SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIII. - broj 3. Petak, 25. veljače 2005.
GRAD RIJEKA
29

25.

Na temelju članka 35. i članka 53. stavka 3. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01 i 60/01) te članka 40. Statuta Grada Rijeke (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 23/ 01, 4/02, 13/02 i 12/03) Gradsko vijeće Grada Rijeke, na sjednici 24. veljače 2005. godine, donijelo je

ODLUKU
o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuje se ustrojstvo, nazivi i djelokrug rada upravnih tijela Grada Rijeke (u daljnjem tekstu: upravna tijela Grada).

Članak 2.

Upravna tijela Grada ustrojavaju se u skladu s rasporedom i opsegom poslova te prema srodnosti, organizacijskoj povezanosti i potrebi učinkovitog obavljanja poslova iz samoupravnog djelokruga Grada, učinkovitog rukovođenja njihovim radom i odgovornosti u radu.

U upravnim tijelima Grada mogu se ustrojavati unutarnje ustrojstvene jedinice.

Članak 3.

Unutarnje ustrojstvo upravnog tijela Grada, nazivi radnih mjesta s opisom poslova i uvjetima potrebnim za njihovo obavljanje, broj službenika i namještenika koji te poslove obavljaju te druga pitanja od značaja za rad upravnog tijela i upravljanje poslovima uređuju se Pravilnikom o unutarnjem redu.

Pravilnik iz stavka 1. ovoga članka donosi pročelnik upravnog tijela uz suglasnost Poglavarstva Grada (u daljnjem tekstu: Poglavarstvo).

Članak 4.

Poglavarstvo usmjerava djelovanje upravnih tijela Grada u obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i poslova državne uprave koji se obavljaju u Gradu te nadzire njihov rad.

Ako ocijeni da tijelo iz članka 1. ove Odluke ne obavlja poslove u skladu sa zakonom i općim aktima Grada na način utvrđen u stavku 1. ovoga članka, predsjednik Poglavarstva pokrenut će postupak utvrđivanja odgovornosti za povredu službene dužnosti.

Poslovi državne uprave koji se obavljaju u Gradu određuju se zakonom.

Članak 5.

Sredstva za rad upravnih tijela Grada osiguravaju se u proračunu Grada te iz drugih prihoda u skladu sa zakonom.

II. UPRAVNA TIJELA GRADA

Članak 6.

Upravna tijela Grada jesu:

1. Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem,

2. Odjel gradske uprave za komunalni sustav,

3. Odjel gradske uprave za poduzetništvo,

4. Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo,

5. Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb,

6. Odjel gradske uprave za kulturu,

7. Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu,

8. Odjel gradske uprave za financije,

9. Odjel za gradsku samoupravu i upravu,

10. Ured Grada,

11. Zavod za informatičku djelatnost

12. Služba proračunskog nadzora i unutarnje kontrole.

Članak 7.

Ustrojstvene jedinice u sastavu Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem jesu: Direkcija za razvoj, Direkcija za urbanizam i ekologiju i Direkcija za gospodarenje zemljištem.

Članak 8.

U Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem obavljaju se poslovi osiguravanja uvjeta za gospodarenje prostorom Grada kroz prostorno i urbanističko planiranje, uređivanje građevinskog zemljišta i promicanje djelatnosti zaštite okoliša.

Poslovi iz stavka 1. ovoga članka uključuju:

- promicanje uređenja prostora u svrhu učinkovitijeg gospodarenja prostorom, poboljšanje metodologije kvalitete i učinkovitosti u pripremi, izradi i donošenju dokumenata prostornog uređenja na području grada,

- suradnju u provedbi sustava koordinacije interesa Grada s interesima susjednih općina, gradova, Županije i Republike Hrvatske,

- organizaciju izrade studija i elaborata te provedbu konkretnih akcija u oblasti prometa, infrastrukture, zaštite okoliša i graditeljske baštine,

- pripremu građevinskog zemljišta za izgradnju objekata i uređenje javnih površina,

- prikupljanje dokumentacije i provođenje postupka u pravnom prometu zemljištem u vlasništvu Grada,

- obavljanje poslova državne uprave u gospodarenju zemljištem, koji su poslovi Zakonom određeni kao nadležnost Grada,

- osnivanje i vođenje katastra vodova, osnivanje i vođenje izvorne evidencije naselja, ulica i kućnih brojeva te određivanje kućnih brojeva.

Članak 9.

Ustrojstvene jedinice u sastavu Odjela gradske uprave za komunalni sustav jesu: Direkcija plana, razvoja i izgradnje, Direkcija stambeni poslovi, Direkcija poslovni objekti, Direkcija zajedničke komunalne djelatnosti i Direkcija za komunalno redarstvo.

Članak 10.

U Odjelu gradske uprave za komunalni sustav obavljaju se poslovi u svezi uređenja naselja, planiranja, razvoja i izgradnje građevina, pripadajućih objekata i uređaja komunalne infrastrukture te nabave opreme, analize, kontrole i uređenja prometa, poslovi koordinacije komunalnih i trgovačkih društava iz djelokruga rada Odjela, davanja subvencija za parkirališta i grobna mjesta, davanja koncesija za obavljanje komunalne djelatnosti tržnica na malo, dimnjačarskih poslova i djelatnosti autotaksi prijevoza na području grada Rijeke, davanja koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru i koncesija na pomorskom dobru u nadležnosti Grada, utvrđivanja komunalnog doprinosa, komunalne i druge naknade, spomeničke rente te donošenja rješenja, naplata i postupak ovrhe iz nadležnosti Odjela, poslovi gospodarenja komunalnom imovinom, stambenim i poslovnim prostorom, poslovi održavanja, unapređenja i brige o zaštiti pomorskog dobra, održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, obavljanja komunalnih djelatnosti koje se financiraju iz sredstava komunalne naknade, poslovi u svezi korištenja javnih površina (zakup i privremena uporaba) te poslovi komunalnog redarstva.

Izgradnja komunalne infrastrukture obuhvaća poslove analize, planiranja, ugovaranja svih poslova i naknada za pripremu zemljišta, projektiranja do izgradnje, izgradnje, primopredaje i preuzimanja objekata u vlasništvo.

Izgradnja komunalne infrastrukture obuhvaća i vođenje razvojnih projekata u suradnji s komunalnim - trgovačkim društvima i upravnim tijelima Grada.

Pod građevinama i pripadnim sustavima podrazumijevaju se: nerazvrstane prometnice s okolišem, građevine vodoopskrbe i odvodnje, izgradnja plinovodnih sustava, groblja, izgradnja i uređenje komunalnih odlagališta te ostale građevine i oprema komunalnih - trgovačkih društava koje se financiraju iz izvora sredstava razvoja.

Analiza, kontrola i uređenje prometa obuhvaća poslove analize postojećih i predlaganje novih prometnih rješenja lokalnog značaja, izdavanje prometnih suglasnosti te suglasnosti za prekope i zauzeća javno prometnih površina.

Poslovi subvencioniranja i izdavanja koncesija obuhvaćaju utvrđivanje korisnika, obračun i kontrolu uplata.

Gospodarenje stambenim prostorom obuhvaća poslove održavanja stanova u vlasništvu Grada kao i zajedničkih dijelova zgrada u kojima se ti stanovi nalaze, davanja stanova u najam, naplate najamnine, kontrole korištenja stanova u najmu, prodaje stanova, evidencije stanova, najmodavatelja, najmoprimatelja i visine najamnine, uređenje međuvlasničkih odnosa u stambenim zgradama u kojima se nalaze stanovi i poslovni prostori Grada, evidencije upravitelja stambenih i poslovnih zgrada i visine zajedničke pričuve zgrada na području grada Rijeke.

Gospodarenje poslovnim prostorom u vlasništvu Grada obuhvaća poslove davanja u zakup, naplate i održavanja postojećih, kupnju i izgradnju novih poslovnih prostora te poslove prodaje poslovnih prostora.

Održavanje građevina i pripadnih sustava obuhvaća poslove u svezi s javnom rasvjetom, održavanjem zelenih površina i opreme na zelenim površinama, čišćenjem javno- prometnih površina, čišćenjem mora i plaža, djelovanjem u osiguravanju potreba dezinsekcije i deratizacije, održavanjem javnih zahoda i kupatila, održavanjem fontana, održavanjem groblja, poslove dežurne pogrebne službe, veterinarskih usluga, prigodne iluminacije i dekoracije zgrada, održavanja javnih satova, održavanja autobusnih čekaonica te sanacija neuređenih deponija.

Održavanje objekata zajedničke komunalne potrošnje obuhvaća i poslove održavanja prometnica, pothodnika i svih javnih pješačkih komunikacija te uređenja prometa na području grada Rijeke.

Poslovi komunalnog redarstva obuhvaćaju nadzor i kontrolu u djelokrugu poslova Odjela.

Članak 11.

Ustrojstvene jedinice u sastavu Odjela gradske uprave za poduzetništvo jesu: Direkcija za razvoj poduzetništva i Direkcija za održavanje objekata.

Članak 12.

U Odjelu gradske uprave za poduzetništvo obavljaju se poslovi u svezi s poticanjem poduzetničkih aktivnosti, korištenjem prostornih kapaciteta te održavanjem objekata iz stavka 2. ovoga članka.

Poslovi iz stavka 1. ovoga članka podrazumijevaju izradu elaborata za osiguravanje osnova za razvitak gospodarskih djelatnosti u svrhu priprema planiranja prostornih i infrastrukturnih potreba na području Grada, ispitivanje interesa i vrste poduzetničkih aktivnosti, osiguravanje inicijalnih sredstava za razvoj poduzetništva te osiguravanje pomoći poduzetnicima za realizaciju pojedinih programa od interesa za Grad, osnivanje poduzetničkih inkubatora, ispitivanje mogućnosti razvoja poljoprivrede i ribarstva, osnivanje burza riba, izradu kriterija i mjerila za korištenje poslovnog prostora te obavljanje poslova oko ugovaranja, izvođenja i nadzora nad izvođenjem radova na održavanju, investicijskom održavanju i investicijama objekata Odjela gradske uprave za kulturu, Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Odjela za gradsku samoupravu i upravu te Odjela gradske uprave za komunalni sustav, u dijelu rekonstrukcija poslovnog prostora.

Članak 13.

U Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo obavljaju se poslovi kojima se osiguravaju potrebe stanovnika u području brige o djeci, obrazovanju i odgoju.

Poslovi iz stavka 1. ovoga članka obuhvaćaju osiguravanje financijskih i materijalnih uvjeta za rad gradskih ustanova odgoja i obrazovanja, praćenje rada poslovanja gradskih ustanova odgoja i obrazovanja, pripremu prijedloga za utvrđivanje programa odgoja i školstva iznad državnog pedagoškog standarda koji će se financirati iz gradskog proračuna - programa za darovite učenike osnovnih škola, programa produženog boravka i cjelodnevne nastave, ranog informatičkog obrazovanja, programa za učenike i djecu predškolskog uzrasta s posebnim potrebama, programa za dodatnu edukaciju učitelja i stručnih suradnika, gradske razine natjecanja, susreta i smotri, međunarodnu i međugradsku suradnju škola, stipendiranje darovitih srednjoškolaca i studenata, sudjelovanje u organizaciji posebnih prigoda iz područja obrazovanja i odgoja, kao i osiguranje drugih programa u funkciji odgoja i obrazovanja.

Odjel vodi brigu o objektima gradskih ustanova odgoja i obrazovanja.

Vođenje brige o objektima gradskih ustanova odgoja i obrazovanja obuhvaća poslove gospodarenja, održavanja objekata (hitne intervencije, tekuće i investicijsko održavanje), izradu svih potrebnih planova i troškovnika za izvođenje radova na objektima, te praćenje šteta na objektima i pripremu dokumentacije radi refundacije šteta.

Članak 14.

U Odjelu gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb obavljaju se poslovi u svezi zaštite i unapređenja kvalitete življenja te unapređenja zdravstvene zaštite na području Grada.

Poslovi u svezi zaštite i unapređenja kvalitete življenja obuhvaćaju sustavno praćenje kretanja životnog standarda građana i s tim u svezi predlaganje konkretnih mjera za zaštitu i unapređenje socijalne skrbi na razini Grada kroz provedbu Socijalnog programa Grada i dodjelu različitih oblika pomoći socijalno ugroženim građanima, te stambeno zbrinjavanje beskućnika u nužnom smještaju.

Poslovi u svezi unapređenja zdravstvene zaštite na području Grada obuhvaćaju suradnju s ustanovama, udrugama i drugim pravnim osobama u pogledu praćenja i analiziranja dostupnosti i unapređenja zdravstvene zaštite, te praćenja pokazatelja kakvoće okoliša koji utječe na zdravlje građana, a u cilju unapređenja stanja okoliša i osiguranja boljih uvjeta života.

Odjel obavlja i poslove vezane za financiranje i nadzor provedbe programa iz područja zdravstvene zaštite i socijalne skrbi na lokalnoj razini, poglavito onih koji su usmjereni na pomoć socijalno osjetljivim i ugroženim skupinama građana (ovisnicima, osobama s invaliditetom, osobama starije životne dobi, djece, stradalnicima iz rata), prevenciju različitih bolesti, zaštitu životinja, nadzor nad radom humanitarnih organizacija, poticanje volonterskog rada, nabavu opreme namijenjene radu ustanova i drugih pravnih osoba iz područja zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, praćenje rada javnih ustanova iz područja zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, te vođenje brige o objektima kojima upravlja Odjel u smislu održavanja i izgradnje istih.

Članak 15.

Ustrojstvena jedinica u sastavu Odjela gradske uprave za kulturu je Direkcija programa.

Članak 16.

U Odjelu gradske uprave za kulturu osiguravaju se lokalne potrebe stanovnika u području kulture.

Poslovi i zadaće osiguravanja lokalnih potreba stanovnika u području kulture obuhvaćaju praćenje stanja u području kulture, osiguravanje financijskih i materijalnih uvjeta za rad ustanova kojima je Grad vlasnik i osnivač, predlaganje programa javnih potreba Grada u kulturi, raspodjelu sredstava proračuna Grada odobrenih za programe iz područja muzejske, galerijske, likovne, knjižnične i nakladničke, glazbene, scenske, filmske, multimedijalne djelatnosti, te kulturnih manifestacija i zaštite kulturnih dobara, praćenje namjenskog korištenja sredstava proračuna Grada te izradu strateških dokumenata kulturne politike Grada.

Odjel prati rad i upravljanje u ustanovama u kulturi kojima je Grad vlasnik i osnivač, prati i potiče rad udruga te drugih pravnih i fizičkih osoba u kulturi, daje stručnu pomoć u realizaciji programa i rješavanju problematike korisnika proračuna Grada u kulturi, sudjeluje u pripremi i realizaciji kulturnih manifestacija od značaja za Grad, objedinjuje i razmatra predložene projekte iz institucionalne i izvaninstitucionalne kulture te predlaže njihovo prihvaćanje, sudjeluje i potiče prezentiranje i razvoj kulturnog stvaralaštva, te specifičnih potreba mladih.

Odjel sustavno prati i obavlja poslove iz djelokruga zaštite i očuvanja kulturnih dobara, koordinira provedbu projekata zaštite i očuvanja koji se financiraju ili sufinanciraju iz proračuna Grada, surađuje s nadležnim službama i institucijama o svim pitanjima zaštite i očuvanja, izrađuje godišnje i dugoročne programe korištenja sredstava prikupljenih naplatom spomeničke rente.

Odjel vodi brigu o objektima kulture.

Vođenje brige o objektima kulture obuhvaća poslove u svezi gospodarenja, održavanja i izgradnje objekata od značaja za Grad. Gospodarenje objektima obuhvaća ugovaranje zakupa odnosno načina korištenja, a poslovi vezani za održavanje i izgradnju objekata obuhvaćaju pripremu dokumentacije te vođenje brige oko nadzora nad izvođenjem radova na održavanju, investicijskom održavanju i investicijama.

Članak 17.

Ustrojstvene jedinice u sastavu Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu jesu: Direkcija za programe sporta i tehničke kulture i Direkcija za objekte sporta i tehničke kulture.

Članak 18.

U Odjelu gradske uprave za sport i tehničku kulturu osiguravaju se lokalne potrebe stanovnika u području sporta i tehničke kulture, obavljaju se stručni poslovi u svezi sportskih manifestacija i manifestacija u tehničkoj kulturi od značenja za Grad te provodi poslovna suradnja sa Zajednicom sportskih udruga grada Rijeke i Zajednicom tehničke kulture grada Rijeke.

Poslovi osiguravanja lokalnih potreba stanovnika u području sporta i tehničke kulture obuhvaćaju poslove i zadaće u svezi s programom javnih potreba Grada u sportu i tehničkoj kulturi, raspodjelu sredstava proračuna Grada koja su po namjeni i iznosima odobrena za navedene programe, izradu kriterija za programiranje, način i uvjete raspoređivanja te način dodjele i praćenja namjenskog korištenja sredstava proračuna Grada, skrb o stručnom radu te obrazovnoj i informacijskoj djelatnosti u funkciji realizacije programa javnih potreba.

Odjel vodi brigu o objektima sporta i tehničke kulture. Vođenje brige o objektima sporta i tehničke kulture obuhvaća poslove u svezi gospodarenja, održavanja i izgradnje objekata od značaja za Grad. Gospodarenje objektima obuhvaća ugovaranje zakupa odnosno načina korištenja, a poslovi vezani za održavanje i izgradnju objekata obuhvaćaju pripremu dokumentacije te vođenje brige oko nadzora nad izvođenjem radova na održavanju, investicijskom održavanju i investicijama.

Stručni poslovi vezani za sportske manifestacije i manifestacije u tehničkoj kulturi od značenja za Grad obuhvaćaju poslove usmjerene ka uspješnoj realizaciji navedenih manifestacija.

Poslovna suradnja sa Zajednicom sportskih udruga grada Rijeke i Zajednicom tehničke kulture grada Rijeke kao krovnim udrugama u sportu i tehničkoj kulturi na lokalnoj razini obuhvaća sve poslove usmjerene ka uspješnoj i na zakonu osnovanoj provedbi programa javnih potreba u sportu i tehničkoj kulturi te posebnih programa.

Članak 19.

Ustrojstvene jedinice u sastavu Odjela gradske uprave za financije jesu: Direkcija glavnih knjiga i Direkcija analitičkih knjigovodstava.

Članak 20.

U Odjelu gradske uprave za financije obavljaju se poslovi proračuna, financijsko poslovanje i računovodstveno-knjigovodstveni poslovi, naplata gradskih poreza i ostalih prihoda te poslovi osiguranja.

Poslovi proračuna obuhvaćaju planiranje i izradu proračuna, planiranje i praćenje likvidnosti, kontrolu izvršavanja proračuna, izradu polugodišnjeg izvještaja o izvršavanju proračuna i godišnjeg obračuna proračuna, provedbu postu

paka vezanih za zaduživanje Grada i davanje jamstava, praćenje zaduživanja i izradu izvješća o stanju duga.

Financijsko poslovanje obuhvaća blagajničko poslovanje, poslove obračuna i isplata plaća za službenike i namještenike Grada i Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, kontrolu naloga za plaćanje u skladu s financijsko-računovodstvenim propisima i izvršavanje plaćanja temeljem naloga upravnih tijela Grada, Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke i mjesnih odbora, vođenje evidencije ulaznih računa, te evidentiranje, pohranjivanje i aktiviranje izdanih i primljenih sredstava osiguranja plaćanja.

Računovodstveno-knjigovodstveni poslovi podrazumijevaju vođenje knjigovodstvenih poslova proračuna, Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke i mjesnih odbora, vođenje analitičkih knjigovodstvenih evidencija poslovnih promjena i transakcija nastalih na imovini, obvezama i potraživanjima, vođenje evidencije o danim i primljenim jamstvima i garancijama, te sastavljanje financijskih izvještaja i konsolidiranih financijskih izvještaja u skladu s financijsko-računovodstvenim propisima.

Naplata gradskih poreza i drugih prihoda podrazumijeva utvrđivanje obveznika plaćanja gradskih poreza i naplatu gradskih poreza, utvrđivanje mjesečnih obveza i naplatu prihoda od prodanih gradskih stanova, te analitičko praćenje naplate ostalih prihoda koja ostvaruju upravna tijela Grada.

Poslovi osiguranja obuhvaćaju provođenje postupaka javne nabave usluga osiguranja imovine te službenika i namještenika Grada, praćenje izvršavanja obveza i potraživanja po osiguranju, prijave štete i poduzimanje radnji za utvrđivanje visine štete i naplatu štete.

Članak 21.

Ustrojstvene jedinice u sastavu Odjela za gradsku samoupravu i upravu jesu: Direkcija za mjesnu samoupravu i Direkcija općih i kadrovskih poslova.

Članak 22.

U Odjelu za gradsku samoupravu i upravu obavljaju se poslovi u svezi s neposrednim sudjelovanjem građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana, radnim odnosima službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada i djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, poslovi prijema i otpreme pošte, održavanja poslovnog prostora Grada kojima gospodari Odjel, poslovi u svezi s gospodarenjem skloništima te drugi opći poslovi.

U Odjelu, sukladno posebnim propisima, obavljaju se i poslovi koji obuhvaćaju zaštitu na radu, zaštitu od požara i civilnu zaštitu za objekte odnosno poslovne prostore kojima gospodare Odjel za gradsku samoupravu i upravu, Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Odjel gradske uprave za kulturu te Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu.

Članak 23.

U Uredu Grada obavljaju se pravni, savjetodavni, protokolarni i stručno-administrativni poslovi u svezi s djelokrugom rada gradonačelnika, Poglavarstva, Gradskog vijeća i njihovih radnih tijela, poslovi u svezi ostvarivanja prava na pristup informacijama, poslovi u svezi ostvarivanja djelovanja vijeća nacionalnih manjina, te poslovi u svezi zastupanja Grada pred pravosudnim tijelima.

Poslovi iz stavka 1. ovoga članka obuhvaćaju stručne i administrativne poslove u svezi pripremanja i organizacije sjednica Poglavarstva, Gradskog vijeća i radnih tijela Gradskog vijeća, organizaciju poslova u svezi s protokolarnim primanjima i prigodnim svečanostima, stručne i administrativne poslove za potrebe gradonačelnika, zamjenike gradonačelnika, predsjednika i potpredsjednike Gradskog vijeća, članove Poglavarstva i radnih tijela Gradskog vijeća, poslove koji su u funkciji i ostvarivanju suradnje tijela Grada s državnim tijelima, medijima, ustanovama, udrugama i građanima, poslove u svezi ostvarivanja prava nacionalnih manjina, poslove u svezi ostvarivanja prava na pristup informacijama, poslove u svezi razmatranja predstavki i pritužbi građana na rad upravnih tijela Grada te predlaganja mjera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, savjetodavne poslove iz područja financija, prava i razvoja, poslove u svezi zastupanja Grada pred pravosudnim tijelima, te poslove u svezi pripreme i izrade projekata i programa suradnje s Europskom unijom koji su od interesa za Grad.

Članak 24.

Ustrojstvene jedinice u Zavodu za informatičku djelatnost jesu: Direkcija za razvoj informacijskih sustava i Direkcija za sistemsku podršku.

Članak 25.

Zavod za informatičku djelatnost obavlja poslove planiranja, projektiranja, izgradnje i uspostavljanja informacijskih sustava, geoinformacijskih (GIS) sustava, integracije alfanumeričkih i grafičkih podataka, WEB Portala Grada te sustava dvosmjerne komunikacije i on-line usluga građanima u okviru izgradnje e-Uprave. Obavlja poslove planiranja, nabave i upravljanja informatičko komunikacijskim resursima, nadzora nad radom mreže (interanet i internet) te osigurava sigurnost i zaštitu podataka. Planira i provodi edukaciju službenika i namještenika za korištenje informatičke opreme, programa i alata u radu.

Članak 26.

U Službi proračunskog nadzora i unutarnje kontrole obavlja se proračunski nadzor zakonitosti, svrhovitosti i pravodobnosti korištenja proračunskih sredstava te poslovi unutarnje kontrole.

Proračunski nadzor obuhvaća pregled i provjeru računovodstvenih, financijskih i ostalih poslovnih dokumenata proračunskih i izvanproračunskih korisnika, nadzor namjenskog korištenja proračunskih sredstava svih fizičkih i pravnih osoba koje dobivaju sredstva iz proračuna i financijskih planova izvanproračunskih korisnika te nadzor namjenskog korištenja kreditnih sredstava za koje je Grad dao jamstvo.

Poslovi unutarnje kontrole obuhvaćaju kontrolu ispravnosti prijedloga ugovora te poslove kontrole provedenih javnih natječaja.

Članak 27.

Upravne, stručne i ostale poslove iz djelokruga rada upravnih tijela Grada obavljaju službenici i namještenici.

Službenici obavljaju upravne i stručne poslove iz djelokruga upravnog tijela u kojem rade, a namještenici obavljaju tehničke, prateće i pomoćne poslove.

Članak 28.

Radom upravnog tijela Grada rukovodi pročelnik.

Unutarnjom ustrojstvenom jedinicom iz članka 2. stavka 2. ove Odluke rukovodi ravnatelj.

Članak 29.

Pročelnika upravnog tijela Grada imenuje Poglavarstvo Grada sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01 i 60/01) i Zakonu o državnim službenicima i namještenicima (»Narodne novine« broj 27/01).

Ostali službenici i namještenici primaju se u službu odnosno na rad u upravna tijela Grada sukladno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima (»Narodne novine« broj 27/01).

III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 30.

Za pročelnika upravnog tijela Grada i za ravnatelja unutarnje ustrojstvene jedinice koji su imenovani do dana stupanja na snagu ove Odluke, raspisat će se javni natječaj najkasnije 60 dana prije isteka vremena na koje su imenovani.

Članak 31.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o ustrojstvu gradske uprave Grada Rijeke (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 27/97 - pročišćeni tekst, 1/98 - ispr. 2/01 i 7/04).

Članak 32.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 021-05/05-01/122

Ur. broj: 2170-01-10-05-2

Rijeka, 24. veljače 2005.

GRADSKO VIJEĆE GRADA RIJEKE

Predsjednik

Gradskog vijeća

mr. sc. Željko Glavan, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=119&mjesto=51000&odluka=25
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr