SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XX. - broj 40. Petak, 12. listopada 2012.
OPĆINA VIŠKOVO

45.

Na temelju članka 60. Zakona o proračunu (»Narodne novine« broj 87/08) i članka 35. Statuta Općine Viškovo (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 25/ 09.) Općinsko vijeće Općine Viškovo na 36. sjednici održanoj dana 11. listopada 2012. godine donosi

ODLUKU
o sustavu glavne knjige riznice Općine Viškovo
i načinu vođenja jedinstvenog računa riznice

I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuje se riznica Općine Viškovo (u nastavku: riznica) kao sustav upravljanja tijekovima proračunskih sredstava Općine Viškovo i njenih proračunskih korisnika te odnosi u svezi s njenim ustrojavanjem, održavanjem i korištenjem.

Članak 2.

Riznica je organizacijski i informacijski sustav koji u skladu sa zakonom, ovom Odlukom i drugim propisima, objedinjava poslove pripreme, izvršavanja i konsolidacije Proračuna Općine Viškovo (u nastavku: općinski proračun) i proračuna proračunskih korisnika, proračunskog računovodstva i računovodstva proračunskih korisnika te upravljanja novčanim sredstvima i javnim dugom.

Riznica je sastavni dio informacijskog sustava Općine Viškovo.

Članak 3.

Proračunski korisnici Općine Viškovo su:

1. Dječji vrtić Viškovo

2. Javna ustanova Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora

3. Mjesni odbor Marčelji

4. Vijeće srpske nacionalne manjine

II. SUSTAV RIZNICE

Članak 4.

Osnovu riznice čine jedinstveni račun i informacijsko- informatički sustav riznice.

Jedinstveni račun riznice je račun preko kojeg se izvršavaju uplate prihoda i primitaka te isplate rashoda i izdataka općinskog proračuna i proračunskih korisnika.

Informacijsko-informatički sustav riznice je sustav međusobno povezanih računalnih programa koji omogućavaju evidentiranje i praćenje procesa upravljanja proračunom: pripremu, izvršenje i konsolidaciju proračuna, vođenje glavne knjige, pomoćnih knjiga i drugih pomoćnih evidencija Općine Viškovo i njezinih proračunskih korisnika.

Članak 5.

Riznica obuhvaća:

- plan proračuna

- glavnu knjigu, pomoćne knjige i pomoćne evidencije.

Plan proračuna čine prihodi i primici te rashodi i izdaci Općine Viškovo i njezinih proračunskih korisnika raspoređeni prema proračunskim klasifikacijama.

Glavna knjiga riznice je objedinjena sustavna knjigovodstvena evidencija poslovnih promjena i transakcija nastalih na imovini, obvezama, vlastitim izvorima, prihodima i rashodima te primicima i izdacima Općine Viškovo i njezinih proračunskih korisnika.

Pomoćne knjige riznice su objedinjene analitičke knjigovodstvene evidencije stavki koje su u glavnoj knjizi iskazane sintetički.

Pomoćne evidencije su objedinjene evidencije za potrebe nadzora i praćenja poslovanja Općine Viškovo i njezinih proračunskih korisnika.

III. UPRAVLJANJE RIZNICOM

Članak 6.

Riznicom upravlja Upravni odjel za proračun, financije i gospodarstvo Općine Viškovo.

Članak 7.

Način izvršavanja proračuna u okviru riznice, način plaćanja, ovlaštenja i obveze proračunskih korisnika u postupku plaćanja, organizaciju vođenja poslovnih knjiga te druga pitanja vezana uz vođenje riznice pobliže se uređuju posebnim aktom Općinskog načelnika.

Članak 8.

Proračunski korisnici pristupaju sustavu riznice i informacijama o svom poslovanju u obujmu i na način utvrđen aktom Općinskog načelnika.

IV. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 9.

Sustav riznice primjenjuje se od 1. siječnja 2013. godine.

Proračunski korisnici dužni su danom 31. prosinca 2012. godine zatvoriti žiro-račune preko kojih posluju i sredstva prenijeti na žiro-račun Općine Viškovo.

Članak 10.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-04/12-01/09

Ur. broj: 2170-09-06/01-12-12

Viškovo, 11. listopada 2012.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE VIŠKOVO

Predsjednik

Igor Rubeša, ing., v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=803&mjesto=51216&odluka=45
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr