SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XX. - broj 16. Subota, 5. svibnja 2012.
OPĆINA SKRAD

10.

Na temelju članka 3. stavak 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine« broj: 36/95, 70/97, 128/ 99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04, 110/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09 i 49/11), glave VIII »NERAZVRSTANE CESTE« (članci 98. - 109.) Zakona o cestama (»Narodne novine« broj: 84/11) i članka 15. Statuta Općine Skrad (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 24/01, 3/06, 16/06, 54/08 i 32/09) Općinsko vijeće Općine Skrad, na sjednici 26. travnja 2012. godine, donijelo je

ODLUKU
o nerazvrstanim cestama na području Općine Skrad

I.OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuje korištenje, upravljanje, održavanje, zaštita, rekonstrukcija, građenje, financiranje i nadzor nerazvrstanih cesta na području Općine Skrad.

Članak 2.

Nerazvrstana je cesta javna prometna površina koja se koristi za promet prema bilo kojoj osnovi i koja je pristupačna većem broju raznih korisnika, a nije razvrstana u javnu cestu u smislu posebnog propisa.

Mrežu nerazvrstanih cesta na području Općine Skrad iz ovg članka utvrđuje Općinski načelnik Općine Skrad, a čine je: ulice, seoske ceste, seoski i poljski putovi, ili ceste koje spajau dva naselja a nisu razvrstane po posebnim propisima, te druge nerazvrstane javne prometne površine na kojima se odvija promet, a upisane su u registar nerazvrstanih cesta.

Nerazvrstane se ceste koriste na način koji omogućuje uredno odvijanje prometa, ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i ne oštećuje cestu.

Članak 3.

Ulicom, u smislu ove odluke, smatra se izgrađena cestovna površina u naselju što nije razvrstana u javnu cestu.

Seoskim putom, u smislu ove odluke, smatra se izgrađena površina što prolazi kroz selo ili povezuje dva ili više sela, sela s javnim cestama i koja nije razvrstana u javnu cestu.

Poljski je put površina što se koristi za pristup poljoprivrednom i šumskom zemljištu i pristupačan je većem broju raznih korisnika po bilo kojoj osnovi.

Drugim nerazvrstanim javnim prometnim površinama, u smislu ove odluke, smatraju se površine za promet u mirovanju - parkirališta, pješačke staze, pješački trgovi, pristupne ceste do industrijskih i drugih objekata što se koriste i za javni promet i slično.

Članak 4.

Nerazvrstanu cestu čine:

-donji i gornji stroj (trup),

-cestovni građevinski objekti (mostovi, propusti, podvožnjaci, nadvožnjaci, pješački prolazi, potporni i obložni zidovi),

-pješačke i biciklističke staze,

-nogostup,

-zemljišni pojas s obiju strana ceste potreban za nesmetano održavanje ceste širine prema projektu ceste, a najmanje jedan metar (1 m) računajući od crte koja spaja krajnje točke poprečnog presjeka ceste,

-priključci i sve prometne i druge površine na pripadajućem cestovnom zemljištu,

-sustav za odvodnju oborinske vode,

-prometna signalizacija (vertikalna, horizontalna i svjetlosna),

-odvodni jarci, rigoli, drenaže i sl.,

-oprema (odbojnici, zaštitne ograde, i sl..),

-zračni prostor iznad kolnika u visini od 7 m,

-javna rasvjeta u funkciji prometa.

Članak 5.

Polove korištenja, održavanja, zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i nadzora na nerazvrstanim cestama obavlja Jedinstveni upravni odjel Općine Skrad (u daljnjem tekstu: nadležno tijelo Općine). Nadležno tijelo Općine sustavno prati stanje na nerazvrstanim cestama, odobrava, predlaže i provodi mjere koje unapređuju sustav prometne infrastrukture te vodi odgovarajuću evidenciju o nerazvrstanim cestama.

II. ODRŽAVANJE NERAZVRSTANIH CESTA

Članak 6.

Nerazvrstane se ceste održavaju na temelju godišnjeg Programa održavanja komunalne infrastrukture kojeg donosi Općinsko vijeće Općine Skrad na način da se na njima može obavljati trajan, siguran i nesmetan promet, bez opasnosti za osobe i imovinu.

Članak 7.

Radovi na održavanju nerazvrstanih cesta su:

-radovi redovnog održavanja koji obuhvaćaju i zimsku službu,

-radovi pojačanog održavanja.

REDOVNO ODRŽAVANJE

Članak 8.

Radovi redovnog održavanja, u smislu ove odluke, su radovi koji obuhvaćaju sve redovite aktivnosti održavanja koje se obavljaju tijekom cijele godine na svim elementima i djelovima ceste, uključujući sve objekte i instalacije, prvenstveno u cilju održavanja zadovoljavajućeg stupnja sigurnosti, propusne moći i tehničke ispravnosti nerazvrstanih cesta.

Radovi redovnog održavanja na nerazvrstanim cestama su:

-ophodnja i redovno praćenje stanja nerazvrstanih cesta,

-mjestimični popravci završnog sloja kolničke konstrukcije izgrađenog od asfalta, betona, betonskih elemenata, te nosivog sloja kolničke konstrukcije i posteljice,

-izrada asfaltnog tepiha,

-mjestimični popravci dijelova cestovne građevine,

-čišćenje tj. uklanjanje odronjenih i drugih materijala sa prometnih površina, bankina, rigola i jaraka,

-manji popravci elemenata cestovnih objekata,

-zamjena, obnavljanje i popravljanje vertikalne i horizontalne signalizacije,

-čišćenje, zamjena i manji popravci otvorenog sustava za oborinsku odvodnju,

-zaštita pokosa nasipa, usjeka i zasjeka,

-uništenje nepoželjne vegetacije (košenja trave na zemljištu što pripada ulici i drugoj nerazvrstanoj javnoj površini te uklanjanje granja, grmlja i drugog raslinja iz profila ceste),

-održavanje prohodnosti u zimskim uvjetima (zimska služba),

-uklanjanje snijega i leda,

-drugi slični radovi.

Članak 9.

Osiguranje prohodnosti nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima obavlja se na osnovi Plana rada zimske službe kojeg donosi načelnik Općine Skrad, i to najkasnije do 15. listopada za dolazeće zimsko razdoblje a sadrži naročito:

-mjere pripravnosti zimske službe,

-za sva mjesta pripravnosti potreban broj radnika, broj i vrsta mehanizacije, alata i količina materijala za posipavanje,

-stupnjeve pripravnosti usuglašene sa stupnjevima pripravnosti utvrđemnih za javne ceste,

-redoslijed i prioritet izvođenja radova na održavanju nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima,

-način obavješćivanja o stanju i prohodnosti nerazvrstanih cesta, o ograničenju prometa i drugim događajima na cestama u zimskim uvjetima.

Plan rada zimske službe iz prethodnog stavka ovog članka mora biti usklađen s planovima rada zimskih službi poduzeća »Hrvatske ceste«.

POJAČANO ODRŽAVANJE

Članak 10.

Pojačano održavanje nerazvrstanih cesta obuhvaća radove na kojima je osnovni cilj sačuvati prvobitno stanje nerazvrstane ceste s njenim prometnim elementima, te radove na korekcijama elemenata ceste u smislu poboljšanja odvijanja prometa.

Pojačano održavanje nerazvrstanih cesta obuhvaća:

-obnavljanje, zamjena i pojačanje donjeg sloja kolnika i kolničke konstrukcije većeg opsega nerazvrstane ceste,

-obnavljanje i zamjena završnog sloja kolničke konstrukcije većeg opsega,

-sanacija odrona, potpornih i obložnih zidova i klizišta,

-zamjena i veći popravak dijelova cestovne građevine (most, propust i sl.),

-dogradnja nogostupa, bankina i rubnjaka,

-obnavljanje i zamjena objekata i uređaja za oborinsku odvodnju, ublažavnje nagiba i pokosa i ostaleradove na zaštiti kosina od erozije,

-dopuna prometne signalizacije, uređaja i opreme ceste kojima se mijenja osnova postojeće regulacije prometa,

-korekcija prometno-tehničkih elemenata i manja proširenja u svrhu povećanja sigurnosti i propusne moći.

III. GRAĐENJE I REKONSTRUKCIJA NERAZVRSTANIH CESTA

Članak 11.

Građenje i rekonstrukcija nerazvrstanih cesta obavlja se sukladno godišnjem Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture kojeg donosi Općinsko vijeće Općine Skrad, a na temelju tehničke dokumentacije, propisa o gradnji i prostornih planova.

Postojeće nerazvrstane ceste ostaju u zatečenim gabaritima.

Članak 12.

Poslovi građenja i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta u smislu ove Odluke obuhvaćaju:

-građevinsko i drugo projektiranje s istražnim radovima,

-projektiranje opreme, pratećih objekata, prometne signalizacije i drugo projektiranje,

-stručnu ocjenu studija i projekata,

-otkup zemljišta i objekata,

-izmještanje komunalne i druge infrastrukture,

-ustupanje radova građenja,

-organizaciju stručnog nadzora i kontrole ugrađenih materijala i izvedenih radova,

-organizaciju tehničkog pregleda i primopredaje nerazvrstane ceste na korištenje i održavanje.

Članak 13.

Tehnička dokumentacija za izgradnju i rekonstrukciju nerazvrstane ceste sadrži i prometno rješenje, te rješenje instalacija komunalne infrastrukture, ukoliko je cesta sadrži, odnosno ako je predviđena za izgradnju.

Troškove izrade tehničke dokumentacije te troškove građenja ili rekonstrukcije instalacija i uređaja iz st. 1. ovog članka snosi investitor, odniosdno vlasnik instalacija i uređaja.

Članak 14.

Građenje ili rekonstrukcija priključka ili prilaza na nerazvrstanu cestu obavlja se na temelju tehničke dokumentacije, sukladno pozitivnim propisima te suglasnosti Općine Skrad.

Oborinske vode priključaka ne smiju se ispuštati na nerazvrstanu cestu.

Troškove izgradnje priključaka i prilaza snosi investitor.

IV. ZAŠTITA NERAZVRSTANIH CESTA

Članak 15.

U blizini križanja dviju nerazvrstanih cesta u razini, ili na unutarnjim stranama cestovnog zavoja, ne smije se saditi drveće, grmlje ili visoke poljske kulture, postavljati naprave, ograde ili drugi predmeti koji onemogućuju preglednost na cesti (trokut preglednosti).

Vlasnik ili ovlaštenik zemljišta uz nerazvrstanu cestu dužan je na zahtjev nadležnog tijela Općine ukloniti drveće, grmlje, naprave, ograde ili druge predmete iz trokuta preglednosti i iz slobodnog profila nerazvrstane ceste.

Članak 16.

Zabranjeno je poduzimati bilo kakve radove ili radnje na nerazvrstanim cestama, bez suglasnosti nadležnog tijela Općine, ako bi ti radovi ili radnje mogli oštetiti nerazvrstanu cestu te ugroziti ili ometati promet na njima.

Pravna ili fizička osoba dužna je pisanim zahtjevom zatražiti prethodnu suglasnost nadležnog tijela Općine za:

1.zauzimanje nerazvrstane ceste radi uređenja gradilišta, izvođenja građevinskih i drugih radova, odlaganja materijala radi gradnje i slično,

2.prekopavanje nerazvrstane ceste radi popravka, prelaganja ili ugradnje komunalnih i drugih instalacija i uređaja te radi priključenja na instalacije i uređaje,

3.izvanredni prijevoz odnosno prekomjerno opterećivanje nerazvrstane ceste.

Uz zahtjev za izdavanje suglasnosti za izvođenje radova na nerazvrstanim cestama koji zahtijevaju preregulaciju prometa (zatvaranje prometnice u cijelosti, promjena smjerova kretanja i sl.) potrebno je priložiti prometno rješenje.

Članak 17.

Za izvođenje radova na objektima uz nerazvrstanu cestu izvoditelj radova mora osigurati odvijanje pješačkog prometa na siguran način.

S ulične strane gradilište mora biti ograđeno i osigurano tako da se spriječi ispadanje materijala i širenje prašine te moraju biti poduzete sve mjere da se ne ugrozi sigurnost ljudi i imovine na nerazvrstanim cestama.

Za sve eventualne štete nastale uslijed aktivnosti iz st. 1. ovog članka odgovoran je investitor radova.

Članak 18.

Za zauzimanje nerazvrstane ceste radi uređenja gradilišta, izvođenja građevinskih i drugih radova, odlaganja materijala radi gradnje i slično, plaća se naknada.

Visinu naknade za zauzimanje nerazvrstane ceste utvrđuje Načelnik Općine posebnom Odlukom.

Članak 19.

Za prekopavanje nerazvrstanih cesta radi izvođenja radova na popravcima, prelaganju ili ugradnji komunalnih i drugih instalacija i uređaja te radi priključenja na te instalacije i uređaje, plaća se naknada.

Visinu naknade iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje Načelnik Općine posebnom Odlukom.

Članak 20.

Suglasnost za prekopavanje nerazvrstanih cesta sadrži: mjesto i vrijeme izvođenja radova, privremenu regulaciju prometa, uvjete izvođenja radova i sanacije u skladu s pravilima struke, mjere zaštite sudionika u prometu i druge bitne elemente koji utječu na sigurnost prometa i stabilnost građevina u blizini mjesta prekopavanja.

Vrijeme izvođenja prekopavanja utvrđuje se, u pravilu, kao vrijeme u kojem će izvođenje radova u što manjoj mjeri otežati odvijanje i protočnost prometa.

Članak 21.

Za vrijeme izvođenja radova na nerazvrstanoj cesti investitor je dužan osigurati pješački promet i promet vozila uz poduzimanje svih mjera sigurnosti (signalizacija, fizičke prepreke i privremeno prekrivanje građevinskih jama i sl.) sukladno pozitivnim propisima.

Prometne znakove za privremenu regulaciju prometa, kao i sve prateće osiguranje otvorenih građevinskih jama (signalizacija, fizičke prepreke i privremeno prekrivanje) postavlja i uklanja investitor, na osnovu usvojenog prometnog rješenja.

Po završetku radova investitor je dužan odmah izvijestiti nadležno tijelo Općine, a nerazvrstanu cestu dužan je, bez odlaganja, dovesti u prvobitno stanje.

Članak 22.

Investitor jamči za kvalitetu izvršene sanacije prekopane nerazvrstane ceste za razdoblje od najmanje dvije godine.

Po dovršetku radova investitor je dužan zatražiti pregled nerazvrstane ceste. Pregled obavlja predstavnik nadležnog tijela Općine za komunalne poslove. O izvršenom pregledu sastavlja se zapisnik. Investitor je dužan utvrđene nedostatke ukloniti u zadanom roku.

Ako nadležno tijelo Općine utvrdi da sanacija nije izvršena kvalitetno, zahtijevat će od investitora da ponovno izvrši sanaciju ili da nadoknadi štetu.

Članak 23.

Iznimno od odredbe članka 16. stavka 2. podstavka 2. ove Odluke, u hitnim slučajevima radi otklanjanja kvarova, većih šteta i opasnosti po život ljudi i imovine, prekopavanju nerazvrstanih cesta i javno-prometnih površina može se pristupiti bez prethodne suglasnosti nadležnog tijela Općine, uz obvezu investitora da poduzme sve potrebne radnje za sigurno odvijanje prometa.

U slučaju iz stavka 1. ovoga članka investitor je dužan odmah usmeno izvijestiti nadležno tijelo Općine, a najkasnije u roku od jednog dana od početka izvođenja radova podnijeti zahtjev za izdavanje suglasnosti.

Investitor je dužan odmah po otklanjanju kvara, izvesti radove na sanaciji građevine nerazvrstane ceste.

Odredbe članka 22. ove Odluke u cijelosti se primjenjuju na hitne slučajeve iz ovog članka.

Članak 24.

Ako je radi prekopavanja ili zauzimanja nerazvrstane ceste došlo do oštećenja preko 2/3 širine kolnika ili nogostupa investitor je dužan sanirati nogostup ili kolnik u cijeloj širini.

Članak 25.

Novoizgrađenu ili rekonstruiranu nerazvrstanu cestu zabranjeno je prekopavati najmanje pet godina, računajući od dana izvedbe završnog sloja ceste, (asfaltiranja).

Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka nadležno tijelo Općine može u naročito opravdanim slučajevima odobriti prekopavanje nerazvrstane ceste i prije isteka roka od pet godina, pod uvjetom da investitor obnovi cijelu kolničku konstrukciju nerazvrstane ceste ukoliko je ista oštećena u širini koja prelazi 1/3 širine nerazvrstane ceste. Detaljni uvjeti sanacije propisuju se u Suglasnosti izdanoj od strane nadležnog tijela Općine.

Članak 26.

Za sve štete koje nastanu pravnim ili fizičkim osobama uslijed izvođenja radova na nerazvrstanim cestama i njihovim zauzimanjem, odgovara investitor.

Članak 27.

Ako se na nerazvrstanoj cesti izvode ili izvedu radovi ili radnje koji mogu oštetiti nerazvrstanu cestu ili ugroziti sigurnost prometa na njima, investitor je dužan po nalogu nadležnog tijela Općine poduzeti sve mjere za otklanjanje opasnosti za oštećenje nerazvrstane ceste i sigurnosti prometa na njoj.

U slučajevima iz stavka 1. ovoga članka, nadležno tijelo Općine je ovlašteno obustaviti radove i/ili naložiti plaćanje troškova oštećenja na račun investitora.

Članak 28.

Zabranjeno je prekomjerno rabljenje i preopterećivanje nerazvrstanih cesta bez odobrenja nadležnog tijela Općine.

Prekomjerno rabljenje i preopterećivanje čini učestalost kretanja teških motornih vozila koja uzrokuju opterećenje ceste veće od dopuštenog i dovode do oštećenja nerazvrstane ceste.

Pravne ili fizičke osobe zbog čije djelatnosti dolazi do prekomjernog rabljenja ili preopterećivanja nerazvrstane ceste dužni su za to platiti naknadu.

Visinu naknade utvrđuje Načelnik Općine posebnom Odlukom.

Članak 29.

Kontrolu prekomjernog rabljenja i preopterećivanja nerazvrstani cesta obavlja nadležno tijelo Općine.

Ako se prilikom kontrole iz stavka 1. ovog članka utvrdi da se obavlja prekomjerno rabljenje ili preopterećenje bez odobrenja ili suprotno odobrenju, prijevoznik je dužan platiti naknadu iz članka 28. ove odluke u šesterostrukom iznosu.

Članak 30.

Osim propisanih prometnih znakova na nerazvrstanoj cesti dopušteno je postavljanje dopunske nestandardne putokazne, turističke i druge signalizacije, znakove informacija te reklamnih ploča, natpisa i opreme uz prethodno odobrenje nadležnog tijela Općine.

Za znakove iz stavka 1. ovog članka plaća se naknada.

Visinu naknade utvrđuje Načelnik Općine posebnom Odlukom.

Članak 31.

Ako je nerazvrstana cesta u takvom stanju da uopće nije prohodna, ili nije prohodna za pojedine vrste vozila, ili ako se na njoj izvode radovi koji se ne mogu obavljati bez obustavljanja prometa, ili ako njeno stanje zbog vremenskih nepogoda i drugih razloga ugrožava sigurnost prometa, nadležno tijelo Općine privremeno će zabraniti sav promet nerazvrstanom cestom ili pojedinim vrstama vozila, te o tome obavijestiti nadležnu policijsku upravu.

Članak 32.

Radi zaštite nerazvrstanih cesta, nesmetanog i sigurnog odvijanja prometa na njima osobito je zabranjeno:

-privremeno ili stalno zauzimati cestu ili cestovno zemljište bez suglasnosti nadležnog tijela Općine,

-oštećivati asfaltni ili makadamski kolnik, bankine, propuste ili druge elemente nerazvrstane ceste,

-izvoditi bilo kakve radove koji se ne obavljaju radi održavanja, rekonstrukcije, izgradnje ili zaštite ceste, bez suglasnosti nadležnog tijela Općine,

-uklanjati, premještati, zaklanjati ili oštećivati prometne znakove na nerazvrstanim cestama,

-dovoditi na cestovno zemljište oborinske vode, otpadne vode ili druge tekućine,

-sprečavati otjecanje oborinskih voda sa nerazvrstanih cesta i cestovnog zemljišta, zatrpavati odvodne jarke, propuste i sl.,

-vući po cesti predmete kojima se oštećuje cesta,

-na cestu ili cestovno zemljište stavljati građevinski materijal,

-izlijevati na cestu motorno ulje i druge masne tvari,

-nanositi na cestu blato,

-dolaziti ili silaziti s ceste izvan izgrađenog prilaza na nerazvrstanu cestu,

-voziti traktore i druga vozila s lancima,

-voziti građevinske strojeve sa metalnim gusjenicama,

-puštati domaće životinje na cestu,

-paliti travu, korov, građu ili drugi materijal u zaštitnom pojasu nerazvrstane ceste ili u njegovoj neposrednoj blizini,

-neovlašteno postavljati zapreke, odnosno priječiti odvijanje prometa na nerazvrstanoj cesti,

-izvoditi radove na zaštitnom pojasu ili zgradama pored ceste koji bi mogli oštećivati cestu ili ugroziti sigurnost prometa bez suglasnosti nadležnog tijela Općine,

-parkirati vozilo izvan za to određenih površina,

-voziti teret s većim osovinskim pritiskom od dopuštenog,

-svako drugo interveniranje u površinu nerazvrstane ceste, bez suglasnosti nadležnog tijela Općine.

Ukoliko pravna ili fizička osoba radnjama iz stavka 1. ovog članka učini bilo kakvu štetu na nerazvrstanoj cesti, dužna je istu sanirati o vlastitom trošku, a ukoliko to odbije, nadležno tijelo Općine će rješenjem utvrditi rok i način sanacije.

Ukoliko počinitelj štete ne postupi po rješenju iz stavka 2. ovog članka, sanaciju nerazvrstane ceste izvršiti će nadležno tijelo Općine putem ovlaštene osobe za izvođenje radova na teret počinitelja štete.

Počinitelj štete dužan je podmiriti troškove sanacije nerazvrstane ceste iz stavka 2. i 3. ovog članka u roku 15. dana od dana ispostave računa.

Članak 33.

Vlasnici, ovlaštenici zemljišta koje graniči s nerazvrstanim cestama dužni su:

-uklanjati nanose zemlje i šljunka s nerazvrstane ceste nanesenog s površine vlasnika ili ovlaštenika,

-uređivati, održavati i po potrebi uklanjati živice, grmlje, drveće i drugo raslinje koje sprječava preglednost, prozračivanje, sušenje ceste, te nesmetano korištenje,

-kositi travu i uređivati, održavati i čistiti zelene i pješačke površine u njihovom vlasništvu uz nerazvrstane

ceste.

Članak 34.

Na nerazvrstanim cestama koje su kao dobro u općoj uporabi upisane prema zemljišnoknjižnim, odnosno katastarskim podacima, ne mogu se stjecati imovinska prava.

Na zemljištu nerazvrstanih cesta koje su prostornim planom predviđene za drugu namjenu u skladu s propisima o prostornom uređenju, a u naravi se ne koriste kao javni putovi, može se ukinuti svojstvo javnog dobra u općoj uporabi.

Nerazvrstane ceste koje se u naravi koriste kao dobra u općoj uporabi, a nisu kao takve upisane u zemljišnim i katastarkim knjigama niti ucrtane u katastarskim planovima mogu se nakon provedenog postupka proglasiti javnim dobrom u općoj uporabi te upisati u zemljišne knjige.

Odluku o proglašenju odnosno ukidanju svojstva javnog dobra u općoj uporabi za nerazvrstanu cestu donosi Općinsko vijeće.

Općina Skrad je dužna putem nadležnih tijela pokretati i voditi upravne i sudske postupke radi pravne zaštite nerazvrstanih cesta, sprječavanja samovlasnog zauzeća cestovnog zemljišta, ustrojavanja evidencije i gospodarenja cestama kao javnim dobrom.

Članak 35.

Općina Skrad kao upravljač javnim dobrom u općoj uporabi iz čl. 34. ove Odluke može za potrebe izgradnje ili održavanja komunalne infrastrukture i drugih instalacija osnivati pravo građenja i/ili pravo služnosti na javnom dobru u općoj uporabi.

Pravo građenja i/ili služnosti iz st. 1. ovog članka osniva se temeljem posebnih zakona i odluka.

Visinu naknade za pravo građenja i/ili služnosti donosi Načelnik Opčine posebnom Odlukom.

V.FINANCIRANJE

Članak 36.

Sredstva za financiranje održavanja, rekonstrukciju, izgradnju i zaštitu nerazvrstanih cesta osiguravaju se iz:

-komunalnog doprinosa,

-komunalne naknade,

-općinskog proračuna,

-naknade za zauzimanje i prekopavanje nerazvrstane ceste, naknade za prekomjerno korištenje nerazvrstane ceste, naknade za postavljanje znakova informiranja, reklamnih ploča i natpisa,

-drugih izvora.

VI. NADZOR

Članak 37.

Nadzor nad provedbom odredaba ove odluke obavlja komunalni referent u nadležnom tijelu Općine (U daljnjem tekstu: komunalni referent).

Članak 38.

U obavljanju nadzora ove Odluke komunalni referent ovlašten je i dužan:

-nadzirati primjenu ove Odluke,

-predložiti podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, izdati prekršajni nalog,

-naplatiti novčanu kaznu od počinitelja prekršaja odmah, na mjestu počinjenja prekršaja.

Članak 39.

Pravne i fizičke osobe koje su podvrgnute nadzoru dužne su na zahtjev komunalnog referenta u zadanom roku, dostaviti podatke i dokumentaciju koja je potrebna za obavljanje nadzora.

Pravne i fizičke osobe dužne su komunalnom referentu omogućiti nesmetano obavljanje nadzora, dati osobne podatke i pružiti druge potrebne obavijesti u predmetu uredovanja.

Članak 40.

Komunalni referent može usmeno narediti uklanjanje nedostataka koji izazivaju neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi i imovine.

VII. PREKRŠAJNE ODREDBE

Članak 41.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 kuna kaznit će se počinitelj prekršaja pravna osoba ako postupa protivno odredbama ove Odluke.

Članak 42.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 kuna kaznit će se počinitelj prekršaja fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost ako postupa protivno odredbama ove Odluke.

Članak 43.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se počinitelj prekršaja fizička osoba osoba ako postupa protivno odredbama ove Odluke.

Članak 44.

Za prekršaje za koje je ovom Odlukom propisana novčana kazna, komunalni refernt je ovlašten kada utvrdi postojanje zakonom propisanih uvjeta za izdavanje prekršajnog naloga, naplatiti novčanu kaznu u iznosu 200,00 kuna od počinitelja prekršaja odmah, bez prekršajnog naloga , uz izdavanje potvrde.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 45.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o nerazvrstanim cestama na području Općine Skrad (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 6/96).

Članak 46.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 340-01/12-01/8

Ur.broj: 2112/04-12-01-01

Skrad, 26. travnja 2012.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE SKRAD

Predsjednik
Ivan Crnković, bacc. ing. sec., v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=779&mjesto=51311&odluka=10
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr