SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIX. - broj 40. Petak, 2. prosinca 2011.
OPĆINA ČAVLE
Moscenicka_draga-001

48.

Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine« broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08 i 36/09), članka 5. stavka 2. Zakona o socijalnoj skrbi (»Narodne novine« broj 57/11) i članka 19. Statuta Općine Čavle (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 25/09), Općinsko vijeće Općine Čavle, na sjednici održanoj 1. prosinca 2011. godine donijelo je

ODLUKU
o socijalnoj skrbi na području
Općine Čavle

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1

Ovom se Odlukom uređuje način obavljanja i financiranja djelatnosti socijalne skrbi na području Općine Čavle, korisnici, prava korisnika socijalne skrbi, postupak za ostvarivanje prava u sustavu socijalne skrbi te druga pitanja značajna za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi.

Socijalne usluge obuhvaćaju sve aktivnosti, mjere i programe namijenjene sprečavanju, prepoznavanju i rješavanju problema i poteškoća pojedinaca, obitelji, skupina i zajednica te poboljšanju kvalitete njihovog života u zajednici.

Socijalne usluge se mogu pružati privremeno, povremeno i stalno u skladu s potrebama i najboljim interesima korisnika.

Članak 2.

Djelatnost socijalne skrbi na području Općine Čavle te postupak za ostvarivanje prava propisanih ovom Odlukom, provodi Upravni odjel za lokalnu samoupravu i upravu Općine Čavle, u čijem je djelokrugu djelatnost socijalne skrbi prema Odluci o ustrojstvu i djelokrugu rada Upravnih tijela Općine Čavle (»Službene novine PGŽ« broj 14/ 06), (u daljnjem tekstu: Upravni odjel), u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi.

Članak 3.

Sredstva za obavljanje djelatnosti i ostvarivanje prava socijalne skrbi, osiguravaju se u Proračunu Općine Čavle, pod uvjetima i na način propisan ovom Odlukom.

Nakon donošenja Proračuna za tekuću godinu, Općinsko vijeće na prijedlog Odbora za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb, donosi Socijalni plan u skladu s Strategijom razvoja sustava socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj kao jednogodišnji opći akt kojim se vrši raspored osiguranih sredstava u Proračunu na izdatke za pojedine vrste socijalne pomoći po kriterijima i mjerilima iz ove Odluke.

Članak 4.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom ne mogu ostvariti samac niti član obitelji ako:

- može sam sebe uzdržavati

- ne želi tražiti pomoć od osobe koja ga je obvezna uzdržavati na temelju propisa o obiteljskim odnosima

- ne želi ostvariti pomoć na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju, a nije pokrenuo postupak za raskid tog ugovora

- ima u vlasništvu ili suvlasništvu više od jednog stana, kuće ili druge nekretninu koja ne služi njemu ili članu obitelji za podmirenje osnovnih stambenih potreba (izjava)

- ima u vlasništvu više od jednog osobnog vozila ili teretno vozilo (izjava)

- je sposoban ili djelomično sposoban za rad, a nije uredno prijavljen u evidenciju nezaposlenih osoba.

Članak 5.

Smatra se da u smislu članka 4. ove Odluke osoba može sama sebe uzdržavati ako prihode može ostvarivati prodajom imovine ili davanjem u zakup ili najam imovine koja ne služi njoj ni članovima njezine obitelji za podmirivanje osnovnih životnih potreba.

Samac ili obitelj koji su u razdoblju od godine dana prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na pomoć darovali svoju imovinu, prodali ili se odrekli prava na nasljeđivanje nekretnine, nemaju pravo na pomoć koja se po ovoj Odluci ostvaruje temeljem uvjeta prihoda ili socijalnih uvjeta (izjava).

II. KORISNICI SOCIJALNE SKRBI

Članak 6.

U smislu ove Odluke pojedini izrazi imaju sljedeća značenja:

1. Korisnik socijalne skrbi je samac ili obitelj koji u sustavu socijalne skrbi ostvaruje prava na novčane naknade, potpore i druge oblike pomoći te socijalne usluge, propisane ovom Odlukom.

2. Samac je osoba koja nije u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici, odnosno nema užu obitelj i živi sama.

3. Obitelj je zajednica koju čine bračni drugovi, izvanbračni drugovi, djeca i srodnici, koji zajedno žive.

Obitelj čine sljedeće osobe:

- punoljetna djeca osobe koja koristi pravo na pomoć za uzdržavanje dok ih je ta osoba dužna uzdržavati u skladu s propisima koji reguliraju obiteljske odnose,

- pastorci osobe koja koristi pravo na pomoć za uzdržavanje dok ta osoba ima s jednim od roditelja pastorka, koji je dužan uzdržavati svoje dijete, sklopljenu bračnu zajednicu ili živi u izvanbračnoj zajednici,

- maloljetni unuci, nećaci i braća, odnosno sestre osobe koja koristi pravo na pomoć za uzdržavanje, ako ta osoba uzdržava svoje maloljetne unuke, nećake ili braću, odnosno sestre koji su bez roditelja.

4. Mlađa punoljetna osoba je osoba koja je navršila osamnaest a nije navršila dvadeset i jednu godinu života.

5. Jedno roditeljska obitelj je obitelj koju čine dijete/ djeca i jedan roditelj.

6. Kućanstvo je svaka obiteljska ili druga zajednica osoba bez obzira na srodstvo koje zajedno stanuju i zajedno podmiruju troškove života.

7. Osnovne životne potrebe su prehrana, smještaj, odjeća i druge stvari za osobne potrebe, osobna njega, kućanske potrepštine, grijanje i zdravstvene potrebe, a obuhvaćaju i sudjelovanje u životu zajednice. Kod djece i mladeži osnovne životne potrebe obuhvaćaju i potrebe koje prvenstveno proizlaze iz njihovog razvoja i odrastanja te odgoja i obrazovanja. Kod djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom osim osnovnih životnih potreba postoje dodatne potrebe koje proizlaze iz njihovog oštećenja zdravlja/invaliditeta za aktivno uključivanje u svakodnevni život zajednice.

8. Zadovoljavajući stambeni prostor je stan ili kuća veličine 35 m2 korisne površine za jednu osobu, a za osobe s invaliditetom 20% veći (42 m2), uvećane za 10 m2 za svaku daljnju osobu, s mogućim odstupanjem do 10 m2, koji slu¸i samcu, obitelji ili članovima kućanstva za podmirenje osnovnih stambenih potreba.

9. Imovina samca, obitelji, članova kućanstva su sve pokretnine, nekretnine, imovinska prava, iznos gotovine u domaćoj i stranoj valuti, štednja odnosno novčana sredstva na osobnim računima ili štednim knjižicama, vrijednosni papiri, udjeli u kapitalu i ostala imovina u tuzemstvu i u inozemstvu samca, odnosno punoljetnih članova obitelji/kućanstva. Imovinsko stanje samca, obitelji ili članova kućanstva čine njihovi prihodi, ukupni dohodak i imovina.

10. Uputnica je javna isprava kojom se korisnik na temelju rješenja zavoda za socijalnu skrb u županiji upućuje na korištenje socijalne usluge, određuje pružatelj i opseg usluge te ujedno predstavlja osnovu za obračun troškova pružene usluge. Uputnicom se korisnik upućuje i od strane nadležne službe za socijalnu skrb u jedinici lokalne i područne/regionalne samouprave na korištenje jednokratne pomoći u novcu ili u naravi i prehrane u pučkoj kuhinji te ujedno predstavlja osnovu za obračun troškova pružene novčane ili druge pomoći.

Nezaposlenom osobom u smislu ove Odluke, smatra se osoba sposobna ili djelomično sposobna za rad, u dobi od 15 do 65 godina, koja nije u radnom odnosu i ispunjava uvjete iz članka 7 i 8 Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (»Narodne novine« broj 32/02, 86/02, 114/03, 151/03, 80/08, 94/09 i 121/10).

Članak 7.

Pravo na socijalnu skrb utvrđeno ovom Odlukom osiguravaju se svakoj osobi i/ili obitelji kojoj je potrebna stručna i novčana pomoć u otklanjanju nepovoljnih osobnih ili obiteljskih okolnosti zbog kojih bez potpore socijalne skrbi nisu u mogućnosti zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe, održati kvalitetu života i/ili štititi svoja prava i interese,hrvatskim državljanima koji imaju prebivalište ili boravište na području Općine Čavle, najmanje 6 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava i socijalne skrbi,u skladu s uvjetima propisanim ovom Odlukom i koji uredno podmiruju obveze prema Općini.

III. UVJETI (KRITERIJI) ZA OSTVARIVANJE PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI

Članak 8.

Prava iz socijalne skrbi utvrđena člankom 13. ove Odluke, može ostvariti korisnik, ako ispunjava jedan od uvjeta i to:

- SOCIJALNI UVJET

- UVJET PRIHODA

- POSEBNI UVJET

- OSTALI UVJETI

Nezaposlena radno sposobna osoba može ostvariti prava iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom, ako je uredno prijavljena kod nadležne službe za zapošljavanje (uvjerenje, preslika evidencijskog kartona).

I. SOCIJALNI UVJET

Članak 9.

Korisnik socijalne skrbi ispunjava socijalni uvjet, ako na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb ostvaruje jedno od prava i to:

- pomoć za uzdržavanje

- pravo na doplatak za pomoć i njegu

- pravo na pomoć i njegu u kući

- pravo na osobnu invalidninu

- pravo na pomoć za nabavku ogrjeva

pod uvjetom da je ta prava utvrdio Centar, ovisno o prihodima korisnika temeljem cenzusa prihoda sukladno pozitivnim propisima.

2. UVJET PRIHODA

Članak 10.

Korisnik socijalne skrbi ispunjava uvjet prihoda, s prihodom i to:

- samac do 1.700,00 kn

- dvočlana obitelj do 2.500,00 kn

- tročlana obitelj do 3.300,00 kn

- četveročlana obitelj do 4.000,00 kn

- ako obitelj ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog se člana povećava za 500,00 kn.

Prihodima iz prethodnog stavka smatraju se sva financijska i materijalna sredstva koja samac ili obitelj ostvari po osnovi rada, mirovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način.

U prihode iz stavka 2. ovoga članka ne uračunava se pomoć za uzdržavanje i podmirenje troškova stanovanja koju korisnik ostvaruje temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb, novčana naknada za tjelesno oštećenje, doplatak za pomoć i njegu, ortopedski dodatak, osobna invalidnina, doplatak za djecu, prava ostvarena temeljem odredbi ove Odluka, te iznos prihoda koji na temelju propisa o obiteljskim odnosima član obitelji plaća za uzdržavanje osobe koja nije član te obitelji.

3. POSEBNI UVJET

Članak 11.

Posebni uvjet ispunjavaju:

- dijete hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata,

- hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata,

- ratni i civilni invalidi rata iz Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata,

- dijete ratnog i civilnog invalida iz Domovinskog rata.

U ostvarivanju prava iz socijalne skrbi propisanih ovom Odlukom, izjednačena su djeca, usvojenici, pastorčad, osoba iz stavka 1. ovog članka do navršene 15. godine života, odnosno ako su na školovanju do kraja propisanog trajanja redovnog školovanja, ali najkasnije do navršene 26. godine života.

4. OSTALI UVJETI

Članak 12.

Ostale uvjete ispunjavaju:

- dobrovoljni darivatelji krvi s 40 i više davanja muškarci odnosno s 25 i više davanja krvi žene,

- polaznici specijalnih škola,

- djeca do 6 mjeseci života, za koje potrebu utvrdi Patronažna služba Zdravstvene stanice Čavle te djeca do 12 mjeseci života po preporuci pedijatra.

- invalidi rada s tjelesnim oštećenjem od 70% i više (osobe s posebnim potrebama),

- samac ili obitelj sa specifičnim potrebama u prevladavanju posebnih materijalnih teškoća (elementarna nepogoda, bolest ili smrt člana obitelji i drugih izvanrednih okolnosti) za koje potrebe utvrdi Odbor odnosno po preporuci izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite.

IV. PRAVA KORISNIKA SOCIJALNE SKRBI

Članak 13.

Prema ovoj Odluci, samac, član obitelji ili obitelj imaju pravo na:

1. pomoć za stanovanje, (najamnina, pričuva, komunalna naknada, električna energija, plin, drva i drugi energenti, grijanje, voda, odvodnja i dr. troškovi stanovanja određenim posebnim propisima);

2. jednokratnu pomoć, (bolest ili smrt člana obitelji, elementarna nepogoda, nabavka osnovnih predmeta u kućanstvu);

3. pomoć za podmirenje troškova prijevoza djece u specijalne škole,

4. pomoć za troškove javnog prijevoza,

5. potpore za obrazovanje (potpora za školske udžbenike),

6. dodjelu poklon paketa,

7. pomoć za podmirenje marende učenika osnovnih škola,

8. pravo na pomoć i njegu u kući,

9. novčane potpore starim i nemoćnim osobama,

10. pomoć invalidima i hendikepiranim osobama,

11. pomoć za podmirenje pogrebnih troškova.

Korisnik socijalne skrbi može ostvariti u tekućoj godini samo jedno od prava navedenih u stavku1. ovoga članka.

Iznimno, korisnik može istodobno ostvariti više pojedinačnih prava na pomoć u tekućoj godini, posebnom Odlukom izvršnog tijela Općine Čavle.

1. PRAVO NA POMOĆ ZA STANOVANJE

Članak 14.

Pravo na pomoć za stanovanje ima samac ili članovi kućanstva koji koriste stan iste ili manje veličine od zadovoljavajućeg stambenog prostora u smislu odredbe članka 2. točke 13. Zakona o socijalnoj skrbi i ako prosječni mjesečni prihod samca ili članova kućanstva u posljednja tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva ili pokretanja postupka po službenoj dužnosti, ne prelazi visinu sredstava za uzdržavanje propisanu člankom 45. Zakonom.

Samac ili članovi kućanstva koji imaju u vlasništvu ili suvlasništvu kuću ili stan koji im ne služi za podmirenje osnovnih stambenih potreba, poslovni prostor ili kuću za odmor, nemaju pravo na pomoć za stanovanje.

Pravo na pomoć za stanovanje ima samac ili članovi kućanstva ukoliko ispunjava jedan od slijedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda

c) posebni uvjet

ako plaćanje troškova stanovanja ne ostvaruje po drugoj osnovi.

Troškovi stanovanja u smislu ove Odluke su troškovi najamnine, pričuve, komunalne naknade, električne energije, plina, drva i drugih energenata, grijanja, vode, odvodnje te drugi troškovi stanovanja u skladu s posebnim propisima.

Članak 15.

Rješenje o pravu na pomoć za stanovanje donosi Općina u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Općina djelomično ili u cijelosti izvršava plaćanje računa ovlaštenoj pravnoj ili fizičkoj osobi koja je pružila uslugu stanovanja za troškove stanovanja, na temelju rješenja.

Članak 16.

Pomoć za stanovanje priznaje se u polovici mjesečnog iznosa potrebnog za uzdržavanje samca ili članova obitelji iz članka 45. Zakona.

Pomoć za stanovanje može se priznati i iznad iznosa iz stavka 1. ovoga članka, a najviše do dvostrukog iznosa osnovice, ako bi se time spriječilo odvajanje djece iz obitelji.

2. PRAVO NA POMOĆ ZA TROŠKOVE JAVNOG PRIJEVOZA

Članak 17.

Pravo na pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza (besplatnu mjesečnu voznu kartu) može ostvariti:

- redoviti učenik Osnovne škole »Čavle«, redoviti učenik srednje škole i redoviti student iz obitelji, koja ispunjava jedan od sljedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda

c) poseban uvjet

d) ostali uvjeti

Članak 18.

Pravo na pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza ostvaruju dobrovoljni darivatelji krvi sa 40 i više darivanja muškarci, odnosno s 25 i više darivanja krvi žene.

Status dobrovoljnog darivatelja krvi dokazuje se potvrdom Hrvatskog Crvenog križa.

Pravo na pomoć za troškove javnog prijevoza ostvaruju osobe koje ispunjavaju posebne uvjete iz članka 11. ove Odluke.

Članak 19.

Korisnicima prava na pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza može se odobriti besplatno korištenje samo jedne karte za prijevoz u obitelji.

Iznimno od stavka 1. ovoga članka, u obitelji s više osoba koje zadovoljavaju uvjete iz članka 18. ove Odluke, može se odobriti onoliko prava na pomoć za troškove javnog prijevoza, koliko u obitelji ima takvih osoba.

Članak 20.

Pravo na pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza ostvaruju i ratni i civilni invalidi rata, iz Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te tjelesni invalidi rata i rada.

Članak 21.

Pravo na pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza, u pravilu vrijedi:

- za redovite učenike Osnovne škole »Čavle«, redovite učenike srednje škole i za redovite studente, do 30. lipnja tekuće godine,

- za dobrovoljne darivatelje krvi, do konca kalendarske godine,

- za osobe koje ispunjavaju posebne uvjete, do konca kalendarske godine,

- za osobe s posebnim potrebama (osobe s tjelesnim oštećenjem organizma od 50% i više), do konca kalendarske godine,

- za osobe koje osiguravaju pratnju osobama s posebnim potrebama, do konca kalendarske godine,

- osobe osnovom ostalih uvjeta.

Korisnik prava na pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza dužan je radi nastavka korištenja tog prava dostaviti potrebne dokumente o kojima ovisi ostvarivanje tog prava na početku svake kalendarske godine, a učenik i student početkom svake školske odnosno akademske godine.

3. PRAVO NA POMOĆ ZA TROŠKOVE PRIJEVOZA DJECE U SPECIJALNE ŠKOLE

Članak 22.

O pravu na pomoć za troškove prijevoza djece u specijalne škole, odlučuje izvršno tijelo Općine Čavle.

Troškovi prijevoza iz prethodnog stavka ovoga članka podmiruju se mjesečno temeljem ispostavljene fakture prijevoznika, koji vrši prijevoz djece u specijalne škole.

4. PRAVO NA JEDNOKRATNU POMOĆ

Članak 23.

1. Jednokratna pomoć je poseban oblik novčane ili materijalne pomoći samcu ili obitelji koji su se našli u položaju trenutačne materijalne ugroženosti iz razloga na koje nisu mogli, odnosno ne mogu utjecati, te radi toga nisu u mogućnosti podmiriti neke osnovne životne potrebe kao što su rođenje ili školovanje djeteta, bolest ili smrt člana obitelji, elementarne nepogode, nabavke osnovnih predmeta u kućanstvu, nabavke neophodne odjeće i obuće i drugo.

Jednokratna pomoć osigurava se u novcu ili u naravi.

Popis korisnika i odobrenih jednokratnih pomoći vodi Upravni odjel za lokalnu samoupravu i upravu dostavlja se Zavodu.

Pravo na jednokratnu pomoć može ostvariti samac ili obitelj ukoliko ispunjava jedan od sljedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda

c) poseban uvjet

d) ostali uvjeti

U Zahtjevu za jednokratnu pomoć, podnositelj je obvezan navesti za koju namjenu treba pomoć uz prilaganje dokaza o postojanju osnovne životne potrebe.

Članak 24.

U jednoj proračunskoj godini Upravni odjel Općine Čavle može odobriti korisniku, novčanu pomoć do visine od 2.000,00 kn.

Posebnom Odlukom, izvršno tijelo Općine Čavle u jednoj proračunskoj godini može donositi odluke o novčanoj pomoći iznad 2.000,00 kn.

Rješenje, kojim se odobrava korištenje jednokratne novčane pomoći, na zahtjev korisnika, donosi Upravni odjel . Protiv Rješenja Upravnog odjela nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

5. PRAVO NA POMOĆ ZA PODMIRENJE POGREBNIH TROŠKOVA

Članak 25.

Pravo na pomoć za podmirenje pogrebnih troškova (osnovna pogrebna oprema i troškovi ukopa) može ostvariti rodbina umrlog samca ili obitelj umrlog, ukoliko ispunjava jedan od slijedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda

c) poseban uvjet.

Pomoć za podmirenje pogrebnih troškova ostvaruje se na način, da se obitelj umrlog ili rodbina umrlog, oslobađa od plaćanja računa za pogrebne troškove.

Pravo na pomoć za podmirenje pogrebnih troškova, ne može ostvariti obitelj umrlog ili njegova rodbina, ako naknadu za pogrebne troškove može ostvariti putem Zavoda ili iz drugih izvora.

Pravo na pomoć za podmirenje pogrebnih troškova ne može ostvariti obitelj umrlog ili njegova rodbina, ako je umrli u trenutku smrti imao imovinu veće vrijednosti, ako je za života sklopio neki od nasljedno-pravnih ugovora (ugovor o doživotnom uzdržavanju, ugovor o darovanju i dr.).

6. PRAVO NA POKLON PAKETE

Članak 26.

Pravo na poklon-pakete ostvaruju osobe s prebivalištem na području Općine Čavle i to:

- korisnici socijalnog programa

- teško bolesni

- djeca s teškoćama u razvoju.

Podjelu poklon-paketa, vršit će Odbor za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb, koji ujedno i donosi Program korisnika, uz suglasnost izvršnog tijela Općine Čavle.

7. PRAVO NA POMOĆ ZA PODMIRENJE TROŠKOVA MARENDE UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE

Članak 27.

Pravo na pomoć za podmirenje troškova marende organizirane u osnovnoj školi, ostvaruju oni učenici, čiji roditelji ili staratelji ispunjavaju jedan od slijedećih uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda

c) posebni uvjet

d) ostali uvjeti.

Trošak marende učenika osnovne škole, snosi Općina Čavle, u visini od 100% ukupnih troškova.

Ukupni trošak marende učenika osnovne škole podmiruje se mjesečno iz Proračuna Općine Čavle, temeljem ispostavljenih faktura u korist osnovne škole, koja pruža uslugu izdavanja marende korisnicima prava.

8. PRAVO NA POMOĆ I NJEGU U KUĆI

Članak 28.

Pravo na pomoć i njegu u kući može ostvariti osoba kojoj je zbog tjelesnog ili mentalnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe, ako ispunjava slijedeće uvjete i to:

a) uvjet prihoda ili socijalni uvjet,

b) ako pružanje pomoći i njege nije osigurala ugovorom o doživotnom uzdržavanju ili dosmrtnom uzdržavanju,

c) ako ne može to pravo ostvariti temeljem rješenja Centra,

Pravo na pomoć i njegu u kući osigurava Općina Čavle iz sredstava Proračuna, na temelju sklopljenog ugovora s ovlaštenom ustanovom za zdravstvenu njegu i pomoć u kući.

Zdravstvena njega i pomoć u kući obuhvaća niz radnji i zahvata, kao što su:

- organizacija nabave i dostave namirnica, lijekova

- obavljanje svakodnevnih kućanskih poslova

- priprema jednostavnih obroka

- održavanje osobne higijene

- potrebni medicinsko-tehnički zahvati.

9. NOVČANE POTPORE STARIM I NEMOĆNIM OSOBAMA

Članak 29.

Pravo na novčanu pomoć starim i nemoćnim osobama može ostvariti teško bolesna ili invalidna osoba, kao pomoć za olakšanje u liječenju, kao i nabavku lijekova ako zadovoljava jedan od uvjeta:

a) socijalni uvjet

b) uvjet prihoda.

Pomoć se odobrava na temelju odluke izvršnog tijela Općine Čavle, a na temelju odgovarajuće liječničke dokumentacije.

10. POMOĆ INVALIDNIM I HENDIKEPIRANIM OSOBAMA

Članak 30.

Pravo na pomoć za nabavu opreme za invalide i hendikepirane osobe s poteškoćama u razvoju, mogu ostvariti osobe kojima je to pravo priznato temeljem zaključka izvršnog tijela Općine Čavle.

Sredstva će se osigurati prema potrebi iz Proračuna Općine Čavle, a na temelju prijedloga izvršnog tijela Općine Čavle.

V. NADLEŽNOST I POSTUPAK

Članak 31

Postupak za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi pokreće se na zahtjev korisnika socijalne skrbi, bračnog druga, punoljetnog djeteta, roditelja, posvojitelja ili skrbnika, odnosno zakonskog zastupnika te osobe ili po službenoj dužnosti.

Članak 32.

Postupak za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi, utvrđenih ovom Odlukom, pokreće se na zahtjev korisnika. Zahtjev se podnosi Upravnom odjelu.

Uz zahtjev za pokretanje postupka za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi i tijekom korištenja prava utvrđenih ovom Odlukom, podnositelj je dužan priložiti potrebne isprave, odnosno dokaze, radi utvrđivanja postojanja uvjeta, potrebnih za ostvarivanje prava.

Upravni odjel će u roku od 8 dana, od dana stupanja na snagu ove Odluke, utvrditi isprave, odnosno dokaze, koje je korisnik prava dužan priložiti uz zahtjev za ostvarivanje prava, utvrđenih ovom Odlukom.

Članak 33.

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu ili drugog oblika materijalne pomoći korisnik socijalne skrbi podnosi na propisanom obrascu uz koji se prilaže pisana izjava podnositelja zahtjeva i članova njegova kućanstva o imovini te pisana izjava podnositelja zahtjeva i punoljet

nih članova njegova kućanstva o dopuštenju da izvrši uvid u sve podatke o njihovoj imovini i dohotku te ostalim ostvarenim prihodima.

Podnositelj zahtjeva uz propisani obrazac prilaže potvrdu porezne uprave o visini dohotka podnositelja zahtjeva i članova kućanstva kao i izjave podnositelja zahtjeva i članova njegova kućanstva o imovini.

Članak 34.

Rješenje kojim se odobrava ostvarivanje prava utvrđenih ovom Odlukom, donosi pročelnik Upravnog odjela, na temelju Odluke izvršnog tijela Općine Čavle.

Članak 35.

Korisnik prava socijalne skrbi utvrđenih ovom Odlukom, dužan je prijaviti Općini Čavle svaku promjenu činjenica i okolnosti, koje su bile odlučujuće za donošenje rješenja o ostvarivanju prava, utvrđenih ovom Odlukom, u roku od osam dana od dana nastanka.

Prema potrebi, Upravni odjel može, radi provjere, od korisnika prava socijalne skrbi, za vrijeme korištenja prava, zatražiti nove isprave i dokaze radi utvrđivanja postojanja okolnosti, o kojima ovisi ostvarivanje prava na socijalnu skrb.

U slučaju da za vrijeme korištenja prava utvrđenih ovom Odlukom dođe do promjene okolnosti o kojima ovisi ostvarivanje prava iz socijalne skrbi, Upravni odjel će donijeti novo Rješenje, kojim će korisniku prava utvrditi prestanak tih prava te odrediti visinu, rok i način povrata protupravno stečene koristi.

Članak 36.

Protiv rješenja kojima se odlučuju o pravu na socijalnu skrb utvrđenu ovom Odlukom, odlučuje nadležno upravno tijelo Primorsko-goranske županije.

Članak 37.

Upravni odjel Općine Čavle, dužan je dva puta godišnje (do 31. srpnja tekuće te do 28. veljače naredne godine za prethodnu godinu) izvršnom tijelu Općine Čavle podnijeti Izvještaj o provedbi ove Odluke.

Upravni odjel dužan je dostavljati izvješća o ostvarenim pravima iz socijalne skrbi utvrđena ovom Odlukom centru za socijalnu skrb, koji jednom godišnje dostavlja Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi objedinjeno izvješće.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 38.

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje vrijediti Odluka o socijalnoj skrbi na području Općine Čavle (»Službene novine PGŽ« broj 08/09).

Članak 39.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Službenim novinama PGŽ«.

Klasa: 021-05/11-01/09

Ur. broj: 2170-03-11-01-16

Čavle, 1. prosinca 2011.

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE ČAVLE

Predsjednik
Josip Čargonja, v.r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=750&mjesto=10008&odluka=48
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr