SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XX. - broj 42. Četvrtak, 25. listopada 2012.
OPĆINA MATULJI

37.

Na temelju članka 22. stavka 5. Zakona o socijalnoj skrbi (»Narodne novine«, broj 33/12) i članka 32. Statuta Općine Matulji (»Službene novine« broj 26/09 i 38/09), Općinsko vijeće Općine Matulji na sjednici održanoj dana 25. 10. 2012. godine donosi

ODLUKU
O SOCIJALNOJ SKRBI

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom se utvrđuju prava iz socijalne skrbi koja osigurava Općina Matulji (u daljnjem tekstu: Općina), uvjeti i način njihova ostvarivanja, korisnici socijalne skrbi i postupak za ostvarivanje tih prava.

Članak 2.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom ne mogu se ostvarivati na teret Općine ukoliko je zakonom ili drugim propisom određeno da se ta prava ostvaruju prvenstveno na teret Republike Hrvatske ili drugih pravnih i fizičkih osoba.

Sukladno stavku 1. ovog članka, prava iz socijalne skrbi propisana ovom Odlukom nema samac niti član obitelji koji:

a) može sam sebe uzdržavati,

b) ne želi tražiti uzdržavanje od osobe koja ga je dužna uzdržavati na temelju propisa o obiteljskim odnosima, osim ako se utvrdi da zakonski obveznik uzdržavanja nije u mogućnosti davati uzdržavanje,

c) ostvaruje prihod koji prelazi cenzus,

d) ne želi ostvarivati uzdržavanje na temelju sklopljenog ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, a nije pokrenuo postupak za raskid tog ugovora,

e) može osigurati pomoć po drugoj osnovi sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Članak 3.

Općinsko vijeće Općine Matulji za svaku kalendarsku godinu donosi, uz Proračun Općine Matulji, Program i financijski plan javnih potreba socijalne skrbi, kojim se utvrđuje pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja propisano Zakonom, te opseg prava i pomoći propisanih ovom Odlukom.

Članak 4.

Poslove u svezi ostvarivanja prava propisanih ovom Odlukom obavlja Jedinstveni upravni odjel Općine Matulji (u daljnjem tekstu: Odjel).

II. KORISNIK SOCIJALNE SKRBI

Članak 5.

Pod pojmom korisnika socijalne skrbi smatra se samac ili obitelj koji u sustavu socijalne skrbi ostvaruje prava na novčane naknade, potpore i druge oblike pomoći te pravo na socijalne usluge, propisane ovom Odlukom.

Članak 6.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom, osiguravaju se hrvatskom državljaninu koji ima prebivalište na području Općine.

Strancima i osobama bez državljanstva sa stalnim boravkom na području Općine osiguravaju se prava iz socijalne skrbi utvrđena u članku 13. i 14. ove Odluke.

III. UVJETI ZA OSTVARIVANJE PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 7.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena člankom 12. ove Odluke može ostvariti korisnik ako ispunjava jedan od ovih uvjeta:

a) socijalni uvjet,

b) uvjet prihoda,

c) posebni uvjet,

d) ostale uvjete.

Članak 8.

Korisnik ispunjava socijalni uvjet ako na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb Opatija ostvaruje pravo na pomoć za uzdržavanje.

Članak 9.

Uvjet prihoda ispunjava korisnik s prihodom i to:

- samac do 1.700,00 kn

- dvočlana obitelj do 2.500,00 kn

- tročlana obitelj do 3.600,00 kn

- četveročlana obitelj do 4.400,00 kn

- ako obitelj ima više od 4 člana, cenzus prihoda za svakog se člana povećava za 600,00 kn.

Pod prihodom iz stavka 1. ovog članka, smatra se iznos prosječnog mjesečnog prihoda korisnika ostvarenog (isplaćenog) u tri mjeseca koja predhode mjesecu u kojem je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava, a čine ga sva sredstva koja korisnik ostvari po osnovi rada, imovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način.

U prihod iz stavka 2. ovog članka ne uračunava se:

- novčana naknada za tjelesno oštećenje,

- doplatak za pomoć i njegu,

- ortopedski dodatak,

- osobna invalidnina,

- doplatak za djecu,

- iznos s osnova pomoći iz socijalne skrbi utvrđen ovom Odlukom,

- sredstva za uzdržavanje dijeteta ostvarena temeljem propisa o obiteljskim odnosima,

- prigodna jednokratna donacija.

Nezaposlena radno sposobna osoba može ostvariti prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom, ako je uredno prijavljena kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava izuzev osoba kojima nedostaje pet godina života do stjecanja prava na starosnu mirovinu.

Članak 10.

Poseban uvjet ispunjavaju:

a) hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata (sve skupine oštećenja organizma sukladno Zakonu),

b) djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata (sve skupine oštećenja organizma sukladno Zakonu),

c) djeca, udovice ili roditelji poginulog, umrlog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

d) ratni i civilni invalidi rata iz Zakona o zaštiti vojnih i civilnih ratnih invalida rata.

U ostvarivanju prava utvrđenih ovom Odlukom, djeca, posvojenici i pastorčad osoba iz stavka 1. ovog članka izjednačeni su.

Članak 11.

Ostale uvjete ispunjavaju:

a) slijepe osobe s oštećenjem od 70% i više, te pratioci slijepih osoba sa 100%- tnim oštećenjem,

b) gluhe osobe s oštećenjem od 70% i više,

c) osobe oboljele od cerebralne ili dječje paralize,

d) osobe oboljele od multiple skleroze,

e) osobe s mentalnim oštećenjem,

f) osobe s intelektualnim oštećenjem,

g) osobe čije je tjelesno oštećenje 70% i više,

h) dobrovoljni darivatelji krvi muškarci (umirovljenici ili nezaposleni mlađi od 65 godina) sa 50 i više davanja, odnosno žene (umirovljenice ili nezaposlene mlađe od 60 godina) sa 40 i više davanja,

i) djeca udomiteljskih obitelji.

IV. PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 12.

Ovom se Odlukom utvrđuju prava iz socijalne skrbi, kako slijedi:

1. pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja,

2. pravo na sufinanciranje troškova smještaja djece u jaslicama, poludnevnom boravku i cijelodnevnom boravku u dječjem vrtiću,

3. pravo na besplatnu prehranu učenika osnovnih škola,

4. pravo na besplatan produženi boravak za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole,

5. pravo na besplatnu pokaznu kartu učenicima osnovnih škola, srednjih škola i studentima,

6. pravo na organizirani prijevoz i prehranu djece i studenata s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom,

7. pravo na besplatnu pokaznu kartu pod posebnim i ostalim uvjetima,

8. pravo na uslugu pomoći i njege u kući,

9. pravo na jednokratnu novčanu pomoć,

10. pravo na ostvarivanje socijalne stipendije.

1. Pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja

Članak 13.

Troškovi stanovanja u smislu ove Odluke odnose se na najamninu, komunalnu naknadu, električnu energiju, plin, grijanje,vodu, odvodnju i druge troškove stanovanja u skladu s posebnim propisima.

Pravo iz stavka 1. ovog članka odobrava se mjesečno, na način propisan Zakonom.

Iznimno od stavka 2. ovog članka pravo na pomoć za podmirenje troškova najamnine kao dijela troškova stanovanja imaju korisnici koji ostvaruju pravo na pomoć za udržavanje temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb Opatija, ukoliko posjeduju pravovaljani ugovor o podstanarskom odnosu i to u visini od 70% iznosa utvrđenog rješenjem Centra.

Članak 14.

Pravo na oslobođanje od plaćanja komunalne naknade ostvaruje korisnik koji ispunjava jedan od slijedećih uvjeta: socijalni uvjet, uvjet prihoda, posebni uvjet.

2. Pravo na sufinanciranje troškova smještaja djece u jaslicama, poludnevnom boravku i cijelodnevnom boravku u dječjem vrtiću

Članak 15.

Pravo na sufinanciranje troškova smještaja djece u jaslicama, poludnevnom boravku i cijelodnevnom boravku u dječjem vrtiću ostvaruje dijete zaposlenih roditelja ako obitelj ispunjava jedan od slijedećih uvjeta: socijalni uvjet, uvjet prihoda, posebni uvjet.

Iznimno pravo na sufinanciranje troškova smještaja djece u poludnevnom boravku dječjeg vrtića ostvaruje dijete godinu dana prije polaska u osnovnu školu, odnosno dvije godine po preporuci stručnih službi škole, ako mu je jedan od roditelja nezaposlen, a obitelj ispunjava jedan od uvjeta iz stavka 1. ovog članka.

Pravo iz stavka 1. ovog članka, korisnik može ostvariti za pedagošku godinu odnosno za period od 1. rujna do 31. kolovoza.

Članak 16.

Pravo na sufinanciranje troškova smještaja djece u jaslicama, poludnevnom boravku i cijelodnevnom boravku u dječjem vrtiću ostvaruje dijete iz udomiteljske obitelji s time da udomiteljska obitelj ne mora ispunjavati uvjete iz članka 15. stavka 1. i 2. ove Odluke.

Pravo iz stavka 1. ovog članka, korisnik može ostvariti za pedagošku godinu odnosno za period od 1. rujna do 31. kolovoza.

3. Pravo na besplatnu prehranu učenika osnovnih škola

Članak 17.

Pravo na besplatnu prehranu učenika osnovnih škola ostvaruje dijete ako obitelj ispunjava jedan od slijedećih uvjeta: socijalni uvjet, uvjet prihoda, posebni uvjet.

Pravo iz stavka 1. ovog članka, korisnik može ostvariti za školsku godinu odnosno za period od 1. rujna do 30. lipnja.

4. Pravo na besplatan produženi boravak za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole

Članak 18.

Pravo na financiranje produženog boravka za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole ostvaruje dijete zaposlenih roditelja ako obitelj ispunjava jedan od slijedećih uvjeta: socijalni uvjet, uvjet prihoda, posebni uvjet.

Iznimno pravo na produženi boravak ostvaruje dijete, na preporuku stručnih službi škole, ukoliko je jedan od roditelja nezaposlen, a obitelj ispunjava jedan od uvjeta iz stavka 1. ovog članka.

Pravo iz stavka 1. ovog članka, korisnik može ostvariti za školsku godinu odnosno za period od 1. rujna do 30. lipnja.

5. Pravo na besplatnu pokaznu kartu učenicima osnovnih škola, srednjih škola i studentima

Članak 19.

Pravo na besplatnu pokaznu kartu ostvaruju redovni učenici osnovnih i srednjih škola te studenti ako obitelj ispunjava jedan od slijedećih uvjeta: socijalni uvjet, uvjet prihoda, posebni uvjet.

Pravo iz stavka 1. ovog članka, korisnik može ostvariti za školsku godinu odnosno za period od 01. rujna do 30 lipnja. ili akademsku godinu odnosno za period od 1. rujna do 31. srpnja.

6. Pravo na organizirani prijevoz i prehranu djece i studenata s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom

Članak 20.

Djeca s teškoćama u razvoju su djeca koja su prošla postupak vještačenja u Centru socijalne skrbi te im je utvrđeno postojanje tjelesnog i/ili mentalnog oštećenja i/ili psihičke bolesti radi ostvarivanja prava iz socijalne skrbi, a sa navršenih 18 godina temeljem Zakona o socijalnoj skrbi smatraju se osobama s invaliditetom.

Za djecu s teškoćama u razvoju predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta osigurava se organizirani prijevoz od kuće do odgojno - obrazovne ustanove i natrag te se osigurava besplatni boravak u odgojno - obrazovnim ustanovama (boravak u vrtiću, besplatna prehrana i produženi boravak).

7. Pravo na besplatnu pokaznu kartu

Članak 21.

Pravo na besplatnu pokaznu kartu mogu ostvariti korisnici koji ispunjavaju posebni uvjet ili ostale uvjete.

Osobe s mentalnim oštećenjem koje su korisnici prava na besplatnu pokaznu kartu temeljem ostalih uvjeta ostvaruju pravo samo uz predočenje rješenja Centra za socijalnu skrb Opatija.

Pravo na besplatnu pokaznu kartu ostvaruje se na zahtjev korisnika, njegovog bračnog druga, punoljetnog djeteta, skrbnika ili udomitelja, a dokazuje se članskom iskaznicom udruge i rješenjem o tjelesnom oštećenju nadležnog tijela.

Dobrovoljni darivatelji krvi koji su korisnici prava na besplatnu pokaznu kartu dužni su za ostvarivanje prava dostaviti potvrdu Crvenog križa nadležnom tijelu.

Pravo na besplatnu pokaznu kartu ostvaruju korisnici iz stavka 1. ovog članka u zoni od 1 do 5 a prema mjestu prebivališta.

Pravo na besplatnu pokaznu kartu nema korisnik iz ovog članka ako to pravo ostvaruje temeljem radnog odnosa.

8. Pravo na uslugu pomoći i njege u kući

Članak 22.

Pravo na uslugu pomoći i njege u kući Općina može odobriti osobi kojoj je zbog tjelesnog, mentalnog, intelektualnog ili osjetilnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju ili starosti prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe:

- koja nema mogućnosti da joj pomoć i njegu osiguraju roditelji, bračni drug i djeca,

- koja nema sklopljen Ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju,

- ako prihod samca ne prelazi iznos uvećan za 30% osnovice uvjeta prihoda navedenog u članku 9. ove Odluke,

- ako članova obitelji ne prelazi iznos uvećan za 20% osnovice uvjeta prihoda navedenog u članku 9. ove Odluke.

9. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Članak 23.

Pod pravom na jednokratnu novčanu pomoć u smislu ove odluke podrazumijeva se:

- novčana pomoć za dio pogrebnih troškova užih članova obitelji, nabavu lijekova te liječenje,

- nabava osnovnog građevinskog materijala za poboljšanje uvjeta stanovanja kao i nabava neophodnih predmeta u kućanstvu,

- pomoć u nabavi prehrambenih i higijeničarskih paketa te toplog obroka,

- pomoć osobama »treće životne dobi«,

- financiranje nabave udžbenika za osnovnu i srednju školu,

- financiranje ljetovanja za djecu korisnika socijalne skrbi.

Pravo na pomoć za podmirenje pogrebnih troškova ne može ostvariti korisnik ako naknadu za pogrebne troškove može ostvariti putem Centra za socijalnu skrb Opatija ili iz drugih izvora.

Pravo na nabavu osnovnog građevinskog materijala ostvaruje korisnik koji je vlasnik obiteljske kuće ili stana uz predočenje vlasničkog lista.

10. Pravo na ostvarivanje socijalne stipendije

Članak 24.

Pravo na socijalnu stipendiju ostvaruju korisnici temeljem Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i Odluke o uvjetima za stipendiranje studenata.

Članak 25.

Sufinanciranje socijalnih potpora koje se odnose na rad javnih ustanova, rad humanitarnih organizacija i udruga te dijela troškova javnog prijevoza, regulirana su posebnim ugovorima.

V. NADLEŽNOST I POSTUPAK

Članak 26.

Postupak za ostvarivanje prava utvrđenih ovom Odlukom pokreće se na zahtjev stranke, njezinog bračnog druga, punoljetnog djeteta, skrbnika ili udomitelja.

Zahtjev se podnosi Jedinstvenom upravnom odjelu Općinske uprave Općine Matulji, odnosno Socijalnom vijeću Općine Matulji.

Podnositelj zahtjeva dužan je uz zahtjev dostaviti odgovarajuće isprave odnosno dokaze potrebne za ostvarivanje prava. Odjel može odlučiti da se posebno ispitaju relevantne činjenice i okolnosti od kojih zavisi ostvarenje pojedinih prava (posjet obitelji ili na neki drugi način).

Općina može povjeriti pružanje usluga korisnicima prava pravnoj ili fizičkoj osobi ovlašćenoj za obavljanje tih usluga na osnovi ugovora (pomoć i njega u kući, prijevoz, preventiva i slično).

Članak 27.

O podnesenim zahtjevima korisnika socijalne skrbi raspravlja se na sjednicama Socijalnog vijeća Općine Matulji.

Radi što bolje realizacije godišnjeg financijskog plana i programa socijalne skrbi, Socijalno vijeće Općine početkom godine zaključkom određuje broj prava koja samac, dvočlana ili višečlana obitelj mogu tijekom godine iskoristiti.

Socijalno vijeće Općine u pojedinačnim pravima zaključkom utvrđuje do kojeg će se financijskog iznosa korisnicima socijalne skrbi pomoć odobriti.

Članak 28.

Socijalno vijeće Općine temeljem diskrecionog prava može odlučiti drugačije o broju prava i visini iznosa iz članka 27. stavka 2. i 3. ove Odluke, te o uvjetima za ostvarivanje prava slijedećim korisnicima i u sljedećim slučajevima:

- teško oboljelim osobama,

- djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom,

- samohranim roditeljima koji su podnijeli zahtjev za privremeno uzdržavanje malodobnog djeteta Centru za socijalnu skrb Opatija, a nisu još ostvarili zatraženu pomoć,

- djeci koja nemaju jednog roditelja zbog smrtnog slučaja,

- iznošenje neistinitih podataka o prihodu domaćinstva,

- i ostalo.

Članak 29.

O zahtjevu za ostvarivanje prava iz članka 12. ove Odluke u prvom stupnju rješava Jedinstveni upravni odjel Općinske uprave Općine Matulji.

O žalbi protiv rješenja Jedinstvenog upravnog odjela Općine Matulji odlučuje nadležno upravno tijelo Primorsko-goranske županije.

Članak 30.

Odjel ima pravo i obvezu nadzirati da li se sredstva odobrena za ostvarivanje prava sukladno odredbama ove Odluke koriste u svrhu za koju su namijenjena.

Ukoliko se utvrdi nenamjensko korištenje sredstava, rješenjem Jedinstvenog upravnog odjela općine Matulji, uskratit će se pravo na određeni oblik pomoći.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 31.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluke o socijalnoj skrbi (»Službene novine Primorsko- goranske županije« broj 29/01, 14/04 i 15/06).

Članak 32.

Postupci za ostvarivanje prava započeti prije početka primjene ove Odluke, dovršit će se po odredbama ove Odluke.

Članak 33.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 011-01/12-01/8

Ur. broj: 2156-04-01/12-1

Matulji, 25. listopada 2012.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE MATULJI

Predsjednik

Željko Grbac, oec., v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=805&mjesto=51211&odluka=37
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr