SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 35. Petak, 12. studenog 2004.
OPĆINA VIŠKOVO
42

42.

Na temelju članka 114. stavka 5. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (»Narodne novine« broj 69/99,151/03 i 157/03), članka 27. Statuta Općine Viškovo (»Službene novine« Primorsko - goranske županije broj 24/01 i 15/04), Općinsko vijeće Općine Viškovo, na 37. sjednici održanoj 4. studenoga 2004. godine donijelo je

ODLUKU
o visini spomeničke rente

I. OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti za plaćanje spomeničke rente u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline na području Općine Viškovo i to:

- nepokretna kulturna dobra i kulturno-povijesne cijeline na području Općine Viškovo u kojima se plaća spomenička renta kada se u njima obavlja gospodarska djelatnost,

- obveznici plaćanja spomeničke rente,

- visina i način plaćanja spomeničke rente,

- rokovi za plaćanje spomeničke rente.

II. NEPOKRETNA KULTURNA DOBRA I KULTURNO - POVIJESNE CJELINE

Članak 2.

Na području Općine Viškovo plaća se spomenička renta za obavljanje gospodarske djelatnosti u građevinama kojima je rješenjem Ministarstva kulture utvrđeno svojstvo nepokretnog kulturnog dobra i to:

1. Zgrada rodna kuća I. Matetića Ronjgova

2. Zgrada tehnike Pobjeda Propodjela NOO-a 1944.

3. Zgrada Širola-Kovačić, Viškovo kbr. 233

4. Zgrada tehnike Sloboda Propodjela oblasnog NOO

5. Zgrada Srok, Viškovo kbr. 234

Članak 3.

Spomenička renta plaća se i za obavljanje gospodarske djelatnosti na području za koje je rješenjem Ministarstva kulture utvrđeno svojstvo kulturno - povijesne cjeline i to:

- Ruralna cjelina naselja Brnasi

III. OBVEZNICI PLAĆANJA SPOMENIČKE RENTE

Članak 4.

Obveznici plaćanja spomeničke rente su fizičke i pravne osobe koje su obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit, a koje obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno - povijesne cjeline iz članka 3. ove Odluke.

Fizičke i pravne osobe koje u svom sastavu imaju poslovne jedinice koje obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno - povijesne cjeline, obveznici su plaćanja spomeničke rente za svaku poslovnu jedinicu zasebno.

Članak 5.

Obveznik plaćanja spomeničke rente iz članka 4. ove Odluke dužan je Upravnom odjelu za prostorno i urbanističko planiranje, uređenje naselja i stanovanje i komunalne djelatnosti, do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje spomenička renta, dostaviti podatke o korisnoj površini poslovnog prostora koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

IV. VISINA SPOMENIČKE RENTE

Članak 6.

Visina spomeničke rente iznosi 3,00 kune mjesečno po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili području kulturno-povijesne cjeline.

V. ROKOVI PLAĆANJA SPOMENIČKE RENTE

Članak 7.

Spomenička renta plaća se u godišnjem iznosu u korist Proračuna Općine Viškovo, prema rješenju o utvrđivanju spomeničke rente koje donosi Upravni odjel za prostorno i urbanističko planiranje, uređenje naselja i stanovanje i komunalne djelatnosti u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.

Ako tijekom kalendarske godine fizička ili pravna osoba počne ili prestane obavljati djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, plaća godišnju spomeničku rentu za dio godine u kojoj se djelatnost obavljala.

Ako tijekom godine neka građevina dobije ili izgubi svojstvo kulturnog dobra ili kulturno-povijesne cjeline, obveznik spomeničke rente u obvezi je platiti spomeničku rentu za razdoblje godine u kojem je obavljao djelatnost u kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Članak 8.

Rješenje o ovrsi radi naplate duga spomeničke rente donosi Upravni odjel za prostorno i urbanističko planiranje, uređenje naselja i stanovanje i komunalne djelatnosti u postupku i na način određen Zakonom o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - pročišćeni tekst, 82/ 04 i 110/04).

VI. ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 9.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 021-04/04-01/14

Ur. broj: 2170-09-04-1-8

Viškovo, 4. studenoga 2004.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE VIŠKOVO

Predsjednik

Općinskog vijeća

Radovan Brnelić, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=105&mjesto=51216&odluka=42
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr