SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XX. - broj 2. Utorak, 31. siječnja 2012.
GRAD KASTAV

1.

Na temelju članka 31. Zakona o komunalnom gospodarstvu (urednički pročišćeni tekst »Narodne novine« broj 26/ 03, 82/04, 110/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 84/11 i 90/11) i članka 33. Statuta Grada Kastva (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/09) Gradsko vijeće Grada Kastva, na svojoj 32. sjednici održanoj dana 26. siječnja 2012. godine donijelo je

ODLUKU
o komunalnom doprinosu

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se:

- područja zona u gradu ovisno o pogodnosti položaja određenog područja i stupnju opremljenosti objektima i uređajima komunalne infrastrukture,

- jedinična vrijednost komunalnog doprinosa po vrsti objekata i uređaja komunalne infrastrukture i po pojedinim zonama, određena u kunama po m3 građevine,

- način i rokovi plaćanja komunalnog doprinosa,

- opći uvjeti i razlozi zbog kojih se u pojedinačnim slučajevima može odobriti djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa,

- izvore sredstava iz kojih će se namiriti iznos za slučaj djelomičnog ili potpunog oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa.

Članak 2.

Komunalni doprinosi su novčana javna davanja koja se plaćaju za građenje i korištenje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za:

1. javne površine,

2. nerazvrstane ceste,

3. javnu rasvjetu,

4. groblja i krematorije.

Komunalni doprinos plaća vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina, odnosno investitor.

Plaćanjem komunalnog doprinosa obveznik plaćanja komunalnog doprinosa sudjeljuje u podmirenju troškova izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture utvrđenim Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, koji donosi Gradsko vijeće Grada Kastva za svaku kalendarsku godinu.

Sredstvima komunalnog doprinosa financira se i pribavljanje zemljišta na kojem se grade objekti i uređaji komunalne infrastrukture iz stavka 1. ovog članka, rušenje postojećih objekata i uređaja, premještanje nadzemnih i podzemnih instalacija, te radova na sanaciji tog zemljišta.

Članak 3.

Pod građenjem objekata i uređaja komunalne infrastrukture, u smislu ove Odluke, podrazumijeva se građenje novih te rekonstrukcija postojećih objekata i uređaja komunalne infrastukture iz članka 2. ove Odluke.

Članak 4.

Obveznik plaćanja komunalnog doprinosa je vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina odnosno investitor.

U slučaju da je građevna čestica iz prethodnog stavka ovog članka u suvlasništvu, odnosno u slučaju da postoji više investitora, obveznici plaćaju komunalni doprinos srazmjerno učešću u vlasništvu, ukoliko se pisanim sporazumom ne dogovore drukčije.

Članak 5.

Komunalni doprinos se obračunava po m3 građevine koja se gradi na građevnoj čestici, a kada se građevina uklanja zbog gradnje nove ili se postojeća građevina nadograđuje ili dograđuje, komunalni doprinos se plaća na razliku u obujmu u odnosu na raniju, postojeću građevinu.

Iznimno za otvorene bazene, otvorena igrališta i druge otvorene građevine komunalni doprinos obračunava se po m2 tlocrtne površine te građevine, pri čemu je jedinična vrijednost komunalnog doprinosa za obračun njezine površine po m2 izražena u kunama jednaka jediničnoj vrijednosti komunalnog doprinosa za obračun obujma po m3 građevina u toj zoni.

Članak 6.

Način utvrđivanja obujma građevine za obračun komunalnog doprinosa određen je na temelju posebnog propisa koji donosi ministar u čijem je djelokrugu komunalno gospodarstvo.

Članak 7.

Ovisno o pogodnostima položaja na području grada i stupnju opremljenosti objekata i uređaja komunalne infrastrukture, utvrđuju se sljedeće zone i jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa po vrsti objekata i uređaja komunalne infrastrukture iskazane u kunama po m3 građevine (kn/ m3):

Od toga po vrsti objekta i uređaja


Zona Ulice Iznos Javne Nerazvrstane Javna Groblja

komunal. površine ceste rasvjeta
doprinosa


I.

zona Brestovice, Brozovo, Ćikovići 85,00 0,00 85,00 0,00 0,00
NN, Draga, Dolčina, Gorice,
Grbujinac, Jurčićeva ulica,

Jurjenići, Kastav *, Kundajevo,
Miserkino, Na Brdeh, Njivi,

Pilepčić, Pod Kalinicom,

Rešetari, Štivar, Ulica Dinka
Šimunovića, 128. brigade HV,
111. brigade ZNG

II.
zona

Belići, Ćikovići, Frlani, Jurčići, 80,00 0,00 80,00 0,00 0,00
Poljana, Put Rešetarom, Put Srdočen,
Rubeši, Spinčići, Tijanovo, Tometići,
Trinajstići, Tuhtani, Ulica Vladimira
Čerine, Brnčići, Dolnji Turki, Gornji
Turki, Jardasi, Jelovičani, Jelušići,
Klesarija, Krajevac, Kudeji, Lešćevo,
Martići, Perkovac, Principovo, Rudno,
Rupnjak, Selino, Šajino, Šporeri, Žegoti,
Bani, Pavletići, Škrlji

III.
zona

Radna zona RZ - 36 Žegoti 60,00 0,00 60,00 0,00 0,00

- Kastav i ostala građevinska područja
izvan naselja


* Od 1. lipnja 2005. godine umjesto naziva ulice Kastav primjenjuju se nazivi ulica sukladno Odluci o imenovanju ulica u Kastvu (»Službene novine PGŽ« broj 26/04).

Članak 8.

Visina komunalnog doprinosa izračunava se množenjem obujma građevine utvrđenog prema člancima 5. i 6. ove Odluke i jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa po m3 građevine propisane člankom 7. ove Odluke za zonu u kojoj se građevina nalazi.

Za rekonstrukciju (dogradnja ili nadogradnja) postojećih građevina kojima se ne povećava broj stanova, te za pomoćne objekte, komunalni doprinos iznosi 50% vrijednosti visine komunalnog doprinosa dobivenu sukladno odredbama stavka 1. ovog članka.

Članak 9.

Rješenje o komunalnom doprinosu donosi Jedinstveni upravni odjel u postupku pokrenutom po zahtjevu stranke ili po službenoj dužnosti u roku od 15 dana od dana primitka poziva, odnosno podataka potrebnih za donošenje rješenja od upravnog tijela nadležnog za izdavanje akata za gradnju.

Članak 10.

Rješenje o komunalnom doprinosu obavezno sadrži:

- iznos sredstava komunalnog doprinosa koji je obveznik dužan platiti,

- način i rokove plaćanja komunalnog doprinosa,

- prikaz načina obračuna komunalnog doprinosa za građevinu koja se gradi,

- popis objekata i uređaja komunalne infrastrukture koje će Grad Kastav izgraditi u skladu s Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture,

- obavezu Grada Kastva o razmjernom povratu sredstava u odnosu na izgrađenost objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz alineje 4. ovog članka i ostvareni priliv sredstava.

Članak 11.

Komunalni doprinos obveznik plaća uplatom na žiroračun Grada Kastva u roku od 15 dana od dana konačnosti Rješenja o komunalnom doprinosu.

Na nepravovremeno uplaćene iznose komunalnog doprinosa plaća se zakonska zatezna kamata.

Članak 12.

Prilikom utvrđivanja obveze plaćanja komunalnog doprinosa, na zahtjev obveznika plaćanja komunalnog doprinosa može se odobriti obročna otplata komunalnog doprinosa.

Zahtjev za obročnu otplatu komunalnog doprinosa obveznik podnosi jedinstvenom upravnom odjelu u roku od osam dana od dana kada se u jedinstvenom upravnom odjelu zaprimi dopis, odnosno dostave podaci potrebni za donošenje rješenja od upravnog tijela nadležnog za izdavanje akata za gradnju.

Komunalni doprinos obveznik koji gradi višestambenu građevinu, stambenu građevinu, poslovne građevine i dr može platiti kako slijedi:

- najmanje 30% ukupne obveze u roku od 15 dana od dana konačnosti Rješenja o komunalnom doprinosu

- preostali dio u najviše 24 jednakih mjesečnih obroka u razdoblju od 24 mjeseci od dana dospijeća komunalnog doprinosa.

Obveznik je dužan pružiti odgovarajuće osiguranje kako slijedi:

a) pravne osobe - bankovna garancija ili bjanko zadužnica i zalog (hipoteka) u omjeru 2:1

b) fizičke osobe - zalog (hipoteka) u omjeru 2:1

Na iznos odobrenog obročnog plaćanja komunalnog doprinosa obračunava se kamata u visini eskontne kamatne stope HNB. Kamata se obračunava za razdoblje od 15-tog dana od dana konačnosti rješenja do dana dospijeća svakog pojedinog obroka.

U slučaju zakašnjenja sa uplatom pojedinog obroka, cjelokupni neuplaćeni iznos komunalnog doprinosa dospijeva na naplatu s prvim narednim danom računajući od dana s kojim je obveznik bio dužan uplatiti dospio obrok, uz obračun kamate za taj neuplaćeni iznos komunalnog doprinosa od 15-tog dana od dana konačnosti rješenja do dana kada je cjelokupni neuplaćeni iznos dospio na naplatu.

U slučaju zakašnjenja sa uplatom cjelokupnog neuplaćenog iznosa obračunat će se zakonska zatezna kamata.

Članak 13.

Akt na temelju kojeg se može graditi ne može se izdati prije nego je za istu građevinu izvršena uplata komunalnog doprinosa ili kod obročne uplate nakon izvršene uplate prve rate. Potvrdu o uplaćenom komunalnom doprinosu izdaje Jedinstveni upravni odjel Grada Kastva.

Iznimno, ako jedinstveni upravni odjel ne postupi sukladno odredbama članka 9. ove Odluke, plaćanje komunalnog doprinosa nije uvjet izdavanja akta potrebnog za gradnju.

Članak 14.

Obveznik plaćanja komunalnog doprinosa može uz suglasnost Grada i sam snositi troškove gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz članka 30. stavka 1. točke 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (urednički pročišćeni tekst »Narodne novine« broj 26/03, 82/04, 110/ 04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 84/11 i 90/11) te mu se ti troškovi priznaju u iznos komunalnog doprinosa pod uvjetima utvrđenim pisanim ugovorom sa Gradom Kastvom.

Ugovorom se obveznik obavezuje da će komunalnu infrastrukturu planiranu dokumentom prostornog uređenja izgraditi vlastitim sredstvima u određenom roku i istu predati u vlasništvo Grada Kastva.

Članak 15.

Protiv rješenja o komunalnom doprinosu može se izjaviti žalba u roku od 15 dana od dana primitka rješenja upravnom odjelu Primorsko-goranske županije nadležnom za poslove komunalnog gospodarstva, a putem Jedinstvenog upravnog odjela Grada Kastva.

Članak 16.

Izvršno rješenje o komunalnom doprinosu izvršava se u postupku i na način određen propisima o prisilnoj naplati poreza na dohodak odnosno dobit.

Članak 17.

Grad Kastav ne plaća komunalni doprinos kada je investitor gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz članka 2. ove Odluke.

Članak 18.

Grad može osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa u cijelosti ili djelomično:

- Grad Kastav,

- trgovačka društva i ustanove kojih je Grad Kastav osnivač ili većinski vlasnik, u slučaju izgradnje građevina koje služe obavljanju njihove djelatnosti.

- investitore koji grade:

-građevine od posebnog interesa za Grad Kastav i to: građevne namijenjene zdravstvenoj djelatnosti, socijalnoj skrbi, turističkoj djelatnosti, kulturi, tehničkoj kulturi, sportu, predškolskom, osnovnom, srednjem i visoko školskom obrazovanju, građevine za potrebe javnih ustanova i trgovačkih društava,

-građevine za potrebe javnih ustanova i trgovačkih društava koja su u vlasništvu Primorsko-goranske županije ili suvlasništvu Primorsko-goranske županije i Grada Kastva,

- objekte ili uređaje komunalne infrastrukture.

Članak 19.

Prava i obaveze HRVI Domovinskog rata i članova obitelji poginulog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata vezano za plaćanje komunalnog doprinosa propisana su posebnim zakonom.

Članak 20.

U slučaju potpunog ili djelomičnog oslobađanja od obaveze plaćanja komunalnog doprinosa ta sredstva će se osigurati iz sredstava poreznih prihoda Proračuna.

Članak 21.

Investitor ima pravo na povrat uplaćenog komunalnog doprinosa u slučaju da Grad Kastav ne izgradi objekte i uređaje komunalne infrastukture utvrđene rješenjem o komunalnom doprinosu najkasnije u roku od 12 mjeseci od isteka kalendarske godine u kojoj je investitor uplatio komunalni doprinos u cijelosti.

Pravo na povrat uplaćenog iznosa komunalnog doprinosa ostvaruje se razmjerno u odnosu na izgrađenost objekata i uređaja komunalne infrastrukture prema važećem Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Grada Kastva u vrijeme podnošenja zahtjeva za povrat i ostvareni priliv sredstava iz komunalnog doprinosa na dan stjecanja prava iz stavka 1. ovog članka.

Zahtjev za povrat uplaćenog komunalnog doprinosa podnosi se u pisanoj formi, a nakon isteka roka iz stavka 1. ovog članka.

O zahtjevu za povrat uplaćenog komunalnog doprinosa odlučuje Jedinstveni upravni odjel Grada Kastva rješenjem.

Članak 22.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaju vrijediti odredbe Odluke o komunalnom doprinosu (»Službene novine PGŽ« broj 32/04, 2/05, 26/05, 3/06, 2/07, 03/09, 50/ 09, 02/10, 18/10, 20/10, 38/10, 47/10, 2/11, 21/11 i 41/11).

Članak 23.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Službenim novinama Primorsko-goranske županije«.

Klasa: 021-05/12-01/01

Ur. br. 2170-05/01-1-12-4

Kastav, 26. siječnja 2012.

GRADSKO VIJEĆE GRADA KASTVA

Predsjednik
Dalibor Ćiković, mag. ing. aedif., v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=765&mjesto=51215&odluka=1
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr