SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXV. - broj 40. Četvrtak, 28. prosinca 2017.
OPĆINA MRKOPALJ

28.

Na temelju članka 18. stavka 1. Zakona o grobljima (NN br 19/98, 50/12) te članka 29. Statuta Općine Mrkopalj (Službene novine Primorsko-goranske županije br. 24/09, 34/09-ispr.,13/13, 19/13) Općinsko vijeće Općine Mrkopalj na sjednici održanoj 19. prosinca 2017. godine donosi

ODLUKU
o grobljima

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se mjerila i način dodjeljivanja i ustupanja grobnih mjesta na korištenje, uvjeti i mjerila za plaćanje naknade kod dodjele grobnog mjesta i godišnje naknade za korištenje grobnog mjesta, vremenski razmaci ukopa u popunjena grobna mjesta i način ukopa nepoznatih osoba,održavanje groblja i uklanjanje otpada, uvjeti upravljanja grobljem od strane pravne osobe koja upravlja grobljem.

Članak 2.

Groblja na području općine Mrkopalj komunalni su objekti u vlasništvu općine Mrkopalj.

Grobljima na području Općine Mrkopalj upravlja Komunalno društvo Mrzle drage d.o.o. Mrkopalj (u daljnjem tekstu: Uprava groblja).

Upravljanje grobljem razumijeva dodjelu grobnih mjesta ,uređenje,održavanje i rekonstrukciju groblja.

Članak 3.

Uprava groblja, daje grobno mjesto na korištenje na neodređeno vrijeme uz naknadu te o tome donosi rješenje.

Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka može se izjaviti žalba Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Mrkopalj.

Za korištenje grobnog mjesta korisnik plaća godišnju grobnu naknadu.

Naknadu iz stavka 3. ovog članka korisnik grobnog mjesta plaća po uplatnici koju ispostavlja Uprava groblja.

Članak 4.

Visinu naknade kod dodjele grobnog mjesta na korištenje i godišnju grobnu naknadu za korištenje grobnog mjesta utvrđuje Uprava groblja uz suglasnost Općinskog vijeća Općine Mrkopalj.

Članak 5.

Pravo ukopa uz korisnika grobnog mjesta imaju i članovi njegove obitelji.

Korisnik grobnog mjesta može dopustiti privremeni ukop i drugim osobama.

Nakon smrti korisnika grobnog mjesta korištenje grobnog mjesta stječu njegovi nasljednici.

Nasljednici su dužni pravomoćno rješenje o nasljeđivanju dostaviti Upravi groblja radi upisa nasljednika u grobni očevidnik.

Korisnik može ustupiti korištenje grobnog mjesta ugovorom trećim osobama. Ugovor o ustupanju tog korištenja mora se dostaviti Upravi groblja radi upisa novoga korisnika u grobni očevidnik.

Oprema i uređaj groba izgrađeni na grobnom mjestu smatraju se nekretninom pa, stoga ako se uz ustupanje grobnog mjesta prodaje ili na drugi način prenosi vlasništvo opreme odnosno uređaja groba novi korisnik grobnog mjesta dužan je uz ugovor o ustupanju upravi groblja priložiti i dokaz o uplaćenom porezu na promet te nekretnine.

Uprava groblja će obustaviti ukope u grobno mjesto u slučaju spora o pravu ukopa,odnosno korištenju grobnog mjesta dok spor ne bude riješen.

Članak 6.

Grobno mjesto za koje godišnja grobna naknada nije plaćena 10 godina smatra se napuštenim i može se ponovo dodijeliti na korištenje, ali tek nakon proteka 15 godina od posljednjeg ukopa u grob,odnosno nakon proteka 30 godina od ukopa u grobnicu,sukladno zakonu kojim se uređuju groblja

Protekom roka od 30 dana od dana ostvarenja uvjeta za proglašenje grobnog mjesta napuštenim sukladno zakonu kojim se uređuju groblja, Uprava groblja će u javnom glasili m na oglasnim pločama i na web stranici Uprave groblja objaviti poziv upućen prijašnjem korisniku grobnog mjesta za preuzimanje opreme i uređaja grobnog mjesta u roku od 90 dana od dana objave poziva.

Preuzimanje opreme i uređaja grobnog mjesta iz stavka 1. ovoga članka moguće je pod uvjetom prethodnog podmirenja dužnog iznosa godišnje grobne naknade sa zakon ski zateznim kamatama jer će se u protivnom smatrati da je riječ o napuštenoj imovini s kojom Uprava groblja može slobodno raspolagati.

Uprava groblja dužna je prije dodjele grobnog mjesta ,odnosno grobnice drugom korisniku premjestiti ostatke preminulih iz napuštenog groba u zajedničku grobnicu izgrađenu za tu namjenu.

Članak 7.

Nepoznate osobe ukopati će se na groblju na način uobičajen mjesnim prilikama,osiguravajući pri tome pristupne podatke o nepoznatoj osobi (dob, spol, dan smrti) na odgovarajući način.

Ukop nepoznatih osoba izvršiti će se na dijelu groblja koji odredi Uprava groblja.

Članak 8.

U popunjena grobna mjesta može se odobriti ukop nakon proteka petnaest godina od posljednjeg ukopa u grob.

Članak 9.

Uprava groblja vodi brigu o održavanju groblja i uklanjanju otpada s groblja na temelju godišnjeg programa kojeg donosi Općinsko vijeće Općine Mrkopalj.

Članak 10.

Groblje mora biti ograđeno te održavano tako da uvijek bude čisto i uredno.

Prateći objekti na groblju moraju se držati u urednom i ispravnom stanju.

Članak 11.

Korisnici grobnih mjesta dužni su grobna mjesta koja koriste uređivati na primjeren način ,te održavati red i čistoću na način da se ne oštete susjedna grobna mjesta.

Članak 12.

Uprava groblja može pozvati korisnika grobnog mjesta ako oštećeni i dotrajali nadgrobni spomenik predstavlja opasnost od rušenja i oštećenja drugih grobova.

Ako unatoč pozivu korisnik ne uradi i sanira grobno mjesto,uprava groblja će to učiniti na trošak korisnika.

Članak 13.

Uprava groblja dužna je na prikladnom mjestu osigurati prostor za odlaganje otpada.

Članak 14.

Radovi na uređenju i izgradnji grobova na groblju mogu se obavljati samo nakon prethodne prijave i uz suglasnost Uprave groblja i plaćanja troškova koja će ista imati u svezi s tim.

Uprava groblja zabraniti će rad na određenom objektu onom izvođaču radova koji započne sa radom bez prethodne prijave i davanja osiguranja za namirenje troškova iz prethodnog stavka.

Građani su dužni pridržavati se pravila o ponašanju na groblju koja propisuje Uprava groblja.

Članak 15.

Uprava groblja dužna je voditi grobni očevidnik o ukopu svih umrlih osoba na području općine.

Sastavni dio grobnog očevidnika iz stavka 1. ovog članka je položajni plan grobnih mjesta i grobnica.

Uprava groblja dužna je voditi i registar umrlih osoba po prezimenu,imenu i imenu oca te OIB-građana umrle osobe s naznakom gdje je ukopana.

Članak 16.

Osoba koja smatra da je korisnik groba, a nije upisana u grobni očevidnik može zatražiti upis na temelju valjane pravne osnove.

Članak 17.

Nadzor nad primjenom ove Odluke obavlja komunalni reda .

Članak 18.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

-građanin koji se ne pridržava pravila o ponašanju na groblju utvrđenih aktom Uprave groblja (članak 14. stavak 3. Odluke).

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja se ne pridržava odredbe članka 14. stavka 1. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kn kaznit će se za prekršaj fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koja se ne pridržava odredbe članka 14. stavka 1. ove Odluke.

Članak 19.

Uprava groblja je dužna u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke uskladiti svoje poslovanje s odredbama ove Odluke.

Uprava groblja dužna je u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke donijeti akt o pravilima ponašanja na groblju i isti izložiti na vidljivom mjestu.

Članak 20.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o grobljima (Službene novine Primorsko-goranske županije br. 36/12).

Članak 21.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana po objavi u Službenim novinama Primorsko-goranske županije.

Klasa:021-05/17-01/01

Urbroj:2112-05-01-17-34

Mrkopalj, 19. prosinca 2017.

OPĆINSKO VIJEĆE MRKOPALJ

Predsjednik
Zvonko Matković, v.r.

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=1042&mjesto=51315&odluka=28
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr