SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XX. - broj 12. Petak, 13. travnja 2012.
GRAD CRIKVENICA

11.

Na temelju članka 209. Zakona o vodama (»Narodne novine« broj 153/09, 63/11 i 130/11), članka 63. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva (»Narodne novine« broj 153/09 i 90/11) i članka 30. Statuta Grada Crikvenice (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/ 09 i 35/09 - ispravak), Gradsko vijeće Grada Crikvenice, na 35. sjednici, održanoj 5. travnja 2012. godine, donosi

ODLUKU
O PRIKLJUČENJU NA KOMUNALNE
VODNE GRAĐEVINE ZA JAVNU ODVODNJU

I. UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom propisuje se postupak za priključenje na komunalnu vodnu građevinu za javnu odvodnju, rokovi, naknada i način plaćanja naknade za priključenje, način i uvjeti financiranja gradnje komunalnih vodnih građevina za javnu odvodnju i prekršajne odredbe.

Članak 2.

Priključenjem na komunalne vodne građevine za javnu odvodnju, u smislu odredbi ove Odluke, smatra se izgradnja priključaka kojima se omogućuje stanje funkcionalne sposobnosti za nesmetano korištenje vodnih usluga javne odvodnje.

Priključkom na mrežu odvodnje smatra se dio odvodnog cjevovoda od spoja na uličnoj mreži do kontrolnog okna( koje se u pravilu izvodi uz regulacijsku odnosno građevinsku liniju na nekretnini korisnika) odnosno dio cjevovoda do regulacijske linije nekretnine korisnika.

Kontrolno okno je dio unutarnje kanalizacijske mreže u kojem se skupljaju sve otpadne vode iz posebnih dijelova građevine (stan, poslovni prostor, garaža i sl.).

Članak 3.

Investitor, odnosno vlasnik građevine ili druge nekretnine dužan je održavati do kontrolnog okna ili do revizionog okna ako kontrolno okno nije izvedeno, dok su ostali dijelovi priključka u nadležnosti javnog isporučitelja vodne usluge javne odvodnje te ih je dužan održavati u stanju funkcionalne sposobnosti.

Korisnik vodne usluge javne odvodnje dužan je javnom isporučitelju vodne usluge javne odvodnje omogućiti slobodan pristup do kontrolnog okna.

Članak 4.

Investitor, odnosno vlasnik građevine ili druge nekretnine priključuje svoju građevinu, odnosno drugu nekretninu na komunalne vodne građevine za javnu odvodnju sukladno Zakonu o vodama, Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva, ovoj Odluci i obavijesti isporučitelja vodne usluge javne odvodnje o mogućnosti priključenja.

Građevina, odnosno druga nekretnina, može se priključiti na komunalne vodne građevine za javnu odvodnju ukoliko postoje tehničko-tehnološki uvjeti za priključenje i ukoliko za nju postoji dokumentacija u skladu s ovom Odlukom.

Tehničko tehnološke uvjete priključenja na komunalne vodne građevine za javnu odvodnju utvrđuje Isporučitelj vodnih usluga javne odvodnje općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga.

Opći i tehnički uvjeti isporuke vodnih usluga objavljuju se u službenom glasilu, na internetu i na drugi prikladan način i isporučitelj usluga je iste dužan učiniti dostupnim javnosti.

Članak 5.

Isporučitelj vodnih usluga javne odvodnje na području Grada Crikvenice je Gradsko komunalno trgovačko društvo »Murvica« d.o.o. Crikvenica.

Obveznik plaćanja naknade za priključenje je investitor građevine, odnosno vlasnik građevine ili druge nekretnine koji se priključuje na komunalnu vodnu građevinu za javnu odvodnju.

Članak 6.

GKTD »Murvica« d.o.o. Crikvenica priključuje građevine i druge nekretnine na komunalne vodne građevine za javnu odvodnju na način da izvodi samo stalne priključke.

Radove priključenja izvodi isporučitelj vodne usluge ili njegov ugovaratelj, a stvarni trošak radova snosi vlasnik ili drugi zakoniti posjednik nekretnine koja se priključuje.

Članak 7.

Građevinom se smatra s tlom nastao i s tlom povezan sklop, u smislu Zakona o prostornom uređenju i gradnji, svrhovito izveden od građevnih proizvoda sa zajedničkim instalacijama i opremom, ili sklop s ugrađenim postrojenjem, odnosno opremom kao tehničko-tehnološka cjelina ili samostalna postrojenja povezana s tlom te s tlom povezan sklop koji nije nastao građenjem, ako se njime mijenja način korištenja prostora.

Građevine izgrađene bez akta o dopuštenju gradnje, kao i građevine za koje se vodi postupak obustave građenja ili uklanjanja građevine prema posebnom zakonu ne smiju se priključiti na komunalne vodne građevine za javnu odvodnju.

II. POSTUPAK PRIKLJUČENJA

Članak 8.

Postupak za priključenje na komunalne vodne građevine za javnu odvodnju pokreće se podnošenjem zahtjeva za priključenje GKTD »Murvica« d.o.o. Crikvenica, kao isporučitelju usluge javne odvodnje, a isto društvo zahtjev dostavlja sa svim potrebnim podacima, nadležnom upravnom tijelu Grada Crikvenice na daljnje postupanje radi donošenja rješenja o naknadi za priključenje.

Članak 9.

Uz zahtjev za priključenje na komunalne vodne građevine za javnu odvodnju prilaže se:

- akt kojim se dopušta građenje objekta koji se priključuje (odnosno drugi odgovarajući akt),

- preslika katastarskog plana,

- preslika osobne iskaznice s OIB-om,

- dokaz o vlasništvu (ne stariji od 6 mjeseci),

- potvrda o podmirenim obvezama prema Gradu Crikvenici i GKTD »Murvica« d.o.o. Crikvenica.

Članak 10.

Vlasnik građevine obvezan je podnijeti zahtjev za stalni priključak građevine na komunalne vodne građevine za javnu odvodnju najkasnije u roku od šest (6) mjeseci od dana kada su stvoreni tehničko-tehnološki uvjeti za priključenje.

Ako vlasnik nekretnine ne postupi na način predviđen stavkom 1. ovog članka, na prijedlog javnog isporučitelja vodne usluge javne odvodnje, nadležno upravno tijelo Grada Crikvenice donijet će rješenje o obvezi priključenja na teret vlasnika nekretnine.

Članak 11.

O zahtjevu za priključenje nadležno upravno tijelo Grada Crikvenice donosi rješenje o naknadi priključenju na komunalne vodne građevine za javnu odvodnju, ili rješenje o odbijanju zahtjeva za priključenje.

Rješenje iz stavka 1. ovog članka Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša donijet će najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave zahtjeva tom odjelu kao nadležnom tijelu, ukoliko su ispunjeni uvjeti utvrđeni Zakonom i ovom Odlukom.

Priključenje građevine, ili druge nekretnine na komunalnu vodnu građevinu za javnu odvodnju nije dozvoljeno bez dostave pravomoćnog rješenja o naknadi za priključenje iz stavka 1. ovog članka.

Članak 12.

Rješenje o naknadi za priključenje na komunalne vodne građevine za javnu odvodnju mora sadržavati podatke o građevini koja se priključuje, ime vlasnika građevine, mjesto i način priključenja, rokove za pojedine priključke.

Rješenje sadrži i odredbu o obvezi plaćanja i visini iznosa te roku i načinu plaćanja naknade za priključenje. Primjerak rješenja se po pravomoćnosti dostavlja na znanje GKTD »Murvica« d.o.o., Crikvenica.

III. ROKOVI ZA PRIKLJUČENJE

Članak 13.

Isporučitelj vodne usluge javne odvodnje obvezan je sklopiti ugovor o priključenju najkasnije u roku od 60 dana od dana pravomoćnosti rješenja o naknadi za priključenje dužan potpisati s isporučiteljom vodne usluge.

Priključenjem na komunalnu vodnu građevinu za javnu odvodnju podnositelj zahtjeva postaje korisnik priključka i obveznik plaćanja komunalne vodne usluge javne odvodnje.

IV. NAKNADA ZA PRIKLJUČENJE

Članak 14.

Podnositelj zahtjeva za priključenje obvezno plaća naknadu za priključenje na komunalne vodne građevine za pojedini priključak odvodnje.

Ako građevina ima više posebnih dijelova nekretnine, naknada za priključenje plaća se na svaki posebni dio nekretnine zasebno.

Površina garaža, garažnih mjesta, ostave i spremišta kao posebnih dijelova nekretnina pribraja se površini posebnih dijelova nekretnina iz stavka 2. ovoga članka.

Ako se u garaže, garažna mjesta, ostave i spremišta kao posebne dijelove nekretnine uvode priključci komunalnih vodnih građevina za javnu odvodnju, na te se posebne dijelove nekretnine plaća naknada za priključenje zasebno od posebnih dijelova nekretnine iz stavka 2. ovoga članka.

Naknada za priključenje je namjenski prihod proračuna Grada Crikvenice i koristi se isključivo za financiranje gradnje komunalnih vodnih građevina na području Grada Crikvenice.

Članak 15.

Utvrđuje se visina naknade za priključenje, kako slijedi:

- 25% prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu za stambenu zgradu površine do 200 m2 građevinske (bruto) površine, bez stanova kao posebnih dijelova nekretnina; 25% prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu, za stan kao posebni dio nekretnine površine do 200 m2 građevinske (bruto) površine; 45% prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu za stambenu zgradu površine od 200 do 400 m2 građevinske (bruto) površine, bez stanova kao posebnih dijelova nekretnine;

- 45% prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu za stan kao posebni dio nekretnine površine veće od 200 m2 građevinske (bruto) površine;

- od jedne prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu za stambenu zgradu površine preko 400 m2 građevinske (bruto), bez stanova kao posebnih dijelova nekretnine;

- od jedne prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu za poslovne zgrade bez posebnih dijelova nekretnine ili za poslovne prostore kao posebne dijelove nekretnine,osim proizvodnih građevina površine do 500 m2 građevinske (bruto) površine;

- od dvije prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu, za poslovne zgrade bez posebnih dijelova nekretnine ili za poslovne prostore kao posebne dijelove nekretnine osim proizvodnih građevina, površine preko od 500 m2 građevinske (bruto) površine,

- 30% prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu za proizvodne zgrade bez posebnih dijelova nekretnine ili za proizvodne prostore kao posebne dijelove nekretnine bez obzira na površinu;

- 30% prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu za škole i druga učilišta, ustanove za predškolski odgoj, bolnice, klinike, poliklinike, domove zdravlja, objekte studentske prehrane, objekte javne prehrane (javne kuhinje), muzeje, religijske objekte, druge socijalne ustanove i ostale građevine društvene namjene;

- od jedne prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu za priključenje zgrada/građevina športsko-rekreacijske namjene (stadioni, športske dvorane, bazeni i sl.) bez obzira na površinu;

- 20% prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu za objekte koji služe isključivo za poljoprivrednu djelatnost (plastenici, staklenici i sl.), ili za poljoprivredno zemljište neovisno o površini;

- 20% prosječne mjesečne bruto plaće u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu za jednostavne građevine koje se u smislu posebnog propisa o prostornom uređenju i gradnji mogu graditi bez akta kojim se odobrava građenje, a prikladne su za priključenje.

Članak 16.

Naknada za priključenje uplaćuje se na žiro-račun Grada Crikvenice, jednokratno, u roku od 8 dana od dana izvršnosti rješenja, a u slučaju nepravovremenog plaćanja zaračunava se zakonska zatezna kamata.

Članak 17.

Plaćanja naknade za priključenje oslobođene su sljedeće kategorije građana:

- investitori koji su djelomično ili u cijelosti bili oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa kao članovi obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI iz Domovinskog rata od I. do X. skupine oštećenja organizma s trajnim statusom temeljem pravomoćnog rješenja, samo za građevinu za koju su bili oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa, samo za jedan priključak;

- članovi obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI iz Domovinskog rata od I. do X. skupine oštećenja organizma s trajnim statusom, uz zahtjev za oslobođenje prilažu presliku pravomoćnog rješenja o trajno utvrđenom statusu, uz predočenje izvornika.

Članak 18.

Ustanove i trgovačka društva kojih je vlasnik, suvlasnik ili osnivač Grad Crikvenica kao i za nekretnine u vlasništvu Grada Crikvenica oslobađaju se obveze plaćanja naknade za priključenje građevina na komunalnu infrastrukturu za javnu odvodnju.

VI. NADZOR

Članak 19.

Nadležno upravno tijelo Grada Crikvenice u provedbi ove Odluke može poduzeti slijedeće mjere:

. izdati obvezni prekršajni nalog,

. pokrenuti prekršajni postupak.

GKTD »Murvica« d.o.o. Crikvenica dužno je dostaviti nadležnom upravnom tijelu Grada Crikvenice podatke o vlasnicima ili investitorima te o građevinama koje nisu priključene na objekte komunalnih vodnih građevina javne odvodnje u roku koji je utvrđen odredbama ove Odluke.

GKTD »Murvica« d.o.o. Crikvenica dužno je nadležno upravno tijelo Grada Crikvenice obavijestiti o vlasnicima, odnosno investitorima građevina koji su priključeni na sustav javne odvodnje Grada Crikvenice suprotno postupku i načinu propisanom ovom Odlukom radi pokretanja odgovarajućeg postupka.

Na temelju naloga nadležnog upravnog tijela Grada Crikvenice, GKTD »Murvica« d.o.o. Crikvenica ovlaštena je priključak iz stavka 3. ovog članka, po pravilima struke, na adekvatan način isključiti iz sustava javne odvodnje Grada Crikvenice.

VII. PREKRŠAJNE ODREDBE

Članak 20.

Za kršenje odredbi ove Odluke propisuju se sljedeće novčane kazne:

1. za fizičku osobu od 100,00 do 2.000,00 kuna,

2. za pravnu osobu od 500,00 do 10.000,00 kuna,

3. za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 100,00 do 2.000,00 kuna,

4. za fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost od 300,00 do 5.000,00 kuna.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 21.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluke o priključenju na komunalnu infrastrukturu (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 06/02,17/ 03, 35/04, 21/08 i 40/09), u dijelu koji se odnosi na javnu odvodnju.

Postupci po zahtjevima podnesenim prije stupanja na snagu ove Odluke rješavat će se primjenom Odluke iz stavka 1. ovog članka.

Članak 22.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 363-01/11-01/440

Ur. broj: 2107/01-07/2-12-6

Crikvenica, 5. travnja 2012.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRIKVENICE

Predsjednik
Dr. sc. Dragan Magaš, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=775&mjesto=10003&odluka=11
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr