SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XX. - broj 42. Četvrtak, 25. listopada 2012.
GRAD KASTAV

46.

Temeljem članka 78. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« broj 76/07, 38/09, 55/11, 90/11 i 50/12), članka 16. Pravilnika o grobljima (»Narodne novine« broj 99/02) i članka 33. Statuta Grada Kastva (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/ 09) Gradsko vijeće Grada Kastva na 41. sjednici održanoj 25. listopada 2012. godine, donijelo je

ODLUKU
o izradi detaljnog plana uređenja groblja (DPU 8)

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se Odlukom pristupa izradi Detaljnog plana uređenja DPU 8 za izdvojeno građevinsko područje izvan naselja G2 (u daljnjem tekstu: Plan).

Članak 2.

Odlukom o izradi utvrđuje se pravna osnova za izradu Plana, obuhvat, ocjena stanja u obuhvatu Plana, ciljevi i programska polazišta Plana, popis potrebnih stručnih podloga potrebnih za izradu Plana, način pribavljanja stručnih rješenja, vrsta i način pribavljanja geodetskih podloga, popis tijela i osoba određenih posebnim propisima koja izdaju zahtjeve za izradu Plana iz područja svog djelokruga te drugih sudionika koji će sudjelovati u izradi Plana, rok za izradu Plana, odnosno njegovih pojedinih faza i rok za pripremu zahtjeva za izradu Plana te izvori financiranja izrade Plana.

PRAVNA OSNOVA ZA IZRADU PLANA

Članak 3.

(1) Pravna osnova za izradu Plana utvrđena je člankom 26. i člankom 81. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« broj 76/07, 38/09, 55/11, 90/11 i 50/12).

(2) Nadalje, pravna osnova proizlazi iz odredbi članka 7. Odluke o izradi Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Kastva (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 21/11, 10/12)

(3) Nositelj izrade Izmjene i dopune Plana je Jedinstveni upravni odjel Grada Kastva (u daljnjem tekstu: Odjel), a odgovorna osoba je pročelnica Odjela.

OBUHVAT PLANA

Članak 4.

Obuhvat Plana uključuje područje planirano prostornim planom uređenja Grada Kastva.

OCJENA STANJA U OBUHVATU PLANA

Članak 5.

Lokacija obuhvata Plana na kojoj se planira novo groblje i crkva nalazi se neposredno uz cestu koja iz Kastva vodi prema Viškovu te uz granicu sa Općinom Viškovo. Okomito na navedenu cestu, neposredno uz lokaciju groblja vode šumski putevi, koji uz primjerenu rekonstrukciju mogu postati glavni prilaz u kompleks groblja. Potrebno je kvalitetno i koordinirano postaviti ostale koridore prometne i komunalne infrastrukture s odgovarajućim stručnim službama u domeni komunalne infrastrukture. Područje novog groblja potrebno je opremiti komunalnom infrastrukturom - vodopskrba, odvodnja, elektroopskrba, javna rasvjeta te telekomunikacijska mreža za potrebe uprave groblja.

Unutar obuhvata Plana nema niti jedne postojeće građevine, teren je šumovit i u padu. Radi se o danas posve neizgrađenom području rijetke šumske bjelogorične vegetacije i mediteranske makije bez osobito vrijednih elemenata u domeni zaštite prirode koji bi utjecali na osnovnu planersku koncepciju. Ponikve koje se tu pojavljuju mogu eventualno usmjeriti oblikovanje grobnih polja.

CILJEVI I PROGRAMSKA POLAZIŠTA PLANA

Članak 6.

(1) Plan mora ponuditi cjelovito i sveobuhvatno rješenje, potrebno je voditi računa o realnim i provedivim postavkama Plana, koje će uz odgovarajuće vrednovanje okolnog prostora ponuditi suvremeni jasni i funkcionalni koncept i novu kvalitetu grobnih prostora zajedno sa svim pratećim programima.

 (2) Plan mora sadržavati: program uređenja groblja sa izvješćem o pogodnosti lokacije, programom potreba i etapnost i uvjete realizacije i korištenja; plan kompleksa groblja na katastarsko topografskoj karti; raster i razmještaj ukopnih parcela za grobno polje; nacrte i uvjete za gradnju i opremanje ukopnog mjesta.

(3) Unutar obuhvata Plana planira se i župna crkva sa župnim domom na površini od cca 3500 m2, a površina od cca 23.500,00 m2 predviđena je za smještaj građevina i pripadajućih prostora groblja. Oproštajne prostore - mrtvačnicu sa oproštajnom kapelicom i pomoćnim prostorima potrebno je locirati uz ulaz u groblje, a pogonski, radni i službeni dio smjestiti blizu ulaza, s posebnim kolnim prilazom. Prateće usluge (prodaju cvijeća, svijeća, opreme i sl.) treba smjestiti izvan prostora, a u blizini ulaza u groblje. Na groblju je potrebno osigurati prostor - odlagalište, zatvoreno ili ograđeno i to posebno za organski a posebno za kruti otpad.

(4) Posebnu pažnju posvetiti kvalitetnom prometnom rješenju i formiranju komunikacijskih vanjskih i unutarnjih (kolnih i pješačkih) koridora, kao i rješenju parkirališnih prostora. Parkiralište za potrebe groblja dimenzionirano u skladu s posebnim propisima treba biti izvan groblja i odvojeno od ceste. Sve javne površine moraju biti izvedene bez prostornih barijera za kretanje osoba s invaliditetom.

(5) Valorizirati (unutarnje i vanjske) vizure i prostorne kvalitete koje mogu biti ugrađene u programska i projektna rješenja. Predvidjeti zelene, odnosno parkovne površine koje iznose minimalno 10% površine groblja, te odmorišta za sjedenje.

(6) Pri planiranju, projektiranju i izgradnji groblja potrebno je koordinirati brojne izravne i neizravne faktore koji usmjeravaju njegovo oblikovanje-dijelom je to kršćanska tradicija koja uključuje pisanu i običajnu tradiciju; dijelom su to posebni zakoni i propisi; dijelom i recentna pozitivna iskustva drugih.

(7) U daljim fazama izrade Plana, potrebno je razraditi modele načina vršenja sahrane, te uz prethodne analize utvrditi realne potrebe za pojedinim takvim modelima. Mogući načini vršenja sahrane su ukopi u grobove jednorednog ili dvorednog tipa, ukop urni u pretince, ukop u niše, javni ukop, a razmotriti i mogućnost i realnu potrebu za izradu posebnih skulptorski oblikovanih grobnica.

POPIS STRUČNIH PODLOGA POTREBNIH ZA IZRADU PLANA

Članak 7.

Za potrebe izrade Plana koristit će se stručna podloga Urbanistička studija novog groblja Kastav izrađena 2011. godine, katastarsko-topografske podloge te eventualno druge podloge koje iz područja svog djelokruga osiguravaju tijela i osobe određene posebnim propisima iz članka 79. Zakona.

NAČIN PRIBAVLJANJA STRUČNIH PODLOGA (RJEŠENJA)

Članak 8.

Stručnu podlogu - Urbanističku studiju novog groblja Kastav iz 2011. godine izradila je tvrtka Plan 21 d.o.o. iz Rijeke, odgovorni voditelj Bojan Bilić, dipl. ing. arh. koja je temeljem provedenog postupka prikupljanja ponuda odabrana kao najpovoljniji izvršitelj.

Stručna rješenja, koja za potrebe izrade Plana iz područja svog djelokruga osiguravaju tijela i osobe određene posebnim propisima, pribavit će se, u skladu s odredbama članka 79. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, u roku od 30 dana od dana dostave ove Odluke.

POPIS TIJELA I OSOBA ODREĐENIH POSEBNIM PROPISIMA, KOJA DAJU ZAHTJEVE ZA IZRADU PLANA IZ PODRUČJA SVOG DJELOKRUGA TE DRUGIH SUDIONIKA KOJI ĆE SUDJELOVATI U IZRADI PLANA

Članak 9.

Utvrđuje se popis tijela i osoba određenih posebnim propisima koji će sudjelovati u izradi Plana iz područja svog djelokruga rada:

1.Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, Rijeka, Splitska 2,

2.HRVATSKE VODE Zagreb, Vodnogospodarski odjel za vodno područje primorsko istarskih slivova, Rijeka, Đure Šporera 3,

3.Ministarstvo unutarnjih poslova, PU Primorsko- goranska, Inspektorat unutarnjih poslova, Inspekcija zaštite od požara, Rijeka,

4.PGŽ, Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša Rijeka, Riva 10,

5.Komunalno društvo »VODOVOD I KANALIZACIJA« d.o.o, za vodovod i odvodnju, PRJ Vodovod, Rijeka, Dolac 14,

6.Komunalno društvo »VODOVOD I KANALIZACIJA« d.o.o, za za vodovod i odvodnju, PRJ Kanalizacija, Rijeka, Dolac 14,

7.HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d. Zagreb, Distribucijsko područje »Elektroprimorje« Rijeka, Rijeka, Viktora Cara Emina 2,

8.HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d. Zagreb, Prijenosno područje Rijeka, Opatija, Maršala Tita 166,

9.Županijska uprava za ceste, Rijeka, Nikole Tesle 9/ X, 51000 Rijeka,

10.Državna uprava za zaštitu i spašavanje, PU Rijeka, Ružićeva 16,

11.Ured državne uprave u PGŽ - Odjel za rad, zdravstvo i socijalnu skrb (Sanitarna inspekcija) Rijeka, Riva 10,

12.Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko- goranske županije, Krešimirova 52a, 51000 Rijeka,

13.Ministarstvo poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78, 10000 ZAGREB,

14.Komunalno društvo »Čistoća«, Rijeka, Dolac 14,

15.Energo d.o.o. Rijeka, Dolac 14,

16.Općina Viškovo, Viškovo, Vozišće 3.

ROK ZA IZRADU PLANA

Članak 10.

Rokovi za izradu pojedinih faza Plana:

-dostava zahtjeva za izradu Plana - u roku 30 dana,

-izrada Prijedloga plana za javnu raspravu - u roku 30 dana od dostave zahtjeva za izradu Plana,

-javni uvid u prijedlog Plana - trajanje 30 dana,

-izrada izvješća o javnoj raspravi - u roku 15 dana,

-izrada nacrta konačnog prijedloga - u roku 15 dana,

-dostava mišljenja tijela i osoba određenih posebnim propisima - u roku 30 dana,

-izrada konačnog prijedloga plana - u roku 15 dana,

-pribavljanje mišljenja Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije na konačni prijedlog Plana u roku od 30 dana od zaprimanja zahtjeva,

-izrada konačnog prijedloga Plana za donošenje Odluke o donošenju - u roku 10 dana.

ZABRANA I VRIJEME TRAJANJA ZABRANE IZDAVANJA AKATA KOJIMA SE ODOBRAVAJU ZAHVATI U PROSTORU, ODNOSNO GRAĐENJE TIJEKOM IZRADE I DONOŠENJA PLANA

Članak 11.

Tijekom izrade do donošenja Plana zabranjeno je izdavanje akata kojima se odobravaju zahvati u prostoru na području obuhvata Plana.

IZVORI FINANCIRANJA

Članak 12.

Izrada Plana financira se iz Proračuna Grada Kastva.

ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 13.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/12-01/10

Ur. broj: 2170-05/01-1-12-7

Kastav, 25. listopada 2012.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KASTVA

Predsjednik
Dalibor Ćiković, mag. ing. aedif., v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=805&mjesto=51215&odluka=46
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr