziranju sjednica pomaže pročelnik Upravnog odjela.

Članak 23.

Stupanjem na snagu ovog Poslovnika prestaje važiti Poslovnik Poglavarstva Općine Lovran (»Službene novine« PGŽ broj 25/94 i 6/96).

Članak 24.

Ovaj Poslovnik objavit će se u »Službenim novinama« PGŽ i stupa na snagu danom donošenja.

Klasa: 003-05/05-01/04

Ur. broj: 2156/02-02-05-1

Lovran, 19. srpnja 2005.

Načelnik
Emil Gržin, dipl. oec., v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=135&mjesto=51415&odluka=26
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr