SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIII. - broj 8. Petak, 8. travnja 2005.
OPĆINA FUŽINE
6

4.

Na temelju odredbe članka 2., 4. i 29. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, pročišćen tekst - 26/03, 82/04 i 178/04), članka 10. Zakona o otpadu (»Narodne novine« broj 34/95), te članka 35. Statuta Općine Fužine (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 28/01, 9/02), Općinsko vijeće Općine Fužine, na sjednici održanoj 31. ožujka 2005. godine, donijelo je

ODLUKU
o skupljanju, odvozu i odlaganju komunalnog otpada

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se Odlukom uređuje skupljanje i odvoz otpada, obrađivanje i trajno odlaganje komunalnog otpada na uređeno odlagalište, nadzor, mjere za provođenje i kaznene odredbe.

Članak 2.

Na području Općine Fužine fizičke i pravne osobe obvezne su koristiti usluge skupljanja i odvoza komunalnog otpada te poštivati odredbe ove Odluke i drugih propisa koji uređuju ove odnose.

Članak 3.

Osnovni ciljevi postupanja s otpadom su izbjegavanje i smanjivanje nastajanje otpada i smanjivanje opasnih svojstava otpada čiji nastanak se ne može spriječiti: sprečavanje nenadziranog postupanja s otpadom, iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe i njegovo obrađivanje prije odlaganja, odlaganje otpada na odlagališta, saniranje otpadom onečišćenih površina.

Članak 4.

S otpadom se mora postupati na način da se izbjegne opasnost za ljudsko zdravlje: opasnost za biljni i životinjski svijet, onečišćavanje okoliša (voda, mora, tla, zraka) iznad propisanih graničnih vrijednosti, nekontrolirano odlaganje i spaljivanje, nastajanje eksplozije ili požara, stvaranje buke i neugodnih mirisa, pojavljivanje i razmnožavanje štetnih životinja ili biljaka te razvoj patogenih mikroorganizama, narušavanje javnog reda i mira.

Članak 5.

Komunalne usluge iz članka 1. ove Odluke obavlja koncesionar (u daljnjem tekstu: isporučitelj usluga).

Isporučitelj usluga dužan je trajno, kvalitetno i pravovremeno obavljati komunalne djelatnosti, osigurati održavanje komunalnih objekata i uređaja u stanju funkcionalne sposobnosti, te poduzimati mjere za očuvanje i zaštitu okoliša.

II. VRSTE, SKUPLJANJE I ODVOZ OTPADA I VRSTE OTPADA

Članak 6.

Otpadom se smatraju tvari i predmeti koje je pravna ili fizička osoba odbacila ili odložila, namjerava ih ili mora odložiti.

Članak 7.

Otpad se razvrstava sukladno odredbama Pravilnika o vrstama otpada, ovisno o svojstvima i mjestu nastanka na:

1. komunalni otpad

1.1. otpad iz kućanstva,

1.2. otpad s javnih površina,

1.3. krupni kućni otpad,

2. tehnološki otpad

3. opasni otpad

4. inertni otpad.

Članak 8.

Komunalni otpad je otpad iz kućanstva, otpad koji nastaje čišćenjem javnih površina i otpad sličan otpadu iz kućanstva koji nastaje u gospodarstvu, ustanovama i uslužnim djelatnostima.

Otpadom iz kućanstva smatraju se kruti otpaci koji svakodnevno nastaju u stanovima, zajedničkim prostorijama stambenih zgrada, garažama i drugim pomoćnim goapodarskim zgradama (konobe, kantine, podrumi i sl.), dvorištima, okućnicama, poslovnim prostorima koji se po svojoj veličini i prirodi mogu odlagati u vreće ili u posude za kućni otpad.

Otpadom s javnih površina smatraju se otpaci koji nastaju čišćenjem javnih površina npr. javnih zelenih površina, pješačkih staza, pješačkih zona, trgova, parkova, javnih prometnih površina osim javnih cesta.

Krupnim kućnim otpadom smatraju se kruti otpaci koji nastaju u stanovima, zajedničkim prostorijama stambenih zgrada, gospodarstvu, ustanovama, uslužnim djelatnostima i sl., a koji se po svojoj veličini ne mogu odlagati u posude za kućni otpad npr. kućanski aparati, sanitarni uređaji, pokućstvo i sl.

Članak 9.

Tehnološki otpad je otpad koji nastaje u proizvodnim procesima u gospodarstvu, ustanovama i uslužnim djelatnostima, a po veličini, sastavu i svojstvu razlikuje se od komunalnog otpada.

Članak 10.

Opasni otpad je otpad koji sadrži tvari koje imaju jedno od ovih svojstava:

eksplozivnost, reaktivnost, zapaljivost, nagrizanje, nadražljivost, štetnost, toksičnost, infektivnost,

kancerogenost, mutagenost, teratogenost, ekotoksičnost i svojstvo otpuštanja otrovnih plinova

kemijskom reakcijom ili biološkom razgradnjom.

Komunalni i tehnološki otpad svrstavaju se u opasni otpad ako sadrže tvari koje imaju jedno od spomenutih svojstava.

Članak 11.

Inertni otpad je otpad koji uopće ne sadrži ili sadrži malo tvari koja podliježu fizikalnoj, kemijskoj i biološkoj razgradnji, pa ne ugrožavaju okoliš.

2. SKUPLJANJE OTPADA

Članak 12.

Skupljanje otpada je skup organiziranih djelatnosti skupljanja, razvrstavanja i prijevoza.

Otpad se mora skupljati u odgovarajuće spremnike, kontejnere i prevoziti u vozilima namjenjenim za prijevoz otpada.

Spremnici, kontejneri i druga oprema u koji se otpad skuplja, razvrstava i prevozi moraju biti tako opremljeni da se spriječi rasipavanje ili prolijevanje otpada i širenje prašine, buke i mirisa.

Članak 13.

Skupljač otpada smije obavljati djelatnost skupljanja i razvrstavanja otpada samo ako ima valjanu pravnu osnovu za korištenje skladišta otpada ili reciklažnog dvorišta (pravo vlasništva, ugovor, itd.).

Članak 14.

Skupljanje i odvoz otpada s javnih površina propisati će se posebnom odlukom.

Članak 15.

Komunalni otpad prema načinu njegova skupljanja i skladištenja razvrstava se na:

1. korisni otpad - koji se sastoji od otpadaka čija se vrijedna svojstva mogu korisno upotrijebiti npr. papir, staklo, metal, karton i dr.

2. ostali otpad.

Članak 16.

Korisnici komunalnih usluga korisni otpad odlažu u posebne spremnike, koje na prikladnom mjestu i dovoljnom broju, postavlja isporučitelj usluge.

Na spremnicima za korisni otpad mora stajati oznaka o vrsti otpada koja se u njega odlaže.

Isporučitelj usluge dužan je obavijestiti korisnike komunalnih usluga o mjestu odlaganja korisnih otpadaka.

Članak 17.

Ostali otpad (koji nastaje nakon izdvajanja korisnog otpada) skuplja se u odgovarajuće spremike za kućni otpad.

Članak 18.

Spremnici za odlaganje kućnog otpada su:

- plastične vrećice za otpatke veličine 10 - 30 l, plastične ili metalne posude veličine 80 l,

- plastični ili metalni kontejneri veličine 120 - 140 l (na dva kotača), kontenjeri veličine 700, 900 i 1100 l (na četiri kotača),

- zatvorene posude (baje) od 3 do 5m3 s naznakom (za kućni otpad).

Članak 19.

Tip spremnika za skupljanje otpada određuje isporučitelj usluge ovisno o:

- veličini urbanog područja, gustoći stanovanja i broju stanovnika, reljefu naselja (ravničarski, brdski), stanju prometnica, tehnologiji odvoza.

Članak 20.

Mjesto za smještaj spremnika za otpad određuje isporučitelj usluge u dogovoru s nadležnim tijelom jedinice lokalne samouprave i odjelom prometne policije.

Broj spremnika za skupljanje otpada određuje se ovisno o intenzitetu odvoza, količini komunalnog otpada i površini stambeno poslovnog prostora na određenom području, prema normativima koje određuje nadležno tijelo jedinice lokalne samouprave na prijedlog isporučitelja usluge.

Spremnici za skupljanje otpada postavljaju se na posebno obilježena mjesta koja označava isporučitelj usluge.

Spremnike za otpad nabavlja, čisti i održava u tehnički i sanitarno ispravnom stanju isporučitelj usluga.

Članak 21.

Spremnici za skupljanje otpada moraju se smjestiti na način da:

- ne stvaraju smetnje i ne ugrožavaju sigurnost javnog prometa i stanovništva, do njih specijalno vozilo ima nesmetan pristup.

U područjima koja su nepristupačna za prolaz specijalnih vozila za odvoz otpada korisnici komunalnih usluga dužni su odlagati otpad u najbliži spremnik za skupljanje otpada do koje specijalno vozilo ima nesmetan pristup.

U područjima koja su rijeđe nastanjena spremnici za skupljanje otpada mogu se postaviti na udaljenost veću od uobičajene.

Članak 22.

Korisnik usluga odvoza dužan je isti odlagati u spremnike za otpad, tako da se otpad ne rasipa i da se spremnici ne oštećuju, te je dužan isti zatvoriti.

Ukoliko je spremnik za skupljanje otpada pun, otpad se odlaže u najbliži sljedeći spremnik.

Korisnik usluge dužan je provoditi naputke isporučitelja usluge u svezi skupljanja i odvoza otpada.

Članak 23.

Odlaganje otpada izvan spremnika za otpad zabranjeno je.

U spremnike za otpad ne smiju se odlagati tekuće i polutekuće tvari, žar, građevinski materijal, leševi životinja, električne baterije, akumulatori, autogume, otpad iz klaonica i mesnica, granje, smeće iz vrta, opasni otpad i tehnoliški otpad.

Članak 24.

Na mjesto označeno za smještaj spremnika za otpad zabranjeno je parkiranje vozila.

Spremnici za otpad ne smiju se pomicati s mjesta označenih za njihov smještaj.

Članak 25.

Plastične vrećice za skupljanje otpada korisnici usluga iznose (odlažu) u vrijeme koje odredi isporučitelj usluge.

Članak 26.

Zabranjeno je iznošenje vrećice sa otpadom i odlaganje otpada u posude za otpad od 14,00 sati na dan uoči blagdana, pa do 18,00 sati zadnjeg dana blagdana.

Članak 27.

Isporučitelj usluge koji odvozi komunalni otpad, može pozvati specijalno vozilo za uklanjanje vozila (pauk), ako je zbog nepropisnog parkiranja onemogućen pristup spremnicima za otpad.

Troškove koji nastaju uklanjanjem nepropisno parkiranog vozila snosi vlasnik tog vozila.

Vlasnik specijalnog vozila za uklanjanje vozila (pauk), obvezan je po pozivu isporučitelja usluge ukloniti vozilo koje onemogućuje pristup spremnicima za otpad.

Članak 28.

Krupni kućni otpad skuplja se u otvorene spremnike (baje) zapremnine 5 m3.

Isporučitelj usluge dužan je obavijestiti korisnike komunalne usluge o vremenu i mjestu skupljanja krupnog kućnog otpada.

Članak 29.

U spremnike za otpad isključivo se može odlagati otpad za koji je taj spremnik namijenjen odnosno označen.

Zabranjeno je prebiranje i odnošenje otpada iz spremnika za otpad.

Članak 30.

Pravne i fizičke osobe koje proizvode tehnološki i opasni otpad (u daljnjem dijelu taksta: proizvođač tehnološkog i opasnog otpada) dužne su skupljati i odlagati taj otpad prema njegovoj vrsti u posebne spremnike na prikladnim mjestima na nekretnini koju koriste, sukladno posebnim propisima.

Proizvođač tehnološkog i opasnog otpada dužan je osigurati odvoz tog otpada na mjesta određena za njihovo odlaganje odnosno uništenje.

Proizvođač tehnološkog i opasnog otpada dužan je skupljaču tog otpada predati prateći list s podacima o vrsti, mjestu nastanka, količini i načinu pakiranja otpada, te odgovara za točnost podataka navedenih u pratećem listu, sve sukladno posebnom propisu.

Skupljač tehnološkog i opasnog otpada ne smije preuzeti takav otpad koji ne odgovara podacima u pratećem listu.

Članak 31.

Pravna ili fizička osoba koja proizvodi otpad (tehnološki i opasni) i isporučitelj usluga skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada, obvezni su voditi očevidnik s podacima o vrsti, količini, mjestu nastanka, načinu i mjestu skladištenja, obrađivanja i odlaganja otpada.

Podatke iz prethodnog stavka o postupanju s komunalnim otpadom isporučitelj usluge dostavlja tromjesečno općinskom tijelu nadležnom za poslove zaštitu okoliša na propisanom obrascu.

Proizvođač otpada dužan je Burzi otpada pri Hrvatskoj gospodarskoj komori svakog mjeseca prijavljivati podatke o količinama i vrstama otpada.

Članak 32.

Općinsko tijelo u čijem su djelokrugu poslovi zaštite okoliša dostavljat će krajem kalendarske godine podatke o postupanju s komunalnim otpadom županijskom uredu nadležnom za poslove zaštite okoliša.

Članak 33.

Ambalažni otpad mora se odvojeno skupljati i posebno označavati sukladno Pravilniku o postupanju s ambalažnim otpadom (»Narodne novine« broj 53/96).

3. ODVOZ OTPADA

Članak 34.

Na području Općine Fužine organizira se redovni odvoz komunalnog otpada.

Komunalni otpad odvozi isporučitelj usluge.

Redovni odvoz komunalnog otpada vrši se na način i u vrijeme određeno Programom odvoza komunalnog otpada, o kojem isporučitelj usluge obavještava korisnike usluga.

Članak 35.

Komunalni otpad odvozi se u suvremenim vozilima namijenjenim za prijevoz otpada.

Vozila namijenjena za prijevoz otpada moraju se nakon dnevne upotrebe oprati i dezinficirati.

Članak 36.

Zaposlenici koji odvoze komunalni otpad dužni su pažljivo rukovati vrećama i spremnicima za otpad, tako da se otpad ne rasipa, onečišćava okolina, te da se spremnici za otpad, zgrade, ograde i sl. ne oštećuju.

Svako onečiščavanje prouzročeno odvozom komunalnog otpada zaposlenici isporučitelja usluga su dužni odmah ukloniti.

Nakon pražnjenja spremnika za otpad zaposlenici isporučitelja usluge dužni su spremnike za otpad vratiti na njihovo mjesto i zatvoriti poklopac.

