SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 35. Petak, 12. studenog 2004.
GRAD KRK
32

28.

Na temelju članka 34. stavka 1. i 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine«, broj 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04 i 110/04 - Uredba Vlade) i članka 21. Statuta Grada Krka (»Službene novine« Primorsko-goranske županije, broj 19/01), Gradsko vijeće Grada Krka, na sjednici održanoj 25. listopada 2004. godine, donijelo je

ODLUKU
o obvezatnom korištenju komunalne usluge održavanja
čistoće u dijelu koji se odnosi na skupljanje i odvoz
komunalnog otpada na području Grada Krka

1. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuje se postupak za obvezatno korištenje komunalne usluge održavanja čistoće u dijelu koji se odnosi na skupljanje i odvoz komunalnog otpada (u nastavku teksta: održavanje čistoće) na području Grada Krka, te kaznene odredbe.

Članak 2.

Komunalnim otpadom u smislu Zakona o otpadu (»Narodne novine«, broj 151/03) smatra se otpad iz kućanstva i otpad koji je po svojstvima i sastavu sličan otpadu iz kućanstva, a koji nastaje u gospodarstvu, ustanovama i uslužnim djelatnostima, a ne spada u industrijski otpad, ambalažni otpad, građevni otpad, električni i elektronički otpad, te otpadna vozila i otpadne gume.

II. POSTUPAK ZA OBVEZATNO KORIŠTENJE KOMUNALNE USLUGE

Članak 3.

Održavanje čistoće na području Grada Krka obavlja trgovačko društvo Ponikve d.o.o Krk, Vršanska 14 (u daljnjem tekstu: Komunalno društvo).

Članak 4.

Komunalno društvo obvezno je osigurati skupljanje i odvoz komunalnog otpada za sve građevine koje proizvode komunalni otpad na čitavom području Grada Krka.

Komunalno društvo dužno je postaviti dovoljan broj posuda za skupljanje komunalnog otpada (kontejnera) iz domaćinstava, održavati ih u ispravnom stanju na način da ih po potrebi popravlja ili zamjenjuje novima, a redovnim ih pranjem treba održavati čistim i urednim.

Poslovni (gospodarski) subjekti dužni su sami o svom trošku nabaviti dovoljan broj posuda za skupljanje komunalnog otpada.

Mjesta za postavljanje posuda za sakupljanje komunalnog otpada, kao i oblik (zapreminu) za pojedinu lokaciju određuje komunalno društvo, uz prethodnu suglasnost Upravnog odjela za komunalni sustav.

Komunalno društvo dužno je organizirati skupljanje i odvoz komunalnog otpada specijaliziranim vozilima za tu namjenu, a u područjima i ulicama u kojima nije moguć odvoz otpada takvim vozilima dužno je osigurati odvoz drugim odgovarajućim vozilima.

Članak 5.

Komunalni otpad skuplja se i odvozi sukladno komunalnom standardu koji utvrđuje Skupština komunalnog društva.

Na temelju komunalnog standarda iz stavka 1. ovoga članka komunalno društvo utvrđuje tjedni raspored skupljanja i odvoza komunalnog otpada po pojedinim naseljima i područjima naselja (ulice, trgovi, dijelovi naselja).

Intenzitet organiziranja skupljanja i odvoza komunalnog otpada na pojedinom području prilagođava se potrebama, na način da broj postavljenih posuda za otpatke bude dostatan za prihvat komunalnog otpada iz svih građevina za koje su iste namijenjene u intervalu između dva pražnjenja tih posuda.

Članak 6.

Vlasnici svih građevina, odnosno posebnih dijelova građevina, kako postojećih tako i novoizgrađenih koje proizvode komunalni otpad (u daljnjem tekstu: korisnik usluge), obvezni su koristiti komunalnu uslugu održavanja čistoće, na način da svoj komunalni otpad odlažu u postavljene posude (kontejnere) za sakupljanje komunalnog otpada, te su dužni plaćati cijenu obavljanja ove usluge komunalnom društvu.

U izvršenju obveze iz stavka 1. ovoga članka, korisnici usluga dužni su poštivati pravila komunalnog društva o načinu odlaganja komunalnog otpada, kao i odredbe Odluke o komunalnom redu Grada Krka.

Članak 7.

Obveza korištenja komunalne usluge iz prednjeg članka ove Odluke nastaje za vlasnike građevina, odnosno posebnih dijelova građevina u kojima se proizvodi komunalni otpad u trenutku stjecanja vlasništva nad istim građevinama.

O činjenici stjecanja vlasništva građevine (zgrade za stanovanje ili poslovne zgrade), u kojima se proizvodi komunalni otpad, vlasnici su dužni pismeno obavijestiti komunalno društvo u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva, kao i priložiti podatke o namjeni i veličini građevine.

Vlasnici su dužni uz pismenu obavijest iz stavka 1. ovog članka priložiti dokaz o vlasništvu građevine ili posebnog dijela građevine ( izvadak iz zemljišne knjige ili drugu ispravu temeljem koje se stječe pravo vlasništva nekretnine koja nije upisana u zemljišnu knjigu).

Ukoliko je u smislu odredbi Odluke o priključenju na komunalnu infrastrukturu Grada Krka podnijet zahtjev komunalnom društvu za priključenje novoizgrađene građevine koja će proizvoditi komunalni otpad na komunalnu infrastrukturu, smatra se da je podnošenjem tog zahtjeva komunalno društvo obaviješteno u smislu odredbi ovog članka Odluke.

Članak 8.

Korisnici usluga dužni su plaćati cijenu održavanja čistoće sakupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, sukladno općem aktu koji uređuje način plaćanja i visinu cijene i ispostavljenim računima komunalnog društva.

Vlasnik građevine, odnosno posebnog dijela građevine može u skladu sa zakonom svoju obvezu plaćanja komunalne usluge iz stavka 1. ovog članka prenijeti ugovorom na korisnika, ako je o tome pismeno obavijestio komunalno društvo.

III. NADZOR I KAZNENE ODREDBE

Članak 9.

Nadzor nad primjenom odredaba ove Odluke obavlja Upravni odjel za komunalni sustav Grada Krka.

Upravni odjel iz prednjeg stavka može u postupku nadzora pokrenuti prekršajni postupak za prekršaje predviđene ovom Odlukom, kao i inicirati pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje predviđene drugim propisima koji su u svezi s primjenom ove Odluke.

Članak 10.

Globom u iznosu od 1.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja je vlasnik građevine ili posebnog dijela građevine koja proizvodi komunalni otpad ako u roku iz člnka 7. i 11. ove Odluke ne obavijesti komunalno društvo o svojem vlasništvu nad građevinom odnosno posebnom dijelu građevine.

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi globom u iznosu od 200,00 kn.

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i fizička osoba koja je vlasnik građevine ili posebnog dijela građevine koja proizvodi komunalni otpad, globom u iznosu od 200,00 kn.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 11.

Vlasnici građevina odnosno posebnih dijelova građevina na području Grada Krka koje proizvode komunalni otpad, a do dana stupanja na snagu ove Odluke nisu evidentirani kao obveznici komunalne usluge održavanja čistoće od strane komunalnog društva, dužni su pismeno obavijestiti komunalno društvo o svojem vlasništvu građevine ili posebnog dijela građevine, najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 12.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 363-02/04-01/124

Ur. broj: 2142/01-01-04-3

Krk, 25. listopada 2004.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KRKA

Predsjednik
Gradskog vijeća
Ivan Jurešić, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=105&mjesto=51500&odluka=28
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr