SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 38. Četvrtak, 2. prosinca 2004.
OPĆINA LOKVE
11

11.

Na temelju odredbi članka 3., 4. i 20. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - proč. tekst, 82/04 i 110/4 - Uredba) i članka 34. i 75. Zakona o vodama, te članka 34. Statuta Općine Lokve (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 30/01) Općinsko vijeće Općine Lokve, na sjednici 26. studenoga 2004. godine, donijelo je

ODLUKU
o odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda

1. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom određuju se uvjeti i način odvodnje otpadnih, oborinskih i drugih voda, uvjeti i način ispuštanja otpadnih voda na područjima na kojima nije izgrađen sustav odvodnje, obvezu posebnog odlaganja i odstranjivanja opasnih tvari, kao i obvezu održavanja javnog sustava odvodnje otpadnih voda, a u cilju zaštite čovjekove okoline na području Općine Lokve, te prava i obveze »KOMUNALCA« d.o.o. za vodoopskrbu i druge komunalne djelatnosti iz Delnica (u daljnjem tekstu: Društvo), s jedne i korisnika javnog sustava odvodnje s druge strane.

Članak 2.

Djelatnost odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda čine poslovi sakupljanja otpadnih voda, njihovo dovođenje do uređaja za pročišćavanje, pročišćavanje i ispuštanje u prijemnik, odvodnja atmosferskih voda, te crpljenje, odvoz i zbrinjavanje fekalija iz septičkih i sabirnih jama.

Članak 3.

Pod otpadnim vodama podrazumijevaju se:

a) sanitarne otpadne vode tj. vode iz kućanstva, turističkih objekata, ugostiteljstva i sl.

b) industrijske otpadne vode nastale kao posljedica tehnološkog procesa u industriji, uslužnim i drugim djelatnostima,

c) rashladne otpadne vode,

d) radioaktivne otpadne vode,

e) oborinske vode,

f) vode od pranja ulica,

g) drenažne vode.

Članak 4.

Otpadne vode odvode se putem posebnih sustava, prirodnih prijemnika, te ostalih građevina i uređaja. Sustave odvodnje dijelimo na:

a) sustav javne odvodnje, koji može biti mješoviti i razdjelni,

b) sustav interne odvodnje,

c) sustav oborinske i meliorativne odvodnje.

2. SUSTAV JAVNE ODVODNJE

2.1. Vlasništvo, izgradnja i korištenje sustava javne odvodnje

Članak 5.

Sustav javne odvodnje u vlasništvu je Općine Lokve.

Članak 6.

Sustav javne odvodnje izgrađuje se na temelju propisane dokumentacije i pozitivnih propisa o građenju.

Članak 7.

Sustav javne odvodnje čini skup objekata i uređaja za obavljanje djelatnosti sakupljanja otpadnih voda; njihovo dovođenje do uređaja za pročišćavanje, pročišćavanje i ispuštanje u prijemnik, te zbrinjavanja mulja koji nastaje u postupku pročišćavanja i odvodnje ovih voda.

Sustavom javne odvodnje, u smislu stavka 1. ovog članka, smatra se i sustav koji je izgrađen po propisima u onim naseljima ili dijelovima naselja gdje još ne postoji uređaj za pročišćavanje, pa se sanitarne otpadne vode privremeno odvode u sabirnu septičku taložnicu, te iz iste crpe, odvoze i zbrinjavaju na uređaju za pročišćavanje.

Članak 8.

Projekt izgradnje i sama izgradnja sustava javne odvodnje moraju biti usklađeni s postojećim sustavom javne odvodnje.

Projektant je dužan prije izrade samog projekta zatražiti od Društva uvjete za projektiranje.

Članak 9.

Otpadne vode koje se odvode sustavom javne odvodnje ispuštaju se u prijemnik nakon što su pročišćene do stupnja propisanog pozitivnim zakonskim propisima, odnosno odlažu se na način određen postojećim normativima.

Članak 10.

Prirodni vodotoci kojima se odvode oborinske vode s neuređenih građevinskih zemljišta i ostalih površina ne smatraju se sustavom javne odvodnje.

Članak 11.

Korisnikom sustava javne odvodnje smatra se fizička ili pravna osoba, koja je vlasnik ili korisnik nekretnine, s koje otječu otpadne i druge vode, a koja je priključena na javni sustav odvodnje kojim upravlja Društvo.

Nekretninom iz stavka 1. ovog članka smatra se svako zemljište ili objekat koji je unesen u katastar kao zasebna čestica.

Članak 12.

Korisnik iz članka 11. ove Odluke dužan je plaćati naknadu za korištenje sustava javne odvodnje.

Naknada iz stavka 1. ovog članka izračunava se temeljem količine utrošene vode registrirane na vodomjeru.

Članak 13.

Korisnik koji ne koristi sustav javne odvodnje duže od 6 mjeseci dužan je o tome izvijestiti Društvo.

Članak 14.

Visina naknade za korištenje sustava javne odvodnje određuje se ovisno o količini utrošene vode u kubičnim metrima i prema stupnju zagađenosti otpadnih voda.

Visinu naknade određuje Uprava Društva uz suglasnost Nadzornog odbora Društva.

2.2. Priključivanje na sustav javne odvodnje

Članak 15.

Nekretnine mogu imati u pravilu samo jedan priključak na sustav javne odvodnje.

Članak 16.

Priključkom se smatra dio sustava interne odvodnje kojim se nekretnina povezuje sa sustavom javne odvodnje.

Priključak uspostavlja Društvo na teret fizičke ili pravne osobe koja je vlasnik ili korisnik nekretnine.

Članak 17.

Društvo određuje mjesto postavljanja priključka, mjesto spajanja priključka na sustav javne odvodnje, tip kontrolnog okna na kanalizacijski priključak, te isključivo izvodi kanalizacijski priključak do kontrolnog okna.

Članak 18.

Rješenje, odnosno nacrt priključka izrađuje Društvo na zahtjev i teret budućeg korisnika.

Članak 19.

Nekretnine koje se sastoje od niza stambenih jedinica s posebnim ulazima, moraju imati zasebne priključke za svaki pojedini ulaz.

Članak 20.

Društvo može iznimno, iz tehničkih razloga, dopustiti dva ili više priključaka za jednu nekretninu, uz uvjet da sustav interne odvodnje, koji pripada jednom kanalskom priključku, bude odvojen.

Kod etažne izgradnje ili diobe objekta ne može se dopustiti izvedba posebnih priključaka.

Članak 21.

Priključni vod u pravilu ne smije prolaziti preko nekretnine drugog vlasnika, osim kada to zahtijevaju tehnički razlozi.

Priključni vod može prolaziti preko nekretnine drugog vlasnika samo uz prethodnu suglasnost vlasnika te nekretnine.

Vlasnik preko čije nekretnine prolazi priključni vod ne može uvjetovati mjesto postavljanja priključka.

Pitanje suglasnosti iz stavka 2. ovog članka, kao i sva druga imovinsko-pravna pitanja, dužan je riješiti budući korisnik sustava javne odvodnje.

2.3. Otpadne vode koje se ispuštaju u sustav javne odvodnje

Članak 22.

U sustav javne odvodnje ne smiju se ispuštati:

- krute i viskozne tvari koje mogu prouzročiti smetnje u protoku vode kroz kanalizacijske cijevi, odnosno smetnje u radu drugih kanalizacijskih objekata i uređaja, kao što su npr. slama, otpaci metala, plastike, drva, stakla, dlaka, tkanine, životinjsko meso, vapno, ostaci kemikalija, boje cementa, betona i dr.;

- agresivne, alkalne i ostale štetne tvari, koje nagrizaju i štetno djeluju na materijal kanalizacijskih cijevi, uređaja i objekata;

- tvari koje same ili u kontaktu s drugim tvarima predstavljaju opasnost za život i zdravlje, odnosno koje predstavljaju smetnju redovnom održavanju i popravljanju javnog sustava odvodnje, kao npr. zapaljive i eksplozivne tekućine, štetni plinovi, radioaktivna materija, patogene bakterije i virusi itd.

Članak 23.

Prije priključenja na sustav javne odvodnje otpadne vode koje su agresivne, toksične, radioaktivne, zagađene patogenim bakterijama ili virusima, pročišćavaju se i neutraliziraju putem posebnih uređaja za pročišćavanje.

Razlikujemo uređaje za prethodno čišćenje otpadnih voda te uređaja za pročišćavanje.

Uređaji za prethodno čišćenje otpadnih voda su građevine s postrojenjem koje ima tehnologiju kojom se uklanjaju opasne i druge tvari iz tehnoloških otpadnih voda prije njihova ispuštanja u sustav javne odvodnje.

Uređaji za pročišćavanje su vodne građevine s postrojenjima kojima se pročišćavaju otpadne vode iz sustava javne odvodnje prije njihova ispuštanja u prirodni prijemnik.

Članak 24.

U sustav javne odvodnje ne smiju se ispuštati tvari kojima se ugrožava predviđeni režim odvodnje otpadnih voda, stabilnost objekta, samog sustava te rad strojeva, kao ni tvari koje ugrožavaju obavljanje tekućeg nadzora i održavanja objekata u sustavu.

U sustav javne odvodnje ne smiju se ispuštati tvari koje koaguliraju te stvaraju taloge u prijemniku.

Poslovni prostori koji proizvode u svom tehnološkom procesu otpadne vode dužni su iste pročistiti do stupnja propisanog pozitivnim propisima, te ih neutralizirati prije ispuštanja u sustav javne odvodnje.

Članak 25.

Korisnik javne kanalizacije dužan je redovito analizirati sustav i svojstva otpadnih voda koje se ispuštaju u sustav javne odvodnje, te utvrđivati količine istih ako:

- protok otpadnih voda iznosi više od 10 l/sek,

- protok otpadnih voda iznosi više od 50 osnosu na protok u javnom kanalu,

- u otpadne vode mogu dospijeti tvari koje nepovoljno utječu na kanalizacijsku mrežu, objekte i uređaje, zdravlje i život ljudi,

- je sustav otpadnih voda u suprotnosti s propisima o zaštiti prijemnika (recipijenta),

- ispušta tehnološke vode.

Članak 26.

Korisnici sustava javne odvodnje koji imaju stupanj onečišćenja otpadnih voda iznad zakonskih propisa koji reguliraju kakvoću otpadnih voda, dužni su obaviti redovitu analizu otpadnih voda sami ili putem ovlaštenog tijela ili društva.

U slučaju elementarnih nepogoda te kvarova na uređajima vlasnika odnosno korisnika sustava javne odvodnje, uslijed kojih prijeti opasnost od zagađenja vode, radi se izvanredna analiza voda.

Korisnik sustava javne odvodnje iz stavka 1. ovog članka dužan je voditi očevidnik izvršenih analiza.

Članak 27.

Zdravstvene i veterinarske ustanove te druge ustanove i društva u čijim bi se otpadnim vodama mogle naći patogene bakterije ili virusi, moraju, prije ispuštanja otpadnih voda u sustav javne odvodnje, iste dezinficirati.

Članak 28.

Društvo je dužno analizirati kakvoću otpadnih voda koje ispuštaju korisnici sustava javne odvodnje, u skladu sa zakonskim propisima.

Analiza iz stavka 1. ovog članka vrši se na trošak korisnika sustava javne odvodnje.

2.4. Održavanje sustava javne odvodnje

Članak 29.

Društvo je dužno redovito održavati sustav javne odvodnje.

Članak 30.

Društvo nije odgovorno za štetu koja bi mogla nastati uslijed djelovanja više sile, kao ni zbog znatnijih pogonskih i tehničkih smetnji nastalih bez krivnje Društva.

U slučajevima iz stavka 1. ovog članka Društvo je dužno bez odgađanja poduzeti sve mjere za dovođenje sustava javne odvodnje u funkciju.

Članak 31.

U slučaju obustave odvodnje otpadnih voda, o čemu odluku donosi Nadzorni odbor Društva, Društvo je dužno o tome izvijestiti korisnike sustava javne odvodnje putem sredstava javnog priopćavanja.

3. SUSTAV INTERNE ODVODNJE

Članak 32.

Sustav interne odvodnje sačinjavaju objekti, uređaji i instalacije za sakupljanje, pročišćavanje i odvod otpadnih voda iz objekata i katastarskih čestica do kontrolnog okna na spoju sa sustavom javne odvodnje.

Sustav interne odvodnje u vlasništvu je pravne ili fizičke osobe koja je vlasnik objekta i katastarske čestice.

Troškove održavanja sustava interne odvodnje do kontrolnog okna na spoju sa sustavom javne odvodnje snosi vlasnik ili korisnik.

Članak 33.

Sustav interne odvodnje izgrađuje se na temelju propisane dokumentacije i pozitivnih propisa o građenju.

Projekat i izvedba sustava interne odvodnje moraju biti usklađeni sa sustavom javne odvodnje.

Članak 34.

Sustav interne odvodnje mora biti izgrađen i održavan na način da:

- ne dođe do izlijevanja otpadnih voda po površini ili prodiranja otpadnih voda u podzemne slojeve tla,

- se spriječi svako zagađivanje okoliša i prenošenje zaraznih bolesti,

- se zaštiti od djelovanja usporene vode u sustavu javne odvodnje.

Članak 35.

Sustavi interne odvodnje koji nemaju priključak na sustav javne odvodnje, a izgrađeni su prije stupanja na snagu ove Odluke, mogu se koristiti uz pridržavanje odredbi ove Odluke, kao i drugih pozitivnih sanitarno-tehničkih normi za njihovo korištenje i uvjeta navedenih u odobrenju za njihovo građenje.

Sustavi interne odvodnje iz stavka 1. ovog članka smatraju se privremenim.

Članak 36.

Na područjima gdje nije izgrađen sustav javne odvodnje, obvezna je za individualne stambene objekte izgradnja sabirnih, odnosno septičkih jama.

Članak 37.

Sabirne, odnosno septičke jame izgrađuju se na temelju propisanih uvjeta o odobrenju, odnosno dozvolama za njihovu izgradnju izdanih od nadležnih organa, a moraju biti izgrađene s vodonepropusnim dnom i stijenkama na način da ne dođe do istjecanja, propuštanja ili prelijevanja sadržaja.

Članak 38.

U sabirne ili septičke jame mogu se ispuštati samo:

- sanitarne otpadne vode,

- industrijske otpadne vode nastale kao posljedica tehnološkog procesa,

- radioaktivne otpadne vode ako su prethodno pročišćene do propisanog stupnja.

Članak 39.

U sabirne ili septičke jame ne smiju se ispuštati oborinske ili površinske vode koje nisu nastale kao posljedica tehnološkog procesa.

Članak 40.

Nakon izgradnje javnog sustava odvodnje vlasnik odnosno korisnik septičke jame dužan je izgraditi nepropustan kanalski priključak na sustav javne odvodnje.

Izgrađeni sustav interne odvodnje vlasnik odnosno korisnik nekretnine dužan je priključiti na sustav javne odvodnje u roku od šest mjeseci, a u slučaju da to propusti uraditi, priključak će izgraditi Društvo o trošku samog korisnika.

4. OBORINSKA I MELIORATIVNA ODVODNJA

Članak 41.

Oborinske i površinske vode s neizgrađenih građevinskih zemljišta, javnih i zelenih površina vlasnik odnosno korisnik zemljišta može ispuštati u prirodni ili regulirani vodotok putem otvorenih ili zatvorenih kanala.

Članak 42.

U mrežu namijenjenu oborinskoj odnosno meliorativnoj odvodnji ne smiju se ispuštati:

a) sanitarne otpadne vode, tj. vode iz domaćinstva, ugostiteljskih objekata itd.,

b) industrijske otpadne vode, tj. vode nastale kao posljedica raznih tehnoloških procesa,

c)radioaktivne otpadne vode, tj. vode koje sadrže radioaktivne tvari.

Članak 43.

Na temelju odobrenja nadležne uprave za poslove vodnog gospodarstva, mogu se ispuštati u prirodne ili regulirane vodotoke i otpadne vode iz uređaja za pročišćavanje sustava interne odvodnje, ali samo ako su pročišćene do stupnja propisanog za kategoriju vodotoka u koji se ispuštaju.

5. NADZOR

Članak 44.

Nadzor nad provođenjem odredaba ove Odluke obavlja Vodopravna inspekcija i nadležno upravno tijelo jedinice lokalne samouprave, tj. komunalno redarstvo.

Članak 45.

U obavljanju nadzora iz članka 44. ove Odluke komunalni redar je ovlašten:

- naložiti rješenjem obavljanje radnji radi održavanja komunalnog reda,

- predložiti pokretanje prekršajnog postupka,

- izricati i naplaćivati mandatne novčane kazne.

6. KAZNENE ODREDBE

Članak 46.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, tj. Društvo:

1. ako ne utvrdi cijenu za korištenje sustava javne odvodnje (članak 14. ove Odluke);

2. ako ne postupi u skladu s odredbom članka 29. ove Odluke;

3. ako ne postupi u skladu s odredbom članka 31. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj iz prethodnog stavka i odgovorna osoba Društva.

Članak 47.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba koja obavlja gospodarsku, uslužnu ili drugu djelatnost - korisnik:

1. ako ne postupi u skladu s odredbom članka 13. ove Odluke;

2. ako postupi protivno odredbi članka 22. ove Odluke;

3. ako postupi protivno odredbi članka 23. stavak 1. ove Odluke;

4. ako postupi protivno odredbi članka 24. ove Odluke;

5. ako postupi protivno odredbi članka 25. ove Odluke;

6. ako ne postupi u skladu s odredbom članka 26. ove Odluke;

7. ako ne postupi u skladu s odredbom članka 27. ove Odluke;

8. ako ne izgradi sustav interne odvodnje u skladu s odredbom članka 34. ove Odluke;

9. ako ne izgradi septičku jamu u skladu s odredbom članka 37. ove Odluke;

10. ako postupi protivno odredbi članka 39. ove Odluke;

11. ako postupi protivno odredbi članka 42. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 500,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi za prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

Novčanom kaznom u iznosu od 50,00 do 100,00 kuna kaznit će se fizička osoba - korisnik za prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

Članak 48.

U slučaju ponovljenog prekršaja iz prethodnog članka korisnik sustava javne i interne odvodnje kaznit će se novčanom kaznom uvećanom za onoliko puta koliko puta je navedeni prekršaj počinio.

7. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 49.

Tehnička pitanja u svezi s odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda, kao i izvedbi instalacija i načinu priključenja na sustav javne odvodnje regulirat će se Pravilnikom o odvodnji otpadnih voda i oborinskih voda.

Pravilnik iz stavka 1. ovog članka donosi Društvo.

Članak 50.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 363-01/04-01/09

Ur. broj: 2112-02-04-01-01

Lokve, 26. studenoga 2004.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOKVE

Predsjednik

Davorin Cenčić, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=108&mjesto=51316&odluka=11
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr