SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 37. Ponedjeljak, 29. studenog 2004.
PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA
110

110.

Na temelju članka 6. stavka 1. Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda (»Narodne novine« broj 73/97), župan Primorsko-goranske županije dana 23. studenoga 2004. godine donio je

ODLUKU
o proglašenju elementarne nepogode

I.

Proglašava se elementarna nepogoda izazvana orkanskim vjetrom jačine 8 i više bofora na području Primorsko-goranske županije za:

- gradove Bakar, Cres, Crikvenica, Kastav, Kraljevica, Novi Vinodolski, Opatija i Rijeka;

- općine Čavle, Dobrinj, Jelenje, Klana, Kostrena, Malinska-Dubašnica, Matulji, Omišalj, Punat, Vinodolska, Viškovo i Vrbnik.

II.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u »Službenim novinama« službenom glasilu Primorsko-goranske županije.

Obrazloženje

Temeljem zahtjeva gradova Bakar, Cres, Crikvenica, Kastav, Kraljevica, Novi Vinodolski, Opatija i Rijeka te općina Čavle, Dobrinj, Jelenje, Klana, Kostrena, Malinska-Dubašnica, Matulji, Omišalj, Punat, Vinodolska, Viškovo i Vrbnik, a sukladno izvješću Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koje ima značenje prvog priopćenja, župan Primorsko-goranske županije proglašava elementarnu nepogodu za navedene jedinice lokalne samouprave.

Dana 14. studenog 2004. godine, navedene jedinice lokalne samouprave Primorsko-goranske županije zahvatio je orkanski vjetar jačine 8 i više bofora te nanio štetu većeg opsega na sljedećim dobrima: građevinama, obrtnim sredstvima - trajnim nasadima i ostalim sredstvima i dobrima, u procijenjenom iznosu više od 37.000.000,00 kune. Imajući u vidu sredstva osigurana u proračunima jedinica lokalne samouprave za naknadu šteta nastalih uslijed elemetarnih nepogoda, navedena procjena nadilazi njihove sposobnosti da ih same otklone i ublaže bez pomoći.

Prema izvješću Kliničkog bolničkog centra Rijeka - Klinike za kirurgiju, 54 osobe stradale su od jake bure, s time da je 13 osoba zadržano na liječenju, a teške ozljede zadobilo je 12 osoba.

Elementarna nepogoda proglašava se za 20 jedinica lokalne samouprave na području Primorsko-goranske županije, i to za 12 općina i 8 gradova ukupne površine 1736 km2 što čini 410kupne površine Primorsko-goranske županije, dok na predmetnom području živi ukupno 248.853 stanovnika odnosno 810d ukupnog broja stanovnika Primorsko-goranske županije.

Klasa: 022-04/04-01/99

Ur. broj: 2170/01-94-04-4

Rijeka, 23. studenoga 2004.

Župan

Zlatko Komadina, dipl. ing., v. r.

 


© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr