SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XX. - broj 28. Petak, 20. srpnja 2012.
OPĆINA KOSTRENA

21.

Na temelju točke B.c.5. Nacionalne populacijske politike (»Narodne novine« broj 132/06) i članka 30. Statuta Općine Kostrena (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/09) Općinsko Vijeće Općine Kostrena, na sjednici održanoj dana 19. srpnja 2012. godine, donijelo je

ODLUKU
o novčanoj pomoći po rođenju djeteta

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se Odlukom utvrđuju uvjeti, visina novčane pomoći, način ostvarivanja i korištenja prava, te postupak za ostvarivanje prava na novčanu pomoć po rođenju djeteta (u daljnjem tekstu: novčana pomoć), koju osigurava Općina Kostrena polazeći od preporuka Nacionalne populacijske politike.

Članak 2.

Sredstva za ostvarivanje prava iz članka 1. Odluke osiguravaju se u proračunu Općine Kostrena.

Članak 3.

Pravo na novčanu pomoć može ostvariti roditelj pod sljedećim uvjetima:

- barem jedan roditelj državljanin Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebivalištem na području Općine Kostrena od najmanje dvije godine neposredno prije rođenja djeteta za koje se traži novčana pomoć

- drugi roditelj državljanin Republike Hrvatske s neprekinutim prijavljenim prebivalištem na području Općine Kostrena najmanje šest mjeseci neprekinuto neposredno prije rođenja djeteta, ili je strani državljanin s privremenim ili stalnim boravkom u Općini Kostrena najmanje šest mjeseci prije rođenja djeteta

- ako dijete za koje se ostvaruje novčana pomoć ima prijavljeno prebivalište na području Općine Kostrena.

Članak 4.

Iznimno od odredbe članka 3. Odluke, pravo na novčanu pomoć može se ostvariti ako oba roditelja imaju prebivalište u Općini Kostrena kraće od dvije godine neposredno prije rođenja djeteta, ako su u Kostrenu doselili s namjerom trajnog stanovanja budući su na području iste stekli u vlasništvo nekretninu u kojoj prebivaju.

Članak 5.

Pravo na novčanu pomoć ostvaruje se u obliku:

- jednokratne novčane pomoći u iznosu:

a) 2.000,00 kn za prvo dijete

b) 3.000,00 kn za drugo dijete

c) 5.000,00 kn za treće i svako sljedeće dijete

- jednokratne novčane pomoći u iznosu 1.000,00 kn po navršenih šest mjeseci djeteta

- pomoći za dojenačku prehranu i opremu u obliku potvrde (bona) u visini 200,00 kn mjesečno u naturi, do navršene jedne godine života djeteta.

Članak 6.

Pravo na novčanu pomoć is članka 5., alineje 1. Odluke može se ostvariti najkasnije do navršenih 3 mjeseca života djeteta, osim u slučaju opravdanih medicinskih razloga (boravka u bolnici) i to predočenjem uredne bolničke dokumentacije.

Pravo na mjesečni bon iz članka 5., alineje 3. Odluke može se ostvariti od mjeseca u kojem je podnesen zahtjev do navršenih godinu dana života djeteta.

Posvojitelj malodobnog djeteta koji ispunjava uvjete iz ove Odluke može podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć u roku od 3 mjeseca od dana pravomoćnosti rješenja o posvojenju.

Članak 7.

U slučaju da je roditelj podnositelj zahtjeva ili korisnik novčane pomoći preminuo, neisplaćeni iznosi, odnosno potvrde (bonovi) bit će isplaćeni, odnosno uručeni drugom roditelju, odnosno skrbniku djeteta, uz uvjet da s djetetom za koje je podnesen zahtjev, živi u zajedničkom kućanstvu.

U slučaju da je tijekom korištenja novčane pomoći došlo do razvoda braka roditelja djeteta za koje se pomoć koristi, pravo na neisplaćene iznose, odnosno potvrde (bonove)

ostvarit će roditelj s kojim dijete za koje je podnesen zahtjev živi u zajedničkom kućanstvu.

Članak 8.

Poslove u svezi s ostvarivanjem prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom obavlja Upravni odjel za opću upravu i društvene djelatnosti (u daljnjem tekstu: Odjel).

Članak 9.

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć podnosi se Odjelu.

Uz zahtjev za pokretanje postupka za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, kao i tijekom korištenja prava, podnositelj je dužan dostaviti odnosno predočiti Odjelu odgovarajuće isprave i druge dokaze potrebne za ostvarivanje prava.

Odjel može odlučiti da se posebno ispitaju relevantne činjenice i okolnosti od kojih ovisi ostvarivanje pojedinačnog prava, posjetom obitelji podnositelja zahtjeva ili na drugi odgovarajući način.

Članak 10.

O zahtjevu za ostvarivanje prava odnosno pomoći propisanih ovom Odlukom odlučuje rješenjem Odjel.

Protiv rješenja Odjela može se izjaviti prigovor Općinskom načelniku u roku od 15 dana od zaprimanja rješenja.

Članak 11.

Prava socijalne skrbi utvrđena rješenjem donijetim na temelju Odluke o socijalnoj skrbi (SN PGŽ 54/10, 12/11) ostvaruju se do isteka roka označenog u rješenju.

Članak 12.

Ova Odluka objavit će se u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«, a stupa na snagu osam dana od dana objave.

Klasa: 021-05/12-01/3

Ur. broj: 2170-07-01-12-31

Kostrena, 19. srpnja 2012.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE KOSTRENA

Predsjednica

Ankica Lörinc, prof., v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=791&mjesto=51221&odluka=21
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr