SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXVI. - broj 35. Subota, 10. studenog 2018.
GRAD MALI LOŠINJ

98.

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« br. 330/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13 - pročišćeni tekst, 137/15 i 123/17), članka 11. st. 2. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (»Narodne novine« RH, br. 29/02, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/16), članka 66. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine« br. 30/15) i članka 47. Statuta Grada Malog Lošinja (»Službene novine« Primorsko - goranske županije broj 26/09, 32/09, 10/13, 24/17 i 9/18) i Projekcije Proračuna Grada Malog Lošinja za 2018. - 2020. godinu (Službene novine« Primorsko - goranske županije broj 38/2017) Gradonačelnica Grada Malog Lošinja dana 27. rujna 2018. godine, donosi

PROGRAM
mjera poticanja poduzetništva
na području Grada Malog Lošinja
za razdoblje 2018. - 2020. god.

I OPĆE ODREDBE

Članak 1.

1) Programom mjera poticanja poduzetništva u Gradu Malom Lošinju za razdoblje 2018. - 2020. god. (u daljnjem tekstu: Program) utvrđuje se cilj Programa, vrste potpora, uvjeti za dodjelu potpora, korisnici i nositelji provedbe mjera, te sredstva za realizaciju mjera.

2) Ciljevi ovog programa su: stvaranje pozitivne poduzetničke klime, povećanje broja poduzetnika, povećanje proizvodnje, povezivanje gospodarskih subjekata, smanjenje početnih financijskih izdataka poduzetnika kod pokretanja poslovanja, jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, ostvarivanje praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu, poticanje na korištenje sredstava iz EU fondova za projekte koji promiču gospodarski razvoj, poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja, poboljšanje uvjeta raspoloživosti financijskih resursa, razvoj poduzetničke infrastrukture i podizanje razine poduzetničke kulture.

3) Korisnici mjera iz ovog Programa mogu biti subjekti malog gospodarstva utvrđeni Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva («Narodne novine« RH, br. 29/02, 63/ 07, 53/12, 56/13 i 121/16) koji imaju registrirano sjedište na području Grada Malog Lošinja, izuzev trgovačkih društava kojima je Grad Mali Lošinj osnivač ili ima vlasnički udio u temeljnom kapitalu. Korisnici mjera iz ovog programa mogu biti i poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva, koja imaju sjedište odnosno prebivalište na području Grada Malog Lošinja.

4) Pravo prvenstva na potpore i subvencije imaju:

-poduzetnici kojima je prerađivačka djelatnost osnovna djelatnost - područje C u Odluci o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007 (NN RH br. 58/07 i 72/07)

-poduzetnici mlađi od 40 godina

-poduzetnici koji prijave programe i projekte koji su od interesa za Grad Mali Lošinj

5) Potpore iz ovog Programa smatraju se državnim potporama male vrijednosti i na njih se odnose sva pravila sadržana u Uredbi Komisije (EU) br. 1407/2013 od 18. prosinca 2013. o primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije - »de minimis« potpore (»SL EU L352, 24.12.2013, str. 1.«). Sukladno članku 1. Uredbe 1408/2013, ovaj se Program primjenjuje na potpore dodijeljene poduzetnicima koji se bave primarnom proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda , uz iznimku:

-Potpora čiji je iznos određen na temelju cijene ili količine proizvoda stavljenih na tržište,

-Potpora djelatnosti vezanima uz izvoz, to jest potpore koje su izravno vezane uz izvezene količine, potpora za osnivanje i upravljanje distribucijskom mrežom ili za neke druge tekuće troškove vezane uz izvoznu djelatnost,

-Potpora uvjetovanih korištenjem domaćih umjesto izvoznih proizvoda.

Sukladno članku 2. Uredbe1408/2013, »poljoprivredni proizvod« znači proizvod iz Priloga 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, uz iznimku proizvoda ribarstva i akvakulture obuhvaćenih Uredbom Vijeća (EZ) br. 104/ 2000.

6) Korisnik potpore mora imati najmanje jednog (1) zaposlenog na neodređeno vrijeme (vlasnik/ca ili jedan zaposleni). Korisnik potpore koji je u sustavu PDV-a ne ostvaruje pravo na PDV kao prihvatljiv trošak za potpore iz ovog Programa.

II PODRUČJA PROGRAMA

Članak 2.

Ovim Programom obuhvaćena su sljedeća područja poticanja razvoja malog gospodarstva:

A. Bespovratne potpore i subvencije za razvoj malog gospodarstva

B. Sufinanciranje kamata poduzetničkih kredita

A.BESPOVRATNE POTPORE I SUBVENCIJE ZA RAZVOJ MALOG GOSPODARSTVA

Grad Mali Lošinj će u cilju poticanja razvoja malog gospodarstva davati potpore kroz sljedeće mjere:

1.Potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima

2.Potpore za zapošljavanje

3.Potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata

4.Potpore jačanju poduzetničkih kompetencija i konkurentnosti na tržištu

5.Potpore za jačanje promotivnih aktivnosti

6.Potpore za nabavu strojeva i opreme

7.Potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja

8.Potpore poljoprivredi

III KRITERIJI DODJELE POTPORA

Članak 3.

MJERA 1. - POTPORE NOVOOSNOVANIM TVRTKAMA/OBRTIMA

(1) Grad Mali Lošinj dodjeljuje bespovratne potpore poduzetnicima - početnicima koji su upisani u obrtni registar ili registar trgovačkog suda nakon 01. siječnja godine koja prethodi godini u kojoj se podnosi prijava, i to za sljedeće namjene:

1.Izrada poslovnih planova/investicijskih programa,

2.Nabava informatičke opreme i programskih aplikacija za početak poslovanja,

3.Izrada web stranice i izrada promotivnog materijala

4.Stručno osposobljavanje djelatnika

5.Bankarske usluge za obradu kredita

6.Ishođenje dokumentacije potrebne za otvaranje obrta ili trgovačkog društva, te podnošenje zahtjeva za kredit (troškovi javnog bilježnika, procjena nekretnina, obrasci boniteta, sudski vještaci, projektna dokumentacija, studije utjecaja na okoliš, razne dozvole i sl.)

7.Uređenje poslovnog prostora za osnovnu djelatnost obrta ili trgovačkog društva (građevinski, instalacijski radovi i radovi unutarnjeg uređenja)

8.Nabava opreme, strojeva, te alata za rad.

(2) Potpora može iznositi 50% prihvatljivih dokumentiranih troškova, a najviše ukupno 5.000,00 kn za namjene pod brojem 1. - 6., a za namjene pod brojem 7. i 8. najviše do 10.000,00 kn ukupno.

(3) Kroz ovu mjeru ne financira se uplata temeljnog kapitala trgovačkog društva, kupovina automobila, kao niti novoosnovani subjekt osnovan od strane drugih profitnih ili neprofitnih organizacija.

(4) Pojedinom korisniku potpora se može dodijeliti samo jednom tijekom proračunske godine.

(5) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) potpora može iznositi 70% prihvatljivih troškova, a najviše ukupno 17.000,00 kn.

(6) Korisnici koji ostvare potporu iz ove mjere moraju poslovati najmanje godinu dana od dana dodjele potpore, u protivnom, cjelokupan iznos potpore mora biti vraćen na račun Grada Malog Lošinja.

Članak 4.

MJERA 2. - POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE

(1) Grad Mali Lošinj dodjeljuje bespovratne potpore poduzetnicima koji su u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi prijava zaposlili novog radnika i koji se kod istog poslodavca nalazi u neprekidnom radnom odnosu do dana podnošenja prijave, u trajanju od najmanje šest (6) mjeseci.

(2) Poslodavac ima pravo zatražiti bespovratna sredstva za najviše dvije (2) novozaposlene osobe. Za istu osobu poslodavac ne može ostvariti potporu u više navrata. Tražitelj potpore mora dostaviti potvrdu HZZ da ne ostvaruje potporu za zapošljavanje temeljem Mjera za poticanje zapošljavanja koje provodi HZZ.

(3) Potpora će se isplatiti jednokratno, i to za svaku novozaposlenu osobu, kako slijedi:

-za zapošljavanje u tradicijskim i deficitarnim zanimanjima - 4.000,00 kn

-za zapošljavanje u proizvodnim djelatnostima - 3.000,00 kn

(4) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) potpora za svaku novozaposlenu osobu isplatiti će se jednokratno u iznosu od 5.000,00 kn.

Članak 5.

MJERA 3. - POTPORE ZA FINANCIRANJE PRIPREME I KANDIDIRANJE EU PROJEKATA

(1) Grad Mali Lošinj sufinancirat će troškove izrade pripremne dokumentacije za prijavu na natječaje fondova EU, a koji nisu prihvatljivi za sufinanciranje od strane fondova EU:

1.Troškove izrade poslovnog plana/investicijske studije

2.Troškove izrade elaborata zaštite okoliša

3.Troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije (arhitektonski elaborati, tehnološki projekti, geodetski elaborati, procjene opasnosti i sl.)

4.Troškove konzultantskih usluga za pripremu natječajne dokumentacije.

(2) Korisnici potpore mogu biti fizičke i pravne osobe sa sjedištem na području Grada Malog Lošinja, a projekt (investicija) mora se provoditi na području Grada Malog Lošinja.

(3) Korisnik može ostvariti potporu samo za jedan projekt koji mora biti kandidiran u godini u kojoj se podnosi prijava, a račun za izvršene usluge mora biti izdan do kraja tekuće godine.

(4) Naknada troškova isplaćuje se po odobrenom zahtjevu temeljem računa ili predračuna, i to jednokratno u visini 50% prihvatljivih troškova, a maksimalno 5.000,00 kn po korisniku.

(5) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) potpora može iznositi 70% prihvatljivih troškova, a najviše ukupno 7.000,00 kn.

Članak 6.

MJERA 4. - POTPORE JAČANJU PODUZETNIČKIH KOMPETENCIJA I KONKURENTNOSTI NA TRŽIŠTU

(1) Grad Mali Lošinj dodjeljuje bespovratne potpore za unaprjeđenje poduzetničkih znanja i vještina radi stvaranja preduvjeta za održavanje i razvoj poslovanja poduzetnika, te postizanja konkurentnosti na tržištu.

(2) Potpore se dodjeljuju za troškove uvođenja i implementacije sustava upravljanja kvalitetom i okolišem, certificiranja sukladnosti vlastitih proizvoda prema hrvatskim i europskim normama i smjernicama, troškove stjecanja prava uporabe znaka »Hrvatska kvaliteta«, »Izvorno hrvatsko« i drugih znakova kvalitete; za troškove edukacija, seminara i tečajeva koji doprinose unaprjeđenju poslovanja i većoj konkurentnosti na tržištu; za troškove polaganja majstorskih ispita, ispita o stručnoj osposobljenosti ili drugih stručnih ispita koji su neophodni za obavljanje djelatnosti tražitelja potpore ili njegovih zaposlenika.

(3) Za dodjelu ove potpore prihvatljivi su i troškovi koji su nastali nakon 01. siječnja godine koja prethodi godini u kojoj se podnosi prijava.

(4) Prihvatljivi troškovi su troškovi konzultantskih usluga, edukacija i ishođenja certifikata.

(5) Najviši iznos bespovratne potpore za namjene iz ove mjere iznosi 50% troškova, a najviše 2.000,00 kn po korisniku.

(6) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) potpora može iznositi 70% prihvatljivih troškova, a najviše ukupno 3.000,00 kn.

Članak 7.

MJERA 5. - POTPORE ZA JAČANJE PROMOTIVNIH AKTIVNOSTI

(1) Grad Mali Lošinj dodjeljuje bespovratne potpore za jačanje promotivnih aktivnosti poduzetnika, i to za troškove izrade promotivnih materijala i nastup na sajmovima.

(2) Prihvatljivi troškovi su troškovi dizajna i izrade web stranica, logotipa, ambalaže, brošura, prospekata, kataloga i sl., te kotizacije za sajam.

(3) Potpora se odobrava u iznosu od 50% obračunatih troškova, a najviše do 2.000,00 kn po korisniku.

(4) Za dodjelu ove potpore prihvatljivi su i troškovi koji su nastali nakon 01. siječnja godine koja prethodi godini u kojoj se podnosi prijava.

(5) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) potpora može iznositi 70% prihvatljivih troškova, a najviše ukupno 3.000,00 kn.

Članak 8.

MJERA 6. - POTPORE ZA NABAVU STROJEVA I OPREME

(1) Grad Mali Lošinj dodjeljuje bespovratne potpore za troškove nabave jednog komada opreme s pripadajućim dodacima i priključcima koja služi za obavljanje osnovne djelatnosti za koju je poslovni subjekt registriran.

(2) Potpora se ne može koristiti za kupovinu rabljene opreme.

(3) Potpora može iznositi maksimalno 50% vrijednosti prihvatljivih troškova. Najviši iznos pojedinačne potpore koji može biti dodijeljen jednom korisniku iznosi 10.000,00 kn.

(4) Za dodjelu ove potpore prihvatljivi su i troškovi koji su nastali nakon 01. siječnja godine koja prethodi godini u kojoj se podnosi prijava.

(5) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) potpora može iznositi 70% prihvatljivih troškova, a najviše ukupno 7.000,00 kn.

Članak 9.

MJERA 7. - POTPORE ZA OČUVANJE I RAZVOJ TRADICIJSKIH I DEFICITARNIH OBRTNIČKIH ZANIMANJA

(1) Potpora se dodjeljuje za očuvanje i daljnji razvoj manje dohodovnih tradicijskih i deficitarnih obrtničkih djelatnosti.

(2) Korisnici mogu biti tradicijski i deficitarni obrti i trgovačka društva čija je osnovna djelatnost sljedeća: bravar, dimnjačar, krojač, postolar, tapetar, tokar i urar.

(3) Potpora će se odobriti u mjesečnom neto iznosu od 500,00 kn za razdoblje od jedne (1) godine od dana dodjele potpore.

(4) Ako se sjedište poduzetnika nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) odobrit će se potpora u mjesečnom iznosu od 1.200,00 kn.

Članak 10.

MJERA 8. - SUBVENCIONIRANJE POLJOPRIVREDE

Za provedbu ove mjere Grad Mali Lošinj dodjeljuje bespovratne potpore za poljoprivredu kroz sljedeće podmjere:

PODMJERA 8.1. - POTICANJE OVČARSTVA

Korisnici sredstava potpore su poljoprivredna gospodarstva upisana u Jedinstveni registar domaćih životinja pri Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji.

Potpora se odobrava za subvencioniranje kupnje uzgojno valjanih grla u cilju očuvanja i povećanja stočnog fonda, nabave stočne hrane, čišćenje i ograđivanje pašnjaka odnosno nabave električnog pastira, veterinarske usluge te obnovu zapuštenih lokvi.

PODMJERA 8.2. - POTICANJE MASLINARSTVA, VOĆARSTVA, VINOGRADARSTVA I UZGOJA

LJEKOVITOG BILJA

Korisnici sredstava potpore su poljoprivredna gospodarstva s područja Grada Malog Lošinja koja u ARKOD sustavu imaju evidentirane poljoprivredne površine.

Potpora se odobrava za subvencioniranje nabave deklariranog sadnog materijala, gnojiva, zaštitnih sredstava te podizanje novih i obnovu višegodišnjih nasada.

PODMJERA 8.3. - POTICANJE PČELARSTVA

Korisnici sredstava potpore su poljoprivredna gospodarstva s područja Grada Malog Lošinja upisana u Evidenciju pčelara i pčelinjaka Hrvatskog pčelarskog saveza.

Potpora se odobrava za subvencioniranje nabave pčela i matica, košnica i pčelarske opreme.

PODMJERA 8.4. - POTICANJE NAVODNJAVANJA

Korisnici sredstava potpore su poljoprivredna gospodarstva s područja Grada Malog Lošinja koja u ARKOD sustavu imaju evidentirane poljoprivredne površine.

Potpora se odobrava za subvencioniranje kupnje i postavljanje opreme i uređaja za navodnjavanje, izgradnje akumulacije i bušotina.

PODMJERA 8.5. - POTICANJE EKOLOŠKE POLJOPRIVREDE

Korisnici sredstava potpore su poljoprivredna gospodarstva s područja Grada Malog Lošinja upisana u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji.

Potpora se odobrava za subvencioniranje troškova stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja sukladnosti u ekološkoj proizvodnji te nabavu ekoloških gnojiva i sredstava za zaštitu bilja.

PODMJERA 8.6. - POTICANJE NABAVE POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE

Korisnici sredstava potpore su poljoprivredna gospodarstva s područja Grada Malog Lošinja.

Potpora se odobrava za subvencioniranje nabave poljoprivredne mehanizacije, strojeva i alata.

Potpora za podmjeru 9.1. - poticanje ovčarstva može iznositi po korisniku maksimalno 50% vrijednosti prihvatljivih troškova, a najviše do 10.000,00 kn godišnje, dok za ostale podmjere potpora po korisniku može iznositi maksimalno 50% vrijednosti prihvatljivih troškova, a najviše do 5.000,00 kn godišnje.

Ako se sjedište poljoprivrednog gospodarstva nalazi na nekom od malih otoka na području Grada Malog Lošinja (Ilovik, Susak, Male i Velike Srakane i Unije) potpora može iznositi 70% prihvatljivih troškova, a najviše ukupno 12.000,00 kn za podmjeru poticanje ovčarstva, odnosno 6.000,00 kn za sve ostale podmjere.

Članak 11.

B. SUFINANCIRANJE KAMATA NA PODUZETNIČKE KREDITE

(1) Grad Mali Lošinj sufinancira kamatu na poduzetničke kredite u visini od 2% sukladno sporazumima o poslovnoj suradnji s poslovnim bankama.

IV. POSTUPAK DODJELE POTPORA

Članak 12.

(1) Bespovratne novčane potpore koje su predmet ovog Programa dodjeljuju se na temelju provedenog postupka i kriterija propisanih ovim Programom.

(2) Zahtjevi za potpore dostavljaju se na propisanom obrascu uz pripadajuću dokumentaciju, a rješavaju se prema redoslijedu zaprimanja i do iskorištenja sredstava planiranih u proračunu Grada Malog Lošinja za tekuću godinu.

(3) Nepotpuni zahtjevi neće se razmatrati.

(4) Korisnik u jednoj proračunskoj godini može ostvariti potporu po maksimalno 2 (dvije) mjere , u maksimalnom iznosu od 20.000,00 kn.

(5) Bespovratne potpore dodjeljuju se na temelju Javnog poziva koji raspisuje Gradonačelnik. Javni poziv objavljuje se na web stranici Grada Malog Lošinja, a obavijest o objavljenom pozivu na Radio Lošinju - radio Jadranka.

(6) Javni poziv sadrži:

1. Naziv tijela koje objavljuje poziv,

2. Predmet javnog poziva,

3. Opće uvjete i kriterije za dodjelu potpore,

4. Popis potrebne dokumentacije

5. Naziv i adresu tijela kojem se podnose zahtjevi

6. Vrijeme trajanja javnog poziva

7. Podatke o informacijama

(7) Za provedbu ovog Programa zadužen je Jedinstveni upravni odjel Grada Malog Lošinja, Odsjek za turizam, gospodarstvo i poljoprivredu, a postupak dodjele potpora provodi Povjerenstvo za potpore na području Grada Malog Lošinja koje imenuje Gradonačelnik.

(8) Odluku o dodjeli potpore donosi Gradonačelnik na prijedlog Povjerenstva.

(9) Jedinstveni upravni odjel Grada Malog Lošinja, Odsjek za turizam, gospodarstvo i poljoprivredu vodi evidenciju dodijeljenih potpora po korisnicima, vrstama potpora i namjenama za koje su odobrene potpore. O dodijeljenim potporama male vrijednosti izvješćuje Ministarstvo financija sukladno Zakonu o državnim potporama (»Narodne novine« br. 47/14 i 69/17) i Pravilnika o dostavi prijedloga državnih potpora, podataka o državnim potporama i potporama male vrijednosti te registru državnih potpora i potpora male vrijednosti (»Narodne novine« br. 121/16), a također i Ministarstvo poljoprivrede.

(10) Pravo na potporu ne može ostvariti pravna ili fizička osoba koja prema Gradu Malom Lošinju ima dospjelih, a nepodmirenih obveza i obveza po osnovi javnih davanja, privredni subjekti nad kojima je otvoren stečajni postupak ili predstečajna nagodba, te privredni subjekti koji se nalaze u postupku likvidacije.

(11) Pravo na potporu ne može ostvariti fizička osoba koja je zaposlenik Grada Malog Lošinja ili

član Povjerenstva za dodjelu potpora, niti osoba koja živi u zajedničkom kućanstvu sa zaposlenikom Grada Malog Lošinja ili članom Povjerenstva. Isto pravilo primjenjuje se i na vlasnika, odnosno direktora pravne osobe.

(12) Podnositelj zahtjeva nema pravo na potporu ukoliko je za istu namjenu primio potporu iz drugih izvora.

(13) Svaki poduzetnik kojem se odobri potpora u skladu s Javnim pozivom postaje primatelj potpore male vrijednosti, te je u obvezi prilikom predaje zahtjeva predati ispunjen, potpisan i ovjeren obrazac pod nazivom Izjava o korištenim državnim potporama male vrijednosti.

Članak 13.

(1) Korisnici potpora uz obrazac zahtjeva prilažu sljedeće:

1.Presliku osobne iskaznice

2.Presliku rješenja o upisu u sudski registar za pravne osobe

3.Presliku rješenja o upisu u obrtni registar za fizičke osobe

4.Presliku rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava za OPG-e

5.Uvjerenje Grada Malog Lošinja o nepostojanju dugovanja prema istom

6.Potvrdu porezne uprave o nepostojanju dugovanja po osnovi javnih davanja

7.Izjavu o dodijeljenim potporama tijekom tri fiskalne godine

8.Presliku žiro-računa s pripadajućim IBAN-om

9.Druge dokumente propisane Javnim pozivom

(2) Obrasci zahtjeva bit će dostupni uz objavljene Javne pozive na web-stranici Grada Malog Lošinja, www.malilosinj.hr, ili se mogu podignuti u Odsjeku za turizam, gospodarstvo i poljoprivredu (Višnja Morić - visnja.moric@mali- losinj.hr; Mirta Lozančić - www.mirta.lozancic@mali- losinj.hr).

V KONTROLA NAMJENSKOG UTROŠKA SREDSTAVA POTPORE

Članak 14.

(1) Korisnik potpore dužan je omogućiti davatelju potpore kontrolu namjenskog utroška dobivene potpore.

(2) Ukoliko poduzetnik u skladu s Javnim pozivom ostvari pravo na potporu na temelju dostavljene neistinite dokumentacije, ili se utvrdi da je za istu namjenu primio potporu iz drugih izvora, ili se utvrdi da sredstva potpore nisu namjenski utrošena, korisnik potpore dužan je dobivena sredstva uvećana za zakonsku zateznu kamatu koja se obračunava od dana primitka potpore vratiti u proračun Grada Malog Lošinja, te se sljedećih pet (5) godina isključuje iz svih programa subvencioniranja Grada Malog Lošinja.

VI POTPORE MALE VRIJEDNOSTI SUKLADNO UREDBI KOMISIJE (EZ) br. 1407/2013 I UREDBI KOMISIJE (EZ) br. 1408/2013

Članak 15.

(1) Potpore koje se dodjeljuju po ovom Programu, osim poljoprivrednog sektora, smatraju se državnim potporama male vrijednosti i na njih se odnose pravila sadržana u uredbi Komisije (EU) br. 1407/2013 od 18. prosinca 2013. o primjeni članaka 107. i 108. ugovora o funkcioniranju Europske unije - »de minimis« potpore (»SL EU L352, 24.12.2013., str. 1.«).

(2) Potpore koje se dodjeljuju po ovom Programu a koje se odnose na poljoprivredni sektor smatraju se državnim potporama male vrijednosti i na njih se odnose pravila sadržana u uredbi Komisije (EU) br. 1408/2013 od 18. prosinca 2013. o primjeni članaka 107. i 108. ugovora o funkcioniranju Europske unije - »de minimis« potpore (»SL EU L352, 24.12.2013., str. 1.«).

VII IZVOR SREDSTAVA ZA DODJELU POTPORA

Članak 16.

(1) Sredstva za dodjelu potpora male vrijednosti u razdoblju od 2018. do 2020. godine će se osiguravati u proračunu Grada Malog Lošinja.

VIII PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA

Članak 17.

(1) Sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (»Narodne novine« RH, br. 25/13 i 85/15), Grad Mali Lošinj, kao tijelo javne ovlasti obavezno je, radi upoznavanja javnosti, omogućiti pristup informacijama o svom radu pravodobnom objavom na internetskim stranicama ili u javnom glasilu.

(2) Slijedom navedenog, smatrat će se da je poduzetnik, podnošenjem Zahtjeva za potporu koji sadrži njegove osobne podatke, dao privolu za njihovo prikupljanje, obradu i korištenje istih javnom objavom, a u svrhu radi koje su prikupljeni.

IX ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 18.

(1) Sukladno članku 3. Uredbe 1407/2013 ukupan iznos potpora male vrijednosti koji je dodijeljen jednom poduzetniku ne smije prijeći iznos od 200.000,00 EUR-a tijekom razdoblja od tri fiskalne godine, te se ta gornja granica primjenjuje bez obzira na oblik i svrhu potpore.

(2) Sukladno članku 3. Uredbe 1408/2013 (sektor poljoprivrede) ukupan iznos potpora male vrijednosti koji je dodijeljen jednom poduzetniku ne smije prijeći iznos od 15.000,00 EUR-a tijekom razdoblja od tri fiskalne godine, te se ta gornja granica primjenjuje bez obzira na oblik i svrhu potpore.

(3) Slijedom prethodnog stavka, podnositelj zahtjeva nema pravo na potporu za koju je podnio zahtjev ukoliko ukupne potpore dodijeljene podnositelju zahtjeva tijekom razdoblja od tri fiskalne godine prelaze iznos utvrđen člankom 3. Uredbe de minimis, bez obzira na izvor javnih sredstava i program po kojem je potpora dodijeljena.

(4) Sukladno članku 6. Uredbe 1407/2013 i Uredbe 1408/ 2013, podnositelj zahtjeva mora svom zahtjevu priložiti izjavu o iznosima dodijeljenih potpora male vrijednosti iz drugih izvora tijekom prethodne dvije fiskalne godine i u tekućoj godini.

Članak 19.

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

KLASA: 302-01/18-01/03

UR.BROJ: 2213/01-01-18-1

Mali Lošinj, 27. rujna 2018.

GRAD MALI LOŠINJ
Gradonačelnica:
Ana Kučić, mag.oec., v.r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=1080&mjesto=10005&odluka=98
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr