SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XX. - broj 7. Ponedjeljak, 5. ožujka 2012.
GRAD KASTAV
3B2 EDGAR HTML from PGZ 490..491

9.

Na temelju članka 100. stavka 7. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine« broj 76/07, 38/09, 55/11 i 90/11), članka 136. Odluke o donošenju Prostornog plana uređenja Grada Kastva (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 21/03, 14/06, 13/10 i 21/11) i članka 33. Statuta Grada Kastva (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/09), Gradsko vijeće Grada Kastva na 33. sjednici održanoj 1. ožujka 2012. godine, donosi

ODLUKU
o donošenju Urbanističkog plana uređenja UPU
4
za
dio građevinskog područja naselja Kastav oznake N
1-3

- gospodarske namjene

I OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Donosi se Urbanistički plan uređenja za dio GP naselja KASTAV N1-3 - gospodarske namjene (UPU4), u daljem tekstu Plan.

Obuhvat Plana iznosi 13,40 ha a utvrđen je u grafičkom dijelu Plana.

Obuhvat Plana određen je u grafičkom dijelu Prostornog plana uređenja Grada Kastva, kartografskim prikazom 3D »Uvjeti korištenja i zaštite prostora - Područja primjene posebnih mjera uređenja i zaštite«, u mj. 1:25000 i kartografskim prikazom 4B-2 »Građevinsko područje naselja Kastav - Prikaz UPU-a i DPU-a.« u mj. 1:5000.

Planom se definiraju: osnovna organizacija prostora, korištenje i namjena površina, zaštita prirodnih i ambijentalnih vrijednosti te mjere zaštite okoliša.

Planom se određuju: namjena i uvjeti korištenja površina, način uređivanja prostora, opremanje prometnom i komunalnom infrastrukturom, uvjeti gradnje, smještaja i oblikovanja građevina, mjere unaprjeđenja i zaštite okoliša, zaštita krajobraza te drugi elementi bitni za područje obuhvata.

Plan se u cijelosti provodi neposredno.

B. ODREDBE ZA PROVOĐENJE

1. UVJETI ODREĐIVANJA I RAZGRANIČAVANJA POVRŠINA JAVNIH I DRUGIH NAMJENA

Članak 2.

Razgraničenje površina javnih od površina drugih namjena prikazano je na kartografskom prikazu broj 1. Korištenje i namjena površina i kartografskom prikazu 4. Način i uvjeti gradnje, u mjerilu 1: 2000.

Površine javnih i drugih namjena u obuhvatu Plana razgraničene su kao pojedinačne površine planirane gospodarske namjene, infrastrukturne površine i površine zaštitnog zelenila.

Pojedinačne površine su površine unutar kojih je predviđena gradnja jedne građevine planirane namjene, unutar jedne građevne čestice.

Građevine na površinama gospodarske namjene mogu se graditi kao pojedinačne građevine ili u formi kompleksne građevine / graditeljskog sklopa. Na površinama zaštitnog zelenila nije predviđena gradnja nego samo uređenje površina.

Članak 3.

Površine u dijelu građevinskog područja naselja Kastav N1-3 određenog za gospodarske namjene razgraničavaju se kako slijedi:

-površina gospodarske - poslovne, pretežito trgovačke namjene (K2)

-površine gospodarske - mješovite poslovne namjene (K1 i K3)

-zaštitne zelene površine (Z)

-površine prometnica (GU, SU)

Članak 4.

Na površini gospodarske - poslovne, pretežito trgovačke namjene (K2) graditi će se kompleksna građevina / graditeljski sklop namijenjen gospodarskim - poslovnim djelatnostima koje pretežito obuhvaćaju trgovačke sadržaje (uključivo maloprodaja, veleprodaja, uredi, skladišta i sl.), s najširim spektrom pratećih uslužnih, ugostiteljsko-turističkih, kulturno-zabavnih, sportsko-rekreacijskih i sl. programa (uključivo poslovni i uredski prostori s mogućnošću planiranja konferencijske dvorane, hotela, restorana, kulturnih, zabavnih, sportsko-rekreacijskih i sl. sadržaja).

Članak 5.

Površine gospodarske - mješovite poslovne namjene (K1 i K3) namijenjene su gradnji pojedinačnih poslovnih građevina unutar kojih treba razvijati različite poslovne programe u širokom spektru (od poslovnih, uredskih, trgovačkih i uslužnih do ugostiteljskih, zabavnih, kulturnih i sl. sadržaja).

Članak 6.

Zaštitne zelene površine (Z) su površine zelenila sa zaštitnom i oblikovnom funkcijom.

Unutar obuhvata Plana obuhvaćaju veće površine postojećeg zelenila u tkivu prirodnih padina i na pokosima, uz prometne trase i zaštitne pojaseve između građevinskih zona istih i različitih uvjeta korištenja te na kontaktnim dijelovima nove gradnje i terena nepovoljnog za izgradnju. Korištenje tih površina podređuje se zaštitnoj (nestabilne padine, erozija, voda, tradicionalni krajolici, zaštita od buke, zaštita zraka i dr), i oblikovnoj funkciji.

Zaštitne zelene površine uređuju se kroz očuvanje postojeće vegetacije uz dopunu novim visokim autohtonim zelenilom bez mogućnosti gradnje.

Članak 7.

Površine prometnica (GU, SU) namijenjene su gradnji i rekonstrukciji javnih prometnica koje su u okviru ulične mreže kategorizirane kao glavne mjesne i sabirne ulice.

Unutar ovih površina planira se gradnja linijskih infrastrukturnih građevina.

 

2. UVJETI SMJEŠTAJA GRAĐEVINA GOSPODARSKIH DJELATNOSTI

Članak 8.

Površine u koje se smještaju građevine gospodarskih djelatnosti razgraničene su kartografskim prikazima 1. Korištenje i namjena površina i 4. Način i uvjeti gradnje.

Građevine gospodarskih djelatnosti u obuhvatu Plana su:

-kompleksna građevina /graditeljski sklop poslovne, pretežito trgovačke namjene s pratećim sadržajima, na površini K2

-dvije pojedinačne građevine mješovitih poslovnih namjena, na površinama K1 i K3.

Kompleksna građevina / graditeljski sklop poslovne, pretežito trgovačke namjene s pratećim sadržajima namijenjena je obavljanju pretežito trgovačke djelatnosti s mogućnošću smještaja različitih pratećih uslužnih, ugostiteljsko-turističkih, kulturno-zabavnih, sportsko-rekreacijskih i sl. sadržaja.

Pojedinačne građevine mješovite poslovne namjene namijenjene su obavljanju različitih poslovnih djelatnosti. Također je moguć smještaj pratećih uslužnih, ugostiteljsko-turističkih, kulturno-zabavnih, sportsko-rekreacijskih i sl. sadržaja.

2.1. Uvjeti smještaja gospodarskih građevina

2.1.1. Uvjeti smještaja građevine na površini gospodarske - poslovne, pretežito trgovačke namjene s pratećim sadržajima (K2)

Članak 9.

Površina poslovne, pretežito trgovačke namjene (K2) namjenjuje se gradnji planiranog trgovačkog centra koji osim osnovne trgovačke namjene (veleprodaje i maloprodaje) uključuje sve prateće sadržaje i programe koji nadopunjuju osnovnu funkciju - urede, skladišta, ugostiteljsko-turističke sadržaje (restorani, caffe-barovi ali i smještajni kapaciteti), sportsko-rekreacijske sadržaje, trkališta, vodene parkove, različite zabavne programe i slično. Moguće je planirati hotel i kongresnu dvoranu sa potrebnim pratećim sadržajima.

Na osnovi ovog Plana može se pristupiti faznoj gradnji trgovačkog centra s pratećim sadržajima. Faznost izgradnje odrediti će se dokumentima potrebnim za gradnju kompleksne građevine / graditeljskog sklopa, a osnovom faza definiranih u projektnoj dokumentaciji.

Uvjeti smještaja i gradnje građevine na površini gospodarske - poslovne, pretežito trgovačke namjene s pratećim sadržajima (K2) najvećim su dijelom određeni smjernicama za izradu ovog Plana, definiranim u PPU Grada Kastva, kako slijedi:

1. Oblik i veličina građevne čestice

Oblik i veličina građevne čestice zadani su oblikom i veličinom površine označene u kartografskim prikazima oznakom K2. Površina K2 predstavlja ujedno i građevnu česticu za gradnju planirane građevine.

2. Namjena građevine

Namjena kompleksne građevine / graditeljskog sklopa poslovne, pretežito trgovačke namjene su gospodarske djelatnosti koje obuhvaćaju, osim osnovne trgovačke namjene (na veliko i malo) i sve prateće sadržaje i programe koji nadopunjuju osnovnu funkciju. U građevini je moguće planirati uredske prostore, skladišta, ugostiteljsko-turističke sadržaje (restorane, caffe-barove i sl. ali i smještajne kapacitete - hotel s kongresnom dvoranom i svim pratećim sadržajima), zatim sportsko-rekreacijske sadržaje (fitness-centar, vodeni park i dr.), različite zabavne sadržaje i slično.

3. Veličina i građevna (bruto) površina građevine

Veličina i građevna brutto površina kompleksne građevine / graditeljskog sklopa poslovne, pretežito trgovačke namjene s pratećim sadržajima utvrđuju se kako slijedi:

-najveći koeficijent izgrađenosti građevne čestice (kig) iznosi 0,65,

-najveći koeficijent iskorištenosti građevne čestice (kis) iznosi 2,90,

-visina poda najvišeg kata ne prelazi 22,0 m od najniže kote zaravnatog dijela terena a ukupna visina građevine ne smije premašiti kotu 192,0 m/nm,

4. Smještaj građevine na građevnoj čestici - površini K2:

-najmanja udaljenost građevine od granice građevne čestice koja se nalazi uz prometnicu ili javnu površinu iznosi:

. sa sjeverne strane minimalno 6,0 m,

. sa istočne strane 20,0 m,

. sa zapadne strane 38,0 m,

. sa južne strane 20,0 m,

5. Uvjeti oblikovanja građevina

Uvjeti za arhitektonsko oblikovanje građevine/graditeljskog sklopa poslovne, pretežito trgovačke namjene s pratećim sadržajima:

-građevina/graditeljski sklop se svojim tlocrtnim i visinskim gabaritom, koji proizlazi iz planirane namjene, nameće ambijentalnom okruženju kao jaki prostorni akcent - oblikovanje slike prostora bazira na izraženom kontrastu snažne monolitne nove građevine s okolnom rahlom, pretežito obiteljskom izgradnjom i neutralnom, gotovo neizgrađenom plohom platoa »Vrata Jadrana« u podnožju, što će doprinijeti oblikovnom uravnoteženju i novoj kvaliteti prostorne slike,

-oblikovanje pročelja građevine provodi se prema načelima suvremenog arhitektonskog sloga primjenom kvalitetnih i postojanih materijala,

-na krovnu plohu mogu se ugraditi krovni prozori, ostakljeni pasaži i kupole za prirodno osvjetljenje te postaviti kolektori sunčeve energije,

-na ravnom krovu (u površini od cca 6.500 m2) građevina je uvučena od vanjskog ruba prethodne etaže najmanje 5,0 m, a na ostalom dijelu krovne površine potrebno je planirati zelene i parkovne površine, dječja igrališta, šetnice i sl.,

-svi potrebni uređaji, instalacije i sl. za potrebe grijanja, hlađenja, ventilacije i dr. ne smiju prelaziti kotu 192.0 mnm,

6. Uređenje građevne čestice - površine K2

Uređenje građevne čestice - površine poslovne, pretežito trgovačke namjene s pratećim sadržajima (K2) vrši se na način kako slijedi:

-unutar građevne čestice potrebno je riješiti interne prometnice i parkiralište za zaposleno osoblje, posjetioce i ostala vozila,

-parkiranje vozila rješava se unutar površine građevne čestice prema kriterijima i uvjetima smještaja vozila unutar građevne čestice utvrđenih u točki 5.1.2. Parkirališne površine ovoga Plana,

-sve javne površine građevne čestice i svi dijelovi građevine trebaju biti dostupni osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti,

-uz južnu prometnicu unutar građevne čestice trgovačkog centra obvezno je planirati drvored cijelom dužinom,

-najmanje 10% građevne čestice potrebno je hortikulturno urediti,

-građevina se mora smjestiti na terenu tako da se s južne strane građevne parcele uređenjem padinskog dijela riješi da njegova gornja kota bude najmanje 2,0 m iznad ulazne kote te da suterenska etaža ne bude vidljiva, a da se preostali dio površine ozeleni niskim i visokim zelenilom čija površina mora iznositi najmanje 10%,

-radi pridržavanja padina ili visinskih razlika terena izvode se podzidi koji se grade kao kameni zidovi ili se oblažu kamenom, s visinom zida do 1,50 m. Iznimno, ako to zahtijevaju terenski uvjeti a nema opasnosti od narušavanja prirodnog ambijenta, može se podzid izvesti i veće visine do 3,0 m.

Na površini poslovne, pretežito trgovačke namjene mogu se uz građevinu osnovne namjene graditi i ostale pomoćne građevine kao što su nadstrešnice i trijemovi, prostori za manipulaciju, potporni zidovi, eko-otoci, trafostanice, prometne građevine i uređaji, eventualno i neke druge građevine prema zahtjevima tehnološkog procesa.

7. Način i uvjeti priključenja građevne čestice - površine K2 na javnu prometnu, komunalnu i ostalu infrastrukturu

Način priključenja građevne čestice - površine K2 na javne prometne površine, komunalnu i drugu infrastrukturu prikazan je na kartografskim prikazima 2A. Prometna, ulična i komunalna infrastrukturna mreža i 4. Način i uvjeti gradnje.

Uvjeti i kriteriji priključenja građevne čestice na prometnu površinu, komunalnu i drugu infrastrukturu, definirani su u točki 5. Uvjeti uređenja odnosno gradnje, rekonstrukcije i opremanja prometne, telekomunikacijske i komunalne mreže s pripadajućim objektima i površinama ovog Plana.

Način i uvjeti priključenja građevne čestice - površine K2 za izgradnju kompleksne građevine / graditeljskog sklopa na javne prometne površine daju se kako slijedi:

-građevna čestica mora imati neposredni pristup na izgrađenu prometnu površinu ili za čiju je izgradnju izdana potvrda glavnog projekta

-prometnom površinom smatra se površina koja služi za promet vozila minimalne širine kolnika 5,5 m, uz koju je izveden ili se planira jednostrani pješački pločnik širine najmanje 1,60 m (iznimno najmanje 1,0 m)

8. Mjere zaštite okoliša

Tijekom izgradnje i pri korištenju građevine nužno je osigurati provođenje mjera zaštite okoliša (zrak, tlo, voda, buka) sukladno posebnim propisima, na građevnoj čestici građevine i na građevnim česticama na koje građevina ima utjecaj.

2.1.2. Uvjeti smještaja građevina na površinama gospodarske - mješovite poslovne namjene

(K1 i K3)

Članak 10.

Površine gospodarske - mješovite poslovne namjene (K1 i K3) utvrđene su u kartografskim prikazima 1. Korištenje i namjena površina i 4. Uvjeti i način gradnje. Površine se namjenjuju prije svega izgradnji poslovnih građevina.

Uvjeti smještaja i gradnje građevina na površinama gospodarske - mješovite poslovne namjene (K1 i K3) najvećim su dijelom određeni smjernicama za izradu ovog Plana, definiranim u PPU Grada Kastva, kako slijedi:

1. Oblik i veličina građevne čestice

Oblik i veličina građevne čestice zadani su oblikom i veličinom površine označene u kartografskim prikazima oznakom K1 odnosno K3. Površine K1 i K3 su ujedno i građevne čestice za gradnju planiranih građevina.

2. Namjena građevina

Građevine poslovne namjene namijenjene su gospodarskim djelatnostima koje obuhvaćaju mješovite poslovne namjene. Mogu se graditi kao poslovni centri s različitim trgovačkim i uslužnim sadržajima (prodavaonice za svakodnevnu potrošnju, specijalizirane prodavaonice, izložbeno-prodajni saloni, poslovni i uredski prostori, financijske institucije, osiguravajuća društva, agencije, zdravstvene i osobne usluge i sl.).

3. Veličina i građevna (brutto) površina građevine

Veličina i građevna brutto površina poslovne građevine unutar površine K1 utvrđuju se kako slijedi:

-najveći koeficijent izgrađenosti građevne čestice (kig) iznosi 0,20,

-najveći koeficijent iskorištenosti građevne čestice (kis) iznosi 0,80,

-najveća visina građevine iznosi 15,0 m (odnosno 186 m/nv);

-najveći broj etaža: pet etaža (jedna podzemna i 4 nadzemne),

Veličina i građevna brutto površina poslovne građevine unutar površine K3 utvrđuju se kako slijedi:

-najveći koeficijent izgrađenosti građevne čestice (kig) iznosi 0,20,

-najveći koeficijent iskorištenosti građevne čestice (kis) iznosi 0,60,

-najveća visina građevine iznosi 14,0 m (odnosno 174 m/nv);

-najveći broj etaža: tri nadzemne etaže,

4. Smještaj građevina na građevnoj čestici

Najmanja udaljenost građevine od ruba građevne čestice iznosi 6,0 m, a najmanje 10,0 m od lokalne ceste.

5. Uvjeti oblikovanja građevina

Uvjeti za arhitektonsko oblikovanje građevina mješovitih poslovnih namjena:

-poslovna građevina se prilagođava okolnom ambijentu kroz tipologiju oblikovanja i korištenje materijala kako bi se ostvarila što kvalitetnija slika prostora, osobito spram vanjskih vizura

-oblikovanje pročelja provodi se prema načelima suvremenog arhitektonskog sloga primjenom kvalitetnih i postojanih materijala

-na krovnu plohu mogu se ugraditi krovni prozori, ostakljeni pasaži i kupole za prirodno osvjetljenje te postaviti kolektori sunčeve energije.

6. Uređenje građevne čestice

Uvjeti za uređenje građevnih čestica - površina mješovite poslovne namjene K1 i K3:

-parkiranje vozila rješava se unutar površine građevne čestice prema kriterijima i uvjetima smještaja vozila unutar građevne čestice utvrđenih u točki 5.1.2. Parkirališne površine ovoga Plana,

-sve javne površine građevne čestice i svi dijelovi građevine trebaju biti dostupni osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti,

-najmanje 30% građevne čestice potrebno je hortikulturno urediti,

-radi pridržavanja padina ili visinskih razlika terena izvode se podzidi koji se grade kao kameni zidovi ili se oblažu kamenom, s visinom zida do 1,50 m. Iznimno, ako to zahtijevaju terenski uvjeti a nema opasnosti od narušavanja prirodnog ambijenta, može se podzid izvesti i veće visine do 3,0 m.

Na površinama mješovite poslovne namjene mogu se uz građevine osnovne namjene graditi i ostale pomoćne građevine kao što su nadstrešnice i trijemovi, prostori za manipulaciju, potporni zidovi, eko-otoci, trafostanice, prometne građevine i uređaji, eventualno i neke druge građevine prema zahtjevima tehnološkog procesa.

7. Način i uvjeti priključenja građevnih čestica - površina K1 i K3 na javnu prometnu, komunalnu i ostalu infrastrukturu

Način priključenja građevnih čestica - površina K1 i K3 na prometnu površinu, komunalnu i drugu infrastrukturu, prikazan je na kartografskim prikazima 2A. Prometna, ulična i komunalna infrastrukturna mreža i 4. Način i uvjeti gradnje.

Uvjeti i kriteriji priključenja građevne čestice na prometnu površinu, komunalnu i drugu infrastrukturu, definirani su u točki 5. Uvjeti uređenja odnosno gradnje, rekonstrukcije i opremanja prometne, telekomunikacijske i komunalne mreže s pripadajućim objektima i površinama ovog Plana.

Način i uvjeti priključenja građevnih čestica - površina K1 i K3 za izgradnju poslovnih građevina na javne prometne površine daju se kako slijedi:

-građevne čestice moraju imati neposredni pristup na izgrađenu prometnu površinu ili za čiju je izgradnju izdana Potvrda glavnog projekta

-prometnom površinom smatra se površina koja služi za promet vozila minimalne širine kolnika 5,5 m, uz koju je izveden ili se planira jednostrani pješački pločnik širine najmanje 1,60 m (iznimno najmanje 1,0 m)

8. Mjere zaštite okoliša

Tijekom izgradnje i pri korištenju poslovnih građevina nužno je osigurati provođenje mjera zaštite okoliša (zrak, tlo, voda, buka) sukladno posebnim propisima, na građevnoj čestici pojedine građevine i na građevnim česticama na koje građevina ima utjecaj.

2.1.3. Uvjeti rekonstrukcije gospodarskih građevina

Članak 11.

U obuhvatu Plana nema postojećih građevina. Ukoliko se novoizgrađene građevine tijekom vremena budu rekonstruirale, rekonstrukciju je potrebno izvesti prema odredbama za novu gradnju.

3. UVJETI SMJEŠTAJA GRAĐEVINA DRUŠTVENIH DJELATNOSTI

Članak 12.

Unutar obuhvata ovog Plana nisu planirane građevine javnih društvenih djelatnosti.

4. UVJETI I NAČIN GRADNJE STAMBENIH GRAĐEVINA

Članak 13.

Unutar obuhvata ovog Plana nije planirana gradnja stambenih građevina.

5. UVJETI UREĐENJA ODNOSNO GRADNJE, REKONSTRUKCIJE I OPREMANJA PROMETNE, TELEKOMUNIKACIJSKE I KOMUNALNE MREŽE S PRIPADAJUĆIM OBJEKTIMA I POVRŠINAMA

Članak 14.

Ovim Planom su osigurane površine za razvijanje infrastrukturnih sustava kao linijske i površinske infrastrukturne građevine i to za:

-kolni i pješački promet

-sustav telekomunikacija

-komunalnu i ostalu infrastrukturnu mrežu

-vodnogospodarski sustav (vodoopskrba i odvodnja otpadnih i oborinskih voda)

-energetski sustav - građevine za transformaciju i prijenos energenata (elektroopskrba)

5.1 Uvjeti gradnje prometne mreže

5.1.1. Građevine cestovnog prometa

Članak 15.

Ovim Planom određena je prometna infrastrukturna mreža unutar područja u obuhvatu Plana koju čine građevine cestovnog prometa:

-Glavne ulice GU

-Sabirne ulice SU

Mreža prometnica unutar obuhvata Plana vezana je na mrežu novoplaniranih tako i postojećih prometnica izvan obuhvata Plana. Veze se ostvaruju na više područja a to su: veze na autocestu Rijeka-Rupa, veze na područje UPU-a 14 te veze na postojeće prometnice na području Grada Kastva i Grada Rijeke.

Veze na autocestu omogućuju povezivanje zone UPU-a na autocestu Rijeka-Rupa u oba smjera i to na način da se vozila iz smjera Rijeke sa autoceste isključuju sa nje na postojećem prilazu benzinskoj postaji Vrata Jadrana - sjever te neposredno prije same postaje skreću u desno na prometnicu unutar UPU-a. Vozila iz smjera Rupe se isključuju sa autoceste na prilazu benzinskoj postaji Vrata Jadrana - jug te se tada preko postaje upućuju do novoplanirane prometnice na istoku postaje usmjeravaju u zonu UPU-a. Ista prometnica služi i da bi se vozila iz zone UPU-a uključila na autocestu u smjeru Rijeke. Vozila koja bi se htjela uključiti na autocestu u smjeru Rupe čine to na način da se priključuju na autocestu na izlazu sa benzinske postaje Vrata Jadrana - Sjever na postojeći priključak benzinske postaje na autocestu.

Veze s područjem u obuhvatu UPU14 se ostvaruju na način da se na novoplaniranu prometnicu na sjevernom obodnom dijelu ovog Plana priključuju 3 prometnice s područja UPU14.

Veze s postojećim i novoplaniranim prometnicama se još ostvaruju na dvije lokacije i to na način da se glavna ulica koja se proteže po istočnom obodnom dijelu UPU-a priključuje na postojeće raskrižje na državnoj cesti D 304 (Kastav-čvor Diračje) u Bačićima, te na svom južnom kraju na planiranu prometnicu (po GUP-u grada Rijeke) na području Kantride.

5.1.1.1. Ceste/ulice

Članak 16.

Mrežu cestovnog prometa čine planirane ulice. Nužni tehnički elementi za izgradnju dionica planiranih ulica unutar obuhvata Plana, ovisno o kategorizaciji pojedine prometnice, su:

Glavne ulice:

-proračunska brzina 50 km/h

-najveći nagib nivelete 8%(iznimno 11%)

-broj prometnih traka i širina kolnika: 2x3,25m, uz obostrani rubni trak u širini 0,30 m

-s prometnice se ne dozvoljava pristup česticama

-minimalni razmak raskrižja 100 m

-pješački hodnici obostrani minimalne širine 1,60 (iznimno 1,00 m)

-ugibališta za autobusna stajališta ako je na prometnici organiziran javni promet

-širina planiranog poprečnog profila iznosi 10,30m

-parkiranje nije dozvoljeno uz kolnik

Članak 17.

Sabirne ulice

-računska brzina 30 - 50 km/h

-maksimalni nagib nivelete 12% za nove trase

-broj prometnih traka i širina kolnika 2x3,25 m

-s prometnice se dozvoljava pristup česticama

-pješački hodnici, jednostrani, minimalne širine 1,60 m

-na prometnici dozvoljeno parkiranje uz dodatak potrebne širine kolnika za parkiranje

-širina planiranog poprečnog profila iznosi 8,10 m

Ostale ulice

-računska brzina 30 km/h

-maksimalni nagib nivelete 12% za nove trase

-broj prometnih traka i širina kolnika 2x3,00 m

-s prometnice se dozvoljava pristup česticama

-pješački hodnici, jednostrani, minimalne širine 1,60 m

-na prometnici dozvoljeno parkiranje uz dodatak potrebne širine kolnika za parkiranje

-širina planiranog poprečnog profila iznosi 7,60 m

Članak 18.

Izgradnja građevina u zaštitnom pojasu ceste određenom Zakonom o cestama moguća je uz suglasnost nadležne uprave za ceste.

Svaka površina/građevna čestica u obuhvatu Plana mora imati neposredni pristup na izgrađenu prometnicu (ulicu) ili za čiju je izgradnju izdana pravomoćna građevna dozvola.

Glavnom prometnicom (ulicom) smatra se ovim Planom planirana lokalna cesta (sada prenominirana u glavnu ulicu), planirane širine koridora 10,30 m (kolnik 7,10 m i dvostrani pločnik širine 1,60 m).

Sabirnim prometnicom (ulicom) smatra se ovim Planom pristupna prometna površina koja služi za pristupni promet vozila minimalne širine kolnika 6,50 m, uz koju se planira jednostrani pješački pločnik širine najmanje 1,60 m (iznimno najmanje 1,0 m). Ukupna širina koridora SU iznosi 8,10 m.

Ostalom prometnicom (ulicom) smatra se ovim Planom pristupna prometna površina koja služi za pristupni promet vozila minimalne širine kolnika 6,00 m, uz koju se planira jednostrani pješački pločnik širine najmanje 1,60 m (iznimno najmanje 1,0 m). Ukupna širina koridora SU iznosi 7,60 m.

5.1.1.2. Prijedlog gradnje prometne mreže

Članak 19.

Ovim se Planom na temelju poprečnih profila utvrđuju parcele prometnih površina -glavnih, sabirnih i ostalih prometnica (ulica).

Članak 20.

Poprečni profil Glavne ulice je određen sa: trake kolnika / K/ + nogostup /N/ + rubni trak = 3,25 m + 3,25 m + 0,30 + 0,30 + 1,60 m + 1,60 m=10,30 m.

Poprečni profil sabirne prometnice je određen sa: nogostup /N/ + trake kolnika = 1,60m+3,25m+3,25=8,1 m.

Poprečni profil ostale prometnice je određen sa: nogostup /N/ + trake kolnika = 1,60m+3,00m+3,00=7,6 m.

Članak 21.

5.1.1.3. Parkirališne površine

Unutar građevne čestice poslovne, pretežito trgovačke i mješovite, pretežito poslovne namjene potrebno je osigurati adekvatan broj parkirališnih mjesta.

Uvjeti za određivanje broja parkirališnih mjesta:

-uredi: 1 PM/30,0 - 40,0 m2 korisne površine (25-30 PM/ 1.000 m2 korisne površine),

-banke: 1 PM/30,0 - 40,0 m2 korisne površine (25-30 PM/1.000 m2 korisne površine),

-trgovački sadržaji: 1 PM/30,0 m2 korisne površine (33 PM/1.000 m2 korisne površine),

-ugostiteljski sadržaji: 1 PM/3 do 8 sjedala,

-dom kulture, građevine sportsko-rekreativne namjene i ostali prostori s velikim brojemposjetitelja: 1 PM/ 20,0 m2 korisne površine, koju čini površina sportskih ili kulturnih aktivnosti sa površinom gledališta.

Članak 22.

Pri određivanju parkirališnih potreba za građevine ili grupe građevina s različitim sadržajima može se predvidjeti isto parkiralište za različite vrste i namjene građevina, ako se koriste u različito vrijeme.

Odvodnju parkirališnih površina potrebno je riješiti sukladno članku 28. ovog Plana.

5.1.2. Javna parkirališta i garaže

Članak 23.

Garaže se mogu graditi u sklopu građevine gospodarske (poslovne, ugostiteljsko-turističke,sportsko-rekreacijske) namjene odnosno izvan takve građevine na istoj građevnoj čestici.

Za gradnju garaže unutar građevinskog područja u obuhvatu Plana na zasebnoj građevnoj čestici određuju se sljedeći uvjeti:

-najveći koeficijent izgrađenosti građevne čestice (kig) iznosi 0,8,

-garaža može biti višeetažna građevina,

-visina svake etaže iznosi najviše 3,5 m,

-garaža mora biti priključena na prometnu infrastrukturu s najviše dva priključka,

-garaža mora biti priključena na javnu mrežu elektroopskrbe, vodoopskrbe i odvodnje.

Ako se garaža gradi u podzemnim etažama najveći koeficijent izgrađenosti (kig) iznosi 0,9. Površine podzemne garaže uključuju se u određeni koeficijent iskorištenosti (kis) za građevinu za koju se gradi. Ako građevina ima podrum (Po) koji se ne planira kao garaža, tada se za koeficijent iskorištenosti (kis) uključuje i brutto površina garaže izvan građevine.

5.1.3. Trgovi i druge veće pješačke površine

Članak 24.

Unutar obuhvata Plana dozvoljena je gradnja pješačkih staza i prilaza, trgova, dječjih igrališta i sl. Površine za kretanje pješaka moraju biti najmanje širine 2 metra te protuklizne završne obrade. Svi javni prostori moraju biti opremljeni adekvatnom urbanom opremom (kante za smeće, klupice, javna rasvjeta, i sl.)

5.2. Uvjeti gradnje telekomunikacijske mreže

Članak 25.

Telekomunikacijska mreža podrazumijeva pripadajuću infrastrukturu i opremu povezanu s elektroničkom komunikacijskom mrežom što uključuje kabelsku kanalizaciju, antenske stupove, zgrade i druge pripadajuće objekte, instalacije i opremu.

Uvjeti gradnje telekomunikacijske mreže odreženi su grafičkim prikazom br. 2b. Prometna, ulična, komunalna i infrastrukturna mreža- Telekomunikacije,energetski sustav i plinoopskrba, i vrše se neposrednom provedbom ovog Plana.

Gradnja nove i rekonstrukcija postojeće pristupne TK mreže izvodit će se postupno kako se budu javljale potrebe za novim priključcima najprije na mjestima gdje postoji nedostatak kapaciteta u kabelskoj mreži, a potom prema starosti mreže.

Duž planiranih prometnica treba predvidjeti i izgradnju DTK za magistralne telekomunikacijske vodove. Kapaciteti DTK će se odrediti projektima.

Ovim Planom se osiguravaju uvjeti za gradnju i rekonstrukciju distributivne telefonske kanalizacije (DTK) radi optimalne pokrivenosti prostora i potrebnog broja priključaka u cijelom obuhvatu Plana.

Distributivna telekomunikacijska kanalizacija treba biti realizirana s PVC, PEHD i sl. cijevima 1110, 75, 50 mm i tipskim montažnim zdencima.

Planom je predviđeno povećanje kapaciteta telekomunikacijske mreže tako da se osigura dovoljan broj telefonskih priključaka svim kategorijama korisnika kao i najveći mogući broj spojnih veza.

Sve telekomunikacijske mreže (mrežni kabeli, svjetlovodni i koaksijalni kabeli i dr.) po mogućnosti se trebaju polagati u površinama postojećih, odnosno planiranih prometnica.Izgradnjom distribucijske kabelske kanalizacije omogućit će se veoma elastično korištenje izgrađene telekomunikacijske mreže, povećanje kapaciteta tk mreže, izgradnju mreže za kabelsku televiziju i uvođenje nove tehnologije prijenosa optičkim kabelima u pretplatničku mrežu bez naknadnih građevinskih radova. Uvođenje optičkih kabela u pretplatničku mrežu omogućit će izgradnju širokopojasne tk mreže sa integriranim uslugama u kojima će jedan priključak omogućavati korištenje novih usluga u telekomunikacijama, kao i prijenos radio i televizijskog signala.

Investitori poslovnih objekata unutar obuhvata ovog Plana karaktera trebaju izgraditi unutrašnju telefonsku instalaciju i instalaciju za kabelsku televiziju. Koncentracija instalacije treba biti izvedena u kabelskom ormaru, a od ormara do kraja građevne čestice treba položiti najmanje 1 cijev 140 za manji, odnosno 2 cijevi za veći objekt. To će predstavljati pripremu za uvođenje podzemnih priključaka.

Članak 26.

Pri izgradnji osnovnih postaja za potrebe javne pokretne telekomunikacijske mreže potrebno je poštivati zakonske odredbe, kao i ostale propisane uvjete za takvu vrstu građevina.

Pri određivanju preciznije lokacije samostojećeg antenskog stupa elektroničke pokretne komunikacije treba primijeniti sljedeće uvjete očuvanja krajobrazne vrijednosti:

-preporuča se koristitit jedan stup za više korisnika,

-postavom antenskih stupova ne smije se mijenjati konfiguracija terena a potrebno je i zadržati tradicionalan oblik korištenja krajobraza,

-prirodnu šumsku vegetaciju koristiti za vizualnu barijeru antenskog stupa,

-izgledom i bojom antenski se stup mora uklopiti u ambijent,

-tipske objekte projektirati kako bi bojom i materijalom bili prilagođeni kontekstu.

5.3. Uvjeti gradnje komunalne infrastrukturne mreže

5.3.1. Vodoopskrba

Članak 27.

Izgradnja sustava vodoopskrbe vrši se neposrednom provedbom ovog plana.

Planirana nova mreža vodoopskrbe polagati će se u trup novoplaniranih i postojećih prometnica a prikazana je u kartografskom prikazu broj 2C - Vodoopskrba i odvodnja.

Prilikom izgradnje vodovodne mreže predviđeno je korištenje cijevi od odgovarajućih materijala minimalnog promjera 100 mm, a prema kartografskom prikazu.

Priključenje se izvodi na način da se izradi vodomjerno okno na javnoj površini neposredno uz granicu građevine koja se priključuje, a u njemu se nalazi ventil ispred i iza vodomjera, vodomjer i spojni komadi. Vodomjerno okno se priključuje spojnim vodom na uličnu vodovodnu mrežu.

Na vodovodni sustav priključuje se hidranti odnosno hidrantski vodovi, koji se spajaju na njega putem cijevi najmanjeg profila 80 mm. Njihov raspored, položaj i karakteristike se određuje u skladu sa posebnim propisima vezanim uz protupožarnu zaštitu.

Kod polaganja cjevovoda vodoopskrbe paralelno s ostalim instalacijama ili kod križanja s ostalim instalacijama, trebaju se poštivati propisani tehnički uvjeti u smislu međusobne udaljenosti, načina izvedbe i zaštite križanja, kao i ostalih tehničkih elemenata i propisa.

Načelno, treba nastojati da se kod križanja s mrežom kanalizacije, cjevovodi vodoopskrbe vode iznad kolektora.

Do izgradnje sustava javne odvodnje, zbrinjavanje sanitarno-potrošnih voda potrebno je riješiti unutar obuhvata Plana.

5.3.2. Odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda

Članak 28.

Predmetno područje nalazi se unutar zone djelomičnog ograničenja sanitarno tehničke zaštite. Na području obuhvata Plana nema izgrađenog sustava javne odvodnje. Koncepcija izgradnje sustava je razdjelni sustav. Cijeli sustav je planiran kao gravitacijski.

Izgradnja sustava oborinske kanalizacije i kanalitzacije otpadnih voda vrši se neposrednom provedbom ovog plana.

Planirana nova mreža kanalizacije polagati će se u trup postojećih te u trup novoplaniranih prometnica uz moguća odstupanja od prikazanih trasa i objekata sustava odvodnje sanitarne otpadne vode, ukoliko bi se kasnijom izradom idejnih projekata pokazalo opravdanije i svrsishodnije rješenje, a prikazana je u kartografskom prikazu broj 2C.

Prilikom izgradnje kanalizacijske mreže predviđeno je korištenje cijevi od odgovarajućih materijala, najmanjeg promjera 300 mm.

Priključenje se izvodi na način da se izradi priključno okno na javnoj površini neposredno uz granicu građevine koja se priključuje. Priključno okno se priključuje spojnim vodom na uličnu kanalizacijsku mrežu. Dimenzioniranje okna i spojnog voda vrši se prema posebnim propisima i pravilnicima.

Do izgradnje sustava javne odvodnje, zbrinjavanje sanitarno-potrošnih voda potrebno je riješiti unutar obuhvata Plana.

Članak 29.

Oborinske vode s krovova objekata i uređenih okućnica prikupljaju se i zbrinjavaju unutar parcele i to korištenjem upojnih građevina.

Oborinske vode sa prometnica, parkirališta i manipulativnih površina upuštaju se u upojni bunar nakon pročišćavanja adekvatnim uređejem za pročišćavanje.

Prikupljanje oborinskih voda vrši se putem slivnika s rešetkama minimalnog tlocrta 400/400 mm i s taložnicom minimalne visine 80 cm ili s linijskim rešetkama.

Najmanji promjer slivničkog priključka je 200 mm.

5.3.3. Elektroopskrba i javna rasvjeta

Članak 30.

Elektroopskrba i elektroenergetski objekti unutar obuhvata Plana izvoditi će se prema uvjetima iz tekstualnog i grafičkog dijela plana.

Osnovno napajanje zone plana osigurat će se iz postojeće TS 110/20 kV Matulji, rezervno napajanje će se osigurati iz buduće TS 110/20 kV Zamet. Obje trafostanice su smještene izvan granica plana.

Unutar zona K1 i K3 potrebno je izgraditi dvije nove trafostanice 20/0,4 kV (jedna u zapadnoj zoni oznake K1 i jedna u istočnoj zoni oznake K3). Planirane trafostanice gradit će se kao slobodno stojeće građevina ili kao ugradbene u objektu. U grafičkom dijelu plana ucrtane su načelne lokacije trafostanica, a konačna lokacija će se utvrditi nakon definiranja tipa trafostanice (ugradbena ili samostojeća) i stvarnih potreba potrošača.

Unutra zone K2 potrebno je izgraditi jednu ili više trafostanica (ugradbena ili samostojeća). Broj i kapacitet trafostanica odredit će se nakon definiranja stvarnih potreba budućih kupaca.

Za trafostanice koje se rade kao slobodnostojeće, u vlasništvu distribucije, potrebno je formirati novu građevinsku parcelu, a trafostanica mora biti minimalno udaljene 1 m od granice parcele i 2 m od kolnika. Za trafostanicu potrebno osigurati direktni ili posredan pristup do javne površine. Kapacitet trafostanice odredit će se u toku izrade projektne dokumentacije.

Za trafostanice koje se rade kao ugradbene, investitor buduće građevine, u sklopu koje je predviđena izgradnja trafostanice 20/0,4 kV (ili više njih), dužan je prije izrade projektne dokumentacije u suradnji s nadležnom elektrodistribucijom dogovoriti mikro lokaciju trafostanice unutar građevine, potreban prostor za nju i njen kapacitet te nivo koji će biti obrađen u građevinskom dijelu projekta. Ako će ugradbena trafostanica biti u vlasništvu distribucije, potrebno je za nju osigurati prostor koji će biti u vlasništvu distribucije.

Planirane trafostanice 20/0,4 kV će se interpolirati u srednjenaponsku mrežu s 20 kV podzemnim kabelima. 20 kV kabelski vodovi izvoditi će se, gdje je to moguće, u sklopu budućih cesta i javnih površina, u zajedničkom rovu sa ostalim infrastrurom (voda, kanalizacija, plin, telefon...). Zbog sigurnosti u napajanju, buduću 20 kV mrežu treba razvijati na način da se svim trafostanicama omogući dvostrano napajanje. Prilikom izrade projektne dokumentacije moguća su eventualna odstupanja od predviđenih trasa, a što će kroz projekte biti obrazloženo. Točne trase odredit će se tek po određivanju mikro lokacije trafostanice.

Nova niskonaponska mreža unutar granica plana izvodit će se podzemnim kabelima.

Javna rasvjeta ulica, pristupnih cesta i pješačkih staza unutar zone plana riješiti će se zasebnim projektima. Isti će definirati njeno napajanje i upravljanje, tip stupova, njihov razmještaj u prostoru, odabir armatura i sijalica te traženi nivo osvijetljenosti. Javna rasvjeta gradit će se kao samostalna na zasebnim metalnim stupovima povezanim podzemnim kabelima. Trase će se što je moguće više izvoditi u zajedničkim kanalima s distributivnom mrežom 20 kV i 0,4 naponskog nivoa.

5.3.4. Plinoopskrba

Članak 31.

Ovim Planom predviđena je izgradnja nove opskrbne plinske mreže na cijelom području obuhvata Plana. Opskrba plinom za dio građevinskog područja naselja Kastav, oznake N1-3, predviđena je temeljem priključenja na distributivni plinovod plinske mreže Grada Rijeke iz zapadnog dijela naselja Srdoči.

Plinska mreža na području Plana predviđena je kao srednjetlačna plinska mreže maksimalnog radnog tlaka do 4 bar pretlaka.

Ovim Planom predviđena je izgradnja nove opskrbne plinske mreže koja će se, u skladu s dinamikom izgradnje građevinskog područja naselja Kastav, oznake N1-3 širiti svim postojećim i planiranim ulicama. Planirane trase plinske mreže utvrđene su kartografski.

Trase plinske mreže na području obuhvata ovoga Plana će se konačno utvrditi lokacijskom dozvolom temeljem idejne projektne dokumentacije plinifikacije. Idejna projektna dokumentacija izraditi će se temeljem iskazanih potreba za planiranom potrošnjom plina planiranih građevina Trgovački centar i hotel, Poslovna (zapadna) građevina, Poslovna (istočna) građevina i u skladu s tehnološko-ekonomskom opravdanosti plinifikacije, strategiji plinifikacije, važećim propisima, konfiguraciji okoliša, zaštiti okoliša, posebnim uvjetima i drugim okolnostima.

Plinsku mrežu potrebno je izvesti sukladno kartografskom prikazu u sklopu ovoga urbanističkog plana uređenja uz obvezu polaganja u koridoru prometnica, a iznimno u se mogu polagati ispod nogostupa.

Svi cjevovodi srednjetlačne plinske mreže moraju zadovoljavati uvjete za plinovode radnog tlaka do 4 bar pretlaka.

Plinovod treba polagati poštujući minimalne svijetle razmake između plinske cijevi i ostalih građevina infrastrukture (instalacija) u skladu s trenutno važećom zakonskom regulativom i pravilima tehničke prakse.

Dubina rova za polaganje plinske cijevi mora biti tolika da se izvede adekvatna pješčana posteljica na način da zemljani sloj iznad cijevi plinovoda iznosi najmanje 1,0 m, a za kućne plinske priključke od 0,6 do 1,0 m. U slučaju izvedbi manjih ukopavanja cijevi plinovoda potrebno je izvesti zaštitu plinovoda na način kako je to definirano zakonskom regulativom i pravilima tehničke prakse.

Plinske priključke za opskrbu prirodnim plinom stambenih, poslovnih i javnih objekata potrebno je izvesti u skladu s Tehničkim pravilima za regulaciju tlaka plina do 5 bar - HSUP-P 590, Tehničkim propisom za plinske instalacije HSUP-P 600 te ostalom pozitivnom regulativom i posebnim uvjetima lokalnog distributera plina.

6. UVJETI UREĐENJA JAVNIH ZELENIH POVRŠINA

Članak 32.

Zaštitne zelene površine su neizgrađene površine prirodnog zelenila koje imaju zaštitnu i oblikovnu funkciju. Održavaju se redovitim sezonskim uređenjem autohtone vegetacije. Održavanje i uređivanje ovih površina u domeni je nadležnog komunalnog društva.

Na postojećim zelenim površinama koje se ovim Planom štite kao zaštitne zelene površine potrebno je sačuvati postojeću strukturu visoke šumske vegetacije uz mogućnost uređenja i sadnje novih stabala. Korištenje tih površina podređuje se zaštitnoj (nestabilne padine, erozija, voda, tradicionalni krajolici, zaštita od buke, zaštita zraka i dr),te funkciji prirodnog odvajanja kompleksa poslovne zone od okoliša te je isključeno od svake gradnje.

U sklopu ovih površina moguća je postava odmorišta (klupice od prirodnog materijala-drva), uređenje šljunčanih ili zemljanih pješačkih puteva, postava kapelica, raspela i slično, uz uvjet da ukupna površina tako uređenog prostora ne prelazi 1% od ukupne površine zelene površine.

U smislu dostupnosti javnih zelenih površina potrebno je omogućiti izravnu prometnu dostupnost kao i priključke na komunalnu infrastrukturu sukladno grafičkom prikazu 4b.Način gradnje.

Zaštitne zelene površine uređuju se na način da ne ometaju sigurnost odvijanja prometa u smislu očuvanja preglednosti prometnih površina.

7. MJERE ZAŠTITE PRIRODNIH I KULTURNO- POVIJESNIH CJELINA I GRAĐEVINA I AMBIJENTALNIH VRIJEDNOSTI

7.1. Mjere zaštite prirodnih cjelina

Članak 33.

Unutar područja obuhvata Plana ne postoje registrirani zaštićeni dijelovi prirode niti u jednoj kategoriji zaštite koju predviđa Zakon o zaštiti prirode (NN 162/03).

U svrhu zaštite prirodnog krajobraza i biološke raznolikosti utvrđuju se slijedeće mjere zaštite:

-obvezno je svaku novu građevinu u krajoliku obuhvata UPU4 projektirati na principu uspostave harmoničnog odnosa s tradicionalnim prirodnim i kontekstualnim oblicima u materijalu, gabaritu i oblikovnim elementima, specifičnostima terena uz minimalne zahvate u prirodnoj strukturi terena kako bi se uspostavio skladan graditeljsko-ambijentalni sklop,

-pri planiranju novih prometnica unutar obuhvata ovog Plana uvažene su prostorne i morfološke značajke terena i krajobraza, što znači da su akceptirane njegove prirodne značajke, a da su zahvati u terenu, kojima se mijenja izgled krajolika, svedeni na minimum.

7.2. Kulturno-povijesne cjeline

Članak 34.

U obuhvatu Plana nema kulturnih dobara koja se štite sukladno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara.

8. POSTUPANJE S OTPADOM

Članak 35.

Komunalni otpad iz poslovnih i trgovačkih građevina na području ovog Plana prikuplja se u kontejnere i odvozi ga KD »Čistoća« na komunalno odlagalište »Viševac«. Odvozom komunalnog otpada pokriveno je cijelo područje Grada Kastva.

Dimenzioniranjem koridora prometnica unutar obuhvata UPU4 omogućena je postava kontejnera i eko-otoka sukladno zahtjevima nadležnog komunalnog društva.

Prema Prostornom planu Primorsko-goranske županije predviđa se uvođenje jedinstvenog sustava gospodarenja otpadom odnosno šireg sustava zbrinjavanja otpada Grada Rijeke i okolnih općina/gradova odvoženjem na centralno odlagalište. Centralna zona za gospodarenje otpadom utvrđena je na lokaciji Marišćina čime će se riješiti prihvat komunalnog i neopasnog tehnološkog otpada, dok bi se opasan otpad skladištio do otpremanja u centar za obradu i odlaganje koji se utvrđuje na državnoj razini.

Osnovne mjere zaštite prostora koje bi korisnici prostora i lokalna samouprava Grada Kastva trebali provoditi su:

-razvijanje službe komunalnog redarstva

-evidentiranje stvarnog stanja terena odnosno pojave divljih odlagališta

-sanacija divljih odlagališta

-provođenje zakonske regulative u ovisnosti o vrsti otpada

9. MJERE SPRJEČAVANJA NEPOVOLJNA UTJECAJA NA OKOLIŠ

Članak 36.

U skladu s odredbama državnog Plana intervencija u zaštiti okoliša (NN br. 82/99, 86/99 i 12/01) za područje Grada Kastva obavezno je izraditi Plan intervencija u zaštiti okoliša.

Mjere sprečavanja nepovoljna utjecaja na okoliš obuhvaćaju skup aktivnosti usmjerenih na očuvanje okoliša u naslijeđenom, odnosno prvotnom ili pak neznatno promijenjenom stanju.

Nepovoljni utjecaj na okoliš na području obuhvata Prostornog plana potrebno je mjerama zaštite koje su propisane Zakonom o zaštiti okoliša (NN br. 82/1994.) i drugim propisima svesti na najmanju moguću razinu.

Ovim Planom se određuju kriteriji zaštite okoliša koji obuhvaćaju zaštitu tla, zraka, vode, mora te zaštitu od buke i mjere posebne zaštite. Područja primjene posebnih mjera uređenja i zaštite prikazana su na kartografskim prikazu broj 3. Uvjeti korištenja, uređenja i zaštite površina, 3.A. Uvjeti korištenja i područja primjene posebnih mjera uređenja i zaštite.

Zaštita tla

Članak 37.

Sukladno elaboratu »Šume Županije primorsko-goranske« izrađenom za potrebe Prostornog plana županije na površinama neuređenih šuma koje se prostiru uz sama naselja, predlaže se da cilj gospodarenja bude stvaranje socijalno-zdravstvenih rekreativnih zona za potrebe gradova i naselja, uz trajnu zaštitu tla.

Područje u obuhvatu ovog Plana određeno je PPU-om Grada Kastva kao građevinsko područje dijela naselja N1-3 planirano za gospodarske namjene.

Zaštita tla za građenje

Članak 38.

U obuhvatu Plana (na području Brestovice) nalazi se tlo I i la geotehničke kategorije (Zona krša i zona pokrivenog krša) koje je općenito pogodno za izgradnju.

Tlo za građenje štiti se primjenom svih važećih propisa, zakona, mjera zaštite, normativa i uvriježenih postupaka iz područja arhitekture i graditeljstva, geotehnike i protupotresnog inženjerstva, zaštite od elementarnih nepogoda i ratnih opasnosti koji se moraju primijeniti prilikom projektiranja i izgradnje građevina na određenom zemljištu.

Zaštita zraka

Članak 39.

Područje u obuhvatu Plana (Brestovice) pripada prvoj kategoriji kakvoće zraka - čist ili neznatno onečišćen zrak. Daljnjim mjerama i aktivnostima potrebno je zadržati postojeću kvalitetu zraka na način da onečišćenje zraka i dalje ne prekoračuje preporučene vrijednosti kakvoće zraka propisane odgovarajućim zakonskim aktima.

U cilju očuvanja prve kategorije kakvoće zraka potrebno je promicati upotrebu plina (a što se i čini Planom više razine) kod korisnika drugog energenta i novog korisnika.

Zbog uspostave kontrole kakvoće zraka potrebno je odrediti potencijalne izvore zagađenja odnosno njihov utjecaj na zdravlje ljudi i vegetaciju, te na specifične prirodne i kulturne cjeline (vrtače - posebno Gospodski dol, šuma Lužina, povijesne cjeline).

U slučaju zagađenja štetnim emisijama s područja susjednih gradova (općina) moraju se uspostaviti kontakti kako bi se prekomjerna zagađenja svela u Zakonom dozvoljene granice. Potencijalni izvori onečišćenja, na planskom području, su proizvodni pogoni unutar naselja, te izgrađeni i planirani kapaciteti unutar planirane radne zone Žegoti, farme za uzgoj stoke i peradi, ali i male kotlovnice i promet u svim oblicima (tranzitni, lokalni, planirani željeznički i sl.).

Zaštita voda

Članak 40.

Prema Odluci o sanitarnoj zaštiti izvora vode za piće na riječkom području, područje u obuhvatu Plana (Brestovice) nalazi se u zoni djelomičnog ograničenja izvora drugog reda.

U navedenoj zoni nije dozvoljeno:

-postojanje i građenje industrijskih pogona i drugih objekata bazne, kemijske i metalurške industrije, farmaceutske industrije, kao i industrije koja koristi radioaktivne tvari,

-nekontrolirano odlaganje otpadnih tvari.

Na području zone djelomičnog ograničenja mjere zaštite provode se na sljedeći način:

-izgraditi sustav javne nepropusne kanalizacije za odvodnju sanitarno-potrošnih i tehnoloških otpadnih voda s odvodom izvan zone ili upuštanjem preko upojnog bunara nakon biološkog ili drugog odgovarajućeg postupka pročišćavanja, za industrijske, zanatske i slične pogone, gdje nema tehničkog ni ekonomskog opravdanja za priključenje na javnu kanalizaciju, primijeniti samostalne uređaje za biološki ili drugi odgovarajući postupak pročišćavanja s upuštanjem pročišćene vode putem upojnih bunara u podzemlje,

-oborinske vode s autocesta, većih parkirnih, radnih i manipulativnih površina zagađenih naftnim derivatima moraju se prihvatiti nepropusnom kanalizacijom i pročistiti na separatorima i uputiti u podzemlje putem upojnih bunara. Za manje parkirne do tri parkirna mjesta, radne i manipulativne površine (do 100 m2), zagađene naftnim derivatima dozvoljava se odvođenje oborinskih voda direktno na okolni teren raspršenim sustavom odvodnje.

Zaštita od buke

Članak 41.

Prema Pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave najviša dopuštena razina vanjske buke je sljedeća:

-u naseljima, 55 dBA za dan i 45 dBA za noć

-u zonama duž autoputova i glavnih gradskih prometnica 65 dBA za dan i 50 dBA za noć

Mjere zaštite od buke, prije svega uključuju mjerenje razine buke na određenim područjima. Postojeći izvori buke na području Grada Kastva su sljedeći:

-promet lokalnog karaktera, uglavnom osobnih automobila i vozila za snabdijevanje i odvoz otpada kroz povijesnu jezgru grada Kastva te po lokalnim i nerazvrstanim cestama unutar naselja

-promet osobnih automobila, autobusa prigradskog prijevoza i teretnih vozila županijskim i državnim cestama

-djelatnost manjih proizvodnih metaloprerađivačkih i drvno prerađivačkih pogona

Ako se utvrdi prekoračenje dopuštene buke prema Pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave potrebno je osigurati smanjenje buke izmještanjem ili ukidanjem određene djelatnosti, ili, ako to nije moguće postavljanjem zvučnih barijera (prirodnih ili izgrađenih).

Mjere zaštite i spašavanja

Članak 42.

Planom šireg područja nije utvrđena obaveza izgradnje skloništa za područje u obuhvatu Plana (Brestovice).

Članak 43.

Uzbunjivanje stanovništva provodi se u skladu s Pravilnikom o postupku uzbunjivanja stanovništva.

Za lokacije na kojima se okuplja veći broj ljudi obvezno je postavljanje posebnog sustava uzbunjivanja sukladno Pravilniku iz stavka 1. ovoga članka.

Vlasnici i korisnici građevina u kojima se okuplja veći broj ljudi, a u kojima se zbog buke ili akustične izolacije ne može osigurati dovoljna čujnost znakova javnog sustava za uzbunjivanje, obvezni su uspostaviti i održavati odgovarajući sustav uzbunjivanja i obavješćivanja građana te osigurati prijem priopćenja nadležnog centra 112 o vrsti opasnosti i mjerama koje je potrebno poduzeti.

Pravne osobe dužne su organizirati zaštitu i spašavanje od prijetnji i posljedica nesreća, većih nesreća i katastrofa i provoditi pripreme, poduzimati mjere pripravnosti i aktivnosti u katastrofama i otklanjanju posljedica te izvršavati druge obveze propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju, drugim propisima i svojim općim aktima.

U postupku provođenja Plana potrebno je poštivati svu zakonsku regulativu vezanu za zaštitu i spašavanje, zaštitu od elementarnih nepogoda i ratnih opasnosti, skloništima, policiji te uzbunjivanju stanovništva.

Članak 44.

Na obuhvatu UPU4 ne dozvoljava se prijevoz opasnih tvari.

Za sada na području obuhvata Plana ne postoje mjesta ugroza.

Članak 45.

Na području obuhvata Plana ne postoje subjekti koji su mogući izvori tehničko-tehnološke nesreće.

Na području Plana nema klizišta niti plavljenja, niti ne postoje divlja odlagališta otpada.

Zaštita od potresa

Članak 46.

Zaštita od potresa provodi se protupotresnim projektiranjem građevina i građenjem u skladu sa seizmičkim kartama, te zakonskom regulativom koja uređuje područje gradnje i odgovarajućim tehničkim propisima.

Za područje Grada Kastva određen je osnovni stupanj seizmičnosti koji iznosi 8o MCS s odstupanjem prema 8- i 8+.

Prometni pravci pogodni za evakuaciju ljudi i osiguranje nesmetanog prolaza intreventnih vozila, koji nisu ugroženi urušavanjem, prikazani su na kartografskom prikazu broj 3.B.: »Mjere zaštite« u mjerilu 1:2000.

Na kartografskom prikazu broj 3.B.: »Mjere zaštite« u mjerilu 1:2000. prikazana je zona pogodna za evekuaciju ljudi, te zona privremenog deponiranja materijala koji je nastao kao posljedica rušenja.

Članak 47.

Protupotresno projektiranje i građenje građevina potrebno je provoditi sukladno tehničkim i drugim propisima.

Kod rekonstrukcije građevina koje nisu projektirane u skladu s propisima za protupotresno projektiranje i građenje, izdavanje akata kojima se dozvoljava rekonstrukcija treba uvjetovati ojačavanjem konstruktivnih elemenata građevine.

Zaštita od požara

Članak 48.

Zaštita od požara temelji se na stalnom i kvalitetnom procjenjivanju ugroženosti od požara i na taj način procijenjenih požarnih opterećenja, vatrogasnih sektora i vatrobranih pojaseva, te drugim zahtjevima utvrđenim prema Procjeni ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija Grada Kastva, a provodi se prema Planu zaštite od požara na području Grada Kastva, čiji kartografski prikaz sektora, zona i vatrobranih pojaseva je prikazan u grafičkom prilogu Procjene ugroženosti.

Projektiranje građevina stambene, javne, poslovne i gospodarske namjene te građevina infrastrukture u vezi zaštite od požara provodi se na temelju propisa i prihvaćenih normi u području zaštite od požara, te pravila struke.

Rekonstrukcije postojećih građevina u naseljima potrebno je projektirati na način da se ne povećava ukupno postojeće požarno opterećenje građevine, zone ili naselja kao cjeline. Radi smanjenja požarnih opasnosti u planiranju ili projektiranju rekonstrukcija građevina građenih kao stambeni ili stambeno-poslovni blok potrebno je pristupiti promjeni namjene poslovnih prostora sa požarno opasnim sadržajima, odnosno zamijeniti ih požarno neopasnim sadržajima. U projektiranju planiranih građevina na području Grada Kastva prilikom procjene ugroženosti građevine od požara, u prikazu mjera zaštite od požara kao sastavnom dijelu glavnog projekta potrebno je radi veće kvalitativne unificiranosti u odabiru mjera zaštite od požara primjenjivati sljedeće proračunske metode, odnosno norme:

-TRVB za stambene građevine i pretežito stambene građevine s poslovnim prostorima i manjim radionicama,

-TRVB ili GRETENER ili DIN 18230 ili EUROALARM za poslovne i pretežito poslovne građevine, ustanove i druge javne građevine u kojima se okuplja ili boravi veći broj ljudi,

-DIN ili HRN EN (europske norme koje se primjenjuju na teritoriju Republike Hrvatske) za industrijske građevine, razna skladišta i ostale gospodarske građevine.

U projektiranju nove vodovodne mreže ili rekonstrukcije postojeće mreže u naselju, obvezno je planiranje hidrantskog razvoda i postave nadzemnih hidranata.

Sve ceste u dijelovima naselja koje se planiraju izgraditi sa slijepim završetkom, moraju se projektirati sa okretištem za vatrogasna i druga interventna vozila na završetku:

-slijepa cesta dužine od 50,0 do 100,0 m mora imati na svom završetku formirano ugibalište,

-slijepa cesta dužine veće od 100,0 m mora na svom kraju imati okretište koje omogućava sigurno okretanje vatrogasnog vozila.

Nove ceste i rekonstrukcija postojećih cesta sa dvije dvosmjerne vozne trake potrebno je projektirati najmanje širine kolnika od 5,5 m, odnosno obvezno je planiranje vatrogasnih pristupa koji imaju propisanu širinu, nagib, okretišta, nosivost i zaokretne radijuse.

Za izvedbenu projektnu dokumentaciju za gradnju građevina za koje su posebnim propisima predviđene mjere zaštite od požara, ili posebnim uvjetima građenja zatražen prikaz primijenjenih mjera zaštite od požara, obveza je investitora ishoditi suglasnost od mjerodavnih državnih upravnih tijela.

10. MJERE PROVEDBE PLANA

Članak 49.

Gradnji građevina odnosno uređenju površina na građevnim česticama određenim Planom može se pristupiti nakon gradnje pripadajućih prometnica i uređaja komunalne infrastrukture te uređenja javnih površina.

U smislu nužne komunalne opremljenosti potrebno je- sukladno odredbama PPPGŽ (SN PGŽ broj 14/00, 12/05, 50/06 i 08/09) o optimalno uređenom građevinskom zemljištu: osigurati prometni pristup, vodoopskrbu kao i odvodnju otpadnih voda te priključak na električnu struju.

Iznimno, do izgradnje sustava javne odvodnje, moguće je predvidjeti i palijativno rješenje odvodnje sukladno članku 28. stavak 6 ove Odluke, odnosno zbrinjavanje sanitarno-potrošnih voda privremeno riješiti unutar obuhvata Plana.

Izradu projektne dokumentacije nužno je realizirati u suradnji s nadležnim tijelima državne uprave, odnosno pravnim osobama s javnim ovlastima kada je to određeno posebnim propisima, a poglavito sa sljedećima:

-HP i HT

-HEP - DP »Elektroprimorje« Rijeka

-JP »Vodovod i kanalizacija« Rijeka

Kod gradnje novih objekata i uređenja javnih površina potrebno je poštivati odredbe Pravilnika o prostornim standardima, urbanističko-tehničkim uvjetima i normativima za sprečavanje stvaranja arhitektonsko-urbanističkih barijera (NN 47/82).

10.1. Obveza izrade detaljnih planova uređenja

Članak 50.

Unutar obuhvata ovog Plana ne predviđa se izrada planova užeg područja.

10.2. Rekonstrukcija građevina čija je namjena protivna planiranoj namjeni

Članak 51.

Postojećih građevina koje bi svojom namjenom bile suprotne planskoj namjeni nema unutar obuhvata ovog Plana.

ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 52.

Elaborat Plana izrađen je u 4 (četiri) istovjetna izvornika Plana, ovjerena pečatom Gradskog vijeća Grada Kastva i potpisom predsjednika Gradskog vijeća Grada Kastva.

Izvornici Plana čuvaju se u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Kastva, u Upravnom odjelu za graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, u Javnoj ustanovi Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije i Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Uvid u Plan obavlja se u Primorsko-goranskoj županiji, u Upravnom odjelu za graditeljstvo i zaštitu okoliša, na adresi Riva 10, 51000 Rijeka.

Članak 53.

Na konačni prijedlog UPU4 - Urbanističkog plana uređenja za dio građevinskog područja naselja Kastav oznake N1-3, za gospodarsku namjenu, ishođena su sva Zakonom propisana mišljenja i suglasnosti.

Članak 54.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/12-01/02

Ur. broj: 2170-05-01-1-11-3

Kastav, 1. ožujka 2012.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KASTVA

Predsjednik
Dalibor Ćiković, mag. ing. aedif., v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=770&mjesto=51215&odluka=9
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr