SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XXI. - broj 13. Subota, 30. ožujka 2013.
OPĆINA LOKVE
3B2 EDGAR HTML from SKRAD 7094..7119

12.

Na temelju članka 58. stavka 4. Zakona o zaštiti životinja (»Narodne novine« broj 135/06.), članka 37. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine« broj 41/07. i 55/11.) i članka 46. Statuta Općine Lokve (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 33/09.) Općinsko vijeće Općine Lokve na 9. sjednici održanoj 20. ožujka 2013. donijelo je

ODLUKU
o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca,
načinu kontrole njihova razmnožavanja, uvjetima i načinu držanja vezanih pasa te načinu postupanja s napuštenim
i izgubljenim životinjama

I.OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se Odlukom određuju uvjeti i načini držanja kućnih ljubimaca, način kontrole njihova razmnožavanja, uvjeti i način držanja vezanih pasa, te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama na području Općine Lokve (daljnjem tekstu: Općina).

Članak 2.

U ovoj Odluci pojedini pojmovi imaju slijedeće značenje:

1.kućni ljubimci su životinje koje čovjek drži zbog društva, zaštite i pomoći ili zbog zanimanja za životinje,

2.posjednik kućnog ljubimca je svaka fizička ili pravna osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar stalno ili privremeno odgovorna za zdravlje i dobrobit kućnog ljubimca,

3.neupisani pas je pas poznatog ili nepoznatog posjednika koji nije registriran sukladno propisima o veterinarstvu,

4.pas ili mačka lutalica je životinja kojoj je posjednik nepoznat,

5.napuštena životinja je ona životinja koju je posjednik svjesno napustio,

6.izgubljena životinja je ona životinja koja je napustila posjednika bez njegove volje i koji je traži,

7.strane životinjske vrste: životinjske vrste koje prirodno ne obitavaju na području Republike Hrvatske.

8.sklonište za životinje: objekt u kojem se smještaju i zbrinjavaju napuštene i izgubljene životinje gdje im se osigurava potrebna pomoć.

9.moguće opasan pas: je službeno obučen pas za čuvanje imovine ili kao tjelesni čuvar te psi određeni Pravilnikom o opasnim psima (»NN« broj 117/08.).

10.opasan pas: može biti bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je, ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili koja se uzgaja i/ili dresira za borbe pasa, ili je zatečena u organiziranoj borni s drugim psima.

11.radne životinje su psi koji služe kao tjelesni čuvari i čuvari imovine, psi vodiči slijepih osoba i onih koji služe za pomoć, psi tragači i psi koji služe za obavljanje drugih poslova.

Članak 3.

Ova se Odluka ne primjenjuje na službene pse koje u obavljanju svojih poslova koriste tijela državne uprave i druge pravne osobe (npr. policija, zaštitari) kao i na pse osposobljene za pomoć osobama s posebnim potrebama (npr. vodiče slijepih osoba).

II.UVJETI I NAČIN DRŽANJA KUĆNIH LJUBIMACA

Članak 4.

Posjednik kućnog ljubimca mora osigurati uvjete za držanje kućnih ljubimaca u skladu s njegovim potrebama.

Ako se kao kućnog ljubimca nabavlja strana životinjska vrsta ili životinjska vrsta zaštićena posebnim propisom, mora se udovoljiti posebnim uvjetima držanja.

Dozvoljeno je držanje pasa koji su cijepljeni, upisani u upisnik pasa i označeni oznakom sukladno propisima o veterinarstvu.

Članak 5.

Posjednik kućnog ljubimca dužan je brinuti se o njegovu zdravlju, prehrani, smještaju i higijeni i prema njemu postupati sukladno propisima o veterinarstvu i zaštiti životinja.

Posjednik kućnog ljubimca ne smije kućnog ljubimca izlagati nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima protivno prihvaćenim standardima za pojedinu vrstu, čime bi se kod životinje prouzročila bol, patnja, ozljede ili strah.

Posjednik kućnog ljubimca ne smije ograničavati kretanje kućnog ljubimca na način koji mu uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah.

Posjednik kućnog ljubimca ne smije napustiti kućnog ljubimca kojeg drži pod nadzorom.

Zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njegovo kretanje na način kojim se ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece.

Članak 6.

U osiguravanju uvjeta za držanje kućnog ljubimca, posjednik kućnog ljubimca dužan je posebice:

1.izgraditi i održavati odgovarajući objekt odnosno nastambu u skladu sa potrebama pojedine životinjske vrste,

2.osigurati odgovarajuću hranu i vodu u potrebnim količinama,

3.osigurati odgovarajući prostor u skladu s potrebama i s obzirom na životinjsku vrstu,

4.učiniti sve dijelove prostora dostupnima za održavanje i čišćenje te omogućiti nesmetanu brigu o kućnim ljubimcima,

5.osigurati nesmetano kretanje kućnog ljubimca u skladu s potrebama i s obzirom na životinjsku vrstu,

6.onemogućiti bijeg kućnog ljubimca,

7.osigurati odgovarajuću veterinarsku zaštitu, zaštitu i njegu bolesnog, ozlijeđenog i iscrpljenog kućnog ljubimca, a prema potrebi i pomoć pri porodu kućnog ljubimca,

8.osigurati kontrolu nad kućnim ljubimcem, u pravilu, najmanje jedanput dnevno ili češće ako drži njegovu mladunčad do 14 dana starosti ili je u tijeku porod kućnog ljubimca.

Prilikom osiguravanja uvjeta u smislu stavka 1. ovog članka, posjednik kućnog ljubimca dužan je pridržavati se propisa o zaštiti životinja i veterinarstvu.

Članak 7.

Držanje kućnih ljubimaca u višestambenim zgradama, zajedničkim prostorijama zgrada i dvorišta zgrada, kretanje kućnih ljubimaca zajedničkim dijelovima stambenih zgrada i okoliša zgrade, te obvezu čišćenje tih prostorija i prostora koje onečisti kućni ljubimac sporazumno utvrđuju suvlasnici zgrade sukladno propisima o vlasništvu.

Članak 8.

Posjednik kućnog ljubimca dužan je osigurati držanje kućnog ljubimca u obiteljskoj kući i okućnici obiteljske kuće na način na koji se, sukladno propisima o vlasništvu, poštuju prava vlasnika susjednih nekretnina.

Na okućnici, vrtu i sličnom zemljištu, psa kućnog ljubimca je dozvoljeno držati u ograđenom dvorištu.

Članak 9.

Zbog zdravstvenih, higijenskih i drugih razloga zabranjeno je uvoditi kućne ljubimce u građevine javne namjene (zdravstvene, prosvjetne, kulturne, sportske i druge objekte javne namjene), u trgovine prehrambenih proizvoda, tržnice, javne skupove u zatvorenom prostoru i slično.

Dovođenje kućnih ljubimaca u trgovine, osim u trgovine iz stavka 1. ovog članka, restorane i druge ugostiteljske objekte dopušteno je uz privolu vlasnika ako je takva dozvola jasno istaknuta na ulazu u objekt.

Članak 10.

Nije dozvoljeno puštanje kućnih ljubimaca na javne površine bez nadzora.

Posjednik kućnog ljubimca dužan je pri svakom izvođenju na javnu površinu nositi pribor za čišćenje i očistiti svaku površinu koju njegov kućni ljubimac onečisti. Otpadci se odlažu u označene kante postavljene na javnim površinama.

III.NAČIN KONTROLE RAZMNOŽAVANJA KUĆNIH LJUBIMACA

Članak 11.

Posjednik kućnog ljubimca dužan je kontrolirati razmnožavanje kućnog ljubimca i onemogućiti mu svako neplanirano razmnožavanje.

Prilikom planiranja razmnožavanja kućnog ljubimca, posjednik kućnog ljubimca dužan je voditi računa o broju potomaka kućnog ljubimca radi osiguranja prostornih i drugih uvjeta držanja sukladno propisima o zaštiti životinja i ovoj Odluci.

Članak 12.

Kontrola razmnožavanja kućnog ljubica provodi se preventivnim djelovanjem te sterilizacijom ili kastracijom životinje.

Članak 13.

Posjednik kućnog ljubimca odgovoran je za mladunčad kućnog ljubimca.

Posjednik kućnog ljubimca mora zbrinjavati mladunčad kućnog ljubimca sukladno popisima o zaštiti životinja.

Ako posjednik kućnog ljubimca ne želi samostalno zbrinuti mladunčad kućnog ljubimca dužan je snositi troškove njihova zbrinjavanja.

IV.UVJETI I NAČIN DRŽANJA PASA

Članak 14.

Dozvoljeno je držati psa koji je cijepljen, upisan u upisnik pasa i označen sukladno propisima o veterinarstvu.

Zabranjeno je držati neupisanog i neoznačenog psa.

Posjedniku neupisanog i neoznačenog psa zabranjeno je izvoditi na javnu površinu.

Članak 15.

Pas koji je određen kao opasan pas može se držati pod uvjetima određenim posebnim propisima o zaštiti životinja.

Članak 16.

U okućnici obiteljske kuće, vrtu ili sličnom zemljištu psa je dozvoljeno držati slobodnog samo u ograđenoj okućnici ili drugom ograđenom prostotu, tako da ga pas ne može napustiti.

Posjednik koji drži psa na neograđenoj okućnici ili neograđenom vrtu i sličnom zemljištu mora psa držati vezanog.

Posjednik ne smije vezati psa lancem koji je kraći od 3 metra ili od trostruke dužine psa, mjereno od vrška repa do njuške, a pri određivanju dužine lanca koristi se dužina koja je povoljnija za životinju.

Posjednik koji drži psa u smislu stavka 2. i 3. ovog članka dužan je na vidljivom mjestu postaviti oznaku koja upozorava na psa s natpisom »ČUVAJ SE PSA«, a opasne pse s natpisom »OPASAN PAS«, te mora imati ispravno zvono na ulaznim dvorišnim ili vrtnim vratima.

Članak 17.

Posjednik čiji pas učestalim i dugotrajnim lavežom ili zavijanjem remeti mir mještana, dužan je odmah poduzeti odgovarajuće mjere kako bi spriječio daljnje uznemiravanje mještana ili je dužan skloniti psa.

Članak 18.

Nadležni inspektor ili druga ovlaštena osoba može privremeno oduzeti psa koji se nalazi u stanju na temelju kojeg se može zaključiti da životinja trpi bol, patnju ili veliki strah, da je ozlijeđena ili da bi nastavak njezinog života u istim uvjetima bio povezan s trajnom i neotklonjivom boli.

Svaka osoba koja ima saznanja o slučajevima iz prethodnog stavka ovog članka, dužna je o tome obavijestiti nadležno tijelo.

V.KRETANJE PASA NA JAVNIM POVRŠINAMA I OBJEKTIMA JAVNE NAMJENE

Članak 19.

Po javnim površinama na području Općine Lokve posjednik je psa dužan voditi na povodcu tako da ne ugrožava osobnu sigurnost ljudi i drugih životinja i njihovo kretanje.

Izvođenje opasnog psa na javnu površinu dopušteno je jedino sa zaštitnom košarom (brnjicom) i na povodcu od strane punoljetnog posjednika.

Članak 20.

Zabranjeno je dovoditi i puštati psa u parkove, prostore oko škole, dječjeg vrtića, doma zdravlja,sportskih objekata i terena, na sajmove, groblja, cvjetnjake, dječja igrališta i slično.

Općina Lokve može takve površine označiti oznakom s prekriženim likom psa.

Zabranjeno je dovoditi i puštati pse na obradive poljoprivredne površine.

Uz nadzor i odgovornost posjednika dozvoljeno je dovoditi i puštati psa bez povodca:

-izvan granica naselja, počevši od zadnjeg objekta u određenom naselju prema nenaseljenom dijelu naselja.

VI.NAČIN POSTUPANJA S NAPUŠTENIM I IZGUBLJENIM ŽIVOTINJAMA

Članak 21.

Hvatanje, skupljanje, prevoženje i smještaj neupisanih pasa, pasa i mačaka lutalica te drugih napuštenih i izgubljenih životinja obavlja sklonište za životinje.

Skupljanje, prevoženje i smještaj životinja iz stavka 1. ovog članka mora se obavljati na najprikladniji način, primjenom odgovarajuće opreme i bez zlostavljanja, sukladno propisima o zaštiti životinja.

Članak 22.

Postupanje s neupisanim psima, psima i mačkama lutalicama te drugim napuštenim i izgubljenim životinjama smještenim u sklonište za životinje (smještaj životinja, veterinarsko-zdravstvena zaštita životinja, pronalazak posjednika životinja ili udomljavanje životinja, vođenje odgovarajućih evidencija o životinjama i drugo) provodi se sukladno propisima o zaštiti životinja.

Članak 23.

Troškove skupljanja i prevoženja neupisanih pasa, pasa i mačaka lutalica te drugih napuštenih i izgubljenih životinja, njihova smještaja u sklonište za životinje i nad njima provedenih veterinarsko-zdravstvenih mjera, podmiruje posjednik životinje ako je poznat ili se njegov identitet naknadno utvrdi, u protivnom se ti troškovi podmiruju iz sredstava proračuna Općine Lokve.

Članak 24.

Posjednik napuštene ili izgubljene životinje dužan je naknaditi svaku štetu koju počini životinja od trenutka nestanka ili napuštanja do trenutka njezina vraćanja ili odgovarajućeg zbrinjavanja.

Posjednik napuštenog ili izgubljenog psa dužan je naknaditi svaku štetu koju počini pas od trenutka nestanka ili napuštanja do trenutka njegova vraćanja odnosno do odjave psa iz upisnika pasa.

Članak 25.

Ugovorom sklopljenim između Općine Lokve i skloništa za životinje regulirat će se međusobni odnosi i visina naknade za poslove koje obavlja sklonište za životinje.

VII. NADZOR

Članak 26.

Nadzor nad provođenjem ove Odluke provode veterinarski inspektori nadležnog Ministarstva i komunalni redar sukladno svojim ovlastima.

Posjednik psa dužan je komunalnom redaru na njegovo traženje pokazati ispravu o upisu psa.

Članak 27.

U obavljanju nadzora nad provođenjem odredbi ove Odluke, komunalni redar ovlašten je od počinitelja naplatiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja te za to izdati odgovarajuću potvrdu.

Ako počinitelj prekršaja ne pristane platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja, izdat će mu se obvezni prekršajni nalog, s uputom da novčanu kaznu mora platiti u roku od 8 dana od dana kada je počinio prekršaj.

Komunalni redar ovlašten je rješenjem narediti fizičkim i pravnim osobama poduzimanje radnji radi provedbe pojedinih odredbi ove Odluke.

Kada komunalni redar nije ovlašten postupati obavijestit će ogovarajuću inspekciju i druga ovlaštena tijela o saznanjima koja ima a koja bi predstavljala povod za primjenu propisa o veterinarstvu i zaštiti životinja, posebice njihovih kaznenih odredbi i odredbi koje se odnose na zaštitu zdravlja ljudi i životinja.

VIII. KAZNENE ODREDBE

Članak 28.

Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kn do 500,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna i fizička osoba ako:

-postupa s kućnim ljubimcem suprotno odredbama iz članka 5. i 6. ove Odluke;

-vodi kućnog ljubimca u objekte i prostore naveden u članku 9. stavku 1. ove Odluke;

-pušta kućne ljubimce na javne površine bez nadzora (članak 10. stavak 1. ove Odluke);

-ne očisti javnu površinu od otpadaka njegovog kućnog ljubimca (članak 10. stavak 2. ove Odluke);

-ne zbrinjava mladunčad kućnog ljubimca (članak 13. ove Odluke);

-postupa suprotno odredbama iz članka 14. ove Odluke;

-ne drži opasnog psa u skladu s posebnim propisima (članak 15. ove Odluke);

-drži psa protivno članku 16. ove Odluke;

-nije poduzeo odgovarajuće mjere da spriječi uznemiravanje mještana zbog zavijanja i laveža psa (članak 17. ove Odluke);

-ne vodi psa na povodcu po javnim površinama (članak 19. stavak 1. ove Odluke);

-vodi opasnog psa suprotno odredbi iz članka 19. stavak 2. ove Odluke;

-pušta psa na zabranjene površine (članak 20. stavak 1. i 3. ove Odluke);

-pušta psa bez povodca suprotno odredbi iz članka 20. stavak 4. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kn do 500,00 kn kaznit će se za prekršaj roditelj ili skrbnik osobe koja u vrijeme počinjenja prekršaja iz stavka 1. ovog članka nije navršila 14 godina, ako je taj prekršaj u izravnoj vezi s propuštenim nadzorom roditelja ili skrbnika.

IX.ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 29.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 363-01/13-01/03

Ur. broj: 2112-02/1-13-1

Lokve, 20. ožujka 2013.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOKVE

Predsjednik

Ivica Gržanić, dipl. ing., v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=834&mjesto=51316&odluka=12
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr