SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIII. - broj 21. Petak, 29. srpnja 2005.
GRAD CRES
30

23.

Na temelju članka 11. Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine« broj 30/94, 68/98, 61/00, 32/02 i 100/04) i članka 21. stavka 2. točka 2. Statuta Grada Cresa (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 25/01, 29/01 i 15/03), Gradsko vijeće Grada Cresa, na sjednici održanoj 21. srpnja 2005. godine donosi

PROGRAM MJERA
za unapređenje stanja u prostoru Grada Cresa
za razdoblje 2005./2008. godine

Izvješće o stanju u prostoru polazni je dokument za valjano praćenje prostornog planiranja. Njegova je izrada osnova za izradu četverogodišnjeg programa mjera za unapređenje stanja u prostoru, kojim se određuju, odnosno planiraju aktivnosti na uređivanju prostora.

Program mjera za unapređenja stanja u prostoru Grada Cresa za razdoblje 2005. - 2008. godine sadrži:

I. Program izrade dokumenata prostornog uređenja,

II. Program uređenja zemljišta,

III. Financiranje programa.

I. PROGRAM IZRADE DOKUMENATA PROSTORNOG UREĐENJA

U sljedećem četverogodišnjem razdoblju pored usklađivanja postojećih planova sa Uredbom o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora planira se izrada sljedećih dokumenata prostornog uređenja:

1. Izrada/izmjena/dopuna odnosno stavljanje izvan snage dokumenata prostornog uređenja:

1.1. Izrada Urbanističkog plana uređenja naselja Martinšćica

1.2. Izrada Urbanističkog plana uređenja naselja Valun

1.3. Izrada Urbanističkog plana uređenja naselja Miholašćica

(ad 1.1. , 1.2. i 1.3.) Zakonom o prostornom uređenju definirana su područja za koja se izrađuje UPU kao naselja, odnosno dijelovi naselja koja su sjedišta gradova, naselja, odnosno dijelovi naselja registrirani kao povijesne urbanističke cjeline te naselja određena prostornim planom županije kao i područja unutar zaštićenog obalnog pojasa. Granice obuhvata UPU prikazane su na kartografskom prikazu 3A »Uvjeti za korištenje, uređenje i zaštitu prostora - područja posebnih ograničenja u korištenju« u mjerilu 1:25000, te na kartogafskim prikazima broj 4« Građevinska područja u mjerilu 1:5000 Prostornog plana uređenja područja Grada Cresa (»Službene novine« Primorsko-goranske županije br. 32/02). Zahvat UPU Martinšćica obuhvaća građevinsko područje naselja (NA 11) zajedno sa zonom smještajnih kapaciteta T 1 7 ukupno 29 ha površine. Zahvat UPU Valun obuhvaća građevinsko područje naselja Valun (NA 14) zajedno sa zonom sportskog centra i postojećeg kampa ukupno 15,00 ha površine. Zahvat UPU Miholašćica obuhvaća građevinsko područje naselja Miholašćice (NA12) ukupno 7,35 ha. Urbanistički plan uređenja utvrđuje osnovne uvjete korištenja i namjene javnih i drugih površina za naselje, prometnu, odnosno uličnu i komunalnu mrežu te smjernice za oblikovanje, korištenje i uređenje prostora. Nadalje, urbanistički plan sadrži način i oblike korištenja i uređenja javnih i drugih prostora, način uređenja prometne, odnosno ulične i komunalne mreže. Rok izrade za UPU Martinšćicu i Miholašćicu predviđa se do kraja 2007. godine, a UPU Valun do kraja 2008. godine.

1.4. Izrada Urbanističkog plana uređenja poslovne zone u Orlecu

PUP (provedbeni urbanistički plan) Melin - I. faza
(»Službene novine« br. 11/86)

Realiziran. Nije potrebno usklađenje.

PUP Marina
(»Službene novine« br. 1/91)

Realiziran. Nije potrebno usklađenje.

PUP Merag
(»Službene novine« broj 5/89)

Realiziran. Nije potrebno usklađenje.

DPU (Detaljni plan uređenja)
Brajdi - I. faza
(»Službene novine« broj 24/96)

Djelomično realiziran. Provesti postupak usklađenja s Uredbom

DPU Volnik
(»Službene novine« broj 24/96)

Djelomično realiziran. Provesti postupak usklađenja s Uredbom

DPU Lungomare
(»Službene novine« broj 16/00, 5/01)

Realiziran. Nije potrebno usklađenje

DPU Ulika
(»Službene novine« broj 29/01)

Nije realiziran. Provesti postupak usklađenja s Uredbom

UPU Cres

Zaključena javna rasprava prijedloga plana. Prijedlog plana uskladiti sa Uredbom i ponoviti javnu raspravu.

DPU Kovačine

Utvrditi nacrt prijedloga plana usklađen sa UPU Cres i Uredbom

 (ad 1.4.) Zahvat plana obuhvaća neizgrađeni prostor od 1,95 ha. Granice zahvata UPU Orlec K1 3 prikazane su na kartografskom prikazu 3A »Uvjeti za korištenje, uređenje i zaštitu prostora-područja posebnih ograničenja u korištenju«, u mjerilu 1:25000, te na kartografskom prikazu - Građevinsko područje naselja Orlec u mjerilu 1:5000 Prostornog plana uređenja područja Grada Cresa. Površina poslovne zone smještena je rubno uz naselje Orlec uz prometnicu spoja naselja sa državnom cestom D100. Cilj izrade UPU poslovne zone Orlec (K1 3) stvaranje je preduvjeta za izgradnju sadržaja neophodnih za gospodarski razvoj naselja Orlec, a time i revitalizaciju naselja. Inicijativu za izradu plana dao je Mjesni odbor Orlec. Planom treba predvidjeti izgradnju manjih gospodarsko obrtničkih i poslovno - stambenih građevina sa uslužnim, servisnim, skladišnim i trgovačkim sadržajima. Rok izrade predviđa se do kraja 2006. godine.

1.5. Izrada Urbanističkog plana uređenja poslovne zone u Loznatima

(ad 1.5.) Zahvat plana obuhvaća neizgrađeni prostor od 0,86 ha. Granice zahvata UPU Loznati (K1 2) prikazane su na kartografskom prikazu 3A »Uvjeti za korištenje, uređenje i zaštitu prostora- područja posebnih ograničenja u korištenju«, u mjerilu 1:25000, te na kartografskom prikazu - Građevinsko područje naselja Loznati u mjerilu 1:5000 prostornog plana uređenja područja Grada Cresa. Planom poslovne zone Loznati treba predvidjeti mogućnost izgradnje manjih gospodarskih građevina sa proizvodnim, servisnim, skladišnim, trgovačkim i sličnim uslužnim sadržajima. Rok izrade predviđa se do kraja 2008. godine.

1.6. Stavljanje izvan snage PUP Martinšćica

1.7. Stavljanje izvan snage PUP Valun

1.8. Stavljanje izvan snage PUP Miholašćica

(ad. 1.6., 1.7. i 1.8.) Utvrđen vrlo nizak postotak realizacije što znači teška provodivost predmetnih planova. Odredbe za provođenje nisu usklađene sa Prostornim planom uređenja područja Grada Cresa te se planovi ne primjenjuju. Paralelno sa izradom UPU-a za navedena naselja provodit će se postupak stavljanja van snage postojećih provedbenih planova. Do izrade UPU-a za naselje Martinšćica, Valun i Miholaščica dopuštena je rekonstrukcija svih vrsta građevina, interpolacije unutar izgrađenog dijela građevinskog područja naselja, te izgradnja infrastrukturnih građevina temeljem odredbi prostornog plana.

2. Pribavljanje podataka i stručnih podloga za izradu dokumenata prostornog uređenja

Za pripremu i izradu prostornih planova potrebno je kontinuirano pribavljanje podataka koji sadrže elemente bitne za planiranje prostornog uređenja, odnosno uređenje, zaštitu i korištenje prostora.

2.1. Geodetske podloge

Uredbom o zaštitnom obalnom pojasu definirane su obveze izrade UPU-a za naselja u zaštitnom obalnom pojasu na topografsko katastarskim podlogama u mj. 1:2000.

U programu državne izmjere i katastra nekretninana za 2005. godinu, a uz sufinanciranje Državne geodetske uprave, primorsko goranske županije i jedinica lokalnih samouprava izradit će se digitalne ortofoto karte u boji u mjerilu 1:5000 (DOF 5) cijelog područja županije i digitalni ortofoto planovi u mjerilu 1:2000 (DOF 2) za područja u zaštitnom obalnom pojasu. Površina DOF 2 za područje Grada Cresa obuhvaća građevinska područja Martinšćice, Miholašćice, Valuna, Stivana i Orleca. Rok izrade planira se do jeseni 2005. godine.

3. Sadržaj dokumenata prostornog uređenja

Sadržaj prostornih planova određen je temeljem Pravilnika o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obaveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova (»Narodne novine« broj 106/98 i 39/04).

4. Način usvajanja dokumenata prostornog uređenja

Način usvajanja dokumenata prostornog uređenja propisan je Uredbom o javnoj raspravi u postupku donošenja prostornih planova (»Narodne novine« broj 101/98).

U izradi izmjena i dopuna donešenih prostornih planova, u svrhu usklađenja sa Uredbom, a radi dobivanja suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ne provodi se javna rasprava, osim u slučaju ako se takvim izmjenama i dopunama mijenjaju granice građevinskog područja.

II. PROGRAM UREĐENJA ZEMLJIŠTA

Uređenje građevinskog zemljišta podrazumijeva pripremu i opremanje zemljišta.

Uredbom i Prostornim planom propisano da se građevina može graditi na uređenom građevinskom zemljištu koje obuhvaća pristupni put, priključak na mrežu za opskrbu električnom energijom, a odvodnja otpadnih voda i opskrba vodom prema mjesnim prilikama i na osnovi posebnih uvjeta komunalnih i javnih poduzeća. Za površine ugostiteljsko-turističku namjenu propisuje se rješena vodoopskrba i odvodnja kao zatvoreni kanalizacijski sustav za pročišćavanjem ili priključak na kanalizacijsku mrežu kao i propisani broj parkirališnih mjesta.

1. Imovinsko pravne radnje

Imovinsko pravne radnje su pripremne radnje na uređenju zemljišta i obuhvaćaju radnje na identifikaciji parcela u prostoru, utvrđivanju stanja vlasničkih odnosa u zemljišnim knjigama, izrada i provedba parcelacionih elaborata u katastru zemljišta i zemljišnim knjigama, pokretanje postupaka izvlaštenja pri nadležnom uredu, ugovaranje otkupa nekretnina unutar zahvata plana te podnošenje prijedloga zemljišno knjižnom odjelu za uknjižbu prava vlasništva na nekretninama.

Pripremni radovi na uređenju zemljišta u sljedećem četverogodišnjem razdoblju u smislu imovinsko pravnih radnji obuhvaćaju rješavanje zemljišta:

1.1. Infrastrukturnih objekata - planiranih sabirnih prometnica, parkirališnih prostora i javnih površina - u zahvatu UPU Cres (predjel Brajdi, Melin, Dari, Volnik), prometnice u naselju Martinšćica (spoj obalne ceste sa Županijskom cestom).

1.2. Sportske dvorane sa pratećim sadržajima na predjelu Dari u Cresu

1.3. Autobusnog kolodvora u centru Cresa

1.4. Sanacije odlagališta otpada Pržić

2. Projektna dokumentacija

Pripremni radovi na uređenju zemljišta obuhvaćaju izradu projektne dokumentacije (idejno rješenje te glavni i izved

beni projekti) te ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. U sljedećem čeverogodišnjem razdoblju planira se izrada sljedeće projektne dokumentacije:

2.1. Izrada projektne dokumentacije uređenja i proširenja plaža na području naselja Cres od uvale Dražica do Stare Gavze sa uređenjem i proširenjem šetnice od kampa do Gavze,

2.2. Izrada idejnog urbanističkog rješenja šireg zahvata autobusnog stajališta u naselju Cres, a sukladno smjernicama iz UPU Cres sa i rekonstrukcijom priključne ceste autobusne stanice na državnu cestu D100;

2.3. Izrada projektne dokumentacije sportske dvorane na predjelu Dari u Cresu, a sukladno smjernicama iz UPU Cresa sa idejnim urbanističkim rješenjem šireg zahvata sportsko rekreacione zone predjela Dari u Cresu;

2.4. Izrada projektne dokumentacije višestambenog objekta na predjelu Brajdi u Cresu - obuhvaća izradu glavnog i izvedbenog projekta višestambenog objekta u neizgrađenom dijelu građevinskog područja na predjelu Brajdi u Cresu sa idejnim urbanističkim rješenjem šireg zahvata sa priključnom prometnicom, pješačkim stazama, parkiralištem te zelenim površinama i dječjim igralištem;

2.5. Izrada projektne dokumentacije rekonstrukcija postojećih prometnica i izgradnju novih prometnica te prateće infrastrukture u naselju Cres - neizgrađeni dio predjela Melin, a sukladno smjernicama iz UPU Cres sa definiranjem faza izgradnje infrastrukture;

2.6. Izrada projektne dokumentacije rekonstrukcije prometnica te proširenja prometne mreže zone Volnik sa pratećom infrastrukturom, a sukladno smjernicama iz UPU Cres;

2.7. Izrada integralnog projekta opločenja trgova i ulica u zaštićenog jezgri Cresa sa rješavanjem oborinske kanalizacije;

2.8. Izrada projektne dokumentacije sanacije i adaptacije komunalne palače i zgrade Giovanni Moise u Cresu te prenamjene za potrebe državnog arhiva i državne uprave.

2.9. Izrada projektne dokumentacije uređenja centra Martinšćice sa trgovačkim, uslužnim i sportskim sadržajima

2.10. Izrada projektne dokumentacije uređenja parkirališnog prostora u naselju Valun

3. Izgradnja objekata i uređaja komunalne infrastrukture

Opremanje zemljišta objektima i uređajima komunalne infrastrukture obuhvaća radove na izgradnji objekata i uređaja komunalne infrastrukture opskrbe pitkom vodom, odvodnje, izgradnje prometnica i javne rasvjete te uređenje javnih površina:

3.1. Opskrba pitkom vodom

1. Nastavak izgradnje i rekonstrukcije vodovodne mreže predjela Brajdi u Cresu

2. Nastavak izgradnje vodovodne mreže skladišno-servisne zone Volnik

3. Nastavak rekonstrukcije vodovodne mreže na Grabru

4. Rješavanje vodoopskrbe Tramuntane - izrada projektne dokumentacije

5. Rješavanje vodoopskrbe Grbin

3.2. Odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda

1. Nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava predjela Brajdi

2. Nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava skladišno- servisne zone Volnik

3. Nastavak izgradnje kanalizacijske mreže predjela Grabar

4. Nastavak izgradnje kanalizacijske mreže naselja Martinšćica

5. Nastavak izgradnje kanalizacijske mreže naselja Valun,

6. Rekonstrukcija kanalizacijske mreže turističke zone Zaglav

7. Gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Cres (izrada projektne dokumentacije i izvođenje te rekonstrukcija crpne stanice kod vile Kimen sa dodatnom izgradnjom mehaničke taložnice)

3.3. Javne površine

1. Uređenje - opločenje ulica u Cresu

2. Uređenje obalnog puta Lungomare u Cresu, (nastavak radova na opločenju, nabavi urbane opreme, hortikulturi),

3. Uređenje šetnice od AC Kovačine do Gavze,

4. Uređenje parkirališnog prostora, nogostupa i zelenih površina na predjelu Melin,

5. Uređenje obalne šetnice i pješačkih staza u Martinšćici i Miholašćici

6. Uređenje trga i javnih površina, parkirališnih prostora u Martinšćici, Valunu, Belom i Lubenicama.

3.4. Nerazvrstane ceste

1. Izgradnja prometnica na predjelu Volnik,

2. Izgradnja prometnica na predjelu Brajdi,

3. Izgradnja spoja predjela Melin na cestu za Gavzu,

4. Izgradnja prometnica u naselju Martinšćica - spoj obalne ceste sa županijskom cestom.

3.5. Javna rasvjeta

1. Izgradnja i rekonstrukcija JR na predjelu Brajdi u Cresu - nastavak,

2. Izgradnja i rekonstrukcija JR u skladišno-servisnoj zoni Volnik - nastavak radova,

3. Izgradnja JR uz dio prometnice LC58095-Ž5124-D100,

4. Izgradnja JR uz prometnicu Martinšćica - Slatina,

5. Izgradnja JR uz prometnicu Marinšćica - Zaglav,

6. Izgradnja JR Marina - Dražica u naselju Cres,

7. Izgradnja JR AC Kovačine - Gavza u Cresu,

8. Proširenje JR u naselju Porozine.

3.6. Odlaganje komunalnog otpada

1. Izrada Plana gospodarenja s otpadom,

2. Sanacija odlagališta otpada Pržić,

3. Sanacija divljih odlagališta na području Grada Cresa u skladu sa Planom sanacija.

III. FINANCIRANJE PROGRAMA

Izrada dokumenata prostornog uređenja, program uređenja zemljišta sa izgradnjom objekata i uređaja komunalne infrastrukture po ovom Programu može započeti temeljem odobrene pozicije u proračunu.

Iskaz financijskh sredstava, dinamika realizacije programa i izgradnje objekta i uređaja komunalne infrastrukture, kao i način osiguranja sredstava definirat će se Programom izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za svaku proračunsku godinu.

Sredstva za realizaciju Programa osiguravaju se iz sredstava komunalnog doprinosa, prodaje građevinskog zemljišta odnosno drugih stavaka proračuna Grada Cresa kao i drugih izvora (potpora, kredita i dr.).

IV. OBJAVA

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 350-01/05-1/2

Ur. broj: 2213/02-01-01-05-3

Cres, 21. srpnja 2005.

GRAD CRES
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik
mr. Nivio Toich, v.r.

O b r a z l o ž e nj e
uz prijedlog Izvješća o stanju u prostoru na području Grada Cresa i prijedloga Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru Grada Cresa za razdoblje
2005./2008. godine

Potreba praćenja stanja u prostoru i praćenja provedbe dokumenata prostornog uređenja, uključena je u odredbe članka 10. i 11. Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine«, broj 30/94, 68/98, 61/00, 32/02 i 100/04). Utvrđena je obveza predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave za izradom i usvajanjem Izvješća o stanju u prostoru i Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru kako bi osigurali osnovni preduvjet za kontinuirano oblikovanje dokumentacijske osnove o prostoru na svom području.

Sukladno Zakonu o prostornom uređenju Gradsko vijeće usvojilo je Izvješće o stanju u prostoru i Program mjera za unapređenje stanja u prostoru za razdoblje 2003./2004. godine (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 9/ 03 i 20/03).

Izvješće o stanju u prostoru analizira:

- ostvarenje programa mjera za unapređenje stanja u prostoru u prethodnom razdoblju kroz realizaciju izrade dokumenata prostornog uređenja te realizaciju programa uređenja zemljišta,

- pokrivenost područja Grada Cresa dokumentima prostornog uređenja,

- stanje postojećih dokumenata prostornog uređenja i

- daje smjernice za postupanje sa dokumentima prostornog uređenja.

Programom mjera za unapređenje stanja u prostoru definiraju se osnovni ciljevi i skup svih aktivnosti u četverogodišnjem razdoblju koje predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave i uprave cijeni potrebnim poduzeti radi zaštite posebnih vrijednosti i obilježja prostora, sanacije oštećenih područja prirodnih i kulturno povijesnih vrijednosti i unapređenja kvalitete života stanovništva.

Programom su obuhvaćene aktivnosti:

- izrade, izmjene i/ili dopune i stavljanje izvan snage pojedinih dokumenta prostornog uređenja;

- pribavljanje podataka i stručnih podloga za izradu dokumenata prostornog uređenja - pod tim se misli snimanje i izrada geodetsko-katastarskih podloga, izrada pojedinih studija i stručnih podloga;

- programa uređenja zemljišta - što podrazumjeva pripremu (imovinsko-pravne radnje na rješavanju zemljišta, izradu projektne dokumentacije i ishođenje građevinskih dozvola) te izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture u narednom četverogodišnjem razdoblju,

- način financiranja programa mjera za unapređenje stanja u prostoru.

Gradsko Poglavarstvo Grada Cresa je na sjednici 14. srpnja 2005. godine razmatralo Izvješće o stanju dokumentacije o prostoru Grada Cresa i Prijedlog Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru Grada Cresa za razdoblje 2005./ 2008. godine te se predlaže Gradskom vijeću Grada Cresa da usvoji Izvješće o stanju dokumentacije o prostoru Grada Cresa i Program mjera za unapređenje stanja u prostoru Grada Cresa za razdoblje 2005./2008. godine.

Cres, srpanj 2005.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=135&mjesto=10002&odluka=23
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr