SADRŽAJ | ŽUPANIJA | GRADOVI | OPĆINE | OSTALO | ARHIVA | TRAŽILICA | IMPRESSUM


 
Godina XIX. - broj 40. Petak, 2. prosinca 2011.
GRAD CRIKVENICA
Moscenicka_draga-001

57.

Na temelju članka 28. stavka 1. alineja 1. Zakona o zaštite i spašavanju (»Narodne novine« broj 174/04, 79/ 07, 38/09 i 127/10),), članka 25. Statuta Grada Crikvenice (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 26/ 09 i 34/09 - isp.) i Analize stanja sustava zaštite i spašavanja na području Grada Crikvenice u 2011. godini, Gradsko vijeće Grada Crikvenice na 29. sjednici održanoj dana 29. studenoga 2011. godine donijelo je

SMJERNICE
za organizaciju i razvoj Sustava zaštite i spašavanja
na području Grada Crikvenice za 2012. - 2013. godinu

Temeljem usvojene analize stanja sustava zaštite i spašavanja na području Grada Crikvenice i sukladno razmjeru opasnosti, prijetnji i posljedicama velikih nesreća i katastrofa utvrđenih Procjenom ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara, donose se Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području grada Crikvenice za razdoblje 2012. i 2013. godine.

Smjernice se donose s ciljem zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih dobara te okoliša kao i ravnomjernog razvoja svih nositelja sustava zaštite i spašavanja (civilna zaštita, vatrogasne postrojbe, Stožeri, udruge građana od značaja za zaštitu i spašavanje, službe i pravne osobe koje se zaštitom i spašavanjem bave u okviru redovne djelatnosti).

Smjernice se odnose na sljedeće:

1. CIVILNA ZAŠTITA

(Stožer zaštite i spašavanja, zapovjedništvo civilne zaštite i postrojbe civilne zaštite)

Stožer zaštite i spašavanja osnovan je 2009. godine nakon čega je donesen i Plan pozivanja stožera. Plan pozivanja potrebno je redovito ažurirati i dopunjavati podacima o osobama kako bi se osiguralo pravodobno sazivanje istog.

Članove stožera potrebno je educirati, osposobiti i uvježbati s ciljem izvršavanja svojih zadaća upravljanja i usklađivanja aktivnosti operativnih snaga i ukupnih ljudskih i materijalnih resursa zajednice u slučaju neposredne prijetnje, katastrofe i veće nesreće kako bi se spriječile, ublažile i otklonile posljedice katastrofe i veće nesreće na području Grada Crikvenice. Edukacija će se provesti u suradnji s

Područnim uredom Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Rijeci.

Ocjenjuje se potrebnim redovito sazivati sjednice Stožera najmanje dva puta godišnje i to uoči protupožarne ljetne sezone postupajući po Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH koji program redovito donosi vlada RH za svaku tekuću godinu kao i koncem godine uoči donošenja Proračuna Grada Crikvenice.

Donesenom Procjenom ugroženosti kao i Planom zaštite i spašavanja predviđa se donošenje Odluke o ustrojavanju postrojbe civilne zaštite opće namjene i Odluke o imenovanju zapovjedništva CZ. Navedene postrojbe popunjavat će se po teritorijalnom principu i prvenstveno od članova udruga građana od značaja za zaštitu i spašavanje. Nakon formiranja potrebno je postrojbu opremiti i vršiti učestale vježbe i smotre sukladno namjenama definiranim u Procjeni i Planu.

Također će biti potrebno donijeti odluku o određivanju operativnih snaga i pravnih osoba od interesa za zaštitu i spašavanje te definirati ugovorne obveze s dodatnim snagama ZIS-a koje se Planom predviđaju.

Naročito je potrebno provesti sve preventivne radnje kako bi se u slučaju nastanka incidentnih situacija koje se po svojem karakteru nastanka dešavanju u kratkom vremenu kao što su požar, tehnološke eksplozije, potresi te eventualni nastanak poplavnog vala zbog izlijevanja jezera u Triblju smanjile posljedice na najmanju moguću mjeru. Konkretne mjere upoznavanja javnosti i sustav za uzbunjivanje utvrdit će se Planom zaštite i spašavanja.

Provedbene mjere donijet će Stožer zaštite i spašavanja.

2. VATROGASTVO

Na području Grada Crikvenice djeluju JVP Grada Crikvenice i DVD Crikvenica koje postrojbe brojem vatrogasaca i opremom zadovoljavaju potrebama i zadaćama.

Eventualne promjene moguće su po dovršenju i usvajanju novelirane Procjene i Plana zaštite od požara nakon što se utvrdi potreba za istim temeljem elaborata koja izrada je ugovorena s Vatrogasnom zajednicom PGŽ. U slučaju potrebe preustroja postrojbe JVP grada Crikvenice iz vrste »2« u vrstu »1« prethodno će biti potrebno s nadležnim ministarstvom Vlade RH usuglasiti način financiranja većeg broja vatrogasaca.

3. UDRUGE GRAĐANA OD ZNAČAJA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

(GSS, planinari, ronilački klubovi, i dr.)

Analizom stanja sustava zaštite i spašavanja utvrđena je potreba upoznavanja udruga građana koje su od značaja za sustav zaštite i spašavanja s potrebom uključenja u aktivnosti sustava zaštite i spašavanja.

Stožer zaštite i spašavanja organizirat će radni sastanak s predstavnicima udruga s temom: načini uključenja u sustav zaštite i spašavanja. Tom prilikom će se razmatrati mogućnost popunjavanja postrojbi civilne zaštite opće namjene s članovima udruga građana od značaja za zaštitu i spašavanje.

4. SLUŽBE I PRAVNE OSOBE KOJE SE ZAŠTITOM I SPAŠAVANJEM BAVE U OKVIRU REDOVNE DJELATNOSTI

(npr. hitna pomoć, javno zdravstvo, socijalna služba, crveni križ, veterinarska služba, zaštita bilja, zaštita okoliša, Hrvatske vode Rijeka, Hrvatske šume, Lučka kapetanija javna poduzeća za održavanje komunalne infrastrukture - kao sto su HEP, Ceste Rijeka, vodovod, kanalizacija, čistoća, groblja i druga, te pravne osobe koje se bave građevinskom, prijevozničkom, turističkom i drugim djelatnostima od interesa za zaštitu i spašavanje).

Navedena državna tijela, udruge i društva provode svaka u svojem djelokrugu djelovanja, aktivnosti koje su od značaja za zaštitu i spašavanja. Svojim svakodnevnim aktivnostima navedene organizacije preventivno pridonose informiranju i obučavanju većeg broja građana za ponašanje u slučaju neposredne prijetnje, katastrofe i veće nesreće.

Nakon donošenja Plana zaštite i spašavanja Stožer zaštite i spašavanja provest će se radnje s ciljem upoznavanja s Planom predviđenim zadaćama i kontinuirano voditi preventivne edukacije.

5. FINANCIRANJE SUSTAVA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

Sukladno odredbi članka 29. Zakona o zaštiti i spašavanju potrebno je utvrditi izvore i način financiranja sustava zaštite i spašavanja na području Grada Crikvenice s ciljem racionalnog, funkcionalnog i učinkovitog djelovanja.

Stoga je potrebno Proračunom Grada Crikvenice za 2012., 2013. i 2014. godinu kao i Projekcijom Proračuna za slijedeće dvogodišnje razdoblje planirati sredstva za izvršenje aktivnosti zaštite i spašavanja a naročito u dijelu Programa zaštite od požara, Programa zdravstvene zaštite, Programa informiranja javnosti te Programa socijalne zaštite.

Službe koje također na području Grada Crikvenice sudjeluju u provedbi mjera zaštite i spašavnja kao što su Hrvatske ceste, Hrvatske vode, HEP, Lučka kapetanija, komunalna trgovačka društva i slično, sredstva za financiranje sustava zaštite i spašavanja planiraju u okviru svojih godišnjih i višegodišnjih planova i programa rada.

Klasa: 351-01/11-01/08

Ur. broj: 2107/01-07/2-11-4

Crikvenica, 29. studenoga 2011.

GRADSKO VIJEĆE GRADA CRIKVENICE

Predsjednik

dr. sc. Dragan Magaš, v. r.

 

http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&izdanje=750&mjesto=10003&odluka=57
© Primorsko-goranska županija 2002.-2003. Sva prava pridržana.
Obratite se webmasteru s pitanjima i komentarima.
Programska podrška
www.netcom.hr