Rasuti otpad oko spremnika za otpad zaposlenici isporučitelja usluge dužni su pokupiti, kao i očistiti površinu oko istoga.

Članak 37.

Nadležna općinska tijela dužna su obavijestiti isporučitelja usluge koji odvozi komunalni otpad o svakom prekidu prometa na određenoj prometnici na njihovom području.

Vozila isporučitelja usluga koji odvoze komunalni otpad mogu se kretati i prometnicama gdje je zabranjen promet takvim vozilima ukoliko nema druge prometnice za pristup komunalnom otpadu, ali samo u vrijeme određeno za odvoz komunalnog otpada.

Članak 38.

Građevinska dozvola za stambeni ili poslovni prostor ne može se izdati bez prethodne suglasnosti o tehničkim, zdravstvenim, ekološkim i drugim uvjetima o zbrinjavanju komunalnih otpada, a uporabna dozvola bez prijave datuma početka korištenja prostora isporučitelju usluge koji odvozi komunalni otpad.

III. POSTUPANJE SA SAKUPLJENIM OTPADOM

Članak 39.

Skupljanje otpada je skup organiziranih djelatnosti skupljanja, razvrstavanja i prijevoza.

1. SKLADIŠTENJE OTPADA

Članak 40.

Skladištenje otpada je organizirana djelatnost privremenog odlaganja otpada u građevine za skladištenje otpada - skladišta. Otpad čija se vrijedna svojstva mogu iskoristiti, privremeno se skladišti u građevine za skladištenje otpada. Taj se otpad prodaje na tržištu, a iznimno se može odložiti na odlagalište otpada, ukoliko je to gospodarski opravdano (ne može se prodati) i nije štetno za okoliš, uz suglasnost županijskog ureda za poslove zaštite okoliša.

Građevina za skladištenje otpada mora biti tako opremljena da omogući skladištenje otpada odvojeno po vrstama.

Skradište otpada mora imati opremu za predobrađivanje otpada, podlogu sa koje se može skupljati rasuti ili proliveni otpad, te sustav odvodnje oborinskih voda i sustav za skupljanje otpadnih voda.

Skladište otpada mora biti opremljeno uređajima, opremom i sredstvima za dojavu gašenja i sprečavanje širenja požara te drugim zaštitnim uređajima i instalacijama sukladno posebnim propisima.

Skladište otpada mora biti tako opremljeno da spriječi rasipanje otpada, rasipanje ili prolijevanje otpada, širenje prašine, buke, mirisa ili drugih emisija.

O vrsti i količini otpada koji se skladišti vodi se očevidnik.

Na ulazu u skladište otpada mora biti natpis »Skladište otpada«. Natpis mora sadržavati vrstu otpada koju se skladišti, naziv tvrtke fizičke ili pravne osobe i radno vrijeme.

Na uočljivom mjestu skladišta otpada mora biti istaknut plan djelovanja u slučaju izvanrednoga događaja.

2. OBRAĐIVANJE OTPADA

Članak 41.

Obrađivanje otpada su djelatnosti iskorištavanja vrijednih svojstava otpada radi korištenja u materijalne energetske svrhe, smanjivanje količine i volumena otpada i djelomičnog ili potpunog uklanjanja njegovih opasnih svojstava.

Obrađivač otpada postupa sukladno posebnim propisima koji reguliraju navedenu materiju.

3. ODLAGANJE OTPADA

Članak 42.

Odlaganje otpada je organizirana djelatnost trajnog odlaganja otpada na građevine za tu namjenu - odlagališta (deponij).

Komunalni otpad odlaže se na odlagalište I. kategorije, i istom se ne određuju sastav eluata.

Nakon što se iz komunalnog otpada izdvoje korisni otpaci (primarna selekcija otpada) komunalni otpad odlaže se na za to određeno mjesto - odlagalište.

Odlaganje otpada na odlagalištu vrši se prema projektu izrađenom po stručnim osobama ili institucijama.

Otpad se na odlagalište odlaže na mjesta i prema rasporedu koje određuje komunalno društvo koje zbrinjava otpad i održava odlagalište otpada.

Na odlagalište komunalnog otpada može se odložiti samo inertni otpad.

Članak 43.

Isporučitelj komunalnih usluga koji postupa s otpadom i održava odlagalište otpada, dužan je strojeve i uređaje koji se koriste na odlagalištu po završetku radnog vremena očistiti i dezinficirati.

Vozila namjenjena za prijevoz otpada pri svakom izlasku sa odlagališta otpada moraju se oprati tako da ne onečišćuju javno prometne površine.

Članak 44.

Na odlagalištu otpada moraju se postaviti uređaji kao i objekti za osobnu higijenu i zaštitu zaposlenika na odlagalištu (garderobe, sanitarni čvorovi, predprostori za pranje ruku, tuševi i dr.) što prema veličini odgovara broju zaposlenika.

Članak 45.

Na odlagalištu otpada nije dozvoljeno zadržavanje bez odobrenja službene osobe. Nije dozvoljeno prebirati niti razgrtati otpad niti se otpad smije odvoziti s odlagališta.

Na odlagalištu se ne smiju dovoditi niti puštati domaće životinje.

Članak 46.

Na području Općine Fužine vlasnici komunalnog otpada ne smiju isti zakopavati, spaljivati, deponirati, itd. na mjesto koje nije određeno odlukom nadležnog tijela.

Članak 47.

Temeljni brtveni sloj, bokovi i završni sloj odlagališta I. kategorije izgrađuje se od mineralnog materijala čija najveća vrijednost koeficijenata propusnosti mora iznositi 10-'m/s.

Brtveni sloj može se izgraditi i od drugih materijala ako je učinkovitost jednaka učinkovitosti mineralnog materijala.

Temeljni brtveni sloj odlagališta I. kategorije kojim se osigurava odgovarajuća nepropusnost mora biti najmanje 1 m debljine i 1 m iznad najviše razine podzemne vode.

Koeficijent propusnosti mineralnog materijala određuje se za sloj debljine 1 m, mjereno u uvjetima zasićenja materijala vodom.

Završni pokrovni sloj mora biti debljine najmanje 0,8 m.

Članak 48.

Odlagalište otpada mora imati uređen sustav obodnih kanala za prihvat oborinskih voda koje se slijevaju prema odlagalištu otpada.

Oborinske vode s površine odlagališta otpada sustavom kanala odvode se u sabirnu jamu za oborinske vode.

Oborinske vode iz sabirne jame kontroliraju se i obrađuju do kakvoće dopuštene za prijemnik.

Članak 49.

Na odlagalištu otpada I. kategorije mora biti uređen sustav drenažnih i odvodnih cijevi iznad temeljnog brtvenog sloja za prihvat procijednih voda.

Procijedne vode odlagališta otpada moraju se odvoditi u sabirnu jamu za procijedne vode.

Sastav i količina kontroliranih tvari i vrijednosti fizikalno - kemijskih veličina u procijednim vodama odlagališta otpada mora se kontrolirati svaka tri mjeseca. Sastav i količina i vrijednosti fizikalno - kemijskih valičina određuju se prema čl. 12. st. 3. Pravilnika o uvjetima za postupanje s otpadom (»N.N.« br. 123/97.).

Ako se procijedna voda ispušta u kanalizaciju ili prirodni prijemnik mora se obraditi do kakvoće dopuštene za prijemnik.

Članak 50.

Uz odlagalište otpada I. kategorije mora se postaviti najmanje jedna opažačka bušotina na mjestu dotjecanja i otjecanja podzemne vode.

Sastav i kakvoća podzemnih voda iz te bušotine određuje se temeljem propisa za pitke vode jednom godišnje.

Na odlagalištu otpada I. kategorije moraju se skupljati i obrađivati odlagališni plinovi. Sustav za skupljanje tih plinova mora biti tehnički izveden tako da omogućuje mjerenje sastava i količine odlagališnih plinova na ispustu.

Na odlagalištu I. kategorije mora se mjeriti u odlagališnom plinu masena koncentracija metana (CH4), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovodika (H2S), vodika (H2) i kisika (O2), svaka tri mjeseca.

Ukoliko rezultati mjerenje sastava i količine onečiščujućih tvari u odlagališnom plinu na odlagalištu pokazuju prekoračenje propisanih vrijednosti emisija za te tvari, odlagališni plin se prije ispuštanja u zrak mora obraditi.

Članak 51.

Odlagališta otpada moraju imati priključak na javnu cestu. Također mora imati opremu za pranje kotača vozila. Kotači vozila moraju se redovito prati.

Vozilo kojim se prevozi otpad do odlagališta mora biti tako opremljeno da spriječi rasipanje ili prolijevanje otpada, širenje prašine, buke i mirisa.

Članak 52.

Odlagalište otpada mora biti ograđeno ogradom visine najmanje 2 m.

Oko ograde odlagališta otpada mora biti uređen protupožarni pojas širine 4-6 m.

Na odlagalištu otpada iza protupožarnog pojasa mora se urediti visoki zeleni pojas.

Članak 53.

Odlagalište otpada mora biti opremljeno strojevima za sabijanje i prekrivanje odloženog otpada.

Odlagalište otpada mora imati odgovarajuću opremu za predobrađivanje otpada.

Odlagalište otpada mora biti opremljeno uređajima, opremom i sredstvima za dojavu, gašenje i sprečavanje požara te drugim zaštitnim uređajima i instalacijama sukladno posebnim propisima.

Članak 54.

Na ulazu odlagališta mora biti natpis »Odlagalište otpada« s kategorijom odlagališta otpada, nazivom tvrtke pravne ili fizičke osobe i podatkom o radnom vremenu.

Na uočljivom mjestu na odlagalištu otpada mora biti istaknut plan postupka za slučaj izvanrednog događaja.

Članak 55.

Na ulazu odlagališta kontrolira se vrsta i količina zaprimljenog otpada.

O rezultatima ispitivanja i svih provedenih mjerenja za: vrstu i količinu zaprimljenog otpada iz stavka 1. ovog članka, procjedne vode iz članka 50. stavak 3, podzemne vode iz članka 51. stavak 2. te odlagališne plinove iz članka 51. stavak 4. ove Odluke, vodi se očevidnik.

Članak 56.

Na odlagalištu otpada moraju se poduzimati mjere za sprečavanje širenja mirisa, prašine, aerosola i buke, nastajanje požara i raznošenje otpada vjetrom.

Na odlagalište otpada mora se spriječiti da ptice, glodavci i kukci ne raznose otpad.

Odloženi otpad mora se na odlagalištu otpada I. kategorije svakoga dana prekrivati inertnim materijalom.

Članak 57.

Za odlagalište otpada mora se voditi dnevnik o odlagalištu otpada u koji se upisuju podaci važni za rad odlagališta otpada, a osobito podaci o načinu odlaganja, prekrivanja i održavanja stabilnosti odloženog otpada, vrste i količine zaprimljenog i odloženog otpada, praćenja sastava i količine odlagališnih plinova, sastav procjednih voda, sastavu i kakvoći podzemnih voda, odvodnji oborinskih voda te rekultiviranje dijela odlagališta ispunjenog otpadom.

Sastavni dio dnevnika o odlagalištu otpada iz stava 1. ovoga članka je: dokumentacija o otpadu (prateći listovi za otpad), o tehničko-tehnološkoj opremljenosti, opremi, ugrađenom materijalu u odlagalište otpada, o pregledu i o poduzetim mjerama po nalogu inspekcije zaštite okoliša te pregled praćenja prirodnih događaja (poplave, potresi i drugo) i izvanrednih događaja na odlagalištu otpada.

Članak 58.

Odlagalište se mora zatvoriti ako više nema prihvatnih mogućnosti i/ili emisije onečiščujućih tvari u okoliš prelaze propisom određene vrijednosti emisija, a sanacijom se ne može smanjiti štetni utjecaj odlagališta otpada na ljudsko zdravlje i okoliš.

Članak 59.

Odlagalište otpada zatvara se prema planu zatvaranja odlagališta otpada koji mora sadržavati mjere za: osiguranje stabilnosti odlagališta otpada, tehničko rekultiviranje, biološko rekultiviranje, praćenje utjecaja odlagališta otpada na okoliš nakon zatvaranja odlagališta otpada i rok provedbe plana zatvaranja odlagališta otpada.

Članak 60.

Za zatvorena odlagališta I. kategorije na kojem je odložen samo komunalni otpad, općina odnosno grad mora osigurati praćenje utjecaja na okoliš najmanje 20 godina od dana zatvaranja odlagališta otpada.

Nakon zatvaranja odlagališta otpada I. kategorije obvezan je mjeriti količinu i sastav odlagališnih plinova, procjednih voda i sastav podzemnih voda dva puta godišnje najmanje 10 godina od dana zatvaranja odlagališta, a nakon toga mjerenja se moraju provoditi jednom u dvije godine.

IV. SREDSTVA ZA OBAVLJANJE KOMUNALNIH USLUGA

Članak 61.

Sredstva za obavljanje komunalnih usluga prema ovoj Odluci osiguravaju se iz zakonom utvrđenih izvora.

Visinu cijene i način plaćanja usluge određuje isporučitelj usluge, i to Uprava isporučitelja usluge uz suglasnost njegova Nadzornog odbora.

Obveznik plaćanja cijene komunalne usluge za pružene komunalne usluge je vlasnik nekretnine ili njezin korisnik.

Članak 62.

(1) Cijena komunalnih usluga reguliranih ovom Odlukom određuje se:

1. za stambeni prostor - na osnovi ukupne bruto razvijene površine stana (kuće), garaže i ostalih pomoćnih prostorija;

2. za poslovni prostor - na osnovi ukupno bruto razvijenu površinu poslovnog prostora, (uključivši uz površinu poslovnog prostora i površinu garaža, skladišta i ostalih pomoćnih prostorija) i kategorizacije poslovnog prostora prema vrsti djelatnosti i količini komunalnog otpada koja se time stvara, te lokaciji poslovnog prostora iz kojeg se odvoz vrši.

(2) Poslovni se prostor kategorizira kako slijedi:

I. GRUPA - poslovni prostor s koeficijentom 1,00 - u koju grupu spadaju: dječji vrtići, škole, centri za brigu o starim i nemoćnim osobama, učenički domovi, muzeji, izložbene galerije, vjerske i humanitarne ustanove i druge ustanove iz domene kulture

II. GRUPA - poslovni prostor s koeficijentom 1,20 - u koju grupu spadaju: zdravstvene ustanove (bolnice, poliklinike, domovi zdravlja, specijalističke i ostale ambulante, te druge zdravstvene ustanove), ljekarne uredi (npr. javnobilježnički, odvjetnički, konzalting, njigovodstveni, projektni i sl.)

III. GRUPA - poslovni prostor s koeficijentom 2,00 - u koju spadaju korisnici koji obavljaju djelatnost s velikom proizvodnjom otpada (industrija, ugostiteljstvo, zanatske djelatnosti, robne kuće, trgovine neprehrambenim proizvodima i sl.)

IV. GRUPA - poslovni prostor s koeficijentom 3,00 - u koju spadaju korisnici koji redovito imaju iznimno velike količine otpada u odnosu na veličinu poslovnog prostora (voćarne, pečenjare, kafići, trgovine prehrambenim proizvodima i sl.)

(3) Cijenu usluge odvoza otpada za specifične poslovne prostore sezonskog karaktera (kiosci i sl.) utvrditi će svojom odlukom Uprava isporučitelja usluge.

Članak 63.

Cijena komunalnih usluga za poslovni prostor izračunava se umnoškom površine poslovnog prostora, koeficijenta grupe u koju poslovni prostor spada i osnovne cijene za tu grupu.

Članak 64.

Naknadu za odvoz komunalnog otpada dužni su plaćati korisnici usluga koji se nalaze na području gdje je organiziran odvoz komunalnog otpada.

Iznimno od prethodnog stavka ovog članka vlasnici kuća za odmor plaćaju naknadu za odvoz otpada za vrijeme korištenja kuće za odmor, a najmanje 6 mjeseci tijekom godine.

Članak 65.

Korisnik usluge dužan je isporučitelja usluge pravovremeno (najmanje 15 dana prije) pisanim putem obavijestiti o početku potrebe pružanja usluge odvoza otpada, o prestanku korištenja objekta (objekt ili stan zaključan ili prazan) ukoliko se isti neće koristiti duže od tri mjeseca, te o svim promjenama do kojih dolazi kod korisnika na površini prostora sa kojeg se odvozi kućni otpad.

Korisnik komunalne usluge dužan je omogućiti isporučitelju usluge pristup na nekretninu radi izmjere i izračuna ukupne površine stambenog ili poslovnog prostora korisnika usluge, te ga obavijestiti o svakoj promjeni tvrtke, sjedišta ili adrese, kao i promjene obveznika plaćanja komunalnih usluga.

Obveza plaćanja naknade za pružanje usluga odvoza otpada prestaje istekom mjeseca u kojem je izvršeno odjavljivanje korištenja objekta, iznimno s mjesecom prestanka korištenja poslovnog ili stambenog prostora kada je to utvrđeno odlukom nadležnih tijela.

V. MJERE ZA PROVOĐENJE OVE ODLUKE

Članak 66.

Nadzor nad provođenjem ove Odluke obavlja nadležno tijelo jedinice lokalne samouprave za komunalne djelatnosti i komunalni redar.

Posebne odredbe koje se odnose na mjere provođenja nadzora utvrđene su odredbama Odluke o komunalnom redu Općine Fužine.

Članak 67.

U obavljanju nadzora, komunalni redar ovlašten je:

- nadzirati primjenu ove Odluke,

- narediti obavljanje radova ako očevidom utvrdi da se oni ne obavljaju sukladno odredbama ove odluke prema programu,

- zabraniti upotrebu neispravnog komunalnog objekta, uređaja ili naprave,

- predložiti pokretanje prekršajnog postupka,

- izricati i naplaćivati mandatne kazne,

- poduzimati druge radnje i mjere za koje je ovlašten.

VI. KAZNENE ODREDBE

Članak 68.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 2.000,00 kuna kazniti će se za prekršaj isporučitelj komunalnih usluga iz ove Odluke ako:

1. s otpadom ne postupa u skladu s odredbom članka 4. ove Odluke;

2. ne postupi sukladno odredbi članka 16. ove Odluke;

3. ne nabavlja, ne čisti i ne održava u tehnički i sanitarno ispravnom stanju spremnik za skupljanje otpada sukladno odredbama članka 20. stavak 4. ove Odluke;

4. spremnike za odlaganje otpada ne smjesti u skladu s odredbom članka 21. stavak 1. ove Odluke;

5. se ne pridržava odredbe članka 34. ove Odluke;

6. vozila namjenjena za prijevoz otpada nakon dnevne upotrebe ne pere i dezinficira (članak 35. stavak 2. ove Odluke);

7. skupljač tehnološkog i opasnog otpada preuzme otpad koji ne odgovara podacima u pratećem listu (članak 30. stavak 4. ove Odluke);

8. se ne pridržava odredbi članka 31. stavak 1. ove Odluke;

9. se ne pridržava odredbi članka 34. stavak 3. ove Odluke;

10. se ne pridržava odredbe članka 37. stavak 2. ove Odluke;

11. se ne pridržava odredbe članka 40. stavak 1. ove Odluke;

12. ne postupi sukladno odredbi članka 44. ove Odluke;

13. ne postupi sukladno odredbi članka 45. ove Odluke;

14. ne ogradi odlagalište otpada sukladno odredbama članka 53. ove Odluke;

15. ne odredi visinu cijene i način plaćanja usluga sukladno odredbi članka 62. ove Odluke;

16. cijenu komunalne usluge ne odredi u skladu s odredbom članka 63. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 500,00 kuna kazniti će se za prekršaj iz stavka 1. ovog članka i odgovorna osoba isporučitelja komunalnih usluga.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 500,00 kuna kazniti će se i zaposlenik isporučitelja komunalnih usluga koji učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

Članak 69.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 2.000,00 kuna kazniti će se za prekršaj korisnici komunalnih usluga (pravne osobe i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku ili uslužnu djelatnost) ako:

1. s otpadom ne postupa u skladu s odredbom članka 4. ove Odluke;

2. ne postupa sukladno odredbi članka 16. ove Odluke;

3. se ne pridržava odredbe članka 17. ove Odluke;

4. se ne pridržava odredbe članka 21. stavak 2. ove Odluke;

5. se ne pridržava odredbe članka 22. ove Odluke;

6. se ne pridržava odredbe članka 23. ove Odluke;

7. se ne pridržava odredbe članka 24. ove odredbe;

8. se ne pridržava odredbe članka 25. ove Odluke;

9. se ne pridržava odredbe članka 27. stavak 3. ove Odluke;

10. se ne pridržava odredbe članka 28. stavak 1. ove Odluke;

11. se ne pridržava odredbe članka 29. ove Odluke;

12. ne postupi sukladno odredbi članka 30. ove Odluke;

13. se ne pridržava odredbi članka 31. stavak 1. ove Odluke;

14. ne postupi sukladno odredbi članka 33. ove Odluke;

15. ne povjeri odvoz komunalnog otpada isporučitelju usluga sukladno odredbi članka 34. stavak 2. ove Odluke;

16. se ne pridržava odredbi članka 43. stavak 3., 4., 5. i 6. ove Odluke;

17. ne postupi u skladu s odredbom članka 47. ove Odluke;

18. ne postupi u skladu s odredbom članka 64. ove Odluke;

19. ne postupi u skladu s odredbom članka 65. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 500,00 kazniti će se za prekršaj iz stavka 1. ovog članka i odgovorna osoba korisnika komunalnih usluga.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 500,00 kuna kazniti će se i zaposlenik korisnika komunalnih usluga koji učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

Članak 70.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 500,00 kuna kazniti će se za prekršaj korisnici komunalnih usluga (fizičke osobe) ako:

1. s otpadom ne postupa u skladu s odredbom članka 4. ove Odluke;

2. ne postupi sukladno odredbi članka 16. ove odluke;

3. ne se pridržava odredbe članka 17. ove Odluke;

4. se ne pridržava odredbe članka 21. stavak 2. ove Odluke;

5. se ne pridržava odredbe članka 22. ove Odluke;

6. se ne pridržava odredbe članka 23. ove Odluke;

7. se ne pridržava odredbe članka 24. ove Odluke;

8. se ne pridržava odredbe članka 25. ove Odluke;

9. se ne pridržava odredbe članka 28. stavak 1. ove Odluke;

10. se ne pridržava odredbe članka 29. ove Odluke;

11. ne postupi sukladno odredbi članka 30. ove Odluke;

12. ne povjeri odvoz komunalnog otpada isporučitelju usluga sukladno odredbi članka 34. stavak 2. ove Odluke;

13. se ne pridržava odredbi članka 43. stavak 3., 4., 5. i 6. ove Odluke;

14. postupa suprotno odredbi članka 46. ove odluke;

15. ne postupi u skladu s odredbom članka 47. ove Odluke;

16. ne postupi u skladu s odredbom članka 64. ove Odluke;

17. ne postupi u skladu s odredbom članka 65. ove Odluke.

Članak 71.

Kaznom od 100,00 kuna kazniti će se na licu mjesta fizička osoba ako učini prekršaj iz članka 69. stavak 1., članka 70. stavak 1. i članka 71. ove Odluke.

Komunalni redar ovlašten je odmah naplatiti novčanu kaznu za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kada učinitelja zatekne u izvršenju istog.

O naplaćenoj kazni izdaje se potvrda.

Članak 72.

Na osnovi prijave policije, službene osobe inspekcijskog tijela, nadležnog tijela jedinice lokalne samouprave, ili komunalnog redara utemeljene na neposrednom zapažanju, a kojom je dovoljno utvrđeno da je okrivljenik učinio prekršaj iz ove Odluke, nadležno tijelo jedinice lokalne samouprave podnijeti će prekršajnom sudu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 73.

Isporučitelj usluga koji postupa s komunalnim otpadom dužan je uskladiti svoje poslovanje sa ovom Odlukom u roku 6 mjeseci od stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 74.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 351-01/05-01/5

Ur. broj: 2112-03-05-1

Fužine, 31. ožujka 2005.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE FUŽINE

Predsjednik
Josip Radošević,v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=124&mjesto=10009&odluka=4
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr