SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 35. Petak, 12. studenog 2004.
GRAD CRIKVENICA
30

30.

Na temelju članka 34. stavak 1., točka 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - proč. tekst, 82/04 i 110/04) i članka 25. Statuta Grada Crikvenice (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 26/ 01), Gradsko vijeće Grada Crikvenice, na 33. sjednici održanoj dana 4. studenog 2004. godine donijelo je sljedeću

ODLUKU
o obveznom korištenju komunalne usluge održavanja
čistoće u dijelu koji se odnosi na skupljanje
i odvoz komunalnog otpada

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuje se postupak te kaznene odredbe u svezi obvezatnog korištenja komunalne usluge održavanja čistoće u dijelu koji se odnosi na skupljanje i odvoz komunalnog otpada (u daljnjem tekstu: održavanje čistoće).

Članak 2.

Komunalnim otpadom u smislu Zakona o otpadu smatra se otpad iz kućanstva i otpad koji je po svojim svojstvima i sastavu sličan otpadu iz kućanstava, nastaje u gospodarstvu, ustanovama i uslužnim djelatnostima a ne spada u industrijski otpad, ambalažni otpad, građevni otpad, električki i elektronički otpad te otpadna vozila i otpadne gume.

Članak 3.

Održavanje čistoće u dijelu skupljanja i odvoza komunalnog otpada za sve građevine na području Grada Crikvenice obavlja Gradsko komunalno trgovačko društvo »MURVICA« d.o.o. Crikvenica sa sjedištem u Crikvenici, Trg Stjepana Radića (u daljnjem tekstu: komunalno društvo).

Korisnici usluga u smislu ove Odluke smatraju se:

- vlasnici ili korisnici građevine odnosno vlasnici ili korisnici posebnih dijelova građevina,

- vlasnici ili korisnici građevinskog zemljišta koje služi za gospodarsku djelatnost,

- vlasnici ili korisnici kampova,

- korisnici plaža,

- vlasnici ili korisnici kioska, štandova i sličnih privremenih naprava,

- vlasnici ili korisnici brodova registrirani za prijevoz putnika.

Članak 4.

Komunalno društvo obvezno je osigurati odvoz komunalnog otpada za sve građevine koje proizvode komunalni otpad na svim područjima Grada Crikvenice.

Vlasnici građevine dužni su osigurati posude za sakupljanje otpada dozvoljene veličine, održavati ih u ispravnom stanju te ih držati čistim i urednim.

Vlasnici građevine dužni su posude za smeće držati u okviru svoje građevne čestice i neposredno prije odvoza komunalnog otpada istu postaviti na javnu površinu uz ogradni zid na način da se time ne ometa prolaz pješaka i vozila.

Iznimno, u slučajevima kada nije moguć pristup vozilom u ulicu ili područje u kojoj se nalazi građevina ili se radi o nekom drugom posebnom slučaju, komunalno društvo dužno je postaviti dovoljan broj posuda za smeće (kontejnera).

Mjesta za postavljanje posude za smeće, njihov oblik i veličinu za svaku pojedinu lokaciju te lokacije iz prethodnog stavka određuje komunalno društvo uz prethodnu suglasnost Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Crikvenice.

Komunalno društvo dužno je organizirati odvoz komunalnog otpada specijaliziranim vozilima za tu namjenu.

Članak 5.

Odvoz komunalnog otpada obavlja se po Programu odvoza komunalnog otpada kojeg donosi komunalno društvo uz prethodnu suglasnost Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Crikvenice.

Programom iz stavka 1. ovog članka utvrđuje se tjedni raspored odvoza komunalnog otpada po pojedinim područjima (ulice, dijelovi naselja, naselja).

Intenzitet organiziranja odvoza komunalnog otpada na pojedinom području prilagođava se potrebama, na način da broj i veličina posuda za otpad bude dostatan za prihvat komunalnog otpada svim građevinama u intervalu između dva pražnjenja istih posuda.

Komunalno društvo dužno je Program iz stavka 1. ovog članka javno objaviti.

Članak 6.

Vlasnici svih građevina, odnosno posebnih dijelova građevina, kako postojećih tako i novoizgrađenih, na području Grada Crikvenice koje proizvode komunalni otpad (u daljnjem tekstu: korisnik usluge), obvezni su koristiti komunalnu uslugu održavanja čistoće, na način da svoj komunalni otpad odlažu u posude za skupljanje komunalnog otpada.

U izvršenju obveze iz stavka 1. ovog članka, korisnici usluga dužni su poštivati pravila komunalnog društva o načinu odlaganja komunalnog otpada, kao i Odluku o komunalnom redu.

Članak 7.

Obveza korištenja komunalne usluge iz stavka 1. članka 6. ove Odluke nastaje za vlasnika građevine, odnosno vlasnike posebnih dijelova građevina, u kojima se proizvodi komunalni otpad, časom stjecanja vlasništva građevine odnosno posebnog dijela građevine (stana ili poslovnog prostora).

O činjenici stjecanja vlasništva građevine (zgrade za stanovanje ili poslovne zgrade), odnosno posebnog stambenog ili poslovnog prostora, u kojima će se proizvoditi komunalni otpad, vlasnici su dužni pismeno izvijestiti komunalno društvo u roku od 15 dana od dana stjecanja vlasništva.

Vlasnici su dužni pismenoj obavijesti iz stavka 1. ovog članka priložiti dokaz o vlasništvu građevine ili posebnog dijela građevine (izvadak iz zemljišnih knjiga ili drugu ispravu temeljem koje se steklo pravo vlasništva nekretnine koja nije upisana u zemljišne knjige).

Ukoliko je u smislu Odluke o priključenju na komunalnu infrastrukturu Grada Crikvenice, podnijet zahtjev komunalnom društvu za priključenje novoizgrađene građevine koja će proizvoditi komunalni otpad na komunalnu infrastrukturu, smatra se da je podnošenjem tog zahtjeva komunalno društvo ujedno obaviješteno u smislu odredbi ovog članka Odluke.

Članak 8.

Korisnici usluga dužni su plaćati cijenu održavanja čistoće sakupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada sukladno cjeniku komunalnog društva i ispostavljanjem računa.

Vlasnik građevine, odnosno posebnog dijela građevine može u skladu sa zakonom svoju obvezu plaćanja komunalne usluge održavanja čistoće (skupljanja i odvoza komunalnog otpada), ugovorom prenijeti na korisnika građevine ili posebnog dijela građevine, ako je o tome pismeno izvijestio komunalno društvo.

Članak 9.

Upravni odjel za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Crikvenice obavlja nadzor nad primjenom odredaba ove Odluke i dužan je pokrenuti prekršajne postupke za prekršaje predviđene ovom Odlukom kao i inicirati pokretanje prekršajnih postupaka za prekršaje predviđene drugim propisima koji su u svezi ove Odluke.

Članak 10.

Globom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja je vlasnik građevine ili posebnog dijela građevine koja proizvodi komunalni otpad ako u roku iz članka 7. i 11. ove Odluke ne obavijesti komunalno društvo o svojem vlasništvu nad građevinom, odnosno posebnim djelom građevine.

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi globom u iznosu od 200,00 kuna.

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i fizička osoba koja je vlasnik građevine ili posebnog dijela građevine koja proizvodi komunalni otpad, globom u iznosu od 200,00 kuna.

Članak 11.

Vlasnici građevina, odnosno posebnih dijelova građevina na području Grada Crikvenice koje proizvode otpad, a do dana stupanja na snagu ove Odluke nisu koristili komunalnu uslugu održavanja čistoće od strane komunalnog društva, dužni su pismeno izvijestiti komunalno društvo o svojem vlasništvu građevine, odnosno posebnog dijela građevine najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 12.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 363-01/04-01/283

Ur. broj: 2107/01-01-04-4

Crikvenica, 4. studenoga 2004.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRIKVENICE

Predsjednik

Gradskog vijeća

Grada Crikvenice

Nikola Šaban, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=105&mjesto=10003&odluka=30
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr