SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXII. - broj 18. Petak, 20. lipnja 2014.
GRAD CRES

16.

Na temelju članka 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (»Narodne novine« RH broj 67/08, 48/10, 74/11 i 80/13) i čl. 29. Statuta Grada Cresa (»Službene novine PGŽ broj 29/09 i 14/13), te na temelju prethodne suglasnosti Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave Primorsko-goranske, Sektora policije, Službe za sigurnost cestovnog prometa, od 3. lipnja 2014., broj: 511-09-05-62- 20/14 J.J., Gradsko vijeće Grada Cresa na sjednici održanoj 12. lipnja 2014. donijelo je

ODLUKU
O UREĐENJU PROMETA NA PODRUČJU
GRADA CRESA

I.OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom određuju se uvjeti i pravila odvijanja prometa na javno-prometnim površinama Grada Cresa, te mjere za njihovo provođenje.

Članak 2.

Javno-prometnim površinama smatraju se sve ceste, Ulice, trgovi, parkirališta, pješački nogostupi, javna stepeništa i druge prometne površine koje su u funkciji kretanja i mirovanja vozila i pješaka na području Grada Cresa.

Članak 3.

Promet na javno-prometnim površinama dopušten je svima pod jednakim uvjetima i u granicama propisanim zakonima i ovom Odlukom.

Na javno-prometnim površinama ne smiju se poduzimati bilo kakve radnje ili djelatnosti koje bi mogle oštetiti prometnu površinu ili ugroziti sigurnost ili protočnost prometa.

Članak 4.

U cilju uređenja prometa u smislu ove Odluke osobito se određuju:

1.ceste s prednošću prolaska;

2.dvosmjerni, odnosno jednosmjerni promet;

3.sustav tehničkog uređenja prometa i upravljanje prometom putem elektroničkih sustava i video nadzora,

4.ograničenja brzine kretanja vozila;

5.promet pješaka, bicikla, vozača mopeda, turističkog vlaka i zaprežnih vozila, gonjenje i vođenje stoke;

6.parkirališne površine i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja;

7.zone smirenog prometa;

8.postavljanje i održavanje zaštitnih ograda za pješake na opasnim mjestima;

9.pješačke zone, sigurni pravci za kretanje školske djece, posebne tehničke mjere za sigurnost pješaka i biciklista u blizini obrazovnih, zdravstvenih i drugih ustanova, igrališta, kinodvorana, drugih pravnih osoba čija djelatnost razumijeva veće okupljanje ili prolazak fizičkih osoba i sl.;

10.uklanjanje dotrajalih, oštećenih ili napuštenih vozila,

11.površinu na kojoj će se obavljati: test vožnja, terenska vožnja (cross), vožnja izvan kolnika (off road), sportske, enduro i promidžbene vožnje,

12.uvjeti prometovanja vozila opskrbe u zonama smirenog prometa i pješačkim zonama.

II.UREĐENJE PROMETA

1.Ceste s prednošću prolaza

Članak 5.

Ljestvica razine cesta, u smislu ove odluke, utvrđuje se kako slijedi:

1.razina - državna cesta;

2.razina - županijska cesta;

3.razina - lokalna cesta;

4.razina - nerazvrstana cesta.

Cesta razvrstana u višu razinu u smislu stavka 1. ovoga članka daje joj u pravilu pravo prednosti prolaska na području Grada Cresa.

2.Dvosmjerni, odnosno jednosmjerni promet i zabrana prometa

Članak 6.

Promet cestama na području Grada Cresa dvosmjeran je, ako odredbama ove Odluke nije drukčije određeno.

Članak 7.

Jednosmjerni promet određuje se

1.u naselju Cres:

-Šetalištem 20. travnja, od spomenika žrtvama fašizma do Ulice Put fortece, u smjeru prema ulici Put fortece, s time što tijekom svake kampanje prerade maslina, promet na dijelu ove prometnice na dionici od spomenika žrtvama fašizma do Ulice Turion, postaje dvosmjeran. Gradonačelnik će nakon zahtjeva Poljoprivredne zadruge, odrediti točno razdoblje u kojem će se promet na tom dijelu Ulice Šetalište 20. travnja odvijati dvosmjerno.

-ulicom Put fortece, u smjeru prema creskoj kuli, do lokalne ceste LC 58095;

-ulicom Zazid, u smjeru prema ulici Cons;

-ulicom Peškera, od Ulice Cons u smjeru prema Trgu svetog Frane, osim na pristupnim dijelovima ceste koji Ulicu Cons i ulicu Peškera spajaju sa sjedištem društva Brodogradilište Cres d.d.

-cestom od Trga svetog Frane u smjeru prema cesti D 100 do ceste D100,

-cestom u predjelu Grabar, od ulaza u predjel Grabar iz Ulice Obala sv. Benedikta, od kuće broj 1 cca 150 metara u smjeru istoka, potom oštrim skretanjem ulijevo u smjeru zapada, između kuća broj 13 i 17, u dužini cca 120 metara, do kuće broj 9, potom oštrim skretanjem lijevo u dužini cca 35 metara do kuće broj 5;

-cestom u predjelu Grabar, s početkom na raskrižju kod kuća broj 73 i 50, cca 130 metara u smjeru zapada, potom, nakon oštrog lijevog zavoja, cca 200 metara do kuća broj 7 i 18;

2.u naselju Martinšćica, cestom uz obalu od središta naselja (od spomenika) do spoja sa županijskom cestom 5137 (T.L. Martinšćica - D100), od 15. lipnja do 31. kolovoza.

Članak 8.

Zabranjuje se promet za sva vozila na motorni pogon

1.u naselju Cres ulicama i trgovima:

Sveti Sidar, Giovanni Moise, Kapetana Nikole Draže, Klančić rov, Pjaceta, Lubenička, Kuntrada creskih kopača, Kutonjina, Kovačine, Osorska, Veli dvor, Ribarska, Družbe svetih Ćirila i Metoda, Cons, Zagrad, Ante Tentora, Bernardino Rizzi, Svetog Jurja, Palada, Rialto, Varozina, Drevenik, Lošinjska, Žrtava fašizma, Creskog statuta, Trg Frane Petrića, Pod urom, Riva creskih kapetana, Lungomare sv. Mikule i dijelom Ulice Turion od kbr. 2 do kbr. 16.

2.u naselju Beli, unutar ograđene stare jezgre naselja, osim za vozila za opskrbu i za vozila stanovnika i gostiju naselja prilikom istovara i utovara stvari, s dopuštenim zadržavanjem do 60 minuta;

3.u naselju Valun,

-cestom prema Getu, osim za vozila za opskrbu i za vozila stanovnika naselja i turista prilikom istovara i utovara stvari, s dopuštenim zadržavanjem do 60 minuta;

-servisnom cestom, osim za vozila za opskrbu, za vozila gostiju stanovnika naselja i turista, prilikom istovara i utovara stvari s dopuštenim zadržavanjem od 60 minuta, i vozila koja su parkirana na označenim parkirališnim mjestima na servisnoj cesti 4. u naselju Martinšćica,

-cestom uz obalu od središta naselja (od spomenika) do spoja sa županijskom cestom 5137 (T.L. Martinšćica - D100), zabranjuje se promet za vozila mase veće od 10 T.

-cestom uz obalu od središta naselja (od spomenika) do gostionice »Koralj«, u razdoblju od 1. lipnja do 15. rujna, zabranjuje se promet za sva vozila na motorni pogon svakoga dana od 18.00 sati do 24.00 sata.

Zabranjuje se promet kamperima cestom od sv. Marka do Lubenica u razdoblju od 15. lipnja do 30. kolovoza.

Članak 9.

Iznimno odredbama članka 8.:

-dozvoljava se promet dijelom Ulice Lungomare sv. Mikule, od lokalne ceste LC 58096 (cesta Kula - Kimen) do ugostiteljskog objekta »Borova šumica«, kao i od spoja tzv »servisne ceste« (Melin I) s obalnom šetnicom Lungomare sv. Mikule do zgrade Marketa, pod uvjetima koje će posebnom odlukom propisati Gradonačelnik, opskrbnim vozilima poslovnih prostora na tome dijelu Lungomare sv. Mikule, vozilima u vlasništvu osoba koje imaju prebivalište ili su vlasnici nekretnina na tome dijelu Lungomare sv. Mikule, te vozilima obrtnika koji po ugovoru s Lučkom upravom Cres, imaju privez plovila na tom dijelu operativne obale.

-dozvoljava se promet na dijelu Lungomare sv. Mikule kod Autokampa »Kovačine« za pristup dizalici, vozilima koja dovoze i odvoze plovila u svhu spuštanja i podizanja plovila, s dopuštenim zadržavanjem do 60 minuta;

-dozvoljava se promet označenim vozilima opskrbe, ukupne mase vozila i tereta do 15 t i vozilima za invalide, ako se u vozilu nalazi invalidna osoba, dijelom Ulice Turion - od Ulice Put fortece do pretovarno-parkirališnog prostora u ulici Turion, u vremenu od 05.45 do 17.00 sati, pod uvjetima koje propiše Gradonačelnik

-dozvoljava se promet vozila na baterijski pogon u svrhu opskrbe poslovnih prostora u zonama zabrane prometa. Uvjete prometovanja propisati će Gradonačelnik.

Članak 10.

Upravni odjel za proračun i financije, komunalni sustav i prostorno planiranje osigurat će provedbu ograničene dozvole prometa iz članaka 8 i 9, u skladu s uvjetima propisanim posebnom odlukom Gradonačelnika.

Članak 11.

Iznimno, odredbe iz članka 8. stavka 1. ne primjenjuju se na vozila s pravom prednosti prolaska, kad posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, kao i na vozila komunalnih službi u svrhu održavanja čistoće, javne rasvjete, te na vozila HEP-a i T-HT-a za intervencije za koje je neophodno vozilo i uz posjedovanje radnog naloga za obavljanje posla u zoni zabrane prometa. Tim vozilima

omogućit će se nesmetani promet ulicama bez plaćanja naknade.

3.Sustav tehničkog uređenja prometa

Članak 12.

U cilju zaštite pješaka i radi osiguranja poštovanja ograničenja brzine kretanja, Gradonačelnik može odrediti da se na sigurnim pravcima kretanja školske djece i drugih pješaka postave fizičke zapreke prometu vozila na motorni pogon (ograde, stupići, 'gljive', rampe, naprave za usporavanje brzine kretanja vozila, tzv. 'ležeći policajac' i dr.), kao i drugi sustavi upozorenja sudionika u prometu (bljeskalice, elektronički sustavi upravljanja prometom).

4.Ograničenja brzine kretanja vozila

Članak 13.

Na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama izvan naselja na području Grada Cresa vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 60 km na sat, a u naseljima na području Grada Cresa brzinom većom od 40 km na sat, ako odredbama ove odluke nije što drugačje propisano.

Ograničenja brzine kretanja vozila u smislu stavka 1. ovoga članka regulirat će se odgovarajućim prometnim znakovima.

Članak 14.

U naselju Cres, Ulicom Jadranska obala i Zagrebačkom ulicom vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 20 km na sat.

Na spojnim cestama naselja Orlec s D100 vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat.

U naselju Beli, cestom Beli - Podbeli vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 10 km na sat.

U naselju Valun, pristupnim cestama u naselje (tzv. 'servisna cesta' i cesta do Geta) vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 10 km na sat.

U naselju Martinšćica, cestom od gostionice 'Koralj' do samostana svetog Jeronima vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 15 km na sat.

Kada je na cestama iz čl. 8. ove odluke vozilima iznimno dozvoljeno prometovanje, brzina kretanja tih vozila ne smije biti veća od brzine hoda pješaka.

5. Promet pješaka, biciklista, vozača mopeda, turističkog vlaka

Članak 15.

Na cestama na području Grada Cresa nema ograničenja kretanja pješaka i prometu bicikala, ukoliko se odvijaju na način propisan Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Iznimno od stavka 1. ovog članka, postaviti će se znakovi preporuke biciklistima da ne voze bicikl na području stare gradske jezgre naselja Cres u razdoblju od 15. srpnja do 31. kolovoza, od 19.00 do 24.00 sata.

Članak 16.

Na promet mopeda i motocikala na području Grada Cresa odgovarajuće se primjenjuju odredbe čl. 6. do 8. ove odluke.

Članak 17.

Turistički vlak može prometovati na području Grada Cresa u skladu s člankom 8. Odluke i pod uvjetima koje će odrediti Gradonačelnik.

6. Parkirališne površine i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja

Članak 18.

Na području Grada Cresa javne su parkirališne površine

a) u naselju Cres:

-na omeđenom (označenom) prostoru pored zgrade Uljare i na prostoru »stare škole« uz Šetalište 20. travnja

-unutar ograđenog prostora nogometnog igrališta Dari;

-u ulici Jadranska obala;

-na označenim parkirališnim mjestima u Ulici Peškera;

-na označenim parkirališnim mjestima u Ulici Put fortece;

-na označenim parkirališnim mjestima u Ulici Turion;

-na označenim parkirališnim mjestima na spojnoj cesti od Trga sv. Frane do D 100;

-na parkiralištu Melin;

-na označenim parkirališnim mjestima ispred hotela »Kimen«;

-na označenim parkirališnim mjestima ispred područne ambulante u Cresu;

b) u naselju Beli:

-asfaltirani prostor uz kolnik pokraj mosta, na ulasku u naselje;

-asfaltirani prostor pokraj kolnika uz ogradu groblja i pokraj buffeta 'Beli';

c) u naselju Porozina, na uređenom i obilježenom parkirališnom prostoru trajektnog pristaništa Porozina;

d) u naselju Martinšćica:

-prostor ispred i iza zgrade mjesne pošte;

-na obilježenim parkirališnim mjestima uz cestu, od gostionice 'Koralj' do izlaska na nerazvrstanu cestu OD59;

-na obilježenim parkirališnim mjestima na cesti od Samostana Svetog Jeronima do županijske ceste Ž.C. 5137;

e) u naselju Merag, na uređenom i obilježenom parkirališnom prostoru na trajektnom pristaništu Merag;

f) u naselju Loznati prostor kod gostionice 'Bukaleta';

g) u naselju Lubenice, uređeni parkirališni plato cca 200 m prije ulaza u staru jezgru i kod crkve Svetog Antona do ulaska u staru jezgru naselja;

h) u naselju Orlec:

-prostor ispred zgrade doma (Orlec kbr. 4);

-prostor pokraj ceste za plažu Mali Bok, ispred rampe;

i) u naselju Valun:

-na parkirališnom prostoru na ulazu u naselje Valun;

-na obilježenim parkirališnim mjestima na tzv. servisnoj cesti.

Članak 19.

Parkiranje na određenim parkirališnim površinama iz članka 18. ove odluke može biti s vremenskim ograničenjem i bez vremenskog ograničenja, s naplatom ili bez naplate, za sve ili za određene kategorije vozila.

Gradonačelnik odlučuje na kojim se parkirališnim površinama iz članka 18. ove odluke, za koje vremensko ograničenje i za koje kategorije vozila parkiranje vrši uz naplatu naknade za parkiranje.

Odlukom iz stavka 2. ovoga članka Gradonačelnik utvrdit će razdoblje u godini, visinu i način naplate naknade za parkiranje.

Naknadu za parkiranje na parkiralištima s naplatom ne plaćaju invalidi za vozila označena propisanom naljepnicom za vozila invalidnih osoba.

Pojedina parkirališta mogu se dati u koncesiju o čemu na prijedlog Gradonačelnika, odluku donosi predstavničko tijelo Grada Cresa.

Članak 20.

Iz sredstava ubranih naplatom naknade za parkiranje ove odluke podmiruju se troškovi uređenja parkirališta i organizacije naplate naknade za parkiranje, a eventualni višak sredstava raspoređuje se u proračunska sredstva za financiranje komunalnog sustava.

Prihod od koncesija za parkirališta raspoređuju se u proračunska sredstva za financiranje komunalnog sustava.

Članak 21.

Zabranjuje se parkiranje za sva vozila, osim za vozila na posebno označenim rezeviranim parkirališnim mjestima, u sljedećim ulicama i trgovima

1.u naselju Cres:

-Šetalište 20. travnja,

-Ulica hrvatskih branitelja do raskrižja D 100

-Ulica Zazid;

-Ulica Cons;

-Ulica Jadranska obala, od samostana svetog Frane do Samostana svetog Petra;

-Zagrebačka ulica,

2. u naselju Martinšćica, od spomenika do samostana svetog Jeronima.

Članak 22.

Kada ovlaštena službena osoba po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama odredi da se vozilo zaustavljeno ili parkirano na području Grada Cresa na mjestu na kojem ugrožava sigurnost prometa ili ometa normalan tok prometa premjesti na drugo mjesto, to vozilo će biti premješteno na parkiralište u ulici Jadranska obala.

Članak 23.

Gradonačelnik može ovlastiti određeno trgovačko društvo ili pojedinca da obavlja premještanje vozila u smislu članka 22. ove odluke.

Odlukom iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se i visina troškova premještanja vozila.

Članak 24.

Gradonačelnik može odrediti mjesta ograničenog parkiranja, odnosno mjesta rezervirana za parkiranje vozila određenih pravnih ili fizičkih osoba (vozila hitne medicinske pomoći, vatrogasna vozila, policijska vozila, vozila u vlasništvu državnih tijela i tijela jednica lokalne i područne (regionalne) samouprave, vozila taksi službe, vozila invalidnih osoba, vozila za dostavu pošte i dr.).

Za parkiranje na rezerviranom parkirališnom mjestu Gradonačelnik može odrediti plaćanje godišnje paušalne naknade, koju utvrđuje prilikom odlučivanja o zahtjevu za odobrenje parkiranja na mjestu ograničenog parkiranja.

Naknada iz stavka 2. ovoga članka ne može se utvrditi pravnim osobama za parkiranje vozila s pravom prednosti prolaska i za parkiranje vozila s propisnom oznakom invalida.

Pravnim i fizičkim osobama kojima Gradonačelnik odobri parkiranje njihovih vozila u smislu stavka 1. ovoga članka, Upravni odjel za proračun i financije, komunalni sustav i prostorno planiranje, izdati će posebno pisano odobrenje.

7.Zone smirenog prometa

Članak 25.

Zone smirenog prometa na području Grada Cresa čine ceste na kojima je promet dozvoljen na način i pod uvjetima iz članka 8.

8. Postavljanje i održavanje zaštitnih ograda za pješake na opasnim mjestima

Članak 26.

Na prijedlog Povjerenstva za uređenje prometa Gradonačelnik može odlučiti da se između prometnice i određene poslovne zgrade ispred koje se redovito okuplja veći broj građana postavi zaštitna ograda.

Odluku Gradonačelnika iz stavka 1. ovoga članka provodi Upravni odjel za proračun i financije, komunalni sustav i prostorno planiranje.

9. Pješačke zone i sigurni pravci za kretanje školske djece

Članak 27.

U naselju Cres pješačka zona uspostavlja se u sljedećim ulicama: Sveti Sidar, Giovanni Moise, Kapetana Nikole Draže, Klančić rov, Pjaceta, Lubenička, Kuntrada creskih kopača, Kutonjina, Kovačine, Osorska, Veli dvor, Ribarska, Družbe svetih Ćirila i Metoda, Cons, Zagrad, Ante Tentora, Bernardino Rizzi, Svetog Jurja, Palada, Rialto, Varozina, Drevenik, Lošinjska, Žrtava fašizma, Šetalište 20. travnja - osim prometne trake te Ulice, Creskog statuta, Trg Frane Petrića, Pod urom, Riva creskih kapetana, Lungomare sv. Mikule - osim izuzetaka utvrđenih u članku 9., Obalom sv. Bendikta - od skretanja za naselje Grabar do Marine Cres.

Članak 28.

Sigurni pravci za kretanje školske djece utvrđuju se:

-u naselju Cres, na Šetalištu 20. travnja, od dijela koji Osnovnu školu Frane Petrića spaja sa Šetalištem 20. travnja kod restorana »Caruso«.

10. Uklanjanje dotrajalih, oštećenih i napuštenih vozila

Članak 29.

Vlasnici dotrajalih, oštećenih i napuštenih vozila obvezni su ukloniti ta vozila s javnih i nerazvrstanih cesta na području Grada Cresa.

Ako vlasnik ne ukloni dotrajalo, oštećeno ili napušteno vozilo, takvo vozilo uklonit će se prema odredbama Odluke o komunalnom redu.

11. Površine za obavljanje test vožnji, cross, off road, sportske, enduro i promidžbene vožnje.

Članak 30.

Na području Grada Cresa u pravilu se neće odobravati površine za test vožnje, cross, off road, sportske, enduro i promidžbene vožnje.

12. Uvjeti prometovanja vozila opskrbe u zonama smirenog prometa i pješačkim zonama

Članak 31.

Vozila opskrbe mogu prometovati u zonama smirenog prometa i u pješačkim zonama samo pod uvjetima koji su utvrđeni u članku 8. do 10. ove Odluke.

13.Povjerenstvo za uređenje prometa

Članak 32.

U cilju praćenja stanja uređenja prometa na području Grada Cresa te predlaganja mjera za njegovo poboljšanje, osniva se povjerenstvo za uređenje prometa (dalje: Povjerenstvo), kao stručno i savjetodavno tijelo

Povjerenstvo čine predsjednik i četiri člana.

Predsjednika i članove imenuje Gradonačelnik

Za članove Povjerenstva imenuju se fizičke osobe koje su po naravi svojega posla upoznate s uređenjem i funkcioniranjem prometa na cestama.

14.Završne odredbe

Članak 33.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o uređenju prometa i o nerazvrstanim cestama na području Grada Cresa (»Službene novine PGŽ« br. 11/00, 16/00, 7/01, 10/02, 12/02, 16/02, 5/03 16/03, 15/04, 7/ 05 i 30/05).

Članak 34.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 340-01/14-1/5

Ur.broj: 2213/02-02-14-4

Cres, 12. lipnja 2014.

GRAD CRES
GRADSKO VIJEĆE

Predsjednik
Marčelo Damijanjević, v.r

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=895&mjesto=10002&odluka=16
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr