SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 44. Ponedjeljak, 27. prosinca 2004.
OPĆINA BROD MORAVICE
23

23.

Na temelju članka 31. stavka 7. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - pročišćeni tekst i 82/04), te članka 25. Statuta Općine Brod Moravice (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 28/ 01), Općinsko vijeće Općine Brod Moravice na sjednici održanoj 13. prosinca 2004. godine donijelo je

ODLUKU
o komunalnom doprinosu Općine Brod Moravice

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom određuju se uvjeti i način utvrđivanja visine komunalnog doprinosa, način i rokovi plaćanja, područja zona za plaćanje komunalnog doprinosa i postupak za djelomično ili cjelokupno oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa.

Članak 2.

Komunalni doprinos prihod je Proračuna Općine Brod Moravice.

Plaćanjem komunalnog doprinosa vlasnik građevinske čestice, odnosno investitor sudjeluje u podmirenju troškova izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture utvrđenih Programom za svaku kalendarsku godinu.

Sredstvima komunalnog doprinosa financira se građenje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, za javne površine, nerazvrstane ceste, groblja, javnu rasvjetu, rušenje postojećih objekata i uređaja, premještanje postojećih nadzemnih i podzemnih instalacija, te radovi na sanaciji tog zemljišta.

II. PODRUČJA ZONE ZA PLAĆANJE KOMUNALNOG DOPRINOSA

Članak 3.

Utvrđuju se tri zone za plaćanje komunalnog doprinosa, a prema stupnju opremljenosti objektima i uređajima komunalne infrastrukture na području Općine Brod Moravice.


Od toga po vrsti objekata i uređaja


ZONA IZNOS Javne Nerazvrstane Javna Groblja

komunalnog površine ceste rasvjeta

doprinosa


I. ZONA 80,00 20,00 25,00 15,00 20,00


II. ZONA 60,00 15,00 18,00 12,00 15,00


III. ZONA 40,00 10,00 12,00 8,00 10,00


U prvu zonu spadaju sljedeća naselja: Brod Moravice, D. Dobra, Gornji Kuti, Velike Drage, Male Drage, Razdrto, Maklen, Delači, Moravička Sela, Lokvica, Čučak, Stari Lazi, Novi Lazi.

U drugu zonu spadaju naselja: Klepeće Selo, Podgora, Gornji Šajn, Šimatovo, Zavrh, Smišljak, Zahrt, Pauci, Šepci, Podstene, Kocijani.

U treću zonu spadaju naselja: Goliki, Naglići, Završje, Colnari, Donji Šajn, Donji Šehovac, Gornji Šehovac, Planica, Doluš, Nove Hiže, Kavrani, Goršeti, Donja Lamana Draga, Gornja Lamana Draga.

Što je građevina, propisano je propisima o građenju.

III. NAČIN I ROKOVI PLAĆANJA KOMUNALNOG DOPRINOSA

Članak 4.

Komunalni doprinos se obračunava i plaća po m3 građevine koja se gradi na građevinskoj čestici, a kod građevine koja se uklanja zbog građenja nove građevine ili kada se postojeća građevina dograđuje ili nadograđuje, komunalni se doprinos obračunava i plaća na razliku u obujmu u odnosu na prijašnju građevinu.

Iznimno za otvorena igrališta i bazene i druge otvorene građevine, komunalni se doprinos obračunava i plaća po m2 tlocrtne površine te građevine pri čemu je jedinična vrijednost komunalnog doprinosa za obračun površine po m2 izraženo u kunama jednaka jediničnoj vrijednosti komunalnog doprinosa za obračun obujma po m3 građevine.

Članak 5.

Visina komunalnog doprinosa utvrđuje se umnoškom obujma građevine i jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa po m3 građevine utvrđene u članku 4. ove Odluke.

Članak 6.

Rješenje o komunalnom doprinosu donosi Jedinstveni upravni odjel Općine Brod Moravice na temelju ove Odluke i projektne dokumentacije koju dostavlja tijelo državne uprave u postupku pokrenutom po zahtjevu stranke ili po službenoj dužnosti.

Rješenje iz stavka 1. ovog članka obvezatno sadrži:

- iznos sredstava komunalnog doprinosa koji je obveznik dužan platiti,

- način i rokove plaćanja komunalnog doprinosa,

- prikaz načina obračuna komunalnog doprinosa za građevinu koja se gradi,

- popis objekata i uređaja komunalne infrastrukture koje će Općina izgraditi u skladu s Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture,

- obvezu Općine o razmjernom povratu sredstava u odnosu na izgrađenost objekata i uređaja komunalne infrastrukture sukladno Programu i ostvarenim prilivom sredstava.

Članak 7.

Komunalni doprinos obveznik plaća odjednom uplatom na žiroračun Općine Brod Moravice, na osnovi konačnog Rješenja o komunalnom doprinosu.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovog članka Općinsko vijeće će odobriti obročno plaćanje komunalnog doprinosa na temelju pisanog zahtejva obveznika. Obročno plaćanje komunalnog doprinosa može se odobriti najviše na 12 ili 24 mjesečna obroka, uz valutnu klauzulu prema srednjem tečaju HNB za EUR na dan nastanka obveze.

Obročno plaćanje komunalnog doprinosa odobrit će se pod uvjetom da obveznik plaćanja komunalnog doprinosa pruži odgovarajuće osiguranje (hipoteka, jamstvo, novčano osiguranje i sl.) radi naplate cjelokupne tražbine s osnova komunalnog doprinosa.

U slučaju kada obveznik ne plati uzastopno dva mjesečna obroka, cjelokupni iznos komunalnog doprinosa dospijeva na naplatu odmah.

Na dospjele i nepravovremeno uplaćene iznose komunalnog doprinosa obračunava se zakonska zatezna kamata koja se plaća na neplaćene javne prihode.

Potvrdu o uplaćenom komunalnom doprinosu obveznika plaćanja izdaje Jedinstveni upravni odjel Općine Brod Moravice a radi izdavanja akta na temelju kojeg se može graditi, kod nadležnog tijela državne uprave.

IV. OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA KOMUNALNOG DOPRINOSA

Članak 8.

Općinsko vijeće Općine Brod Moravice može u potpunosti ili djelomično osloboditi obveze plaćanja komunalnog doprinosa investitore koji grade građevine namijenjene zdrastvenoj djelatnosti, socijalnoj skrbi, kulturi, tehničkoj kulturi, športu, te predškolskom i osnovnom obrazovanju, kao i građevine za potrebe javnih ustanova ili trgovačkih društava koje su u vlasništvu Općine Brod Moravice.

Općinsko vijeće Općine Brod Moravice može osloboditi djelomično, u visini do 500bveze plaćanja, investitore koji grade građevine za javne potrebe javnih ustanova ili trgovačkih društava koji su u suvlasništvu Općine Brod Moravice, te investitore koji grade objekte i uređaje komunalne infrastrukture.

Sredstva iz kojih će se namiriti iznos komunalnog doprinosa iz stavka 1. ovog članka osigurat će se u Proračunu Općine Brod Moravice iz sredstava poreznih prihoda.

Rješenje o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa donijet će se nakon što se osigura namirenje iznosa komunalnog doprinosa Proračunom za tekuću godinu.

Članak 9.

Investitor ima pravo na povrat uplaćenog komunalnog doprinosa u slučaju da Općina Brod Moravice ne izgradi objekte i uređaje komunalne infrakstruture, a prema Programu izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture Općine Brod Moravice, najkasnije u roku od 36 mjeseci od isteka kalendarske godine u kojoj je investitor uplatio komunalni doprinos u cijelosti.

Pravo na povrat uplaćenog komunalnog doprinosa ostvaruje se razmjerno u odnosu na izgrađenost objekata i uređaja komunalne infrastrukture i ostvarenim prilivom sredstava na dan stjecanja prava iz stavka 1. ovog članka.

O zahtjevu za povrat uplaćenog komunalnog doprinosa odlučuje Općinsko vijeće Općine Brod Moravice.

Članak 10.

Obveznik plaćanja komunalnog doprinosa može uz suglasnost Općinskog vijeća sam snositi trošak gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz članka 30. stavka 1. točke 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - pročišćen tekst, 82/04), te mu se ti troškovi priznaju u iznos komunalnog doprinosa, uz uvjete koji su utvrđeni Ugovorom između Općine Brod Moravice i investitora.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 11.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o komunalnom doprinosu Općine Brod Moravice (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 27/ 98).

Članak 12.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 363-01/04-01/42

Ur. broj: 2112-06-04-01-01

Brod Moravice, 13. prosinca 2004.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE BROD MORAVICE

Predsjednik
Dragutin Crnković, dipl. ing., v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=114&mjesto=51312&odluka=23
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr