SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XII. - broj 32. Petak, 1. listopada 2004.
OPĆINA VIŠKOVO
39

32.

Na temelju članka 34. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04 i 110/04), članka 27. Statuta Općine Viškovo (»Službene novine« Primorsko-goranske županije broj 24/01 i 15/04), Općinsko vijeće Općine Viškovo, na 36. sjednici održanoj 30. rujna 2004. godine donijelo je

ODLUKU
o priključenju na komunalnu infrastrukturu

Članak 1.

Ovom Odlukom se utvrđuje postupak, tehničko-tehnološki uvjeti, rokovi za pojedine priključke, kaznene odredbe vezane za obvezu vlasnika građevnih čestica na kojima se gradi građevina, investitora odnosno vlasnika građevine radi priključenja na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih i oborinskih voda.

Članak 2.

Vlasnik izgrađene građevne čestice odnosno građevine dužan je svoju građevinu priključiti na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom na način propisan posebnim tehničko tehnološkim uvjetima i suglasnostima nadležnih službi koje prethode aktu na temelju kojeg se može graditi.

Vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina odnosno investitor, uz prethodno ishodovan akt na temelju kojeg se može graditi, dužan je svoju građevinu priključiti na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom prije početka izgradnje građevine na način propisan posebnim tehničko tehnološkim uvjetima i suglasnostima nadležnih službi koje prethode aktu na temelju kojeg se može graditi.

Privremene građevine mogu se priključiti na komunalnu infrastrukturu samo privremenim priključcima koji u tehničkom smislu moraju biti izgrađeni na način propisan posebnim tehničko tehnološkim uvjetima i suglasnostima nadležnih službi. Uklanjanjem privremene građevine uklanjaju se i izgrađeni privremeni priključci na komunalnu infrastrukturu.

Vlasnici ostalih nekretnina kao što su gradilišta, poljoprivredno zemljište ili kiosci mogu suglasno ovoj Odluci podnijeti zahtjev za priključenje na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom, ali se pri tom ne mogu obvezati na takvo priključenje.

Članak 3.

Izuzete su od obveze priključenja na komunalnu infrastrukturu sukladno ovoj odluci građevine izgrađene na području Općine Viškovo na kojima nije izgrađena komunalna infrastruktura za opskrbu pitkom vodom na koje se građevine mogu priključiti.

Vlasnici svih ostalih novoizgrađenih i postojećih građevina izgrađenih na području Općine Viškovo gdje je izgrađena komunalna infrastruktura za opskrbu pitkom vodom na koje se građevine mogu priključiti, trebaju u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke podnijeti zahtjev za priključenje neposredno nositelju izvedbe priključka KD»VODOVOD I KANALIZACIJA«, PRJ »Vodovod«, RIJEKA, Dolac 14.

Vlasnik izgrađene građevne čestice odnosno građevine obvezan je osigurati vodovodni priključak za svoju građevinu u roku od najkasnije 60 dana od dana podnijetog zahtjeva za priključenje.

Članak 4.

KD»VODOVOD I KANALIZACIJA«, PRJ »Vodovod«, RIJEKA, Dolac 14 će pismeno obavijestiti Općinu Viškovo o vlasnicima odnosno investitorima građevina:

1. koji su bili obvezni ali nisu podnijeli zahtjev za priključenje svojih građevina

2. koji nisu zaključili Ugovor o priključenju i izgradili priključak u dozvoljenom roku

3. koji nisu izgradili svoje instalacije u skladu sa tehničko tehnološkim uvjetima i suglasnostima nadležnih službi

4.koji su podnijeli zahtjev za priključenje a izuzeti su od obveze priključenja temeljem članka 3. stavka 1.ove Odluke.

Općina Viškovo će za vlasnike odnosno investitore građevina koji su bili obvezni ali nisu podnesli zahtjev za priključenje svojih građevina neposredno nositelju izvedbe priključka KD »VODOVOD I KANALIZACIJA«, PRJ »Vodovod« RIJEKA, Dolac 14, donesti Rješenje o obvezi priključenja na komunalnu infrastrukturu za opskrbu vodom te ih pozvati da podnesu zahtjev za priključenje najkasnije za 30 dana.

KD »VODOVOD I KANALIZACIJA«, PRJ »Vodovod« RIJEKA, Dolac 14. će po dobivenom zahtjevu za priključenje izdati podnosiocu zahtjeva tehničko-tehnološke uvjete priključenja na komunalnu infrastrukturu kojih se podnosioc zahtjeva treba pridržavati.

Ukoliko se radi o vlasnicima odnosno investitorima građevina koji su podnijeli zahtjev za priključenje a izuzeti su od obveze priključenja temeljem članka 3. stavka 1. ove Odluke, Općina Viškovo će odbiti takav zahtjev

Članak 5.

Građevine u izgradnji ili već izgrađene građevine bez akta na temelju kojeg se može graditi ne smiju se priključiti na komunalnu infrastrukturu kao i građevine za koje je u tijeku postupak građevinske inspekcije koji se odnosi na obustavu građenja ili uklanjanja građevina prema posebnom zakonu.

Članak 6.

Vlasnici građevne čestice na kojoj se gradi građevina, investitori odnosno vlasnici građevine ne smiju se priključiti na komunalnu infrastrukturu prije nego je za istu građevinu izvršena uplata prve rate komunalnog doprinosa.

Članak 7.

Na području Općine Viškovo vlasnici građevne čestice na kojoj se gradi građevina, investitori odnosno vlasnici građevine sada nisu u obvezi svoju građevinu priključiti na komunalnu infrastrukturu za odvodnju otpadnih voda obzirom se odvodnja otpadnih voda rješava sa septičkim jamama, separatorom, biodiskom odnosno u skladu sa prethodno ishođenim tehničko tehnološkim uvjetima i suglasnostima nadležnih službi koje prethode aktu na temelju kojeg se može graditi.

Članak 8.

Na području Općine Viškovo vlasnici građevne čestice na kojoj se gradi građevina,investitori odnosno vlasnici građevine sada nisu u obvezi svoju građevinu priključiti na komunalnu infrastrukturu za odvodnju oborinskih voda obzirom se odvodnja oborinskih voda rješava u skladu sa prethodno ishođenim tehničko tehnološkim uvjetima i suglasnostima nadležnih službi koje prethode aktu na temelju kojeg se može graditi.

Članak 9.

Vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina,investitor odnosno vlasnik građevine plaća cijenu stvarnih troškova rada i utrošenog materijala na izvedbi komunalnog priključka neposredno nositelju izvedbe priključka KD »VODOVOD I KANALIZACIJA«, PRJ »Vodovod« RIJEKA, Dolac 14, na temelju pisanog ugovora i računa za izvršeni posao.

Priključenje na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom smatra se izgradnja spojnog voda koji počinje od spoja sa distributivnim vodovodom a završava sa vodomjerom uključujući i okno vodomjera sa vodovodnim priključkom.Okna vodomjera moraju se smjestiti na javnoj površini.

Izgradnju internih vodovodnih instalacija koji građevinu spajaju s oknom vodomjera samostalno organizira obveznik priključenja.

Članak 10.

Vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina,investitor odnosno vlasnik građevine nije u obvezi plaćanja naknade za priključenje na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom.

Članak 11.

Priključenje na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom treba se izvesti na način da svaki posebni dio zgrade koji predstavlja samostalnu uporabnu cjelinu (stan, poslovni prostor, garaža i sl.) odnosno svaki pojedinačni potrošač ima ugrađen poseban uređaj za mjerenje potrošnje.

Tehničko-tehnološke uvjete za ugradnju mjernog uređaja iz stavka 1.ovog članka uređuje isporučitelj komunalne usluge, a stvarni trošak ugradnje plaća vlasnik nekretnine u skladu s odredbom članka 9. ove Odluke.

Članak 12.

U slučaju da gradnja određenog objekta, odnosno uređaja komunalne infrastrukture za djelatnosti iz članka 34.stavka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« RH broj 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04 i 110/04) nije predviđena Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Viškovo, budući korisnici komunalne usluge koji bi se priključili na tu komunalnu infrastrukturu mogu sudjelovati u financiranju njezine gradnje sa uplatom sredstava na žiro račun Općine Viškovo,uz povrat uloženih sredstava najduže za 5 godina od dana sklapanja pisanog Ugovora sa Općinom Viškovo.

Članak 13.

Globom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja je vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina, odnosno investitor građevine ako se ne bude pridržavao uvjeta navedenih u ovoj Odluci o priključenju na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom.

Globom u iznosu od 200,00 kuna kaznit će se za prekršaj i odgovorna osoba u pravnoj osobi, ako se ne bude pridržavao uvjeta navedenih u ovoj Odluci o priključenju na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom.

Globom u iznosu od 200,00 kuna kaznit će se za prekršaj i fizička osoba, ako se ne bude pridržavala uvjeta navedenih u ovoj Odluci o priključenju na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom.

Članak 14.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama« Primorsko-goranske županije.

Klasa: 021-04/04-01/13

Ur. broj: 2170-09-04-1-01-12

Viškovo, 30. rujna 2004.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE VIŠKOVO

Predsjednik
Općinskog vijeća
Radovan Brnelić, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=102&mjesto=51216&odluka=32
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr